Cloud computing

Cloud computing, ook aangeduid als web operating system, is de nieuwe trend op internetgebied. Engelstaligen bedoelen met 'the cloud' meestal gewoon 'het internet' bedoelen. Het is de 'wolk' waarin alles gebeurt. Wat houdt Cloud computing in? Cloud computing is een systeem waarbij software niet op uw pc, maar op het internet is opgeslagen. U bedient een programma via een browser, terwijl de software en data op de server(s) van de aanbieder blijven staan.

Bijna iedere internetter heeft dagelijks te maken met diensten die via internet aangeboden worden, oftewel cloud computing. Zo vertrouwen de gebruikers van de populaire emaildienst Live Mail hun emails al jaren toe aan de servers van Microsoft, laten miljoenen mensen de datacenters van Google elke minuut zoeken naar informatie en worden er massaal foto's en cv's geladen naar de servers van Hyves, Facebook, LinkedIn en Flickr om nog maar niet te spreken van andere populaire diensten als Twitter en Last.fm of antivirusprogramma’s als Panda en Immunet. Een vrij recente ontwikkeling is dat internet niet alleen bijvoorbeeld software bevat, maar dat de "Clouds" reken-, netwerk- en opslagcapaciteit bieden. Dit concept verplicht de gebruiker niet meer om uitgebreide kennis of controle te hebben over de technologie die ze gebruiken. Bij cloud computing zijn de gebruikers geen eigenaar van de software die ze gebruiken. Ze betalen enkel voor de diensten die ze gebruiken. Zolang die "huur" laag is, levert dat kostenbesparing bij de aankoop van software en hardware aangezien het overgrote deel op de servers gebeurt.

Mega cloud

Google Drive, Microsoft SkyDrive, Dropbox, SugarSync, het zijn allemaal clouddiensten waar u beperkt of onbeperkt, gratis of betaald, duizenden bestanden kunt plaatsen en kunt synchroniseren met andere computers en mobiele apparaten. Maar er is één service die er bovenuit steekt: Mega, de opslagwolk van de inmiddels bekende IT'er Kim Dotcom. Mega blinkt uit in up- en downloadsnelheid en in het eenvoudig organiseren van bestanden en abonnementsvormen.

Wordt Windows 10 een CloudOS?

 

 

Volgens een uitgelekte roadmap van Microsoft zou de bekendste softwaregigant de komende jaren enkele verrassingen in petto hebben. Allereerst zou Microsoft beseffen dat Windows 8, Windows RT en Windows Phone 8 nog niet hebben opgebracht wat Microsoft van te voren gehoopt had. In de PC-markt zou het bedrijf marktaandeel hebben verloren en dit niet hebben teruggewonnen in de snel groeiende mobiele markt. Daarom zou Microsoft volgens Wzor, de bekende Russische leaker, de strategie hebben aangepast voor de komende jaren.

Allereerst zal Microsoft na Windows 8.1 geen grote service packs meer ontwikkelen maar in plaats daarvan elk jaar een nieuw besturingssysteem met verbeteringen en toevoegingen. De eerste grote vernieuwing komt met Windows 9 dat in 2014 zou worden gelanceerd. Windows 9 gaat zich weer meer concentreren op desktops en krijgt ook weer een Aero-interface in nieuwe verschijning, naast modulaire functies.

Vervolgens gaat Microsoft het huidige Windows RT en Windows Phone samenbrengen in een nieuw besturingssysteem. Dit moet ten goede komen aan zowel smartphones als tablets, maar volgens de geruchten zou aan de interface verder weinig veranderd worden.

Als laatste stap lanceerde Microsoft in 2015 een radicaal nieuw besturingssysteem met Windows 10. Dit besturingssysteem moet grotendeels leunen op Cloud-diensten. Het zal bijna volledig modulair zijn opgebouwd en daardoor snel kunnen inspelen op veranderingen.

ChromeOS

Het begin van cloudcomputing is er al. In het verlengde van zijn webbrowser Chrome ontwikkelt Google een gelijknamig besturingssysteem. Googles aangekondigde besturingssysteem ChromeOS belooft een snel opstartende computer zonder ooit nog software te hoeven te installeren of te upgraden. In essentie komt het erop neer dat software en documenten die vroeger op de pc stonden, verhuizen naar het internet. Dat kan ertoe leiden dat gebruikers minder vaak een softwarepakket zoals een tekstverwerker zullen aanschaffen, maar dat zij spullen gebruiken die geïnstalleerd staan op een internetserver, ergens op een onbekende locatie. Hoewel een tot internetbrowser 'gedegradeerde' computer niet iedereen zal bevallen, voelen velen zich aangetrokken tot het idee dat hun gegevens overal toegankelijk zijn, dat er geen back-up meer hoeft te worden gemaakt voor het geval er iets mis gaat, of dat informatie ook toegankelijk is met een mobiele telefoon. Vooral voor kleinere bedrijven is het aantrekkelijk om kennis en expertise van datacenters over te laten aan partijen als Amazon, Google of Rackspace.

Google gaf onlangs een kijkje in de keuken van het – inmiddels – open-sourceproject. Hieronder een filmpje met uitleg waarom dit een super logische en fantastische ontwikkeling is:

 

 

In gesprekken over Chrome maakt Google nauwelijks onderscheid tussen browser en besturingssysteem. Het gaat louter om de ‘webervaring’ die de gebruiker krijgt. Veel gebruikers kunnen, zonder dat ze een hint krijgen, niet eens definiëren wat een browser is. Datzelfde geldt voor het besturingssysteem. In het voetspoor van de Chrome-browser moet het Chrome OS daarom een voor de eindgebruiker transparant besturingssysteem worden dat taken door middel van webapplicaties uitvoert. In het Chrome-project draait het om drie dingen: eenvoud, veiligheid en snelheid.

De nagestreefde eenvoud komt naar voren in het bureaublad van Chrome OS. Een verzameling eenvoudige pictogrammen geeft toegang tot de webapplicaties voor bijvoorbeeld Gmail, YouTube en de muziekdienst Lala. Net als in de aparte pc-browser worden applicaties geopend in tabbladen waartussen snel kan worden geschakeld. Een demonstratie met filmpjes op YouTube laat zien dat Chrome OS overweg kan met de Flash-technologie van Adobe. Vast staat nog niet of Google daarnaast de concurrerende Silverlight-technologie van Microsoft zal ondersteunen.

Wat veiligheid betreft biedt Chrome OS ingebouwde bescherming tegen malware en phishing. Ieder tabblad is geïsoleerd van andere tabs en van de onderliggende computer. Malware blijft zo geïsoleerd tot hooguit één tabblad.

Snelheid begint al met de opstarttijd (‘booten’) van de computer. Een demonstratie van een vroege versie (‘build’ 279) van Chrome OS op een netbook liet zien dat de gebruiker 16 seconden na het inschakelen kan inloggen. Google-technici hebben al een opstarttijd van 7 seconden bereikt.

Daarnaast is de manier waarop Chrome met JavaScript omgaat cruciaal voor de snelheid. Een ontwikkelteam van Google in Denemarken bouwt nu aan de Javascript-‘engine’ voor Chrome OS.

Chrome OS staat of valt met de internetverbinding. Hoewel lokaal geen applicaties zijn geïnstalleerd, biedt de gebruikte HTML5-standaard wel mogelijkheden voor ‘offline’ werken. Hierdoor kan de gebruiker bijvoorbeeld met Gmail e-mails lezen, aanmaken en ordenen zonder internetverbinding. Maar als een webapplicatie offline-werken totaal niet ondersteunt, staat de gebruiker met lege handen.

De kosten van de internetverbinding kunnen ook een beletsel zijn. In eigen land hebben veel mobiele gebruikers een ‘flat rate’ abonnement zonder datalimiet, maar in het buitenland is mobiel internetten peperduur.

Google zal Chrome OS niet als apart product op de markt brengen. De enige manier om het te krijgen is apparatuur te kopen waarop de software is voorgeïnstalleerd. Google werkt samen met hardwarefabrikanten om Chrome OS te optimaliseren voor specifieke apparaten en de opstartsnelheid te verbeteren

Cloud computing heeft een aantal voordelen. De eerste is dat software die in de wolk hangt, vaak kostenloos gebruikt kan worden. Google biedt onder meer een gratis tekstverwerker en een spreadsheet. Softwarebedrijf Oracle zit in de wolk, evenals de online boekhandel Amazon, en computerconcern IBM.

Maar bij cloud computing draait het niet alleen maar om gratis. De wolk biedt ook efficiencyvoordelen: gebruikers die hun documenten erin stallen, kunnen er samen met anderen aan werken, soms zelfs op hetzelfde moment. Dat maakt het werken in projectgroepen, eventueel in verschillende tijdzones, een stuk eenvoudiger.

Daarnaast helpt de wolk het leven van computergebruikers overzichtelijk te houden. Documenten slingeren niet op verschillende plekken rond (‘Stond de laatste versie nu op mijn laptop, pc of op de computer op kantoor?’), omdat er maar één kopie van bestaat, die in de wolk zweeft. De eigenaar bepaalt zelf wie het document mag inzien en wie eraan mag sleutelen.

Er is meer: software hoeft nooit meer te worden bijgewerkt, daar zorgt de leverancier voor. En documenten zijn niet alleen vanaf de thuiscomputer beschikbaar, maar ook onderweg, met de slimme telefoon. En als die laptop gestolen wordt, staan de gegevens nog veilig in de wolk. Eén handzaam apparaat maakt altijd en overal contact met het internet en maakt het mogelijk documenten in te zien, te telefoneren, te navigeren, TV te kijken. Een "doos" met allerlei hardware is niet meer nodig. Het apparaat maakt contact met andere apparaten in huis, op kantoor, bijvoorbeel meteen TV-scherm, een flinke monitor, een DVD speler... en je kunt aan de slag.

Kenmerken van cloud-computing

Wolkenloze dag is niet altijd leuk

Maar wat wanneer de wolk plotseling verdwijnt door een systeemstoring? Alle bestanden en diensten die in die wolk zijn
De betrouwbaarheid van cloud computing blijkt een heet hangijzer, ondernemingen wordt daarom geadviseerd bedrijfskritische processen niet in de wolk te stallen. Een mogelijke oplossing is belangrijke documenten en diensten op twee locaties te plaatsen, zodat ze altijd bereikbaar zijn als een van beide tijdelijk onbereikbaar is.

Een ander risico voor de gebruiker is de betrouwbaarheid van de provider die kan steeds meer geld vragen voor zijn diensten omdat hij belangrijke documenten en diensten van gebruikers beheert. Wie zijn gegevens uit handen geeft, loopt vroeg of laat het risico dat iemand anders hem de toegang tot zijn spullen ontzegt. Dan blijkt de cloud ineens een donderwolk

Er is bijvoorbeel al kritiek op diensten als Gmail, dat de privacy van gebruikers zou schaden, omdat Google alle mail scant en er corresponderende advertenties bij zet. Onder meer Yahoo hanteert dit principe ook.

Nu al is niet alles in de wolk gratis. Amazon verdient geld aan de wolk door er opslagruimte te verhuren. Klanten kunnen onbeperkt bestanden in de Amazon-wolk parkeren en betalen voor de hoeveelheid ruimte die ze gebruiken en voor het dataverkeer. Amazon biedt zelfs virtuele computers. Bedrijven die tijdelijk meer medewerkers krijgen, hoeven geen nieuwe apparaten aan te schaffen, maar kunnen een kopie van hun netwerk in de wolk zetten, inclusief virtuele computers, waarop de nieuwe medewerkers aan de slag kunnen.

Helemaal nieuw zijn alle concepten niet, maar het totaalbeeld dat ontstaat dwingt tot een nieuwe manier van denken over het gebruik van de computercapaciteit die op het internet is aangesloten.: tienduizenden kantoormedewerkers werken al met pc’s waar niet veel meer op staat dan het besturingssysteem Windows: hun Office-toepassingen als Word en Excel zijn geïnstalleerd op een van de servers van een grote ict-onderneming. Hoogstwaarschijnlijk zullen PC's in de toekomst vooral gericht zijn op werken via het web en dus uitgerust met een web operating system (web OS). De trend dat steeds meer mensen hun files, foto's, e-mail e.d. op het web hebben staan draagt hieraan bij.

Enkele voorbeelden zijn Mygoya en iCloud.

Cloudme

Cloudme biedt naast al dan niet gedeelde online opslag een virtueel bureaublad met daarop allerhande toepassingen. U heeft de beschikking over e-mail, instant messaging, foto- en muziekalbums en gratis 5 GB opslagruimte. U begint met het aanmaken van een bureaublad. Daarvoor gaat u naar cloudme.com en klikt u rechts boven op Aanmelden. U kiest een gebruikersnaam en vult de overige invoervelden in. Zet daarna een vinkje voor Ik ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden en klik op Registreren. Klik in het volgende scherm onder Desktop op Login. Nu wordt de Cloudme-desktop gestart. Voer nu uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Aanmelden. Wanneer u voor de eerste keer inlogt, moet u de gebruikersovereenkomst accepteren, voordat u verder kunt gaan. Klik dus op Accepteren. Er is al een venster geopende dat u gerust kunt afsluiten. Wilt u in het vervolg direct inloggen op Cloudme, dan gaat u naar os.cloudme.com.

Cloudme beschikt net als Windows over een aantal basisapplicaties. U kunt zelf geen programma's installeren, maar via het Marketplace-icoon op het bureaublad of in het Startmenu kunt u meer programma's toevoegen. De programma's die u in Cloudme kunt gebruiken, zijn functioneel maar missen (nog?) veel mogelijkheden die u in traditionele programma's ter beschikking hebt. U kunt ook een webbrowser toevoegen. Een vreemd idee dat u surft via een browser in een browser, maar dat heeft voordelen. U heeft bijvoorbeeld altijd uw eigen favorieten bij de hand. U importeert daartoe de favorieten uit uw eigen browser in de browser van Cloudme. Een paar handige functies van Cloudme zijn:

U kunt bestanden, mappen en zelfs vensters delen met andere Cloudme-gebruikers.

U kunt een venster delen met andere gebruikers zodat u bijvoorbeeld binnen de tekstverwerker Write samen kunt werken.

U kunt met uw eigen bestanden werken, zodra u ze naar de webcomputer heeft gekopieerd (uploaden).

U kunt uw Cloudme-schijf in Windows Verkenner laten zien en die schijf in Windows gebruiken. U kunt bijvoorbeeld bestanden heen en weer slepen.

Zolang u toegang heeft tot een PC met internet, heeft u altijd de beschikking over uw persoonlijke desktop, inclusief programma's. Cloudme is (nog?) geen vervanging van uw pc maar eerder een verlengstuk ervan. Het pluspunt is dat u waar u ook bent, gemakkelijk en snel toegang heeft tot uw persoonlijke desktop, inclusief e-mail, bestanden en uw favoriete bladwijzers.

Microsoft Gazelle

 

 

Ook Microsoft werkt aan een nieuw besturingssysteem dat met beide benen in de internetwereld staat. Dit project met de codenaam Gazelle, is mede geïnspireerd op Google Chrome en moet een besturingssysteem voor webapplicaties worden.

Gazelle maakt gebruik van een browserkernel die de bescherming en het delen van resources tussen websites regelt. Het ontwerp heeft als voordeel dat een crash van een tabblad geen consequenties heeft voor andere tabbladen of de browserkernel, het het maakt de browser ook veilig voor hackpogingen. Gazelle gaat verder dan huidige browsers zoals Google's Chrome, Mozilla's Firefox of Microsofts eigen IE8 op het gebied van beveiliging. Zo worden bij Chrome geneste iframes, met een herkomst anders dan dat van de hoofdpagina, nog steeds in hetzelfde proces geplaatst als de parent-website. IE8 maakt voor elke tab een nieuw besturingssysteemproces aan, maar dit ontwerp biedt geen beveiliging voor bijvoorbeeld een iframe met content van een onbetrouwbare site.

Programma's in de wolk

Webapplicaties als Google Documenten en boekhoudhulpje Yunoo zijn slechts enkele voorbeelden van online toepassingen. Als u deze en andere online toepassingen vaak gebruikt is het handig om ze los te koppelen van de browser, zodat ze zich net zo gedragen als programma´s die op uw computer zijn geìnstalleerd. Al enkele jaren zijn webapplicaties beschikbaar zoals de fotobewerker Pixlr, de online takenlijst Rememberthemilk of Kuler.adobe waarmee u kleurenpaletten kunt bouwen. U kunt woordenboeken, webapplicaties en sites die u regelmatig bezoekt, loskoppelen van uw browser. Als u ze start, krijgen ze zelfs een eigen plek op de taakbalk, waardoor u ze met een enkele klik (of via Alt+Tab) snel kunt vinden en maximaliseren. Bij het maken van een webapplicatie wordt er geen software op uw pc geïnstalleerd en wordt die site ook niet naar uw pc gedownload. Uw browser maakt alleen een apart browservenster dat ontdaan is van alle extra's. Valt de internetverbinding weg dan krijgt u - net als bij uw webbrowser - de melding dat de gevraagde site niet kan worden getoond.

Webapplicatie in Firefox en Chrome

Wie websites naar zijn desktop wil halen, kan hiervoor het beste de browser Firefox gebruiken. U moet Firefox wel eerst voorzien van Prism, een gratis uitbreiding (add-on). Die vindt u op mozillalabs.com/prism. Als Firefox opnieuw is gestart, surft u naar de site die u wilt vangen. Ga vervolgens naar het menu Extra en kies voor de optie Convert Website to Application. Er verschijnt nu een venster met een aantal opties.

Achter Name typt u de naam van de webapplicatie. Dat is de titel die het venster krijgt en die u ook in de taakbalk terug ziet als u de betreffende applicatie minimaliseert. Als u Show Navigation bar inschakelt, krijgt de webapplicatie knoppen waarmee u onder meer voor- en achteruit kunt gaan. Show status mesages and progress slaat op de balk die u gewoonlijk onderaan uw browser ziet en is vaak niet noodzakelijk. De optie Enable Navigation Keys kunt u aanvinken als u de standaard Firefox-sneltoetsen wilt gebruiken om uw webapplicatie te bedienen en met Display in Notification Area wordt rechtsonder een pictogram aan het systeemvak toegevoegd, wanneer de applicatie wodt gestart. Daarna kunt u aangeven of uw webapplicatie moet worden toegevoegd aan het Bureaublad, het startmenu of de werkbalk Snelstarten Standaard krijgt de webapplicatie al een pictogram toegewezen dat bij de betreffende website hoort. Via de knop Settings kunt u ook een ander pictogram kiezen. Klik op de knop OK wanneer u klaar bent.

Google's Chrome beschikt standaard al over een optie om van een website een "applicatie" te maken. De mogelijkheden zijn echter veel beperkter dan met Prism. Start Chrome, surf naar de website die u wilt converteren en klik in Chrome op het pictogram De huidige pagina beheren (pictogram met blanco vel papier). Kies in het menu dat verschijnt voor de optie Snelkoppelingen maken... In het volgende venster kunt u aangeven op welke plek u de snelkoppeling wilt. Klik vervolgens op de knop Maken. De applicatie wordt direct in een nieuw venster gestart en krijgt het pictogram van de bijbehorende website.

Een webapplicatie verwijderen? Daarvoor verwijdert u de bijbehorende snelkoppeling uit het Startmenu, het Bureaublad of het Snelmenu in de taakbalk.

Antivirus in de wolk

Immunet Protect is een gratis, cloud-based antivirusprogramma dat minder beslag legt op uw systeem dan vele "klassieke" antivirusproducten. Het programma laat zich probleemloos naast vele andere antivirusprogramma's installeren.

Download Immunet Protect Free en installeer het programma. U kunt het vinkje laten staan naast Submit suspicious files to immunet, zodat verdachte bestanden op uw pc richting immunet worden gestuurd. Op het einde van de installatie kunt u al een eerste, snelle "Flashscan" laten uitvoeren. Na afloop krijgt u nog de gelegenheid u bij de immunet-community aan te sluiten.

Immunet is meteen na de installatie actief en laat zich vanuit een pictogram in het systeemvak van de Windows taakbalk bedienen. Via een klik opent u het hoofdvenster. Klik op Settings om een of meer scanrondes op te geven. Klik daarvoor op Create en stel het gewenste scantype in. Bewaar een Full scan liever voor momenten waarop u zelf niet aan het werk bent.

Open ook General settings. Hier geeft u aan of immunet automatisch programma's die u installeert op virussen moet onderzoeken (Monitor Program Install), of dat dit moet gebeuren als u een toepassing start (Monitor Program Start) en of u standaard de installatie van nieuwe programma's wilt blokkeren, tot immunet dat toestaat (Blocking Mode, staat standaard uit). U kunt bij Quarantine Behavior aangeven of immunet verdachte en/of kwaadaardige bestanden automatisch in quarantaine moet plaatsen. Bevestig uw veranderingen met Apply.

Bestanden delen met Dropbox

Heeft u geen behoefte aan een online desktop, maar wilt u wel bestanden opslaan of delen met anderen, dan kunt u gebruik maken van Dropbox, een online opslagdienst. U vindt die op www.dropbox.com. Na de registratie krijgt u 2 GB gratis opslagruimte. U kunt Dropbox gebruiken via de website of u kunt de cliënt downloaden. U kunt mappen op uw computer synchroniseren met uw Dropbox account, zodat nieuwe bestanden automatisch worden gekopieerd. U kunt ook mappen delen met andere gebruikers. Deze opslagdienst is de compatibel met verschillende besturingssystemen ,waaronder OS X, Windows, iOS, Linux, Android en BlackBerry.

In de wolken met Strato Hidrive

Strato biedt bij zijn online opslagdienst Hidrive nu ook synchronisatie. Met behulp van deze software kunt u periodiek één of meer mappen op uw computer  automatisch laten synchroniseren met de online kopie op de servers van Strato. De synchronisatiesoftware downloadt u in het controlepaneel van HiDrive. Voor de gebruikers van Android heeft Strato de HiDrive-app geïntroduceerd. Met die gratis app kunt u alle gangbare muziekbestanden en video's op uw Android  afspelen. Het is ook mogelijk om een multimediabestand naar uw telefoon te downloaden. Een iPhone-applicatie is binnenkort beschikbaar.

Bitcasa: opslagdienst met app

Bitcasa heeft geen offline synchronisatie, die alleen maar tijd en opslagruimte kost. Bestanden worden alleen maar gestreamd of gedownload op het moment dat u ze zelf opvraagt. Doel van Bitcasa is om snel toegang te geven tot uw online documenten. Bij een gratis abonnement krijgt u 10 gigabyte opslagruimte. Als u een jaarabonnement van 69 dollar afsluit, geldt er geen maximum meer. Bitcasa heeft meteen een iPhone-app uitgebracht. Versie 1.0 van de app is een bestandsbrowser met zoekfunctie en één extraatje: een automatische foto-upload.