print.gif

Web hosting

Gratis editors

Het gebruik van HTML-editors kan u veel tijd besparen en biedt een grote vrijheid bij het maken van pagina's. Daarom heb ik hier een aantal links naar gratis teksteditors opgenomen.

* Amaya Een uitstekende  HTML wysiwyg-editor die ondersteuning biedt voor de laatste technologieën.

* Jedit: een teksteditor voor computerprogrammeurs, verkrijgbaar onder de GNU-license. Het is geschreven in Java en werkt onder Windows, Unix, Linux, Mac OS en nog een aantal besturingssystemen. De tekstverwerker is eenvoudig uit te breiden door zogenaamde plugins, waarvan een grote voorraad aanwezig is voor allerlei toepassingen.

* HTML-Kit: een goede gratis HTML editor. De editor biedt uitstekende ondersteuning voor XHTML en XML. Er zijn zeer regelmatig updates beschikbaar. Een programma dat voortdurend verbeterd wordt.

* AceHTML 5 Freeware: uitstekende teksteditor. Het programma heeft een paar handige functies, zoals: het vervangen van tekst in meerdere documenten en een ingebouwde HTML validator. Deze link verwijst naar een andere pagina dan die van de maker van het programma, omdat die de freeware variant niet langer aanbiedt. Vanaf de link op ZDNet.be is AceHTML Freeware nog wel te downloaden.

* Matrix Y2K: uitgebreide HTML editor van een Nederlandse maker. Daarom is er natuurlijk ook een Nederlandse vertaling aanwezig voor dit programma. Met de file manager kan makkelijk gebladerd worden naar bestanden die u wilt bewerken. Ook is er syntax highlighting en is HTML tidy aanwezig. Een prima programma.

* BBEdit: dit wordt gezien als de beste HTML editor voor de Macintosh. Helaas is dit programma geen freeware, maar er kan wel een gratis probeerversie gedownload worden.

* UltraEdit is door zijn geringe bestandsgrootte ook erg geschikt is als vervanger voor Kladblok. Het programma heeft onder meer de volgende functies en eigenschappen:

* Joomla! Joomla is op dit moment een van de meest populaire beheersystemen voor websites. Een beheer systeem of content management systeem (CMS) zorgt er voor dat u uw website gemakkelijk zelf kunt onderhouden vanaf elke pc. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat het werken met Joomla eenvoudig en snel geleerd kan worden.

* SharePoint Designer 2007 Een kado van Microsoft dat er mag wezen. Gebaseerd op Microsoft Frontpage gaat u met een echte zwaargewicht aan het werk.

Andere Gratis HTML editors

Hulp voor de webontwikkelaar

Hulp bij kleurkeuze

Meer (gratis) instrumenten

Bij het ontwerpen en onderhouden van webpages en weblogs staan u verschillende instrumenten ten dienste. De volgende lijst is zeker niet uitputtend, maar waarschijnlijk kunt u er wel iets bruikbaars in vinden.

Andere nuttige hulpprogramma's

De volgende websites bieden naast praktische tools ook breder informatie over het ontwerpen, onderhouden en promoten van een website.