Wat is een weblog?

Een weblog, of blog, is een site in een dagboek-stijl. De maker, de weblogger of blogger, plaatst links naar andere webpagina's die hij of zij leuk of interessant vindt. Deze links zijn vaak voorzien van een (kort) stukje commentaar van de weblogger. Een weblog wordt over het algemeen vaak geupdate. De fanatieke bloggers schrijven meerdere malen per dag nieuwe stukjes. De nieuwste berichten komen altijd bovenaan de pagina te staan.

Soorten weblogs

Het is niet makkelijk om een opsomming te geven van alle verschillende soorten weblogs die er zijn. Eigenlijk zijn er net zo veel soorten weblogs als er webloggers zijn. Eén onderscheid dat vaak gemaakt wordt is dat tussen een persoonlijke weblog en een weblog over één vastomlijnd onderwerp.

De persoonlijke weblog gaat vooral over het leven van de weblogger zelf. Hij of zij schrijft over zijn/haar belevenissen en gedachten en voorziet dit van commentaar.

Aan de andere kant zijn er weblogs die niet een persoon, maar een bepaald onderwerp als uitgangspunt nemen. Dat onderwerp kan verder van alles zijn: van nieuws over een populaire band tot politieke vraagstukken. Een voorbeeld van zo'n soort weblog is bijvoorbeeld de Google Weblog, een weblog die de laatste ontwikkelingen volgt omtrent de zoekmachine Google.

Waarom een weblog beginnen?

Nu weet je ongeveer wat een weblog is, maar waarom zou je eigenlijk een weblog beginnen? Er zijn veel redenen te verzinnen, maar ik bespreek er hier maar een paar.

Als je een persoonlijke website wilt beginnen, met gewoon wat informatie over jezelf en je belevenissen, dan is het vaak praktischer om een weblog te maken in plaats van een traditionele website, omdat het updaten van een weblog over het algemeen een stuk eenvoudiger en sneller gaat dan bij een traditionele site. Bij een weblog kan je letterlijk met één druk op de knop je pagina updaten. Bij een 'gewone' site kost dit normaal gesproken meer tijd en moeite.

Zo zijn er naast persoonlijke websites nog andere categorieën die zich goed lenen voor een weblog. Je kunt daarbij denken aan allerlei sites die het laatste nieuws op een bepaald gebied willen melden. Bijvoorbeeld formule 1 nieuws of nieuws over een populaire band. Met een weblog kan je zulk nieuws zeer snel melden aan je bezoekers.

Het webloggen heeft het afgelopen jaar een zeer grote populariteit gekregen. Er zijn talloze mensen die op dit moment webloggen, zelfs beroemde personen. Het starten van een weblog kan een leuke en nuttige uitbreiding zijn van een bestaande website. Je kunt de blog apart promoten, waardoor het een extra bron van bezoekers kan worden. De belangrijkste reden om een weblog te beginnen is natuurlijk dat het leuk is. Wel moet je tevoren bedenken dat het de nodige inspanning zal kosten om je weblog te blijven updaten. Als je op een gegeven moment een stroom terugkerende bezoekers hebt, dan verwachten zij ook dat er wat nieuws te lezen is op je weblog. Je zult dus op vaste tijden nieuwe stukjes moeten schrijven.

Wat heeft u nodig?

Je hebt maar heel weinig nodig om met een weblog te kunnen beginnen. Eigenlijk zelfs helemaal niets. Als je je weblog op de server van je homepage-aanbieder wilt zetten dan moet je wel FTP-toegang hebben tot je webserver. De meeste gratis providers bieden je wel FTP-toegang. Houd je FTP gegevens (FTP server naam, gebruikersnaam en wachtwoord) maar vast bij de hand. Als het goed is, heb je die gegevens gekregen bij de registratie bij je homepage-aanbieder.

Als je gebruik gaat maken van bepaalde scripts voor je weblog dan zijn er nog wat andere eisen waaraan je homepage-provider moet voldoen, maar dat komt later in de cursus aan de orde. Door met de muiswijzer op de zwarte balk met Cursus Weblog te gaan staan, komen de lessen te voorschijn.