print.gif

 

Wachtwoord manager

In de loop der tijd maak je heel wat accounts aan bij allerlei websites en online diensten. Het wordt dan lastig om alle accountgegevens te onthouden. Je kunt er voor kiezen om wachtwoorden op te slaan in de browser of om altijd dezelfde gegevens als gebruikersnaam en wachtwoord te gebruiken, maar dat zijn geen goede of veilige oplossingen.

Het is met name van belang dat je unieke gebruikersnamen en wachtwoorden aanmaakt voor alle accounts die persoonlijke informatie bevatten of die je om een andere reden goed wilt afschermen. Als ergens je login-gegevens achterhaald worden dan wil je niet dat al je andere accounts ook toegankelijk zijn met die informatie. Bovendien wil je eenvoudig een backup kunnen maken van de gegevens, zodat je geen probleem krijgt wanneer de gegevens op de computer om wat voor reden dan ook verloren gaan.

Voor veel mensen is het gebruik van een gratis wachtwoord manager een goede oplossing. Een wachtwoord manager is een programma voor het beheren van je accountgegevens. De software kan niet alleen gebruikersnamen en wachtwoorden opslaan, maar je ook assisteren bij het aanmaken van nieuwe wachtwoorden die niet makkelijk te kraken zijn. Op deze pagina bekijken we een paar goede gratis wachtwoord managers.

KeePass Password Safe

keepass1

 

 

* KeePass Password Safe: een open-source wachtwoord manager die makkelijk in het gebruik is. Het programma zelf moet je afschermen met een master password dat je daarna in moet typen om Keepass te kunnen starten. Voor extra veiligheid kun je bovendien een key file aanmaken, die bijvoorbeeld op een USB stick gezet kan worden. In dat geval is het master password én de keyfile nodig om toegang te krijgen tot Keepass. Dit zou goede bescherming moeten bieden in het geval iemand toegang weet te krijgen tot je computer.

In Keepass kun je eenvoudig groepen aanmaken voor je wachtwoorden, zodat je de gegevens snel terug kunt vinden. Je kunt bijvoorbeeld een groep aanmaken voor de gegevens van je website(s), een groep voor de gegevens van je e-mailaccounts, enzovoort. Als je ergens nieuwe accountgegevens wilt aanmaken dan kan Keepass je helpen bij het genereren van een veilig wachtwoord. Je kunt selecteren welke (speciale) tekens gebruikt mogen worden en uit hoeveel tekens het wachtwoord moet bestaan. Het programma maakt dan een willekeurig wachtwoord voor je aan.

keepass02

 

 

 

 

 

Je kunt instellen dat wijzigingen in de database van Keepass automatisch opgeslagen worden bij het afsluiten van de software. Controleer of dit goed is ingesteld bij jou. Het is heel vervelend als een nieuw gegenereerd wachtwoord niet opgeslagen blijkt te zijn. De functionaliteit van Keepass kan verder uitgebreid worden door plugins te installeren. Een Nederlandse vertaling is aanwezig. Keepass is geschikt voor Windows, maar er zijn ook builds beschikbaar voor Linux en MacOS X.

LockCrypt

lockcrypt.jpg

 

 

 

LockCrypt: gratis software voor het opslaan van website wachtwoorden, telefoonnummers en allerlei andere informatie die moeilijk te onthouden is. De software is geschikt voor Windows, Mac en Linux en maakt gebruik van Java. Na de installatie moet je een wachtwoord opgeven en de locatie van het database-bestand aanwijzen. Dit wachtwoord dien je vervolgens telkens in te vullen bij het starten van LockCrypt. De software gebruikt cipher block chaining en AES encryptie om je data veilig op te slaan.

Het programma bevat een password generator om je te helpen bij het samenstellen van nieuwe wachtwoorden. Er is een Firefox extensie beschikbaar, zodat LockCrypt geïntegreerd kan worden met deze browser. Ook is het mogelijk om je gegevens uit te printen, zodat je een harde kopie van de opgeslagen gegevens hebt.

Password Gorilla

* Password Gorilla: een eenvoudige wachtwoord manager die geschikt is voor de meeste besturingssystemen. Het programma is direct uit te voeren, er is geen installatie nodig. Bij het eerste gebruik van Password Gorilla moet je in het beginscherm kiezen voor Cancel en in het volgende scherm via File > New een nieuwe database en master wachtwoord aanmaken. Gebruik bij voorkeur een veilig master password en niet eenvoudig weg een woord of naam, want zulke wachtwoorden kunnen gekraakt worden met zogenaamde dictionary attacks.

gorila_2.png

 

 

De interface van Password Gorilla ziet er eenvoudig uit. Wachtwoorden kunnen georganiseerd worden in groepen. Ook Password Gorilla kan wachtwoorden voor je genereren, gebaseerd op de regels die je aangeeft in het password policy. Je kunt onder meer de volgende gegevens opslaan in de database: titel, URL, username (gebruikersnaam), password (wachtwoord) en eventuele aantekeningen. Wachtwoorden kunnen gekopieerd worden naar het clip board, zodat je ze eenvoudig in een login-scherm kunt plakken. Het clip board kan automatisch schoongemaakt worden na een x aantal seconden, zodat een wachtwoord niet onnodig lang in het geheugen blijft staan.

Er zijn ook versies beschikbaar voor Unix en MacOSX.

PassReminder

" passreminder1

 

 

 

PassReminder is gratis wachtwoord beheer software. Met PassReminder kunt u alle wachtwoorden die u heeft veilig opslaan zodat u nooit meer een wachtwoord kunt vergeten. De wachtwoorden kunnen in rubrieken worden ingedeeld

De wachtwoorden worden beveiligd door middel van database encryptie en zijn alleen op te vragen door het invoeren van een hoofd-wachtwoord. Daarnaast biedt PassReminder handige extra functies zoals een random wachwoord generator en een zoekfunctie om snel een wachtwoord terug te kunnen vinden.

PassReminder is beschikbaar voor Windows en Linux. PassReminder maakt gebruik van het blowfish encryptie algoritme. Het programma gebruikt een variabele versleutelingscode (32-bits tot 448-bits) voor een optimale beveiliging.

PassReminder heeft ondermeer de volgende functies:

PassReminder is ook in het Nederlands beschikbaar.

Lastpass

Er zijn flink wat wachtwoordbeheerders beschikbaar. Die doen allemaal wel iets goed, maar er zijn enkele uitblinkers. Een daarvan is LastPass, dat alles in de cloud zet. Lastpass heeft zowel een betaalde als een gratis variant. Deze beheerder biedt in de gratis variant al veel functies. Het voordeel van LastPass kan voor sommigen een nadeel zijn: namelijk de cloud. Blijft u liever offline, dan is het wat lastiger.

Het aantal platformen waarop LastPass draait, is enorm, want LastPass werkt vanuit de browser in plaats van vanuit het besturingssysteem. Dat heeft als gevolg dat alle wachtwoorden in de cloud staan. Het gemak ervan is dat alle wachtwoorden altijd overal beschikbaar zijn. Daarnaast is alles voorzien van encryptie met een door u zelf gekozen wachtwoord. Het opzetten is eenvoudig. Een wizard stelt alles in, importeert direct alle browserwachtwoorden en schakelt de ingebouwde wachtwoord­beheerder van uw browser uit. De standaard­functies als automatisch invullen en wachtwoorden genereren zijn aanwezig. LastPass vertoont in de gratis versie advertenties, maar die zijn alleen zichtbaar als u iets moet instellen.

LastPass kunt u als een add-on voor Firefox installeren en fungeert dan als een gratis online wachtwoord manager. De toevoeging kan automatisch formulieren invullen en maakt zo het surfen makkelijker en veiliger. Met LastPass kunt u met één klik alle sites en accounts opslaan en openen die een gebruikersnaam en wachtwoord vereisen. Bijvoorbeeld een e-mail account, account bij een webwinkel of social networks zoals Facebook, LinkedIn en Hyves. Het wachtwoord voor LastPass is het laatste wachtwoord dat u hoeft te onthouden. Ook hoeft u nooit meer gevoelige login informatie per e-mail te verzenden, want met LastPass kunt u veilig logins delen met vrienden of familie. LastPass helpt ook met het maken

LastPass gebruikt dezelfde encryptie-algoritme als de Amerikaanse regering voor haar gegevens gebruikt. Als u de sleutel (uw hoofdwachtwoord) nergens opslaat, zijn de gecodeerde persoonlijke gegevens die zijn opgeslagen in de database betekenisloos voor hackers. Uw gevoelige gegevens zijn lokaal gecodeerd voor ze naar LastPass worden geladen, zelfs LastPass kan er dus niet bij komen. Eenmalige wachtwoorden en toetsenborden via het scherm helpen met het verhogen van de veiligheid van uw hoofd-wachtwoord.

LastPass kan zich integreren in Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome en Safari. Tijdens de installatie kiest u van welke browsers LastPass het wachtwoordenbeheer mag vervangen en maakt u eveneens een LastPass-account aan. De dienst biedt ook aan om wachtwoorden die zich al in een van uw browsers bevinden te versleutelen in de LastPass Vault.

Behalve wachtwoorden kan LastPass andere gegevens zoals naam en adres invullen in online formulieren. Maar ook informatie als creditcardnummers en bankgegevens. Hiervoor kunt u trouwens verschillende profielen aanmaken.

Eerste aanmelding
lastpass wachtwoord

Inloggen bij LastPass

 

 

 

 

De eerste keer dat u een pagina bekijkt waarop u wilt inloggen, vraagt de LastPass-plug-in u eerst om u aan te melden met uw LastPass-account. Heeft u zich eenmaal aangemeld, dan vraagt LastPass u of het deze gegevens mag onthouden, zodat de volgende aanmeldingen desgewenst automatisch kunnen gebeuren.

Tijdens het aanmaken van uw account wordt er gevraagd om een master-password. Dit is het wachtwoord dat in combinatie met de sleutel ervoor zorgt dat alles goed beveiligd is. Het is dus belangrijk om een goed lang wachtwoord met verschillende tekens en cijfers te bedenken (voor alle wachtwoorden gaat dit trouwens op!). Hierna kunt u een browser add-on installeren, bijna alle browsers worden ondersteund. Bij Firefox krijgt u een knop rechts bij de url-balk, als je daarop klikt kunt u inloggen met uw email en master-password:

lastpass2.png

Een veilig wachtwoord maken

 

 

 

 

Als u bent aangemeld bij LastPass en u logt in op een site, dan herkent LastPass dit automatisch. Daarna vraagt LastPass of u de inloggegevens wilt opslaan in de kluis. U kunt alle gegevens bevestigen in een nieuw tabblad en opslaan. De gegevens worden opgeslagen in de kluis en u kunt verder met surfen. Wijzigt u een wachtwoord, dan moet u bij de kluis. Een kluis opent u door op het LastPass symbool te klikken en in te loggen:

Wanneer u verschillende computers gebruikt, kan de ingebouwde synchronisatiefunctionaliteit heel handig zijn. Overal waar u inlogt met uw LastPass-account krijgt u al uw wachtwoorden ter beschikking, zij het via de website of via een van de plug-ins. En aangezien LastPass op meerdere platforms werkt (Windows, Mac OS en Linux), kunt u er overal gebruik van maken.

Mobiel

LastPass heeft ook aan mobiele gebruikers gedacht: zo biedt het software aan voor diverse mobiele platformen, waaronder iPhone en Android. Het nadeel is dat u hiervoor een LastPass Premium-account nodig hebt. Dat kost een aantal dollars per jaar.