Pagina Menu
Weer een greep in uw geldbuidel?

Op 13 januari 2015 heeft Microsoft de mainstream ondersteuning van Windows 7 beëindigd - een besturingssysteem dat nog steeds uiterst populair is. Maar geen nood, u kunt het daarna nog vijf jaar lang veilig gebruiken. Zodra mainstream support eindigt komen er geen service packs meer. Microsoft zal de omgeving niet opnieuw ontwerpen of nieuwe functies toevoegen. Zonder een speciale uitgebreide overeenkomst zult u geen patches krijgen voor bugs die geen beveiligingsrisico vormen. Maar als u Windows 7 prettig vindt, heeft u waarschijnlijk geen nieuwe service packs nodig en zeker geen nieuw ontworpen gebruikers­interface. Zolang Microsoft kwetsbaarheden aanpakt die een beveiligingsrisico vormen, blijft Windows 7 een veilig besturingssysteem. Microsoft stopt met het repareren van beveiligingsproblemen in Windows 7 op 14 januari 2020 - vijf jaar en één dag na het einde van de mainstream ondersteuning.

Als dat u niet gerust stelt, denk dan eens hieraan: De ondersteuning van XP eindigde in april 2009. Dat leverde geen enkel probleem op. Miljoenen mensen bleven XP nog vijf jaar lang gebruiken zonder dat ze gewaarschuwd werden voor nare gevolgen. Dat zal met Windows 7 waarschijnlijk niet anders zijn.

Windows 10 traag?

Is Windows 10 erg traag of zijn er andere problemen dan is het misschien verstandig om Windows 10 opnieuw te installeren. Maar dan zonder de programma's en instellingen uit Windows 7 of Windows 8.1. Dat kan vanuit Windows via Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Systeemherstel > Deze pc opnieuw instellen.

Microsoft heeft een tool online gezet, waarmee gebruikers handmatig een Windows 10 iso-bestand kunnen downloaden. Via dat .iso-bestand kunnen gebruikers Windows 10 op elk moment installeren. Met dat instrument kunnen gebruikers de pc direct updaten of een usb-stick klaar maken voor gebruik in een andere pc. Die setup voor Windows 10 moet wel vanuit Windows worden opgestart. Wordt die buiten Windows 7 of Windows 8.1 om gestart, dan kan Windows 10 niet worden geactiveerd.

letop.pngHeeft u Windows 7 SP1, of Windows 8.1 update 1 en wilt u een schone installatie uitvoeren naar Windows 10, gebruik dan NIET de ISO. Windows 10 wordt dan niet geactiveerd. Dat manco is niet gemakkelijk te herstellen. U moet dan eerst het vorige OS opnieuw installeren en dan een upgrade naar Windows 10 uitvoeren.
Als u de upgrade heeft uitgevoerd wordt de Windows 10 installatie gekoppeld aan uw hardware en Microsoft-account. U krijgt dan de mogelijkheid om uw eigen installatiemedia aan te maken (incl. alle programma’s die u nodig heeft). Hiermee kunt u zonder problemen een "Clean install" uitvoeren van Windows 10.
Heeft u de Windows~BT folder op uw C schijf staan, start dan NIET de installatie vanuit die map. Dat veroorzaakt activatie of installatie problemen.

Iso op usb-stick zetten

Geschikt voor: Linux, macOS, Windows 7, 8(.1), 10

Iso is het standaardbestand om via internet de inhoud van een installatie-cd (of -dvd) binnen te halen. Sommige softwaremakers bieden ook een download aan om een installatie-cd op een usb-stick te krijgen. Een usb-stick werkt sneller en u heeft geen beschrijfbare cd of dvd nodig. Met Etcher maakt u van een iso-bestand een (opstartbare) usb-stick. U heeft gewenste iso-bestand nodig, bijvoorbeeld van Windows of Linux.

Plaats een lege usb-stick, start Etcher en wijs met Select iso het iso-bestand aan dat u op de stick wilt hebben. Klik op Burn (of Flash) en Etcher gaat aan het werk.

letop.png De inhoud van de usb-stick wordt overschreven.

Als de upgrade naar Windows 10 succesvol is uitgevoerd en geactiveerd, kunt u dat besturingssysteem ook na de 1-jarige gratis upgradeperiode opnieuw installeren zonder eerst Windows 7 of 8.1 te installeren. Dit kan vanuit Windows 10 (via Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Systeemherstel > Deze pc opnieuw instellen.

Omdat de gratis Windows 10 licentie tijdens de upgrade­procedure aan de hardware is gekoppeld, kan de herinstallatie ook buiten Windows 10 om plaats vinden. Hiervoor maakt u eerst met de Windows 10 Media Creatie Tool een opstartbare DVD of USB-stick met daarop de installatie­bestanden van Windows 10. Op de webpagina met de Windows 10 Media Creatie Tool vindt u aanwijzingen hoe u dat installatie­medium maakt. Via dit opstartbaar medium kunt u de schijf opnieuw partitioneren en een schone installatie uitvoeren. Start Windows 10 niet meer op of plaatst u een nieuwe, snellere schijf, ook dan kunt u met zo'n DVD of USB-stick een schone installatie uitvoeren.

Eerdere Windows installatie(s) verwijderen

Als u van Windows 7 of 8 naar Windows 10 opwaardeert, wordt er tijdens de installatie een kopie van uw oude besturingssysteem opgeslagen voor het geval u de Windows 10 installatie om wat voor reden ook ongedaan moet maken.

Dat oude besturingssysteem blijft een maand lang beschikbaar, daarna verwijdert Microsoft het automatisch van uw systeem. Maar in die periode bent u wel de nodige schijfruimte kwijt. Bent u tevreden met Windows 10 en werkt alles naar behoren? Dan is het waarschijnlijk niet nodig om naar een eerdere versie terug te keren en kunt u de kopie van uw oude Windows installatie net zo goed verwijderen om wat ruimte vrij te maken. Lees ook: Windows 10: Alles voor een soepele overstap.

Ga daarvoor naar het zoekveld onderaan het scherm naast de startknop, typ schijfopruiming en klik op de snelkoppeling die verschijnt. Selecteer de schijf waarop Windows geïnstalleerd is, bevestig die keuze met Enter en wacht totdat alle bestanden geanalyseerd zijn. Klik op Systeembestanden opschonen. Het kan zijn dat u het administrator wachtwoord in moet voeren. Kies opnieuw de schijf waarop Windows geïnstalleerd is en wacht totdat Windows klaar is met analyseren. Zet vervolgens een vinkje in het vakje bij Vorige Windows-installatie(s) en Tijdelijke Windows-installatiebestanden, klik op OK.

Soms vergeet Windows om de map Windows.old te verwijderen. Het lastige is. U krijgt die map niet zomaar weg. Maar Windows heeft middelen om daar iets aan te doen:

Kijk als Windows klaar is, hoeveel ruimte u heeft gekregen. Als Windows na de update en na een paar dagen intensief gebruik goed werkt, kunt u het bovenstaande herhalen om ook de overbodige rommel van na de update te verwijderen.

Het startmenu

Na de installatie van Windows 10 merkt u dat er vergeleken met windows 7 en 8.1 het één en ander is veranderd. Enkele in het oog springende veranderingen zijn een zoekveld naast de startknop en in het systeemvak vindt u een spraakballon-icoontje. Dit icoontje opent het berichtenvenster aan de rechterkant van het scherm.

win10_1.png

Het startmenu van Windows 10

 

 

Het startmenu in Windows 10 ziet eruit als het Metroscherm uit Windows 8, maar dan in 'menuformaat'. Klik op het Windows-logo of druk op de startknop om het menu te openen. Links ziet u het onderdeel met de meest gebruikte programma's en onderdelen. Erboven staan een aantal vaste onderdelen, zoals de Verkenner, Documenten en Instellingen.

Het hele rechter deel van het startmenu is bedoeld om programma's en tegels te plaatsen. Standaard is er al een selectie gemaakt, maar die kunt u aanpassen.

U kunt ervoor zorgen dat Live-tegels niet verversen (dus alleen als icoon dienen). Klik met de rechter muisknop op de Live-tegel die u wilt uitschakelen en selecteer Live-tegel uitschakelen. Als u een Live-tegel uitschakelt, verandert die in een gewone tegel.

Als u liever helemaal geen Live-tegels gebruikt en alles wat met de Metro interface te maken heeft, weg wilt hebben, kunt u met de rechter muisknop op de Live-tegels van alle standaard apps klikken om ze te verbergen (kies Van Start losmaken) of te verwijderen (kies Installatie ongedaan maken). Wilt u de tegel wel houden maar kleiner of juist groter, kies dan Formaat wijzigen en kies het gewenste formaat. U kunt kiezen tussen Klein, Normaal, Breed en Groot. Als u een oneven aantal kleine tegels hebt, blijft er een lege ruimte over.

Wilt u een ander programma opnemen in het startmenu, klik dan op Alle apps voor een lijst met alle geïnstalleerde programma's en Windows-apps. Klik opnieuw met de rechter muisknop op een programma en kies Aan startscherm vastmaken. Dat kan bijvoorbeeld met een snelkoppeling op de desktop, een uitvoerbaar bestand in de Verkenner of een app in het Alle apps menu. Op dezelfde manier kunt u apps aan de taakbalk toevoegen.

U kunt een app verwijderen door met de rechter muisknop op de bijbehorende tegel te klikken en Installatie ongedaan maken te kiezen. Dit kan niet met standaard apps van Windows, zoals bijvoorbeeld Mail.

Staat een tegel niet op de goede plek, klik er dan met de muis op en sleep die naar de goede positie. Dit kan met apps die u zelf hebt toegevoegd en met apps die al standaard in het menu staan. Rechts staan dynamische tegeltjes die aan een app gekoppeld zijn. Als u die tegels te rommelig vindt, kunt u ze allemaal verwijderen.

Start opent niet

Wat te doen als het menu Start niet meer opent, bij het afsluiten van Windows soms met de melding Task Host Window Achtergrondtaken worden gestopt via de takenhosts? Ga naar Instellingen > Accounts > Aanmeldingsopties > Privacy, schakel de optie Configuratie van mijn apparaat automatisch voltooien op basis van mijn aanmeldings­gegevens na een update of herstart uit. Die optie zorgt er voor dat u zich na het installeren van updates e.d. niet opnieuw hoeft aan te melden.

letop.pngHet niet openen van het startmenu kan ook komen door geïnstalleerde beveiligings­software. Updaten of verwijderen van deze software kan dan een oplossing zijn.

U kunt ook proberen problemen met het Startmenu te herstellen met het programma FixWin-for-Windows-10

Tegels groeperen

In het startscherm kunt u de tegels in groepen verdelen. Sleep een tegel naar een lege plek en er wordt een scheiding zichtbaar tussen de losse tegel en de andere tegels. Zet u de muis op die scheiding, dan kunt u de groep (ontstaan na het slepen van meerdere tegels) een naam geven. Ook voor gebruikers van het startmenu is dit handig. Want schakelt u nu weer terug naar het startmenu, dan ziet u die aangemaakte groepen terug in het startmenu, waar u ze met de muis kunt verplaatsen. Als u een tegel naar andere tegels versleept, komt die in een groep met die tegels te staan. Om tegels van de ene groep naar de andere te verplaatsen, hoeft u ze alleen maar te verslepen. Als u de cursor over de lege ruimte boven een cluster met tegels beweegt, verschijnt er een = icoon met de tekst Naam aan groep geven. Als u hierop klikt, kunt u de groep tegels een naam geven.

De Alle apps weergave aanpassen

Als u de Alle apps weergave van één account wilt aanpassen, moet u %appdata%\Microsoft\­Windows\Start Menu in de locatiebalk van de Verkenner typen of plakken en op Enter drukken. Als u de Alle apps weergave van alle accounts wilt aanpassen, gebruikt u C:\ProgramData\­Microsoft\Windows\­Start Menu en drukt u Enter. Vervolgens wordt de inhoud van uw startmenu in de Verkenner weergegeven en kunt u ermee aan de slag.

U kunt de snelkoppelingen die hier staan, herschikken en een andere naam geven, of zelfs nieuwe snelkoppelingen toevoegen. Metro apps worden op deze plek niet weergegeven. Die kunt u aanpassen en weghalen door er in het startmenu met de rechter muisknop op te klikken.

Vanuit de Alle apps weergave kunt u programma's verwijderen of aan het startmenu vastpinnen of aan de taakbalk vastmaken door er met de rechter muisknop op te klikken en de gewenste optie te selecteren.

Meer functies

Links onderin zit de knop voor Slaapstand, Afsluiten en Opnieuw opstarten. U kunt het Startmenu van Windows 10 ook beeldvullend openen. Daarmee krijgt u een volledig scherm met tegels in beeld. Dat stelt u in door te klikken op Starten > Instellingen > Persoonlijke instellingen > Start en hier Start op volledig scherm weergeven aan te zetten.

Een nieuwe functie is het gemakkelijk verplaatsen van apps als u op een systeem werkt met meerdere aangesloten monitoren. De toets combinatie Windows + Ctrl + <pijl> zorgt daarvoor. Windows 10 heeft hiermee een functie die Linux-gebruikers al lang kennen: ‘Taakvensters’.

De lijst met toets commando’s is flink uitgebreid en is op de blog van Windows te raadplegen.

Sneller opstarten

Windows 10 zorgt ervoor dat bij het afsluiten van het systeem alle applicaties worden afgesloten en de gebruikers worden afgemeld, maar tegelijk wordt de huidige systeemstatus (met geladen kernel en drivers) in een ‘slaapbestand’ opgeslagen. Als u de pc weer inschakelt, wordt die systeemstatus vanuit dat slaapbestand hersteld, zodat u heel snel bij het aanmeldscherm komt. Deze functie staat standaard aan. Om te controleren of dat ook op uw systeem het geval is, zoekt u in Windows naar energie en start u Energiebeheer.

Klik daarvoor in Instellingen op Systeem, vervolgens op Energiebeheer en slaapstand en Extra energie-instellingen. Klik in het linker paneel op de optie Het gedrag van aan/uit-knoppen bepalen en zet een vinkje bij Snel opstarten inschakelen. Zo nodig kiest u eerst Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn. Bevestig met Wijzigingen opslaan. Maar let op, deze modus heeft ook een paar nadelen. Het is mogelijk dat bepaalde systeem­updates dan niet goed installeren. Dat kunt u wel oplossen door uw systeem te herstarten. In deze modus wordt uw harde schijf ook ‘vergrendeld’. Dat kan problemen geven als u vanuit een ander besturings­systeem, bijvoorbeeld via dual boot, de schijf probeert te benaderen. Op sommige systemen kunt u dan ook niet uw BIOS (UEFI) bereiken. Ook hier kan een herstart de oplossing bieden. Wilt u die problemen voorkomen, haal dan bij Snel opstarten inschakelen en Vergrendelen het vinkje weg.

Extra startmenu

Windows 10 heeft nog een tweede Startmenu. U roept dat op door met de rechter muisknop op de startknop in Windows te klikken. Dat menu geeft toegang tot de belangrijkste functies in Windows. Klik met de rechter muisknop op de startknop en u kunt met een volgende muisklik naar Energiebeheer, Apparaatbeheer, Schijfbeheer en andere onderdelen van het Configuratiescherm. Daarnaast vindt u in dit menu een knop die het venster Uitvoeren activeert. U kunt dit menu ook gebruiken om snel het venster Instellingen of de Windows Verkenner te openen.

Windows 10 aanpassen

Als u de upgrade naar Windows 10 hebt uitgevoerd, dan merkt u dat programma's, bestanden en instellingen overgenomen zijn uit uw oude installatie. Sommige programma's of hardware-onderdelen kunnen zich echter verslikken in de upgrade. Windows 10 heeft onderhoud nodig, soms zelfs al direct na de upgrade.

Systeemherstel

Een functie die al bekend is van vorige Windows-versies is Systeemherstel. Met Systeemherstel kunt u een herstelpunt maken op het moment dat de pc goed werkt. Windows maakt ook ook automatisch herstelpunten. Dat doet Windows elke keer wanneer er een nieuwe app wordt geïnstalleerd, of een nieuwe driver, of een Windows-update. Zie voor meer informatie deze paragraaf.

Direct na de installatie van de upgrade, installeert Windows drivers en ook updates. Wanneer een daarvan problemen geeft, gebruik dan Systeemherstel om de pc terug te brengen naar een moment eerder. Op die manier hoeft u de upgrade niet ongedaan te maken. Systeemherstel vindt u in Windows Verkenner: selecteer Deze pc en kies Eigenschappen in het snelmenu. Open Geavanceerde systeeminstellingen > Systeembeveiliging > Systeemherstel. Via Systeemherstel > Volgende krijgt u een overzicht van de installaties na de upgrade. Selecteer een herstelpunt en gebruik de wizard om naar dat punt terug te keren.

Activeren

Het eerste wat u moet doen na een geslaagde upgrade naar Windows 10 en voor u gaat schoonmaken, is Windows 10 activeren. Door Windows 10 te activeren (zelfs als u het daarna weer wilt verwijderen) zorgt u ervoor dat uw pc bij Microsoft bekend is als een Windows 10-pc die bij een eventuele herinstallatie of schone installatie recht heeft op een Windows 10-licentie en bijbehorende activering. Klik op Start en typ de zoekterm activeren. Windows vindt het onderdeel Activering in de Instellingen. Kijk of Windows is geactiveerd. Zo niet, klik dan op Nu activeren of start een Opdrachtprompt (Ctrl+Shift+Enter), typ dan het commando slmgr.vbs /ato en druk op Enter. Windows zal dan worden geactiveerd.

Drivers

Goede drivers zijn van groot belang voor de goede werking van Windows 10. Alle hardware heeft een driver (stuurprogramma) nodig om door het systeem te worden gebruikt. Veel hardware wordt tijdens de installatie al herkend, waarna Windows een goede driver installeert. Maar voor oudere of minder bekende hardware heeft Windows 10 mogelijk nog geen goed stuurprogramma beschikbaar.

Controleren welke hardware een probleem geeft of in elk geval nog niet optimaal is herkend, gaat via het Apparaatbeheer. Open dat onderdeel door op Start te drukken en apparaatbeheer te typen en druk op Enter. Het onderdeel toont alle hardware die Windows heeft herkend. Hardware die niet goed wordt ondersteund of waar geen goede driver voor is, staat gemarkeerd met een gele driehoek met daarin een uitroepteken. Onderdelen die volgens Windows niet optimaal functioneren, kunt u eerst als volgt proberen bij te werken: open het startmenu en kies Instellingen > Bijwerken en beveiliging. Open de rubriek Windows Update en klik op Controleer op updates. De kans bestaat dat Windows een geschikte driver vindt en downloadt, waarna die kan worden geïnstalleerd. Daarna is het uitroepteken verdwenen.

Of u gaat via het rechter muisknopmenu of via Acties in het menu van Apparaatbeheer op zoek naar een betere of nieuwe driver. Wordt die niet gevonden, dan betekent dat niet dat die driver er niet is. Het betekent alleen dat die nog niet in Windows Update zit. Ga dan zelf op internet op zoek naar een goede driver. Het beste startpunt daarvoor is de website van de makers van de hardware. Zoeken met Google kan ook helpen. Lukt het niet een stuurprogramma te vinden en geeft de hardware geen problemen, dan kan een volgende Windows Update ervoor zorgen dat de hardware beter werkt. Stoort de hardware, schakel die dan via het contextmenu.

U kunt het ook op deze manier proberen. Open Apparaatbeheer en klik met de rechter muisknop op het onwillige apparaat (met het uitroepteken). Kies Stuurprogramma's bijwerken en klik op Automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma's zoeken. Heeft u zelf de juiste driver al gevonden op de site van de producent en heeft u die al ergens op uw pc klaar staan, kies dan de optie: Op mijn computer naar stuurprogramma's zoeken en wijs Windows de weg naar het driverbestand via de knop Bladeren.

 

Lukt het ook niet op deze manier, klik dan het apparaat met de rechter muisknop aan en kies Eigen­schappen. Open het tabblad Details en kies Hardware-id's in het uitklapmenu. Er verschijnen nu verschillende tekstregels: klik met rechts op het item Kopiëren. Vervolgens plakt u de gekopieerde tekst met Ctrl+V in de zoekbalk van Google. Deze zoektocht kan u naar een geschikte driver voeren.

Nieuwe functies activeren

Een nieuwe functie van Windows 10 is Login met vingerafdruk of door uw gezicht te laten herkennen (Windows Hello). Voor dit laatste is bijvoorbeeld een Intel RealSense 3D-camera nodig. Na de upgrade naar Windows 10 ziet u in het Apparaatbeheer echter niet dat de camera's door Windows zijn herkend en dus klaar zijn voor gebruik. In het menu Instellingen ontbreekt nog elke mogelijkheid om die functie (Hello) te gebruiken. Om met gezichtsherkenning te kunnen inloggen, is blijkbaar de driver nog niet voldoende. De oplossing is de installatie van de Intel RealSense Depth Camera Manager (DCM)-software. Die vindt u op de Intel-website en wordt nog regelmatig door Intel bijgewerkt. Met die extra software geïnstalleerd kunt u bij Instellingen > Accounts wel kiezen voor Windows Hello. U moet nog wel een pincode instellen, maar daarna kunt u met de camera uw gezicht registreren. In het vervolg hoeft u alleen maar voor de pc te zitten om in te loggen of deze te ontgrendelen.

Apps herstellen

Als u al Windows 8.1 hebt gebruikt, dan bent u bekend met de Windows Store en heeft u mogelijk ook al apps geïnstalleerd. Na een upgrade naar Windows 10 ontbreken die apps. Wilt u ze allemaal of een deel ervan ook in Windows 10 gaan gebruiken, dan start u Windows Store, opent u het menu met de persoonlijke instelling door te klikken op de eigen account-afbeelding. Kies dan Mijn bibliotheek, hier staan alle apps die zijn geïnstalleerd en die u al eens eerder hebt geïnstalleerd maar nu nog niet op Windows 10 staan. Deze laatste zijn te herkennen aan het download-symbool aan het einde van de regel achter de naam van de app. Klik op het download-symbool om de app te installeren.

Onderdelen toevoegen

U kunt ook Windows 10 onderdelen toevoegen. Heeft u Windows 10 Pro, dan kunt u bijvoorbeeld Hyper-V toevoegen. U kunt dan op uw pc virtuele machines maken en bijvoorbeeld nog een oudere versie van Windows binnen Windows 10 gebruiken. U voorkomt daarmee dat u in Windows 10 allerlei zaken moet aanpassen om een oudere applicatie toch te kunnen gebruiken of zelfs terug zou moeten naar Windows 7. Door Hyper-V toe te voegen, een virtuele machine aan te maken en daarin Windows 7 te installeren kunt u die oudere applicatie alsnog gebruiken. Standaard staat Hyper-V uit, u voegt die functie toe door een vinkje te zetten. Als de wijziging is doorgevoerd en de pc opnieuw gestart, vindt u in de lijst met alle apps in het startmenu het programma Hyper-V Beheer. Maar VMware Workstation en Oracle VirtualBOX bieden ook de mogelijkheid om met de virtuele machines aan de slag te gaan en doen dat veel gebruiksvriendelijker. Met Pro kunt u andere pc's op afstand overnemen, maar TeamViewer doet dat ook en gemakkelijker.

Bij de gratis upgrade krijgt u van Microsoft die versie van Windows 10 die het meest overeen komt met de versie van Windows 7 of 8.1. In de tabel ziet u welke dat is. Om te zien welke versie van Windows u nu hebt, opent u via Windows-toets+E de Windows Verkenner. Klik met rechter muisknop op Deze pc en kies Eigenschappen. Bij Windows-versie leest u welke versie van Windows u nu gebruikt.

Actiecentrum

actiecentrum.png

Het actiecentrum uitgevouwen

 

 

 

Een opvallend onderdeel is het Actiecentrum. Gebruikers van Windows Phone kennen het al. Dat is de plek waar alle meldingen centraal binnenkomen over Kalender, Mail, Meldingen, Facebook, Skype, Store en ga zo maar door. Het is een nieuw icoon in het taakvenster op de werkbalk. U ziet daar in een oogopslag of en welke acties er van u worden verwacht. In dat scherm worden meldingen van Windows en apps onder elkaar getoond, zoals u dat van uw smartphone en tablet gewend bent. Onderin vindt u verschillende snelkoppelingen, zoals naar instellingen, de tabletmodus, om wifi aan of uit te zetten, voor de vliegtuigmodus.

notificatiecoon.png

In het notificatiescherm komen systeem- en applicatie-meldingen

 

 
Meldingen beheren met het Actiecentrum

In Windows 10 krijgt u in het Actiecentrum rechtsonder in de taakbalk een melding als een app of programma iets te vertellen heeft. Die meldingen kunt u aanpassen.

- Ga naar Instellingen (of via het Actiecentrum naar Alle instellingen).
- Klik op Systeem.
- Klik op Meldingen en acties.
- Ga naar het kopje Meldingen.

Hier kunt u Windows-meldingen en app-meldingen aan of uit zetten. Ook kunt u aangeven of meldingen, alarmen, oproepen en herinneringen zichtbaar moeten zijn op het vergrendelscherm.

Bij Meldingen van deze apps weergeven kunt u van bepaalde apps meldingen aan of uit zetten. Klik daarvoor op de naam van de app om meldingen aan te passen. In het scherm daarna kunt u meldingen, banners en geluiden voor deze app aan of uit zetten. Klik op de naam van een app voor gedetailleerde meldinstellingen, zoals banners en geluiden. Als u de meldingen van een app nog verder wilt aanpassen, kan dat vaak binnen de app zelf.

Wilt u voor een tijdje alle meldingen uit hebben? Ga naar Actiecentrum (rechtsonder in de taakbalk) en klik op Stiltetijd.

Met Stiltetijd Uit vult het meldingscentrum zich met alle emails uit Outlook. Zodra u Outlook opent, verdwijnen de items automatisch. Die krijgt u pas weer als u Stiltetijd inschakelt. Houdt u de optie ingeschakeld, dan krijgt u wel pop-upmeldingen.

Contactpersonen pinnen

Dze functie heeft alleen zin als u gebruik maakt van Windows-diensten voor communicatie, zoals Skype of Windows Mail. Rechtsonder in de taakbalk ziet u een pictogram Personen. Wanneer u daarop klikt en vervolgens klikt op Aan de slag, kunt u apps als Personen, Skype en Windows Mail koppelen (al zullen die waarschijnlijk al gekoppeld zijn). U kunt nu contactpersonen zoeken binnen die apps en die met één muisklik vastpinnen op de taakbalk. Wanneer u op zo’n contactpersoon klikt, kunt u vanuit het minivenster dat verschijnt, een Skype-gesprek starten of een mail versturen.

Programma's en apps installeren

win10_5.png

Uw vertrouwde programma's blijven gewoon werken

 

 

In Windows 10 staan apps en gewone applicaties als gelijkwaardige programma's in het startmenu onder Alle apps. U kunt uw eigen software en freeware installeren zoals u gewend bent. In principe moeten alle programma's die werken in Windows 7 en 8, ook werken in Windows 10.

Om apps te zoeken en te installeren vanuit de Windows Store, tikt of klikt u op Store op het Startscherm of op de taakbalk van uw bureaublad. Er zijn verschillende manieren om in de Windows Store een app te zoeken:

- Favoriete apps en lijsten doorzoeken. Als u niet zeker weet welke app u zoekt, kunt u het beste bij de populaire apps beginnen. Blader naar rechts om de favoriete apps, de nieuwe versies en de populaire betaalde en gratis apps te bekijken. Als u alle apps in een lijst wilt zien, tik of klik dan op de naam van de lijst. Selectie voor u bevat apps die worden aanbevolen op basis van apps die u eerder heeft aangeschaft of die u heeft gerecenseerd.

Verken de categorieën. Als u een bepaald type app zoekt (bijvoorbeeld een game of een spelletjes-app), kunt u de relevante categorieën in de Store doorzoeken. Tik of klik op Categorieën en vervolgens op de gewenste categorie.

Een app zoeken. Als u de naam van een app of van de uitgever kent, typ die naam dan in het zoekvak rechtsboven in de Store. De zoekresultaten worden direct getoond.

Als u de gewenste app heeft gevonden, tikt of klikt u voor een betaalde app op Kopen of Proberen (gratis demo), en voor een gratis app op Installeren. U kunt elke app toevoegen aan het startmenu of startscherm om die snel te kunnen openen.

App commando's

win10_7.png

Het menu App Commands biedt speciale opties, in het bijzonder voor apps

 

 

 

 

In Windows 10 draaien apps in een venster op het bureaublad. Rechts boven in het venster heeft u de bekende knoppen voor minimaliseren, vergroten, verkleinen en sluiten. Als het om een app gaat, ziet u rechts boven drie puntjes. Dat is het menu App Commands. Klik hierop om extra vensterinstellingen te krijgen. Bijvoorbeeld om de app in een volledig scherm te zetten, de zoekfunctie van de app te gebruiken of bij de applicatie instellingen te komen.

Apps vast maken

win10_8.png

De apps lijken zich als het ware magnetisch vast te klikken

 

Het is mogelijk om apps aan de zijkant vast te klikken (te 'snappen'). Aan de omlijning van het venster kunt u al zien hoe het uiteindelijk geplaatst zal worden. Een volgend programma kunt u aan de andere zijkant plaatsen. Zo zet u verschillende programma’s of apps naast elkaar om het overzicht te bewaren. Via de middenrand kunt u de grootte van de vensters aanpassen. Bij het vastklikken kan het zijn, dat u meerdere vensters open hebt staan. Die vensters worden automatisch verkleind, zodat u op die helft van de pagina een overzicht hebt van alle openstaande programma’s.

Als u een app uit de Store hebt geïnstalleerd, wordt die toegevoegd aan de Apps-weergave op uw pc. U kunt de app aan uw Startscherm of aan de taakbalk van uw bureaublad vastmaken, zodat u hem in één tik of klik kunt openen. Dat vast maken gaat als volgt:

- Veeg vanaf het midden van het Startscherm naar boven om de Apps-weergave af te beelden. Als u een muis gebruikt, klikt u op de pijlknop links onder op het scherm.
- Houd de apps ingedrukt die u wilt vastmaken, of klik erop met de rechter muisknop.
- Tik of klik op Vastmaken aan Start of Aan taakbalk vastmaken. Apps die u vastmaakt, worden aan het eind van uw Startscherm of aan het eind van de taakbalk op uw bureaublad gezet.

U kunt de vastgemaakte apps herschikken. Op het Startscherm kunt u tegels een ander formaat geven en verwante apps groeperen.

Apps verwijderen

Na de installatie merkt u bijvoorbeeld dat er een aantal Windows 10-apps door Microsoft zijn geïnstalleerd. Als daar apps bij zijn die u nooit gebruikt, kunt u die verwijderen. Wilt u een app verwijderen, klik dan met de rechter muisknop op de live-tegel en kies Installatie ongedaan maken. De live-tegel wordt uit het startmenu verwijderd én de app van de pc.

Vindt u een app bruikbaar, maar hoeft die niet in het startmenu te staan, dan verwijdert u alleen de live-tegel. Kies dan voor Live-tegel uitschakelen, of kies Van Start losmaken als u de app niet in dit deel van het startmenu wilt zien. Heeft een app die u wilt verwijderen geen live-tegel, open dan de lijst met Alle apps en zoek daar de app op. Met een klik van de rechter muisknop en de keuze van Installatie ongedaan maken verwijdert u de app.

Er zijn nog andere mogelijkheden om overtollige apps, programma's of onderdelen te verwijderen. Klik op de Windows-startknop en kies achtereenvolgens Instellingen > Systeem > Apps en onderdelen. Wacht even tot de lijst gemaakt is, u krijgt een overzicht van de geïnstalleerde apps en programma's te zien. De toepassingen die de meeste ruimte in beslag nemen, staan bovenaan in de lijst.

Wilt u een onderdeel wissen, dan klikt u dat aan en drukt u de knop Verwijderen. Bovenaan ziet u een zoekbalk waarmee u naar de naam van een specifieke app kunt zoeken. Daaronder staan nog twee keuzemenu's waarmee u de apps anders kunt laten sorteren. U kunt ook kiezen van welke schijf u de geïnstalleerde apps wilt zien.

Binnen Apps en onderdelen is nog een extra optie waarmee u overbodige onderdelen kunt verwijderen, klik daarvoor op Optionele onderdelen beheren. Klik op het onderdeel dat u niet meer wilt hebben en bevestig met Verwijderen om het weg te doen.

Diverse apps die standaard door Microsoft zijn geïnstalleerd laten zich echter niet langs deze weg verwijderen. Met behulp van PowerShell is dat meestal alsnog mogelijk, maar dat is vrij complex. Bent u toch geïnteresseerd in deze methode, googel dan op de trefwoorden powershell windows 10 uninstall apps.

Onderdelen wissen

Behalve de apps kunnen er ook programma's op de pc staan die u wilt verwijderen. Bijvoorbeeld programma's die na de upgrade minder goed werken, maar niet belangrijk genoeg zijn om de upgrade terug te draaien. Of programma's waarvoor Windows 10 een beter alternatief heeft.

Om een programma te verwijderen moet u in het Configuratiescherm zijn. Dat zit in Windows 10 wat verstopt. U opent het door met de rechter muisknop op Start te klikken en dan Configuratiescherm te kiezen. Kies dan voor Programma's > Programma's en onderdelen > Een programma verwijderen. Dan verschijnt het overzicht van alle geïnstalleerde programma's. Blader door de lijst en selecteer programma's die u niet gebruikt. Klik dan op de knop Volgende om ze van het systeem te halen.

Configuratiescherm herstellen

Het configuratiescherm is uit het Win-X menu verwijderd. U kunt dat weer op uw scherm krijgen door op de knop Start te klikken of op de starttoets te drukken op uw toetsenbord en Configuratie­scherm in te typen. U ziet het pictogram verschijnen. Wanneer u daarop klikt, opent het Configuratie­scherm met (bijna) alle opties die u gewend bent. U kunt de vermelding in het Win-X menu herstellen door een snelkoppeling naar het configuratie­scherm te plaatsen in de systeemmap C:\Gebruikers\inlognaam\AppData\­Local\Microsoft\Windows\WinX\Group2. Download de daarvoor benodigde snelkoppeling: configuratie­scherm.zip. Open het ZIP-bestand en kopieer de snelkoppeling naar de genoemde locatie.

Gebruikt u het configuratie­scherm vaak, dan kunt u dat vast pinnen aan de taakbalk. Dat gaat als volgt: open het configuratie­scherm, in de taakbalk verschijnt het bijbehorende pictogram, klik met de rechter muisknop op dat pictogram en kies de optie Aan taakbalk vastmaken.

Behalve losse programma's, zijn er ook Windows-onderdelen die u mogelijk wilt verwijderen. Open het Windows-startmenu, tik Configuratiescherm in en druk op Enter. Via de optie Een programma verwijderen is verwijderen van een programma een kwestie van het selecteren ervan en indrukken van de knop Verwijderen. In de linker kolom vindt u de rubriek Windows-onderdelen in- of uitschakelen. Met behulp van vinkjes is het mogelijk hier allerlei extra functies te activeren of weg te halen, zoals Telnet-client, Windows PowerShell 2.0 en XPS Viewer. Doe dat alleen, als u er zeker van bent dat Windows die niet langer nodig heeft.

Via Schijfopruiming kunt u ook het een en ander weghalen wat u niet langer nodig heeft.

Problemen met apps

Het kan gebeuren dat een app uit de Windows Store niet (langer normaal) functioneert. U kunt eerst proberen de app te herstellen met de Apps Troubleshooter for Windows10: downloadt de tool en volg de instructies. Krijgt u het met deze tool niet voor elkaar, verwijder dan de weerbarstige app en installeer die opnieuw van de Windows Store. Open het Windows-startmenu, tik Store in en start die functie. In principe moet u hiervoor met uw Microsoft-account bij Windows zijn aangemeld, maar het kan ook anders: open de Store en klik het gebruikers­pictogram aan naast de zoekbalk. Klik op Aanmelden en kies Microsoft account. Meldt u aan met uw Microsoft-account, maar zodra Bewijzen dat jij het bent verschijnt, laat uj het wachtwoordveld blanco en klikt u op Alleen aanmelden bij deze app. U kunt nu op zoek naar de gewenste app om die (opnieuw) te installeren.

Productsleutel vinden

Nirsoft ProduKey is een programma waarmee u productsleutels kunt achterhalen. Op het moment dat u Windows 10 ooit 'schoon' wilt installeren, heeft u twee dingen nodig: installatiemedia en de productsleutel. De installatiemedia kunt u hier aanmaken. Als het goed is heeft u de productsleutel niet nodig en wordt uw systeem na een nieuwe installatie automatisch geactiveerd, maar u weet maar nooit. Het is goed om uw productsleutel voor de zekerheid alvast te noteren. Nirsoft ProduKey heeft geen noemenswaardige instellingen. Start het programma en uw Windows-productsleutel verschijnt in beeld.

letop.pngSommige beveiligings­programma's zien Nirsoft ProduKey als 'malware'. Maar Nirsoft ProduKey is veilig.

Taakweergave (Task View)

win10_3.png

Met virtuele bureaubladen groepeert u alle openstaande programma's

 

 

 

 

Multitasking is een belangrijk onderdeel van Windows 10. In de taakbalk is de knop Taakweergave te vinden. U vindt de functie links onderaan in de taakbalk. U kunt het bijbehorende scherm ook openen met de toetsenbord­combinatie Windowstoets+Tab. De knop Taakweergave biedt een overzicht van geopende programma’s (apps). U ziet een verkleinde weergave van openstaande programma’s en apps, waarna u direct door uw apps en programma’s kunt bladeren.

Meerdere bureaubladen

Het bureaublad is een goede plek om daar snelkoppelingen naar veelgebruikte programma’s (apps), bestanden en webpagina’s te plaatsen. Snelkoppelingen maakt u door vanuit de Windows Verkenner met rechts op het bestand te klikken en te kiezen voor Kopiëren naar in het contextmenu en vervolgens te klikken op Bureaublad (snelkoppeling maken). Wilt u een persoonlijk bestand via het bureaublad toegankelijk maken, sla dat dan eerst op in de map met persoonlijke documenten en maak daarna pas een snelkoppeling naar dit bestand. Dit verkleint de kans dat bestanden per ongeluk worden verwijderd.

In de meeste browsers kunt u een snelkoppeling naar een webpagina op het bureaublad zetten door het icoontje in de adresbalk (vlak voor het internetadres) met de muis naar het bureaublad te slepen. Microsoft Edge (de standaard browser van Windows 10) heeft deze optie niet. Edge kan webpagina’s overigens wel als snelkoppeling toevoegen aan de werkbalk Favorieten (knop met de ster) of aan Start (knop Meer acties > Aan Start vastmaken).

In Windows 10 kunt u meerdere bureaubladen maken. Met de toetscombinatie Windows +Tab opent u Taakweergave. Of klik op Taakweergave, het pictogram op de taakbalk rechts van het vergrootglas. De programma's die geopend zijn, zoomen nu uit. Net boven de klok in de taakbalk is een plusteken zichtbaar. Klik daar op Nieuw bureaublad. Onder in het beeld staan nu twee bureaubladen, met een eigen nummer. Bureaublad 1 is het oorspronkelijke bureaublad, Bureaublad 2 is nieuw. Klik op Bureaublad 2 en u ziet een leeg bureaublad. Open nu minimaal twee programma's en klik weer op Taakweergave, Bureaublad 1. U bent terug bij de programma's op het eerste bureaublad, terwijl de programma's die u net op het tweede bureaublad opende, daar nog altijd staan. Klik weer op Taakweergave en zet de muis boven het miniatuur van Bureaublad 2. U ziet nu alle programma's die u daar geopend hebt uitgezoomd in het scherm staan. U kunt met één klik naar dat bureaublad en de geopende applicatie gaan.

U schakelt tussen de bureaubladen door de Windows-toets samen met Ctrl ingedrukt te houden en op de pijl naar links of rechts te drukken. Ook door middel van de Taakweergave (of Windows toets + Tab) kunt u van bureaublad veranderen, of met Alt + Tab tussen openstaande apps op alle bureaubladen wisselen.

U kunt openstaande vensters van het ene virtuele bureaublad naar het andere verplaatsen. Om dit te doen, gaat u naar het bureaublad waarop de app staat die u wilt verplaatsen. Ga naar Taakweergave en sleep de app naar het bureaublad (onderaan het scherm) waar u de app wilt neerzetten. U kunt de app ook naar een nieuw bureaublad verplaatsen door die naar de +Nieuw bureaublad optie rechts onderaan het scherm te slepen.

Werkt u veel met bureaubladen, gebruik dan de sneltoetsen Win-Ctrl-d (voor het maken van een nieuw bureaublad), Win-Ctrl-F4 (voor het sluiten van het huidige bureaublad) en Win-Ctrl in combinatie met de pijltoets naar links of rechts (voor het wisselen tussen bureaubladen).

Het program­maatje Virtual Dimension doet het in Windows10 uitstekend en is veel eenvoudiger. Andere desktop managers vindt u op deze website

Niet alles is goed aan de virtuele bureaubladen. Vooral als u meerdere monitors hebt. U kunt dan alleen de beeldschermen kopiëren op ieder scherm, terwijl het veel logischer zou zijn om één bureaublad op het ene en een ander bureaublad op een andere monitor te hebben. U kunt weliswaar twee beeldschermen (en daarmee twee beeldscherm­indelingen) per virtueel bureaublad instellen, maar de optie om indelingen te verdelen is niet aanwezig.

Een aantal van die tekortkomingen kunt u verhelpen met het programma Dexpot. Dat biedt bijna alle opties die u maar wenst. Het programma is gratis voor privégebruik. Tijdens de installatie krijgt u één keer een advertentie te zien om ook andere software te installeren, maar daar zegt u gewoon nee tegen. Alternatieven zijn Virtual Desktops van Actual Tools. Dit is iets beperkter maar ook wat gebruiksvriendelijker. Gebruikt u liever opensource software, kijk dan naar VirtuaWin. Dat is echter al een paar jaar niet vernieuwd.

Schermbeveiliging instellen

Een scherm­beveiliging instellen of verwijderen gaat als volgt:

- Ga naar Start > Instellingen.

- Klik of druk vervolgens op: Persoonlijke instellingen

- In het dialoogvenster selecteert u in de linkerkolom: Vergrendelings­scherm.

- Klik vervolgens onderaan (in het rechtergedeelte) op: Instellingen voor schermbeveiliging.

Bij de volgende stap kunt u dan een van de beschikbare scherm­beveiligingen kiezen en de tijd instellen.

U hebt de keuze uit:

- Geen
- 3D-tekst (extra instellingen beschikbaar)
- Bubbles (geen opties beschikbaar)
- Foto's (extra instellingen beschikbaar, zoals snelheid en map kiezen)
- Leeg
- Linten

Extra opties zijn bereikbaar door op de knop Instellingen te klikken naast de geselecteerde schermbeveiliging.

Aanmelden

Windows 10 biedt meerdere manieren om u aan te melden. Die vindt u via Start > Instellingen > Accounts > Aanmeldopties. U kunt hier een wachtwoord wijzigen, pincode instellen of een afbeeldings­wachtwoord kiezen.

Ook automatisch inloggen zonder wachtwoord is mogelijk. Als u geen wachtwoord wilt intypen na het opstarten van de computer moet u wat aanpassingen doen. Ook de slaapstand, energiebeheer en schermbeveiliging kunt u terug sturen naar uw aanmeldscherm. Klik boven in beeld op het keuzemenu bij de optie Wanneer moet een wachtwoord worden vereist als u bij de computer terugkomt. Kies hier voor Nooit.

De mogelijkheid om u automatisch aan te melden bij Windows 10 is niet aanwezig bij de standaardinstellingen. Druk op Windows-toets+R en geef de opdracht netplwiz en druk de Enter-toets. Selecteer in het lijstje de gebruikersnaam waarmee u zich automatisch wilt aanmelden. Verwijder pas nu boven in dat lijstje het vinkje bij Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven (...) en klik op Ok. Windows vraagt om het wachtwoord dat bij het gekozen account hoort. U moet dit twee keer intypen. Herstart de computer om te kijken of de truc werkt. U kunt de instellingen weer ongedaan maken door het vinkje opnieuw te plaatsen.

Bij Windows Energiebeheer zijn ook nog wachtwoord­instellingen te vinden. Open het klassieke configuratiescherm via een zoekopdracht bij Start > Instellingen. Ga hier naar Hardware en geluiden > Energiebeheer en kijk bij Een wachtwoord vereisen bij uit slaapstand komen. Klik op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn. Kies tenslotte de optie Geen wachtwoord vereisen.

Gebruikt u een screensaver? Ook die kunt te terug sturen naar het aanmeldscherm. Open de opties van de screensaver via de zoekopdracht schermbeveiliging via Start > Instellingen. Schakel de schermbeveiliging eventueel uit of zorg er voor dat er geen vinkje staat bij Aanmeldscherm weergeven bij hervatten.

Afmelden

win10_4.png

De pc vergrendelen of van gebruiker wisselen doet u nu links in het startmenu

 

 

 

Omdat het startmenu ook Live-tegels bevat, valt er meer te personaliseren. Druk eerst op de startknop om het menu uit te klappen. Door de muis op de bovenrand te plaatsen, kunt u de grootte aanpassen. Met de rechter muisknop op een Live-tegel klikken geeft extra opties, zoals de grootte aanpassen, van Start losmaken of de Live-tegel uitschakelen. Schuif een programma of app van de linkerkant van het startmenu naar het gebied van de Live-tegels om het programma als tegeltje erbij te plaatsen. Klikt u met de rechter muisknop op een lege ruimte en kiest u Aan persoonlijke voorkeur aanpassen, dan kunt u de kleur van het startmenu aanpassen. De taakbalk en vensterranden krijgen dezelfde kleur.

WiFi-sense (inzicht)

Windows 10 heeft een nieuwe instelling toegevoegd aan de internetopties. De feature heet WiFi inzicht en is bedoeld om uw wifi-verbinding te kunnen delen. Het idee erachter is om bekenden gemakkelijk toegang te bieden tot uw draadloze netwerk zonder gedoe met wachtwoorden. Microsoft slaat uw wachtwoord versleuteld op in de cloud en deelt het vervolgens automatisch met bekenden die binnen bereik van het netwerk komen met hun Windows apparaat. Alle Outlook, Skype en Facebook-contacten krijgen op die manier automatisch toegang tot uw Wifi-netwerk. Als uw vrienden op bezoek komen, hoeft u ze niet meer uw wifi-wachtwoord te geven, want dat is al met hen gedeeld als ze een contact zijn bij uw Outlook-account.

Dat betekent echter dat wifi-wachtwoorden die u hebt opgeslagen op uw Windows 10-apparaat, meteen worden doorgesluisd naar de servers van Microsoft. De groep die op die manier toegang krijgt, is potentieel enorm. Iedereen die al een wachtwoord van enig Wifi-netwerk heeft, deelt dit standaard met al zijn Outlook, Skype en Facebook-contacten. Als u dus ooit iemand toegang hebt gegeven tot uw netwerk, kunnen nu alle contacten van die persoon ook automatisch meesurfen via uw access point. Bovendien komen de wachtwoorden ook op het systeem van uw vrienden te staan. Zo verzamelt Microsoft een database vol wachtwoorden. Microsoft benadrukt dat met Wifi inzicht alleen internettoegang mogelijk is, geen toegang tot het lokale netwerk. Maar experts twijfelen aan die opzet en noemen het een 'goedkope hack' die de beveiliging van Wifi-netwerken ondermijnt.

Wifi inzicht staat standaard aan. U kunt de functie uitzetten. Voor meer informatie zie deze paragraaf.

Tabletmodus

De terugkeer van het startmenu en het verwijderen van de charms-bar maken Windows 10 op het oog minder geschikt voor tablets en smartphones, maar daarvoor heeft Microsoft een oplossing bedacht die Continuum heet. De Continuüm-functie zorgt ervoor dat de gewone Windows-interface automatisch in een Metro-achtige interface verandert wanneer u het toetsenbord van uw hybride apparaat of tablet loskoppelt. U kunt dan ongestoord verder werken in een interface die bij uw huidige opstelling past. Continuum laat het besturings­systeem de best passende interface aannemen, afhankelijk van het invoer­apparatuur dat beschikbaar is. Naast de tabletmodus is er ook de bekende desktopinterface.

In de tabletmodus wordt het startmenu full-screen, draaien apps niet langer in een venster en wordt de taakbalk vereenvoudigd weergegeven. Deze tabletmodus is bedoeld voor echte tablets, waar u via USB of Bluetooth een muis en toetsenbord aan kunt koppelen, maar ook voor detachables en convertibles. In die tablet-modus is ook het startscherm aangepakt. Dat toont niet langer schermvullende blokken met apps, maar toont die blokkken kleiner. Ook in de tablet-modus zijn de taakbalk en het startmenu nog beschikbaar. De knoppen zijn groter om aantikken makkelijker te maken. U kunt eenvoudiger en intuïtiever met behulp van een Touchscreen gebruik maken van Windows op apparaten als een 2-in-1, of wanneer u liever geen toetsenbord en muis gebruikt. Als u twee apps naast elkaar wilt gebruiken, sleept u een van de apps naar één kant. U ziet waar de app wordt vastgemaakt, samen met alle geopende apps die er direct naast kunnen worden vastgemaakt. Gebruik de pijlknop Vorige op de taakbalk om terug te keren in een app of om naar de vorige app te gaan die u gebruikte. Wanneer u klaar bent met een app, sleept u die naar de onderkant van het scherm om de app te sluiten.

Neem bijvoorbeeld een Surface Pro 3, een 2-in-1-device dat als laptop en als tablet kan worden gebruikt. Als u de cover met toetsenbord en touchpad hebt aangesloten, wordt de normale desktop­interface van Windows 10 weergegeven. Zodra u die loskoppelt, vraagt het besturings­systeem of u wilt overschakelen naar de tabletmodus. Uiteraard geldt dat andersom net zo, maar u kunt er ook voor kiezen om altijd één modus te gebruiken of het schakelen automatisch te laten gebeuren. Heeft een gebruiker een tablet, dan wordt de touch-interface getoond die met Windows 8 werd geïntroduceerd. Gebruikers op desktops of laptops zien een meer traditionele weergave met bureaublad. Als u de tabletmodus wilt inschakelen, selecteert u Actiecentrum op de taakbalk en vervolgens Tabletmodus. In de tabletmodus worden Start en apps (ook oudere programma's) in volledig scherm geopend, zodat u meer ruimte hebt om in te werken.

Als u een pc hebt en toch liever altijd een startscherm met Live-tegels en full-screen-apps wilt gebruiken - of als u dit wilt met een hybride apparaat of tablet terwijl er een toetsenbord aan uw apparaat gekoppeld is - schakel dan de tabletmodus in. Klik op de tekstballon in de systeembalk om het Actiecentrum te openen en klik onderaan op de knop Tabletmodus. Alles wordt dan van uw bureaublad gehaald, behalve de startknop, een terug-knop, de zoekfunctie en Taakweergave. Klik op de startknop om naar het full-screen startscherm te gaan.

Als u wilt dat openstaande en gepinde apps op de startbalk blijven staan, kunt u dit instellen door met de rechter muisknop op de Tabletmodus-knop te klikken en Ga naar instellingen te selecteren. Verzet de schuifbalk naast App-pictogrammen op de taakbalk verbergen in de tabletmodus. In dit instellingenvenster kunt u ook andere dingen kiezen, bijvoorbeeld of u de tabletmodus wilt gebruiken als het apparaat als tablet gebruikt wordt en wat er moet gebeuren wanneer u inlogt.

Zoekfunctie gebruiken

win10_6.png

Het zoekmenu van Windows 10 zoekt lokaal en op intern

 

 

Er zijn twee manieren om te zoeken in Windows 10. De bekende methode is op de startknop drukken en beginnen met typen. Bovenin verschijnen programma's en Windows-onderdelen die overeenkomen met de tekst, onderin worden zoek-suggesties voorgesteld die in de Bing-zoek-app worden geopend.

Naast deze standaard zoekmethode -beginnen met typen in het startmenu - is er nu ook een nieuwe zoekfunctie ingebouwd. Rechts van de startknop vindt u een zoekknop met de tekst Zoeken op internet en in Windows. Deze knop geeft een nieuwsoverzicht, zoekgeschiedenis, programma’s en bestanden weer. U heeft dan een totaal overzicht van alles wat er te vinden valt op basis van uw zoekterm. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de Bing-zoek-app. Deze app verzorgt internet­resultaten op basis van de zoekterm en geeft hiervoor de beste suggesties. Een nadeel van de online functie is dat u geen keuze hebt in welke zoekmachine u gebruikt. De functie werkt alleen op Bing niet op zoekmachines als Google of Yahoo. De zoekfunctie is bedoeld om te zoeken in documenten op uw pc, maar ook online, in OneDrive, contactpersonen, instellingen en uw mail. De resultaten worden in een lijst getoond en netjes geordend. Klikt u nu met de muis in het zoekvak, dan verschijnt mogelijk de melding dat deze functie nog niet in ons land/regio beschikbaar is. Dit geldt echter niet voor de zoekfunctie, maar voor Cortana, de spraakgestuurde assistent in sommige versies van Windows Phone. Cortana wordt ook geïntegreerd in Windows 10 op de pc.

Cortana

Wat in Windows Phone al enige tijd gebruikt kon worden, is straks ook beschikbaar voor Windows 10: Cortana, de spraak gestuurde assistent die een prominent plekje krijgt op de taakbalk naast de startknop. U kunt op een normale manier vragen stellen waarna u gesproken antwoorden krijgt. Zo kunt u gemakkelijk tekst dicteren die Cortana dan voor u noteert, of u kunt vragen stellen aan Cortana, die ze dan zo goed mogelijk beantwoordt. U kunt bijvoorbeeld eenvoudig documenten opzoeken op Onedrive, muziek afspelen en een e-mail dicteren. Op de achtergrond wordt onder andere Bing gebruikt om de antwoorden op te zoeken. Cortana doet tevens dienst als de lokale zoekmachine op uw pc en u kunt bijvoorbeeld programma's of documenten openen. Dit hoeft overigens niet per se via spraak, u kunt uw vraag of zoekopdracht ook intikken.

Cortana is een slimme assistent en houdt informatie die het over u verzamelt, bij in een persoonlijk notitieblok. Hierdoor kan Cortana u suggesties geven en weet het sneller waar u naar op zoek bent bij een zoekopdracht. U kunt de informatie in dit notitieblok inzien en bewerken. Cortana komt behalve in het Engels beschikbaar in andere talen.

Om goed te functioneren, moet Cortana zoveel mogelijk informatie over u verzamelen. Dan krijgt u goede nieuwe functies, maar zo leert Microsoft wel heel erg veel over u.

Cortana is op dit moment nog niet in Nederland te gebruiken. Als u een Nederlandse installatie van Windows 10 hebt, heeft u dus met Cortana niets te maken. Het is echter wel mogelijk Cortana te gebruiken als u uw systeem op de Amerikaanse regio zet.

Plakken in Command Prompt

De Opdrachtprompt, of cmd, leek een vergeten onderdeel, maar bij Windows 10 blijkt dat ineens een opknapbeurt gekregen te hebben. Zo ondersteunt de commandline nu een groot aantal toetscombinaties voor het selecteren van tekstdelen of lijnen, en voor het kopiëren en plakken van tekst.

 

win10_11.png

Kopiëren en plakken in het opdrachtvenster

 

 

 

Het is eindelijk mogelijk om in Opdrachtprompt te kopiëren en te plakken met Ctrl + C en Ctrl + V. Dat moet u echter wel eerst aanzetten. Ga hiervoor naar het commandovenster (druk op Start en typ opdrachtprompt gevolgd door Enter). Klik links boven in de balk op het zwart/witte icoontje en kies Eigenschappen. Verwijder het vinkje bij Verouderde console gebruiken (vereist opnieuw opstarten).

Klik dan op OK. Herstart dan de Opdrachtprompt. Helaas werkte de snelkoppeling Ctrl+Z niet om de laatste actie ongedaan te maken.

Verder kunt u andere functies instellen door met de rechter muisknop op de titelbalk van Opdrachtprompt te klikken en Eigenschappen te selecteren. U krijgt dan een venster met allerlei andere opties te zien.

Toetsenbord snelkoppelingen

win10_12.png

Nieuwe functies, dus ook nieuwe toetscombinaties

 

Veel gebruikte toetsenbord­combinaties zoals “Ctrl + C” en “Ctrl + V” blijven in Windows 10 aanwezig. Ook de volgende oude bekenden vindt u weer terug. Ctrl + Alt + Delete: die combinatie brengt u naar een scherm om uw computer te vergrendelen, het taakbeheer op te starten of uit te loggen. Ctrl + Shift + Escape: start Taakbeheer direct op, zodat u Ctrl + Alt + Delete kunt overslaan. U kunt in dit artikel meer lezen over wat er anders is in Taakbeheer en wat u ermee kunt.

Hieronder volgen een aantal sneltoetsen, die u in alle Windows-versies vanaf Windows 7 kunt gebruiken, dus ook voor Windows 10.

Windows­toets: Startmenu openen en sluiten.
Windows­toets: Opent de Windows Verkenner.
Windows­toets + F: Opent het zoekscherm, werkt ook voor apps.
Windows­toets + L: Vergrendelt de computer, zodat u Ctrl + Alt + Delete kunt overslaan.
Windows­toets + D: Schakelt tussen de actieve vensters en het bureaublad.
Windows­toets + H: Opent het Delen-venster. Hiermee kunt u de inhoud van de huidige openstaande locatie mailen, een screenshot maken of een notitie opslaan.
Windows­toets + X: Het eenvoudige startmenu openen (gelijk aan rechtsklik op de startknop).
Ctrl+Shift+Esc: opent Windows Taakbeheer.

Windows 10 komt met nieuwe toetsenbord­combinaties om beter te wisselen tussen nieuwe functies zoals virtuele desktops. Al deze combinaties gebruiken de Windows logotoets.

Iedere nieuwe windowsversie zorgt voor nieuwe opties en dus ook nieuwe toetsenbord­combinaties om die opties in te schakelen.

Zie ook deze pagina

Euroteken

U kunt het euroteken zoals dat op het toetsenbord te zien is op de 5-toets in uw tekst krijgen door de toetscombinatie Alt Gr + 5 te gebruiken. De Alt Gr-toets vindt u rechts naast de spatiebalk.

Maar niet op alle toetsenborden is die toets aanwezig. In dat geval gebruikt u de combinatie Ctrl + Alt + 5€.

U kunt ook gebruikmaken van de Alt-code. U houdt dan de Alt-toets ingedrukt, terwijl u de cijfers 0128 typt. Zorg ervoor dat NumLock aanstaat, anders gebeurt er weinig.

In Word kunt u het euroteken plaatsen via het tabblad Invoegen, het dropdown menu aan de rechter kant Symbool > Meer symbolen, dan het euroteken opzoeken en aanklikken, vervolgens op de knop Invoegen klikken en dan op de knop Sluiten:.

Scrollen met drie vingers

Door met drie vingers naar boven te vegen op een touchpad is de Taakweergave functie op te roepen, waarmee u tussen openstaande apps kunt schakelen. Door met drie vingers naar beneden te vegen op een touchpad zijn alle vensters te minimaliseren, naar boven vegen maximaliseert de vensters weer. Daarnaast heeft naar links en rechts vegen met drie vingers tot gevolg dat Windows tussen openstaande apps wisselt.

Windows 10 ook op smartphones

De filosofie van Microsoft met Windows 10 is: één product, één platform, één winkel. Windows 10 is behalve voor pc's, notebooks en tablets ook het nieuwe besturingssysteem voor kleine tablets en smartphones. Zodra een scherm wordt gedetecteerd dat kleiner is dan 11-inch, zal Windows zich aanpassen aan het kleinere schermformaat. De interface lijkt veel op het huidige Windows Phone 8.1 en kent bijvoorbeeld een meldcentrum dat tevoorschijn komt als u een veegbeweging vanaf bovenaan maakt. Via het meldcentrum kunt u berichten direct beantwoorden zonder een app te openen.

Microsoft zal zijn eigen Skype-dienst volledig integreren in Windows 10. In de berichtenapp wordt automatisch overgeschakeld naar Skype als beide apparaten dit ondersteunen. U kunt een gesprek dus beginnen via SMS, maar als Skype beschikbaar is, schakelt Windows over naar Skype.

XBOX one

Dit onderdeel is meer voor de gamers, maar Microsoft gaat meer toenadering zoeken tot XBOX One. Er is een app in Windows 10 aanwezig, waarmee gamers onderling kunnen chatten. Ook zal het mogelijk worden spellen te spelen tegen Xbox One-gebruikers en vice versa. Het eerste spel wat hier gebruik van gaat maken is Fable Legends.

Kiezen wanneer uw PC opnieuw opstart na Windows updates

Eindelijk kunt u - in plaats van het eindeloos uitstellen van een herstart - een tijdstip kiezen waarop uw computer opnieuw moet opstarten nadat er Windows updates geïnstalleerd zijn die een herstart vereisen.

Ga naar het Startmenu en klik op Instellingen. Klik op Bijwerken en beveiliging en klik onderaan in het hoofdvenster van Windows Update op Geavanceerde opties. Selecteer Melding om opnieuw opstarten te plannen in het keuzemenu onder de kop Bepalen hoe updates worden geïnstalleerd.

Voortaan zal Windows na het downloaden van updates vragen wanneer uw computer opnieuw moet starten.

Windows updates van meerdere bronnen downloaden

Met Windows 10 kunt u ervoor kiezen om updates door middel van peer-to-peer-technologie te downloaden in plaats van direct van Microsoft. De update hoeft dan slechts één keer van Microsoft gedownload te worden, waarna die met andere computers gedeeld kan worden. Op die manier kan een huishouden met veel computers bandbreedte besparen en kunnen belangrijke (en daarom populaire) updates sneller gedownload worden als de servers van Microsoft zwaar belast zijn.

Ga naar het Startmenu en klik op Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update. Klik in het hoofdvenster op Geavanceerde opties en selecteer Kiezen op welke manier updates worden geleverd. De optie om updates van meerdere bronnen te downloaden is standaard ingeschakeld. U ontvangt dan updates van computers op uw lokale netwerk en het hele internet. U kunt ook kiezen om updates alleen te downloaden van computers op uw lokale netwerk.

Godmode

GodMode, een verborgen functie - voor veel powerusers onmisbaar - is terug. GodMode is een menu waarin alle Windows-functies en opties bij elkaar staan en op type gesorteerd kunnen worden. De functies en instellingen worden weergegeven in een map in de Verkenner, waarbij u net als met een gewone map de weergave kunt veranderen. Ze zijn onderverdeeld in categorieën zodat u ze eenvoudig terug kunt vinden, zoals Apparaten en printers, Energiebeheer, Taakbalk en navigatie enzovoorts. Elke functie heeft trefwoorden meegekregen zodat u er gemakkelijk naar kunt zoeken. Om deze functie te onthullen hoeft u alleen maar op een willekeurige plek een nieuwe map aan te maken en die de volgende naam te geven:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Het map-icoon verandert vervolgens in het icoon van het Configuratiescherm. Dubbelklik op het icoon, en u komt in GodMode terecht. Als u liever wilt dat die een andere naam heeft dan GodMode, kunt u dat deel van de tekst vervangen door iets anders.

Als u GodMode niet meer wilt gebruiken, kunt u de map gewoon weggooien. Om GodMode weer in te stellen herhaalt u de stappen hierboven.

Snelkoppelingen in- / herstellen

Optie "Bureaublad (snelkoppeling maken)" herstellen

De optie Bureaublad (snelkoppeling maken) wil nog wel eens op onverklaarbare wijze uit het contextmenu verdwijnen. Dit is als volgt te herstellen: open de map SendTo in de Windows Verkenner (via C:\Gebruikers\­inlognaam\­AppData\Roaming\­Microsoft\Windows\­SendTo of met het commando SHELL:SENDTO in de adresbalk van de Windows Verkenner). Maak in die map een nieuw tekstbestand aan (rechter muisklik, optie Nieuw > Tekstdocument) en verander de naam in Bureaublad (snelkoppeling maken).DeskLink met de extensie .txt.

Standaard­koppelingen herstellen

Standaard snelkoppelingen, zoals die naar de prullenbak, de Windows Verkenner, de map met persoonlijke bestanden, het netwerk en het configuratiescherm zijn via Instellingen > Persoonlijke instellingen > Thema’s > Instellingen voor bureaublad­pictogrammen aan het bureaublad toe te voegen (of ervan te verwijderen). Ook vanuit de ‘verborgen’ systeemmap %windir%\explorer.exe shell:::{4234d49b-0245-4df3-b780-3893943456e1} kunt u via een rechter muisklik snelkoppelingen maken naar vele apps.

Veel gebruikte opslaglocaties zoals die van foto's, video's en muziekbestanden, al dan niet via OneDrive, kunt u aan het contextmenu toevoegen: maak via het contextmenu... een snelkoppeling naar de betreffende map op het bureaublad en verplaats die met knippen en plakken naar de map SendTo.

Grootte van bureaublad­pictogrammen wijzigen

Vindt u de bureaublad­pictogrammen te groot of juist te klein? U kunt het formaat wijzigen door het bureaublad met een muisklik te activeren, de CTRL-toets in te drukken en tegelijkertijd het wieltje van de muis op of neer te scrollen (bij aanraakschermen kan het alleen via het contextmenu van het bureaublad, optie Beeld).

letop.png Door het verkleinen of vergroten van pictogrammen verandert de rangschikking op het bureaublad. Heeft u geen back-up van de snelkoppelingen gemaakt, bijvoorbeeld met het programma DesktopOK, dan kunt u de indeling nog handmatig herstellen.

Bureaublad­pictogrammen ordenen

De bureaublad­pictogrammen kunt u ordenen door met rechts op een leeg gedeelte van het bureaublad te klikken en vervolgens te kiezen voor Beeld > Pictogrammen Automatisch schikken. U kunt daarbij ook de optie Pictogrammen uitlijnen op raster gebruiken.

Staan de bureaublad­pictogrammen door elkaar? Met het eerder genoemde programma DesktopOK kunt u een backup van de pictogrammen maken. Klik op de knop Opslaan om de positie van de pictogrammen vast te leggen in het bestand DesktopOK.ini. Dat wordt in dezelfde map als het uitvoerbare bestand opgeslagen. Gaat het mis, dan zet u de backup terug met de knop Terugzetten. U kunt de pictogramindeling ook in een apart DOK-bestand opslaan via de menubalk, DesktopOK > Pictogramindeling opslaan als ‘*.dok’) zodat u die kunt overzetten naar een andere computer of na een herinstallatie van Windows kunt terug zetten met de optie Pictogramindeling laden uit ‘*.dok’).

Slecht werkende software

Niet alle vertrouwde toepassingen werken even goed onder Windows 10. Sommige werken helemaal niet. De eerste stap die u kunt nemen is bij de leverancier controleren of er een update is of op komst is. Soms wordt het probleem op de website van de leverancier - al of niet in een forum - besproken en vindt u daar een tijdelijke oplossing. U kunt ook proberen of het programma wél goed draait in de zogeheten compatibiliteitsmodus. Die kiest u door met de rechter muisknop op de applicatie te klikken en dan in het Eigenschappen-menu de tab Compatibiliteit te kiezen.

Wifi-problemen

Sommige upgraders naar Windows 10 hebben problemen met hun wifi. Als dat bij de installatie gebeurt, lost het probleem zich in de regel vanzelf op. Wie daarna te kampen krijgt met een onstabiele wifi-verbinding, kan proberen of een herstart helpt. Ook het uitschakelen van WiFi Sense kan helpen.

Problemen met de printer

Sommigen zijn na de update hun printer kwijt, of merken dat de printer niet goed meer werkt. U kunt Windows 10 zelf een controle laten uitvoeren door in het menu Apparaten en printers met de rechter muisknop op de printer te klikken. Werkt dat niet of staat de printer er niet bij, dan kunt u proberen of Windows 10 de printer zelf (opnieuw) wil toevoegen. Kies achtereenvolgens onder het menu Instellingen > Apparaten > Printers & scanners, en dan de optie Voeg printers & scanners toe. Als dat geen oplossing is, moet u de printer handmatig installeren door de betreffende driver te downloaden op de website van de leverancier en vervolgens dat bestand installeren.

Ongewenste standaard toepassingen

Windows 10 kan de voorkeurs­toepassingen wijzigen, waardoor uw favoriete toepassingen verdwenen lijken. Dat gebeurt in ieder geval bij de standaard ingestelde browser Edge. U kunt dat wijzigen in het Instellingenmenu bij Standaard apps. Browsers als Chrome en Firefox zullen bij opstarten vaak vragen of u ze als standaard browser wilt gebruiken.

Problemen met Windows 10-updates

Sommige updates (bijvoorbeeld van hardware drivers) kunnen voor grote problemen zorgen. Updates zijn zonodig eenvoudig te verwijderen via Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update, link Geavanceerde opties, link Geschiedenis van uw updates weergeven, link Installatie van updates ongedaan maken (te bereiken via het Configuratiescherm > Programma's en onderdelen > Geïnstalleerde updates weergeven), dan rechter muisklik op de betreffende update en kies de optie Verwijderen.

Om te voorkomen dat gebruikers onnodig veiligheidsrisico’s lopen door de installatie van updates eindeloos uit te stellen, worden alle beschikbare updates in Windows 10 Home automatisch gedownload en direct geïnstalleerd (bij Windows 10 Pro gebeurt dat na 8 maanden). Het verwijderen van een problematische update heeft dan geen zin omdat die automatisch opnieuw wordt geïnstalleerd. Microsoft heeft de tool Show or hide updates beschikbaar gesteld waarmee u de automatische installatie van een update kunt uitschakelen (optie Hide updates) of alsnog kunt installeren (optie Show hidden updates).

letop.pngBij elke grote Windows-update wordt systeemherstel uitgeschakeld en worden eerder gemaakte herstelpunten verwijderd. Het is aan te raden systeemherstel gelijk weer in te schakelen via het configuratiescherm, onderdeel Herstel > Systeemherstel configureren > Configureren > Systeembeveiliging inschakelen > OK.