prev-horizontal.png

 

Prestaties verbeteren

Hoe snel uw nieuwe computer ook is, na verloop van tijd wordt een computer langzamer. Gelukkig zijn er tal van manieren om Windows sneller te maken en uw computer beter te laten werken zonder nieuwe hardware te installeren. De volgende tips zijn geen wondermiddelen. Als uw computer erg mager is uitgerust met een trage procesor, verouderde harde schijven en gering intern geheugen, zullen deze tips er niet toe leiden dat de computer ineens formule 1 kwaliteiten krijgt.

PC opschonen

Als u aan het internetten bent met Internet Explorer, Firefox, Opera, Safari, Google Chrome of een andere browser, dan worden de pagina's die u bezocht heeft, plus tijdelijke internet­bestanden (plaatjes, filmpjes etc.), cookies (tekstbestandjes die uw loginnaam of instellingen voor bepaalde sites of informatie over uw surfgedrag bewaren), ingetypte adressen (urls) en automatisch aangevulde woorden (zoektermen en ingevulde formulieren) allemaal bewaard op uw pc.

Bent u daar niet van gediend, dan kunt u al deze bestanden gaan opzoeken en handmatig verwijderen. Maar er zijn programma's die dit automatisch voor u doen. Veel van die pc-cleaners ruimen nog meer op, zoals de prullenbak, tijdelijke Windows systeembestanden, logboekbestanden van Windows, het klembord en de lijsten van laatst geopende bestanden die door veel programma's worden bijgehouden (zoals lijstjes van recent geopende documenten, filmpjes, muziek etc. die door uw office-pakket, mediaspeler of audiospeler worden bijgehouden). Al die internetsporen en gebruikers­sporen ruimen die pc-cleaners op. Dit zorgt ervoor dat er ruimte wordt vrijgemaakt op uw pc, dat uw systeem ontdaan wordt van ballast zodat het weer wat soepeler draait en dat anderen uw privacy gevoelige gegevens niet te zien krijgen.

Ccleaner en Glary Utilities zijn gratis programma's die dat werk goed aankunnen. Privazer is een schoonmaak tool die enkele eigenschappen heeft die veel concurrenten, zoals Ccleaner, niet hebben. Privazer ruimt ook alle tijdelijke bestanden, gebruikerssporen en internetsporen op uw pc op. U kunt ook bekijken welke sporen u verwijdert. Na een scan kunt u bijvoorbeeld Internet browsen selecteren en bij de resultaten op Sporen of Sporen van websites klikken, waarna u een overzicht krijgt van alle bezochte pagina's. Met diverse soorten scans ruimt u sporen van tientallen programma's op. U kunt ook bepaalde scans uitvinken als u die te lang vindt duren. Als u een scan selecteert, kunt u onder Opties nog meer instellen.

privazer.jpg

Privazer geeft een gedetailleerd overzicht van de sporen die je opruimt door op bijvoorbeeld Traces te klikken

 

 

 

 

Omdat standaard van de secure cleanup (alle sporen worden overschreven) gebruik wordt gemaakt, duurt een eerste schoonmaakbeurt vaak meer dan een uur. Ook de sporen in de vrije ruimte op uw harde schijf worden namelijk overschreven. Daarna gaat het opschonen een stuk sneller. U kunt ook kiezen voor een snelle opruiming die meestal enkele minuten duurt.

Scan de computer regelmatig met zo'n programma. Dat komt de prestaties ten goede. Tijdelijke bestanden worden verwijderd, snelkoppelingen worden hersteld, het register wordt opgeschoond en hersteld, de privacy wordt beschermd, etc.

Register­reinigers volgen de redenering dat een groot register, dat deels met nullen is opgevuld, tot slechtere systeemprestaties leidt, omdat dit register voortdurend wordt gelezen en beschreven door Windows en allerlei toepassingen. Maar het register wordt in het RAM-geheugen ingeladen waardoor deze operaties al snel worden uitgevoerd. Moderne Windows-versies lezen bovendien alleen die registerwaarden in die ze op een bepaald ogenblik nodig hebben. Dat verloopt dankzij een uitgekiende indexering erg efficiënt. Oudere delen van het register worden automatisch ook weer uit het geheugen gehaald.

In de meeste gevallen merkt u dus nauwelijks of geen snelheidswinst na een rondje 'register opschonen'. Het kan gebeuren dat de verwijdering van een sleutel die bijvoorbeeld verwijst naar een programma in een niet langer bestaand netwerkpad het opstarten van Windows versnelt, maar dat zijn uitzonderingen.

Maakt u toch gebruik van zo'n cleaner, bijvoorbeeld omdat u vermoedt dat u met een registerprobleem te maken heeft, zorg dan eerst voor een systeem­herstelpunt. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat zo'n cleaner het register iets te grondig opschoont en daarmee corrupt maakt. De bekendste cleaners dringen aan op het maken van een register backup.

Virussen en spyware

Als u te maken heeft met slechte of matige computer prestaties kan dit komen door de aanwezigheid van spyware en/of virussen op de computer. Controleer de computer daarom regelmatig met anti-malware en anti-virus software. Als u vermoedt dat de pc geïnfecteerd is met spyware of virussen dan moet u direct in actie komen om die spyware of virussen te verwijderen. Beter is natuurlijk om preventieve maatregelen te nemen waardoor de kans kleiner wordt dat spyware en virussen zich kunnen installeren. Er zijn gratis programma's waarmee dat kan.

Besmet of niet?

Als u de indruk heeft dat uw computer besmet is, kan Winja u zekerheid geven. Het programma toont een overzicht van processen die actief zijn of automatisch starten. U kunt de onderdelen laten onderzoeken met een klik op de rechter muisknop. Winja kan verdachte bestanden laten controleren door VirusTotal, ook als u die nog niet heeft binnen gehaald. De resultaten van de scans vindt u in het tabblad Scantaken resultaat.

Symptomen van besmetting

U kunt verschijnselen tegen komen die erop kunnen wijzen dat de computer met spyware is besmet. U ziet bijvoorbeeld nieuwe werkbalken, koppelingen of favorieten die u niet aan de webbrowser hebt toegevoegd. Bij het installeren van software worden vaak werkbalken mee geïnstalleerd. Tijdens de installatie­procedure kunt u die opties meestal uitvinken.

Andere symptomen zijn:
- Uw startpagina, muis­aanwijzer of zoekprogramma is ineens gewijzigd.
- U typt het adres van een website in de webbrowser en komt op een andere website terecht.
- U ziet pop-up advertenties, zelfs als u offline bent.
- U krijgt onverwachte berichten, of bepaalde programma's starten automatisch, of sluiten af, of Windows zelf sluit plotseling af.
- Uw computer begint plotseling langzamer te werken. Problemen met de snelheid van de computer zijn niet altijd het gevolg van spyware.
- De modem of harde schijf maakt overuren. Een e-mailvirus verzendt bijvoorbeeld kopieën van zichzelf via de e-mail. Een aanwijzing daarvoor is dat het activiteitslampje op de breedbandmodem of externe modem constant brandt, een andere aanwijzing is dat de harde schijf van de computer voortdurend geluid produceert, dat wijst op constante activiteit. Dit betekent niet per definitie dat er een virus is, maar het kan in combinatie met andere problemen wel op een virusinfectie wijzen.
- Soms vertoont een computer waarop spyware actief is, helemaal geen symptomen.

Er zijn helaas situaties waarbij de computer zodanig geïnfecteerd is dat alleen een deskundige dit kan oplossen, als het nog opgelost kan worden. Maar vaak zijn er genoeg situaties waarbij u zelf de spyware of een virus kunt verwijderen.

- Zorg dat u een goede virus­scanner hebt, er zijn ook goede gratis virus­scanners.
- Gebruik één virus­scanner aangezien meerdere elkaar in de weg kunnen zitten.
- Stel de virus­scanner in naar uw voor­keuren en laat regel­matig, bijvoor­beeld één keer per week, de hele computer scannen.
- Er verschijnen elke dag nieuwe virussen. Het is dus belangrijk dat u de anti­malware en anti­virus programma's up to date houdt.
- Scan de computer regel­matig, bijvoor­beeld één keer per week, met een anti­malware programma zoals MalwareBytes.
- Installeer Spyware­Blaster, dat werkt preven­tief.
- Zorg dat de Windows firewall altijd aanstaat (die staat standaard al inge­schakeld).
- Scan regel­matig, via de optie 1 klik onder­houd van Glary Utili­ties, dit pro­gramma scant namelijk ook op gevaar­lijke opstart­items.

letop.pngEen site die mis­schien nog eens van pas komt: VirusTotal - Free Online Virus, Malware and URL Scanner.

- Scan setups van pro­gramma's die u hebt gedown­load, eerst met de virus­scanner en/of met een anti­malware pro­gramma zoals Malware­Bytes voordat u overgaat tot instal­latie. Dit kunt u ook doen met afbeel­dingen. Het is ook een idee om de instal­latiemap te scannen na instal­latie en voordat u het pro­gramma / spel opent. Wees vooral voor­zichtig met pro­gramma's en spellen die u van het inter­net plukt. Scannen van losse bestanden kan veelal via het rechter­muisknop menu. Selec­teer het Setup bestand, het bestand of de map dat u wilt scannen, rechts­klik met de muis erop en kies uit het rechter muis­knopmenu het pro­gramma waarmee u wilt scannen. Als er iets gevonden wordt meteen verwij­deren. Als er iets gevonden wordt in de setup, niet instal­leren.

Krijgt u de spyware en/of virussen niet van de computer verwijderd, dan kunt in het uiterste geval overgaan op het herinstalleren van Windows. Doe dit als u Windows op een installatie dvd hebt en niet bij een computer waar Windows al bij aankoop op was geïnstalleerd. Voorkomen is beter dan genezen. Pas op voor een aantal trucs waarmee u zich problemen op de hals haalt.

letop.pngWees voorzichtig met de installatie van detectie­programma's die u op een website worden aangeboden. Een aantal van die programma's werkt slecht, of probeert de gebruiker aan te zetten tot het kopen van een betaalde variant door het geven van een valse melding terwijl de computer helemaal niet is geïnfecteerd, of door zelf spyware of adware te installeren.

letop.png Email berichten van banken waarin u gevraagd wordt om op een bepaalde link te klikken om uw gegevens te controleren of waarbij u uw gegevens moet invullen, zijn altijd fout. Verwijder die meteen, meld dit desnoods bij uw bank. Banken zullen nooit op deze manier contact met u zoeken en om die gegevens vragen. Kijk uw email instellingen na, want misschien moet u de mail-filter strenger instellen.

letop.pngVerwijder email berichten van afzenders die u niet kent. Open in ieder geval nooit zomaar bijlagen van onbekende en bekende afzenders. Stel de email filters zo in dat bijlagen niet automatisch geopend worden aangezien virussen vaak via bijlagen verspreid worden.

letop.pngVeel virussen en malware verschuilen zich in een bekend bestandstype, zoals een .doc, .xls of .zip bestand. Maar op het moment dat u het bestand opent, installeert zich een virus. Het gevaar kan weliswaar niet helemaal weggenomen worden, het helpt wel als u de functie Bekende bestandtypen niet weergeven uitschakelt in Windows. In Windows10 opent u de Verkenner, kiest u de optie Beeld en zet u een vinkje bij Bestandsnaam­extensies. In Windows 7, 8 neemt u hiervoor de volgende stappen: start de Windows verkenner met de toetscombinatie Windows logo + R, ga naar Extra en kies Mapopties, kies het tabblad Weergave, haal het vinkje weg bij Extensies voor bekende bestandstypen verbergen, klik op Toepassen en vervolgens op OK. Bij Vista kunt u vergelijkbare stappen ondernemen.

letop.pngEr zijn afbeeldingen die na openen een scan van de computer lijken te maken. Vervolgens krijgt u een melding dat er virussen en spyware zijn aangetroffen. Om dit te herstellen noemt die melding een programma dat u moet installeren. Niet doen, dit is namelijk het virus.

Anti-Malware programma's

De volgende gratis programma's kunnen samen gebruikt worden en zitten elkaar niet in de weg.

malwarebytes.jpgMalwareBytes: Een gratis anti-spyware programma dat aanbiedt zichzelf up-to-date te brengen wanneer het geopend wordt. De gratis versie biedt keuze uit een snelle scan, volledige scan en een flash scan die handmatig uitgevoerd moeten worden. Losse bestanden kunnen ook gescand worden via het rechtermuisknop menu. MalwareBytes isoleert gevaarlijke items, vanuit de Quarantainelijst kunnen deze items met een druk op de knop definitief verwijderd worden. Na iedere scan krijgt u een logboek met de scan resultaten. Dit programma is geschikt voor onder meer Windows 8, 7 en Vista.

spywareblaster.jpg SpywareBlaster werkt preventief. Het voorkomt installatie van op ActiveX-gebaseerde spyware. Het blokkeert spyware en tracking cookies in Internet Explorer en FireFox. Het beperkt de acties van een mogelijk ongewenste site. De gratis versie moet u handmatig bij werken. Dit programma kan gebruikt worden bij onder meer Windows 10, 8, 7 en Vista.

safetyscanner.jpgMicrosoft Safety Scanner 32 bits of 64 bits is een gratis te downloaden hulpmiddel waarmee u de computer kunt scannen en virussen, spyware en andere schadelijke software verwijderen. Microsoft Safety Scanner is geen vervanger voor het gebruik van antivirus­software waarmee constante beveiliging wordt geboden. Het hulpprogramma werkt in combinatie met uw bestaande antivirus­software.

letop.png Microsoft Safety Scanner verloopt 10 dagen nadat het is gedownload. Als u opnieuw een scan wilt uitvoeren met de nieuwste definities ter voorkoming van schadelijke software, downloadt u Microsoft Safety Scanner weer en voert u het opnieuw uit.

Anti-Virus programma's

Installeer maar één antivirusprogramma. Als u meerdere antivirusprogramma´s tegelijk uitvoert, kunnen conflicten ontstaan waardoor de prestaties van de pc worden beïnvloed. Hier volgt een overzicht van anti-virus software die compatibel is met Windows 10, 8, 7 en Vista. Controleer zelf welke programma's (nog) gratis zijn.

avg.jpgAVG Anti-Virus Free 2012 De scan is gratis met uitzondering van de pc analyzer. Het programma omvat: Anti-Virus, Anti-Rootkit, Resident Shield, E mailprotection, Updatebeheer, LinkScanner, Identity Protection. Losse bestanden kunnen ook gescand worden via het rechter muisknop menu. Dit programma kan gebruikt worden bij Windows 10, 8, 7 en Vista.

ms_security.jpgMicrosoft Security Essen­tials biedt Realtime bescher­ming, Systeemscans, Systeem opschonen, Integratie met Windows Firewall, Dynamische hand­tekeningen­service, Rootkit­beveiliging, Bescherming tegen bedreigingen, een Netwerk­inspectie­systeem.

Microsoft Security Essentials kan gratis worden gedownload op voorwaarde dat op de pc een originele Windows-versie is geïnstalleerd. Dit programma kan gebruikt worden bij Windows 10, 8, 7 en Vista. Er is een versie voor zowel het 32 bit (x86) als 64 bit (amd64) besturingsysteem. Wilt u het type besturings­systeem achterhalen? Houdt de toetsenbord­combinatie Windows logo + R tegelijk ingedrukt. Dat opent het venster Uitvoeren. Typ hier dxdiag en klik op OK. Dan opent het Diagnostisch hulpprogramma voor DirectX. In dit venster bij het tabblad Systeem kunt u het type aflezen. Als dit de eerste keer is dat u dit programma opent, zal het programma toestemming vragen om digitale handtekeningen te controleren. Klik dan Ja.

Automatisch afspelen wijzigen

Automatisch afspelen is een Windows functie waarmee u kunt kiezen welk programma er gebruikt moet worden, of welke actie er moet worden uitgevoerd voor het starten van verschillende soorten media. Sommige mensen vinden automatisch afspelen lastig. Iedere keer wanneer de dvd in de speler is gestopt, wordt automatisch de actie uitgevoerd die is ingesteld bij automatisch afspelen. Dat is vooral onhandig wanneer automatisch afspelen is ingesteld op Programma vanaf uw media installeren of uitvoeren. Dan wordt, als de dvd in de speler is gestopt, steeds de vraag gesteld: Wilt u het volgende programma toestaan wijzigingen aan deze computer aan te brengen?

U kunt kiezen voor de instelling Vraag mij dit elke keer. Dan wordt er weliswaar een venster geopend met de verschillende acties die mogelijk zijn, maar dit venster kunt u makkelijk wegklikken met het kruisje rechts bovenaan.

Het verschil tussen Autorun en Automatisch afspelen

Autorun en Automatisch afspelen zijn niet hetzelfde, al is het resultaat dat vaak wel. Automatisch afspelen is een Windows functie waarmee u kunt bepalen welk programma er moet worden gebruikt voor het starten van verschillende soorten media, zoals muziek cd's of spel dvd's (software en spellen). De eerste keer dat u probeert een muziek cd af te spelen, wordt er bijvoorbeeld gevraagd welke mediaspeler u wilt gebruiken als er meer dan één zijn geïnstalleerd op de computer.

Autorun wordt gebruikt om bepaalde programma's of extra inhoud (zoals video-inhoud of de setup van een spel dvd) automatisch te starten wanneer u een dvd of een ander mediatype plaatst in de computer. Wanneer u de dvd plaatst, wordt die automatisch afgespeeld met een bepaald programma. Wanneer u een cd of een ander mediatype dat autorun gebruikt, probeert af te spelen wordt u gevraagd een uit te voeren actie te kiezen (bijvoorbeeld de autorun-inhoud afspelen of overslaan). Autorun is geïntegreerd in de mediatypen die deze functie gebruiken. U kunt dit niet wijzigen.

Sommige mensen krijgen elke keer als ze een dvd met een spelprogramma in de speler stoppen de melding: Wilt u het volgende programma toestaan wijzigingen aan deze computer aan te brengen? Klik hierop Nee en start het spel zoals u dat normaal gesproken ook doet. Wanneer u op Ja klikt, zal de InstallShield wizard openen. Als het spel waarvan de dvd in de speler zit, al is geïnstalleerd, zal de InstallShield wizard het spel willen verwijderen.

Instellingen automatisch afspelen wijzigen

- De instellingen voor automatisch afspelen kunnen voor elk mediatype gewijzigd worden. De actie die automatisch afspelen moet uitvoeren, kan per media type worden ingesteld. Houdt er rekening mee dat u niet per spel de gewenste actie kunt instellen maar per media type zoals bijvoorbeeld software of spellen. De geselecteerde actie zal dus bij iedere dvd die bij dat mediatype hoort, worden uitgevoerd.
- Automatisch afspelen kan uitgeschakeld worden. Schakel daarvoor het vakje Automatisch afspelen voor alle media en apparaten gebruiken uit en klik op Opslaan.
- Automatisch afspelen kan ook uitgeschakeld worden per mediatype. Selecteer bij het gewenste mediatype dan Geen actie ondernemen en klik op Opslaan.
- Afhankelijk van de optie die u instelt, wordt er steeds, als u een dvd in de speler stopt, een venster geopend. Dit venster kunt u gemakkelijk wegklikken via het kruisje rechts bovenaan het venster.

Aanpassen in Windows 10

- klik in de Taakbalk op Zoeken in Windows, - typ automatisch afspelen,
- Hier kunt u het Automatisch afspelen uitzetten door een klik op de betreffende keuzeknop.

Aanpassen in Windows 7, 8

- Klik op Start.
- Klik op Standaard­programma's.
- Klik op Instellingen voor Automatisch afspelen wijzigen.
- Selecteer in de lijst naast elk type media de gewenste actie.

Afhankelijk van het media type in de speler is er een aantal mogelijkheden. Bij software en spellen staan deze opties:
- Programma vanaf uw media installeren of uitvoeren
- Map en bestanden weergeven met Windows Verkenner
- Geen actie ondernemen (schakelt automatisch afspelen voor dat media type uit)
- Vraag mij dit elke keer.
- Klik op Opslaan.

letop.pngHet venster Automatisch afspelen kunt u ook zo openen: Start > Configuratiescherm > Programma's > Standaardprogramma's > Instellingen voor Automatisch afspelen wijzigen.

Grafische snelheid aanpassen

Soms worden er te zware eisen aan de grafische kaart gesteld. Gelukkig zijn de prestaties te verbeteren door een balans te zoeken tussen kwaliteit en snelheid. Bij veel kaarten wordt een optimalisatie­programma meegeleverd. Bij NVIDIA vindt u dit bijvoorbeeld in het configuratiescherm van Windows. Onder het kopje 3D-instellingen > Pas de beeld­instellingen met voorbeeld aan, geeft u met een schuifbalk aan of u voor optimale prestaties (snelheid) of kwaliteit gaat. Het effect is meteen op het scherm te zien. Bent u goed thuis in video­parameters, dan is de balans via 3D-instellingen beheren nog preciezer af te stellen.

Programma's verwijderen

U kunt de geïnstalleerde programma's nalopen om te zien of u er een vindt dat u nooit gebruikt. Verwijder dat programma, spel, toolbar, etc. Als u die programma's op de computer laat staan, nemen ze geheugen, schijfruimte en processorcapaciteit in beslag waardoor de computer langzamer wordt. Veel computer­fabrikanten installeren allerlei programma's op een nieuwe computer waar u niet om hebt gevraagd en die u misschien nooit zult gebruiken. Vaak zijn dit proefversies, demo's of beperkte versies van programma's waarvan het softwarebedrijf hoopt dat u die zal kopen. Zelfs op een oudere computer kunnen programma's staan die de fabrikant heeft geïnstalleerd en die u niet hebt opgemerkt of bent vergeten. Verwijderen dus. Verwijderen kan via Revo Uninstaller Freeware (aanbevolen methode) en de standaard Windows configuratie.

Revo Uninstaller Freeware (gratis) verwijdert software sneller en beter dan de standaard Windows configuratie. Revo gebruikt de uninstall toepassingen van de geïnstalleerde programma's, maar scant na het verwijderen van een programma uitvoerig en geeft aan welke overbodige bestanden, mappen en registersleutels u kunt verwijderen. Zelfs wanneer een uninstall toepassing niet meer werkt, scant Revo Uninstaller op items die verwijderd kunnen worden.

Verwijderen via de standaard Windows configuratie laat vaak nog allerlei registervermeldingen, snelkoppelingen, lege mappen, etc. achter op de computer. Die nemen ruimte in beslag of kunnen voor problemen zorgen, omdat het register (het hart van de computer) fouten bevat. Als dit met één verwijderd programma gebeurt, dan is dat tot daar aan toe, maar als dit bij ieder verwijderd programma gebeurt, stapelt zich het aantal registerfouten op dat voor problemen kan zorgen.

letop.pngWilt u nog meer schijfruimte vrijmaken, dan is het wellicht interessant eerst te onderzoeken welke bestanden en programma’s de meeste ruimte in beslag nemen. SpaceSniffer en Disktective kunnen daarbij van pas komen.

Als u geen toegang krijgt tot bestanden of een bestand is niet te verwijderen, raadpleeg dan de paragraaf Niet te verwijderen bestanden op deze pagina

Schijfopruiming

Tijdens installatie en afstelling van programma's worden altijd wel bestanden op de harde schijf opgeslagen die na afloop kunnen worden verwijderd, bijvoorbeeld de (eventueel tijdens de setup aangemaakte) map Windows.old met daarin de bestanden van de oude installatie en de geschiedenis van de webbrowser. Een groot aantal van deze bestanden kan met de tool Windows Schijfopruiming worden opgeruimd. Het opruimen van overbodige bestanden gevolgd door het defragmenteren van de harde schijf kan de systeem prestaties bevorderen. Schijfopruiming verwijdert tijdelijke bestanden, maakt de Prullenbak leeg en verwijdert verschillende systeembestanden en andere items die u niet meer nodig hebt.

Schijfopruiming in Windows

- Klik op Start.
- Klik op Computer.

letop.pngIndien u een Windows toetsenbord hebt, opent u de Windows Verkenner door de toetsencombinatie Windows logo + E tegelijk in te toetsen, vervolgens klikt u Computer.

- Klik met de rechter muisknop op de Windows partitie, doorgaans is dit C:\.
- Klik op Eigenschappen.
- Klik op Schijfopruiming bij het tabblad Algemeen, nu laadt Schijfopruiming.
- Activeer de knop Systeembestanden opschonen.
- Selecteer alle typen bestanden (met uitzondering van Office setup bestanden, die kunnen later nog van pas komen).
- Klik op OK.

Nu kunt u eventueel nog defragmenteren.

De vertraging als gevolg van fragmentatie speelt nauwelijks een rol op een moderne, snelle schijf. Bovendien zorgt Windows (7 en hoger) zelf voor een regelmatige defragmen­tatie. Dat maakt het inzetten van een externe defrag­mentatie­tool eigenlijk overbodig.

Wilt u dat zelf controleren in Windows 10, open uw Verkenner en klik uw schijf aan met de rechter muisknop. Kies Eigenschappen, open het tabblad Extra en druk op de knop Optimaliseren. U ziet dan wanneer uw schijven het laatst werden gecontroleerd en in hoeverre ze zijn gefragmenteerd. Via de knop Instellingen wijzigen past u de frequentie van deze automatische controle aan (standaard gebeurt dat wekelijks).

Als u wilt, kunt u zo'n controle forceren via de knop Analyseren. Met de knop Optimaliseren voert u een defragmentatie door, althans op een 'klassieke' harde schijf. Externe defragmentatie­tools (gratis of betaald) zijn op moderne Windows-versies dus niet zinvol.

SSD defragmentatie

Windows is vanaf versie 7 en hoger slim genoeg om een SSD niet automatisch te defragmenteren. Zo'n proces zorgt namelijk voor veelvuldige verplaatsingen van data en aangezien SSD's allergisch zijn voor dergelijke intensieve schijf- en schrijfoperaties laat u dat maar beter achterwege. U hoeft zich echter geen zorgen te maken wanneer u in het Windows-venster Stations optimaliseren bij een SSD per ongeluk toch op de knop Optimaliseren drukt. Windows is slim genoeg om dit type schijf te detecteren en er in plaats van een defragmentatie een zogenoemd TRIM-commando op los te laten. Zo'n commando zorgt ervoor dat Windows de SSD op de hoogte brengt van welke datablokken niet langer nodig zijn zodat ze intern kunnen worden gewist. Een externe defragmentatietool houdt u dus maar beter weg van uw SSD.

Handmatig verwijderen

De inhoud van de volgende mappen kan ook handmatig worden geleegd (het is daarvoor wel noodzakelijk dat eerst de beveiligde besturingssysteem­bestanden en verborgen bestanden zichtbaar zijn gemaakt via het onderdeel Mapopties van het configuratiescherm, tabblad Weergave). De belangrijkste mappen met te verwijderen (verborgen) bestanden staan op de volgende locaties:

C:\Gebruikers\inlognaam\­AppData\Local\­Microsoft\Windows\­Temporary Internet Files
C:\Gebruikers\inlognaam\­AppData\Local\­Microsoft\Windows\­History
C:\Gebruikers\inlognaam\­AppData\Local\­Temp
C:\Gebruikers\inlognaam\­AppData\Roaming\­Microsoft\Internet Explorer\­UserData\Low
C:\Gebruikers\inlognaam\­AppData\Roaming\­Microsoft\Office\­Recent
C:\Gebruikers\inlognaam\­AppData\Roaming\­Microsoft\Windows\­Cookies
C:\Gebruikers\inlognaam\­AppData\Roaming\­Microsoft\Windows\­Onlangs geopende items

letop.pngDe geschiedenis van Internet Explorer kan overigens beter worden verwijderd vanuit via het onderdeel Internetopties van het configuratiescherm, tabblad Algemeen, onderdeel Browsegeschiedenis, knop Verwijderen (gebruik een tool als IEHistoryViewom te zien wat er in de geschiedenis is opgeslagen). Desondanks blijven na afloop nog veel verborgen internetbestanden achter (dit is te verifiëren door de eigenschappen op te vragen van de map C:\Gebruikers\inlognaam\­AppData\Local\Microsoft\­Windows\Temporary Internet Files). Deze bestanden zijn in de Windows Verkenner niet zichtbaar en kunnen dus ook niet handmatig worden verwijderd, hiervoor is een tool als Total Commander nodig..

Nog meer ruimte vrijmaken?

Via de Eigenschappen van een te legen map is te achterhalen hoeveel ruimte er maximaal kan worden vrijgemaakt. Door de beschikbare ruimte van de schijf na het verwijderen van bestanden te vergelijken met de oorspronkelijke vrije ruimte, kan achteraf worden bepaald hoeveel ruimte er daadwerkelijk is vrijgemaakt. Wilt u nog meer ruimte vrijmaken? Kijk dan ook eens naar de volgende bestanden en mappen (deze bestanden kunnen veelal met behulp van de Windows Verkenner worden verwijderd):

C:\HIBERFIL.SYS (verborgen, even groot als het RAM-geheugen)
Zodra de computer in de sluimer- of slaapstand gaat, wordt een afdruk van het RAM-geheugen gemaakt (opgeslagen in het bestand HIBERFIL.SYS) waarmee de computer bij het ontwaken direct de draad weer kan oppakken. De sluimer-/slaapstand wordt vaak bij laptops gebruikt om de accu te sparen. Wordt de slaapstand uitgeschakeld (via het onderdeel Energiebeheer van het configuratiescherm, taak Wijzigen wanneer de computer in de slaapstand gaat), dan kan het bestand HIBERFIL.SYS (ook wel hibernation file genoemd) net zo goed worden verwijderd (als dat nog niet was gebeurd). Dit kan flink wat ruimte besparen aangezien de afdruk van het RAM-geheugen exact zo groot is als het RAM-geheugen zelf. Start hiervoor de Opdrachtprompt (startmenu > Alle programma’s > Bureau-accessoires) met aanvullende administrator­rechten (door met rechts op de snelkoppeling te klikken en te kiezen voor Uitvoeren als administrator) en geef het commando POWERCFG /hibernate OFF. Is de slaap- / sluimerstand achteraf toch weer gewenst? Met het commando POWERCFG /hibernate ON kan het bestand weer in ere worden hersteld.

C:\System Volume Information (verborgen)

Deze map is noodzakelijk voor de systeem- en bestands­herstelfunctie van Windows 7. De herstelfunctie is standaard alleen van toepassing op de C-schijf maar kan ook voor de andere schijven worden in- en uitgeschakeld (via het configuratiescherm, onderdeel Systeem, Geavanceerde systeem­instellingen in het taakvenster, tabblad Systeembeveiliging, selecteer de betreffende partitie en wijzig de instellingen met de knop Configureren). Door het uitschakelen van de systeembeveiliging van een bepaalde schijf worden de eerder gemaakte herstelpunten (noodzakelijk voor de systeem- en bestandsherstel­functie) verwijderd, en daarmee de bijbehorende map geleegd (de map System Volume Information zelf kan niet worden verwijderd). Wees hier wel voorzichtig mee want zonder herstelpunten is systeemherstel voor de betreffende schijf niet meer mogelijk. Nieuwe herstelpunten kunnen pas weer worden aangemaakt (met de knop Maken) nadat systeemherstel weer is geactiveerd. Als alternatief kunnen de herstelpunten ook worden verwijderd zonder de systeemherstel­functie uit te schakelen: ga naar de functie Schijfopruiming, tabblad Meer opties, onderdeel Systeemherstel en schaduwkopieën, knop Opruimen. Groot voordeel van dit alternatief is dat het laatste herstelpunt wordt behouden.

C:\Windows\Software­Distribution

In deze map wordt de informatie voor Windows/Microsoft Update opgeslagen, inclusief de gedownloade en inmiddels geïnstalleerde Windows-updates. Deze map kan vanwege het grote aantal essentiële en aanvullende updates in de loop van de tijd vrij omvangrijk worden. De map Software­Distribution kan niet zomaar worden verwijderd, daarvoor moet eerst de service Windows Update worden gestopt. Klik hiervoor met rechts op de service in het onderdeel Windows Services en kies voor Stoppen. Na enkele seconden kan de map C:\Windows\­Software­Distribution (inclusief inhoud) worden verwijderd, waarna de betreffende service weer kan worden opgestart. Nadat de service weer actief is gemaakt, wordt de betreffende map vanzelf opnieuw aangemaakt (de update-geschiedenis is hiermee ook verwijderd, maar dat is niet erg). Tot slot moeten bij Windows Update (bereikbaar via het configuratiescherm) de optie Updates voor andere Microsoft-producten downloaden nog worden geactiveerd zodat niet alleen de Windows-updates maar ook die van de andere Microsoft-producten kunnen worden gedownload en geïnstalleerd. Het op deze wijze verwijderen van de map Software­Distribution maakt niet alleen ruimte vrij, maar is tevens een oplossing voor verscheidene Windows Update problemen

Videokaart drivers updaten

Bij grafische problemen kunt u de drivers updaten. Er zijn een aantal manieren om een stuurprogramma bij te werken:

Met Windows Update

U kunt op elk gewenst moment via Windows Update controleren of er nieuwe stuurprogramma's voor de geïnstalleerde hardware zijn gevonden. Vervolgens kunt u ze installeren. Mogelijk moet u Windows Update instellen op het automatisch downloaden en installeren van aanbevolen updates.

Met software van de fabrikant van het apparaat

Als bij het apparaat bijvoorbeeld een schijf is geleverd, bevat die mogelijk software om een stuurprogramma voor het apparaat te installeren.

Zelf het stuurprogramma downloaden en bijwerken

Gebruik deze methode als Windows Update geen stuurprogramma voor het apparaat kan vinden en het apparaat is geleverd zonder software voor het installeren van een stuurprogramma. Windows 7 Compatibiliteits­centrum bevat lijsten met duizenden apparaten en rechtstreekse download­koppelingen naar stuurprogramma's. Als u op de website van de fabrikant van het apparaat een stuurprograma heeft gevonden, moet u in sommige gevallen eerst de oude drivers verwijderen. De meeste fabrikanten hebben een uitgebreid support gedeelte waar dit allemaal beschreven staat.

Om de juiste driver te vinden heeft u een aantal gegevens nodig, zodat u weet welke fabrikant u nodig hebt en welke gegevens u op de betreffende site moet invullen. Er zijn meerdere manieren om de gegevens te achterhalen die u nodig hebt, bijvoorbeeld via het Configuratie­scherm (Apparaat­beheer). De gegevens die u onder meer nodig hebt, zijn Besturingssysteem en Apparaat­gegevens (naam, series).

Windows 7: Via het Configuratie­scherm > Apparaatbeheer > Beeldscherm­adapters kunt u de gegevens achterhalen om te bepalen welke drivers u moet downloaden. Bij het Configuratiescherm kunt u ook kiezen voor Beeldscherm­resolutie aanpassen onder Vormgeving en persoonlijke instellingen. Vervolgens klikt u op Geavanceerde instellingen en kunt u bij het tabblad Adapter ook aflezen welk type er geinstalleerd is.

Een andere manier om die gegevens te achterhalen is via het Diagnostisch hulpprogramma voor DirectX.

Diagnostisch hulpprogramma voor DirectX starten

- Klik op Start.
- Klik op Uitvoeren.
- Typ in dxdiag.
- Klik op OK.
- Bij het tabblad Systeem staat het besturings­systeem.
- Bij het tabblad Beeldscherm staan bij apparaat de videokaart gegevens.

letop.pngU kunt Uitvoeren ook starten door de toetsen­combinatie Windows logo + R tegelijk in te toetsen.
Bij Windows 8, 7: Als er geen knop Uitvoeren staat, kunt u die instellen. Klik in dat geval met de rechter muisknop op de Taakbalk of Start en kies Eigenschappen. Ga naar het tabblad Menu start en klik op Aanpassen. Vink het vakje De opdracht Uitvoeren weergeven aan, klik op OK, dan op Toepassen en klik nogmaals op OK.

ls dit de eerste keer is dat u dit diagnostisch hulpprogramma opent, dan zal het programma toestemming vragen om digitale hand­tekeningen te controleren. Klik hierop Ja.

Stuurprogramma's bijwerken in Windows

- Klik op Start.
- Klik op Configuratie­scherm (of typ Update in het zoekvak en klik vervolgens in de lijst met resultaten op Windows Update).
- Klik op Systeem en beveiliging.
- Klik op Windows Update.
- Klik in het linkerdeel­venster op Naar updates zoeken.
- Als er updates beschikbaar zijn, klikt u op de blauwe koppelingen om meer informatie te zien over elke update. In Windows Update staat aangegeven of een update belangrijk, aanbevolen of optioneel is. Stuurprogramma's kunnen deel uitmaken van elk type update.
- Wanneer u op een koppeling hebt geklikt, opent het venster Selecteer de updates die je wilt installeren. Schakel het selectievakje in voor elk stuurprogramma dat u wilt installeren, en klik op OK.
- Klik op de pagina Windows Update op Updates installeren. In Windows Update wordt aangegeven of de updates zijn geïnstalleerd.

Bij sommige updates wordt u gevraagd om de computer opnieuw op te starten

Optionele updates worden niet automatisch gedownload of geïnstalleerd. Als u alle beschikbare updates voor uw apparaten wilt verkrijgen, moet u Windows Update regelmatig laten controleren op optionele updates. U kunt instellen dat in Windows automatisch belangrijke en aanbevolen updates worden geïnstalleerd of dat alleen belangrijke updates worden geïnstalleerd.

- Klik op Start.
- Klik op Configuratie­scherm (of typ Update in het zoekvak en klik vervolgens in de lijst met resultaten op Windows Update).
- Klik op Systeem en beveiliging.
- Klik op Windows Update.
- Klik in het linkerdeel­venster op Instellingen wijzigen.
- Selecteer onder Belangrijke updates de optie Updates automatisch selecteren (aanbevolen).
- Schakel onder Aanbevolen updates het selectievakje Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates in. In dit venster kunt u meer vakjes aanvinken afhankelijk van uw voorkeuren.
- Klik op OK.

Stuurprogramma handmatig bijwerken in Windows 7, 8

- Klik op Start.
- Klik op Configuratie­scherm.
- Klik op Systeem en beveiliging.
- Klik op Systeem.
- Klik op Apparaat­beheer links in het venster.
- Bij Beeldscherm­adapters staat de video­kaart.
- Klik op het bijbehorende pijltje.
- Klik vervolgens met de rechter muisknop op de naam van het apparaat en kies voor Stuur­programma bijwerken.
Een wizard leidt u door het proces.

Schijf­controle in Windows 7, 8

Afhankelijk van de grootte van de vaste schijf kan deze scan verschillende minuten in beslag nemen tot een paar uur. Voor de beste resultaten moet u de computer niet voor andere taken gebruiken terwijl de fout­controle wordt uitgevoerd.

- Klik op het Windows Starten logo.
- Klik op Computer om de Windows Verkenner te openen.
- Klik met de rechter muisknop op het vaste schijf­station dat u wilt controleren, doorgaans is dit C:\..
- Klik op Eigenschappen.
- Klik op het tabblad Extra.
- Klik onder Fout­controle op Nu controleren.
- Schakel één of beide selectie­vakjes in. Als u toch bezig bent, vink dan beide vakjes aan (waarom half werk laten doen?).

*Fouten in het bestands­systeem automatisch corrigeren: dan worden problemen met bestanden en mappen die worden aangetroffen door de scan, automatisch gerepareerd. Als u dit selectievakje niet inschakelt, rapporteert de schijfcontrole enkel problemen zonder die op te lossen.
*Beschadigde sectoren zoeken en repareren: dit is een grondige schijf­controle. Deze scan probeert fysieke fouten op de vaste schijf zelf te vinden en te repareren. Deze scan neemt meer tijd in beslag, dat kan een paar uur duren.

- Klik op Starten.
Afhankelijk van de keuze die u maakt, wordt u gevraagd de schijfcontrole opnieuw in te plannen voor de volgende keer dat de computer opnieuw wordt gestart. Sommige scans kunnen niet uitgevoerd worden als de PC in gebruik is.
- Klik op Schijfcontrole plannen. Nu kunt u de computer herstarten zodat de schijf­controle wordt uitgevoerd of u laat de schijf­controle uitvoeren de eerstvolgende keer dat u de computer start.

letop.pngIndien u een Windows toetsenbord hebt, opent u de Windows Verkenner door de toetsencombinatie Windows logo + E tegelijk in te toetsen, vervolgens klikt u Computer.

Windows onderdelen uitschakelen

Er kunnen Windows programma's op uw computer staan die u niet gebruikt. Als u bijvoorbeeld nooit dvd's brandt via Windows of nooit dvd's kijkt met de Windows Media­player, dan kunt u die onderdelen uitschakelen. Zijn er spellen in de map Ontspanning die u nooit speelt, dan kunt u die ook uitschakelen. Gebruikt u nooit het Windows Gadget Platform? Schakel het uit. Dan wordt ook het startmenu een stuk overzichtelijker.

Bij de nieuwere Windows versies kunt u onderdelen die u uitschakelt, makkelijk op ieder gewenst moment weer inschakelen, omdat met het uitschakelen de installatie ervan niet ongedaan gemaakt wordt en de hoeveelheid vaste schijfruimte die door deze onderdelen in beslag wordt genomen, hetzelfde blijft.

Onderdelen uitschakelen in Windows

- Klik op het Windows Starten logo.
- Klik op Configuratie­scherm.
- Klik op Programma's.
- Klik op Windows onderdelen in of uitschakelen. Nu laadt het onderdeel.
Bij sommige onderdelen zal het meteen duidelijk zijn of u die wilt uitschakelen. Bij andere is het misschien minder duidelijk of u het kunt uitschakelen omdat u niet goed weet of de computer gebruikt maakt van dat onderdeel. In dat geval kunt u met Google meer informatie zoeken over het onderdeel. Ook kunt u op het vraagteken klikken rechts bovenaan het venster voor meer informatie over Windows onderdelen. Sommige onderdelen kunt u beter aan laten staan zoals Micro­soft.NET Framework.
- Als u een Windows onderdeel wilt uitschakelen, schakelt u het selectievakje naast het onderdeel uit.
- Aanzetten: schakel het vakje in. Mappen met een plusje ervoor hebben submappen. Klik op dit plusje om het onderdeel uit te klappen.
- Klik op OK.

Schijfruimte voor systeem­herstel verminderen

Alle systeem­herstelpunten bij elkaar vragen veel schijfruimte. Daar is gelukkig wat aan te doen door oude herstel­punten te verwijderen. Gebruik CCleaner en open via de knop Gereedschap het onderdeel Systeemherstel. Er verschijnt een lijst met herstel­punten. Elk systeem­herstelpunt heeft een datum en omschrijving. Selecteer het herstelpunt dat u wilt wissen en gebruik de knop Verwijderen om schijfruimte vrij te maken. U kunt meerdere herstelpunten tegelijk wissen door de Ctrl-toets te gebruiken en de herstel­punten één voor één aan te klikken. Vaak zijn er tientallen herstelpunten opgeslagen. Algemeen wordt verondersteld dat 10 tot 15 herstelpunten voldoende zijn. Om flink wat schijfruimte te winnen verwijdert u de huidige herstelpunten op het laatste na. Dat doet u via het tabblad Meer opties in Schijf­opruiming. Dat bereikt u via Start > Alle programma's > Bureau-acces­soires > Systeemwerkset.

Standaard staat Vista systeem­herstel ingesteld om 15% van de capaciteit van uw harde schijf te gebruiken. Bij grote harde schijven is dit nogal veel. Voor een 360GB harddisk is dit 54GB. U kunt dit bij Vista niet via een GUI instellen, maar wel als volgt.

Open een commandolijn in administrator mode:

Klik Start > typ bij Zoekopdracht starten CMD en toets dan CTRL+SHIFT+ENTER

Typ nu het volgende om de nu toegewezen ruimte te zien;

vssadmin list shadowstorage

Typ nu de volgende opdracht:

vssadmin resize shadowstorage /on=c: /for=c: /maxsize=4GB

Met bovenstaande opdracht wordt de ruimte voor systeemherstel tot 4GB beperkt, maar u kunt zelf uitmaken hoeveel dat wordt. Vervang eventueel de C-tjes door D, E etc. al naar gelang het aantal schijven dat u heeft.

Typ exit om de commandolijn te verlaten.

In Windows7 en 8 is de hoeveelheid schrijfruimte voor systeemherstel weer gemakkelijker in te stellen.

- Klik op Start, klik met de rechtermuisknop op Deze computer en kies Eigenschappen.
- Klik vervolgens op de link Systeembeveiliging aan de linkerkant. Als u wordt gevraagd om een beheerderswachtwoord of bevestiging, typ dan het wachtwoord of geef de bevestiging. Het venster Systeem­eigenschappen wordt geopend op het tabblad Systeem'­beveiliging.
- In het tabblad Systeem­beveiliging selecteert u in het kader Beschikbare schijven de Systeemschijf en klikt u op Configureren. Met een schuifregelaar kunt u het maximale schijfgebruik voor de herstelpunten opgeven, bijvoorbeeld 6%

letop.pngSysteemherstel heeft vanaf sommige edities van Windows Vista en 7 een nieuwe functie: het bijhouden van bestandsversies (ook wel schaduwkopieën genoemd). Via de Eigenschappen van een willekeurig bestand (tabblad Vorige versies) kan een gewijzigd bestand in oude staat worden hersteld op basis van de door Systeemherstel aangemaakte schaduw­kopieën van eerdere versies. Wanneer u herstelpunten verwijdert, worden vorige versies van bestanden ook verwijderd.

Windows 7, 8: verwijderen van herstelpunten behalve de meest recente

- Klik op Start.
- Klik op Computer om de Windows Verkenner te openen.
- Klik met de rechter muisknop op de Windows partitie, doorgaans is dit C:\.
- Klik op Eigenschappen.
- Klik op Schijf­opruiming bij het tabblad Algemeen, nu laadt Schijf­opruiming.
- Activeer de knop Systeem­bestanden opschonen.
- Klik op het tabblad Meer opties.
- Klik onder Systeemherstel en schaduw­kopieën op Opruimen.
- Klik in het dialoog­venster Schijf­opruiming op Verwijderen.
- Klik op Bestanden verwijderen en vervolgens op OK.

letop.pngIndien u een Windows toetsenbord hebt, opent u de Windows Verkenner door de toetsen­combinatie Windows logo + E tegelijk in te toetsen, vervolgens klikt u Computer.

Windows 7, 8: alle herstelpunten verwijderen

Klik op Start.
- Klik met de rechter muisknop op Computer en kies Eigenschappen.
- Klik in het linkerdeel­venster op Systeem­beveiliging.
- Klik op het tabblad Systeem­beveiliging.
- Klik op Configureren.
- Klik onder Schijfruimte­gebruik op Verwijderen.
- Dan moet u bevestigen of u wilt Doorgaan.
- Na het verwijderen krijgt u een melding dat de herstelpunten zijn verwijderd.

Een andere mogelijkheid om Systeem­eigenschappen te openen om herstelpunten te verwijderen is door herstelpunt (of herstel) in te typen bij Programma's en bestanden zoeken, uit de resultaten die verschijnen kiest u Een herstelpunt maken.
Systeem­eigenschappen kunnen ook zo geopend worden: Start > Configuratie­scherm > Systeem en Beveiliging > Systeem > Systeem­beveiliging.

Prullenbak legen en verkleinen

Wellicht overbodig te vermelden, maar na het verwijderen van de nodige bestanden moet ook de prullenbak nog even worden geleegd. Dit kan met een rechter muisklik op de prullenbak in het bureaublad, optie Prullenbak leegmaken. De toets­combinatie SHIFT-DEL verwijdert bestanden overigens direct, buiten de prullenbak om.

Geblokkeerde bestanden

Lukt het niet een bestand te verwijderen of te verplaatsen omdat het door een bepaald proces bezet wordt gehouden? De boosdoener is in veel gevallen eenvoudig te achterhalen en vrij te maken met de tool Process Explorer, een goede vervanger voor Windows Taakbeheer. Klik in de menubalk van Process Explorer op Find, Find Handle or DLL en voer de naam van het bezette bestand in om de naam van het verantwoordelijke proces op te sporen. Dit proces kan vervolgens in het basisscherm worden beëindigd door er met rechts op te klikken en te kiezen voor Kill Process.

letop.png In Windows wordt standaard Windows Taakbeheer (toegankelijk met de toetscombinatie CTRL-SHIFT-ESC) gebruikt voor het beheren van de processen. Heeft u liever Process Explorer als standaard beheerder, dan kan dat worden ingesteld via Options, Replace Task Manager.

Als de ruimte op de computer schaars is, kunt u de grootte van de prullenbak verkleinen. Zo maakt u extra harde schijfruimte vrij. Windows reserveert standaard 10% voor de prullenbak, bij een 80 GB harde schijf is dat 8 GB. Windows Vista heeft standaard een maximale grootte van 2 GB.

Als de Prullenbak vol is en het bestand dat u verwijdert, er niet meer in past, krijgt u de vraag of u het bestand definitief wilt verwijderen. U kunt er ook voor kiezen bestanden niet eerst naar de prullenbak te verplaatsen maar meteen te verwijderen. Dan neemt u het risico bestanden te verwijderen die u eigenlijk had willen behouden. Nu zijn er wel programma's waarmee bestanden teruggehaald kunnen worden, zoals recuva of glary utilities, maar het kan altijd gebeuren dat het bestand niet meer terug te vinden is, of dat het niet meer hersteld kan worden.

Prullenbak verkleinen in Windows

- Klik met de rechtermuisknop op de Prullenbak op het bureaublad.
- Klik vervolgens op Eigenschappen.
- Indien van toepassing: Bij meerdere harde schijven, partities of een externe harde schijf die met de computer is verbonden, selecteert u onder Locatie van Prullenbak de locatie die u wilt wijzigen.
- Klik op het tabblad Algemeen en typ onder Locatie van Prullenbak een getal in het vak Maximale grootte.
- Klik op OK.

Aanpassen PC instellingen

Er zijn screensavers en andere bureaublad­accessoires, zoals extra klokken, weerberichten etc. die computer­capaciteit gebruiken. Dat gaat allemaal ten koste van de prestaties van de machine. Ga eens na of u dat echt allemaal nodig hebt en verwijder die desgewenst.
Veel programma's willen extra's installeren tijdens installatie. Kijk dus goed mee met de installatievensters, zodat u naderhand niet ineens met een toolbar zit, waar u niet op zit te wachten. Die kunt u trouwens ook weer verwijderen. Bovendien kunt u bij sommige programma's tijdens de installatie onderdelen selecteren om die al dan niet te installeren. Gebruikt u die niet, vink ze uit, zodat ze niet mee worden geïnstalleerd.

Menubalk Windows Verkenner weergeven

In de Windows Verkenner is in Windows niet altijd de Menubalk zichtbaar. In deze menubalk vindt u bijvoorbeeld Bestand, Beeld en Extra. Met ALT of F10 wordt de menubalk tijdelijk zichtbaar.

In Windows

- Klik op Start.
- Klik op Computer om de Windows Verkenner te openen.
- Klik op Organiseren en selecteer hier Map- en zoekopties.
- Selecteer het tabblad Weergave
- Bij de Geavanceerde instellingen zet u een vinkje bij Altijd menu's weergeven.
- Klik op Toepassen.
- Klik op OK.

letop.pngIndien u een Windows toetsenbord hebt, opent u de Windows Verkenner door de toetsen­combinatie Windows logo + E tegelijk in te toetsen, vervolgens klikt u Computer.
In de Windows Verkenner kunt u ook op F10 klikken. Hierna selecteert u Mapopties in het menu Extra. Hier vinkt u op het tabblad Weergave de gewenste optie aan.
Een andere manier is: Start > Configuratiescherm > Vormgeving en Persoonlijke instellingen > Mapopties.

Opstart- en herstelinstellingen

Bij problemen op de computer herstart Windows automatisch. Deze optie kunt u uitgeschakelen. U kunt dan bij problemen onderzoek doen naar de oorzaak in plaats van dat Windows meteen automatisch herstart. U kunt deze optie ook uitvinken om te voorkomen dat het systeem opnieuw wordt gestart, terwijl bezig bent problemen als gevolg van systeemfouten op te lossen.

In Windows 7, 8

- Klik op Start.
- Klik op Configuratiescherm.
- Klik op Systeem en beveiliging.
- Klik op Systeem.
- Klik op Geavanceerde systeem­instellingen links in het deelvenster.
- Klik op het tabblad Geavanceerd.
- Klik op Instellingen bij Opstart- en herstel­instellingen.
- Vink het vakje De computer automatisch opnieuw opstarten uit.
- Klik tweemaal op OK.

In Windows 7, 8

- Klik op Start.
- Klik op Configuratiescherm.
- Klik op Systeem en Beveiliging.
- Klik op Systeem.
- Klik op Geavanceerde systeem­instellingen links in het deelvenster.
- Klik op het tabblad Externe verbindingen.
- Vink het hokje bij Hulp op afstand uit.
- Klik op Toepassen.
- Klik op OK.

In Windows 7, 8

- Klik op Start.
- Klik op Configuratiescherm.
- Selecteer bij het onderdeel Klok, taal en regio de optie Toetsenborden of andere invoermethoden wijzigen.
- In dit venster Land en taal (Landinstellingen bij Vista) selecteert u het tabblad Toetsenborden en talen.
- Hier klikt u onder Toetsenborden en andere invoertalen op Toetsenborden wijzigen.
- Bij het tabblad Algemeen staat de gewenste Standaard invoertaal: Nederlands (Nederland) - Verenigde Staten (Internationaal).
- Geef bij Geïnstalleerde services aan welke taal gebruikt moet worden: Nederlands (Nederland). Verwijder de extra talen die hier staan (bijvoorbeeld Engels) door ze te selecteren en rechts op Verwijderen te klikken.
- Klik daarna onder het toetsenbord teken op Nederlands en verwijder dat ook zodat hier alleen Verenigde Staten (Internationaal) staat. Het toetsenbord teken op de taakbalk verdwijnt dan, omdat er geen verschillende taal opties meer zijn waar tussen gewisseld kan worden. Het is via de knop Toevoegen mogelijk de verwijderde talen of andere talen weer toe te voegen.
- Klik op Toepassen.
- Klik op OK.

letop.pngStaat op de taakbalk het toetsenbord teken? Klik hier met de rechter muisknop op en selecteer Instellingen om de invoertaal te wijzigen. Wanneer bovenstaande stappen worden doorlopen zal het toetsenbord teken van de taakbalk verdwijnen, omdat er geen taal opties meer zijn waar tussen gewisseld kan worden.

Schrijfcache inschakelen Windows 8, 7

Door het inschakelen van de schrijfcache versnellen de activiteiten die te maken hebben met het bewaren van gegevens op de harde schijf. Op het moment dat de schijfcache is ingeschakeld, wordt er voor die schijf een stukje geheugen gereserveerd. Ieder keer als er iets moeten worden weggeschreven naar de harde schijf, zal de computer dit eerst naar het gereserveerde geheugen doen. Als dit geheugen (de buffer) "vol" zit, worden de gegevens "echt" weggeschreven naar de harde schijf. Niet alle type harde schijven ondersteunen de functie Schrijfcache inschakelen.

Als de schrijfcache uitstaat wordt steeds alles naar de harde schijf geschreven. Hoe weinig gegevens er op dat moment ook zijn, de schijf komt in actie en start met schrijven. Als de gegevens worden opgespaard (dus met de schijfcache ingeschakeld), worden alle gegevens in de buffer in één keer weggeschreven en wordt er wat tijd gespaard. U verkort het werken en ook de levensduur van de harde schijf. Die hoeft namelijk alleen in actie te komen als de buffer vol zit.

Schrijfcache inschakelen

Er is een klein risico verbonden aan het inschakelen van de schrijfcache. Omdat de gegevens niet direct op de harde schijf worden weggeschreven, bestaat er een kleine kans op gegevensverlies. Op het moment van een stroomuitval zullen de gegevens die op dat moment in de "cache" aanwezig zijn, hoogstwaarschijnlijk verloren gaan. Maar gelukkig zijn er zelden spontane stroom uitvallen. Mocht u er absoluut zeker van willen zijn, dat u geen data verliest, dan kunt u overwegen om een backup stroombron voor de harde schijf aan te schaffen. Ook kunt u altijd en regelmatig uw werk backuppen op een usb of iets dergelijks.

Windows 7, 8

- Klik op Start.
- Klik op Configuratiescherm.
- Klik op Systeem en beveiliging.
- Klik op Systeem.
- Klik in het linkerdeelvenster op Apparaatbeheer.
- Klik in het dialoogvenster Apparaatbeheer op het pijltje vóór Schijfstations.
- Rechtsklik op de vaste schijf waarvan de cache geactiveerd moet worden.
- Selecteer dan de optie Eigenschappen.
- Open het tabblad Beleidsregels.
- Vink de optie Schrijfcache op het apparaat inschakelen aan.
- Klik op OK.

Index service uitschakelen Windows 8, 7

indexeren.jpg

Heeft u ooit gemerkt dat de harde schijf in Windows 7 en 8 zo blijft ratelen, zelfs als u niets doet? Dat komt omdat Windows 7 en 8 een indexeerfunctie hebben. Het voordeel van het indexeren is dat u met de zoekfunctie bestanden sneller kunt vinden. Er wordt een soort database bijgehouden van alle bestanden en hun inhoud. Het doel is het versnellen van zoekopdrachten, vooral wanneer u zoekt naar woorden in een bestand. Alleen moet het systeem wel steeds bijhouden welke bestanden gewijzigd, toegevoegd of verwijderd zijn. En dus gebruikt deze index service computer capaciteit. De service is altijd actief om steeds de indexering database up to date te houden. Standaard worden alle meest gangbare bestanden op de computer geïndexeerd. Tot de niet-geïndexeerde bestanden behoren programma- en systeembestanden. Een nadeel van het indexeren is dat de schijf regelmatig minuten lang ratelt. Bovendien is de behaalde prestatiewinst van deze functie niet geweldig. Zoekt u u bijna nooit in Windows dan kunt u deze service uitschakelen. Als de computer toch al niet zo snel is, of u loopt tegen de grenzen van uw hardware limiet aan, dan is het uitschakelen van deze service een goede optie. Klik hiervoor op Start en klik met de rechter muisknop op Computer. Kies in het snelmenu Beheren. Het scherm Computerbeheer verschijnt. Klik in het linkermenu op Services en toepassingen, vervolgens dubbelklikt u in het rechter scherm op Services. Er verschijnt een lijst van alle Windows-services. Zoek in de lijst naar Windows Search en dubbelklik erop. In het tabblad Algemeen kiest u bij opstarttype: voor Uitgeschakeld. Klik op OK om het venster te sluiten. Vanaf nu zal de computer niet meer indexeren, waardoor u ook geen last meer hebt van een voortdurend ratelende schijf. Windows zal uw bestanden niet meer stuk voor stuk doorzoeken. Uw computer wordt sneller en u houdt meer ruimte over omdat er geen index meer op de schijf hoeft te slaan. Nadeel is dat veel bestanden niet meer gevonden worden als u zoekt. Er wordt niet meer gezocht in de inhoud van bestanden. Gaat u dan echter naar Uitgebreide zoekresultaten dan kunt u aangeven dat u door de hele computer wilt zoeken, of in een bepaalde map. Uitgebreid zoeken duurt dan wel een stuk langer.

letop.pngGebruikt u vaak het zoekvak voor het zoeken naar bestanden (niet programma's, die worden altijd wel gevonden) of teksten in een bestand, zet de service dan niet uit.

Windows 7, 8

- Klik op Start.
- Klik op Uitvoeren.
- Typ in SERVICES.MSC
- Klik op OK.
- Zoek Windows Search bij de Services.
- Dubbelklik erop.
- Bij de Eigenschappen klikt u eerst op Stoppen om de service te stoppen.
- Vervolgens klikt u op de pijl naast Opstarttype.
- Selecteer hier Uitgeschakeld.
- Klik op Toepassen.
- Klik op OK.
- Sluit het venster door op het kruisje te klikken rechts bovenaan of via Bestand > Afsluiten links bovenaan.

letop.pngUitvoeren kan ook gestart worden door de toetsen­combinatie Windows logo + R tegelijk in te toetsen.

letop.pngAls er geen knop Uitvoeren staat kunt u die instellen. Klik in dit geval met de rechtermuisknop op de Taakbalk of Start en kies Eigenschappen. Ga naar het tabblad Menu start en klik op Aanpassen. Vink het vakje De opdracht Uitvoeren weergeven aan, klik op OK, op Toepassen en klik nogmaals op OK.
Windows Search (Zoeken) kan op ieder gewenst moment via ditzelfde venster weer ingeschakeld worden.

letop.pngBij de Windows onderdelen kunt u ook Windows Search (Zoeken) uitschakelen. Maar wanneer u dat doet verdwijnt de zoekbalk Programma's en bestanden zoeken die u te zien krijgt als u op Start klikt. Maar programma's kunnen nog wel makkelijk gevonden en dus geopend worden via dit zoekvak, ook al is Windows Search uitgeschakeld. Het blijft daarom handig als de zoekbalk toch wordt weergegeven. Bovendien verdwijnt Windows Search uit de lijst met Services als u het Windows onderdeel uitschakelt. Het is makkelijker om Windows Search alleen uit te schakelen bij de Services zoals eerder beschreven, en niet bij de Windows onderdelen, omdat u dan makkelijk op dezelfde wijze Windows Search weer kan inschakelen.

Standaardgebruiker inschakelen Windows 8, 7

In Windows kunt u meerdere accounts aanmaken. U kunt een administrator account maken en een standaardaccount. Een administrator heeft volledige rechten en een standaard gebruiker beperkte rechten. Er moet altijd minimaal één administrator account op de computer zijn ingesteld. Het standaardaccount draagt bij aan de beveiliging van de computer. Het voorkomt dat gebruikers wijzigingen kunnen aanbrengen als het verwijderen van bestanden die vereist zijn voor de werking van de computer. Een standaardgebruiker kan niet (onbewust) schade aanbrengen aan het systeem.

Standaardgebruiker inschakelen in Windows 7, 8

- Klik op Start.
- Klik op Configuratiescherm.
- Klik op Gebruikers­accounts toevoegen of verwijderen onder Gebruikersaccount en Ouderlijk toezicht.
- Klik op Een nieuw account maken.
- Geef het account een naam en selecteer het accounttype Standaardgebruiker.
- Klik op Account maken.
Vanaf nu is de nieuwe account aangemaakt en kunt u inloggen op deze nieuwe account.

Wanneer het account is aangemaakt opent het venster Account beheren. Klik op het zojuist aangemaakte account om dat desgewenst te wijzigen. Deze opties zijn er:

- De accountnaam wijzigen.
- Een wachtwoord instellen.
- De afbeelding wijzigen.
- Ouderlijk toezicht instellen.
- Het accounttype instellen.
- De account verwijderen.
- Een ander account beheren.

letop.pngU kunt ook een gastaccount aanmaken, maar dat is wat anders dan een standaard gebruikersaccount. Het gastaccount is bedoeld voor gebruikers zonder account. Als het gastaccount wordt ingeschakeld zijn er slechts twee opties mogelijk: De afbeelding wijzigen en De gastaccount uitschakelen.
letop.pngWanneer u bent aangemeld met een standaardaccount, kunt u alles doen wat u ook met een administratoraccount kunt doen. Maar als u een handeling wilt uitvoeren die betrekking heeft op andere gebruikers van de computer, zoals het installeren van software of het wijzigen van de beveiligingsinstellingen, kan Windows u vragen een wachtwoord voor een administratoraccount op te geven.

Probleem­oplossers Windows 7

Windows 7 heeft programma's waarmee een aantal algemene problemen op de computer kunnen worden opgelost zoals netwerkproblemen, hardware- en apparaatproblemen, problemen met het gebruik van internet of met de compatibiliteit van programma's. Probleemoplossers kunnen niet alle problemen oplossen maar kunnen wel helpen die in kaart te brengen en sommige verhelpen.

Probleemoplossers openen

- Klik op Start.
- Klik op Configuratiescherm.
- Klik onder Systeem en beveiliging op Problemen detecteren en oplossen.
Nu opent het venster Problemen met de computer oplossen. Hier staan de beschikbare probleemoplossers. Klik op het gewenste onderdeel:

letop.pngU kunt ook op Alles weergeven links in het deelvenster klikken. Dan worden in één keer alle categorieën weergeven die beschikbaar zijn.

letop.pngAls u in het venster Problemen met de computer oplossen het onderste selectievakje De meest recente probleemoplossers downloaden van de Windows Online Troubleshooting Service inschakelt, kunt u online probleemoplossers gebruiken. Afhankelijk van de systeeminstellingen dient u mogelijk de optie Wilt u de meest actuele inhoud die beschikbaar is voor het oplossen van problemen? te gebruiken. Klik in dit geval op Ja.

letop.pngZorg dat de pc is verbonden met internet om zo de meest actuele probleemoplossers van de Windows Online Troubleshooting Service te kunnen gebruiken.

letop.pngIn het eerste venster van de probleemoplossers staat een blauwe koppeling Geavanceerde opties. Hier staat een vakje aangevinkt Oplossingen automatisch toepassen. Als een probleemoplosser als administrator uitgevoerd kan worden, staat hier ook de optie Als administrator uitvoeren.

letop.pngAls u in een probleemoplosser op de blauwe link Geavanceerde opties klikt en vervolgens het selectievakje Oplossingen automatisch toepassen uitschakelt, wordt een lijst met oplossingen weergegeven als er problemen zijn gevonden. Kies dan de gewenste oplossing uit deze lijst.

letop.pngSoms is het handiger om het vakje Oplossingen automatisch toepassen uit te vinken. Het kan gebeuren dat de probleemoplosser "problemen" vindt die u helemaal niet als een probleem ziet en die dus ook niet opgelost hoeven te worden.

letop.pngIn één van de laatste vensters van de probleemoplosser kunt u desgewenst op de blauwe koppeling klikken Gedetailleerde informatie weergeven om het rapport te bekijken. Dit rapport kan ook teruggelezen worden via Geschiedenis weergeven.

letop.pngAls de probleemoplosser is voltooid en het probleem is niet opgelost, kunt u de probleemoplosser sluiten of Meer opties weergeven. U kunt ook via Geschiedenis weergeven de helpfunctie gebruiken om oplossingen te zoeken.

letop.pngWanneer u een probleemoplosser start, worden er soms vragen gesteld of moet u misschien instellingen herstellen om het probleem te helpen oplossen.

letop.pngMogelijk worden er bij de verschillende onderdelen ook andere onderdelen vermeld bijvoorbeeld omdat uw computer is aangesloten op een openbaar netwerk in plaats van een thuisnetwerk.

- Het venster Problemen oplossen - Programma's handelt over Programma­compatibiliteit (programma's):

oudere programma's met deze versie van Windows uitvoeren. De meeste programma's die voor Windows Vista zijn geschreven werken ook in Windows 7, maar sommige oudere programma's worden misschien gebrekkig of niet uitgevoerd. Als een ouder programma niet correct wordt uitgevoerd, gebruikt u deze probleemoplosser om het gedrag van eerdere Windows versies te simuleren.

- Het venster Problemen oplossen - Internetverbindingen (het netwerk):

Een verbinding maken met internet of een specifieke website maken handelt over problemen die zich kunnen voordoen bij de volgende onderdelen:
Netwerkadapter (het netwerk): problemen met Ethernet-, draadloze of andere netwerkadapters oplossen.
Internetverbindingen (het netwerk): een verbinding maken met internet of een specifieke website maken. Als u bijvoorbeeld geen toegang hebt tot een website wordt een foutbericht weergegeven. Het bericht is misschien niet nuttig omdat het probleem meestal niet wordt aangegeven. Het probleem kan worden veroorzaakt door verschillende problemen met de computer, de webserver, of het netwerk tussen uw computer en de webserver. Als er een probleem met het netwerk optreedt in Windows 7 kunt u met de probleemoplosser voor netwerken het probleem lokaliseren en oplossen. Als u bijvoorbeeld de foutmelding Pagina kan niet worden weergegeven of Server niet beschikbaar ziet, kunt u de probleemoplosser voor netwerken gebruiken om het probleem te identificeren. Als u de probleemoplosser voor netwerken wilt openen vanuit netwerk­gerelateerde foutberichten, klikt u op Probleem vaststellen of Probleem oplossen.
Gedeelde mappen (het netwerk): toegang verkrijgen tot gedeelde bestanden en mappen op andere computers.
Thuisgroep (het netwerk): computers of gedeelde bestanden in een thuisgroep weergeven.
Binnenkomende verbindingen (het netwerk): andere computers toestaan om met deze computer te communiceren via Windows Firewall.

- Het venster Problemen oplossen - Printer (afdrukken):

handelt het over het oplossen van problemen die verhinderen dat het afdrukken wordt voltooid. Op uw computer staat bijvoorbeeld op het eerste venster bij het onderdeel Printer geen schildje. Dit betekent dat het onderdeel niet als administrator wordt uitgevoerd waardoor deze optie wordt gegeven bij de geavanceerde opties. Aangezien u deze optie niet hebt aangeklikt wordt de mogelijkheid gegeven De reparaties als administrator uitvoeren. U gebruikt OneNote niet en omdat uw printer momenteel niet aangesloten is op de computer heeft u geen reparaties uitgevoerd.

- Het venster Problemen oplossen - Windows Media Player-instellingen (Media Player):

handelt over het oplossen van problemen met Windows Media Player. U vindt daar de volgende onderdelen:
Windows Media Player instellingen (Media Player): standaard­instellingen van Windows Media Player herstellen.
Windows Media Player-bibliotheek (Media Player): mediabestanden laten weergeven in de Windows Media Player-bibliotheek.
Dvd in Windows Media Player (Media Player): een dvd afspelen in Windows Media Player.
Tv-tuner instellen (Windows): problemen oplossen met het bekijken van tv programma's met Windows Media Center.
Cd's, dvd's en Blue-ray-schijven afspelen en branden (apparaat): problemen oplossen die het afspelen of branden van cd's, dvd's of Blue-ray-schijven verhinderen.

- In het venster Problemen oplossen - Hardware en geluiden staan de onderdelen:

Audio afspelen (geluid): geluiden en andere muziekbestanden afspelen.
Audio openen (geluid): audio-invoer opnemen met een microfoon of andere bron.
Hardware en apparaten (het apparaat): hardware gebruiken en toegang tot apparaten die met deze computer zijn verbonden.

- Het venster Problemen oplossen - Hardware en apparaten (het apparaat):

Als uw computer problemen heeft met een pas geïnstalleerd apparaat of andere hardware moet u het probleem proberen op te lossen met de probleemoplosser voor hardware en apparaten. Er wordt dan gecontroleerd op algemene problemen en of nieuwe apparaten of hardware die aan de pc zijn gekoppeld juist zijn geïnstalleerd.

- In het venster Problemen oplossen - Vormgeving en persoonlijke instellingen staan de volgende onderdelen:

Aero (de bureaublad­ervaring): aero-effecten zoals transparantie weergeven. Die effecten kunt u uitschakelen om de computer­prestaties te verbeteren
Schermweergave­kwaliteit (de bureaublad­ervaring): instellingen aanpassen om de beeldscherm­weergave te verbeteren. Hier vindt u mogelijkheden aangeboden.

- In het venster Problemen oplossen - Systeem en beveiliging staan de volgende onderdelen:

Systeemonderhoud (het systeem): ongebruikte bestanden en snelkoppelingen verwijderen en andere onderhoudstaken uitvoeren.
Prestaties (prestaties): instellingen aanpassen die de snelheid en prestaties in het algemeen kunnen verbeteren.
Energiebeheer (energie): pas de instellingen voor energiebeheer aan om de resterende accutijd te helpen verlengen en het energieverbruik te verminderen.
Zoeken en indexeren (Windows): items op uw computer zoeken met Windows Search. Als u deze probleemoplosser had uitgevoerd als administrator terwijl het vakje Oplossingen automatisch toepassen is aangevinkt had de probleemoplosser uit zichzelf Windows Search weer ingeschakeld. Dus soms is het handig om niet direct als administrator uit te voeren en om Oplossingen automatisch toepassen uit te vinken. Zo krijgt u namelijk een lijst met mogelijke oplossingen te zien en kunt u dit desgewenst toepassen. Maar het gevonden probleem is niet echt een probleem, als u Windows Search hebt uitgeschakeld, bijvoorbeeld omdat u die functie alleen gebruikt om programma's te vinden en niet om bestanden te vinden.

In het venster Windows Update (Windows) kunt u problemen oplossen die voorkomen dat Windows kan worden bijgewerkt. Dit onderdeel wordt uitgevoerd als administrator. Op uw computer staat op het eerste venster bij het onderdeel Windows Update een schildje. Dat schildje betekent dat het onderdeel als administrator wordt uitgevoerd. Ook staat het vakje Oplossingen automatisch toepassen aangevinkt zoals te zien is als u op de Geavanceerde opties klikt. Als hier een probleem wordt gevonden dat Windows zelf kan oplossen worden de gevonden oplossingen automatisch uitgevoerd.

Probleemoplossing: Geschiedenis weergeven

- Klik op Start.
- Klik op Configuratiescherm.
- Klik onder Systeem en beveiliging op Problemen detecteren en oplossen.
- Klik op Geschiedenis weergeven links in het deelvenster. Hier kunt u de geschiedenis van uitgevoerde probleem­oplossers bekijken, inclusief probleemoplossers die als administrator zijn uitgevoerd (klik hiervoor op de blauwe koppeling onderaan het venster Ook probleemoplossers opnemen die als administrator zijn uitgevoerd).

Ga als volgt te werk om de gegevens te kunnen zien:

Naam: selecteer de probleem­oplosser die u wilt bekijken.
Details weergeven: selecteer eerst een probleem­oplosser en klik dan op Details om het bijbehorende rapport te lezen.
Zoeken in Help: selecteer eerst een probleem­oplosser en klik dan op Zoeken in Help om Windows Help en ondersteuning te openen. Er worden zoekresultaten weergeven die zijn gevonden met de naam van de probleem­oplosser.
Verwijderen: selecteer eerst een probleem­oplosser en klik dan op Verwijderen om deze probleem­oplossing uit de geschiedenis te verwijderen.

Hulpprogramma's Windows

Windows 7 en Vista beschikken over hulpprogramma's die u helpen de prestaties van de computer in kaart te brengen. U heeft dan een richtlijn als er bijvoorbeeld problemen zijn of als u de prestaties van de computer wilt verbeteren.

U kunt controleren of er informatie over programmafouten en het oplossen van problemen wordt weergegeven in Logboeken. Zoek een koppeling naar de online-Help en controleer of hierin informatie over het oplossen van problemen beschikbaar is.

Logboeken Windows 7, 8
Logboeken Windows Vista

Taakbeheer: controleer het geheugen dat programma's in beslag nemen

In Taakbeheer wordt weergeven welke programma's, processen en services momenteel op de computer actief zijn. U kunt Taakbeheer gebruiken om de prestaties van de computer te volgen of om een programma te sluiten dat niet reageert. Om te beginnen kunt u aan de hand van Taakbeheer bepalen welke programma's veel geheugen opslokken. Wanneer u Taakbeheer opent, kunt u aan de kolom Geheugen (privéwerkset) op het tabblad Processen zien hoeveel geheugen voor elk programma nodig is. Als u dat programma weinig gebruikt, kunt u dit uitschakelen, vervangen door een vergelijkbaar (eenvoudiger) programma dat met minder resources genoegen neemt, en zelfs verwijderen (als u het nooit gebruikt). Dit kan een wereld van verschil betekenen.

Processen uitschakelen is voor de wat gevorderde computer gebruiker. Sluit nooit zomaar een proces af, dat kan leiden tot een onstabiel systeem.

Wat kan Taakbeheer voor u doen

Windows 7: Details over computerprestaties weergeven met Taakbeheer

In Windows 8, 7

- Met een klik op Ctrl+Shift+Esc opent u Windows Taakbeheer
- Open het tabblad Processen om aan de kolom Geheugen (privéwerkset) te zien hoeveel geheugen voor elk programma nodig is. Start eventueel eerst het programma waarvan u wilt weten hoeveel geheugen dit programma gebruikt.
- Open het tabblad Prestaties voor meer informatie. Daar staat onder Systeem: Toeg. (MB). Dat verwijst naar het wisselbestand. Het eerste getal toont de grootte van het huidige wisselbestand, het tweede de totale hoeveelheid beschikbare geheugen. Dat is dan de som van het fysiek geheugen en de maximale grootte van het wisselbestand. In Windows 7, 8 kan via Broncontrole nog meer informatie over het geheugenverbruik worden verkregen.

letop.pngMet de toetsen­combinatie Ctrl+Alt+Del kan Taakbeheer ook gestart worden. In het Windows venster kiest u dan de optie Taakbeheer starten.

letop.pngTaakbeheer kan ook geopend worden door met de rechtermuisknop op de taakbalk te klikken en vervolgens op Taakbeheer starten te klikken.

Betrouwbaar­heidscontrole

Windows beschikt over de Betrouwbaarheids­controle. Een onderdeel waarbij u kunt zien hoe de computer presteert en welke onderdelen verantwoordelijk zijn als de computer minder presteert. Met deze functie kunt u over een langere periode de status van uw computer inzichtelijk krijgen en zien of Windows stabiel draait.
Wanneer u de betrouwbaarheids­controle uitvoert, krijgt u een grafiek te zien, hoe stabiel Windows heeft gedraaid de afgelopen periode. Dit kunt u trouwens pas zien als de computer een tijdje in gebruik is. Als u Windows net hebt geïnstalleerd of de computer net hebt gekocht, is deze grafiek nog leeg. In de grafiek kunt u per dag zien: de waarschuwingen, de gebeurtenissen en kritieke fouten. Wanneer de lijn plotseling daalt, is er een probleem in Windows.

Het programma biedt een stabiliteits­index met een bereik van 1 (minst stabiel) tot en met 10 (meest stabiel). Aan de hand van de index kunt u de betrouwbaarheid van de computer beoordelen. Elke wijziging die u aan de computer aanbrengt en elk probleem dat op de computer optreedt, heeft gevolgen voor de stabiliteits­index.

In Betrouwbaarheids­controle kunt u onder meer de volgende bewerkingen uitvoeren:

- Op een gebeurtenis in de grafiek klikken om details ervan weer te geven.
- Op Dagen of Weken klikken als u de stabiliteitsindex voor een bepaalde tijdsduur wilt weergeven.
- Op een item in de kolom Actie klikken om meer informatie over het item weer te geven.
- Op een datum klikken om te zien welke factoren de systeem­prestaties hebben beïnvloed.

Betrouwbaarheids­controle in Windows 7, 8

- Klik op Start.
- Klik op Configuratie­scherm.
- Klik op Systeem en beveiliging.
- Klik op Onderhouds­centrum.
- Klap het onderdeel Onderhoud uit door op het rechter pijltje te klikken.
- Klik op de link Betrouwbaarheids­geschiedenis weergeven.
- Klik op een datum om te zien welke factoren de systeem­prestaties hebben beïnvloed.

letop.pngStaat op de taakbalk staat rechts een icoon van een vlaggetje? Dan kan daarmee ook het onderhoudscentrum geopend worden.

Windows Prestatie Index

De Windows Prestatie Index meet de mogelijkheden van de hardware- en software­configuratie van de computer en drukt deze meting uit in een getal. Er worden vijf onderdelen gemeten:

- Processor - berekeningen per seconde.
- Geheugen (RAM) - geheugen bewerkingen per seconde.
- Grafisch - bureaublad­prestaties voor Windows Aero.
- Grafische weergave voor spellen - prestaties voor zakelijke toepassingen en spellen in 3D.
- Primaire vaste schijf - overdrachtsnelheid van schijfgegevens.

Elk hardware onderdeel krijgt een afzonderlijke score. De laagste subscore bepaalt de basisscore van de computer en is geen gemiddelde van de gecombineerde scores. De basisscore is bijvoorbeeld 3,3 wanneer de laagste subscore van een afzonderlijk hardware onderdeel 3,3 is. Bij Windows 7 worden de onderdelen beoordeeld op een schaal van 1,0 t/m 7,9 terwijl bij Vista op een schaal van 1,0 t/m 5,9.

Met behulp van deze subscores krijgt u meer inzicht in hoe de computer presteert en kunt u beter inschatten welk onderdeel u eventueel moet upgraden als u wilt dat de prestaties van dat specifieke onderdeel verbeteren. Deze scores bieden bovendien een richtlijn waarmee software die u wilt aanschaffen moet overeenstemmen.

Windows Prestatie Index voor Windows 7, 8

- Klik op Start.
- Klik op Configuratie­scherm.
- Klik op Systeem en beveiliging.
- Klik onder Systeem op Windows Prestatie Index controleren.

Nu kunt u twee dingen doen:

Als er geen scores en basisscores worden weergegeven klikt u op Deze computer classificeren.
Als u onlangs een upgrade hebt uitgevoerd op de hardware en wilt weten of de score is gewijzigd, klikt u op De analyse opnieuw uitvoeren.

Windows Geheugen­controle

Als uw computer vaak vast loopt, dan kan dit liggen aan het interne geheugen. Met Windows Geheugen­controle kunt u het functioneren van het interne geheugen controleren. Normaal gezien detecteert Windows mogelijke problemen met het geheugen van de computer en wordt er een venster weergegeven, waarin wordt gevraagd of u het programma wilt uitvoeren. Als dit hulpprogramma niet automatisch wordt uitgevoerd kunt u het handmatig uitvoeren.

Als het hulpprogramma geheugen­controle geen fouten vindt, krijgt u een bericht waarin staat dat er geen fouten zijn gevonden. Als het hulpprogramma fouten aantreft, kunt u het beste contact opnemen met de fabrikant van de computer voor informatie over het verhelpen van de problemen aangezien geheugen­problemen meestal wijzen op een probleem met de geheugenchips in de computer of een ander hardware probleem.

Windows Geheugen­controle in Windows 7, 8

- Klik op Start.
- Klik op Configuratie­scherm.
- Klik op Systeem en beveiliging.
- Klik op Systeembeheer.
- Klik in dit venster op Windows Geheugen­controle.
- Dan opent een keuze venster: Naar problemen zoeken als ik mijn computer opnieuw opstart of Nu opnieuw opstarten en zoeken naar problemen (aanbevolen). Sla uw werk op en sluit al de programma's voordat u de aanbevolen keuze maakt.

letop.pngEr worden een aantal tests uitgevoerd bij het opnieuw opstarten. Het duurt mogelijk enkele minuten voordat het hulpprogramma het geheugen van de computer heeft gecontroleerd. Zodra de test is voltooid, wordt Windows automatisch opnieuw gestart. Dan krijgt u in het Systeemvak het resultaat van de Geheugen­controle te zien.

Bron: Windows 7 geheugen­controle

Partities maken

Een partitie of volume (de twee termen worden vaak door elkaar gebruikt) is een deel van een vaste schijf die dienst doet als een afzonderlijke schijf. Wanneer u Windows (her)installeert kunt u tijdens de installatie partities maken. Het is ook mogelijk partities te maken als Windows al is geïnstalleerd. Windows zelf heeft hier een programma voor, er zijn ook goede (gratis) externe programma's waarmee dit kan. Het programma van Windows kent zijn beperkingen, externe programma's kunnen vaak meer.

Meerdere partities aanmaken kan om verschillende redenen handig zijn:

- Om meerdere besturings­systemen op een computer te installeren.
- Om het systeem sneller te maken: als het besturings­syteem op een kleine partitie met alleen het besturings­systeem naar bestanden moet zoeken, werkt het sneller dan op één grote volle partitie waar ook veel gegevens op staan. Windows kan dan soepeler draaien omdat deze partitie dan minder belast wordt.
- Om het virtueel geheugen op een andere partitie te zetten dan de partitie waarop Windows is geïnstalleerd. Als u wilt dat Windows soepel draait, kunt u de partitie waarop Windows staat het beste zo min mogelijk belasten. Door het maken van partities kan Windows sneller dingen terugvinden. Virtueel geheugen op een andere partitie zal die partitie meer belasten, en niet de partitie waar Windows op staat, ook al is het dezelfde harde schijf. Bestaat uw systeem uit meerdere schijven, dus niet een opgedeelde schijf maar echt fysiek twee aparte schijven, dan kan snelheids­winst behaald worden door het wissel­bestand op de tweede schijf te zetten.
- Om de data op uw harde schijf overzichtelijk te houden, kunt u bijvoorbeeld een partitie maken voor uw persoonlijke docu­menten, voor uw media, uw downloads, uw games en noem maar op.

letop.pngDe meeste van bovengenoemde opties zijn voor gevorderden en bovenstaande informatie is te beperkt om er mee aan de slag te gaan. Weet wat u doet als u hieraan begint. Verzamel eerst informatie.

letop.pngMaak voordat u partities gaat maken, eerst een backup als extra veiligheids­maatregel. Windows schijf­beheer biedt weinig mogelijheden tot herstel als er iets mis gaat. Ook als u een extern programma gebruikt, maak dan eerst backups van in ieder geval uw persoonlijke documenten. Het kan goed fout gaan namelijk. Al heeft u dit voor een groot deel zelf in de hand.

letop.pngU kunt ook backups maken op partities. Maar deze backups zijn niet zonder risico. Als een andere partitie bijvoorbeeld crasht of geïnfecteerd raakt met een virus is de kans aannemelijk dat de hele computer, dus al de partities, de pineut is.

Vrije ruimte controleren

Verderop deze pagina wordt beschreven hoe u Schijf­beheer kunt openen waarmee u de schijf kunt partitioneren. In Schijfbeheer is ook te zien hoeveel ruimte aanwezig is op de harde schijf. U kunt dit ook controleren voordat u Schij­fbeheer opent.

- Open de Windows Verkenner door de toetsen­combinatie Windows logo + E tegelijk in te toetsen.
- In het venster van Computer is al zichtbaar hoeveel GB de C schijf vrij heeft.
- Ga op de schijf staan die u wilt partitioneren.
- Klik hierop met de rechter muisknop.
- Selecteer Eigenschappen.
- Bij het tabblad Algemeen staat de beschikbare ruimte.

Verborgen bestanden weergeven

Op de computer kunnen verborgen bestanden, mappen en stations aanwezig zijn. Die ziet u niet staan als u de Windows Verkenner opent, maar wel als u Schijfbeheer opent. Dat is het Windows programma waarmee partities gemaakt worden.

U kunt de verborgen bestanden weergeven. U ziet dan in de Windows Verkenner welke bestanden, mappen en stations er op uw computer zijn.

In Windows 7, 8

- Open de Windows Verkenner door het Windows logo + E tegelijk in te toetsen.
- Klik op Organiseren.
- Klik op Map- en zoekopties.
- Selecteer het tabblad Weergave
- Bij de geavanceerde instellingen vinkt u aan Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven (onder Verborgen bestanden en mappen).
- Klik op Toepassen.
- Klik op OK.

Stationsletter wijzigen van een cd-rom, dvd-speler, kaartlezers of partitie

In principe kunnen partities alle letters toegekend krijgen, van A tot en met Z. De letters A en B werden meestal toegekend aan floppy diskstations, waarna de harde schijf volgt met C. Ook nu, wanneer weinig computers nog een floppy-disk drive hebben, krijgen de meeste schijven de C toegekend. Letters kunnen maar één keer gebruikt worden. Wilt u bijvoorbeeld een D partitie maken voor uw gegevens, maar wordt D al gebruikt door uw dvd speler, geef dan eerst een andere letter aan de dvd speler zodat de letter D vrijkomt.

letop.pngWijs geen andere letter aan de C-schijf toe. Dat is in het algemeen de schijf waar Windows op is geïnstalleerd.

In Windows 8, 7

- Klik op Start.
- Klik op Configuratie­scherm.
- Klik op Systeem en beveiliging (Bij Vista heet dit Systeem en onderhoud).
- Klik op Systeem­beheer.
- Dubbelklik op Computer­beheer.
- Klik in het linkerdeel­venster onder Opslag op Schijf­beheer.
- Klik met de rechter muisknop op de schijf waarvan u de schijfletter wilt wijzigen.
- Kies voor Stations­letter en paden wijzigen ...
- Kies nu voor Wijzigen.
- Klik op het pijltje naast het keuzevak en selecteer welke schijfletter u wilt toekennen.
- U krijgt nu de waarschuwing dat sommige programma's niet meer zullen werken. Negeer de waarschuwing en klik op Ja.
- De letter is nu gewijzigd.

letop.pngU kunt de stationsletter van de cd rom speler ook de letter Z toewijzen. Dit geldt trouwens ook voor bijvoorbeeld kaartlezers. Het is handig om die ook letters toe te wijzen die veel later in het alfabet voorkomen. Dan weet u zo goed als zeker dat u die toegewezen letters toch nooit zal gebruiken.
letop.pngStationsletters van partities wijzigen gaat op dezelfde manier. In hetzelfde onderste gedeelte van het venster waar bijvoorbeeld ook de cd rom staat.

letop.pngBlijf van de C schijf af, wijs geen andere letter aan de C-schijf toe. Bij de meeste is dit de schijf waar Windows op is geïnstalleerd.

Niet toegewezen schijfruimte vrijmaken

Als u een partitie wilt maken op een harde schijf, moet u aangemeld zijn als administrator. Bovendien moet er niet-toegewezen schijfruimte op de harde schijf of vrije ruimte binnen een uitgebreide partitie op de harde schijf aanwezig zijn. Als er geen niet toegewezen harde schijf­ruimte aanwezig is, kunt u ruimte vrijmaken door een bestaand volume te verkleinen, door een partitie te verwijderen of door een partitionerings­programma van derden te gebruiken. Zorg er voor dat het volume dat u gaat verkleinen, voldoende ruimte heeft die het kan missen. Zorg ook dat er op de C:\ schijf voldoende ruimte over blijft, zodat Windows en andere geïnstalleerde programma's goed kunnen draaien.

De niet toegewezen schijf­ruimte die u vrij maakt, kunt u gebruiken voor uw partitie. Zorg dat uw partitie groot genoeg is voor wat u ermee wilt gaan doen. Als u bijvoorbeeld films, video's of downloads op deze partitie wilt bewaren, heeft u al snel een grote partitie nodig aangezien films veel ruimte innemen.

In Windows 8, 7

- Zorg dat u bent aangemeld als beheerder / administrator.
- Klik op Start.
- Klik op Configuratie­scherm.
- Klik op Systeem en beveiliging.
- Klik op Systeem­beheer.
- Dubbelklik op Computer­beheer.
- Klik in het linker­deelvenster onder Opslag op Schijf­beheer.
- Klik met de rechter muisknop op het volume dat u wilt verkleinen. Doorgaans is dit (C:\). Blijf af van: door systeem gereserveerd.

Nu wordt het volume gecontroleerd op de beschikbare verkleinings­ruimte. Dit duurt even. Vervolgens geeft de computer aan hoeveel ruimte er beschikbaar is op de schijf. En hoeveel van die ruimte er gebruikt kan worden voor de partitie. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Er zijn namelijk verborgen bestanden op de schijf aanwezig. Die bestanden zijn nodig zijn voor het goed functioneren van Windows.

- Geef op met hoeveel MB de partitie moet worden verkleind (1024MB is 1GB).
- Klik vervolgens op Verkleinen. Nu doet de computer zijn werk. Het duurt even voordat de computer klaar is met het verkleinen van de harde schijf. Het proces is voltooid als u onderin het geopende scherm Schijf­beheer een gedeelte met een zwarte balk ziet: Niet toegewezen.

letop.pngAls de harde schijf in meerdere partities is verdeeld, kunt u partities verwijderen en nieuwe partities maken met de overige niet toegewezen harde schijfruimte. Wanneer u een partitie verwijdert, worden alle gegevens op deze partitie gewist, blijf dus af van de partitie waar Windows op is geïnstalleerd en van een door het systeem gereserveerde partitie.

Partitie maken in Windows 8, 7

- Klik op Start.
- Klik op Configuratie­scherm.
- Klik op Systeem en beveiliging.
- Klik op Systeem­beheer.
- Dubbelklik op Computer­beheer.
- Klik in het linker­deelvenster onder Opslag op Schijf­beheer.
- Klik met de rechter muisknop op een Niet toegewezen gebied van de harde schijf. Als er geen niet toegwezen ruimte op de harde schijf is, moet u deze ruimte eerst vrij maken. Zie Niet toegewezen schijfruimte vrijmaken.
- Klik vervolgens op Nieuw eenvoudig volume.
- Klik in de wizard Nieuw eenvoudig volume maken op Volgende.
- Geef de grootte op van het volume dat u wilt maken in MB (1024MB is 1GB) of accepteer de maximale standaard­grootte.
- Klik op Volgende.
- Accepteer de standaard­stationsletter of kies een andere stationsletter voor de partitie en klik op Volgende. Windows kiest alfabetisch de letter die als volgende aan de beurt is.
- Selecteer in het dialoogvenster Partitie formatteren: De Volume op basis van de volgende instellingen formatteren. De standaard­instellingen staan op bestand systeem NTFS en de cluster­grootte standaard. De Volumenaam kunt u wijzigen in een naam naar eigen keuze, en is afhankelijk van wat u met deze partitie wilt gaan doen. Het aanpassen van de naam kan altijd nog in een later stadium (bijvoorbeeld via de Eigenschappen van de partitie, tabblad Algemeen, dat u kunt openen in de Windows Verkenner). Het enige wat u nu nog moet aanvinken, is Snel­formatteren. Klik hierna op Volgende.
- Controleer de instellingen van de nieuwe partitie.
- Klik op Voltooien. Na enkele ogenblikken zal er in het scherm Computer­beheer onder Schijf­beheer een nieuwe partitie zichtbaar zijn.

letop.pngWanneer u nieuwe partities maakt op een standaard­schijf worden de eerste drie geformatteerd als primaire partities. Vanaf de vierde partitie worden de partities geconfigureerd als een logisch station binnen een uitgebreide partitie.

letop.pngNa het aanmaken van een partitie lijkt het in de Windows verkenner of er een nieuwe harde schijf ingebouwd is. Maar dit is niet waar. Een partitie is geen extra harde schijf. Mocht de schijf corrupt raken dan is de kans aanwezig dat u ook de gegevens kwijt bent, die u op die partitie hebt gezet. Voor het maken van een back up is deze schijf dan ook niet geschikt. Daarvoor kunt u beter een echte fysieke (externe) harde schijf nemen of een usb stick met voldoende ruimte.

letop.pngBij meerdere harde schijven, partities of een externe harde schijf die met de computer is verbonden, heeft elke locatie zijn eigen instellingen voor de Prullenbak.

letop.pngWilt u een snelkoppeling naar een map op uw nieuw aangemaakte partitie op uw bureaublad of ergens anders, klik dan met de rechter muisknop op een map en kies voor Kopiëren naar bureaublad (snelkoppeling maken). U krijgt dan een snelkoppeling van de map op een andere partitie op uw bureaublad. Deze snelkoppeling kunt u via het rechter muisknop menu eventueel knippen/kopiëren en plakken naar de gewenste map.

(Gratis) Partitioneer programma's

U kunt vaste schijven ook partitioneren met een partitionerings programma van derden. Verscheidene fabrikanten bieden programma's aan waarmee u de vaste schijf kunt partitioneren zonder gegevens te wissen. Windows Schijf­beheer kent zijn beperkingen. Externe programma's kunnen vaak meer.

Gratis:

Free EaseUS® Partition Master 9.1 Home Edition
Partitie software

letop.pngMaak, voordat u partities gaat maken met een extern programma, eerst een backup. Het kan namelijk goed fout gaan.

Overige opties

Bestanden verbergen en opnieuw weergeven

Na het uitvoeren van sommige oplossingen of hulp­programma's maakt Windows soms een .txt bestandje aan op de C-schijf. Dit is een rapport (log) van de zojuist uitgevoerde handeling. Niet alleen Windows doet dat, ook andere programma's doen dit bij het uitvoeren van een bepaalde handeling. Het kan lastig zijn om te bepalen of deze bestanden verwijderd kunnen worden. Laat deze bestanden staan en markeer ze als Verborgen. Dan staat het .txt bestandje nog steeds op de C-schijf maar hoeft u het niet te zien. Dit kunt u met meer bestanden doen als u niet zeker weet of u het veilig kunt verwijderen. Dit bestand kunt u op ieder gewenst moment ook weer weergeven.

In Windows 8, 7

- Open de Windows Verkenner met Windows logo + E.
- Klik met de rechter muisknop op het bestand dat u wilt verbergen.
- Selecteer Eigenschappen.
- Bij het tabblad Algemeen vinkt u de optie Verborgen aan.
- Klik op Toepassen.
- Klik op OK.

Bestand opnieuw weergeven

Wilt u het bestand weer zien, dan geeft u dit aan bij de Mapopties waardoor het mogelijk wordt de eigenschappen van dit verborgen bestand aan te passen.

In Windows 8, 7

- Open de Windows Verkenner met Windows logo + E.
- Klik op Organiseren (of Extra in het menu).
- Klik op Map- en zoekopties (of Mapopties als u op Extra hebt geklikt).
- Selecteer het tabblad Weergave
- Bij de geavanceerde instellingen vinkt u aan Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven (onder Verborgen bestanden en mappen).
- Klik op Toepassen.
- Klik op OK.
- Ga nu naar de Eigenschappen van het Verborgen bestand.
- Vink bij het tabblad Algemeen het vakje Verborgen uit.
- Klik op Toepassen.
- Klik op OK.
- Open de mapopties en verberg de verborgen bestanden weer.

letop.png Gebruik niet de functie Dit station comprimeren om schijfruimte te besparen. Bij gebruik van die functie wordt de C: wordt als het ware ingepakt en daardoor ontoegankelijk. Systeemherstel en dergelijke bieden dan geen uitkomst meer. U loopt het risico dat de computer volledig crasht. Station comprimeren is handig als u een partitie hebt met alleen bestanden en dergelijke (ook geen programma's). Anders moet de computer steeds het station 'uitpakken'. Dat zal heel lang duren als u dit met de C: partitie doet (tot die er uiteindelijk mee stopt).

De verborgen functie GodMode

Veel functies kunt u instellen en configureren vanuit het Configuratie­scherm in Windows 7, maar dat is vaak zoeken. Met deze aanpassing krijgt u in één keer een overzicht van een kleine 300 functies die u kunt instellen. In de volksmond wordt dit ook wel de "GodMode" genoemd. Of deze functie een meerwaarde heeft, kunt u voor uzelf bepalen. De map is niet noodzakelijk omdat alles ook te vinden is via het Configuratie­scherm.

De Godmode blijkt te werken bij Windows 8, 7 32 en 64 bit. En ook bij Vista 32 bit. Maar niet bij Vista 64 bit, dan veroorzaakt de functie waarschijnlijk problemen.

In Windows 8, 7

- Klik met de rechter muisknop op het bureaublad.
- Selecteer Nieuw en kies Map.
- Noem deze map (of kopieer deze regel) GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Godmode kunt u vervangen door een andere naam. Zolang er maar een punt staat tussen de naam en cijferreeks. Door met de rechter muisknop op de map te klikken kunt u de Naam Wijzigen.

Gebruik minder programma's tegelijk

Als u merkt dat de computer langzamer wordt, kijk dan of het nodig is programma's en vensters die u tegelijk open hebt, staan af te sluiten.

Als u acht programma's en twaalf browser­vensters tegelijk open hebt staan, terwijl u ondertussen chat met uw vrienden, dan is het logisch dat de computer daar moeite mee heeft. Als u altijd veel e-mail­berichten open laat staan, verbruikt dit ook geheugen.

Gebruik één antivirus­programma

- Meerdere antivirus­programma's kan de computer trager maken en daarbij conflicteren veel van deze programma's met elkaar.
- Start de computer regelmatig opnieuw op, vooral bij intensief gebruik. Wanneer de computer opnieuw wordt opgestart, wordt het geheugen helemaal gewist en worden alle processen en services afgesloten. Alle software die op de computer actief is wordt afgesloten evenals de tientallen services die door allerlei programma's zijn gestart en nooit zijn gestopt. Een herstart kan tal van mysterieuze problemen verhelpen, waarvan de precieze oorzaak moeilijk is vast te stellen.

Computer uitstoffen

Soms helpt het om regelmatig de computer van binnen uit te stoffen. Dan kan bijvoorbeeld uw CPU sneller werken. Met name op de bladen van de ventilator gaat snel stof zitten. Zorg daarbij dat de computer geen stroom heeft (de stekker eruit). Laat de computer dan even met rust zodat er echt geen stroom meer op staat, maak de kast open en blaas een beetje, probeer desnoods (zachtjes en met beleid) met een wattenstaafje of een klein kwastje het innerlijk te reinigen.

Wees voorzichtig met het gebruik van een stof­zuiger. De kans dat u iets raakt of beschadigt is groot. Wilt u toch een stofzuiger gebruiken, houdt die op een afstand en gebruik de blaaskracht van de stofzuiger om het stof weg te blazen.

Sneltoetsen Windows

Sneltoetsen waarmee u gemakkelijk door de computer kunt navigeren.

Windows 8, 7: Win­dows­toets combi­naties
Windows­toets Menu start weer­geven of verber­gen
Windows­toets + D Bureau­blad, desktop weer­geven
Windows­toets + E Windows Verken­ner openen
Windows­toets + G Gadgets op de voor­grond weer­geven
Windows­toets + F Zoeken
Windows­toets + M Alle vensters minima­liseren
Windows­toets + Shift + M Alle vensters maxima­liseren
Windows­toets + R Uitvoeren openen

Oplos­singen bij traag inter­net

De conditie van de computer speelt, naast een goede internet­verbinding, een belangrijke rol bij de snelheid van het internet. Als de algehele computer prestaties slecht zijn, is het internet versnellen bijna niet mogelijk.

Scan op virussen of spyware

Een belangrijke oorzaak van een langzaam internet is de aanwezigheid van virussen en spyware. Vooral spyware vertraagt de activiteiten enorm. Spyware registreert de activiteiten en geeft informatie door aan hackers. Als de computer besmet is met virussen en spyware worden die ook weer via uw internet verbindingen doorgestuurd aan andere gebruikers door gebruik te maken van uw systeem. Gevolgen: traag internet en een langzame computer.

Verwijder browser toolbars

Veel mensen installeren toolbars of hebben niet direct door dat er bij installatie van sommige programma's standaard toolbars mee worden geïnstalleerd (tenzij u deze optie uitvinkt bij de installatie­procedure). De toolbar verschijnt dan bovenaan bij de menubalk in de webbrowser. Een aantal voorbeelden van deze toolbars: Google toolbar, Ask toolbar en de Yahoo toolbar. Niet alleen het opstarten van de internet browser kan hierdoor langer duren, want de toolbars moeten steeds geladen worden, ook de algemene internetsnelheid lijdt er onder. Daarbij wordt de menubalk in de browser al snel heel druk en onoverzichtelijk. Verwijderen dus. Bovendien is de toegevoegde waarde van deze toolbars vrijwel nihil. Als u wel een toolbar gebruikt, kies er dan één en zorg er voor dat alleen die knoppen worden getoond die u gebruikt.

Favorieten / Bladwijzers opschonen

Zorg ervoor dat de Favorieten­lijst (Internet Explorer) of Bladwijzers (Google Chrome) niet te groot wordt. Verwijder links die u niet meer gebruikt.

Schakel add-ons uit die u niet gebruikt

Een add-on (Invoeg­toepassing, extension) is een program­maatje dat draait binnen de internet browser. Bijvoorbeeld als Skype geïnstalleerd is, wordt er in de browser een skype add-on geïnstalleerd. Deze add-on plaatst een telefoontje naast telefoon­nummers die worden gevonden op een internet pagina, zodat u dat nummer via Skype direct kan bellen. Die Skype add-on moet elke keer als u een pagina bezoekt de site analyseren om te bepalen of er telefoon­nummers op staan. Dat kost tijd en capaciteit.

De functie Feeds en Webslices uitschakelen

Die functie is vanaf Internet Explorer 8 aanwezig. Als u deze functie niet gebruikt, schakel die dan uit.

- Open Internet Explorer.
- Klik bovenaan het venster in de menubalk op Extra.
- Klik op Internet opties.
- Selecteer het Tabblad Inhoud.
- Klik op de Knop instellingen bij Feeds en Webslices.
- Vink al de opties uit.
- Bevestig met OK.

Downloaden (tijdelijk) stopzetten

Door tegelijk te downloaden en te surfen kan de internet­snelheid ook erg traag worden. Zet dan het down­loaden tijdelijk stop en hervat het down­loaden wanneer u klaar bent met surfen.

Een andere mogelijkheid is een internet­verbinding kiezen met een snellere verbinding. Informeer bij uw provider of andere providers. Vergelijk het aanbod. Er zijn vergelijkings­sites, het is alleen de vraag of die sites neutraal zijn (sommige misschien) en geen belangen hebben bij bepaalde uitkomsten van vergelijkingen.

Wilt u weten hoe snel uw internet verbinding is?
- Internet speedtest
- UPC Speedtest

Test de snelheid dan gedurende een periode op verschillende momenten op een dag.