prev-horizontal.png

Pagina Menu

Opstarten van USB-stick

Wanneer u de installatie DVD van een besturingssysteem downloadt, is dat in vrijwel alle gevallen een zogenaamd ISO-bestand. Normaal gesproken brandt u dat ISO-bestand naar een lege DVD. Maar veel oudere netbooks beschikken niet over een dvd-speler. Dan is het noodzakelijk om de Windows installatie uit te voeren vanaf een usb-stick. Bovendien gaat het installeren vanaf een usb stick vaak vele malen sneller.

Voor een installatie van Windows vanaf een usb-stick heeft u een aantal dingen nodig.

- U moet beschikken over een usb-stick met minimaal 4GB vrije ruimte.

- Uw computer moet de mogelijkheid van het booten (opstarten) van usb ondersteunen. De meeste computers van minder dan 4 jaar oud bieden die mogelijkheid wel, maar kijk dat voor de zekerheid na in de handleiding of de BIOS-instellingen. Bij de boot-opties in het BIOS vindt u meestal een regel als ‘boot from usb‘, ‘boot other device‘ of een soortgelijke regel.

- Tenslotte moet u beschikken over een installatie dvd van uw Windows versie. De bestanden die zich hierop bevinden, heeft u nodig om het besturingssysteem vanaf de usb-stick te installeren.

There are many ways to get a Windows 7 ISO Image, but the easiest way to get it is through Microsoft Windows recovery software. To download Windows 7 from here, you will need to provide a valid product before downloading. So if you don’t have a product key, you will have to opt for other methods. You can learn how to download Windows 7 ISO using alternative methods from our article how to get Windows 7 for free.

Bron: Create bootable usb-stick

Voor Windows 10 vindt u de link naar de bestanden op de pagina: Windows 10 downloaden

Voor Windows 8.1 vindt u het installatiebestanden via het hulpprogramma op de site: Installatiemedium maken van Windows 8.1

Plaats eerst een lege usb stick van minimaal 4 GB in de computer. Een stick van 2 GB is niet geschikt, omdat de Windows 7 installatieschijf nét wat groter is dan 2 GB. De bestanden passen dus niet op een 2 GB-stick.

Als Windows opnieuw installeren vanaf een 3.0 usb-stick niet wil lukken en een foutmelding geeft tijdens de installatie, dan is de USB stick te groot. Gebruik in dit geval een 2.0 stick met een kleinere capaciteit van bv. 16GB en de installatie zal wel lukken.

Start nu in Windows Vista of 7 een opdrachtregel (command-prompt) via Start > Programma’s > Bureau-accessoires > Opdrachtprompt (met Administrator-rechten). Of klik met de rechter muisknop op het pictogram van Opdrachtprompt. Dit pictogram vindt u in het startmenu in de map Systeemwerkset. Vervolgens kiest u voor Uitvoeren als Administrator. In Windows 8.1 en 10 doet u dit door met de rechter muisknop links onderin de hoek te klikken en aansluitend op Opdrachtprompt (administrator) te klikken.

Als u bent beland op de dos-prompt, typt u de volgende opdracht in, gevolgd door een Enterdiskpart
Met diskpart start u het disk partitieprogramma op. Met dit maakt u de usb-stick geschikt voor de Windows installatie bestanden. Als u diskpart hebt ingevoerd, kan het zijn dat u onder Windows Vista de vraag krijgt of het commando mag worden uitgevoerd, die bevestigt u met ‘ja’. In diskpart geeft u nu het commando list disk, gevolgd door Enter. U krijgt dan een scherm dat er uitziet als hieronder:

diskpart-starten.png

In de voorbeeld pc zit een harde schijf zitten van 100GB (Disk 0) en een usb-stick van 4GB (Disk 1).

Nu voert u in diskpart een aantal commando’s achter elkaar in. Die zorgen ervoor dat de juiste drive wordt geselecteerd en geformatteerd, dat een partitie wordt aangemaakt en bootable wordt. Overtuig u ervan dat de usb stick in het overzicht wordt weergegeven en onthoud het disknummer dat eraan wordt verbonden, in het voorbeeldvenster is dit Disk 1.

Typ de volgende commando’s in, alle gevolgd door Enter:

select disk 1

U ziet nu de volgende tekst: ‘Disk 1 is now the selected disk’. Typ nu de volgende opdracht:

clean

De drive wordt nu leeg gemaakt. Typ het volgende commando:

create partition primary

Er wordt nu een primaire partitie aangemaakt. Nu de volgende opdracht:

select partition 1

De zojuist gecreerde partitie wordt geselecteerd. Nu het volgende commando:

active

De partitie wordt als actieve partitie ingesteld. Het volgende commando is:

format fs=ntfs

De partitie wordt geformatteerd volgens de ntfs-indeling. Het kan een paar minuten duren voordat deze actie is voltooid. De voortgang wordt in percentages weergegeven. Als het formatteren klaar is, typt u de volgende opdracht:

assign

Hiermee wordt de usb-stick automatisch voorzien van een drive-letter. Sluit nu diskpart af met de opdracht exit. Achtereenvolgens is nu het volgende gebeurd: de usb-stick is leeg gemaakt, er is een nieuwe primaire partitie op gezet, die is geformatteerd met NTFS-indeling en weer actief gemaakt. De usb-stick is nu klaar voor gebruik, maar u moet nog wel een aantal opdrachten uitvoeren.

Plaats nu de installatie-dvd van uw Windows versie in de drive. Voor de volgende stap hebben we weer administrator-rechten nodig. Open weer een command-prompt als administrator.

Ga vervolgens terug naar de command-prompt en typ de volgende opdracht in, gevolgd door een Enter (ervan uitgaande dat drive-letter D de drive is van uw dvd-speler, gebruik anders de letter waar uw dvd-speler op ingesteld staat):

d:

De commandprompt geeft nu de volgende regel aan: D:>. Ga nu op deze drive naar de map BOOT via het volgende commando, gevolgd door Enter:

cd boot

Nu gaat u de bootsector – het gedeelte van een drive waarmee tijdens het opstarten van de computer kan worden opgestart – kopieren van de dvd naar de usb-drive. Geef hiervoor het volgende commando in de commandprompt, gevolgd door Enter: (E: staat voor de drive-letter van de usb, gebruik hier de letter waar uw usb-stick aan is gekoppeld).

bootsect.exe /nt60 e:

De bootsector van de installatie-dvd van Windows wordt hiermee naar de usb-stick gekopieerd, waardoor het BIOS de stick als opstartbare schijf kan herkennen.

De laatste stap is de meest eenvoudige: kopiëren van de installatiebestanden van uw Windows dvd naar de usb-stick. Let erop dat u alle bestanden en mappen van de installatie-dvd van Windows Vista, 7, 8 of 10 kopieert, vergeten van een bestand kan ervoor zorgen dat de computer niet kan opstarten van de usb-stick. Open de Windows Verkenner en ga naar het dvd-station met daarin de installatie-dvd. Vervolgens selecteert u in het rechter venster waarin alle submappen en bestanden van de dvd worden weergegeven. Kopieer die in zijn geheel naar de usb-stick.

Nadat de gehele inhoud van de dvd is gekopieerd naar de usb-stick, kunt u de computer ermee opstarten en Windows installeren. Controleer eerst of de instellingen van het BIOS zodanig zijn, dat het mogelijk is om de computer vanaf usb op te starten.

Met een hulpprogramma van Microsoft

Microsoft heeft een eigen programma om officiële Microsoft ISO-bestanden – bijvoorbeeld afkomstig van de online Microsoft Store of uit het MSDN programma voor software­ontwikkelaars – om te zetten naar een opstartbare USB-stick. De naam Microsoft Windows 7 USB Download Tool doet vermoeden dat de utility alleen werkt voor Windows 7 installatie DVD's, maar niets is minder waar. Ook de installatieschijven van andere Microsoft besturingssystemen, zoals Vista of Windows Server 2008, kunt u met deze utility overzetten naar een USB-stick.

Het programma is te vinden op deze URL. Voor de download link op die pagina moet u goed zoeken. De link is te vinden in de zin: "Click to open the Windows 7 USB/DVD Download tool installation file".

mstoolusbstick

 

 

 

 

 

In het eerste venster selecteert u het ISO-bestand van de Windows installatieschijf die u naar een opstartbare USB-stick wilt kopiëren.

msusbtool_2

 

 

 

 

In het tweede scherm vraagt het programma of u het ISO-bestand naar een USB-stick of een DVD wilt kopiëren. Klik hier op USB device.

msusbtool_3

 

 

 

 

In het derde scherm kunt u selecteren welke USB-stick er gebruikt moet worden. Heeft u de juiste stick geselecteerd, klik dan op Begin copying.

msusbtool_4

 

 

 

 

Het ISO-bestand wordt nu gekopieerd en de USB-stick wordt opstartbaar gemaakt. Na een paar minuten is de stick klaar.

Er is ook nog Rufus

Rufus is een programma dat helpt bij het formatteren en creëren van opstartbare USB-flash-drives, zoals USB-sticks, USB-HD's, enz.

Het is vooral bruikbaar in gevallen waarbij u:

Rufus is snel. Bijvoorbeeld, het is twee keer zo snel als UNetbootin, Universal USB Installer of Windows7 USB download tool als het gaat om het maken van een Windows7-USB-installatiedrive van een ISO. Het is ook iets sneller bij het maken van een met Linux-opstartbare USB-drive van ISO's.

ISO's die werken met Rufus

Arch Linux Archbang BartPE / pebuilder CentOS Damn Small Linux Debian Fedora FreeDOS FreeNAS Gentoo GParted gNewSense Hiren's Boot CD LiveXP Knoppix KolibriOS Kubuntu Linux Mint NT Password Registry Editor Parted Magic Partition Wizard Raspbian ReactOS Red Hat rEFInd Slackware Super Grub2 Disk Tails Trinity Rescue Kit Ubuntu Ultimate Boot CD Windows XP (SP2+) Windows Vista Windows Server 2008 Windows 7 Windows 8 Windows 8.1 Windows Server 2012 Windows 10 Windows Server 2016