Pagina Menu

Terug naar het vanouds bekende Bureaublad

Modern UI (voorheen Metro) is geoptimaliseerd voor aanraakschermen (touchscreens). Hierdoor kan Windows 8 soms verwarrend werken, omdat ook tijdens de besturing met muis en toetsenbord de touch-interface wordt gehandhaafd. Voor de op productiviteit gerichte desktopgebruikers is het begrijpelijk dat zij het startscherm Modern UI met het aanraakscherm (touch-interface) niet zo fijn vinden werken. Maar daar is wat aan te doen.

Windows 8.1 bevat gelukkig nog steeds de bureaubladinterface uit voorgaande Windows-versies. Om het nieuwe startscherm te verbannen en na het opstarten direct naar de standaarddesktop te gaan, voert u dit handigheidje tijdens het inloggen uit. Als u het desktop-blokje in Modern UI helemaal links bovenaan zet, is dit de eerste 'app' die standaard wordt geopend. Na het invoeren van uw wachtwoord houdt u dan de Enter-toets een paar seconden ingedrukt. U gaat dan direct naar uw oude vertrouwde desktop. Vertrouwde bureaubladprogramma’s kunt u dus nog steeds gebruiken en via het configuratiescherm zijn de vele instellingen nog op de 'ouderwetse' manier toegankelijk.

bureaublad_weergeven.png

 

 

 

 

 

Werkt u alleen met bureaublad­programma’s en/of kunt u maar niet wennen aan het Startscherm en de apps? Dan kunt u met behulp van een aantal wijzigingen Windows automatisch laten doorstarten naar het bureaublad, klik dan met rechts op de taakbalk van het bureaublad, optie Eigenschappen, tabblad Navigatie en activeer de optie Wanneer ik mij aanmeld of alle apps op een scherm sluit, naar het bureaublad gaan in plaats van naar Start. Met deze instelling keert u ook automatisch naar het bureaublad terug wanneer een app wordt afgesloten. Schakel eventueel ook de actieve hoeken voor het tonen van recent gebruikte apps uit (optie Tussen mijn recente apps schakelen als ik in de hoek linksboven klik), en eventueel ook de charms (optie De charms weergeven als ik naar de hoek rechtsboven ga). Met deze laatste wijziging schakelt u wel alle charms uit, ook de charm met de Windows instellingen is dan niet meer toegankelijk.

Het klassieke startmenu terug halen met Classic Shell

Microsoft bevestigt de terugkeer van een startknop in Windows 8.1. Maar die knop werkt niet zoals in Windows 7. Hij toont geen popupmenu met apps en instellingen, maar leidt slechts terug naar het startscherm met de nieuwe tegeltjesinterface. Een groot gemis blijft de afwezigheid van het klassieke startmenu dat u kende van voorgaande Windows-versies. Dat is in Windows 8.1 vervangen door het Startscherm met de apps. Gelukkig kan het vertrouwde startmenu weer in ere worden hersteld met een tool als Classic Shell. De opties Classic Explorer en Classic IE heeft u niet nodig en kunt u tijdens de setup uitschakelen. Klik na installatie met rechts op de toegevoegde startknop en kies de optie Instellingen (selecteer de optie Show all settings voor het tonen van alle tabbladen). Het startmenu van Classic Shell is er in verschillende smaken.

 

 

 

De startknop van Classic Shell vervangt de startknop op de taakbalk voor het switchen naar het Startscherm. Het startscherm is nog wel toegankelijk via het startmenu van Classic Shell, met de startknop van Classic Shell in combinatie met de SHIFT-toets, via de charm Start of met de fysieke Windows-knop op het apparaat (bij tablets). Het tekstuele startmenu kan nog steeds worden geopend met een rechter muisklik in de linker onderhoek van het scherm of met de toetscombinatie Win-X.

Eventueel kan op tabblad Language de interfacetaal worden gewijzigd. Via het tabblad Skin kan met alternatieve startknoppen en lay-outs worden geëxperimenteerd. Schakel zo nodig de actieve hoeken aan de linker kant van het scherm weer in (door op tabblad Windows 8 Settings de optie Disable active corners te wijzigen in None) zodat de startknop van Windows weer toegankelijk wordt, evenals de verticale taakbalk (met onlangs geopende apps). Activeer de optie All als u geen actieve hoeken meer wilt.

Via de startknop van Classic Shell zijn de onder de submap Programma’s opgenomen snelkoppelingen (bijvoorbeeld de snelkoppeling voor de browser Internet Explorer) eenvoudig via een rechter muisklik, optie Kopiëren naar > Bureaublad (snelkoppeling maken) als icoon op het bureaublad te plaatsen. Ook deze optie ontbreekt in Windows 8.1.

Inloggen zonder wachtwoord en gebruikersnaam

Elke keer als u Windows 8 opstart moet u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Met een paar muisklikken kunt u voortaan de computer opnieuw starten zonder dat u uw gebruikersnaam en wachtwoord moet invoeren. Dat gaat als volgt:

netplwiz_starten.png

 

 

- Gebruikersaccounts openen

- Start Uitvoeren, door op de Windowstoets + R te drukken

- Typ netplwiz in het invoervak

 

wachtwoord_vragen.png

 

 

 

 

 

 

 

- Haal het vinkje weg voor
Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om de computer te kunnen gebruiken
- en klik op Toepassen en OK

 

wachtwoord_opgeven.png

 

 

 

 

- Geef de gebruikersnaam en het wachtwoord op van de gebruiker die u automatisch wilt laten inloggen en klik op OK.

Start de computer nu opnieuw op om de wijzigingen van kracht te laten worden.

Windows 8.1 weigert wachtwoord

In tegenstelling tot voorgaande Windows-versies (waar enkel met lokale accounts werd gewerkt) wordt het gebruikers-account in Windows 8.1 gekoppeld aan een Microsoft-account. Het voordeel daarvan is dat de persoonlijke instellingen en bestanden vanaf elk willekeurig Windows 8.1-apparaat toegankelijk zijn. Er is ook een nadeel: wordt het wachtwoord niet meer geaccepteerd dan heeft u geen toegang meer tot het gebruikersaccount en dus ook niet tot Windows 8.1.

letop.png Heeft u een e-mailadres van Microsoft (zoals @outlook.com, @hotmail.com of @msn.com) dan is het wachtwoord van dat mailadres gelijk aan dat van uw Microsoft account. Wordt het Microsoft-account echter gekoppeld aan een e-mailadres van een andere provider dan is het wachtwoord van het MS-account mogelijk anders dan die voor het e-mailaccount, let er op dat u ze niet met elkaar verwart.

Weer toegang krijgen tot het gebruikersaccount
win8wachtwoord_1.png

 

 

 

Wordt het wachtwoord van het gebruikersaccount niet (meer) geaccepteerd, probeer dan met het verborgen administrator account een nieuw gebruikersaccount aan te maken. Maar u heeft dan nog geen toegang tot het gebruikers account dat aan het Microsoft account is gekoppeld. De oplossing vindt u via deze pagina. Daar kunt u aangeven of u het wachtwoord vergeten bent, het wachtwoord niet meer wordt geaccepteerd of dat u een vermoeden heeft dat iemand anders uw Microsoft-account gebruikt. Klik vervolgens op Volgende.

 

win8wachtwoord_3.png

 

 

 

 

 

 

U komt nu in een venster waarin u het aan het account verbonden e-mailadres opgeeft (en de beveiligingstekens invoert). Ter controle wordt een beveiligingscode naar een eerder opgegeven alternatief e-mailadres of mobiele telefoon verzonden. De toegezonden code kunt u gebruiken om het wachtwoord van het Microsoft-account aan te passen.

win8wachtwoord_2.png

 

 

 

 

Zijn de in het verleden opgegeven e-mailadres en/of mobiele telefoon niet langer in gebruik (of heeft u die nooit opgegeven) dan kunt u misschien via de optie Ik heb geen van deze gegevens alsnog toegang krijgen. Microsoft zal dan zoveel mogelijk bij het Microsoft-account behorende persoonlijke gegevens opvragen om uw identiteit te controleren. Is er voldoende zekerheid dat u de rechtmatige eigenaar van het account bent, dan krijgt u alsnog een toegangscode toegezonden.

Voorkom inlogproblemen

Om te voorkomen dat uw identiteit niet meer gecontroleerd kan worden, is het belangrijk de verificatiegegevens te controleren. Log daarvoor in op https://account.live.com en ga naar het onderdeel Beveiliging en wachtwoord. Selecteer de optie Ik heb geen van deze gegevens en klik dan op Volgende. Hier kunt u ook een extra e-mailadres of telefoonnummer toevoegen voor het geval die eerste contactmogelijkheden ooit ontoegankelijk blijken. Stel bij voorkeur ook de 'verificatie in twee stappen' in zodat onbevoegden niet zomaar met een gestolen wachtwoord controle krijgen over uw Microsoft-account, want dan heeft u echt een probleem.

Uw pc vernieuwen, opnieuw instellen of herstellen

Als u problemen hebt met uw pc, kunt u proberen om uw pc te vernieuwen, opnieuw in te stellen of te herstellen. Uw pc vernieuwen hpidt in: u installeert Windows opnieuw met behoud van uw persoonlijke bestanden en instellingen. Hierdoor blijven ook de apps behouden die zijn geleverd bij de pc en de apps die u hebt geïnstalleerd via de Windows Store. Door uw pc opnieuw in te stellen installeert u Windows opnieuw, maar verwijdert u bestanden, instellingen en apps, behalve de apps die bij uw pc zijn geleverd. Het herstellen van uw pc is een manier om recente systeemwijzigingen die u hebt uitgevoerd ongedaan te maken.

Voordat u uw pc vernieuwt of opnieuw instelt

In de meeste gevallen wordt het vernieuwen of opnieuw instellen van uw pc automatisch voltooid nadat u de bewerking hebt gestart. Als Windows echter ontbrekende bestanden nodig heeft, wordt u gevraagd een herstelmedium te plaatsen. Dat is meestal een dvd of een USB-stick.

Als uw pc is geleverd met Windows 8.1 of Windows RT 8.1, hebt u de schijf of USB-stick nodig die is geleverd met uw pc. Raadpleeg de informatie die bij uw pc is geleverd om te controleren welke informatiedrager uw pc-fabrikant beschikbaar heeft gesteld. In sommige gevallen hebt u die zelf gemaakt toen u uw pc voor het eerst in gebruik nam.

Als u een upgrade hebt uitgevoerd van uw pc naar Windows 8.1 of Windows RT 8.1 met een dvd, gebruikt u die dvd. Als u geen medium hebt voor Windows 8.1 of Windows RT 8.1, neemt u contact op met Microsoft Ondersteuning.

Uw pc vernieuwen zonder dat dit invloed heeft op uw bestanden

Als uw pc niet meer zo goed presteert als in het begin en u niet weet hoe dit komt, kunt u uw pc vernieuwen zonder persoonlijke bestanden te verwijderen of uw instellingen te wijzigen.

letop.pngAls u een upgrade hebt uitgevoerd op uw pc van Windows 8 naar Windows 8.1 en als uw pc over een Windows 8-herstelpartitie beschikt, wordt Windows 8 hersteld wanneer u de pc vernieuwt. U moet vervolgens een upgrade uitvoeren naar Windows 8.1 nadat het vernieuwen is voltooid.

letop.pngApps die u hebt geïnstalleerd vanaf websites en dvd 's, worden verwijderd. Apps die bij de pc zijn geleverd en apps die u hebt geïnstalleerd via Windows-Store, worden opnieuw geïnstalleerd. Nadat u uw pc hebt vernieuwd, plaatst Windows een lijst met verwijderde apps op uw bureaublad.

Ga als volgt te werk:

Alles verwijderen en Windows opnieuw installeren

Als u uw pc wilt recyclen, weggeven of gewoon opnieuw met een schone pc wilt werken, kunt u een fabrieksherstel uitvoeren.

letop.png Als u een upgrade hebt uitgevoerd op uw pc van Windows 8 naar Windows 8.1 en als uw pc over een Windows 8-herstelpartitie beschikt, wordt Windows 8 hersteld wanneer u de pc opnieuw instelt. U moet vervolgens een upgrade uitvoeren naar Windows 8.1 nadat het opnieuw instellen is voltooid.

letop.pngAl uw persoonlijke bestanden worden verwijderd en ook uw instellingen worden teruggezet. Alle apps die u hebt geïnstalleerd, worden verwijderd. Alleen apps die bij uw pc zijn geleverd, worden opnieuw geïnstalleerd.

Ga als volgt te werk:

letop.pngU wordt gevraagd of u de gegevens snel of grondig wilt wissen. Als u ervoor kiest om gegevens snel te wissen, is het mogelijk dat bepaalde gegevens met speciale software nog hersteld kunnen worden. Als u ervoor kiest om gegevens grondig te wissen, duurt het langer, maar is herstel van gegevens veel minder waarschijnlijk.

Uw pc naar een eerder tijdstip herstellen

Als u denkt dat een recentelijk door u geïnstalleerde app of geïnstalleerd stuurprogramma voor problemen zorgt op uw pc, kunt u Windows naar een eerder tijdstip herstellen. Een dergelijk tijdstip wordt ook wel een herstelpunt genoemd. Systeemherstel brengt geen wijzigingen aan in uw persoonlijke bestanden, maar verwijdert wellicht wel pas geïnstalleerde apps en stations.

letop.pngSysteemherstel is niet beschikbaar voor Windows RT 8.1.

letop.pngAls het laatste herstelpunt ouder is dan 7 dagen maakt Windows automatisch een herstelpunt aan wanneer u bureaublad-apps en nieuwe Windows-updates installeert.

U kunt op elk gewenst moment handmatig een herstelpunt maken. Ga daarvoor als volgt te werk:

Als u meer hulp nodig hebt bij het vernieuwen, opnieuw instellen of herstellen van uw pc, raadpleegt u de communitypagina's voor reparatie en herstel op het Windows-forum voor oplossingen die andere gebruikers hebben gevonden voor de problemen die ze zijn tegengekomen.