Windows 8 kent een grote hoeveelheid nieuwe functies, voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers. Hier vindt u tachtig van de beste tips en trucs voor het nieuwe besturingssysteem. Zo kun je niet alleen direct met Windows 8 aan de slag, maar leer je ook alle ins en outs.

Vastmaken aan Start

Items op je bureaublad, zoals mappen en de Prullenbak, kun je vastmaken aan het Windows 8-startscherm. Zo heb je altijd snel toegang tot de locaties via een eigen tegel. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram en kies voor Vastmaken aan Start. Het item is direct beschikbaar op het Startscherm. Heb je je later bedacht? Klik met rechts op de tegel op het Startscherm en kies voor Losmaken van Start (je vindt deze optie in de balk onderin). Via dezelfde balk kun je het item ook vastmaken aan de taakbalk. Kies voor Aan taakbalk vastmaken.

Startscherm indelen

Er bestaan verschillende mogelijkheden om de indeling van het Startscherm aan te passen. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen enkele en dubbele tegels. Een dubbele tegel neemt twee kolommen in. Je kunt een dubbele tegel eenvoudig smaller maken: klik erop met rechts en kies in de balk onderin voor Kleiner maken. Je kunt de tegel later altijd weer vergroten door er met rechts op te klikken en te kiezen voor Groter maken.

Groeperen

Er zit maar weinig structuur in het Startscherm. Dat kan beter, bijvoorbeeld door je applicaties te groeperen. Zo kun je bijvoorbeeld aparte groepen maken voor games, zakelijke software en andere hulpprogramma's. Plaats eerst alle tegels bij elkaar waarmee je één groep wilt maken. Klik op het minusteken rechtsonder in het scherm, zodat je uitzoomt. Hierna kun je de groep een passende naam geven. Klik erop met rechts en kies Naam aan groep geven. Een vak verschijnt, waarin je de groepsnaam kunt opgeven. Prettig is dat je later kunt uitzoomen binnen het Startscherm, waardoor de groepen zichtbaar worden.

Live-tegels

Apps die ervoor geschikt zijn, kunnen informatie in de tegel tonen. Dit worden live-tegels genoemd. De tegel van de Berichten-app toont bijvoorbeeld de meest recente e-mail, terwijl de tegel van de Weer-app het actuele weer toont. De informatie op de tegels wordt regelmatig vernieuwd. Wil je niet dat een specifieke tegel live-informatie toont? Klik erop met rechts en kies Live-tegel uitschakelen. Voortaan wordt alleen de naam van de app getoond.

App-meldingen onder controle

Apps kunnen allerhande meldingen geven. Bijvoorbeeld zodra je een nieuw Facebook-bericht binnenkrijgt of wanneer een belangrijk nieuwsbericht voorbijkomt. Standaard mogen alle apps meldingen tonen, maar je kunt zelf aangeven van welke apps je meldingen wil ontvangen. Open het onderdeel Pc-instellingen (via de Charms-balk aan de rechterzijde van het scherm). Kies voor Instellingen / Pc-instellingen wijzigen / Meldingen. Bij het onderdeel Meldingen van deze apps weergeven, geef je per app aan of deze je mag lastig vallen met berichten.

Apps op het vergrendelingsscherm

Zodra je Windows vergrendelt of nog niet bent aangemeld, verschijnt het vergrendelingsscherm. Naast de datum en tijd kun je apps belangrijke meldingen laten tonen. Bijvoorbeeld hoeveel nieuwe berichten zijn ontvangen of welke komende afspraken in je agenda staan. Open de sectie Pc-instellingen / Persoonlijke instellingen. Bij Apps voor vergrendelingsscherm, zie je welke apps meldingen mogen tonen. Klik op het plusteken om een nieuwe app toe te voegen. Om een bestaande app te verwijderen, klik je erop en kies je voor Hier geen status weergeven. Voor sommige apps kun je ook een gedetailleerde status op het vergrendelingsscherm weergeven (zoals voor de agenda). Dit geef je aan bij de sectie Kies een app waarvan u de gedetailleerde status wilt weergeven.

Geen app-meldingen meer

Wil je helemaal geen meldingen van apps meer ontvangen? Je kunt de functie volledig uitschakelen, zodat er geen meldingen meer worden getoond. In het onderdeel Pc-instellingen ga je naar Meldingen. In de sectie Meldingen (aan de rechterkant van het scherm) zet je de schuif uit bij App-meldingen weergeven. Je kunt er ook voor kiezen om de app-meldingen nog wel weer te geven, maar niet meer op het vergrendelingsscherm. Zet dan de schuif op Uit bij App-meldingen weergeven op vergrendelingsscherm. Wil je geen geluiden horen, maar wel nog meldingen zien? Zet de schuif op Uit, bij Meldingsgeluiden afspelen.

Tweede beeldscherm

Via de rechterbalk kun je het bureaublad eenvoudig uitbreiden naar een extern scherm. Handig als je bijvoorbeeld een presentatie houdt of een film wilt kijken. Open de Charms-balk en klik op Apparaten. Een overzicht van randapparaten verschijnt. Klik nu op Tweede scherm. Vervolgens kun je beelden tonen op een aangesloten scherm. Je kunt hierbij kiezen om het bureaublad te dupliceren, het uit te breiden (zodat je werkoppervlak groter wordt) en alleen het tweede scherm te gebruiken. Wil je het tweede scherm niet meer gebruiken, kies dan voor Alleen computerscherm.

Geen persoonlijke gegevens

De dynamische tegels van het Startscherm geven diverse informatie weer. Denk aan de koersen van de Aandelen-app, het laatste nieuws van de Nieuws-app en de updates binnen uw sociale netwerk. Als u hierop geen prijs stelt en even geen persoonlijke informatie wilt zien, dan kunt u ervoor kiezen om de persoonlijke gegevens te wissen. In het Startscherm roept u de balk aan de zijkant op. Kies Instellingen. Bovenin de balk kiest u voor Tegels / Gegevens verwijderen.

10. Navigeren met het toetsenbord

Natuurlijk, het Startscherm is duidelijk ontwikkeld met touch-apparaten (zoals een tablet) in het achterhoofd. Toch kom je met het toetsenbord en de muis ook een heel eind. Om vooruit en achteruit te rollen, kun je het muiswiel gebruiken. Om in één keer naar het einde van de lijst met tegels te bladeren, druk je op de End-toets op het toetsenbord. Druk op de Home-toets om in één keer naar het begin van de lijst te rollen. Wil je in- of juist uitzoomen op een lijst, bijvoorbeeld als deze omvangrijk is geworden, dan rol je met het muiswiel terwijl je de Shift-toets houdt ingedrukt.

Verkenner-Lint

Windows Verkenner is voortaan voorzien van een Lint, zoals je mogelijk al kent van Office. Het Lint biedt plaats aan veelgebruikte bestandsopties, zoals knippen, kopiëren en naam wijzigen, maar kent ook contextgerelateerde opties. Open je een bibliotheek, dan verschijnt de extra tab Hulpprogramma's voor bibliotheken. Klik hierop om de bibliotheek te beheren en de bibliotheek te optimaliseren voor specifieke inhoud. Zo kun je de bibliotheekinhoud optimaliseren voor documenten, muziek, afbeeldingen en video's. Via de knop Opslaglocatie instellen, kun je aangeven welke map standaard moet worden gebruikt voor het opslaan van foto's. Ook is er de tab Opties voor muziek of Opties voor video. Op deze tab vind je de mogelijkheden om media af te spelen en aan een afspeellijst toe te voegen.

Weg met het Lint

Ben je niet gecharmeerd van het Lint van Windows Verkenner? Je kunt het Lint ook minimaliseren, door te klikken op het pijltje dat je rechtsboven in het venster aantreft. De eerstvolgende keer dat je weer een Verkenner-venster opent, is het niet meer aanwezig.

13 Werkbalk Snelle toegang

Linksboven in het Verkenner-venster zit de werkbalk Snelle toegang verscholen. Deze geeft opties weer die vaak worden gebruikt in Verkenner. Denk hierbij aan het maken van een nieuwe map, het oproepen van de bestandseigenschappen en het geven van een nieuwe naam aan de map. Je kunt de functies van de werkbalk Snelle toegang aanpassen. Klik op de pijl naast de werkbalk (linksboven in het venster). Een menu verschijnt. Kies hier welke onderdelen in de werkbalk moeten worden opgenomen. Je kunt ook de plaats van de werkbalk aanpassen (via de optie Onder het lint weergeven).

Snel scherm­afbeeldingen maken

Een slimme, maar verborgen optie in Windows 8: snel een schermafbeelding maken. Met de PrintScreen-toets (ook wel aangeduid met PrtScn) maakte je in vorige Windows-versies snel een schermafbeelding van het scherm. Gebruik je nu de toetsencombinatie Windows-toets+PrintScreen, dan zal het scherm even knipperen en wordt de gemaakte schermafbeelding automatisch opgeslagen in de map Afbeeldingen\Schermopnamen.

15 Andere oriëntatie

Maak je gebruik van een tablet? Je kunt de schermoriëntatie van de tablet eenvoudig wisselen tussen landschapsmodus en portretmodus. Druk op de Windows-toets+O. Het scherm wordt omgedraaid.

Startmenu herstellen

Het nieuwe Startscherm en de afwezigheid van het menu Start is even wennen. Kun je er maar niet aan wennen? Verschillende softwaremakers spelen hier slim op in en brengen software uit waarmee u een 'klassieke' Windows-omgeving kunt nabootsen. Met RetroUI kunt u schakelen tussen de oude en de nieuwe Windows-omgeving. U vindt het programma via retroui.com. Nadat je het hebt geïnstalleerd, wordt het bureaublad van Windows standaard geopend bij het laden van Windows. Je kunt verder zelf bepalen of andere 'nieuwe' onderdelen (zoals de Charms-balk en opdrachtenbalk) wel of niet kunnen worden gebruikt. Je kunt de software zeven dagen proberen, daarna betaal je een paar euro.

Sociale netwerken koppelen

In Windows 8 is veel aandacht besteed aan de koppeling met sociale netwerken. Zodra je sociale netwerkaccounts aan Windows hebt gekoppeld, worden dingen als statusupdates en contactinformatie op verschillende plaatsen in het besturingssysteem getoond. Het koppelen van de accounts moet nog wel gebeuren. In het Startscherm kies je voor Personen. Links in het venster zie je welke accounts je kunt koppelen. Bijvoorbeeld: Twitter-contactpersonen, Exchange-contactpersonen en Google-contactpersonen. Klik op Alles weergeven in Instellingen. Hierna kun je ook andere diensten koppelen, zoals Hotmail.

18 Sociale netwerken beheren

Het aantal instelmogelijkheden voor je sociale netwerken is vanuit Windows zelf relatief beperkt. Online kun je flink meer opties aanpassen en hebt je meer controle over je account. In de Personen-app druk je op Windows-toets+I om het instellingenvenster te openen. Kies het account. Klik vervolgens op Dit account online beheren. Een webpagina met extra opties wordt geopend.

Direct updates zien

Als je jouw sociale netwerken aan Windows hebt gekoppeld, kun je direct reageren op en communiceren met contactpersonen. In het Startscherm kies je voor Personen. Klik op de contactpersoon met wie je wil communiceren. De persoonlijke pagina (met zaken als updates en foto's) wordt geladen. Links zie je de contactmogelijkheden. Zo kun je direct een Facebook-bericht schrijven en een e-mail sturen. Klik achtereenvolgens op Profiel weergeven / Meer details, als je aanvullende (contact)gegevens wilt zien.

Berichten uitbreiden

Via de Berichten-app kun je met je vrienden communiceren via verschillende kanalen. Zo kun je de app koppelen aan Messenger en Facebook. Het koppelen gaat relatief eenvoudig. Open de Berichten-app en druk op Windows-toets+I. Kies Accounts. Een overzicht van bestaande koppelingen verschijnt. Klik op Een account toevoegen. Selecteer het account dat je wilt toevoegen en geef de vereiste aanmeldingsgegevens op om het netwerk te koppelen met de Berichten-app. Bestaande netwerken kun je beheren door erop te klikken.

Contact­personen filteren

De Personen-app laat je contact­personen zien van verschillende kanalen, waaronder Hotmail, Facebook en LinkedIn. Ook andere bronnen, zoals Outlook en Google, kun je toevoegen. Dit betekent echter niet dat je altijd alle contactpersonen hoeft te bekijken. Je kunt namelijk zelf opgeven welke lijsten je wilt zien en welke lijsten je wilt verbergen. Prettig hierbij is dat de personen nog wel in de zoekresultaten worden getoond, ook als de lijst is verborgen. Open de Personen-app en open de instellingenbalk. Kies voor Opties / Mijn lijst met contactpersonen filteren. Haal de vinkjes weg naast de lijsten die je niet wilt tonen. De lijsten worden direct verborgen, maar de zoekresultaten blijven gelijk.

Aangepaste sorteervolgorde

[/i]Standaard worden contactpersonen in de Personen-app gesorteerd op voornaam. Vooral bij omvangrijke lijsten kan het handig zijn juist te sorteren op achternaam. Je kunt de sorteervolgorde aanpassen. In de Personen-app open je de instellingenbalk. Ga naar Opties. Zet de schuif op Aan bij de optie Mijn contactpersonen sorteren op achternaam.

23 Alle apps tonen

Benieuwd naar alle applicaties die op de pc aanwezig zijn? Er zijn twee manieren waarop je dit overzicht kunt oproepen. In het Startscherm van Windows klik je met de rechtermuiskop op een leeg gedeelte. In de balk onderin klik je op Alle apps. Het overzicht verschijnt. Liever het toetsenbord? Druk op Windows-toets+Q. Deze toetsencombinatie kun je ook gebruiken als je op het bureaublad werkt.

Apps verwijderen

Het verwijderen van apps gaat sneller dan met bureaubladsoftware. Klik met rechts op de tegel van de app. Kies voor Installatie ongedaan maken. Je kunt de app ook verbergen, als je deze niet wilt verwijderen, maar ook niet prominent in beeld wilt hebben. Klik erop met rechts en kies Losmaken van Start. De app is dan alleen zichtbaar als je ernaar zoekt via de zoekfunctie.

Ruimte opvragen

Elke app neemt ruimte in. Als opslagruimte beperkt is, is het handig te achterhalen hoeveel ruimte zij in beslag nemen. In het onderdeel Pc-instellingen kies je voor Algemeen. Klik op de knop Appgrootte bekijken. Een overzicht van apps (en de bijbehorende ruimte) verschijnt. Op basis hiervan kun je bepalen welke onderdelen niet meer interessant zijn.

Direct delen

Vanuit veel Windows 8-apps kun je direct onderdelen delen, zonder dat je hiervoor een app hoeft te starten. Heb je bijvoorbeeld foto’s die je via de SkyDrive-app bekijkt? Je kunt deze direct delen via e-mail of sociale netwerken. Open de map die je wilt delen en open de Charms-balk. Kies Delen. Vervolgens kies je een van de kanalen die je voor het delen wilt gebruiken, bijvoorbeeld E-mail of Personen.

Nooit meer sluiten

Apps in Windows 8 hoeven niet te worden afgesloten. Zodra ze enige tijd niet worden gebruikt, komen ze in een sluimerstand terecht. Je kunt de app snel weer oproepen als dat nodig is, maar in de sluimerstand wordt een minimaal beslag gelegd op de systeembronnen. Soms kan het handig zijn om een app alsnog expliciet af te sluiten. Je kunt hiervoor drukken op Ctrl+F4. Nog handiger is met de muis bovenin het venster te zweven (waardoor deze verandert in een handje) en dan de app naar de onderkant van het scherm te schuiven: ook hiermee sluit je de app af. Ook handig voor touch-apparaten: veeg de app naar beneden.

Geen automatische updates

Standaard haalt Windows automatisch de nieuwste updates voor je apps binnen. Wil je hierover zelf controle houden? Je kunt het standaardgedrag aanpassen. Open de Windows Store en roep de instellingenbalk op (Windows-toets+I). Kies App-updates. Zet de schuif op Uit bij de optie Automatisch updates downloaden voor mijn apps. Je kunt later altijd handmatig controleren op de beschikbaarheid van apps. Klik op Controleren op updates.

Licenties beheren

Apps die je in de Windows Store koopt, kun je op meerdere computers installeren. Het is toegestaan om de app op maximaal vijf pc’s te installeren. Windows houdt bij op welke computers de apps zijn geïnstalleerd. Een overzicht hiervan kun je opvragen via de Windows Store. Open het instellingenvenster (Windows-toets+I) en ga naar Uw account. In de sectie Uw pc’s, zie je op welke pc’s de apps zijn geïnstalleerd. Je kunt de pc die je gebruikt verwijderen uit de licentielijst. Hiermee komt een positie vrij. Klik op de knop Verwijderen en klik hierna op Bevestigen.

Volwaardige browser

De app-versie van Internet Explorer (die je via het Startscherm kunt openen) is voldoende voor het bezoeken van websites. Kom je echter een website tegen die je liever bezoekt met de vertrouwde bureaubladversie van Internet Explorer? Klik met rechts op een leeg gedeelte. In de balk onderin kies je voor Hulpprogramma’s / voor pagina’s / Op het bureaublad weergeven. De bureaubladversie van Internet Explorer wordt geopend en de pagina wordt geladen.

Slimme sneltoetsen

Toetsenbordfanaten opgelet: ook voor Windows 8 zijn uiteraard weer de nodige nieuwe sneltoetsen beschikbaar.

Niet doorzoeken

Kenmerkend aan Windows 8 is het feit dat de apps ook worden gebruikt als je een zoekopdracht uitvoert. Standaard worden alle apps meegenomen in de zoekresultaten. Heb je niet de behoefte om alle apps mee te nemen in de zoekresultaten, dan kun je deze uitsluiten. In het Startscherm open je de Charms-balk en kies je Instellingen/Pc-instellingen wijzigen/­Zoeken. Bij de sectie Deze apps gebruiken om te zoeken, gebruik je de schuifregelaars om de app te selecteren. Hier vind je overigens ook andere interessante opties, zoals de populairste bovenin tonen (via Apps die ik meest zoek / bovenaan weergeven) en zoekopdrachten voor later bewaren (via Mijn zoekopdrachten opslaan als zoeksuggestie voor later).

Apps combineren

Wist je dat je een app niet per se schermvullend hoeft te gebruiken? Je kunt twee apps naast elkaar tonen. Bovendien kun je een app tonen naast een bureaubladprogramma. Met Windows-toets+. (oftewel Windows-toets+Punt) kun je een app naar links of rechts verplaatsen. Daarna kun je een bureaubladprogramma of een andere app openen en deze ernaast tonen. Let wel even op: deze tip werkt alleen als het beeldscherm een resolutie heeft van minimaal 1366 x 768.

Snel schakelen tussen programma’s

Of je nu bureaublad­programma’s of apps hebt geopend, je kunt er snel tussen schakelen via een nieuwe balk aan de linkerzijde van het beeldscherm. Schuif de muis naar de linkerbovenhoek van het scherm en schuif vervolgens naar beneden. Een overzicht van alle geopende programma’s verschijnt. Klik op een venster om het te openen. Helemaal onderaan vind je de mogelijkheid om het Startscherm te openen of het bureaublad, afhankelijk van de huidige weergave.

Snap view

Veel apps ondersteunen ‘Snap View’. Hierbij hoef je de app niet per se schermvullend uit te voeren, maar kun je deze een deel van het scherm in beslag laten nemen. De resterende ruimte kun je gebruiken om andere programma’s te draaien. Een programma dat gebruik maakt van Snap View, past de weergave ook aan de ruimte aan. Voorbeeld hiervan is de Berichten-app. Open de app en beweeg de muis naar de bovenrand van het scherm. Klik met de linkermuisknop en versleep de app naar een zijkant van het scherm, waar je de muisknop loslaat.

Minder informatie voor apps

Met de komst van apps wordt privacy nog belangrijker. De Weer-app vraagt bijvoorbeeld om je huidige locatie, terwijl andere apps gebruik maken van je naam of accountafbeelding. Heb je hier geen behoefte aan, dan kun je het gebruik van persoonlijke gegevens door apps aan banden leggen. In Pc-instellingen kies je voor Privacy. Hier kun je aangeven of apps je locatie mogen gebruiken (Apps mogen mijn locatie gebruiken) en of er persoonlijke gegevens mogen worden opgevraagd (Apps mogen mijn naam en accountafbeelding gebruiken).

SkyDrive optimaal gebruiken

Windows 8 heeft een nauwe integratie met de online opslagdienst SkyDrive. Jammer is het echter dat de integratie niet volledig is doorgevoerd. Zo heeft Windows Verkenner geen directe koppeling met de dienst, waardoor je de mogelijkheid mist om een map te gebruiken die continu met SkyDrive wordt gesynchroniseerd en eenvoudig bestanden hierin te slepen. Deze mogelijkheid is er wel, maar zal je eigenhandig moeten toevoegen. Zoek en download de app. SkyDrive. Die wordt dan toegevoegd aan de mappenstructuur van Windows Verkenner. Klik op de app om de inhoud van de map te tonen.

Snel zoeken

Als je zoekt, wordt er standaard gezocht in apps, instellingen en bestanden. Onderin het zoekvenster wordt een lijst met apps getoond. Klik op een app om specifiek in die app te zoeken. Je zoekt bijvoorbeeld naar ‘Frankrijk’ en klikt vervolgens op Bing. Bing toont alle relevante zoekresultaten. Gebruik je vaak een specifieke app om in te zoeken, dan kun je deze vastmaken zodat deze altijd zichtbaar is. Klik met de rechtermuisknop op de app en kies Vastmaken. Deze verschijnt voortaan altijd bovenin. Andersom kan juist ook: zijn er apps die je liever niet gebruikt? Klik erop met rechts en kies Verbergen.

Niet delen

Veel aandacht is besteed aan het delen van bestanden, ongeacht in welke app je je bevindt. Bekijk je bijvoorbeeld foto’s, dan kun je een foto snel verzenden zonder eerst de Mail-app te hoeven openen. Niet elke app ondersteunt het delen van informatie. Standaard ondersteunen de apps E-mail, Personen en SkyDrive het delen van informatie. Je kunt zelf bepalen welke apps informatie mogen delen. In het onderdeel Pc-instellingen kies je Delen. Bij Deze apps gebruiken om te delen, gebruikt je de schuifregelaars om per app aan te geven of dit is toegestaan.

Geen spellings­controle

Spelfouten die je in Windows 8-apps maakt, worden door het besturingssysteem automatisch gecorrigeerd. Ook worden spelfouten gemarkeerd. Werk je vaak in een andere taal en heb je geen behoefte aan de markeringen, dan kun je de spellingscontrole uitschakelen. In het onderdeel Pc-instellingen kies je voor Algemeen. Blader naar de sectie Spelling. Afhankelijk van de behoefte, kun je de schuifregelaars uitschakelen voor de opties Spelfouten automatisch corrigeren en Spelfouten markeren.

Updates installeren

Regelmatig worden updates uitgebracht voor geïnstalleerde apps. In het Startscherm kun je eenvoudig zien of er apps beschikbaar zijn via de tegel van de Windows Store. In de rechterhoek wordt het aantal beschikbare updates getoond. Om de updates te installeren, open je de Windows Store en klik je in de rechterbovenhoek op Updates. Selecteer de apps waarvoor je de updates wilt installeren. Klik vervolgens op Installeren.

Foto's importeren

De Foto's-app geeft een overzicht van je foto's afkomstig van verschillende locaties, zoals SkyDrive en Facebook. Ook lokale foto's worden getoond. Heb je ook nog foto's op andere apparaten, zoals telefoon en fotocamera staan, dan kun je deze direct importeren via de Foto's-app. Open de app en de opdrachtenbalk onderin het scherm (klik met rechts op een leeg gedeelte van het venster of druk op Windows-toets+Z). Kies voor Importeren. Controleer of het apparaat is ingeschakeld en aangesloten. Kies het apparaat en volg de stappen van de wizard.

Meer met foto's

Bekijk je een foto via de Foto's-app, dan kun je hier verschillende acties mee uitvoeren. Open je favoriete foto en klik erop met rechts om de opdrachtenbalk te openen. Klik op Instellen als. Vervolgens kun je de geselecteerde afbeelding gebruiken op het vergrendelingsscherm (kies Vergrendelingsscherm), instellen als standaardafbeelding voor de tegel (kies App-tegel) en instellen als achtergrond voor de app zelf (kies App-achtergrond). Handig! Overigens vind je in dezelfde opdrachtenbalk de mogelijkheid om de foto's als diavoorstelling te tonen.

Webpagina's vastmaken

Als je een website bekijkt met de app-versie van Internet Explorer, kun je favoriete websites eenvoudig vastmaken aan het Startscherm of toevoegen aan de lijst met favorieten. Bezoek de website, klik vervolgens op de knop Website vastmaken. Je kunt nu kiezen tussen Vastmaken aan Start, en Aan Favorieten toevoegen. Ernaast vind je nog een knop (Hulpprogramma's voor pagina's), waarmee je de bureaubladversie van Internet Explorer opent en op de geopende webpagina kunt zoeken.

Meerdere e-mailaccounts

De Mail-app werkt standaard met één e-mailaccount. Je kunt er echter meer toevoegen en deze vanuit dezelfde Mail-app beheren. Open de Mail-app en druk op de Windows-toets+I voor het instellingenvenster. Kies voor Accounts / Een account toevoegen. Hierna kies je welk account je wilt toevoegen. Je kunt kiezen tussen Hotmail, Outlook en Google. Heb je een e-mailaccount van een andere aanbieder (bijvoorbeeld van je provider), dan kies je voor Ander account. Standaard vraagt Windows om de gebruikersnaam en wachtwoord en probeert vervolgens zelf de servergegevens erbij te halen. Lukt dit niet, kies dan voor Meer details weergeven en vul alle servergegevens zelf in.

E-mail accounts beheren

Gekoppelde e-mailaccounts kun je beheren. Zo kun je ze voorzien van een alternatieve naam en kun je aangeven hoe nieuwe e-mail moet worden afgehandeld. In het overzicht met accounts klik je op het account dat je wilt beheren. De beschikbare instellingen verschijnen. In het venster geef je op wanneer nieuwe e-mail moet worden gedownload, hoe ver terug berichten moeten worden binnengehaald en of externe afbeeldingen mogen worden gedownload. Verder bestaat hier de mogelijkheid om een e-mailhandtekening in te stellen. Ook geef je in dit venster op of e-mailmeldingen mogen worden getoond in Windows. Die laatste optie is vooral handig als je meerdere accounts gebruikt, maar niet bij elke account continu op de hoogte wilt blijven van nieuwe berichten.

Specifieke instellingen

Elke app heeft dezelfde opbouw. Dit betekent dat specifieke instellingen voor een app altijd op dezelfde manier opgevraagd worden. Druk in de app op de toetsencombinatie Windows-toets+I en het instellingenvenster verschijnt. Hier vind je de specifieke instellingen. Overigens kun je met de toetsencombinatie Windows-toets+Z altijd de opdrachtenbalk opvragen. Ook deze balk bevat instellingen die afhankelijk zijn van de geopende app.

Eigen kleuren in agenda

In de Agenda-app kun je meerdere agenda's weergeven. Bijvoorbeeld van Hotmail, Outlook en Google. Elke agenda (en de bijbehorende afspraken) krijgt een eigen kleur, zodat je ziet uit welke agenda de informatie afkomstig is. Je kunt de kleuren zelf kiezen. Open de Agenda-app en open de instellingenbalk (Windows-toets+I). Ga naar Opties. In dit venster kun je per agenda de gewenste kleur aangeven. Ook heb je hier de mogelijkheid om bepaalde agenda's (tijdelijk) te verbergen. Zet dan de schuif op Uit bij de optie Weergeven.

Afbeeldings­bronnen selecteren

De Foto's-app geeft afbeeldingen van verschillende bronnen weer, zoals Facebook en SkyDrive. Je hebt zelf in de hand welke bronnen door de app worden getoond. Open de Foto's-app en ga naar het instellingenvenster (Windows-toets+I). Kies voor Opties. Ga naar de sectie Foto's en video's weergeven van. Haal de vinkjes weg bij de onderdelen die je niet wilt weergeven. Je kunt kiezen uit Afbeeldingsbibliotheek, SkyDrive, Facebook, Bureaublad en Flickr. Bij Facebook en Flickr heb je bovendien de mogelijkheid om privacyinstellingen verder te verfijnen. Klik op Opties achter een van de twee diensten om de instellingen op te vragen.

Veilig zoeken

Diep verscholen, maar wel handig: de Bing-app van Windows 8 is een stuk kindvriendelijker dan op het eerste gezicht lijkt. Je kunt namelijk een filter inschakelen, waardoor zoekresultaten worden aangepast aan de gebruiker. Open de Bing-app en druk op Windows-toets+I. Kies Veilig Zoeken. Standaard is het filter ingesteld op Gemiddeld. Hierbij worden afbeeldingen en foto's die alleen geschikt zijn voor volwassenen gefilterd. Om een hoger niveau te activeren, kies je voor Strikt. Hierbij worden tekst, afbeeldingen en foto's uit de resultaten gefilterd. Wil je helemaal geen filter, dan kies je voor Uit. Via het instellingenvenster kun je ook aangeven of de zoekgeschiedenis mag worden bewaard (via de sectie Zoekgeschiedenis). In hetzelfde venster kun je de huidige zoekgeschiedenis wissen.

Onthouden of niet?

Windows onthoudt welke items je het meest deelt. Eerder gedeelde items worden getoond, zodat je ze de volgende keer weer kunt gebruiken. Ook worden de meest gebruikte apps om te delen, bovenin de app-lijst getoond. Heb je hieraan geen behoefte? Schakel deze functies dan uit. In het onderdeel Pc-instellingen kies je voor Delen. Wil je niet dat de meestgebruikte app wordt getoond? Zet de schuif uit bij Meestgebruikte apps boven in de app-lijst weergeven. Wil je niet dat er een lijst wordt getoond met items die je het meest deelt? Zet de schuif op uit bij Een lijst weergeven met de items die ik het vaakst deel.

Bureaublad bekijken

Als je veel bureaubladvensters hebt geopend, is het bureaublad niet meer zichtbaar. In Windows 7 kun je het bureaublad snel weergeven via een knop uiterst rechts op de taakbalk. In Windows 8 lijkt deze optie niet meer aanwezig, maar schijn bedriegt. Klik met rechts op de Windows-taakbalk. Kies Eigenschappen. Op het tabblad Taakbalk plaats je een vinkje bij de optie Met Peek een voorbeeld van het bureaublad weergeven wanneer u de muis verplaatst naar de knop Bureaublad weergeven aan het uiteinde van de taakbalk. Bevestig met een klik op OK. De functie is toegevoegd.

Geen meldingen

Het is niet altijd fijn regelmatig te worden gestoord door meldingen van een app of van Windows zelf. Je kunt de meldingen tijdelijk uitschakelen. Kies in de balk rechts voor Instellingen. Klik op de knop Meldingen. Je kunt nu kiezen uit een van de volgende opties: 8 uur lang verbergen, 3 uur lang verbergen en 1 uur lang verbergen. Je wordt niet meer lastiggevallen.

Systeem hulpprogramma's tonen

Standaard worden de systeemhulpprogramma's (zoals Logboeken, Prestatiemeter en Schijfopruiming) niet in het Startscherm getoond. Je kunt dit inschakelen. In het Startscherm open je de balk aan de zijkant. Kies Instellingen en klik vervolgens op Tegels. Zet de schakelaar (bij de optie Systeemhulpprogramma's weergeven) aan. Keer terug naar het Startscherm. De onderdelen worden getoond. Je doet er verstandig aan ze zelf nog onder te brengen in een verzamelmap (die u bijvoorbeeld Systeemhulpprogramma's noemt). Standaard toont Windows ze helaas allemaal als losse tegels, waardoor het Startscherm tamelijk onoverzichtelijk wordt.

Verstopt menu

Ondanks de afwezigheid van het klassieke menu Start, heeft Windows 8 nog wel een verstopt menu in petto. Dit menu geeft je toegang tot onderdelen zoals het Configuratiescherm, Windows Verkenner, het venster Uitvoeren (erg belangrijk voor gevorderde gebruikers!) en de Opdrachtregel. Druk op de toetsencombinatie Windows-toets+X. Het menu verschijnt in de linkeronderhoek.

Opnieuw starten

Ben je ook steeds op zoek naar de uitknop in Windows 8? Deze hebben de makers aardig weggestopt, in de veronderstelling dat moderne pc's en tablets eenvoudig worden dichtgeklapt, uitgeschakeld via een knop of simpelweg continu ingeschakeld blijven. Helemaal verdwenen zijn de opties voor afsluiten, slaapstand en opnieuw starten gelukkig niet. Open de balk aan de rechterkant van het scherm en kies Instellingen. Klik op Aan/uit. Vervolgens kun je de pc in de slaapstand schakelen, opnieuw opstarten en uitschakelen. Via het bureaublad roep je het klassieke menu op door te drukken op Alt+F4.

Geen vergrendeling meer

In Windows 8 Pro kun je via Groepsbeleid het vergrendelingsscherm uitschakelen. Druk op Windows-toets+R en typ Gpedit.msc. Klik op OK. Ga naar Computerconfiguratie/Beheersjablonen/­Configuratiescherm/Persoonlijke instellingen/­Vergrendelingsscherm niet weergeven. Dubbelklik hierop en kies Ingeschakeld. In alle versies van Windows 8 kun je zowel het vergrendelingsscherm als het inlogscherm weghalen. Druk hiervoor op Windows-toets+R en typ Netplwiz. Klik op OK. Haal het vinkje weg bij de optieGebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken.

Afbeeldings­wachtwoord instellen

Windows beveiligen met een wachtwoord? Hopeloos achterhaald! Ken je het afbeeldings­wachtwoord al? Je kiest zelf een afbeelding en bepaalt welke plaatsen op de afbeelding je aantikt of -klikt. Op basis hiervan ontgrendel je de pc. In het Startscherm open je de Charms-balk. Kies Instellingen/Pc-instellingen wijzigen. Kies Gebruikers en klik op Stel een afbeeldingswachtwoord in. Je typt nu je wachtwoord in en kiest vervolgens een afbeelding. Daarna maak je een gebaar op het scherm, waarmee je in de toekomst de pc kunt ontgrendelen.

Pincode

In Windows 8 hoef je geen genoegen te nemen met beveiliging via een wachtwoord of klikpatroon. Je kunt ook gebruikmaken van een pincode. In het onderdeel Pc-instellingen kies je voor Gebruikers en in de sectie Aanmeldingsopties vervolgens voor Een pincode instellen. Geef eerst je huidige wachtwoord op. Hierna kun je de gewenste pincode kiezen.

Account­instellingen beheren

Het Microsoft account speelt een belangrijke rol in Windows 8. Je kunt de accountinstellingen voor dit account aanpassen. Ga naar Pc-instellingen/Gebruikers/­Meer accountinstellingen online. Hier kun je aangeven welke meldingen je wilt ontvangen en welke andere accounts je wilt koppelen aan je Microsoft-account.

Overschakelen naar lokaal account

Windows maakt standaard gebruik van een Microsoft-account. Voordeel hiervan is dat je belangrijke instellingen kunt synchroniseren tussen meerdere pc’s met Windows 8, zoals u elders in dit artikel leest. Verplicht is het gebruik van een online account niet. U kunt overschakelen naar een lokaal account. Ga hiervoor bij Pc-instellingen naar Gebruikers. Klik vervolgens op de knop Overschakelen naar een lokaal account. Wil je wel gebruik maken van een online account, maar gewoon niet dat de instellingen worden gesynchroniseerd? Ga dan naar Pc-instellingen /Uw instellingen synchroniseren en zet de schuifregelaar uit bij de optie Instellingen van deze pc synchroniseren.

Synchroniseren

Je kunt je Microsoft-account online opslaan, zodat de instellingen worden gesynchroniseerd met andere computers. Je kunt zelf bepalen wat er wel of juist niet wordt gedeeld. In het Startscherm open je de Charms-balk en kies je voor Instellingen/Pc-instellingen wijzigen/­Uw instellingen synchroniseren. In de sectie Te synchroniseren instellingen geef je per onderdeel of dit moet worden gesynchroniseerd. Zo kun je aangeven of je bureaubladinstellingen moeten worden gedeeld en of je browserinstellingen (zoals geschiedenis en favorieten) ook beschikbaar moeten zijn op de andere computers.

Taakbeheer

Het vertrouwde Taakbeheer in Windows 8 is flink op de schop gegaan. Via dit onderdeel zie je welke programma’s actief zijn, welke apps op de achtergrond draaien en hoe de verschillende onderdelen van de pc (zoals processor en netwerk) worden belast. Gebruik de toetsencombinatie Ctrl+Shift+Esc om het Taakbeheer op te roepen. De tab App-geschiedenis geeft per app aan hoeveel beslag wordt gelegd op de processor en het netwerk. Daarnaast zie je hier hoeveel data wordt verbruikt voor het bijwerken van de tegels. Handig als je bijvoorbeeld in het buitenland bent aangewezen op kostbare roaming-toegang. Op de tab Processen zie je voor alle actieve processen hoe de pc wordt aangesproken. De vertrouwde tab met alle processen uit eerdere Windows-versies is ondergebracht op de tab Details.

Taakbeheer vernieuwd

Ook interessant aan het vernieuwde Taakbeheer is de tab Prestaties. Hier zie je voor alle belangrijke onderdelen (zoals processor, geheugen, schijf en netwerk) hoe ermee wordt omgegaan. Als u Taakbeheer vaak gebruikt, kun je het venster zo instellen dat de ‘overbodige’ werkbalken worden verborgen. Open de tab Prestaties en dubbelklik op de kolom links. Nu worden alleen de prestaties van de losse onderdelen getoond. Dubbelklik nogmaals om de werkbalken weer te tonen. Dezelfde truc kun je toepassen op de grafieken rechts in het venster. Dubbelklik hierop om alleen deze grafieken te tonen.

Bestands­geschiedenis

Ken je Bestands­geschiedenis al? Windows houdt bij welke aanpassingen je aan bestanden hebt gemaakt. Heb je een aanpassing gemaakt en hier spijt van, dan kun je dankzij Bestandsgeschiedenis terug naar een eerdere versie van het document. Open het Configuratiescherm en kies Systeem en beveiliging / Bestandsgeschiedenis. Klik op Inschakelen. Ook interessant is de linkerkolom van het venster, waar je aanvullende opties vindt. Hier kun je het station voor Bestandsgeschiedenis selecteren, maar ook specifieke mappen uitsluiten. Via Geavanceerde instellingen bepaal je hoe vaak kopieën van bestanden moeten worden opgeslagen en hoe groot de cache mag zijn. Via hetzelfde onderdeel heb je toegang tot de logboeken, waarin u recente gebeurtenissen kunt opzoeken.

Opslag­ruimten beheren

In bedrijven wordt vaak gebruik gemaakt van RAID, de technologie waarmee gegevens over meerdere schijven worden verspreid. In Windows 8 vind je een functie waarmee je bestanden op twee of meer stations kunt opslaan, zodat je beschermd bent tegen schijfstoringen. Als er onvoldoende schijfruimte ontstaat, kun je meer stations toevoegen. Open het Configuratiescherm en kies Systeem en beveiliging. Klik op Opslagruimten beheren. De eerste keer kies je voor Een nieuwe groep en opslagruimte maken. Windows bekijkt welke schijven voor de functie in aanmerking komen. Volg vervolgens de stappen van de wizard.

Windows vernieuwen

Je kent het euvel ongetwijfeld: de pc wordt na verloop van tijd traag of begint kuren te vertonen. Dan maar alles opnieuw installeren? In Windows 8 vind je de optie om de pc te vernieuwen zonder dat dat invloed heeft op je bestanden. De machine wordt dan teruggebracht naar de fabrieksinstellingen, maar items zoals foto’s, muziek, video’s en andere persoonlijke bestanden blijven behouden. In het Startscherm open je de Charms-balk en kies je voor Instellingen. Klik op Pc-instellingen wijzigen. Kies de sectie Algemeen en rol naar het onderdeel Pc vernieuwen zonder dat dat invloed heeft op bestanden. Klik op de knop Aan de slag. Vervolgens volgt u de stappen van de wizard.

Helemaal opnieuw beginnen

Heb je behoefte aan een volledig nieuwe pc, dan kunt je alle bestanden verwijderen en Windows opnieuw installeren. Dit is handig als je je computer verkoopt of met een volledig schone lei wilt beginnen. In Windows 8 is deze optie apart ingebouwd. In het Startscherm open je de Charms-balk en kies je voor Instellingen. Klik op Pc-instellingen wijzigen. Ga naar de sectie Algemeen en rol naar de sectie Alles verwijderen en Windows opnieuw installeren. Klik vervolgens op de knop Aan de slag. Een wizard begeleidt je door het proces.

Standaard programma’s selecteren

Waar mogelijk wil Windows dat je gebruik maakt van de nieuwe apps. Bijvoorbeeld bij het bekijken van een afbeelding. Open je een afbeelding, dan wordt de app Afbeeldingen geopend. Wat was er mis met Windows Photo Viewer? Je kunt Windows opnieuw opvoeden door in het Configuratiescherm naar Programma’s / Standaardprogramma’s te gaan en daar op Uw standaardprogramma’s instellen te klikken. Selecteer het programma dat je wilt gebruiken voor bijvoorbeeld afbeeldingen en video’s.

Automatisch onderhoud aanpassen

Erg prettig, dat Windows veel voorkomende onderhoudstaken (zoals beveiliging en schijfoptimalisatie) uitvoert, maar mogelijk bent u het niet eens met het standaardtijdstip van drie uur ‘s nachts. Je kunt het gelukkig aanpassen. Open het Onderhoudscentrum (klik op de vlag in het Systeemvak en kies Onderhoudscentrum openen). Klap de sectie Onderhoud uit. Bij Automatisch onderhoud, kies je voor Onderhoudsinstellingen wijzigen. Kies de gewenste tijd bij de optie Onderhoudstaken dagelijks uitvoeren om 03.00. Plaats ook meteen een vinkje bij de optie Toestaan dat de computer voor gepland onderhoud wordt geactiveerd als deze is aangesloten op het geplande tijdstip. Tevreden? Bevestig met een klik op OK.

Nieuwe functies toevoegen

Na verloop van tijd zullen nieuwe functies aan Windows worden toegevoegd, die je kunt aanschaffen. Zo is Media Center de grote afwezige in Windows 8, maar zal dit pakket alsnog beschikbaar komen via een betaalde uitbreiding. Ook kun je van een versie van Windows 8 upgraden naar een hogere editie, met behoud van je gegevens. Open het Configuratiescherm en kies Systeem en beveiliging/Systeem. In het hoofdvenster klik je op de koppeling Meer onderdelen verkrijgen met een andere editie van Windows. Een wizard wordt geopend. Deze vraagt om de productcode die je mogelijk hebt gekocht of geeft je de mogelijkheid nieuwe functies te kopen.

Grafische functies bepalen

Je kunt meer aan de grafische instellingen van Windows aanpassen dan op het eerste gezicht lijkt. In het Configuratiescherm kiest u voor Systeem en beveiliging / Systeem. Klik in het venster links op Geavanceerde systeeminstellingen. Kies de tab Geavanceerd en klik op Instellingen (in het vak Prestaties). Op de tab Visuele effecten kiest u voor Aangepast. Vervolgens kunt u per effect opgeven of het wel of niet mag worden ingezet. Bovendien kunt u kiezen voor een vooraf ingestelde lijst met instellingen. Kies bijvoorbeeld voor Beste weergave of Beste prestaties. Tevreden? Klik op OK.

Draadloze apparaten beheren

Moderne laptops en tablets beschikken over verschillende draadloze opties, zoals Bluetooth. Mogelijk wil je niet altijd gebruik maken van alle draadloze mogelijkheden, bijvoorbeeld op een moment dat je alleen wifi wilt gebruiken en geen bluetooth. In het onderdeel Pc-instellingen kies je voor Draadloos. Bij Draadloze apparaten lees je welke onderdelen er zijn (bijvoorbeeld wifi en bluetooth). Met de schuif bepaalt u per onderdeel of het wel of niet mag worden gebruikt.

Niet synchroniseren

Als je gebruikmaakt van de functie om instellingen te synchroniseren, is het verstandig om in te stellen dat Windows niet mag synchroniseren als er gebruik wordt gemaakt van een verbinding met datalimiet (bijvoorbeeld als je in het buitenland bent). Je kunt het synchroniseren van instellingen op zulke momenten automatisch pauzeren. In het onderdeel Pc-instellingen kies je voor Uw instellingen synchroniseren. In de sectie Synchroniseren via verbindingen met datalimiet zet je de schuif uit bij Instellingen synchroniseren via verbindingen met datalimiet. Ditzelfde doe je voor de optie Instellingen synchroniseren via verbindingen met datalimiet, ook tijdens het roamen.

Uitvoeren als Administrator

Sommige programma’s en apps stellen eisen aan het gebruikersaccount waarmee je ze uitvoert. Zo kan het gebeuren dat een app alleen goed werkt als deze met de rechten van Administrator wordt uitgevoerd. Klik met rechts op de tegel van de app, zodat de opdrachtenbalk verschijnt. Kies vervolgens voor Uitvoeren als Administrator. Via hetzelfde venster kun je de bestandslocatie van de app bekijken (kies voor Bestandslocatie openen) en de app zelf gedwongen in een nieuw venster openen (kies voor Nieuw venster openen).

Thuisgroep activeren

Thuisgroepen, bekend uit Windows 7, zijn nog steeds aanwezig in Windows 8. Als je een Windows 8-pc opneemt in een bestaand thuisnetwerk waarin een thuisgroep actief is, wordt dit door Windows opgemerkt. De computer wordt echter niet automatisch toegevoegd aan de thuisgroep. Gelukkig gaat het handmatig toevoegen ervan relatief eenvoudig. In het Startscherm open je de Charms-balk en kies je voor Instellingen / Pc-instellingen wijzigen. Ga naar de sectie Thuisgroep. Windows detecteert dat er een thuisgroep is. Geef het wachtwoord op en klik op Lid worden.

Thuisgroep instellen

Is de Windows 8-pc eenmaal toegevoegd aan de thuisgroep, dan kun je bepalen welke onderdelen van de pc toegankelijk zijn voor anderen. In de sectie Bibliotheken en apparaten (via Pc-instellingen/Thuisgroep), geeft u met de schakelaars aan welke bronnen gedeeld mogen worden. Standaard staat Windows niet toe dat andere apparaten op het netwerk (zoals televisie en spelconsoles) media-inhoud mogen afspelen. Dat is zonde. Wil je dit wel, zet dan in de sectie Media-apparaten de schakelaar op Aan. Je kunt op elk gewenst moment de thuisgroep weer verlaten. Uiterst onderin het instellingenvenster vindt u de knop Verlaten. Klik hierop om het lidmaatschap te beëindigen.

Werken met ISO-bestanden

ISO-bestanden worden door Windows 8 standaard ondersteund. Dit betekent dat je een ISO-bestand kunt openen en de inhoud ervan kunt bekijken via Windows Verkenner. De werking is eenvoudig: open Windows Verkenner en dubbelklik op het iso-bestand. De inhoud is direct zichtbaar. Er is meer mogelijk: zo kun je het ISO-bestand koppelen (waardoor het een schijfletter krijgt toegewezen en je het bestand als individuele schijf kunt benaderen) en u kunt het op schijf branden. Selecteer het iso-bestand. In het lint bovenin klik je op Hulpprogramma’s voor schijfkopiebestanden. Wil je een letter aan het iso-bestand toekennen, dan kies je voor Koppelen. Wil je van de iso een schijf branden, dan kies je voor Branden.

Toch nog Media Center

Windows Media Center lijkt in Windows 8 een stille dood te zijn gestorven. Schijn bedriegt. Het onderdeel is nog wel degelijk beschikbaar, maar je zult hiervoor apart in de buidel moeten tasten. Media Center is alleen beschikbaar voor gebruikers van Windows 8 Pro en wel via een (betaald) multimediapakket dat je los kunt aanschaffen. Eenmaal geïnstalleerd, beschik je weer over Media Center. De uitvoering is identiek aan Media Center van Windows 7.

Vliegtuigstand

Je kent de optie wellicht al van je smartphone: de vliegtuigstand. Ofwel: het tijdelijk uitschakelen van alle communicatie via antennes. Ook Windows 8 is uitgerust met een vliegtuigstand, die je eenvoudig kunt activeren. Open de balk rechts en kies Instellingen. Vervolgens klik je op de knop Netwerk. Een overzicht van beschikbare netwerken verschijnt. Uiterst bovenin activeer je de vliegtuigstand. Zet de schakelaar terug om onderdelen zoals wifi en bluetooth weer in te schakelen.