Windows 7

Tips & trucs

Verdwenen programma-onderdelen

Onder druk van de Europese Commissie zijn onder het mom van eerlijke concurrentie enkele programma­onderdelen verdwenen die wel onder Vista aanwezig waren, bijvoorbeeld Windows Mail (Outlook Express) en Windows Movie Maker. Nu zult u denken: ”Hoe moet ik nu e-mailen?”. Geen nood. U surft naar de website van Windows Live. Op Windows Live kunt u alles wat uit Windows 7 en 8 is weggelaten downloaden en installeren. U kunt natuurlijk ook eens andere e-mailprogramma’s proberen zoals The Bat! of Thunderbird. Ten aanzien van het verdwijnen van Windows Movie Maker is een leuke bijkomstigheid voor de filmhobbyisten dat Live Movie Maker ook high definition aan kan. Windows 7 wordt wel standaard geleverd met Internet Explorer. De Europese Commissie is daarmee akkoord gegaan.

Thuisgroepen

Een nieuw programma-onderdeel is Thuisgroep (Homegroup). Dat zorgt ervoor dat het mogelijk is pc’s met Windows 7 en 8 snel aan elkaar te koppelen en samen te laten werken. Thuisgroep werkt efficiënt en vereenvoudigt het opbouwen van een thuisnetwerk. Eén minpunt: thuisgroepen werkt slechts tussen pc’s waar Windows 7, 8 op geïnstalleerd is. Niet dat pc’s waarop Vista is geïnstalleerd niet communiceren met Windows 7, 8, maar dat zal dan op de traditionele manier plaats moeten vinden.

Prestaties onder de loep

In Windows 7, 8 vindt u de Prestatiemeter. Dit onderdeel laat zien hoe het systeem presteert en geeft ander meer informatie over de prestaties van de harde schijf en het interne geheugen.
In het Configuratiescherm kiest u voor Onderhoudscentrum. Links in het venster klikt u op de koppeling Informatie over de prestaties weergeven. Kies hierna voor Geavanceerde hulpprogramma's. Kies hierna voor Prestatiemeter openen. Een grafiek wordt getoond. U ziet hoe de processor wordt belast, maar u kunt meer informatie laten tonen. Klik met de rechtermuisknop op de grafiek en kies Items toevoegen. In de lijst links kiest u de gewenste onderdelen, waarna u klikt op Toevoegen. Tevreden over de toegevoegde items? Klik op 0K. Elke lijn krijgt een eigen kleur, zodat u snel ziet welke informatie wordt afgebeeld.

64-bits ondersteuning

Via het Configuratiescherm kunt u controleren of uw computer
geschikt is voor de 64-bits versie van Windows 7.

Als u onlangs naar een nieuwe pc hebt gezocht, hebt u waarschijnlijk gezien dat er meer computers met 64-bits processors worden aangeboden. Misschien vraagt u zich af wat de voordelen zijn.

Eenvoudig gezegd kan een 64-bits pc grotere hoeveelheden informatie verwerken dan een 32-bits systeem. Omdat zo'n computer meer RAM-geheugen kan benutten - meer dan 4 GB - reageert een 64-bits computer sneller als er veel programma's tegelijk worden uitgevoerd.

Welk systeem u ook kiest, Windows 7, 8 is er klaar voor. Alle verpakte winkeledities van Windows 7, 8 (behalve Home Basic) worden geleverd inclusief 32- en 64-bits software.

Vraagt u zich af of een programma of apparaat werkt met uw 64-bits-computer? Zoek naar producten met het logo 'Compatibel met Windows 7, 8'. Dit logo geeft aan dat het product zowel op 32-bits als op 64-bits versies van Windows 7, 8 is getest. Of ga naar het Windows 7, 8 Compatibiliteitscentrum en zoek in de lijst met programma's en apparaten.

Windows Touch

U hebt geen muis meer nodig. Met Windows 7, 8 en een aanraakgevoelig scherm kunt u met enkel uw vingers door onlinekranten, fotoalbums, bestanden en mappen bladeren.

In Windows is al jaren beperkte aanrakingstechnologie voor één vinger beschikbaar. Maar Windows 7, 8 is de eerste versie die volledige ondersteuning biedt voor technologie op basis van meerdere aanrakingen. Wilt u een afbeelding inzoomen? Plaats twee vingers op het scherm van een computer die ondersteuning biedt voor meerdere aanrakingen, en spreid ze. Als u op een bestand wilt klikken zoals met de rechtermuisknop, raakt u het met één vinger aan en tikt u met een tweede op het scherm.

Windows Touch is alleen beschikbaar in de edities Home Premium, Professional en Ultimate van Windows 7, 8. Het menu Start en de taakbalk bevatten grotere pictogrammen zodat u ze gemakkelijker kunt aanraken. Al uw favoriete Windows 7, 8-toepassingen zijn klaar voor aanraakgevoelige schermen. U kunt zelfs vingerverven in Paint.

Reservekopie maken

Het ingebouwde Backup programma van Windows 7, 8 blijkt in de praktijk volwassen genoeg voor het maken van reservekopieën van uw bestanden en het systeem. Kies Start > Configuratiescherm > Back-up maken en terugzetten. Klik op Instellingen wijzigen > Back-up instellen. Geef aan waar u de back-up wilt opslaan. Het is verstandig om een externe schijf te selecteren, zodat u de backup op een andere locatie dan de oorspronkelijke bewaart. De back-up onderbrengen op een netwerklocatie is ook een goed alternatief. Bewaar de back-up bij voorkeur niet op de systeemschijf of partitie van de schijf waarop Windows is geinstalleerd. U kunt zelf aangeven welke mappen uiteindelijk worden meegenomen.
Kies Zelf bepalen en geef aan welke bestanden aan de back-up set moeten worden toegevoegd. Klik op Systeemkopie opnemen van stations als u ook Windows 7, 8 zelf veilig wilt stellen en in geval van nood een volledige image wilt kunnen terugplaatsen. Heeft u voldoende schijfruimte, dan is het aan te raden om een systeemkopie te maken. Kies Volgende en klik op de knop Schema wijzigen. U bepaalt nu wanneer de back-up moet plaatsvinden. Bij Regelmaat, Dag en Tijd geeft u de back-up momenten aan.
Klik op OK om de instellingen op te slaan.

Systeemherstel aanpassen

Met Systeemherstel (Start > Alle programma's > Bureau accessoires > Systeemwerkset > Systeemherstel) kunt u de computer terugbrengen naar een moment in het verleden. Wijzigingen worden hierbij ongedaan gemaakt. Systeemherstel komt van pas als de computer problemen geeft. Het systeem maakt gebruik van herstelpunten, die u kunt beschouwen als momentopnamen. Voor elke schijf waarvoor Systeemherstel is ingeschakeld, reserveert Windows 7, 8 vijf procent van de totale schijfruimte. Raakt de schijf vol, dan worden oudere herstelpunten verwijderd om ruimte te maken voor de nieuwe data. U hoeft echter geen genoegen te nemen met de standaard gereserveerde ruimte. Open het menu Start en klik met rechts op Computer. Kies Eigenschappen. Links in het venster klikt u op de optie Geavanceerde systeeminstellingen. Selecteer het tabblad Systeembeveiliging. Vervolgens kiest u het station waarvoor u de gereserveerde ruimte wilt aanpassen (in het vak Beveiligings­instellingen) en klikt u op de knop Configureren. Bij Schijfruimtegebruik verplaatst u de schuifregelaar naar het gewenste percentage. In hetzelfde venster vindt u ook de knop Verwijderen. Daarmee kunt u in een keer alle herstelpunten wissen.

Extra schijven beschermen

U kunt ook andere schijven en partities beschermen met Systeemherstel.
Op het tabblad Systeembeveiliging selecteert u de schijf of partitie waarvoor u Systeemherstel wilt inschakelen. Klik vervolgens op de knop Configureren. In de sectie Herstelinstellingen kiest u hoe de schijf moet worden beschermd. U hebt daarbij de keuze uit Systeeminstellingen herstellen en vorige bestandsversies terugzetten en Alleen vorige bestandsversies terugzetten. Bij de eerste optie heeft u de meest uitgebreide bescherming. Vergeet tot slot niet bij Schijfruimte­gebruik te bepalen hoeveel schijfruimte maximaal mag worden gebruikt voor de herstelpunten.

Prestatie informatie weergeven

Voor een goed presterend Windows 7, 9 systeem is het belangrijk dat er geen roet in het eten wordt gegooid door losse onderdelen, zoals stuurprogramma's en software. Windows 7, 8 heeft een ingebouwd controlemechanisme dat fouten opspoort en - als u hiertoe opdracht geeft - probeert te verhelpen. In het Configuratiescherm kiest u voor Onderhoudscentrum. Vervolgens selecteert u Probleemoplossing. Onder Systeem en beveiliging klikt u op Zoeken naar problemen die de prestaties beinvloeden. Klik op Volgende om de controle te starten.

Automatische probleemoplosser

In het Configuratiescherm kiest u voor Onderhoudscentrum. Links in het venster klikt u op de koppeling Informatie over de prestaties weergeven. Kies hierna voor Geavanceerde hulpprogramma's. In de sectie Prestatieproblemen leest u als een opstartprogramma traag wordt gestart of als de huidige visuele instellingen vertraging veroorzaken. Klik op een probleem voor de details en de mogelijkheid om het op te lossen.

Snelstartpictogrammen weergeven

De snelstartpictogrammen zijn in Windows 7, 8 verdwenen. Via een kleine omweg is die voorziening te herstellen.
Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk (onderaan) en kies Werkbalken > Nieuwe werkbalk.
Typ in het tekstvak Map onderstaande commando en druk op Enter
  %userprofile%\AppData\­Roaming\Microsoft\­Internet Explorer\Quick Launch
Klik op Map selecteren.
Klik met de rechter muisknop op de nieuwe werkbalk op uw taakbalk en kies Tekst weergeven en Titel weergeven om die weg te halen.
Vervolgens kunt u met rechts weer op de werkbalk klikken en Taakbalk vergrendelen kiezen om die te vergrendelen. Sleep het stippellijntje van de nieuwe werkbalk iets naar links om de pictogrammen weer te geven. Wilt u de snelstartpictogrammen links of ergens anders op de werkbalk hebben, sleep dan de vastgepinde pictogrammen naar links of rechts door middel van het linkerstippellijntje. Als alles naar wens is, vergrendel dan de taakbalk weer.

GodMode

Veel instellingen in Windows 7, 8 kunt u vanuit het Configuratiescherm regelen, net zoals u in Windows Vista

 

 

Met de GodMode heeft u in een enkel overzicht toegang tot zo'n beetje alle instellingen en kunt u Windows 7, 8 eenvoudig naar eigen smaak inrichten. Standaard is deze modus niet geactiveerd. U roept die eenvoudig op. Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is het maken van een nieuwe map en die hernoemen naar:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Het maakt niet uit waar u deze map aanmaakt. Het handigste is het om dit in de root van uw besturingsysteem te doen.

Kopieer en plak de regel die hierboven vetter gedrukt staat.

Zoals u zult zien, worden het pictogram en de naam gewijzigd zodra u de map hebt hernoemd.
Als u tot slot nog een snelkoppeling aanmaakt in het startmenu en/of op het bureaublad, dan heeft u met een paar keer klikken direct toegang tot maar liefst 278 instellingen. Van Apparaatbeheer tot Windows Update, van Back-up maken en terugzetten tot Windows CardSpace en nog veel meer.

Godmode werkt ook in Windows Vista, maar wees voorzichtig. Het werkt goed in in 32-bit versies van Vista, maar in 64-bit versies van Vista kan het leiden tot een crash.

Onderstaande artikelen gaan dieper in op dit besturingssysteem

Installeren Windows 7
Deze webpagina beschrijft welke installatieprocedure de voorkeur geniet (en waarom), en welke problemen u daarbij kunt tegenkomen. Hoe weet u of de overgang van WindowsXP of Vista naar Windows7 soepel zal verlopen? Draait uw systeem met daarop een schat aan programma's na afloop vlekkeloos en geldt dat ook voor uw printer, scanner en externe schijven? Windows 7 Upgrade Adviser geeft antwoord. De pagina bevat ook informatie over het wijzigen van enkele standaard instellingen.
Onderhoudscentrum
Het Onderhoudscentrum van Windows 7 is een centrale plek voor het controleren van de beveiligings- en onderhoudsstatus van de computer. Hier stelt u verschillende onderdelen in zoals de Windows Firewall, Windows Update, Windows Defender (blokkeert kwaadwillende software), de detectie van de virusscanner en de ingestelde back-up's. Deze pagina gaat ook in op de veiligheidsinstellingen van het Netwerkcentrum.
Gebruikersaccountbeheer
Gebruikersaccountbeheer (User Account Control, UAC) biedt een extra beveiliging om het installeren van kwaadwillende software en het aanbrengen van ongewenste systeemwijzigingen te voorkomen. Dankzij deze extra beveiliging kan de computer ook met een administratoraccount redelijk veilig worden gebruikt zonder per ongeluk ongewenste cruciale systeemwijzigingen door te voeren. Veel gebruikers hebben echter problemen met de beperkingen die het Gebruikersaccountbeheer oplegt. Deze pagina bevat daarom ook informatie over het omzeilen van Gebruikersaccountbeheer en het herkennen en verhelpen van de problemen rondom de beperkte beheerrechten.
Hardware drivers voor Windows 7
DZonder de juiste drivers kan hardware niet naar behoren werken. Hoewel Windows 7 is voorzien van een grote database gevuld met drivers voor de meest voorkomende hardware, is het vinden van ontbrekende drivers vaak nog een probleem. Deze pagina bevat ook tips voor het achterhalen en installeren van (ontbrekende) drivers.
Menu Start, taakbalk en bureaublad
De instellingen van de gebruikers­interface kunt u naar uw hand zetten. Denk aan de gebruikersvriendelijkheid van het startmenu, het optimaliseren van de taakbalk, het toevoegen van een doeltreffend snelstartmenu, het opvrolijken van het bureaublad en het toevoegen van praktische gadgets. Heeft u een wat minder 'zware' grafische kaart, verminder dan de visuele effecten om betere prestaties te kunnen halen.
Optimale instellingen Windows 7
Ook met aanpassingen 'onder de motorkap' kunt u een verbetering van de systeemprestaties en verhoging van het gebruikersgemak bewerkstelligen. Denk bijvoorbeeld aan het afstellen van de Windows Verkenner, de prullenbak, geluidsinstellingen, het toetsenbord en de geïnstalleerde software.
Windows 7 functies
Windows 7 is voorzien van verscheidene (nieuwe of vernieuwde) praktische toepassingen zoals de zoekfunctie, Windows Media Center, CD's en DVD's branden met de Windows Verkenner, de functie Ouderlijk Toezicht, het Knipprogramma (voor het maken van een schermafdruk), de taakplanner, uitgebreide back-upfaciliteiten, het Mobiliteitscentrum voor laptops, het Synchronisatie­centrum en een centrum voor mobiele apparaten (PDA, MDA). Windows 7 biedt nu ook spraak-en handschrift­herkenning, ondersteuning voor virtuele harde schijven. Windows 7 heeft een gadget voor Windows Media Center, verbeterde media functies. Windows 7 bevat nu eenrekenmachine waaraan nieuwe mogelijkheden zijn toegevoegd. Gebruikers hebben ook de mogelijkheid om standaard programma’s uit te schakelen, bijvoorbeeld Internet Explorer.
Prestatiewinst door optimaliseren Services
Door onnodige services uit te schakelen kunt u de prestaties van Windows 7 aanzienlijk verbeteren. Op deze pagina staat, hoe u dat doet en waar u rekening mee moet houden. Plus een overzicht van de services die u zonder problemen kunt uitschakelen.
Meerdere gebruikers­accounts aanmaken
Gebruikersaccountbeheer heeft in Windows 7 en 8 een wijziging ten goede ondergaan. In Vista kunt u dat alleen maar aan of uit zetten. In Windows 7 en 8 heeft Microsoft hieraan een paar extra opties toegevoegd. U kunt Gebruikers­accountbeheer nu zetten op: uit (uitschakelen), lage beveiliging, middelmatige beveiliging en optimale beveiliging. De standaardinstelling na installatie is door Microsoft gezet op Middelmatig. Onder Windows 7 is er keuze uit een standaard­gebruiker met beperkte beheerrechten en een administratoraccount met volledige beheerrechten. Een gebruikers­account kan geheel naar eigen wens worden ingesteld. Onder andere wordt beschreven hoe u persoonlijke gegevens naar een aparte datapartitie verhuist en hoe u de instellingen van een gebruikersaccount overzet naar een nieuw aangemaakt account.
Schijfopruiming en defragmentatie
Nadat de computer compleet is afgesteld, is het zaak de overbodige bestanden van de harde schijf te verwijderen en de verschillende partities te defragmenteren voordat een systeembackup wordt gemaakt. Daar hoort ook bij het defragmenteren van het register.
Compatibiliteit van software met Windows 7
Deze pagina bevat veel tips voor het aan de praat krijgen van software, die niet geheel compatibel is met Windows 7. Door programma's uit te voeren met administratorrechten, lost u de meeste door de extra beveiliging en de beperkte beheerrechten veroorzaakte compatibiliteits­problemen op.
ISO-bestand naar USB-stick
Wanneer u de installatie DVD van een besturings­systeem downloadt, is dat in vrijwel alle gevallen een zogenaamd ISO-bestand. Normaal gesproken brandt u dat ISO-bestand naar een lege DVD, maar zonder optische drive heeft u er weinig aan. Microsoft heeft een eigen programma om officiële Microsoft ISO-bestanden om te zetten naar een opstartbare USB-stick.