print.gif

 

File Transfer Protocol (FTP)

FTP staat voor File Transfer Protocol en is bedoeld om bestanden tussen verschillende systemen (computers) uit te wisselen. Al in 1971 werden de eerste grondslagen ontwikkeld op de Amerikaanse universiteit M.I.T. Met FTP (File Transfer Protocol) is het mogelijk files die zich op jouw computer bevinden over te brengen (te uploaden) naar de server van je webspace-aanbieder. Zo kun je dus je complete site eerst op je eigen computer maken met een HTML-editor en de pagina's en afbeeldingen daarna met behulp van het FTP-programma uploaden. Dit scheelt veel online-tijd.

Het concept FTP is gebaseerd op het cliënt-servermodel dat ook andere delen van het internet kenmerkt. De clientsoftware maakt een verbinding met de opgegeven FTP-server aan de andere kant van de 'lijn'. Die antwoordt aan de cliënt, waarna de cliënt de gegevens aan de gebruiker toont. FTP-servers kunnen anonieme gebruikers toelaten of juist een geldige gebruikersnaam/wachtwoord combinatie vereisen alvorens toegang tot de achterliggende bestanden te geven.

Bij systemen die het toelaten om zonder gebruikersnaam en wachtwoord een verbinding aan te gaan, ook wel anonymous access genoemd, kun je meestal geen bestanden uploaden. Als dat wel mag, is dat voor iedereen beschikbaar en dat is niet altijd even gewenst. Daarom heb je in de meeste gevallen een FTP account nodig, dat bestaat uit een gebruikersnaam, wachtwoord en een hostnaam. Die worden verschaft door degene die de FTP ruimte beheerd, meestal een provider of misschien een kennis.

Termen

* Uploaden: het verzenden van bestanden van jouw eigen pc naar een ander systeem.
* Account: De gebruikersnaam en het wachtwoord waarmee een gebruiker toegang tot een netwerk (of een bepaalde computer) kan krijgen. Naast de naam en het wachtwoord bevat een account andere informatie over de gebruiker, zoals de groepen waarvan deze lid is en de directories en bestanden waarvan de gebruiker gebruik kan maken.
* Hostnaam: dit kan je eigen domeinnaam zijn, een toegewezen plek van je provider of de hostnaam van iemand's adsl aansluiting. Voorbeelden zijn: je-domein.nl, server12.provider.nl, 123-123-123-123.ip.adslprovider.nl.

Gratis FTP-programma's

Hieronder een overzicht van de sites waar je gratis FTP-programma's kunt downloaden.

De WS-FTP Limited Edition is freeware, een FTP client die al heel lang bestaat en die nog steeds populair is. De software biedt alle mogelijkheden die je van een FTP client kunt verwachten en is toch makkelijk in het gebruik. De Limited Edition vindt u hier.

Zoek je een goed commercieel FTP-programma, dan is WS_FTP een prima keuze. Geavanceerde mogelijkheden van de WS_FTP Pro versie (niet gratis) zijn onder meer: zoeken naar bestanden op meerdere FTP servers, uitgebreide backup mogelijkheden en het automatiseren van bestandsoverdrachten. Op de site van Ipswitch is veel documentatie beschikbaar en een support forum.
Bezoek de WS_FTP site voor meer informatie.

* FileZilla: een open-source FTP client met alles erop en eraan. Het FileZilla project op Sourceforge is al tijden zeer actief. Dat betekent dat er regelmatig nieuwe versies uitkomen met nieuwe functies en bugfixes. Een handig onderdeel van FileZilla is de Site Manager waarmee je (desgewenst automatisch bij het starten van het programma) een lijstje te zien krijgt met de door jou ingevoerde websites waarnaar je kunt uploaden.
Klik hier voor een uitgebreide bespreking

* LeechFTP: een professioneel ogend freeware programma. Klik op de download-link van de site om het programma binnen te halen. Prima FTP utility, het levert vergelijkbare prestaties als de betaalde programma's, maar het is toch gratis. Nadeel is dat de ontwikkeling van dit programma al tijden geleden stilgelegd is en dat eventuele bugs niet meer verholpen zullen worden. Op de officiële site is de Nederlandse versie niet meer beschikbaar, wel de Engelse.
Freeware

* FTP Explorer: een FTP-programma met een interface die overeenkomt met die van Windows Explorer (Windows Verkenner). Het programma is daarom makkelijk te gebruiken door mensen die al wat ervaring hebben met Windows Verkenner. Ook is er een Nederlanse taalmodule beschikbaar.
Evaluatieversie van 30 dagen.

* SmartFTP: een populaire FTP client met drag & drop ondersteuning, transfer queue, backup tool, auto reconnect en hervatten van afgebroken transfers en nog veel meer mogelijkheden.
Evaluatieversie van 30 dagen.

* CuteFTP: één van de beste FTP programma's met een groot aantal extra's.
Evaluatieversie van 30 dagen.