Pagina Menu

Automatisch herstel

Wanneer u Windows installeert, wordt er automatisch een aantal bestanden op de schijf geplaatst die nodig zijn om Windows in een speciale herstelmodus op te starten. Die modus wordt ook WinRE (Windows Recovery Environment) genoemd en is gebaseerd op een sterk uitgeklede Windows-variant met de naam WinPE (Windows Preinstallation Environment). Wanneer bijvoorbeeld belangrijke opstartdata uit het Windows-bootmenu defect raken, wordt bij het opstarten van het systeem deze herstel­omgeving automatisch opgeroepen en probeert een wizard een en ander te herstellen.

Vanuit Windows herstellen

Het kan gebeuren dat Windows nog wel doorstart, maar dat bepaalde (systeem)­onderdelen niet functioneren zoals het hoort. In dat geval kunt u vanuit Windows zelf de herstel­omgeving oproepen om reparaties uit te voeren. Open daarvoor het Windows startmenu en selecteer achter­eenvolgens Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Systeemherstel, vervolgens kiest u Deze pc opnieuw instellen. Deze methode is uiteraard alleen mogelijk wanneer Windows nog wil opstarten.

Er is nog een andere manier om vanuit Windows in deze herstel­omgeving te komen: klik op de Aan-uit knop in het Windows startmenu en kies Opnieuw opstarten terwijl u de Shift toets ingedrukt houdt.

herstel1.png

Klik op Problemen oplossen. Na een klik op Geavanceerde opties komt u in de herstel­omgeving.

herstel2.png

Het opstart-medium van Partition Wizard kun je (ook) op basis van WinPE samenstellen

WinPE

WinPE, een sterk uitgeklede Windows-versie, ligt niet alleen aan de basis van de Windows herstelomgeving (WinRE), maar wordt ook gebruikt door fabrikanten van allerlei Windows-tools. Te denken valt aan partitie­beheerders, antivirus­tools en back-up- & herstel­programma’s. U maakt een opstartbare WinPE cd of usb-stick met het gratis Macrium Reflect Free. Installeer de tool (via Options kunt u de installatie bijsturen, zorg er wel voor dat u hier Reflect Installer and PE components selecteert – een download van zo’n 575 MB. Start het programma en kies Other Tasks/Create Rescue Media. Bevestig met Next (3x) en kies vervolgens het gewenste opstartmedium: CD/DVD Burner of USB Device. Even later heeft u een opstartbaar medium met Macrium Reflect op basis van WinPE.

Installatie dvd

herstel3.png

Windows installatie-dvd: installeren, maar ook herstellen

 

 

 

 

Het kan gebeuren dat Windows niet langer opstart én dat het ook niet meer lukt om (automatisch) vanuit de geïnstalleerde herstel­omgeving op te starten. In dat geval heeft u nog andere mogelijkheden. Eén ervan is opstarten vanaf de installatie dvd van Windows. Start uw systeem op vanaf deze dvd. Selecteer de gewenste taal, land en toetsenbord en druk op Volgende. Kies deze keer niet voor Nu installeren maar klik onderaan links op Uw computer herstellen. Vervolgens klikt u op Problemen oplossen > Geavanceerde opties: de herstel­omgeving staat klaar.

Bent u niet in het bezit van de Windows 10 installatie-DVD of USB-stick, dan kunt u een nieuwe aanmaken met de Windows 10 Media Creatie Tool. Kies de knop Hulpprogramma nu downloaden). Start de tool, ga akkoord met de licentie­voorwaarden en kies in het volgende venster voor de optie Installatie­media voor een andere pc maken. Met de optie Deze pc nu bijwerken kunt u op een weigerachtige computer direct vanuit Windows een herinstallatie uitvoeren. Selecteer in het volgende scherm de taal van de gebruikers­interface, selecteer de versie (de melding ‘N’ betekent dat MediaPlayer niet in de setup is opgenomen) en de architectuur van de Windows 10-installatie die u wilt (32- of 64-bits). Kies de bitsversie die overeen komt met de architectuur van de Windows versie op de betreffende computer. Dat vindt u via Instellingen > Systeem en tenslotte onder in het linker paneel na een klik op de optie Info. Is de optie Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc geactiveerd, dan worden de instellingen van de betreffende computer automatisch ingevuld. Tenslotte kunt u kiezen voor een USB-flashstation. De installatie­bestanden worden dan direct op een opstartbare USB-stick geplaatst. Kiest u voor een ISO-bestand, dan kunt u vanuit de Windows Verkenner een installatie-DVD branden. Lukt het niet om de USB-stick te maken, schakel dan tijdelijk geïnstalleerde beveiligings­software uit.

letop.png

Bij het downloaden worden enkele Gb’s opgeslagen in de verborgen systeemmap $Windows.~WS. Die map kunt u naderhand verwijderen om schijfruimte vrij te maken.

Live usb-stick

Heeft u geen installatie-dvd – of geen dvd-station – dan kunt vanuit (een andere, nog goed functionerende) Windows 10 een herstel­medium op usb-stick maken. Druk op het vergrootglas in de Windows statusbalk en zoek naar herstelstation. Kies Een herstelstation maken. Gaat u vanaf dit medium Windows ooit opnieuw installeren, plaats dan een vinkje bij Maak een back-up van de systeem­bestanden naar het herstelstation. Anders laat u dit vinkje weg. Mét vinkje heeft u een usb-stick van minimaal 8 GB nodig en duurt het proces langer. In het andere geval volstaat een stick van 2 GB. Bevestig met Volgende. Selecteer de usb-stick, druk nogmaals op Volgende en op Maken. Klik tenslotte op Voltooien. Houd er rekening mee dat alle eventuele data op de stick overschreven worden. Vervolgens start u het weerbarstige systeem op met deze stick. Klik op Meer toetsenbord­indelingen weergeven totdat u het gewenste toetsenbord kunt selecteren. Daarna vervolgt u de weg naar de herstel­omgeving via Problemen oplossen.

Lukt het niet om uw systeem met deze stick op te starten, of heeft u toch liever een dvd, dan maakt u als volgt een herstel-dvd. Open het Windows startmenu en kies Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Back-up > Ga naar Back-up maken en terugzetten (Windows 7) >Een systeemherstelschijf maken. Selecteer uw dvd-station en start het proces met Schijf maken. In de praktijk blijkt dat echter niet altijd te functioneren: even proberen dus maar.

Er is nog een mogelijkheid om aan een opstartbaar medium te komen van waaruit u de Windows herstelomgeving kunt oproepen. Ga (voor Windows 10) naar deze pagina en klik op Hulpprogramma nu downloaden. Start het gedownloade .exe-bestand en kies Installatie­media voor een andere pc maken. Stel taal, Windows-versie en architectuur (64-bits of 32-bits) in en druk op Volgende. Kies USB-flashstation of ISO-bestand. Kiest u voor een usb-stick, dan heeft u een stick van minstens 4 GB nodig. Via Dvd-brander openen > Branden maakt u met dit iso-bestand een opstartbare dvd. Het resultaat is dat u beschikt over een Windows installatie­medium.

Systeem­herstelschijf

herstel4.png

Controleer af en toe of de functie Systeemherstel voor uw schijfpartitie(s) is ingeschakeld

 

Voor oudere computers die niet vanaf USB kunnen opstarten is er de systeem­herstelschijf. Die kent u mogelijk nog uit voorgaande versies van Windows. Het is de voorloper van het herstelstation, maar dan op cd/dvd en niet op USB. De optie is weer terug in Windows 10, nadat die in Windows 8 ontbrak. Systeemherstel houdt in: de computer terug zetten naar een moment in het verleden, toen er nog geen problemen waren. De functie maakt op bepaalde momenten een soort foto van de toestand van de computer. De programma's en instellingen van de computer worden vastgelegd. Dat wordt een herstelpunt genoemd. Heeft u problemen met uw computer, dan kunt u terug keren naar de instellingen en programma's van toen. Daarmee maakt u in de tussentijd ontstane problemen ongedaan. Een nadeel van systeemherstel is, dat deze functie soms hapert en niet bruikbaar is. Gebruik Windows Systeemherstel dus niet als alternatief voor een backup. Er worden geen kopieën gemaakt van bestanden. Die moet u dus steeds zelf backuppen. Er worden wel kopieën gemaakt van programma's, systeembestanden, instellingen in het register en instellingen van verschillende gebruikers van uw pc. Het is een hulpmiddel dat in veel gevallen uw besturings­systeem weer op de rails kan zetten als er iets ernstig mis gegaan is. Een ander nadeel is dat de herstelpunten veel schijfruimte in beslag nemen. Maar daar is wat aan te doen (De hoeveelheid schijfruimte voor systeemherstel).

Als de systeem­herstelfunctie was ingeschakeld, is de kans groot dat u een recent herstelpunt ter beschikking heeft. U controleert dat als volgt. Klik met de rechter muisknop op de Windows startknop en kies Systeem. Kies Geavanceerde systeem­instellingen en open het tabblad Systeembeveiliging. Ga bij Beveiligings­instellingen na of er bij de gewenste schijf(partitie) Ingeschakeld staat. Is dat niet zo, selecteer die schijf(partitie) dan, klik op Configureren, klik Systeem­beveiliging inschakelen aan en bevestig met Toepassen. Het is ook mogelijk zelf zo’n herstelpunt te maken: druk daarvoor op de knop Maken en volg de de instructies.

Als u geen backups heeft gemaakt kan het terug zetten met een herstelpunt de oplossing zijn. Controleer dus of die functie goed werkt. Want Windows 10 maakt niet automatisch herstelpunten aan. Zie ook deze paragraaf. Open de instellingen van Windows 10 via het startmenu (of Windows-toets+I > Bijwerken en Beveiliging > Systeemherstel). Geef de zoekopdracht een herstelpunt maken. U ziet een overzicht van uw schijfletters. Achter de schijfletter staat de status Uitgeschakeld of Ingeschakeld. In het laatste geval is alles in orde. Maar als dat vangnet is uitgeschakeld, klikt u op Configureren > Systeembeveiliging inschakelen. Herhaal dit voor alle schijfletters. De optie voor het maken van een Systeem­herstelschijf wordt ook aangeboden na het maken van een systeemkopie. Of u gebruikt de zoekfunctie naast de startknop.

Als de functie Systeemherstel maken is ingeschakeld op uw pc, dan worden er automatisch herstelpunten gemaakt:

Een systeem­herstelschijf maakt u als volgt:

Windows Systeemherstel werkt in verschillende Windows-versies net even anders. Een alternatief is Restore Point Creator. Zodra u Restore Point Creator start, krijgt u een overzicht van de aanwezige herstelpunten. Als het overzicht leeg is, zijn de herstelpunten waarschijnlijk uitgeschakeld. Klik op System restore point utilities > Manage system restore point storage space en bepaal hoeveel ruimte u wilt toekennen aan het extra vangnet.

Klik op Create system checkpoint om een herstelpunt aan te maken met Restore Point Creator. U kunt er ook voor zorgen dat het programma elke dag (wekelijks of anders) automatisch een herstelpunt aanmaakt. Ga hiervoor naar System restore point utilities > Schedule creation of system restore points.

icon-select-rechts.pngMeer weten over Systeemherstel, bijvoorbeeld bij andere Windows versie? Lees deze pagina.

Herstelstation voor Windows 10

Windows is een stuk stabieler dan een paar jaar geleden. Toch komt het voor dat Windows niet meer start. Wat doet u dan? Gelukkig is er een manier om vanuit Windows een USB-herstel-stick te maken waarmee u Windows 10 zonder problemen opnieuw kunt installeren. Wat heeft u daarvoor nodig?
- Een USB stick met tenminste 8GB aan ruimte.
- Een PC met internetverbinding. U kunt dus ook op het systeem van iemand anders een herstelstation maken en dat vervolgens op uw eigen pc gebruiken.
- Een legale versie van Windows 10.

Wanneer Windows niet meer wil starten, start u de computer op vanaf het herstelstation. Vervolgens kunt u hulpprogramma’s uitvoeren, Windows opnieuw installeren of een systeemkopie terugzetten.

Uw computer moet dan wel kunnen opstarten vanaf USB of DVD. Moderne computers kunnen dat, maar doen dat vaak niet vanzelf. In de handleiding van de computer is te vinden hoe u de volgorde waarin de opstartmedia worden doorlopen, kan aanpassen. U hoeft er gewoonlijk niet diep voor in het BIOS te duiken. Als het mee zit, hoeft u dat niet eens in het BIOS te doen, maar kunt u tijdens het opstarten op een bepaalde (functie)toets drukken om eenmalig het opstartstation aan te passen.

Het maken van een herstelstation gaat als volgt:

  1. Druk op Windows+S, typ herstel en kies de optie Herstel van het Configuratiescherm.

Het Hulpprogramma voor geavanceerd herstel wordt geopend. Hierin staan drie opties:

De procedure voor het maken van een herstelstation gaat als volgt:

  1. Klik op Een herstelstation maken.
  2. Klik op Ja in het venster Gebruikers­accountbeheer.

Het venster Herstelstation wordt geopend. Wanneer u de optie Maak een back-up van de systeembestanden naar het herstelstation inschakelt, kunt u Windows zo nodig opnieuw installeren vanaf het herstelstation. Voor deze optie heeft u een USB-stick van minimaal 4 GB nodig.

letop.pngInformatie op het station dat u selecteert als herstelstation, wordt gewist.

letop.pngAls het hier misgaat, krijgt u het bericht Herstelstation kan niet worden gemaakt. De oorzaak kan zijn dat de DVD-schijf of USB-stick te weinig ruimte heeft, maar het probleem doet zich ook voor bij opslag die groot genoeg is. De oplossing is dan opnieuw beginnen en nu het vinkje weghalen bij de optie Maak een back-up van de systeembestanden naar het herstelstation.

  1. Selecteer het USB-station dat u tot herstelstation wilt maken. Controleer zo nodig in Verkenner of u de goede schijf gekozen heeft. Klik op Volgende.
  2. Klik op Maken als alles in orde is.

Het station wordt geformatteerd en de hulpprogramma’s en systeembestanden worden gekopieerd. Na enige tijd verschijnt de mededeling dat het herstelstation is gemaakt.

Opstarten van het herstelstation

Vergeet niet het herstelstation te testen: start de computer er mee op. Opstarten vanaf het herstelstation bezorgt geen schade aan uw Windows-installatie. Zolang u niet de reparatie of herstel van fabrieks­instellingen start, verandert er niets in uw pc.

Wanneer de computer heeft gestart vanaf het herstelstation, doorloopt u een aantal schermen. Als dit alleen als test is bedoeld, kiest u wel een toetsenbord, maar daarna de optie De computer uitschakelen. Haal de usb-stick (opstartstation) uit de pc. Daarna kunt u Windows normaal opstarten.

Systeemkopie van Windows 10

herstel5.png

Windows 10 bevat nog steeds de mogelijkheid om een complete installatiekopie te maken

 

 

 

Een systeemkopie betekent dat u een kopie maakt van de hele pc. Dus inclusief Windows, programma's en alle bestanden. U maakt een kopie van het systeem voor het geval er ooit iets flink misgaat. Zo'n kopie maakt u een keer. Dus u hebt er niet zoveel aan als het u gaat om bestanden die steeds worden aangepast. Dan zijn de backup mogelijkheden genoemd op deze pagina beter geschikt. Voor het maken van een systeemkopie hebt u een aangesloten externe harde schijf nodig. Voor gebruik van de optie Herstellen met installatiekopie moet u vooraf een systeemkopie hebben gemaakt. Die kunt u dan gebruiken om Windows- en systeem­partitie met die eerder gemaakte kopie te herstellen.

U maakt een systeemkopie als volgt:

Het duurt enige tijd voor de kopie klaar is.

Windows 10 heeft deze functie, die oorspronkelijk is geïntroduceerd in Windows 7 en grotendeels verwijderd in Windows 8.1, nu weer in ere hersteld onder de naam Back-up maken en terugzetten (Windows 7), te vinden in het Configuratiescherm. Via Windows-toets+I > Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Back-up komt u bij die functie uit. Als dit een uitstekende back-upprocedure zou zijn, was er niets aan de hand, maar helaas. Microsoft ontwikkelt het niet meer en het programma is erg foutgevoelig. U kunt die optie beter ontwijken. Voor het maken van een goede systeem­kopie is extra software een betere keuze.

EaseUS biedt een gratis oplossing voor het maken van dat soort backups in de vorm van Todo Backup Free. Deze gratis variant biedt de mogelijkheid om hele partities en schijven als image op te slaan. Daarnaast biedt het programma nog een aantal mogelijkheden zoals het backuppen van losse bestanden, het maken van een 'Smart Backup' (voor de belangrijkste persoonlijke bestanden) en het backuppen van enkel het besturings­systeem. U kunt de backups activeren door naar de locatie te bladeren in Windows Verkenner en er vervolgens twee keer op te klikken. Handig is de mogelijkheid om aan het opstartmenu van Windows een optie voor Todo Backup toe te voegen, zodat u geen herstelmedia hoeft te bewaren. Bij het herstellen kan zich een probleem voordoen, als de Linux-omgeving van EaseUS de externe harde schijf niet herkent. Herstellen vanuit die omgeving is dan niet mogelijk. De WinPE-omgeving werkt beter.

Een ander gratis schijfimagetool is Macrium Reflect Free. Het aantal functies doet maar weinig onder voor de concurrentie. Reflect Free heeft ondersteuning voor GPT/UEFI, kan differentiële backups maken en bevat een WinPE-herstelomgeving. De installatieprocedure bestaat uit drie aparte installatiewizards. Na het starten wordt direct gevraagd om opstartmedia te maken, een belangrijke eerste stap. Macrium voert snel een drivercheck uit, zodat u weet of bijvoorbeeld uw netwerkcontroller en schijven herkend worden als u het herstellen wilt beginnen. De interface van Macrium blijkt wat ingewikkeld. De knoppen bovenin hebben geen label en er wordt veel informatie in het hoofdscherm getoond. Het is vanuit Macrium mogelijk om een image in Windows Verkenner vast te koppelen. U kunt er dan doorheen bladeren en er bestanden uit halen.

Wanneer u ooit terug wilt keren naar deze kopie, dan kan dat dus via de optie Herstellen met installatiekopie. Zorg dan wel dat het backup­medium is aangesloten. De wizard kan dat automatisch vinden. Selecteer de gewenste en waarschijnlijk meest recente kopie.

Opstartherstel

herstel6.png

Opstartherstel wanneer dat niet automatisch gebeurt

 

 

 

 

Een andere optie uit de Windows herstel­omgeving is Opstartherstel. Dat is eigenlijk de wizard die Windows gewoonlijk automatisch uitvoert, wanneer blijkt dat het systeem niet meer normaal kan opstarten. Wordt die wizard niet automatisch uitgevoerd en lukt het niet Windows te starten, dan kunt u nog proberen om zelf de boot­problemen op te lossen met commando's in de opdracht­prompt.

Commando: bootrec

herstel7-bootrec.png

Na Windows 7 (b)lijkt het bootrec-commando wat in ongenade gevallen

 

 

Als het niet lukt om Windows met de Opstartherstel wizard weer aan de praat te krijgen, kunt u de volgende commando's in de opdrachtprompt proberen. Klik hiervoor de Opdrachtprompt aan in de Windows herstelomgeving en selecteer het administrator­account. In de opdrachtprompt voert u het gewenste commando uit, dat u telkens bevestigt met Enter. Met het commando exit kunt u de opdrachtprompt weer verlaten.

In Windows 7 kunt u gebruik maken van het bootrec-commando. Om de mogelijke parameters te leren kennen voert u het commando bootrec /? uit:

bootrec /fixmbr: herstelt het master boot record (de eerste fysieke sector van uw schijf);
bootrec /fixboot: herstelt het boot-record van de Windows partitie;
bootrec /scanos: zoekt naar mogelijke Windows installaties op de schijf;
bootrec /rebuildbcd: tracht eventuele Windows installatie die door een of andere corruptie niet meer gevonden kunnen worden, alsnog weer aan de boot­configuratie toe te voegen.

letop.png Voor meer informatie over de bootrec-commando's kijkt u op deze pagina.

letop.pngBij systemen met een recovery partitie (disc to disc recovery) is het af te raden om gebruik te maken van de optie bootrec.exe /fixmbr dit commando overschrijft de aanwezige “Master Boot Record” waardoor de aanwezige recovery optie niet meer correct zal functioneren.

Commando: bcdboot

herstel8-bcdboot.png

‘bcdboot’: zorg voor de juiste station-letter

 

 

 

 

Bepaalde commando’s uit Windows 7 zijn nog wel aanwezig in Windows 8 maar functioneren niet goed meer, zoals bootrec /scanos dat geen Windows 8-partities meer blijkt te detecteren. Er is echter een krachtig(er) commando beschikbaar waarmee u ook in Windows 8 en 10 in één keer de complete Windows-bootmanager kunt herstellen: bcdboot x:\windows /l nl-nl. Let wel: vervang x: door de juiste stationsletter van uw Windows-partitie. Dat commando zorgt er voor dat alle noodzakelijke opstartbestanden naar de systeem­partitie worden gekopieerd. Voorwaarde is wel dat u de juiste stationsletter van uw - corrupte - Windows-partitie kent. Dat is doorgaans niet de c-partitie, ook al is dat de stationsletter bij een normale opstart. Om vanuit de herstel­omgeving bij de juiste stationsletter te komen, gaat u als volgt te werk. Voer het commando notepad uit in de opdrachtprompt: het Kladblok start op. Open het menu Bestand en kies Opslaan (als). Klik op Deze pc en open een van de beschikbare (lokale) schijven. Wanneer u typische Windows mappen als Gebruikers, Program Files en Windows herkent, dan heeft u het juiste station te pakken. Sluit Kladblok af en voer dan het volgende commando uit, waarbij u x vervangt door de juiste stationsletter: bcdboot x:\windows /l nl-nl. De parameter /l (staat voor lokaal) verwijst hier naar Nederlands-Nederland maar is zonodig te wijzigen in nl-be, wat staat voor Nederlands-België. Als het goed is, verschijnt nu de melding ‘Boot files succesfully created’ en Windows start weer op.

Commando: sfc

herstel9-sfc.png

Het (opstart)euvel kan ook te wijten zijn aan een defect systeembestand

 

 

 

Windows heeft nogal eens 'kuren'. De oorzaak kan bijvoorbeeld spyware zijn, of gebruiker, die per ongeluk verkeerde bestanden verwijderd heeft. U merkt het snel. Windows werkt niet zoals het hoort. Wat nu? Een nieuwe installatie dan maar? Neen, nog niet. Windows beschikt over enkele hulpprogramma's die bereikbaar zijn via Opdrachtprompt en waarmee u de meest noodzakelijke systeem&dhy;bestanden kunt herstellen. Met het hulpprogramma System File Checker (sfc) kunt u (beveiligde) systeembestanden, registersleutels en mappen controleren op integriteit en wijzigingen. Als SFC wijzigingen of veranderingen ontdekt, zal het programma dit herstellen met behulp van een kopie van het (beveiligd) bestand dat in het cache van de map Windows opgeslagen is. Hebt u twijfels of een bepaald programma wijzigingen aanbracht aan de systeembestanden, of hebt u wijzigingen aangebracht in het register en u merkt dat Windows niet zo vlot meer draait, dan zou SFC een oplossing kunnen bieden. Het is zelfs een goed idee om SFC uit te voeren voordat u een systeemherstel probeert. Het kan geen kwaad dat vanuit de herstelomgeving te controleren. Dat doet u met het commando: sfc /scannow /offbootdir=x:\ /offwindir=y:\windows. De letter x: vervangt u door de stationsletter van de bootpartitie. Meestal is dat c:, dat kunt u controleren door het trucje van Notepad (zie de vorige paragraaf) toe te passen. Meestal heeft deze partitie de omschrijving ‘Door systeem gereserveerd’ meegekregen. De letter y: vervangt u door de partitie waarop u Windows heeft geïnstalleerd. Het hele scanproces kan even duren, maar hopelijk doet Windows het daarna weer.

DISM (Deployment Image & Servicing Management)

hersteldism-opdracht.png

DISM is een hulpprogramma dat corrupte bestanden kan herstellen die de oorzaak zijn voor het falen van SFC. SFC gebruikt de systeem­bestanden uit de backups die u of Windows aangemaakt heeft of uit de installatie­kopie. Die backups kunnen ook corrupt of beschadigd raken waardoor SFC de systeembestanden niet kan herstellen. De opdracht DISM is een hulpprogramma dat dit probleem probeert op te lossen.

letop.pngDISM is enkel beschikbaar voor Windows 8, Windows 8.1 en Windows 10. Gebruikt u Windows 7 of ouder dan kunt u hier het alternatief (System Update Readiness Tool) downloaden.

De 3 opties die u met DISM kunt gebruiken om Windows op uw pc te herstellen zijn CheckHealth, ScanHealth en RestoreHealth.

U kunt DISM gebruiken indien SFC fouten vindt die SFC niet kan herstellen.

De procedure duurt 15 minuten of meer.


Het DISM commando met CheckHealth controleert alleen of er corrupte onderdelen zijn, maar voert geen reparaties uit. De procedure een minuut duren.

De opdracht luidt: DISM /Online /Cleanup-Image /CheckHealth


Het DISM commando met ScanHealth controleert of het register defecte onderdelen bevat, plaatst die vind­plaatsen in C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log maar voert geen reparaties uit. De procedure kan 10-15 minuten duren.

De opdracht luidt: DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth

Vorige versie installeren

herstel10.png

Geen ‘eerdere versie’ van Windows meer beschikbaar

 

 

 

 

Mogelijk heeft u in uw herstel­omgeving de optie Terug gaan naar de vorige versie opgemerkt. Hiermee gaat u terug naar de Windows versie die voor de update naar uw huidige Windows versie op uw pc was geïnstalleerd. Deze optie is normaal gesproken slechts beschikbaar gedurende 10 dagen nadat u de update naar Windows 10 heeft uitgevoerd. Houd er wel rekening mee dat u door deze terugrol applicaties kwijt raakt die u na de upgrade heeft geïnstalleerd, evenals de wijzigingen in uw persoonlijke instellingen. Ook als u zich bij Windows aanmeldt met een lokaal account in plaats van met een Microsoft-account, moet u zich na de terugrol opnieuw met uw oude wachtwoord aanmelden bij Windows.

Deze optie vindt u trouwens ook terug via Instellingen > Bijwerken en Beveiliging > Systeemherstel > Terug gaan naar een eerdere versie.

Nog een herstel­mogelijkheid

herstel11.png

Eenvoudig terugdraaien naar een verse Windows met behoud van data? Dat kan

 

 

 

Vanaf Windows 8.1 is er een herstel­mogelijkheid bijgekomen. Open Instellingen en kies Bijwerken en beveiliging en Systeemherstel. U treft hier de optie Deze pc opnieuw instellen aan. Die tracht uw systeem naar de fabrieks­instellingen te laten terugkeren, waarbij u kunt kiezen tussen Mijn bestanden behouden alleen apps en instellingen worden dan verwijderd, en Alles verwijderen.

In de jubileum­editie van Windows 10 werd nog een nieuwe tool geïntroduceerd. Kies opnieuw Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Systeemherstel, scroll naar beneden en klik op Opnieuw beginnen met een schone installatie van Windows. Die voert u naar een website waar u een ‘refresh tool’ kunt downloaden. Die haalt op zijn beurt een Windows installatiekopie (circa 3 GB) binnen en zal uw Windows herstellen. Ook hier kunt u kiezen tussen Alleen persoonlijke bestanden behouden (instellingen en apps worden verwijderd) en Niets behouden. In tegenstelling tot de functie Deze pc opnieuw instellen gaat het om een ‘schone’ installatie en wordt eventuele crapware en aanverwante bestanden van de systeem­leverancier niet geactiveerd.

Overzicht herstel­mogelijkheden

In het volgende overzicht kunt u zien welke hersteloptie u moet gebruiken als u problemen heeft met Windows 10.

- Uw pc werkt niet goed door een onlangs geïnstalleerde app, stuur­programma of update.

icon-select-rechts.pngTerug zetten naar een eerder systeem­herstelpunt

Meer weten hoe u in verschillende Windows versies een herstelpunt maakt? lees deze pagina


- Uw pc werkt niet goed en u weet niet zeker waarom.

Of

- U wilt al uw persoonlijke gegevens van uw pc wissen voordat u die weg doet. Deze pc opnieuw instellen > Alles verwijderen > Bestanden verwijderen en het station opschonen.

icon-select-rechts.pngDe pc opnieuw instellen


- Uw pc start niet.

Of

- U heeft geprobeerd de pc opnieuw in te stellen, maar u ziet de volgende foutmelding: Er is een probleem met het opnieuw instellen van de pc.

Als u eerder een USB herstel­station hebt gemaakt.

icon-select-rechts.pngDe pc herstellen via een herstel­station


Als u geen USB herstel­station hebt gemaakt.

icon-select-rechts.pngDe pc opnieuw instellen met behulp van een installatiemedium

Of

icon-select-rechts.pngGebruik installatie­media om Windows 10-pc opnieuw te installeren


- U heeft uw pc onlangs bijgewerkt naar de nieuwste versie van Windows 10 en u wilt terug naar de vorige versie.

letop.pngBij de nieuwste Windows 10 Jubileum­update hebt u maar tien dagen de tijd om deze optie te gebruiken.

icon-select-rechts.pngGa terug naar een vorige Windows versie


icon-select-rechts.pngVoor het maken van een systeemkopie, zie deze paragraaf.

 

Heeft u andere problemen met uw pc, zoals niet te verwijderen bestanden, een runtime error verhelpen, een probleem met Cmos, een defect geheugen of een ontbrekend dll-bestand? Op deze pagina vindt u mogelijk een oplossing.