Pagina Menu

Mail-app

win10_10.png

De Mail-app is in Windows 10 hetzelfde gebleven

 

 

Of u nu een laptop, telefoon of tablet gebruikt, met de Mail-app van Windows 10, kunt u onderweg uw e-mail beheren en al uw accounts toevoegen, zoals Gmail, Yahoo!, Outlook.com, zelfs het e-mailadres van uw werk. Er worden geen advertenties weergegeven.

E-mail voor Windows 10 gebruiken

Microsoft heeft een tutorial samengesteld, die u vertelt hoe u de app Mail kunt gebruiken. Hoe u een mail schrijft en verzendt, leest u op deze webpagina. Een uitgebreide handleiding vindt u op deze pagina.

Als u meer dan één account hebt ingesteld, kunt u hier tussen schakelen in de Mail-app. Selecteer Accounts linksboven in de Mail-app en kies vervolgens onder Alle accounts het account dat u wilt gebruiken.

 

Controleer uw Microsoft-account

Als u eerder Microsoft-services hebt gebruikt, zoals Xbox, Hotmail, OneDrive, Messenger, Skype of Windows Phone, dan heeft u al een Microsoft-account, namelijk het e-mailadres waarmee u zich daar aanmeldt. Als u dat Microsoft-account bij het instellen van uw pc hebt gebruikt, dan bent u er misschien al mee aangemeld. Als u het niet zeker weet, kunt u dit als volgt controleren.

- Veeg vanaf de rechterrand van het scherm en tik achtereenvolgens op Instellingen en Accounts.
Als u met een muis werkt, klikt u achtereenvolgens op Instellingen en Accounts.

- Tik of klik op Uw e-mail en accounts.

Een POP3-mail-account toevoegen

De app Mail is afgeleid van www.outlook.com, en ondersteunt mail-services als Exchange, Hotmail.com, Gmail.com. Dat zijn zogenaamde IMAP-accounts. Maar veel Nederlanders e-mailen via e-mailadressen van Ziggo, KPN, Hetnet, Xs4all, etc., met adressen als jenaam@ziggo.nl, jenaam@home.nl, jenaam@kpnmail.nl, jenaam@hetnet.nl, etc. Dat zijn vaak POP3-accounts, maar ook die kunt u in de app Mail van Windows10 gebruiken.

Wat zijn de voordelen om de POP3-mail van uw huidig 'Ziggo' of 'hetnet' of 'kpnmail'-account (etc.) binnen te halen met de app Mail?
- U kunt overal waar u bent mailen, zo lang er maar een internetverbinding beschikbaar is.
- U kunt mail van verschillende (eigen) e-mailadressen op één centrale plaats afhandelen.

U gaat als volgt te werk:

mail-app1.png

 

 

Als er is nog geen account in de app Mail aanwezig is:

- Open app Mail op de pc. U ziet het scherm Welkom.
- Klik Aan de slag. U komt nu in scherm Accounts.
- Klik Accounts toevoegen.
- Klik in het popup-venster Kies een account op Ander account POP, IMAP.

Als er wel een account in app Mail aanwezig is:

- Klik in de app Mail links onder op het tandwieltje Instellingen. Rechts opent het venster Instellingen.
- Klik Accounts.
- Klik Accounts toevoegen.
- Klik in het popup-venster Kies een account op Ander account POP, IMAP.
- Vul uw 'ziggo' of 'hetnet' of 'kpnmail'-gegevens in, of uwmailadres@ziggo.nl en 'ziggo'-wachtwoord en klik Aanmelden.
- Vul een naam in voor dit account en klik Aanmelden. Er volgt nu een venster 'Gereed'. Gegevens als Inkomende en Uitgaande Server hoeft u niet meer in te vullen. Uw account is klaar voor gebruik.
- Klik in het venster Mail op het pictogram Accounts: het nieuwe account wordt daar vermeld.

U kunt een app aanpassen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de afbeelding in het preview paneel te veranderen. U kunt ook instellen hoe de app moet reageren op gebaren die u op berichten toepast. Al deze zaken kunt u instellen door op het tandwielicoon links onderaan de app te klikken en Opties te selecteren. Om de opties voor gebaren aan te passen moet u naar Snelle Acties navigeren.

Als het e-mailadres voor uw Microsoft-account eindigt op outlook.com, live.com, hotmail.com of msn.com, dan kunt zich op uw pc aanmelden en kunt u op het Startscherm de Mail-app openen om uw e-mail te lezen.

Contactpersonen toevoegen

De apps Mail en Personen werken samen, als u een account voor Outlook.com, live.com, hotmail.com of Exchange hebt ingesteld, worden uw contactpersonen automatisch toegevoegd aan de app Personen. Alle overige accounts moet u eerst instellen in de app Personen om toegang te krijgen tot uw contactpersonen. Dat gaat op dezelfde manier als u in de app Mail. Een handleiding voor het toevoegen of importeren van contactpersonen vindt u bij Microsoft op de pagina Help bij Personen-app. In de app Personen kunt u contactpersonen voor uw accounts bekijken, bewerken en toevoegen.

Windows 10 Mail-fouten oplossen

Windows 10 Mail is een gedeeld DLL-bestand (dynamic-link library). Fouten die te maken hebben met dit bestand doen zich meestal voor wanneer een programma het bestand verkeerd behandelt tijdens gebruik. Het probleem dat zich het meest voordoet, gebeurt in het Windows-register, waar toepassingen de locatie opzoeken van DLL’s die ze nodig hebben. En omdat dit kritieke bestanden zijn, is het zo dat wanneer een bestand niet-beschikbaar wordt, er niet voorspeld kan worden wat er verkeerd kan gaan.

Meestal ervaart u programma’s die blokkeren, uw pc wordt traag, het systeem loopt vast, er verschijnen blauwe schermen met fouten, er zijn problemen tijdens het opstarten of afsluiten, en installatiefouten. In het ergste geval, als Windows de DLL nodig heeft, kan uw hele systeem instabiel worden.

Handmatig oplossen van Windows 10 Mail-fouten is zeer riskant. Als u dit probeert, kan dit meerdere uren duren, meer kwaad dan goed doen en uiteindelijk is het mogelijk dat het onderliggende probleem niet wordt opgelost.

De meest aanbevolen oplossing is om een betrouwbare softwaretoepassing te gebruiken die Windows 10 Mail-fouten snel kan vaststellen en oplossen (en nog veel meer). Programma’s zoals PC Health Advisor voeren diverse tests voor probleemoplossing en diagnose uit op uw computer om vrijwel alle bekende fouten op te sporen en te verhelpen. Het resultaat is een pc zonder fouten, die zelfs veel sneller werkt dan voorheen.

Outlook.com

Outlook.com is een gratis webmailservice. U kunt er met iedere browser op elk apparaat of op elke pc uw e-mail mee lezen. Als u al een Microsoft-account hebt (bijvoorbeeld omdat u zich met een e-mailadres hebt aangemeld), kunt u zich bij Outlook.com aanmelden, u hoeft dan geen nieuw account te maken.

Als u een nieuw e-mailadres voor Outlook.com wilt, kunt u dat instellen en wordt het automatisch uw Microsoft-account. Als u uw bestaande e-mailadres wilt behouden, maar daarnaast een nieuw e-mailadres voor Outlook.com wilt, kunt u een alias toevoegen.

Microsoft-account maken en aanmelden bij Outlook.com

- Ga naar Outlook.com.

- Tik of klik op Registreer u nu en volg de instructies op het scherm.

Contactpersonen beheren in Outlook.com

Zo vindt u uw contactpersonen, voegt u nieuwe toe en verbindt u Outlook.com met sociale netwerken als Facebook, Twitter en LinkedIn.

- Klik op de pijl naast het Outlook.com-logo (linksboven).

win10-outlook.png

Een contact toevoegen

Als u een e-mail beantwoordt van een e-mailadres dat niet in uw lijst met contactpersonen staat, wordt u gevraagd of u dit aan de lijst wilt toevoegen. U kunt contactpersonen ook handmatig toevoegen.

- Klik in Personen op Nieuw.
- Contactgegevens toevoegen. Als u meerdere e-mailadressen, telefoonnummers en dergelijke wilt toevoegen, klik dan op het Pluspictogram in die sectie.
- Klik op Opslaan.

Contactpersonen aan uw favorieten toevoegen of hieruit verwijderen

Favorieten staan in Personen boven aan uw lijst met contactpersonen. Als u contacten aan uw favorieten wilt toevoegen, of hieruit wilt verwijderen, klik dan op de contactpersoon en klik vervolgens op Toevoegen aan favorieten of Verwijderen uit favorieten.

Een contactpersoon bewerken of verwijderen

Klik in Personen op een contactpersoon en klik op Bewerken of Verwijderen.

letop.png Individuele contactgegevens van personen op sociale netwerken kunnen niet worden bewerkt of verwijderd. Meer informatie over het toevoegen of verwijderen van sociale netwerken in uw Outlook.com-account vindt u in Vrienden op Facebook en andere sociale netwerken toevoegen.

Verwijderde contactpersonen terug zetten
win10-outlook2.png

Contact­personen die meer dan 30 dagen geleden zijn verwijderd, kunt u niet terug zetten.

 

Als u per ongeluk een of meer contactpersonen heeft verwijderd of die bent kwijtgeraakt, kunt u ze altijd terug halen.

- Ga naar de pagina voor aanmelden en typ uw e-mailadres en wachtwoord. Als u al bent aangemeld, ga dan rechtstreeks naar de pagina Personen.

- Klik in de menubalk op Beheren en klik vervolgens op Verwijderde contactpersonen terugzetten.

- Klik op Terugzetten naast elk contactpersoon die u wilt terugzetten of klik op Alles selecteren als u alle verwijderde contactpersonen wilt terugzetten.

Als u Facebook hebt verwijderd terwijl het account eerder was gekoppeld, kunt u die contacten niet meer toevoegen.

Dubbele contactpersonen opschonen

U kunt dubbele contactgegevens tot één contact samenvoegen.

- Klik in Personen op Beheren en vervolgens op Contactpersonen opschonen.

- Verwijder in elke set contacten het vinkje naast elk contact dat u wilt verwijderen.

Herhaal die laatste stap voor elke set contacten en klik op Opschonen.

Werken met groepen

Groepen worden alfabetisch afgebeeld in de lijst met contactpersonen. Klik op een groep als u wilt zien wie er deel van uitmaken.

Een nieuwe groep maken

- Klik op de pijl naast Nieuw en klik op Nieuwe groep.

- Typ een groepsnaam.

- Typ onder Lid toevoegen een naam of e-mailadres. Klik op de naam zodra deze in de lijst verschijnt.

- Als u alle leden hebt toegevoegd, klikt u op Opslaan.

U kunt ook als volgt te werk gaan.

- Klik op het selectievakje naast elk contactpersoon dat u wilt toevoegen aan een nieuwe groep.

- Klik op Groepen en vervolgens op Nieuwe groep.

- Typ een groepsnaam en klik op Opslaan.

Leden aan een groep toevoegen

- Klik op de naam van de groep waaraan u leden wilt toevoegen en klik op Bewerken

- Typ onder Lid toevoegen een naam of e-mailadres. Klik op de naam zodra die in de lijst verschijnt.

- Als u alle nieuwe leden heeft toegevoegd, klikt u op Opslaan.

U kunt ook als volgt te werk gaan.

- Klik op het selectievakje naast elk contact dat u aan de groep wilt toevoegen.

- Klik op Groepen, selecteer de groep waaraan u wilt toevoegen en klik op Toepassen.

Leden uit een groep verwijderen

- Klik op de naam van de groep waaruit u leden wilt verwijderen en klik op Bewerken

- Klik op de X bij elk contact dat u wilt verwijderen en klik op Opslaan.

U kunt ook als volgt te werk gaan.

- Klik op het selectievakje naast elk contact dat u uit de groep wilt verwijderen.

- Klik op Groepen, verwijder het vinkje bij de groep waaruit u leden wilt verwijderen en klik op Toepassen.

letop.pngls een contactpersoon uit een groep verwijderd, dan wordt die niet uit de lijst met contactpersonen verwijderd.

Een groep verwijderen

- Klik op de groep die u wilt verwijderen.

- Klik op Verwijderen en vervolgens nogmaals op Verwijderen.

letop.pngAls u een groep verwijdert, worden de leden van die groep niet verwijderd.

Contactpersonen uit een ander e-mailaccount of andere app importeren
Contactpersonen importeren uit Google, Yahoo, een ander Outlook.com-account, Outlook 2010, Outlook 2013 of Windows Live Mail

- Klik in Personen onder Contactpersonen importeren op Importeren starten.

- Klik op Outlook.com, Google, Yahoo!, Outlook 2010 & Outlook 2013 of Windows Live Mail en volg de instructies op het scherm.

letop.pngDe Outlook.com-optie werkt ook voor e-mailadressen die eindigen op @outlook.com, @hotmail.com, @live.com of @msn.com.

Contacten van sociale netwerken koppelen

U kunt uw Facebook-contacten niet meer toevoegen aan uw Outlook.com-account. Dit komt door de wijzigingen die Facebook heeft aangebracht in zijn Graph-API en dat heeft gevolgen voor Microsoft-apps en -services.

Naast contacten die u hebt toegevoegd of geïmporteerd, kunt u Personen zo instellen dat gegevens van uw lijsten met contacten op bijvoorbeeld Twitter of LinkedIn worden afgebeeld. Dit geldt ook voor uw Google- of Yahoo-account. Let wel op dat zodra u de verbinding met een account verbreekt, komen de contacten in dat account niet langer voor in uw contactenlijst in Outlook.com.

- Klik in Personen onder Personen toevoegen aan uw lijst met contactpersonen op de e-mailservice van het sociale netwerk waarmee u wilt verbinden.

letop.pngIndividuele contactgegevens van personen op sociale netwerken kunnen in Outlook.com niet worden bewerkt of verwijderd.

Als u vindt dat u van uw sociale netwerken te veel herinneringen aan verjaardagen ontvangt, kijk dan hier hoe u Herinneringen voor een verjaardag kunt uitschakelen.

Personen in uw adresboek uitnodigen om te worden toegevoegd aan uw lijst met contactpersonen van Skype

- Klik onder Personen die we op Skype vonden op Uitnodigen.