Pagina Menu
gebruikersaccountbeheer.gif

Windows vraagt toestemming

Gebruikers account beheer, ook bekend als User Account Control (UAC) is, een functie waarmee u de controle over uw computer behoudt. UAC toont gebruikers een bericht als er iets in het systeem wordt aangepast. Als u bijvoorbeeld een nieuw programma wilt installeren, wordt u gevraagd of u dat goed vindt. U kunt alleen toestemming geven als u aangemeld bent als Administrator. UAC voorkomt op die manier dat er wijzigingen op uw computer worden aangebracht waar u, de administrator, niets van weet. U verhindert hiemee dat er schadelijke software, zoals malware en spyware, op uw computer wordt geïnstalleerd.

Het pictogram in dit dialoogvenster kan er anders uit zien en heeft dan een andere betekenis.

gebruikersaccountbeheer_windows.jpg

 

Dit pictogram wijst op een geldige digitale handtekening. In de regel kunt u de vraag om goedkeuring met Ja beantwoorden. Voor alle zekerheid kunt de programmanaam en uitgever nog controleren.

gebruikersaccountbeheer_geen_windows.jpg

 

Dit programma heeft een geldige digitale handtekening, maar het is geen onderdeel van Windows. Uw toestemming is nodig. Controleer wel of u het juiste programma heeft.

gebruikersaccountbeheer_onbekende_uitgevers.jpg

Dit programma heeft geen geldige digitale handtekening van de uitgever. Uw toestemming is vereist. Zo'n programma hoeft niet gevaarlijk te zijn. Er zijn veel oudere programma’s die niet van een handtekening voorzien zijn. Voorzichtigheid is echter geboden, voer een dergelijk programma alleen uit als dat afkomstig is van een betrouwbare bron, bijvoorbeeld de oorspronkelijke cd-rom of de website van de uitgever. Twijfelt u, zoek dan de naam van het programma op internet op om te achterhalen of u mogelijk met schadelijke software te maken heeft.

gebruikersaccountbeheer_onbekende_uitgevers.jpg

 

Het uitvoeren van dit programma wordt geblokkeerd, omdat het als onbetrouwbaar wordt gezien.

Gebruikers­accountbeheer vraagt steeds om toestemming

Bij elke systeemwijziging vraagt Gebruikers­accountbeheer om toestemming om de wijziging daadwerkelijk door te voeren. Die vraag krijgt u zowel bij gebruik van een standaard- als een administrator­account. Het bureaublad wordt gedimd en u kunt nergend meer bij, totdat u de vraag van Gebruikers­accountbeheer heeft beantwoord. U kunt het blokkeren van het scherm uitschakelen of minder streng instellen via het Configuratiescherm > Gebruikersaccounts > Instellingen voor Gebruikers­accountbeheer wijzigen door de schuifregelaar voor het waarschuwings­niveau lager te zetten. U kunt Gebruikers­accountbeheer ook helemaal uitschakelen door de schuifregelaar op Nooit een melding weergeven in te stellen. Dat uitschakelen van Gebruikers­accountbeheer gaat echter ten koste van de veiligheid en kan problemen opleveren bij het openen van apps.

Twee soorten gebruikers­accounts

Zoals hiervoor al aangegeven, voordat u Windows kunt gebruiken, moet u zich aanmelden bij het systeem. Daar heeft u een gebruikers­account voor nodig. Naast aanmelden met een wachtwoord ondersteunt Windows aanmelden met een pincode of afbeelding. Ook is het mogelijk om zonder wachtwoord in te loggen. Een gebruikersaccount is in te stellen als lokaal account of als Microsoft-account. Dat laatst genoemde account wordt aan een online Microsoft-account gekoppeld. Het Microsoft-account heeft veel weg van het Google-account. U logt eenmaal in en heeft dan toegang tot al uw apps op al uw apparaten. Uw ingestelde voorkeuren worden gesynchroniseerd tussen die apparaten en de gebruikte apps. Uw bestanden zijn vervolgens overal beschikbaar via OneDrive. Voor het installeren van applicaties uit de Windows Store moet u zich aanmelden met een Microsoft-account. Het hebben van een Microsoft account is echter niet verplicht. U kunt tijdens de eerste installatie van Windows 10 kiezen voor het gebruik van een lokaal account. Microsoft waarschuwt wel dat u dan geen apps uit de Windows Store kunt installeren en per Windows-apparaat en Microsoft-dienst apart moet inloggen. Zolang u maar één Windows-pc gebruikt hoeft dat geen probleem te zijn, zeker als u verder geen Microsoft diensten gebruikt.

letop.pngAls u een lokaal account aanmaakt, maak dan geen gebruik van spaties. Want de gebruikersmap krijgt dan dezelfde naam, het is mogelijk dat programma’s hier verkeerd mee omgaan.

Welke diensten biedt een Microsoft account?

OneDrive: Microsoft geeft u 2GB aan gratis opslagruimte als u een Microsoft-account heeft. Flink meer kan ook, maar daarvoor moet u betalen. U krijgt 5GB extra aan opslag als u uw foto's van uw telefoon via de dienst backupt. Nog eens extra 5GB als u 10 vrienden verleidt een account te nemen (500MB per account). Via OneDrive kunt u gebruik maken van Office Online.

Outlook.com: Microsoft heeft alle webmail en aanverwante diensten ondergebracht in Outlook.com. Het is wel een beetje een rommeltje geworden met Microsofts e-maildiensten, want na hotmail en live heeft u nu ook outlook als mailadres. Outlook vangt alle eerder aangemaakte andere Microsoft-mailadressen op. Maar Outlook.com biedt meer, zoals een kalender en een overzicht van uw contacten. Vanuit uw Inbox heeft u direct toegang tot alle andere Microsoft-apps, zoals Skype, OneDrive en Office Online.

Office Online: De functies van Office Online kunt u gebruiken om documenten te bewaren op OneDrive, net zoals Google dat doet in combinatie met Drive.

Bing: Microsoft belooft Bing Rewards als u uw account gebruikt bij het zoeken via Bing. Maar Bing is alleen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië volledig beschikbaar. Nederland moet het nog doen met een versie met beperkte functies.

Bing Maps: In de kaartendienst Bing Maps kunt u bewerkingen uitvoeren, bijvoorbeeld maps aan een Windows-app toevoegen. Maps wordt vooral aangeboden op zakelijk niveau. Het is nog onduidelijk of de beperkingen die Bing heeft, buiten het Engelstalig gebied ook gelden voor Bing Maps.

MSN: MSN bestaat nog. Deze portal biedt nieuws, sport, aandelenkoersen en nog wat meer. Vanuit MSN.com zijn ook de andere diensten van Microsoft te benaderen, zoals Outlook.com, Skype en Office.

Stores: Als u zich op uw pc aanmeldt met een Microsoft-account, kunt u apps uit de Windows Store downloaden. Het gaat hier om de Microsoft-winkels, dus de plekken waar u apps en games kunt kopen. Ook hardware wordt er aangeboden, zoals de Surface, Lumia's en Xbox.

Skype: De toepassing (app) voor videobellen en chatten. Door in te loggen met uw Microsoft-account kunt u Skype gebruiken vanuit Outlook.com, OneDrive en Office Online. Via Skype kunt (naast Office Online) met anderen samen werken aan documenten. Ook sheets en beeldschermen kunt u dan delen.

Xbox Live: Via uw Microsoft-account kunt u uw spelprogressie bijhouden, krijgt u een gamers tag, houdt u scores bij en kunt u uw vriendenlijst opbouwen. Daarnaast kunt u spelen op apparaten als de Xbox One, Xbox 360, PC, tablet of smartphone.

Als u meerdere pc's hebt, kunt u via uw Microsoft-account uw favoriete kleuren en thema's, uw eigen indeling van het Startscherm, uw favoriete webpagina's, de browsergeschiedenis, de inhoud van uw apps, uw foto's en zelfs instellingen als talen en andere voorkeuren op al die pc's laten terugkeren door uw instellingen te synchroniseren. Koppelt u het Microsoft-account aan de online opslagdienst OneDrive dan worden uw Windows- en app-instellingen online opgeslagen.

Gebruikers­account aanmaken

Het eerste gebruikers­account wordt al tijdens de setup van Windows aangemaakt. Een Microsoft-account bestaat uit een e-mailadres en wachtwoord dat u gebruikt om u aan te melden bij Windows. Als u eerder Microsoft-services hebt gebruikt, zoals Xbox, Hotmail, Outlook.com, OneDrive, Messenger, Skype of Windows Phone, dan heeft u al een Microsoft-account, namelijk het e-mailadres waarmee u zich daarvoor heeft aangemeld. U kunt ook uw e-mailadres van Outlook.com, Gmail of Yahoo! gebruiken als Microsoft-account. Als u zo'n mailadres niet heeft of zich dat niet meer kunt herinneren, dan meldt u zich aan voor een nieuw e-mailadres. Het wachtwoord dat u hebt aangemaakt bij de installatie van uw computer, kunt u aanpassen via Wachtwoord > Wijzigen.

Controleren of u bent aangemeld met een Microsoft-account

Veeg vanaf de rechter rand van het scherm en tik achtereenvolgens op Instellingen en Persoonlijke instellingen.
Als u met een muis werkt, klikt u Start > Instellingen > Accounts > Uw account. Als u al bent aangemeld met een Microsoft-account, dan worden uw naam en e-mailadres boven uw accountfoto afgebeeld. Als u met een lokaal account bent aangemeld, worden de woorden Lokaal account en de link In plaats daarvan aanmelden met een Microsoft-account onder uw naam afgebeeld.

Een nieuw Microsoft-account maken

In de edities Windows 10 Home en Windows 10 Professional:

U controleert als volgt welke versie van Windows 10 op uw pc is geïnstalleerd:

Als u van het nieuwe account een Administrator-account wilt maken, selecteert u Start > Instellingen > Account  > Gezin en andere personen, of Andere personen. Selecteer een accountnaam en klik vervolgens Accounttype wijzigen. Selecteer bij Accounttype de optie Administrator > OK. Start uw machine opnieuw op en meldt u aan met het nieuwe Administrator-account.

Als u een nieuw e-mailadres voor uw Microsoft-account wilt gebruiken, kunt u er gratis een krijgen:
- Tik of klik op Een nieuwe account maken.
- Volg de instructies om uw persoonlijke gegevens en de beveiligings­gegevens voor een nieuw e-mailadres toe te voegen.
Tweetraps inlogprocedure

Volgens de standaard instellingen hoeft u tijdens het inloggen alleen het wachtwoord van het Microsoft-account op te geven. Om met een tweetraps inlogprocedure uw apparaten en webdiensten beter te beveiligen, logt u in op account.microsoft.com en gaat u naar het onderdeel Beveiliging en privacy > Meer beveiligings­instellingen, of ga direct naar account.live.com/proofs/Manage. De identiteit wordt niet alleen gecontroleerd aan de hand van het wachtwoord (stap 1), maar óók met een per SMS, automatisch telefoonbericht of per e-mail verzonden code (stap 2).

Met de Windows Hello-functie kunt u veiliger inloggen door middel van gezichts­herkenning, vingerafdruk- of irisscan in plaats van een wachtwoord. Helaas is deze functie niet op alle computers beschikbaar, omdat Windows Hello werkt met Intel's RealSense 3D-camera die slechts in een beperkt aantal modellen is ingebouwd.
Er is al een externe Intel RealSense webcamkit voor ontwikkelaars beschikbaar, maar u kunt ook wachten totdat de technologie beschikbaar is in externe webcams die bedoeld zijn voor de consument.

De gebruikelijke manier voor een tweetraps inlogprocedure was een code die via SMS binnenkomt. Of een code die via een app wordt gegenereerd. Microsoft gaat het echter anders aanpakken. U kunt met uw smartphone de PC ontgrendelen. Dit gaat via een speciale app of met een vingerafdruk­scanner. Microsoft wil het ook andersom laten werken. Voordat u een app kunt openen op uw smartphone, moet u eerst een wachtwoord op de PC invoeren.

Door de tweetraps procedure kan iemand die onterecht uw gebruikersnaam en wachtwoord heeft, niet inloggen op uw apparaten of webdiensten. Microsoft geeft aan dat de beveiliging met name bedoeld is voor bedrijven.

De verificatie in twee stappen is lastig wanneer u herhaaldelijk de toegezonden code moet invoeren. Met de app Microsoft-account (beschikbaar voor Windows-, Android- én iOS-apparatuur) is de ‘verificatie in twee stappen’ een stuk sneller te doorlopen. U hoeft dan niet meer te wachten op de per SMS toegezonden code. Bevestigen via de app (knop Goedkeuren) is voldoende. Na het installeren van de app is de procedure voor het toevoegen van een (of meerdere) te verifiëren Microsoft-accounts ook eenvoudig.

Pincode

Zodra u bent aangemeld bij Windows, kunt u via Instellingen > Accounts > Aanmeldopties een pincode instellen om het account te ontgrendelen. U bereikt de aanmeld­opties ook door in het zoekvak aanmeld­opties te typen en op Enter te drukken. Kies een Pincode >Toevoegen. Geef aansluitend twee keer dezelfde code op en bevestig met Voltooien. Een pincode is gebruiksvriendelijk omdat u de code met één hand kunt intypen op uw numerieke toetsenbord.

letop.pngOok als u een pincode hebt ingesteld, kunt u zich nog aanmelden met het wachtwoord (bijvoorbeeld via de link Aanmeldingsopties onder de optie om de pincode in te voeren).

letop.pngWeet u het wachtwoord niet meer, dan kunt u nog toegang tot het Microsoft-account proberen te krijgen via deze pagina https://account.live.com/password/reset. U moet daarvoor wel een andere pc of een ander gebruikers­account gebruiken.

Gastaccount maken

In Windows 10 is het maken van een gastaccount ingewikkeld. Klik op de Startknop en ga naar Instellingen > Accounts. Onder het tabblad Gezin en andere personen vindt u de optie Iemand anders aan deze pc toevoegen. Een nieuw scherm opent en Microsoft vraagt om uw e-mailadres of telefoonnummer, maar dat heeft u niet nodig. Klik in plaats daarvan op Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon. Klik in het volgende scherm op Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen. Verzin een naam voor uw gastaccount, laat de wachtwoord­velden leeg en druk op Volgende. Het gastaccount is nu ingesteld.

Afbeeldings­wachtwoord

Een afbeeldings­wachtwoord is handig als u Windows gebruikt in combinatie met een touchscreen. Zodra u een afbeeldings­wachtwoord heeft ingesteld, ziet u bij het opstarten van uw Windows 10 computer de gekozen foto. Door met uw vinger figuren te maken op de afbeelding (die alleen u kent) wordt u aangemeld bij uw Windows computer. Kies in het venster Aanmeld­opties voor: Afbeeldings­wachtwoord Toevoegen en volg de stappen van de wizard om een afbeeldings­wachtwoord in te stellen.

Aanmelden met vingerafdruk

Bij sommige computers is het mogelijk om in plaats van een aanmeld­wachtwoord een vingerafdruk of zelfs een oogscan in te voeren en daarmee in te loggen. Microsoft wil in de toekomst helemaal af van het aanmelden met wachtwoord omdat dit te gevoelig is voor fraude.

Aanmelden zonder wachtwoord

Een Microsoft-account wordt in eerste instantie beveiligd met een wachtwoord, dat trouwens niet gelijk hoeft te zijn aan het wachtwoord voor het gekoppelde e-mailadres.

Als u een Microsoft-account gebruikt om op uw computer in te loggen, moet u elke keer als u uw computer opnieuw start, uw gebruikersnaam en wachtwoord of pincode ingeven. Op een laptop is dat nuttig, uw bestanden zijn beschermd bij eventueel verlies of diefstal. Ook als er meer gebruikers­accounts zijn aangemaakt, is het verstandig die van een wachtwoord te voorzien. Maar het is onhandig als u de enige gebruiker bent, of de computer als mediacenter gebruikt en er geen belangrijke gegevens op de harde schijf staan. U kunt er dan voor kiezen u aan te melden zonder dat u een wachtwoord moet ingeven. Let er wel op dat iedereen die toegang heeft tot uw pc dan zomaar bij al uw programma’s en bestanden kan.

netplwiz_starten.png

 

 

 

- Open het venster Uitvoeren met de toets­combinatie Win+R en typ netplwiz in het invoervak en klik op OK. Er verschijnt nu een venster Gebruikers­accounts.

 

 

 

 

win10-geen_wachtwoord_vragen.png

 

 

 

 

 

 

- Schakel het selectievakje Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken uit en bevestig met Toepassen.

wachtwoord_opgeven.png

U wordt alleen automatisch aangemeld als u de computer opnieuw opstart. Dat wil zeggen dat u nog steeds een wachtwoord op moet geven als u zich weer aanmeldt nadat u zich hebt afgemeld, de computer heeft vergrendeld of u aanmeldt na gebruik van een ander gebruikers­account.

 

 

 

 

- Geef de gebruikersnaam en het wachtwoord op van de gebruiker die u automatisch wilt laten inloggen en klik op OK.

- Sluit het venster Gebruikers­accounts met een klik op OK.

Lokaal account maken

Het is mogelijk om Windows 10 met een lokaal account te gebruiken. Dat kan zowel tijdens de installatie als erna. Wanneer de installatiewizard vraagt om uw Microsoft account in te geven, klikt u op De persoon die ik wil toevoegen, heeft geen e-mailadres en in het volgende venster kiest u voor Gebruiker zonder Microsoft account toevoegen.

Heeft u Windows 10 al geïnstalleerd met een Microsoft account, dan kunt u naar een lokaal account overschakelen door naar Instellingen te gaan en daar te kiezen voor Accounts. Klik in het venster dat nu verschijnt op In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account en volg de stappen om een lokaal account in te stellen. U kiest zelf of u al dan niet een wachtwoord instelt.

Met een lokaal account verliest u wel wat mogelijkheden van Windows 10, maar er wordt wel veel minder informatie doorgestuurd naar Microsoft.

Meerdere mail-accounts beheren

Als u vanuit de apps Mail, Agenda en/of Personen meerdere e-mailaccounts tegelijk wilt beheren, dan kunt u die toevoegen bij het onderdeel E-mail, agenda en contactpersonen (dat geldt zowel voor Microsoft- als lokale accounts). U kunt daarvoor elk type e-mailadres gebruiken, ook de adressen die u alleen met webmail of het POP- of IMAP-protocol kunt beheren. Een e-mailadres van Microsoft heeft als voordeel dat u dan ook agenda-gegevens en contactpersonen online kunt beheren.

Gebruikt u een lokaal account, maar u wilt toch apps uit de Store kunnen downloaden, maak dan een Microsoft-account aan via onderdeel Accounts die worden gebruikt door andere apps > Een Microsoft-account toevoegen. Apps kunnen dit account vervolgens gebruiken om gegevens online op te slaan.

letop.png Dit account is uitsluitend bedoeld voor gebruikers van een lokaal account. Voor het aanmaken van extra Microsoft-accounts gaat u naar Gezin en andere personen.

Inlogproblemen Microsoft account

Aanmaken / verwijderen gebruikers­account

Heeft uw problemen met het aanmaken of verwijderen van een gebruikers­account? Met het commando NET USER is dit alsnog mogelijk. Start via het WIN-X menu de Opdrachtprompt (administrator) en geef het commando NET USER om een lijst van alle aangemaakte gebruikersaccounts op te roepen. Met het commando NET USER /inlognaam /ADD kunt uw een gebruiker toevoegen. Met het commando NET USER /inlognaam /DELETE wordt er een gebruikersaccount verwijderd. Het NET commando biedt nog meer mogelijkheden. Typ in NET HELP voor een overzicht daarvan.

Activeren van het verborgen administrator account

Zelfs al hebt u een Administrator account in Windows, dan nog worden daar beperkingen aan opgelegd. Om veiligheidsredenen heeft Microsoft besloten het (Super) Administrator account te verbergen. Voor uw dagelijkse bezigheden aan een computer heeft u dit niet nodig. Maar er kunnen zich situaties voordoen waarbij u over alle rechten wilt beschikken. Dat gaat als volgt:

Het Administrator account is geactiveerd.

letop.pngZijn alle werkzaamheden waarvoor u alle rechten wilde hebben, voltooid, schakel dan om redenen van veiligheid dat Administrator account weer uit. Dat doet u door bovenstaande stappen opnieuw uit te voeren. Alleen de opdracht in de Opdracht prompt wordt nu: net user administrator active:no. Na een druk op Enter is de Super administrator uitgeschakeld. Typ exit om het opdrachtvenster te verlaten.


Heeft u problemen met toegang krijgen tot Windows omdat alle administrator accounts verwijderd zijn of omdat u het wachtwoord bent vergeten? Geen nood, dan kunt u het verborgen administrator account nog als volgt activeren:

Foutmelding ‘Gebruikersprofiel kan niet worden geladen’

Af en toe wordt uw gebruikersprofiel niet goed gelezen, bijvoorbeeld als uw computer wordt gescand door uw antivirus­software terwijl u zich probeert aan te melden. U krijgt dan bij het aanmelden met uw gebruikersaccount de boodschap De service User Profile-service verhindert het aanmelden. Gebruikersprofiel kan niet worden geladen. Probeer eerst het probleem op te lossen door uw computer opnieuw te starten en u aan te melden met uw gebruikersaccount. Als dat niet helpt, probeer dan of Windows Systeemherstel uitkomst biedt. Herstart Windows hiervoor in de veilige modus (dat kan door de SHIFT-toets ingedrukt te houden en tegelijkertijd via de aan-/uitknop de optie Opnieuw opstarten te selecteren, vervolgens kiest u voor Problemen oplossen > Geavanceerde opties > Opstartinstellingen, knop Opnieuw opstarten. Open dan een nog werkend administrator­account en voer een systeemherstel uit via het Configuratiescherm, onderdeel Herstel. Is er geen werkend administrator­account meer, activeer dan eerst het verborgen administrator­account.

Configuratiescherm herstellen

Het configuratiescherm is uit het Win-X menu verwijderd. U kunt dat weer op uw scherm krijgen door op de knop Start te klikken of op de starttoets te drukken op uw toetsenbord en Configuratiescherm in te typen. U ziet het pictogram verschijnen. Wanneer u daarop klikt, opent het Configuratie­scherm met (bijna) alle opties die u gewend bent. U kunt de vermelding in het Win-X menu herstellen door een snelkoppeling naar het configuratie­scherm te plaatsen in de systeemmap C:\Gebruikers\inlognaam\AppData\­Local\Microsoft\Windows\WinX\Group2. Download de daarvoor benodigde snelkoppeling: configuratie­scherm.zip. Open het ZIP-bestand en kopieer de snelkoppeling naar de genoemde locatie.

Gebruikt u het configuratie­scherm vaak, dan kunt u dat vast pinnen aan de taakbalk. Dat gaat als volgt: open het configuratie­scherm, in de taakbalk verschijnt het bijbehorende pictogram, klik met de rechter muisknop op dat pictogram en kies de optie Aan taakbalk vastmaken.

Microsoft noemt zelf ook een aantal oplossingen. Zie daarvoor deze website.
Microsoft account geblokkeerd

Het kan voorkomen dat uw Microsoft account is geblokkeerd, omdat de identiteit niet kon worden geverifieerd. De oorzaak kan zijn dat het opgegeven e-mailadres en/of telefoonnummer niet (meer) werkt. Om te voorkomen dat dit ook bij u gebeurt, is het van belang af en toe de verificatie­gegevens te controleren. Voeg voor alle zekerheid een extra e-mailadres of telefoonnummer toe, dan is er altijd nog een vangnet aanwezig.

Lukt het niet (meer) om via de tweetraps verificatie toegang te verkrijgen tot het Microsoft account en dus ook niet meer tot de online opgeslagen gegevens? Met een via het verborgen administrator account aangemaakt nieuw gebruikers account zijn de lokaal opgeslagen bestanden weer toegankelijk te maken, maar daarmee heeft u nog geen toegang tot het geblokkeerde Microsoft account inclusief de online opgeslagen bestanden en instellingen. Soms kan via de pagina account.live.com/password/reset het wachtwoord van het geblokkeerde account nog worden hersteld. Kies de optie Ik ben mijn wachtwoord vergeten en geef het aan het account verbonden e-mailadres op. Een verificatiecode wordt naar het eerder opgegeven alternatieve e-mailadres of uw mobiele telefoon verzonden. Deze code is nodig om het wachtwoord van het Microsoft account aan te passen.

Zijn het eerder opgegeven e-mailadres en/of mobiele telefoonnummer niet langer in gebruik of nooit opgegeven, dan wordt het afwachten of u via de optie Ik heb geen van deze gegevens alsnog toegang kunt krijgen. Microsoft zal dan zoveel mogelijk bij het Microsoft account behorende persoonlijke gegevens opvragen om de identiteit te controleren. Is er voldoende zekerheid dat u de rechtmatige eigenaar van het account bent, dan wordt u een toegangscode toegezonden.

Wijzigen gebruikers accountnaam

U kunt naderhand de naam van een gebruikers account wijzigen. Daarvoor gaat u naar het Configuratiescherm > Gebruikersaccounts > Uw accountnaam wijzigen. Maakt u gebruik van een Microsoft account, ga dan naar de deze pagina van Microsoft, link Naam bewerken.

Verwijderen gebruikers account

In Windows 10 kunt u een gebruikers account verwijderen via Instellingen of via het Configuratiescherm.

Verwijderen via Instellingen gaat als volgt:

en via het Configuratiescherm:

letop.pngVoor elk account dat u wilt verwijderen, moet uw eigen account administrator rechten hebben.

Aanmeld­scherm overslaan

Heeft uw computer een lokaal gebruikers account en wilt u van het aanmeldscherm af? Het is mogelijk dat scherm uit te schakelen. Druk op WIN+X en klik op Uitvoeren. Typ in dit venster netplwiz en druk op de Enter toets. Schakel nu het vinkje bij Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken uit. Bevestig dit door een klik op OK.

Extra gebruikers­account(s) aanmaken

Extra gebruikers accounts voegt u toe via Instellingen > Accounts > Gezin en andere personen > Iemand anders aan deze pc toevoegen. Bij het registreren van een Microsoft account wordt om een e-mailadres en wachtwoord gevraagd. Heeft de betreffende persoon nog geen e-mailadres, dan wordt dat via de opties De persoon die ik wil toevoegen, heeft geen e-mailadres aangemaakt. Wilt u een bekend Microsoft account toevoegen, voer dan het e-mailadres (of telefoonnummer) van dat account in en klik op Volgende. Hoewel elk e-mailadres volstaat (dus ook dat van uw eigen internetprovider), doet Windows daar soms moeilijk over. De voorkeur gaat duidelijk uit naar een e-mailadres van Microsoft (zoals Outlook, Hotmail, Live of MSN).

Een lokaal gebruikersaccount toevoegen

Het maken van een lokaal gebruikers account heeft voordelen. U kunt een pc delen met andere leden uit het gezin zonder dat de instellingen gesynchroniseerd worden. U kunt een lokaal gebruikers account ook gebruiken om zelf in te loggen zonder dat u een e-mailadres moet koppelen aan Microsoft. Een standaard lokaal gebruikers account is nuttig voor kinderen die al de 'extra's' niet nodig hebben, of zelfs niet eens een e-mailadres hebben.

Een lokaal gebruikers account aanmaken in Windows 10 gaat als volgt:

- Typ gebruiker toevoegen in het zoekvak in de taakbalk.
- Druk of klik vervolgens op: Andere gebruikers toevoegen, bewerken of verwijderen.
- In het dialoogvenster dat volgt, selecteert u: Gezin en andere persoen.
- In het rechter gedeelte klikt u op: Iemand anders aan deze pc toevoegen.
- Bij de volgende stap kiest u voor: De persoon die ik wil toevoegen, heeft geen e-mailadres.
- Klik op: Volgende.
- Microsoft blijft aandringen om een Microsoft account aan te maken, maar u klikt op: Gebruiker zonder Microsoft account toevoegen.
- Klik op: Volgende.
- Bij de volgende stap kunt u dan beginnen met het aanmaken van een lokaal gebruikers account. Kies een gebruikersnaam en wachtwoord. Vul een hint in die u helpt het wachtwoord te herinneren, mocht u dat ooit vergeten.
- Druk of klik opnieuw op: Volgende.
- Het gebruikers account wordt gemaakt en verschijnt nu in de lijst.

letop.pngHet lokaal gebruikers account heeft beperkte rechten. Gebruikers die inloggen met dit account kunnen geen applicaties installeren of handelingen uitvoeren waarvoor administrator­rechten vereist zijn.

- Wilt u er een account met administrator­rechten van maken, selecteer het account en klik op: Accounttype wijzigen.
- In het volgende dialoogvenster selecteert u Administrator.
- Bevestig met OK.

Een "snap-in" om accounts te beheren

Local Users and Groups is a Microsoft Management Console (MMC) snap-in. Dit programmaatje stelt u in staat gebruikers­groepen of gebruikers­accounts te beheren, zoals aanmaken of verwijderen ervan, opnieuw instellen van wachtwoord enz. U opent deze snap-in door met rechts te klikken op het pictogram Deze PC op uw bureaublad, kies vervolgens Beheren. In het dialoogvenster Computerbeheer dat dan verschijnt, klikt u op Systeemwerkset. U krijgt dan toegang tot de snap-in. Klik in de linker kolom op Lokale gebruikers en groepen. Na een klik op de onderdelen Gebruikers en Groepen ziet u in het rechter deel van het venster een lijst met aanwezige gebruikers en groepen.

U kunt deze snap-in ook anders openen.

- Via Uitvoeren of de Command Prompt (Powershell). Klik the Windows toets plus + R om het dialoogvenster Uitvoeren te openen, of open de Command Prompt (Powershell) Admin. Typ het commando lusmgr.msc en druk Enter.

- Via Gebruikersaccounts. Klik the Windows toets plus + R om het dialoogvenster Uitvoeren te openen, of open de Command Prompt (Powershell) Admin. Typ het commando netplwiz en druk Enter. Als het dialoogvenster Geberuikersaccounts opent, klik op het tabblad Geavanceerd en vervolgens de knop Geavanceerd. De snap-in Lokale gebruikers en groepen is nu geopend.

- Via het zoekpictogram. Klik op het zoekvpoctogram links onder in uw scherm, typ lusmgr.msc en klik op dat zoekresutaat.

letop.pngDe Local Users and Groups MMC snap-in is niet beschikbaar in de Home versie van Windows 10.

Andere belangwekkende informatie op deze website

Internet delen

Netwerk opwaarderen

Geen verbinding met netwerk