Pagina Menu

Minimale systeemeisen

De systeemeisen voor Windows 8.1 zijn redelijk te noemen. In het verleden was vaak een zwaardere computer nodig was om een nieuwe Windows-versie te installeren. De systeemvereisten voor Windows 8 zullen niet veel verschillen van die voor Windows 7. Als u een computer heeft, waarop Windows 7 is geïnstalleerd, kunt u hierop ook Windows 8 draaien.

U hebt een pc nodig waar minimaal een processor inzit die op 1 gigahertz loopt. Geadviseerd wordt een systeem met 1 gigabyte werkgeheugen bij 32-bit of 2 GB bij 64-bit en minimaal 16 gigabyte harde schijfruimte bij 32-bit of 20 GB bij 64-bit. Dit alles bij de meest uitgebreide versie van Windows 8.1. Niet vergeten een goede grafische kaart: Microsoft DirectX 9 of hoger.

Windows 8.1 is verkrijgbaar in vier versies:

• Windows 8.1 (32-bit en 64-bit): Deze versie is bedoeld voor thuisgebruik.

• Windows 8.1 Pro (32-bit en 64-bit): Deze versie heeft aanvullende functionaliteiten waaronder encryptie en virtualisatie, is vooral bedoeld voor zakelijk gebruik en bevat onder andere Bitlocker To Go waarmee u uw data beschermt, waar u ook bent.

• Windows.1 RT: Deze versie is speciaal gemaakt voor apparaten met een ARM-processor, zoals tablets. RT wordt, met Office, geïntegreerd in nieuwe apparaten geleverd.

• Windows 8.1 Enterprise: De versie bevat alle functies van Windows 8.1 Pro, met extra functies voor het beheer in een grote IT-organisatie. Deze editie is alleen beschikbaar in licentievorm met Software Assurance.

Aanvullende eisen

Voor het gebruik Windows Store, het downloaden en uitvoeren van apps is een minimale scherm­resolutie van 1024 x 768 vereist plus een internetverbinding.
Voor het vastmaken van apps is een scherm­resolutie van 1366x768 vereist.
Om aanraking (touchscreen) te kunnen gebruiken moet u beschikken over een tablet of een voor multi-aanraking geschikte monitor.

Hoe weet u of de overgang van Windows Vista naar Windows 8.1 soepel zal verlopen? Zal uw systeem met daarop een schat aan programma's na afloop vlekkeloos draaien en geldt dat ook voor uw printer, scanner en externe schijven? Windows 8 Upgrade Adviser geeft antwoord. Voor een korte impressie van Windows 8.1 kijkt u op deze website

In Windows 7 is het mogelijk om met Windows Media Center of Windows Media Player films op DVD's af te spelen. Het afspelen van films op DVD binnen Windows 8.1 is niet meer mogelijk. Vanwege de dalende verkoop van DVD's en de kosten om afspelen mogelijk te maken heeft Microsoft besloten om Media Center niet meer op te nemen. Het is alleen beschikbaar als aanvulling. Wie DVD's wil afspelen, zal Media Center apart moeten aanschaffen.

Wie gebruik maakt van Windows 8.1 kan via het configuratiescherm het Windows 8 Pro Pack installeren om zo uit te komen op Windows 8 Pro met Windows Media Center en dus de mogelijkheid om DVD's af te spelen. Gebruikers die Windows 8.1 Pro hebben, kunnen het Windows Media Center Pack aanschaffen.

Windows Media Player is standaard wel aanwezig in alle versies van het besturingssysteem, maar dan zonder de mogelijkheid om films op DVD af te spelen.

3D-printerdrivers

Een interessante aanvulling voor futuristen, hobbyisten en ontwerpers is het opnemen van nieuwe hardwaredrivers in 8.1. Niet zomaar nieuwe drivers, maar voor 3D-printers. Dat type fabricage-apparaat voor driedimensionale objecten is nu nog wat kostbaar, complex en enigszins beperkt. Maar de mogelijkheden zijn groot. Verkoop van 3D-printers en vervolgens van designs kan een revolutie ontketenen voor bedrijven, copyshops 2.0 én voor thuisgebruikers.

‘Retina’-schermen

Een verrassing voor de toekomst: betere ondersteuning voor schermen met hoge tot zeer hoge resolutie. Waarvoor Apple de naam Retina heeft bedacht voor zijn iPhones, iPads en ook MacBook Pro’s. Wat Google in wezen ook brengt in zijn luxe Chromebook Pixel. Toshiba gebruikt die schermen in zijn pc's voor Windows.

Zoeken

Versie 8.1 tilt de zoekfunctie naar een hoger niveau. Als u op de zoekoptie klikt in de "Charms-balk" in het startscherm, bent u niet langer verplicht om uit een lange lijst met zoekopties te kiezen. U krijgt nu één zoekveld en de resultaten zijn afkomstig uit geïnstalleerde apps, bestanden, instellingen en het web. Vanuit de grafisch gepresenteerde resultaten kunt u direct apps openen en bijvoorbeeld direct de gevonden muziek of video beluisteren of bekijken. Standaard zoekt Windows dus nu in alles tegelijk, dus wie 'binckbank' intypt vindt de app, het internetadres, zoekresultaten van Bing en bestanden met 'binckbank' in de titel of tekst, allemaal in één overzichtelijke lijst. Dit maakt het zoeken van bestanden en het snel opstarten van apps via de zoekfunctie gemakkelijker.

SkyDrive

De online opslag van Microsoft heeft in Windows 8.1 een grotere rol. SkyDrive is voortaan de standaardlocatie voor het opslaan van documenten. Op die manier heeft u uw bestanden altijd bij de hand, ook als u offline bent. Met de geïntegreerde SkyDrive-app kunt u zowel lokale bestanden als bestanden op SkyDrive vanuit één plek beheren.

Synchronisatie tussen SkyDrive en Windows 8.1 is voortaan geregeld binnenin het besturingssysteem, waardoor u kunt kiezen welke bestanden en mappen in de cloud u kunt synchroniseren met een lokaal apparaat. Dat is een groot verschil met Windows 8. Daar was u gedwongen om een apart programma te installeren en te configuren om dit voor elkaar te krijgen.

Handig is dat SkyDrive bestanden en foto's 'half' synchroniseert. Foto's worden bijvoorbeeld niet helemaal op de harde schijf opgeslagen, maar er wordt alleen een kleine thumbnail gedownload. Zo neemt een map foto's van 1 gigabyte op de harde schijf slechts 10 megabyte in beslag. Pas als u op een foto klikt, wordt de volledige versie gedownload.

Hetzelfde geldt voor documenten. U kunt ze doorzoeken, maar ze worden niet in hun geheel gedownload. Op apparaten met weinig opslag, zoals tablets, scheelt dit dus veel ruimte. Microsoft weet op die manier zijn cloudopslag te onderscheiden van concurrenten als Google Drive en Dropbox die een minder goede integratie met Windows hebben.

Naast de hiervoor genoemde veranderingen in windows 8.1, volgen hier nog enkele:

Skype

Voor Windows 8.1 is een applicatie uitgebracht van Skype die gedownload kan worden in de Windows Store, deze applicatie is speciaal gemaakt voor de Metro-interface van Windows 8.1. Als de applicatie voor het eerst wordt gestart, verschijnt de vraag in beeld of Skype toegang mag krijgen tot de microfoon en webcam. Daarna volgt de vraag of de applicatie voortdurend mee mag blijven draaien op de achtergrond.

Direct na het openen van de applicatie worden personen getoond waar u recent mee gechat en gebeld hebt en aan de linkerkant staan favorieten en het overzicht van alle contactpersonen. Bepaalde personen kunt u markeren als favoriet. Die verschijnen dan op het hoofdscherm van de applicatie, zodat u snel een chat of een telefoontje met een favoriet kunt starten.

Bovendien wordt aan het startscherm van Windows 8.1 een tegel toegevoegd waarop ook gemiste gesprekken worden getoond. Dankzij de side-by-side feature van Windows 8.1 kan Skype aan de zijkant van het scherm worden vastgezet, zodat u tijdens het bellen of chatten met een contactpersoon bijvoorbeeld kunt internetten. Ook koppelt de applicatie zich direct met het adresboek in Windows, dat standaard aanwezig is.

Metro-omgeving

Het eerste wat bij Windows 8.1 opvalt bij het startscherm is de nieuwe interface. Voor de eerste keer sinds Windows 95 is de Start-knop niet langer aanwezig in de taakbalk. Het startscherm kan nu benaderd worden door te klikken in de linker onderhoek van het scherm of door te klikken op de startknop in de Charm bar. Elk tegelvlak vertegenwoordigt een applicatie, dan wel informatie. Dat kan een statische app zijn (zoals het bekende tekstverwerkingsprogramma Word), maar ook dynamische informatie, zoals aandelenkoersen of het weerbericht.

U kunt net zoveel tegels toevoegen als u zelf wilt en er zelf een titel aan geven. Omdat u kunt in- en uitzoomen, kunt u voorkomen dat uw scherm al snel vol staat met tegels. In Windows 8.1 zijn de instellingen in het "Metrogedeelte" van uw pc flink uitgebreid. Vrijwel elke optie die u kunt vinden in het Configuratiescherm, is nu ook te vinden in het touchvriendelijke gedeelte van Windows 8.1.

Interieur inrichten wordt makkelijker
win8_metro.jpg

Het verslepen van tegels in Windows 8.1, wat eerder een vervelend klusje was, is aanzienlijk eenvoudiger gemaakt. U kunt elke tegel met de muis ingedrukt houden (of met rechts klikken) om in de bewerkmodus te komen. U kunt ook meerdere tegels tegelijk selecteren en verslepen, ontpinnen, of van de harde schijf verwijderen.

Het is nu ook mogelijk om groepen te hernoemen zonder te hoeven inzoomen en een verborgen commando in te voeren.

Applicaties (Apps)

p>Om de achterliggende app te openen, klikt u op een tegel. De grote vlakken maken duidelijk dat de makers de Metro-omgeving hebben ontworpen met het oog op 'touch'-bediening op tablets.

Standaardopties

Aan de zijkanten van het scherm hebt u toegang tot zogenoemde Charms. Met de onderdelen van Charms krijgt u toegang tot standaardopties. Denk hierbij aan de zoekfunctie en de systeeminstellingen.

Hier een video over hoe u eenvoudig apps installeert in Windows 8.1

U hoeft geen afscheid te nemen van het traditionele bureaublad. Dat is nog steeds in Windows 8.1 aanwezig.

Meereizende instellingen

De kans is groot dat u meerdere apparaten gebruikt of gaat gebruiken, zoals een laptop en een tablet. In Windows 8.1 is het mogelijk om uw persoonlijke instellingen met u mee te laten reizen van apparaat naar apparaat. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor het Microsoft-account. Dit persoonlijke account gebruikt u om u aan te melden bij Windows 8.1, waarna uw persoonlijke instellingen worden bewaard. Gebruikt u dit account vervolgens weer op een ander apparaat (bijvoorbeeld een Windows 8-tablet), dan wordt uw eigen werkomgeving geladen. Dit betekent dat u op elk apparaat beschikt over dezelfde apps, bestanden en gebruikersinstellingen. Dat geldt ook voor uw accounts bij social media als LinkedIn.

Anti-veroudering

U kent het ongetwijfeld, uw ooit zo vlotte computer wordt na verloop van tijd steeds trager, totdat u besluit om het besturingssysteem en de programma's opnieuw te installeren en met een schone lei te beginnen. In Windows 8.1 vindt u de nieuwe functie Push Button Reset. Hiermee kunt u Windows 8.1 met enkele klikken opnieuw installeren. U heeft hierbij de keuze uit twee: alle persoonlijke gegevens verwijderen en Windows 8.1 opnieuw installeren, of Windows 8.1 opnieuw installeren en vervolgens al uw gegevens terugzetten. In dat laatste geval worden ook eerder geïnstalleerde apps teruggezet.

Store

De populariteit van 'stores', waarin u apps kunt aanschaffen, is ook de makers van Windows 8.1 niet ontgaan. In Windows 8.1 vindt u dan ook een winkel waarmee u toegang hebt tot een groeiende collectie Windows-apps. Op de homepage van de Store verschijnt een lijst aanbevelingen op basis van de apps die een gebruiker al heeft geïnstalleerd.

Browserkeuze in Windows 8.1

Na de installatie van Windows 8.1 krijgt u een keuzescherm, waarin u kunt kiezen uit enkele browsers. U heeft de keuze uit Opera, Chrome of Firefox, maar Internet Explorer wordt nog steeds geïnstalleerd. Die keuze zou Microsoft eigenlijk al bij Windows 7 aanbieden, maar door een technische fout is dit niet doorgegaan. Nu wordt dus alsnog de overeenkomst tussen Microsoft en de Europese Unie nagekomen.

Internet Explorer 11 in 8.1

Een nieuwe Windows, een nieuwe Internet Explorer. In 8.1 zit IE11 ingebouwd. De nieuwe browserversie biedt verbeteringen vooral voor tablets. De nieuwe browser is ontworpen voor touch, laadt sneller en zorgt dat uw sites naast elkaar kunt bekijken op volledig scherm. Maak uw favoriete sites vast op het Startscherm en blijf op die manier via de Live-tegels op de hoogte van nieuwe updates.

Daarnaast kan audio en video, bijvoorbeeld op YouTube, doorspelen als de browser niet op de voorgrond draait.

Windows 8.1 update 1

In april 2014 verscheen een update voor Windows 8.1, waarmee een aantal onderdelen van het besturingssysteem zijn aangepast en meer functionaliteit wordt geboden voor computergebruikers zonder aanraakscherm. De naam Windows 8.1 update 1 is verwarrend, want eerder verscheen Windows 8.1 als update voor Windows 8. Wie deze update ontleedt, kan die zien als een volwaardige update die een betere naam verdient, bijvoorbeeld Windows 8.1.5 of gewoon Windows 8.2. Microsoft kiest hier echter niet voor.

letop.pngMicrosoft gaat gebruikers verplichten om Windows 8.1 Update 1 te installeren als zij verdere ondersteuning van de fabrikant willen op Windows 8.1-machines. Wie de update niet installeert, hoeft vanaf volgende maand geen updates meer te verwachten.

Wat zijn de vernieuwingen in deze 8.1 update 1?

Microsoft heeft geleerd van het feit dat Windows 8.1 nog niet echt wil aanslaan bij gebruikers die niet beschikken over een computer met aanraakscherm. Dat zijn er nog steeds heel veel. Met de update voor Windows 8.1 is een aantal functies toegevoegd, die ervoor moeten zorgen dat pc's zonder aanraakscherm makkelijker te bedienen zijn.

Startscherm

tegel-acties-2.png

De voornaamste aanpassingen zijn doorgevoerd op het startscherm. Voorheen waren de acties die u op de tegels kon uitvoeren, zoals verplaatsen, vergroten en verkleinen, of verwijderen, alleen mogelijk als u eerst een tegel selecteerde en vervolgens op de onderbalk koos wat u met de tegel wilde doen.

Als u met de Windows 8.1-update rechts klikt op een tegel, dan krijgt u direct bij die geselecteerde tegel een pop-upmenu te zien, zoals u dat gewend bent van de Windows Verkenner. U hoeft dus niet meer met de muis naar beneden om een actie te selecteren. Als u een computer zonder aanraakscherm hebt, dan wordt de blauwe balk met de acties niet meer weergegeven.

Bij Windows 8.1 kon u door rechts te klikken op meerdere tegels, een selectie maken en een enkele actie op meerdere tegels tegelijkertijd uitvoeren. Vanaf de Windows 8.1-update moet u meerdere tegels selecteren door de Ctrl-toets ingedrukt te houden, vervolgens klikt u met de rechter muistoets de tegels aan.

Een andere nieuwe optie die verschijnt als u rechts klikt op een tegel, is de mogelijkheid om de tegel of app toe te voegen aan de taakbalk op het bureaublad. Die optie zit niet in Windows 8.1, daar kon u een tegel alleen los- of vastmaken aan het startscherm zelf.

Groeperen
Een andere optie in Windows 8.1, was om tegels op het startscherm te groeperen en de groep van een naam te voorzien. De gekozen naam van de groep verscheen dan bovenaan de verzamelde tegels. In de Windows 8.1 update is het even zoeken hoe u nu een groep aanmaakt, maar als u met de rechter muisknop net naast een groep tegels klikt, verschijnt een pop-upmenu waarmee u een groep kunt aanmaken. Bovenin de rijen tegels verschijnen dan invoervelden, waarin u een naam kunt opgeven.

PC uitschakelen
Een veelgehoorde klacht was dat u de computer niet direct vanuit het startscherm kon afsluiten of opnieuw opstarten. U moest eerst op Ctrl+Alt+Delete drukken of het Windows login-scherm tevoorschijn halen met de toetscombinatie WindowsToets+L. In de Windows 8.1 update is nu een afsluitknop in het startscherm aangebracht. Aan de rechter bovenkant van het startscherm kunt u nu de computer helemaal opnieuw opstarten, of gewoon afsluiten. Ook is er nu een nieuwe zoekknop aangebracht rechtsboven, zodat duidelijk is dat u ook kunt zoeken in het startscherm of op de harde schijf. Dat kon in Windows 8.1 al, maar veel mensen wisten niet hoe dat werkt: door direct te typen (zonder dat u direct iets ziet) was het mogelijk om een zoekopdracht op te geven. Overigens kunt u in de Windows 8.1-update ook nog steeds direct zoeken door meteen te typen, maar nu dus ook door drukken op de zoekknop.

Bureaublad
Op het bureaublad van Windows 8.1 is met de Windows 8.1 update 1 weinig veranderd. Nog steeds is er geen echt startmenu aanwezig, waarin bijvoorbeeld al uw programma's in zijn opgenomen. U kunt nog wel een beperkt menu oproepen door met de rechter muisknop op de Windows-vlag links onderin te klikken, maar er zijn met de update 1 geen wijzigingen aangebracht. Wel kunt u een app starten in het startscherm en die direct zichtbaar maken in de taakbalk. Als u een app start op het startscherm en u keert terug naar het bureaublad, dan ziet u de app terug als actief programma op de taakbalk.

Ervaringen met Windows 8.1

Hoe ervaart een HCC-lid het werken met Windows 8? Ton heeft zich enkele weken verdiept in de soms duistere wegen van Windows 8. Hier volgt een verslag van zijn bevindingen met Windows 8 na 40 dagen.

Ik heb mij niet bij Microsoft met een account aangemeld en heb dus geen wachtwoord nodig om in mijn PC te komen. Dat kan later altijd nog. Bij de up-date koos ik voor het overnemen van de XP programma's. Dat leek me handig. Het up-daten duurt lang. Achteraf was een schone configuratie handiger, want slechts twee XP programma’s werden over genomen.

Direct verschijnen er (te?) veel tegels. Die maar eerst opgeruimd. Met de cursor op de tegel gaan staan, dan een klik op rechter muisknop, dan dat programma in de uitgeklapte balk “losmaken van start”. Dat ruimt op. De over gebleven tegels naar een makkelijker plek verslepen. Het bureaublad heb ik linksboven geplaatst, om zo gemakkelijk vanuit de tegels naar het desktop scherm te gaan. Op de desktop wil ik een icoontje plaatsen om naar de tegeltjes te gaan. Dat hulpje heb ik nog niet gevonden. OK, de tegels zijn opgeruimd en gesorteerd naar mijn smaak. Nu eerst het klassieke startmenu en de startknop met Classic­Shell­Setup_3_6_2.exe (met dank aan de 2012/6 GigaHits van HCC CompUsers) installeren. De tot zover aangepaste W8-PC is net een gewone XP machine, met misschien wat extra functionaliteit en veiligheid.

Ik heb nu twee PC’s naast elkaar, de ene met XP, de andere met W8. Ik kan goed vergelijken. Wat valt op? Het opstarten (van een programma) met W8 duurt in het begin soms langer door allerlei controles over certificaten. Dat was wat irritant. Van die controles heb je twee keer last. De eerste keer bij het uitzetten, de tweede keer bij het aanzetten. Dat duurt allemaal ontzettend lang! Windows 8 heeft nu 28 (KBxxxx) updates geïnstalleerd op de desktop PC. Waar moet ik nog naar op zoek? Allereerst hoe ik een herstelpunt en een back-up van alle bestanden en programma’s moet maken. Wat vind ik positief? Vanuit de slaapstand start W8 snel op. Van alle geopende files zie je verkleinde files, als je met de cursor over de startbalk gaat. De standaard W8 is een ramp om de instellingen in het configuratiescherm te vinden. En de startknop wordt werkelijk gemist.

Tegels

Die zijn slecht met de muis te bedienen. Terug naar de vorige situatie of afsluiten? Het gaat niet. Het kruisje in de rechter bovenhoek, het uitklappen van een venster na de rechter muisknop? Het is er niet. Het zou anders moeten kunnen. Ook iconen toe laten i.p.v. de tegel, en/of de kleuren zelf kiezen, de achtergrond naar eigen smaak. En a.u.b. weer een standaard startbalk onderin, zodat je snel even een andere App kunt kiezen. Dit is een taak voor (andere?) programmeurs om zo W-8 werkelijk aantrekkelijk te maken. Dat wordt dan W8.5, of W9?
Tegels, het zijn er zo veel. Bekijk ze, koppel ze los van de startbalk en trek ze naar een logischer plek.

Is het allemaal dan zo waardeloos? Nee zeker niet.
De App “foto’s” is heel handig. Alleen hebben ze vergeten om de naam van de foto, de grootte en datum/tijd in beeld te zetten. Dat had best in het lint (ja zo heet de balk die onderin komt) gekund. Als je het lint onderin hebt staan, dan zijn de “volgende” of “vorige” pijlen verdwenen. Maar op de muis hebben we het scroll-wiel, daarmee kun je naar de volgende of vorige foto. Dus best wel erg handig. Foto’s van de SD naar de PC, heel gemakkelijk. Een map naar Bibliotheken / Afbeel­dingen slepen en het is te bekijken.

De dia voorstelling is ook prima. Het scrollen gaat niet altijd, soms wel en soms niet. Bij deze App heeft de rechter muisknop een functie om het lint te voorschijn te halen. De linker muisknop heeft twee funkties. Het aanklikken van het beeld en dan één halte terug. Maar je kunt de App niet verlaten. Daarvoor weer Alt + F4 of de toets.

Dan de “Weer” en “Nieuws”-App. Handig om te zien wat je kunt verwachten. Twee of drie schermen naast elkaar, met het scrollwiel naar het volgende.

Volgende tegel

Windows PowerShell(x86), achter die tekst zit de Opdrachtprompt. Maar dan wel in een lelijke jas. De achtergrond is de bekende kleur blauw van een vastgelopen computer. De roze omlijsting is niet instelbaar, maar de goede oude DOS letters enz. gelukkig wel. Met het scrollwiel kun je er door heen fietsen.

Conclusie na een maand: Alleen door de iets andere scherm resolutie en de grovere icoontjes in de startbalk bemerk ik het verschil tussen XP en W8. Verder geen enkel voordeel bemerkt. Snel opstarten en uitschakelen? Alleen vanuit de slaapstand gaat het werkelijk snel. Verder merk ik nauwelijks verschil.

Dat werd anders toen ik in een forum een ExtendedControl­Panel ontdekte. Dit is eigenlijk (volgens MS) niet voor de gewone gebruikers bedoeld, maar wel erg handig in plaats van het onhandige configuratie­scherm. Eén van de instelmogelijkheden betrof: De instellingen van de taakbalk. Keuze: Kleine taakbalkknoppen.
Deze EPC is gewoon een map met die naam. Daarachter de punt en die hele rij tekens.
­8E54-465E-­825C-­9971204­3E01C}
Open deze map en je vindt een lijst van 258 instellingen. Handig, maar pas op, je kunt daar als Administrator heel gevaarlijke commando's mee uitvoeren.

Herstel van Windows 8.1

Als W8 gecrasht is, komt er, met de W8-DVD als eerste opstart, een herstelscherm, waarin je kunt kiezen uit: Opnieuw proberen met Enter, of met F8 om de HerstelImage te gebruiken. De mogelijkheid van F8 werkte niet. De oorzaak bij mij is waarschijnlijk mijn draadloos toetsenbord. In de BIOS wordt vermoedelijk maar een minimale driver geladen.

Overstappen?

Zou ik iemand Windows 8.1 aanraden? Een W7 gebruiker raad ik het af. W8.1 biedt weinig extra. Vista gebruikers schieten er vermoedelijk veel mee op. De Vista gebruiker die nog niet naar W7 is over gestapt, kan dat nu doen naar W8.1. Als je W8.1 toch wilt, pas het aan tot een voor jou bruikbaar product. Het lijkt dan op je vertrouwde XP of W7.

In feite volgt Microsoft ook met dit product de al jaren eerder ingeslagen weg. Een nieuw MS product is zelden met voorgaande versies compatibel. De fouten die daar in zitten, worden niet verholpen, maar omzeild. Ook in het nieuwe product zitten weer bugs, omdat het niet uit-ontwikkeld is. MS luistert niet naar de eindgebruikers en buit zijn dominantie uit door onbeschaamd hoge prijzen. Alleen voor Windows 8 valt dat nu (even?) mee. Met W8 wordt de gebruiker opnieuw bijna gedwongen een vervolgprodukt te kopen, niet omdat dit beter of eenvoudiger is, maar omdat MS dat wil.

Ton's aanbevelingen

Ton adviseert op grond van zijn ervaringen:

- Bent u tevreden met of W7? Dan is W8.1 een leuk tijdverdrijf, maar absoluut geen noodzaak.
- Vista gebruikers zullen W8.1 een verademing vinden.
- W8.1 is ook geschikt voor mensen die voor het eerst met een computer kennis maken.

Installeert u W8.1, dan kunt u W8.1 aanpassen met Classic­ShellSetup om een aantal onwennig­heden op te lossen. Welke onwennig­heden?

Nog een aanbeveling van Ton. Met het Extended­ControlPanel kunt u W8.1 veel beter naar uw hand zetten. Handig in plaats van het onhandige configuratie­scherm. Eén van de instel­mogelijkheden betreft: De instellingen van de taakbalk. Keuze: Kleine taakbalk­knoppen.
Deze EPC is gewoon een map met die naam. Daarachter de punt en die hele rij tekens.
ECP.{ED7BA470-8E54-465E-825C-­99712043E01C}
Open deze map en u vindt een lijst van 258 instellingen. Handig, maar wees voorzichtig.
Zoekt u op Google, dan vindt u niets onder ExtendedControl­Panel, zoek maar naar ILikePuppies. Het programma is 8,5 MB.
De aangepaste W8 is dan net een XP met wat extra en wat eigenaardigheden waar u aan kunt wennen.

Een aantal van de bezwaren zijn met de versie van 8.1 en 8.1 update 1 opgeheven, maar er blijven er nog genoeg over om Windows 8 met de nodige kritiek te benaderen.

Wie overziet hoeveel versies van Windows in de loop der jaren zijn verschenen en . . . afgedankt, wie zich nog herinnert voor hoeveel nieuwe versies steeds opnieuw de portemonnee getrokken moest worden, niet alleen voor een nieuwe versie van het besturingssysteem maar ook voor de benodigde nieuwe hardware, stelt zich toch de vraag: is een overgang naar Linus Mint of Ubuntu geen goed alternatief?

Meer info over Windows 8.1

Wilt u meer informatie om het overstappen naar Windows 8.1 af te wegen, kijk dan in de onderstaande links:

De volgende websites bevatten ook lezenswaardige informatie:

Video's over nieuwe features in Windows 8.1 update 1

Die besten Windows 8 Tools Galerie

downloads auswahl

startmenu voor windows 8.1

6 vooroordelen over windows 8 ontmaskerd

Problemen oplossen

Virtuele installatie

Als u geprobeerd hebt om Windows 8.1 te installeren in een virtuele machine, kunt u tegen een aantal problemen aanlopen. VMware Workstation 7 zal niet lukken, net zoals in Microsoft’s Virtual PC en Virtual Server. De beste gratis optie is om de laatste versie van VirtualBox te gebruiken. VMware Workstation 8.1 en 7 Parallels op de Mac zouden ook moeten werken.

Prestatieproblemen oplossen

Als Windows 8.1 traag lijkt en u weet niet waarom, dan is de nieuwe Task Manager in staat om te ontdekken wat de oorzaak is. Druk op Ctrl + Shift + Esc om de Manager te starten, of klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer starten.

Het tabblad Processen geeft een gedetailleerd overzicht van wat er momenteel draait, met daarbij de CPU-tijd, geheugen, harde schijf en netwerk bandbreedte per proces. Het tabblad Prestaties geeft een grafische weergave van het gebruik van hulpbronnen, en het App History dialoogvenster laat zien welke app de meeste hulpbronnen nodig heeft.

Windows 8 task manager

Metro apps starten niet

U klikt op een Metro app, maar er gebeurt niets? Dat kan een display probleem zijn. Metro apps hebben op dit moment geen ondersteuning voor scherm resoluties lager dan 1024×768, dus het verhogen van je resolutie (indien mogelijk) kan een oplossing zijn.

Als dat niet helpt, werk uw video drivers bij. Er kan ook een probleem zitten in het account. Probeer dan met nieuw gebruikersaccount met een ander e-mailadres in te loggen en kijk of het hiermee opgelost is.

Oude Task Manager

Als de nieuwe Task Manager niet helemaal past bij uw behoeften, dan is de oude nog steeds gemakkelijk te bereiken. Houd de Windows-toets ingedrukt, terwijl u drukt op R, typ taskmgr en druk op Enter om die te starten. (Als je TM intypt i.p.v. taskmgr krijg je de nieuwe TaskManager te zien.)

16-bits toepassingen draaien

Heeft u problemen met het draaien van enkele oude 16-bits toepassingen? En dat programma is nog steeds van waarde. Start Control Panel, open het 16-bit Application Support venster en klik op Enable.

Windows 8 crashes

Wanneer Windows 8.1 een blauw scherm heeft bij een crash, bevat dat een veel minder intimiderend statusbericht dan de vorige versies van het besturingssysteem. Het heeft ook veel minder informatie over de oorzaak van het probleem, maar als u direct kijkt onder het “now it needs to restart”, kunt u misschien zien waardoor de crash is ontstaan.

Windows 8 BSOD

Device Manager Events

Als u een driver of hardware-gerelateerd probleem heeft in Windows 8.1, kunt u hiervoor de Device Manager starten. Blader dan naar het betreffende apparaat, klik hierop met de rechtermuisknop, kies Properties en klik op het nieuwe tabblad Events. Als Windows stuurprogramma’s heeft geïnstalleerd, verwante diensten of andere belangrijke acties op dit apparaat heeft uitgevoerd, dan kunt u dat hier zien.

Repareren van Windows 8.1

Als Windows 8.1 op een gegeven moment niet meer functioneert, dan zijn er nieuwe manieren om de normale werking te herstellen.

Als Windows wordt gestart, selecteert u de Metro Control Panel app, en klikt u op General. Kies de optie Refresh die ervoor zorgt dat Windows opnieuw installeert. Het enige verschil met een normale installatie is dat uw gegevens worden onthouden. U kunt ook de Reset-optie gebruiken: die herstelt Windows maar verwijdert uw gegevens en toepassingen.

Win8-Troubleshoot.jpg

 

 

 

Windows 8.1 start niet meer op? Start dan de pc vanaf de originele installatieschijf, kies uw taal en toetsenbord, klik op Repair your computer en selecteer dan Troubleshoot. U kunt hier bepalen of u een nieuwe installatie doet of een herstel. Klik op Advanced Options, en u vindt mogelijkheden om Windows van een eerder herstelpunt of systeem image-bestand terug te zetten, evenals een automatische reparatie optie die zoekt naar de problemen en probeert die op te lossen.

Of als u niet van de Metro-interface houdt, open dan het nieuwe Recovery venster in het oude Control Panel. Dat heeft alle mogelijkheden en alles wat u nodig hebt om uw systeem weer aan het werk te krijgen.

Veel gebruikte toets­combinaties

Startscherm weergeven
win.png+ C = Open snelmenu (Charm Bar)

win.png+ D = Open desktop

win.png+ X = Open menu naar geavanceerde onderdelen

win.pngAlt + F4 = Toepassing afsluiten