Videoclip maken

Windows 10 heeft een ingebouwde functie voor het maken van videoclips. Uw computer heeft daarvoor wel een recente grafische kaart nodig. Anders kunt u alleen screenshots maken. Om zogeheten Xbox-gameclips te maken, drukt u gelijktijdig op Windows-toets+G. Soms krijgt u de vraag of het om een game gaat. U bevestigt dan, dat u de gamebalk wilt zien. Vervolgens verschijnt een zwevend menu met knoppen om het scherm op te nemen. Daarna kunt u kiezen of u een foto of een video wilt maken.

letop.png De hardware in uw PC moet geschikt zijn voor het opnemen van video’s, anders werkt het niet.

Klik op de rode knop in de gamebalk, of druk op Windows-toets+Alt+R om een opname te starten. Er begint een teller te lopen. Als u klaar bent, drukt u opnieuw Windows-toets+Alt+R en klikt u op Stop. De opnames worden opgeslagen in de Xbox app, de filmpjes in het mp4-formaat. Xbox onthoudt de instellingen van de gamebalk als u de volgende keer de app opent. Wanneer u op het tandwieltje van de gamebalk klikt, komt u bij de instellingen. Hier kunt u bijvoorbeeld de maximumlengte van een opname vastleggen. Het is ook de plaats waar u kunt aangeven dat de Xbox-app alles in de achtergrond moet opnemen. De functie werkt in elke openstaande applicatie behalve in systeemlocaties als het bureaublad en de verkenner na. U kunt deze functie niet gebruiken om bijvoorbeeld Skype-video-opnames te maken of fragmenten van Netflix-films vast te leggen. Opgeslagen clips vindt u via Verkenner > Deze pc > Video's > Opnames. waar u ze kunt bewerken, bekijken of delen met anderen.

Media afspelen in Windows 10

Codecs

Windows 10 bevat verschillende programma's waarmee u mediabestanden kunt afspelen. Denk aan Windows Media Player, Groove Muziek en Films en tv. Helaas accepteren die niet ieder bestandsformaat. Dat komt omdat computers beeld en geluid veelal gecodeerd opslaan om de bestandsomvang te beperken. Aan de hand van de juiste codecs is de pc in staat om het mediabestand te decoderen, zodat er beeld en geluid is. Als Windows 10 niet de benodigde codec in huis heeft, verschijnt er op het scherm een foutmelding. Het kan ook gebeuren dat er bij films geen geluid te horen is.

In Windows 10 zijn enkele zaken verbeterd als het gaat om het afspelen van mediabestanden. Het lukt nu om flac-audiobestanden af te spelen. Zeker voor muziekliefhebbers die liedjes in een hogere audiokwaliteit willen beluisteren, is dat een uitkomst. Daarnaast is het nu mogelijk om de meeste mkv-bestanden af te spelen via de H.264- of H.265-codec. Gunstig, want een groot deel van de films op usenet en bittorrent zijn in dit containerformaat beschikbaar. Toch zitten er nog de nodige haken en ogen aan deze afspeelopties. Bij mkv-containers kunt u geen DTS-audiospoor via de speakers afspelen. Bij veel films hoort u hierdoor geen geluid. Verder is het nog altijd niet gemakkelijk om een mappenstructuur van een dvd aan de praat te krijgen. Windows 10 weet namelijk geen raad met vob- en ifo-bestanden. Ook voor flv-filmpjes is er geen ondersteuning. Ook een zogeheten image, een exacte kopie van een cd, dvd of blu-ray, is niet af te spelen.

Codecpack

Wilt u toch mediabestanden met de standaardprogramma's van Windows 10 afspelen? Dan heeft u nog altijd externe codecs nodig om alle films inclusief beeld en geluid weer te geven. Die zijn volop beschikbaar. Maar het is lastig om codecs afzonderlijk op het web te verzamelen en aan uw computer toe te voegen. Een codecpack werkt een stuk gemakkelijker. Hiermee installeert u in één keer een grote hoeveelheid codecs, waarna bijna ieder audio- en videobestand in Windows af te spelen is. Surf naar de pagina van het K-Lite Codec Pack om de verschillende pakketten te bekijken. Voor gebruik op Windows 10 kunt u het beste uit de voeten met de standaardversie. Let goed op dat u de juiste downloadlink aanklikt en open de installatiewizard.

In de installatiewizard van K-Lite klikt u op Next, waarna er verschillende installatiemodi zichtbaar zijn. Via de modus Normal passeren alle benodigde instellingen de revue. Ga naar het volgende scherm en bepaal onder Preferred video player welk programma u wilt gebruiken voor de weergave van mediabestanden. K-Lite levert zelf ook een mediaspeler mee, namelijk Media Player Classic - Home Cinema (MPC-HC), zie hiervoor de volgende paragraaf. U kunt hier ook iets anders selecteren, bijvoorbeeld Windows Media Player. Geef ook aan met welk programma u audio wilt afspelen en klik viermaal op Next zonder verder iets te wijzigen. Selecteer het aantal audiokanalen dat u in gebruik hebt op de pc, bijvoorbeeld Stereo of 5.1 surround.

Wanneer u de pc hebt aangesloten op een homecinema-systeem, gebruikt u hiervoor mogelijk S/PDIF of HDMI als uitgang. De pc hoeft dan geen audiospoor te decoderen, want deze taak neemt de receiver voor zijn rekening. Is dat bij u ook het geval, selecteer dan onder Audio bitstreaming de juiste optie. Als uw speakers rechtstreeks op de pc zijn aangesloten, laat u de optie staan op Disabled. Klik op Next en voorkom met tweemaal Decline dat K-Lite extra (ongewenste) software aan de pc toevoegt. Klik op Install en Finish om de installatie af te ronden.

MPC-HC

Ondanks de aanwezigheid van externe codecs heeft het gebruik van Windows Media Player in Windows 10 nog altijd beperkingen. Het lukt bijvoorbeeld niet om iso-images en mappenstructuren van dvd-rips af te spelen. Wanneer u dergelijke bestandsformaten wilt weergeven, wijkt u hiervoor het beste uit naar een andere mediaspeler. Het programma MPC-HC is hier voor geschikt. Wanneer u de standaardversie van K-Lite Codec Packtip hebt geïnstalleerd, staat deze mediaspeler al op de pc. Zodra u het programma opstart, verschijnt een compact venster. Sleep een mediabestand naar dit venster om de weergave te starten, bijvoorbeeld een mkv- of iso-bestand. Om de mappenstructuur van een dvd af te spelen, sleept u het ifo-bestand uit de map naar het venster. MPC-HC kan ook overweg met m2ts-bestanden die veelal in blu-ray-rips aanwezig zijn.

Films afspelen

Zodra u een film afspeelt in MPC-HC is mogelijk niet het juiste audiospoor actief. In plaats van surround hoort u bijvoorbeeld stereogeluid en de personages praten misschien Frans of Duits. Ga in het menu naar Afspelen > Geluidsspoor en selecteer het gewenste audiospoor. Voor ondertitels geldt eigenlijk hetzelfde. Navigeer naar Afspelen > Ondertiteling en selecteer Nederlandstalige ondertiteling. Sommige films hebben wellicht geen Nederlandstalige ondertitels. In dat geval loont het de moeite om een geschikt ondertitelbestand vanaf internet te downloaden en handmatig aan MPC-HC toe te voegen. Een goede website met betrouwbare ondertitelbestanden is opensubtitles.org. Binnen de mediaspeler klikt u achtereenvolgens op Bestand > Ondertiteling laden om het bestand toe te voegen. MPC-HC accepteert vrijwel alle formaten, waaronder srt, ass en ssa.

Dvd speelt niet

Veel mensen die een schone installatie van Windows 10 hebben uitgevoerd, kunnen geen dvd's meer afspelen. De reden hiervoor is dat Microsoft de ondersteuning heeft verwijderd. U haalt de functie weer terug door een app uit de Windows Store te downloaden. Open de Store via het menu Start en zoek op Windows Dvd-speler. Na betaling van een aantal euro's installeert u de app op het systeem. Wanneer u een upgrade naar Windows 10 hebt uitgevoerd vanaf een Windows-versie met Media Center, is deze app waarschijnlijk al op uw systeem aanwezig.

Microsoft heeft echter aangegeven dat deze app slechts tijdelijk gratis beschikbaar is. Wenst u permanente dvd-ondersteuning en wilt u daarvoor niet betalen? Een oplossing is om dvd's via een ander programma af te spelen. Het eerder besproken MPC-HC is daar voor geschikt. Doe een zelfgebrande of commerciële dvd in de computer. Ga in het mediaprogramma naar Bestand > DVD/BD openen en blader naar het cd/dvd-station van de pc. Bevestig met Map selecteren om de weergave te starten. Als de pc een blu-ray-speler bevat, kunt u ook zelfgebrande blu-rays afspelen. Voor commerciële blu-rays is aanvullende software vereist (zie kader).

Commerciële blu-rays

Helaas zijn er geen gratis programma's die commerciële blu-rays kunnen afspelen. De reden hiervoor is dat de benodigde licenties geld kosten. Ontwikkelaars van freeware kunnen het zich om die reden niet permitteren om geschikte applicaties te bouwen. U bent dus aangewezen op betaalde programma's. CyberLink PowerDVD Pro en Corel WinDVD Pro zijn de bekendste namen die blu-rays afkomstig uit een winkel probleemloos weergeven. Hiervoor betaalt u wel een flink bedrag. Goed om te weten is dat veel computerfabrikanten het programma CyberLink PowerDVD Pro standaard meeleveren met een desktop of laptop waarin een blu-ray-station is geïntegreerd.

Kodi

Microsoft heeft al sinds 2009 helemaal niets meer aan Media Center gedaan en voor Windows 10 is dit programma zelfs helemaal niet meer beschikbaar. Maar er bestaat een goed alternatief om een echte home-theater-pc (HTPC) in te richten. Een belangrijk kenmerk hiervan is dat het menu grote pictogrammen heeft, zodat het goed zichtbaar is op de televisie. Kodi voldoet op visueel gebied aan alle eisen en speelt ook nog eens talloze mediabestanden af.

Surf naar www.kodi.tv om de nieuwste versie van het programma te downloaden. Open het exe-bestand en neem alle stappen van de wizard door om dit freewarepakket te installeren. Hierbij is het niet nodig om instellingen te wijzigen, zodat u automatisch alle onderdelen van Kodi installeert. Na afloop start u het programma op. Kodi gaat eerst enkele plug-ins bijwerken (zie tip 12). De taal kunt u wijzigen. Navigeer naar System > Settings > Appearance > International en kies achter Language voor Dutch.

In tegenstelling tot het eerder besproken mediaprogramma MPC-HC is het met Kodi mogelijk om een mediabibliotheek aan te leggen. Hierbij voegt u eenvoudig filminformatie en afbeeldingen toe, zodat er een catalogus ontstaat. U geeft eerst aan Kodi door waar u filmbestanden staan opgeslagen. Ga naar Video's > Bestanden > Toevoegen video's en zoek via Bladeren de juiste filmmap op. U kunt ook een netwerkbron selecteren, bijvoorbeeld een NAS. Bevestig met tweemaal OK, waarbij u de locatie desgewenst een naam geeft. Bij Deze map bevat geeft u aan om wat voor mediabestanden het gaat. Afhankelijk van de inhoud, kiest u voor (Speelfilms) of (Series). Kodi selecteert automatisch een bron op internet om filmgegevens op te halen. Aan de hand hiervan koppelt het freewarepakket de juiste gegevens aan de videobestanden. Als u klikt op OK, gaat Kodi alle videobestanden indexeren. Open het hoofdmenu door rechtsonder op het pictogram met het huisje te klikken. Bekijk welke films er in Kodi beschikbaar zijn. U wijzigt eventueel aan de linkerkant de lay-out van de bibliotheek. Klik op een titel om de weergave te starten.

Plug-ins

Een belangrijk pluspunt van Kodi is de ondersteuning van plug-ins. Hiermee voegt u extra's toe aan het programma. Ga naar Systeem > Add-ons > Installeer van repository om het aanbod te bekijken. Onder Video add-ons ziet u bijvoorbeeld extensies om Uitzending Gemist (NPO) en RTL XL aan het mediaprogramma toe te voegen. Klik op de naam van een plug-in en Installeren om de uitbreiding te activeren. Als u de Uitzending Gemist (NPO) bijvoorbeeld hebt toegevoegd, bladert u naar Video's > Add-ons om deze plug-in te openen.

Video's bewerken

Het bewerken van video's hoeft niet duur te zijn. Er zijn gratis programma's voor zowel Windows. Linux en Mac te vinden van goede kwaliteit. In dit overzicht leest u welke programma's het beste geschikt zijn voor verschillende toepassingen.

VLC media player

Geschikt voor: Windows, Mac, Linux

video_1.png

VLC Media Player is meer dan een gewone videospeler

Als alternatief voor het boven genoemde MPC-HC is er nog een mediaprogramma dat vrijwel alles zonder externe codecs afspeelt, namelijk VLC Media Player. De verschillen op het gebied van functionaliteit tussen beide applicaties zijn te verwaarlozen. Met VLC speelt u probleemloos flv-, iso- en mkv-bestanden af. Verder heeft het programma geen moeite met mappenstructuren van dvd's en blue-rays. Bovendien lukt het ook om de inhoud van fysieke dvd's inclusief menu weer te geven.

VLC Media Player is bij menigeen bekend als de allesvreter onder de videospelers, maar het programma kan meer dan alleen video's afspelen. Naast het toevoegen van ondertitels kunt u met het programma onder andere een logo toevoegen en de afmeting van uw video wijzigen. Op het gebied van audio heeft VLC ook nog een equalizer aan boord. Na het bewerken van uw video slaat u het bestand op in één van de vele ondersteunde formaten zoals mpeg, wmv of divx. VLC Media Player is een van de populairste mediaspelers. Niet alleen omdat die standaard met zowat alle mogelijke media-formaten overweg kan, maar ook omwille van enkele minder in het oog springende functies. Vijf tips voor de meest recente versie.

1. U kunt op elk moment een snapshot maken van een bepaald videobeeld (frame). Speel de video af en druk op de spatiebalk zodra u het frame te zien krijgt waarvan u een snapshot wilt. Vervolgens opent u het menu Video en kiest u Snapshot maken. Standaard wordt dat een .png-bestand in de map c:\users\uw gebruikersnaam\pictures, maar via het menu Extra > Voorkeuren > Video kunt u zowel het pad als als het formaat (png of jpg) aanpassen.

2. Vindt u het lastig het juiste frame te selecteren voor het maken van een snapshot, dan kunt u de Geavanceerde besturing (in het menu Weergave) activeren. Onder de videobeelden verschijnt dan een extra balkje waar u onder meer het het knopje Beeld voor beeld vindt. Hiermee kunt u stapsgewijs door uw videobeelden wandelen. Met het knopje Maak video snapshot slaat u dan het gewenste frame op.

3. Hebt u een video met een extern ondertitelingbestand (zoals .srt), dan toont VLC Media Player gewoonlijk ook de ondertitels als u dat bestand dezelfde naam geeft als het videobestand en het in dezelfde map plaatst. Lukt dat niet? Open dan het menu Video > Ondertitel spoor en verwijs naar het juiste bestand via Bestand openen.

4. VLC Media Player ondersteunt al langer afspeellijsten, maar de nieuwste versies doen dat op een meer gepolijste manier. Via het menu Weergave > Afspeellijst (of met Ctrl+L) opent u de afspeellijst - dat kan ook door bij het afspelen van een video het contextmenu te openen en Afspeellijst te selecteren. Klikt u een lege plaats in deze afspeellijst aan, dan kunt u bestanden of mappen toevoegen. Links van het zoekvak vindt u een knopje om de weergave van de afspeellijst te wijzigen.

5. Het kan gebeuren dat bij het bekijken van een video beeld en geluid of beeld en ondertiteling niet synchroon lopen. Met VLC Media Player stuurt u dat snel bij. Open het menu Extra en kies Spoorsynchronisatie. Afhankelijk van de waarde (in seconden) die u invult bij Audiospoor synchronisatie en/of bij Ondertitelspoor­synchronisatie wordt de audio of ondertiteling ten overstaan van de beeldweergave versneld (positieve waarde) of vertraagd (negatieve waarde).

Fragment uit een mp4 videobestand knippen

Met Lossless Cut knipt u snel een fragment uit een mp4 videobestand. Dat gaat als volgt: sleep een videobestand naar het Lossless Cut-venster en speel de video af. Plaats twee markeerpunten op de tijdlijn en klik op het schaartje. Bewaar de selectie met de knop mp4. Opties voor andere mogelijkheden zijn er niet, uw selectie zonder kwaliteitsverlies wordt bewaard.

Lossless Cut heeft nog een extra functie. Speel de video af en zet het beeld stil. Klik op het icoontje met het fototoestel en Lossless Cut bewaart een afbeelding in hoge resolutie.

Lossless Cut heeft geen installatieprocedure. Start het programma met Windows Verkenner via het bestand LosslessCut.exe.

Freemake Video Downloader
video_2.png

De programma's van Freemake zijn zeer overzichtelijk

 

 

 

 

Geschikt voor: Windows

Wil je een bestaande video van het net plukken, dan kan dit met het gratis programma van Freemake. Je kunt met dit programma video's rippen van sites als YouTube, Vimeo, Facebook en Dailymotion. Converteren kun je vervolgens naar de formaten avi, mkv of kies voor de speciale formaten van de iPhone, PSP of Android. Freemake Video Downloader verwijdert overigens ook automatisch eventuele reclameboodschappen die voor een video worden toegevoegd. Het bedrijf heeft ook nog andere interessante videoproducten in zijn assortiment.

Handbrake
video_3.png

Importeer een video van uw harde schijf om die te converteren

 

 

 

 

Geschikt voor: Windows, Mac, Linux

Om een videobestand te converteren kun je naast VLC media player ook het programma Handbrake gebruiken. De software ziet er overzichtelijk uit en is voor zowel Windows als Mac als Linux beschikbaar. Naast de conversiemogelijkheden kun je met Handbrake in een handomdraai een complete film van een dvd of blu-ray rippen. Met behulp van de handige presets converteer je je video gemakkelijk naar een formaat wat je smartphone of computer kan lezen. Handbrake biedt bovendien ondersteuning voor ondertiteling en kan het formaat van de video veranderen.

 

WeVideo
video_4.png

WeVideo is een online bewerker met een aantal abonnementsopties

 

 

 

 

Geschikt voor: Web
Prijs: Gratis (Personal), voor Premium en Business versie betaalt u een bedrag per abonnement.

WeVideo is een online videobewerker. Voor persoonlijk gebruik hoef je niet te betalen, maar als je veel video's wilt bewerken, kies je beter voor een (betaald) Premium-abonnement. Met de gratis versie exporteer je maximaal in 480p-kwaliteit en heb je een exportlimiet van vijftien minuten per maand. Ook wordt er reclame voor de dienst aan je video toegevoegd. Al je projecten worden online opgeslagen, zodat je met meerdere mensen aan je video kunt werken. Voor onderweg heeft het bedrijf ook nog een mobiele app beschikbaar.

ClipConverter
video_5.png

Converteer een YouTube-video online in een handomdraai

 

 

 

 

Geschikt voor: Web

Een gratis online dienst is ClipConverter. Geef in de balk de url van YouTube of een andere videosite aan en klik op Verder. Geef vervolgens een bestandsnaam op en kies het bestandstype van de film, ClipConverter zal de video controleren en het filmpje staat binnen een paar seconden voor je klaar om gedownload te worden. Je kunt kiezen om de conversie vanaf een bepaald punt in de video te starten en je hebt de keuze uit een aantal exportformaten. De site is gratis door reclame-uitingen, een popup-blocker en een goede virusscanner zijn aan te raden bij gebruik.

Screenr
video_7.png

Om Screenr te gebruiken, heeft u Java nodig op uw computer

 

 

 

Geschikt voor: Web

Screenr is een online dienst waarmee u makkelijk een screencast kunt maken zonder dat hiervoor een programma hoeft te installeren op de harde schijf. Het werkt door middel van een Java-applicatie die vanuit uw browser wordt gedraaid. Denk erom dat u zowel openbare als privé-screencasts kunt maken en dat u dus geen gevoelige informatie per ongeluk deelt als openbare screencast. U kunt niet alleen uw beeldscherm opnemen, ook de interne microfoon van uw computer kan worden opgenomen. Op de site van Screenr vindt u een paar goede voorbeelden van screencasts.

Photo to Video Converter Free
video_8.png

Het programma van Socusoft is handig om een slideshow van foto's te maken

 

 

 

 

Geschikt voor: Windows

Hoewel de naam doet vermoeden dat u een video maakt met het programma, gaat het eigenlijk om een slideshow. U importeert foto's en met het programma voegt u bijvoorbeeld transities toe. Vervolgens exporteert u de slideshow als mpeg-bestand of deelt u het resultaat op Facebook. Photo to Video Converter Free ondersteunt verschillende fotoformaten, muziek voegt u gemakkelijk toe. Op de website vindt u nog veel meer gratis gereedschappen, bijvoorbeeld om dvd's te rippen of video's te converteren.

Magix Movie Edit Touch 2
video_9.jpg

Movie Edit Touch 2 is exclusief voor Windows Phone verkrijgbaar

 

 

 

 

Geschikt voor: Windows Phone

In vergelijking met iOS en Android zijn er maar weinig creatieve apps voor Windows Phone beschikbaar. Leuk is dan ook om te zien dat Movie Edit Touch 2 speciaal voor Windows Phone is ontworpen. Bewerk uw video's met veeg- en knijpbewegingen en voeg muziek en geluidseffecten toe. Als u klaar bent, deelt u de video gemakkelijk via YouTube. Wilt u meer functionaliteit, investeer dan vanuit de app voor een paar euro in Premium-functies zoals HD-export en professionele overgangen. De projecten zijn bovendien uitwisselbaar met Magix' desktop-programma Movie Edit Pro.

VSDC Free Video Editor
video_10.jpg

VSDC Video Editor is gratis, maar ziet er wat rommelig uit

 

 

 

 

Geschikt voor: Windows

In tegenstelling tot Adobe Premiere Pro of Final Cut X van Apple kost deze bewerker u niets. Het programma heeft een aardige collectie codecs aan boord, ook formaten als mp4 en flv worden ondersteund. Onderin vindt u een non-lineaire tijdlijn waar u videofragmenten of audiobestanden naar toe kunt slepen. U hebt de beschikking over een aantal video-effecten, de meeste zijn echter niet heel hoogwaardig. Leuk is dat het programma met een aantal instellingen komt voor bekende apparaten, zodat u een zelfgemaakte video gemakkelijk kunt opslaan in het formaat van bijvoorbeeld uw iPhone, Archos-speler of Xbox.

GoPro Studio
video_11.png

GoPro Studio heeft een aantal professionele sjablonen aan boord

 

 

 

 

Geschikt voor: Windows, Mac

GoPro Studio is gemaakt als software voor uw GoPro-camera, het importeren van gemaakte filmpjes is dan ook een fluitje van een cent. Niet alleen films van uw GoPro-camera kunt u toevoegen, het programma is eigenlijk een normale videobewerker. In de software vindt u verschillende sjablonen van professionele GoPro-promotiefilms. Zo kunt u zien hoe de film is gemaakt en de filmclips vervangen door uw eigen films. Verander de muziek en speel uw clip langzamer of sneller af door in de software de instellingen te veranderen.

EditShare Lightworks Free
video_12.jpg

Lightworks Free is de gratis versie van het professionele pakket Lightworks Pro

 

 

 

 

Geschikt voor: Windows, Mac, Linux

Lightworks is een mooi vormgegeven bewerker die door veel professionals wordt gebruikt. Van het programma is een gratis versie beschikbaar voor zowel Windows, Linux als Mac, al is de Mac-versie officieel nog in bèta-modus. Naast professionele effecten en tekstopties biedt het programma ondersteuning voor een tweede beeldscherm. Met de gratis versie kunt u alleen exporteren naar het web-formaat MPEG4 met een maximale resolutie van 720p, maar verder heeft u bijna alle functionaliteit van de grote broer. De Pro-versie is niet gratis.

Hamster Free Video Converter
video_14.jpg

Uitvoerprofielen voor populaire apparaten

Met het gratis Hamster Free Video Converter zet u filmpjes om naar allerlei gangbare formaten. De gebruiksvriendelijke en modern ogende open source software converteert bijvoorbeeld naar avi, mpeg, flv (YouTube-vriendelijk) en 3gp. Daarnaast gebruikt u kant-en-klare uitvoerprofielen voor smartphones en draagbare spelcomputers. Hamster Free Video Converter onderscheidt zich van andere video omzetters door z'n moderne, minimalistische gebruikersinterface. De knoppen zijn groot, de randjes zijn gerond en de indeling is duidelijk. In 3 opeenvolgende schermpjes sleept u de bestanden naar binnen, kiest u uw apparaat en converteert u het geheel.

De applicatie is prettig in gebruik. Hamster Free Video Converter bevat uitvoerprofielen voor veel apparaten, waaronder de merken Apple, Sony, Nokia, HTC en BlackBerry. U maakt video's speelklaar voor onder andere iPhone of iPad, Android, Symbian en BlackBerry. Nergens krijgt u te maken met rare termen of getallen; u klikt op het juiste logo en selecteert uw toestel. Hamster Free Video Converter levert uitstekende videobestanden, hoewel de conversie soms wat traag is.

U hoeft geen verstand te hebben van videobestanden of formaten. Sleep een videobestand naar het Freemake Video Converter-venster en geef aan naar welk formaat u wilt exporteren. U kunt zelfs het apparaat kiezen, bijvoorbeeld Naar Apple / iPad 3.

U kunt ook omzetten naar mp3's, bovendien kan Freemake Video Converter filmpjes van YouTube inlezen. Een andere een handige functie is, wanneer u een YouTube-link in Freemake Video Converter plakt, staat het filmpje klaar voor conversie naar een eigen videobestand of mp3.

Hamster Free Video Converter ondersteunt de volgende formaten

3GP, MP3, MP4, FLV, HD, DVD, AVI, WMV, DIVX, XVID, VOB, DV, DIF, MOV, MPG, MPEG, MPE, M1V, M2V, MPV, MPEG4, M4V, MP4, ASF, AVS, IVF, MKV, 3GP, 3G2, H261, H264, MOD, NSV, NUV, NUT, FLI, FLC, FLX, FLV, FFM, SWF, MTS, M2TS, RMVB

Videoformaten die geschikt zijn voor:
Apple TV, Archos, BlackBerry, Cowon, Creative Zen, Dell Axim X51 Family, Explay Flash Player Family, Google Nexus One, HP, HTC Touch, iPad, iPhone, iPhone 3g, iPhone 3gs, iPhone 4, iRiver, Kindle, LG, Motorola, Nokia, Palm, Samsung, Sandisk Sansa, Sony Ericsson, Sony PlayStation, Walkman, Windows Mobile OS, Xbox360 en Zune. Maar ook nog voorL iPod Classic, iPhone 4, iPod Touch, iPod Nano, HTC Tattoo, Nexus, xbox, PS3 en PSP

letop.png 1. Kies tijdens de installatie voor Customization (onderste optie) en haal het vinkje weg bij Make me happy en Yahoo! voordat u Next klikt.

letop.png2. Er verschijnt een venstertje en kies daar voor NEE. Anders krijgt u toch de installatie met veranderde startpagina, zoekmachine en meer.

AVIAddXSubs
video_13.png

AVIAddXSubs voegt ondertiteling toe aan uw video's

 

 

 

Geschikt voor: Windows

Als u geen complete bewerker nodig hebt, maar snel even ondertiteling aan een video wilt toevoegen, kies dan voor het programma AVIAddXSubs. U hebt de ondertiteling in de vorm van een srt-bestand nodig en met het programma voegt u die toe aan elk type video-bestand. Wilt u de ondertitels in het zogenoemde XSUB-formaat aan uw video toevoegen, dan kan dit alleen met een avi-bestand. Het programma is alleen voor pc beschikbaar, lees wel even de installatie-instructies op de downloadpagina voor gebruik.

Ashampoo® ClipFinder HD

Videotubes zoals Youtube, Google video en Vimeo staan vol met grappige en interessante filmpjes. Maar het is veel werk om deze websites af te struinen op zoek naar dat ene filmpje. Met Clipfinder HD doorzoekt u 15 videosites in één keer en kunt u de filmpjes meteen downloaden. Als u zich registreert door uw e-mailadres op te geven, is het programma gratis.

ClipFinder HD werkt als een 3D webbrowser. U vult gewoon zoekwoorden in in de zoekbalk en het zoeken geeft resultaten van wel 15 videoportals, die getoond worden als clipminiaturen in de 3D Video Wall. U kunt selectief zoeken in een paar portals, in slechts één portal of in alle portals. Aan u de keuze. U kunt ook meerdere zoekacties ingeven in verschillende tabs en wisselen tussen de resultaten.

Op de downloadsite vindt u meer informatie

aTubeCatcher

Op het eerste gezicht lijkt aTube-Catcher niet meer dan een downloadmanager voor YouTube.

atube-catcher.png

 

 

Maar deze tool biedt meer functies dan de meeste concurrenten. Met aTubeCatcher kunt u video's downloaden en omzetten naar tientallen formaten, als videostream opslaan, dvd's, blue-rays en cd's branden en muziek via een microfoon opnemen. Er zit een screenrecorder in, waarmee u alles wat op het bureaublad gebeurt, filmt. Desgewenst voegt u er een gesproken commentaar bij. Bovendien is het mogelijk om gedownloade video's samen te voegen tot één bestand. In profielen legt u de opslaginstellingen voor verschillende apparaten vast, afhankelijk van of het resultaat voor de pc of bijvoorbeeld voor een smartphone is bedoel. De hoeveelheid ondersteunde formaten is enorm. Ondanks de vele opties in aTube-Catcher redelijk eenvoudig in het gebruik.

letop.pngLet er tijdens de installatie op dat u de Driverscanner niet per ongeluk installeert.

letop.pngMet de optie Tools > YouTube > Bypass YouTube IP Country Restsrictions omzeilt u de landrestricties die voor sommige video's gelden.

Films bewerken met Windows Live Movie Maker
Movie Maker starten

Movie Maker maakt deel uit van de Windows Live Essentials. Het programma is gratis voor gebruikers van Windows Vista en 7.

De filmpjes zijn nu zichtbaar in de tijdschaal aan de rechterzijde van Movie MakerDe clips worden in deze volgorde afgespeeld. Links staat in het voorbeeldvenster het eerste filmpje al klaar. Onder het voorbeeldvenster staat de totale tijdsduur van alle clips in de tijdschaal.

Filmateriaal bijwerken

In veel gevallen is het nodig om een filmje bij te snijden.  De eerste en laatste seconden zijn bijvoorbeeld vaak bewogen of onscherp. Die kunt u beter verwijderen.

Soms wilt u enkele beelden verwijderen uit het midden van een clip.

Als u van alle filmpjes hebt bepaald welke scenes u gaat gebruiken, moet u die scenes op de tijdschaal in de juiste volgorde zetten.

Video-overgangen invoegen

Het verloop van uw video heeft u inmiddels vastgelegd. Nu moet u nog overgangen aanbrengen tussen de verschillende scènes. De film zal er dan een stuk interessanter en moderner uitzien.

Filmtitel maken

De videofilm is nu bijna klaar. Het enige wat nof ontbreekt, is een sprekende titel aan het begin van de film.

Film als videobestand opslaan

De video is nu af. Het laatste dat u nu nog moet doen, is het Movie Maker/projectbestand omzetten naar een videobestand.

De Aanbevolen instelling is het meest geschikt voor het gebruikte bronmateriaal. Bij de standaardinstellingen High-definition, Een dvd branden, Computer en E-mail wordt de film geschikt gemaakt voor deze toepassingen. De video wordt in alle gevallen opgeslagen als wmv-bestand.

Plaatje uit Powerpoint halen

powerpointextractor.png

 

In een powerpoint-presentatie zit misschien een prachtig plaatje dat u aan de muur wilt prikken. Maar hoe krijgt u het eruit? Als u werkt met Windows Vista gaat dat met Powerpoint Image Extractor. Met dit programma opent u een .ppt -of .pps-bestand waaruit vervolgens alle plaatjes worden uitgehaald. De Extractor rekt ook de audiobestanden uit de slideshow.

Er zijn nog andere manieren om een dia uit een powerpointbestand los te weken. Welke werkt hangt o.a. af van de beveiliging, die is aangebracht in het PowerPoint-document. Je kunt de volgende proberen:
- Laad de presentatie in het PowerPoint-programma > LinkerMuisKlik in de opdrachtenbalk op Bestand > Kies in rolmenu optie Opslaan als.... > Selecteer in invulveld Opslaan als de optie PNG-indeling (in MS Office 2010), geef zonodig een andere naam en kies Opslaan.

Je verwacht bij rechtsklikken de optie Save picture as... te krijgen. Dat gebeurt niet als je een .pps-bestand hebt. (PowerPointShow) Als je het opslaat als .ppt krijg je die optie wel. In oudere versies van Powerpoint kun je het pps-bestand hernoemen naar .ppt. In versie 2007 werkt dat niet meer en moet je het via File-Save as.. vanuit het programma zelf doen.
Mocht het bestand met een wachtwoord beveiligd zijn, dan wordt daarom gevraagd bij het openen van de .ppt.

De in PowerPointPresentaties verwerkte afbeeldingen hebben vaak een lage resolutie, waardoor ze minder geschikt zijn voor andere doeleinden.

Altijd het goede bestandsformaat

formatfactory.jpg

Convert video DVD to MP4,3GP,AVI,WMV,..

 

 

 

Het omzetten van het ene audiovisuele bestandsformaat naar het andere is in de huidige mobiele wereld helaas onvermijdelijk geworden. Gelukkig kan dat heel gebruiksvriendelijk en gratis met FormatFactory. FormatFactory biedt u de mogelijkheid om handmatig van het ene naar het andere videoformaat te converteren. U kunt ook gebruik maken van één van de voorgedefinieerde mobiele profielen. Daarvoor klikt u op Converteren naar Mobiel apparaat. Vervolgens kunt u kiezen uit een scala van mobiele apparatuur.

FormatFactory kan naast videoclips ook geluidsbestanden converteren. Dit karwei zal minder  vaak nodig zijn , omdat de meeste mobiele apparaten overweg kunnen met de meest bekende audiobestanden.

FormatFactory beschikt ook over de mogelijkheid om dvd's en muziek cd's te rippen naar een gewenst bestandsformaat. Bij dvd's werkt dat alleen bij onbeveiligde exemplaren.