Pagina Menu

Windows 8 menu met tegels heeft lastige kanten

win8_metro.jpg

 

 

Het startscherm in Windows 8.1 is voorzien van grote tegels waarop informatie te zien is uit de achterliggende applicaties. Met een klik op zo’n tegel wordt de bijbehorende applicatie gestart. Hoewel die werkwijze prima werkt met vingerbewegingen op een tablet, geeft deze nieuwe interface (door Microsoft omgedoopt van Metro naar Modern UI) op een pc een aantal problemen.

Ten eerste is er het probleem dat Start in Windows 8.1 geen menu is, maar een schermvullende opsomming van geïnstalleerde onderdelen. Het Startscherm ontneemt dus alle zicht op de overige geopende onderdelen en het Bureaublad. Ten tweede ontbreekt de mogelijkheid om onderdelen die bij elkaar horen samen in een map in het startscherm te plaatsen. De gebruiker heeft twee opties, of hij geeft een minder belangrijk onderdeel een kleinere tegel, of hij verwijdert het onderdeel volledig uit het startscherm.

Ook vinden gebruikers het lastig dat bijvoorbeeld Deze Computer of het Configuratiescherm, niet langer via het startscherm geopend kunnen worden. Hiervoor moet u eerst de Verkenner openen, die u ook niet op het startscherm vindt.

De vertrouwde desktop opties zitten verscholen

Microsoft wil dat u gebruik maakt van de aanraak­vriendelijke omgeving. Daarom zitten de desktop opties van Windows 8.1 verscholen in een submenu. Met die opties kunt u met de traditionele desktop werken. Met wat extra aanpassingen en een paar extra programma's kunt u de moderne gebruikers­interface vrijwel helemaal omzeilen, terwijl u toch profiteert van de snellere opstarttijden, verbeterde Task Manager en andere vernieuwingen van Windows 8.1.

Uw favoriete menu

Om die opties te vinden, klikt u met de rechter muisknop op de desktop taakbalk, selecteer Properties en open het tabblad Navigation in het venster dat verschijnt.

Als u de vinkjes weghaalt bij de opties in het Corner navigation gedeelte van het tabblad, wordt de 'hot corner' functionaliteit voor de bovenkant van uw scherm uitgeschakeld. Als u de Windows 8.1 App Switcher wilt gebruiken om snel tussen moderne apps te kunnen switchen, moet u de hot corner in de linker bovenhoek ingeschakeld laten.

Het belangrijkste onderdeel bevindt zich echter onder de Start screen opties. When I sign in or close all apps on a screen, go to the desktop instead of Start is de optie waar we allemaal om gevraagd hebben: de optie om direct naar de desktop te booten. En nu kan het.

Windows 8.1: startknop mist een cruciaal onderdeel

De in Windows 8 verbannen startknop keert terug in Windows 8.1, maar mist een cruciaal onderdeel: het startmenu. In plaats daarvan komt u als u erop klikt, op het moderne startscherm terecht. Dat is niet wat u wilt.

Als u tot de desktop­gebruikers behoort die geen compromissen willen, dan moet u een zogenaamd startknop­vervangings­programma installeren. Computer!Totaal heeft eerder al eens de vijf beste alternatieve startmenu's voor Windows 8 besproken. Met sommige programma's (zoals Stardock's Start8) kunt u zelfs alle charms uitschakelen - iets wat met Windows 8.1 niet kan.

win8apps.jpg

 

 

 

 

Maar dat is niet uw enige mogelijkheid. Als u de optie Show the apps view automatically when I go to Start aanvinkt in het nieuwe Navigation tabblad van Taskbar Properties, krijgt u in plaats van het moderne startscherm in volledig scherm een lijst te zien met alle apps die op uw pc geïnstalleerd staan. En als u List desktop apps first in the Apps view when it's sorted by category aanvinkt, krijgt u eerst alle desktop apps te zien.

Het werkt prima, maar in tegenstelling tot startknop­vervangers kunt u met de All Apps weergave niet naar individuele bestanden of mappen zoeken. Maar daar heeft u nog altijd de F3-knop voor.

Het klassieke startmenu terugbrengen

Microsoft bevestigt de terugkeer van een startknop in Windows 8.1. Maar die knop werkt niet zoals in Windows 7. Hij toont geen popupmenu met apps en instellingen, maar leidt slechts terug naar het startscherm met de nieuwe tegeltjes­interface. Een groot gemis blijft de afwezigheid van het klassieke startmenu dat u kende van voorgaande Windows-versies. Dat is in Windows 8.1 vervangen door het Startscherm met de apps. Gelukkig kan het vertrouwde startmenu weer in ere worden hersteld met een tool als Classic Shell de opties Classic Explorer en Classic IE heeft u niet nodig en kunt u tijdens de setup uitschakelen. Klik na installatie met rechts op de toegevoegde startknop en kies optie Instellingen (selecteer de optie Show all settings voor het tonen van alle tabbladen). Het startmenu van Classic Shell is er in verschillende smaken.
startmenu_shell.png

 

 

 

De startknop van Classic Shell vervangt de startknop op de taakbalk voor het switchen naar het Startscherm. Het startscherm is nog wel toegankelijk via het startmenu van Classic Shell: met de startknop van Classic Shell in combinatie met de SHIFT-toets, via de charm Start of met de fysieke Windows knop op het apparaat (bij tablets). Het tekstuele startmenu kan nog steeds worden geopend met een rechter muisklik in de linker onderhoek van het scherm of met de toetscombinatie Win-X.

Eventueel kunt u op tabblad Language de interfacetaal wijzigen. Via het tabblad Skin kan met alternatieve startknoppen en lay-outs worden geëxperimenteerd. Schakel zo nodig de actieve hoeken aan de linker kant van het scherm weer in door op tabblad Windows 8 Settings de optie Disable active corners te wijzigen in None. De startknop van Windows wordt dan weer toegankelijk, evenals de verticale taakbalk met onlangs geopende apps. Activeer de optie All als u geen actieve hoeken meer wilt.

Via de startknop van Classic Shell zijn de onder de submap Programma’s opgenomen snelkoppelingen, bijvoorbeeld de snelkoppeling voor de browser Internet Explorer, via een rechter muisklik, optie Kopiëren naar, Bureaublad (snelkoppeling maken) als icoon op het bureaublad te plaatsen. Ook deze optie ontbreekt in Windows 8.1.

Het bureaublad herstellen

Omdat Modern UI (voorheen Metro) is geoptimaliseerd voor aanraak­schermen (touchscreens), kan Windows 8.1 soms verwarrend werken. Want ook tijdens de besturing met een muis en toetsenbord wordt de touch-interface gehandhaafd. Voor een op productiviteit gerichte desktopgebruiker is het begrijpelijk dat hij het startscherm Modern UI met het aanraakscherm (touch-interface) niet zo prettig vindt werken. Maar daar is wat aan te doen.

Windows 8.1 bevat gelukkig nog steeds de bureaublad­interface uit voorgaande Windows-versies. Om het nieuwe startscherm te verbannen en na het opstarten direct naar de standaard­desktop te gaan, voert u dit handigheidje tijdens het inloggen uit. Als u het desktop-blokje in Modern UI helemaal links bovenaan zet, is dit de eerste 'app' die standaard wordt geopend. Na het invoeren van uw wachtwoord drukt u dan de Enter-toets een paar seconden in. U gaat dan direct naar uw oude vertrouwde desktop. Vertrouwde bureaublad­programma’s kunt u dus nog steeds gebruiken en via het configuratie­scherm zijn de vele instellingen nog op de 'ouderwetse' manier toegankelijk.

bureaublad_weergeven.png

 

 

 

 

 

Werkt u alleen met bureaublad­programma’s of kunt u maar niet wennen aan het Startscherm en de apps? Dan kunt u met behulp van een aantal wijzigingen Windows automatisch laten doorstarten naar het bureaublad, klik dan met rechts op de taakbalk van het bureaublad, optie Eigenschappen, tabblad Navigatie en activeer de optie Wanneer ik mij aanmeld of alle apps op een scherm sluit, naar het bureaublad gaan in plaats van naar Start. Met deze instelling keert u ook automatisch naar het bureaublad terug wanneer een app wordt afgesloten. Schakel eventueel ook de actieve hoeken voor het tonen van recent gebruikte apps uit (optie Tussen mijn recente apps schakelen als ik in de hoek linksboven klik), en eventueel ook de charms (optie De charms weergeven als ik naar de hoek rechtsboven ga). Met deze laatste wijziging schakelt u wel alle charms uit, ook de charm met de Windows instellingen is dan niet meer toegankelijk.

Moderne interface vervangen door vertrouwde desktop software

Windows 8.1 bevat software die voldoet aan vrijwel alle dagelijkse behoeften van de gemiddelde gebruiker. Maar al die ingebouwde dingen zijn moderne apps, en dus geen echte desktop software. Als u de moderne interface helemaal niet wilt gebruiken, moet u een aantal desktop programma's installeren om die apps te vervangen.

In plaats van een enorme lijst met suggesties op te sommen, kijk eens naar de alternatieven voor windows 8.1 die hier worden besproken. Vergeet niet: Windows 8.1 kan dvd's niet onmiddellijk uit de doos afspelen, dus overweeg om de gratis VLC media player te downloaden als dat belangrijk voor u is. U wilt waarschijnlijk ook een desktop PDF-reader zoals Sumatra PDF oppikken. In onderstaande slideshow worden vijf alternatieve startmenu's voor Windows 8 besproken. Met sommige programma's kunt u zelfs alle charms uitschakelen - iets wat met Windows 8.1 niet kan.

win8mediaplayer.jpg

 

 

Zodra dat gebeurd is, moet u alle desktop programma's configureren als de standaard programma's voor de bestandstypen die ze ondersteunen.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop en selecteer Control Panel als u de Windows 8.1 versie bent blijven gebruiken, of open het Startmenu en selecteer Control Panel als u een startknop vervanger zoals Classic Shell geïnstalleerd hebt. Selecteer vervolgens Programs > Default programs > Set your default programs selecteer uw nieuwe desktop programma's als standaard. Vergeet Windows Media Player niet als uw VLC overgeslagen hebt.

Apps draaien in desktop venster

Als u alle Windows 8.1-apps niet door desktop alternatieven wilt vervangen, kunt u een compromis sluiten door Stardock's sublieme ModernMix programma te installeren, waarmee u Metro-apps in desktopvensters kunt draaien. Het is niet hetzelfde als het totaal verbannen van de moderne gebruikers­interface, maar Microsoft's moderne apps zijn met een toetsenbord en muis goed te bedienen, als u alle verspilde ruimte niet erg vindt.