Pagina Menu

Openen Windows verkenner

win10-verkenner.png

 

Om alle bestanden op uw pc te zien, selecteert u het pictogram van de Verkenner op de taakbalk of drukt u Windows-logotoets + E op uw toetsenbord, of u kiest de optieVerkenner in het startmenu. Links in de Verkenner staan o.a. de onderdelen OneDrive, Deze pc en Netwerk. OneDrive is de onlineopslag die u gratis krijgt bij uw Microsoft-account. Als u op OneDrive uw bestanden bewaart, kunt u er altijd bij, vanaf elke pc, tablet of telefoon. Bestanden die u op de OneDrive plaatst, worden gesynchroniseerd met alle andere apparaten waarop u OneDrive hebt en met hetzelfde Windows-Live-account bent ingelogd.

Wanneer u de Verkenner heeft geopend, komt u terecht bij Snelle toegang. Daar staan bestanden waaraan u hebt gewerkt en mappen die u vaak gebruikt. Behalve snelle toegang tot mappen geeft Windows 10 ook snelle toegang tot bestanden. Bovenin staan de Veelgebruikte mappen en onderin de Recente bestanden. Wilt u een bestand liever niet hier hebben staan, klik dan met de rechter muisknop op het bestand en kies Uit Snelle toegang verwijderen. Wilt u alle bestanden in het overzicht selecteren, klik dan op Recente bestanden. U kunt op een aantal manieren Snelle toegang aanpassen:

- Maak er een map aan vast zodat die altijd binnen handbereik is: klik daarvoor met de rechter muisknop op de map (of druk erop en houd de knop ingedrukt) en selecteer Aan Snelle toegang vastmaken.

- Verwijder een bestand of map uit Snelle toegang: klik daarvoor met de rechter muisknop op de map en selecteer Van Snelle toegang losmaken.

- Als iets wat u niet meer wilt zien, wordt weergegeven onder Recente bestanden in Snelle toegang, klikt u er met de rechter muisknop op en selecteert u Verwijderen van Snelle toegang. Het wordt er dan niet meer weergegeven, zelfs als u het elke dag gebruikt.

- Als u recent gebruikte bestanden of veel gebruikte mappen wilt uitschakelen, gaat u naar het tabblad Beeld en selecteert u vervolgens Opties. Wis in de sectie Privacy de selectievakjes en selecteer Toepassen. In Snelle toegang worden nu alleen nog vastgemaakte mappen weergegeven. Als u items die u eerder van Snelle toegang heeft verwijderd, opnieuw inschakelt, worden ze mogelijk opnieuw weergegeven.

Links boven in het lint in het tabblad Start ziet u een punaise. Hiermee kunnen gebruikers aangeven wat hun favoriete mappen of items zijn binnen het systeem. Die komen vervolgens in het gedeelte Snelle toegang te staan zodat u die snel kunt bereiken. Daarnaast staat de functie Veelgebruikte mappen. Die bevat een overzicht van veel gebruikte folders.

De Verkenner toont een aantal tabbladen met speciale functies. Via het tabblad Bestand kunt u wat algemene taken verrichten. Van hieruit opent u bijvoorbeeld een opdrachtprompt of zelfs een Powershell in de huidige map. In het tabblad Start kunt u bepaalde bestanden en mappen aanwijzen als favoriet. Wanneer u dit doet komen die locaties of bestanden naar voren wanneer u bestanden bijvoorbeeld gaat opslaan. U maakt in dit tabblad met de knop Nieuwe map ook nieuwe bestanden aan. Het tabblad Delen is er, zoals de naam al aangeeft, om bestanden te delen. Delen niet alleen naar sociale media, maar ook naar een cd of dvd, email, zip bestand. Bij de Delen-tab staat een cirkelvormige Delen-knop met ronde bolletjes. Daarmee kiest u een app om geselecteerde bestanden mee te delen.

In de linker kantlijn staat de lijst Snelle toegang met koppelingen naar de meest gebruikte mappen en locaties. In de vorige Windows waren dat nog de Favorieten. In Windows 10 is Snelle Toegang de standaardweergave in de Verkenner. Als u in Snelle toegang niet al uw favorieten vindt, staan ze mogelijk in uw oude map met favorieten (C:\Gebruikers\­gebruikersnaam\Koppelingen). Wanneer u er een vindt, klikt u er met de rechter muisknop op en selecteert u Aan Snelle toegang vastmaken. Windows voegt zelf mappen aan Snelle toegang toe op basis van uw computergebruik. De mappen die altijd blijven staan, herkent u aan de punaise rechts ernaast. Staat er een map vastgepind die u niet zo veel gebruikt, klik dan met de rechter muisknop op de map en kies Van Snelle toegang losmaken. Wilt u een map toevoegen, klik dan met de rechter muisknop op de map en kies Aan Snelle toegang vastmaken.

 

win10-verkennen.png

 

 

 

 

Als u Windows Verkenner opent via het icoontje in de taakbalk, opent de (virtuele) locatie Snelle toegang. Die snelle toegang is geen echte locatie, maar een verzameling veelgebruikte mappen en recente bestanden. In tegenstelling tot snelle toegang, toont Deze PC wel echte locaties (mappen en partities).

Wilt u bij het starten van Windows Verkenner het traditionele Deze PC openen, zoals bij vorige Windows-versies, dan regelt u dat als volgt. Open de Verkenner onder in de taakbalk of druk Windows-toets + E. Kies bovenin voor het tabblad Beeld en klik helemaal rechts op Opties en Map- en zoekopties wijzigen. Onder het tabblad Algemeen vindt u in het dialoogvenster Verkenner openen in de optie Deze pc. Druk tenslotte op OK om de aanpassing door te voeren.

Wilt u niet dat anderen zien wat uw laatst gebruikte bestanden en uw meest belangrijke mappen zijn, dan kunt u die nieuwe functies uitschakelen. Open in de Verkenner het menu Beeld > Opties. Klik op Map- en zoekopties wijzigen. Haal daar de vinkjes weg bij Recentelijk gebruikte bestanden weergeven in Snelle toegang en Recentelijk gebruikte mappen weergeven in Snelle toegang. Om de gegevens te wissen die al zijn opgeslagen over uw bestand- en mappengebruik, klikt u in hetzelfde dialoogvenster Mapopties op Wissen bij Geschiedenis van Verkenner wissen.

Handige sneltoetsen voor de Verkenner

Windows-toets+E start de Verkenner (file explorer);
Windows-toets+pijltje verplaats het Verkenner-venster naar een deel van het scherm;
Alt-toets toont de lettertoetsen waarmee u bepaalde onderdelen kunt opstarten;
Alt+PijltjeRechts stap voorwaarts in de navigatie;
Alt+PijltjeLinks stap terug in de navigatie;
Alt+PijltjeOmhoog ga naar de bovenliggende map;
Alt+D ga naar de adresbalk;
Alt+P open of sluit het venster met de voorbeeldweergave (preview);
Alt+Enter open het eigenschappen­venster van het geselecteerde item;
Tab of F6 navigeer tussen de diverse interface-delen van het Verkenner-venster;
Ctrl+F1 vouw het lint uit of verklein het;
F2 wijzig de naam van het geselecteerde item;
F3 ga naar het zoekveld;
F4 open het uitklapmenu van de adresbalk;
Shift+F10 open het contextmenu van het geselecteerde item;
F11 schakel tussen venstermodus en volledig scherm;
Ctrl+N open nieuw Verkenner-venster (met dezelfde map geopend);
Ctrl+Shift+N maak een nieuwe submap in de huidige map;
Ctrl+W sluit het huidige venster;
Ctrl+Z maak de vorige actie ongedaan.

Lint­ en map­weergave aanpassen

Bovenin het venster van de Windows Verkenner, direct onder de menubalk bevindt zich het lint. Dat wordt pas zichtbaar nadat een van de opties in de menubalk is geactiveerd. U kunt het ook blijvend weergeven door met rechts op de werkbalk te klikken en de optie Lint minimaliseren uit te schakelen. Het tabblad Beeld van het lint bevat een aantal instellingen. Windows Verkenner werkt met verschillende maptypen om bestanden in op te slaan. Er zijn mappen voor algemene bestanden, documenten, afbeeldingen, muziek of foto's. Op grond van de in de map opgeslagen bestanden wordt het maptype aangepast. U kunt het maptype ook handmatig wijzigen via een rechter muisklik op de map, kies vervolgens Eigenschappen, tabblad Aanpassen en de optie Deze map optimaliseren voor. Vervolgens heeft elk maptype een eigen standaard weergave-indeling: pictogrammen (klein, normaal, groot of extra groot), lijst, details, tegels of inhoud. Die standaard toegepaste weergave kunt u veranderen via tabblad Beeld van de menubalk, onderdeel Indeling, een mouseover over de opties laat een voorbeeld zien. U kunt de beeld­weergave per map instellen op Grote Pictogrammen voor het bladeren door een fotocollectie en de indeling Details voor een bestands­overzicht met detail­informatie zoals het type bestand, toegekende labels, bestandsdatum en -grootte. De indeling Details biedt bovendien de mogelijkheid om kolommen toe te voegen. Dat krijgt u gedaan door een rechter muisklik op een kolomtitel, en te kiezen voor de optie Meer.

Via het tabblad Beeld, de knop Opties, tabblad Weergave, knop Op mappen toepassen kunt u de instelling van de huidige map voor alle mappen met hetzelfde maptype laten gelden. Met de knop Mappen herstellen brengt u dat maptype weer terug in de standaard weergave. Dat herstellen moet u afzonderlijk per maptype toepassen.

letop.png Worden de miniatuur­weergaven niet goed weergegeven? Verwijder ze dan met Windows Schijfopruiming. Windows Verkenner maakt de thumbnails dan opnieuw aan. Mogelijk is het probleem dan opgelost.

win10-mapopties.png

Handmatig aanpassen

Vindt u de Snelle toegang wel handig, maar wilt u bepaalde mappen en bestanden er liever niet in hebben? Dat kunt u per bestand of per map handmatig aangeven. Klik er met de rechter muisknop op en kies bovenaan voor Van Snelle toegang losmaken.

Andersom werkt het ook. Neemt Windows 10 niet de juiste map op in Snelle toegang. Doe dan hetzelfde als hiervoor beschreven, maar kies Aan Snelle toegang vastmaken.

Wilt u dat Windows Verkenner opent met een bepaalde map (bijvoorbeeld C:\infokom), dan zet u een snelkoppeling naar die map op het bureaublad. Dat gaat als volgt: klik met rechts op het bureaublad, kies Nieuw > Snelkoppeling. Vervolgens selecteert u de gewenste map. Als u bij het tabblad Beeld > Opties de twee opties bij het onderdeel Privacy inschakelt, wordt die map en bijbehorende bestanden aan de Snelle toegang (links in het navigatievenster van de Windows Verkenner) toegevoegd. U kunt in dat dialoogvenster de lijst met recent gebruikte bestanden en mappen snel leeg maken met de knop Wissen.

Geavanceerde instellingen

We nemen ook even een kijkje bij de geavanceerde instellingen (tabblad Beeld van het lint, knop Opties, tabblad Weergave).

Fotominiaturen (Thumbnails)

Het weergeven van fotominiaturen (ook wel thumbnails genoemd) kan bij computers met een relatief trage interne schijf voor vertraging zorgen. Door de optie Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen uit te schakelen, kan de harde schijf sneller werken. Om deze instelling te activeren voor alle mappen, gaat u als volgt te werk:

nadat u voor Details heeft gekozen, klikt u nog op Opties (rechts bovenaan in de Verkenner). Vervolgens selecteert u de tab Weergave in het venster Mapopties dat open klapt en tenslotte klikt u op Op Mappen Toepassen. (Dank voor deze tip van Kees Schout). De procedure voor Windows Vista, 7 en 8.1 is iets anders, zie daarvoor deze pagina.

Lege stations, mapvensters en selectievakjes

Door de optie Lege stations verbergen te deactiveren, worden lege stations (bijvoorbeeld een lege kaartlezer of een leeg DVD-station) niet verborgen bij de weergave van de map Computer.

De optie Mapvensters in een afzonderlijk proces openen kost meer geheugen maar voorkomt dat alle openstaande vensters worden afgesloten wanneer de Windows Verkenner onverhoopt vastloopt. De optie Selectievakjes gebruiken om items te selecteren (ook te bereiken via tabblad Beeld van het lint) kan nuttig zijn bij het selecteren van bestanden.

Navigatievenster

Onderaan de lijst met geavanceerde instellingen staat het onderdeel Navigatievenster. Met de optie Alle mappen weergeven in dat onderdeel worden ook ongebruikte apparaten zonder opslagmedium (DVD-spelers, kaartlezers e.d.) met hun schijfletter in de mapstructuur getoond. De optie Bibliotheken weergeven geeft de bibliotheken in het navigatievenster weer. De optie Uitvouwen tot geopende map toont bij het openen van een map ook de onderliggende mappen.

Mappen weergeven

U kunt de inhoud van mappen altijd op dezelfde manier laten verschijnen. Bijvoorbeeld een map met fotobestanden. Navigeer naar zo’n map en open het menu Beeld in het Verkenner-lint. In de rubriek Indeling kiest u bijvoorbeeld (Extra) Grote pictogrammen. In de rubriek Huidige weergave kunt u zowel de sorterings- als de groeperings­criteria vastleggen, Oplopend of Aflopend. Zitten de gewenste criteria niet in de standaardlijst, klik dan op Kolommen kiezen. Er komen dan tal van items beschikbaar, waaronder een hele reeks op basis van metatags, zoals exif-data in fotobestanden en allerlei audiotags. Die moeten natuurlijk wel aanwezig zijn in uw bestanden, wil de Verkenner daar rekening kunnen mee houden. De kolommen die u hier selecteert zijn automatisch zichtbaar als u voor de weergave Details kiest.

Wilt u de weergave zoals je die voor de huidige map hebt ingesteld, als standaard voor alle mappen gebruiken? Klik dan op Opties / Weergave, druk op de knop Op mappen toepassen en bevestig met Ja. Via de knop Mappen herstellen keert u weer terug naar de standaardsituatie.

Snelle werkbalk

snellewerkbalk.png

In de werkbalk Snelle toegang is vrijwel elke optie met één muisklik te openen

Het lint van de verkenner bevat de miniwerkbalk Snelle toegang (niet te verwarren met de rubriek Snelle toegang). Standaard staat die boven in beeld, nog boven de menu’s Bestand, Start, Delen en Beeld. In het begin staan hier slechts twee kleine pictogrammen: een voor het opvragen van de eigenschappen en een voor het aanmaken van een nieuwe map. Na een klik op het kleine, zwarte pijltje in die balk verschijnen nog vier andere mogelijkheden. U kunt echter nog heel wat meer opties aan dit snelmenu toevoegen. Open een van de menu’s uit het lint en klik met de rechter muisknop op een willekeurige optie. In het contextmenu van de meeste opties ziet u Toevoegen aan werkbalk Snelle toegang staan. Als u hierop klikt, wordt die optie als een icoon aan de werkbalk Snelle toegang toegevoegd. U verwijdert het icoon weer door er met de rechter muisknop op te klikken en te kiezen voor Verwijderen van werkbalk Snelle toegang.

Verborgen bestanden

Uit veiligheids­overwegingen zijn systeembestanden niet zichtbaar in de Windows Verkenner. Voor het instellen van Windows en andere programma's is het soms nuttig als alle systeem- en verborgen bestanden zichtbaar zijn.

Configuratiescherm herstellen

Het configuratie­scherm is uit het Win-X menu verwijderd. U kunt dat weer op uw scherm krijgen door op de knop Start te klikken of op de starttoets te drukken op uw toetsenbord en Configuratie­scherm in te typen. U ziet het pictogram verschijnen. Wanneer u daarop klikt, opent het Configuratie­scherm met (bijna) alle opties die u gewend bent. U kunt de vermelding in het Win-X menu herstellen door een snelkoppeling naar het configuratie­scherm te plaatsen in de systeemmap C:\Gebruikers\inlognaam\AppData\­Local\Microsoft\Windows\WinX\Group2. Download de daarvoor benodigde snelkoppeling: configuratie­scherm.zip. Open het ZIP-bestand en kopieer de snelkoppeling naar de genoemde locatie.

Gebruikt u het configuratie­scherm vaak, dan kunt u dat vast pinnen aan de taakbalk. Dat gaat als volgt: open het configuratie­scherm, in de taakbalk verschijnt het bijbehorende pictogram, klik met de rechter muisknop op dat pictogram en kies de optie Aan taakbalk vastmaken.

Dat zichtbaar maken gaat als volgt:

- Open Mapopties door achtereenvolgens te klikken op de knop Start > Configuratiescherm > Vormgeving en persoonlijke instellingen > Mapopties.

- Klik op het tabblad Weergave.

- Klik onder Geavanceerde instellingen op Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven en klik vervolgens op OK.

U kunt dat ook aanpassen via het tabblad Beeld van het lint, knop Opties, tabblad Weergave:

- Vink uit de optie Beveiligde besturingssysteem­bestanden verbergen (aanbevolen) en bevestig met de knop Ja.
- Vink uit de optie Extensies voor bekende bestandstypen verbergen (of direct via het lint, optie Bestandsnaam­extensies).
- Activeer de optie Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven (of direct via het lint de optie Verborgen items).

Bestanden kopiëren, zippen en uitpakken

De functie Kopiëren naar komt beschikbaar wanneer u een map of bestand met de rechter muisknop aanklikt. Van hieruit kunt u een item bijvoorbeeld in een gecomprimeerde map (zip) stoppen of als bijlage e-mailen. Wilt u dat laatste via dit menu bij een fotobestand doen, dan verschijnt een dialoogvenster waarin u uit verschillende fotoformaten kunt kiezen. U vermijdt daarmee te grote bijlagen. Het is mogelijk om eigen items toe te voegen.

Een zip-archief maken van geselecteerde bestanden kan ook via het menu Delen. Dat bevat de opties E-mail en Comprimeren aan. U vindt hier ook nog knoppen voor het Afdrukken en Op schijf branden van bestanden. De knop Delen vindt u daar ook, maar die stuurt geselecteerde items alleen naar een beperkt aantal compatibele apps uit de Windows Store, bijvoorbeeld OneNote en Mail.

 

Kopieert u vaak bestanden naar een bepaalde map? Voeg die actie dan toe. Dat gaat als volgt. Druk op Windows-toets+R en voer het commando shell:sendto uit. De Verkenner opent met de SendTo-map. Open een tweede verkennervenster en blader naar het programma (bijvoorbeeld Word of Excel) of de map toe die u wilt toevoegen. Sleep vervolgens het programma of de map met de rechter muisknop ingedrukt naar de SendTo-map. U krijgt dan een menu waarin u kiest voor Hier snelkoppelingen maken. De programma’s of mappen worden dan vervolgens aan het Kopiëren naar-menu toegevoegd.

Als u een bestand wilt zippen, opent u Verkenner via de taakbalk. Selecteer de map of het bestand dat u wilt comprimeren. Klik in het tabblad Delen op de knop Comprimeren.

Bibliotheken weergeven in de Verkenner

Als u bibliotheken wilt weergeven in de Verkenner, selecteert u het tabblad Beeld, klik de knop Opties en in het dialoogvenster Mapopties selecteert u vervolgens Navigatievenster > Bibliotheken weergeven.

Schijfletters wijzigen en/of verbergen

Een schijfletter voor een bepaalde opslaglocatie (een partitie, DVD-speler, kaartlezer e.d.) kunt u met behulp van Windows Schijfbeheer wijzigen of verwijderen. Start Uitvoeren door op de Windowstoets + R te drukken. Typ diskmgmt.msc in het invoervak van het geopende scherm en klik op OK. Klik in Schijfbeheer met rechts op de opslaglocatie en kies de optie Stationsletter en paden wijzigen.

Om de toegewezen schijfletter te verbergen gebruikt u de tool NoDrives Manager. Selecteer in deze tool de te verbergen schijfletter(s), bewaar de instellingen met de knop Save changes en herstart Windows. De opslaglocatie is hierna nog wel toegankelijk via de schijfletter, maar wordt niet meer in de Windows Verkenner getoond. Onthoud wel dat u deze aanpassing heeft gemaakt, anders vindt u later bepaalde bestanden of partities niet meer.

Netwerkverbinding snel bereiken

Heeft u een netwerkshare, bijvoorbeeld een gedeelde map op een nas, dan kunt u die snel bereiken door er een permanente netwerkverbinding van te maken. De share is dan als een station(sletter) vanuit de verkenner bereikbaar. Open Verkenner en klik in het Navigatiepaneel op Deze pc. Open het tabblad Computer en klik op Netwerkverbinding maken. Kies een stationsletter die u aan deze locatie wilt koppelen en verwijs naar de gewenste map via de knop Bladeren – of vul zelf het unc-pad naar die locatie in (bijvoorbeeld \\nas\mijnshare). Als u deze verbinding altijd ter beschikking wilt hebben, ook na afmelden of opnieuw opstarten, zet dan een vinkje bij Opnieuw verbinding maken bij aanmelden. Bevestig met Voltooien. Om de netwerkverbinding weer ongedaan te maken klikt u op het pijltje vlak naast Netwerkverbinding maken en kiest u Netwerkverbinding verbreken, vervolgens selecterrt u de verbinding die u wilt verwijderen.

Netwerklocatie snel bereiken

Heeft u toegang tot een of andere netwerklocatie, zoals een ftp-server bij uw webprovider? Ook die kunt u gemakkelijk toegankelijk maken vanuit de verkenner. Open opnieuw het tabblad Computer en selecteer Een netwerklocatie toevoegen. Druk op Volgende (2x) en vul het juiste internet- of netwerkadres in (bijvoorbeeld ftp://www.mijnserver.nl). Klik op Volgende, verwijder het vinkje bij Anoniem aanmelden en vul uw gebruikersnaam in. Klik nog een keer op Volgende, vul een naam in en klik weer op Volgende en op Voltooien. Vul Typ - zonodig - uw wachtwoord in, zet een vinkje bij Wachtwoord opslaan en klik op Aanmelden. Via de knop Aan Snelle toegang vastmaken kunt u die netwerklocatie altijd snel bereiken.