Pagina Menu

Drivers vernieuwen via Apparaatbeheer

Een driver is een stukje software, een programma, dat de computer vertelt wat hij moet doen met bijvoorbeeld een extra geplaatste kaart, zoals een geluidskaart of tv-kaart. De driver is dus belangrijk voor het goed functioneren van bepaalde hardware. Het is een soort schakel tussen hardware en software. Een driver voor de videokaart zorgt dus voor de goede beeldweergave op uw monitor. Een videokaart (= grafische kaart) zonder driver zal het in 99% van alle gevallen wel doen, maar u kunt niet alle resoluties en andere instellingen kiezen. Bovendien heeft u voor bijna alle games betere drivers nodig dan de standaard Windows-drivers. Van de apparaten op uw pc kunt u de drivers bijwerken [driver= stuurprogramma, software] naar de allernieuwste versies. Fabrikanten kunnen namelijk in de loop van de tijd de software die een apparaat aanstuurt, gaan verbeteren. Het is van belang deze updates uit te voeren om apparaten zo goed mogelijk te laten werken. In Windows zijn de meeste drivers standaard aanwezig. Toch komt het bij het aansluiten van nieuwe hardware voor dat Windows geen driver kan vinden. Als Windows de driver niet aan boord heeft - en dus het apparaat niet kan installeren - wordt dit aangegeven in Apparaatbeheer.

Via Windows Apparaatbeheer kunt u een driver-update laten plaats vinden. Dit onderdeel van Windows geeft u een overzicht van de hardware­onderdelen van de pc en de status van de stuurprogramma¬īs. Wanneer er een geel uitroepteken bij een apparaat staat, dan is dat nog niet voorzien van een driver. Een update van uw Windows kan dat gemis verhelpen. Blijkt een Windows update niet de oplossing, dan moet u terug vallen op de door de fabrikant geleverde drivers. Die worden doorgaans bij aanschaf van de hardware op een CD/DVD meegeleverd, het is echter beter de driver van de website van de fabrikant te downloaden, zodat met zekerheid de meest recente versie wordt geïnstalleerd. De meeste driver updates zijn voorzien van een goede installatie­handleiding. Door die nauwkeurig te volgen, worden onverwachte installatie­problemen zoveel mogelijk voorkomen. Het installeren van de driver komt meestal neer op het uitvoeren van het installatiebestand, de procedure voltrekt zich vervolgens (bijna) automatisch. In sommige gevallen is het daarna nog wel noodzakelijk de computer opnieuw op te starten.

Controleren van drivers in Apparaatbeheer

Klik Start > Uitvoeren - typ:devmgmt.msc > OK.Onbekend apparaat

Het kan zijn dat u uit de naam van het apparaat niet kunt opmaken om welk apparaat het gaat. Apparaatbeheer kan ook aangeven dat het om een 'Onbekend apparaat' gaat. In die gevallen gaat u op zoek naar het bijhorende apparaat-ID. Klik het apparaat met de rechter muisknop aan en kies Eigenschappen. Open het tabblad Details en kies Hardware-id's in het uitklapmenu. Nu verschijnt een tekst waarin u gewoonlijk de Vendor ID (VEN of VID) herkent, evenals de Device ID (DEV of DID), de Class Code (CC) en de Revision (REV). Zoek nu met Google eerst naar de bovenste (meest gedetailleerde) ID. De kans is groot dat u zo naar een site met een geschikte driver wordt gestuurd. Levert die zoektocht geen bruikbare resultaten op, probeer het dan met een kortere, wat minder gedetailleerde ID.

U kunt ook gebruik maken van een gratis tool die het zoeken naar de hardware-ID's makkelijker maakt: Unknown Device Identifier. Dat programma toont niet alleen de hardware-ID's, maar vertelt ook wie de producent is en mogelijk ook om welk apparaat het gaat. Via het menu Drivers > Find > Driver geeft het programma een geslaagde zoektocht meteen door aan Google.

Heeft u een geschikte driver gevonden, laat die eerst scannen op virussen en maak voordat u de driver installeert een systeemherstelpunt.

Installeren nieuwe driver

letop.pngAls er geen Windows 10 driver beschikbaar is voor uw hardware, kunt u een Windows 8 driver installeren. In veel gevallen werkt die ook onder Windows 10.

Terugkeren naar vorig stuurprogramma

Het kan altijd gebeuren dat de installatie van een nieuwe driver mislukt, waardoor de hardware niet goed meer functioneert. In dat geval is het altijd nog mogelijk terug te keren naar het oude stuurprogramma.


Blijft de computer steeds opnieuw opstarten waardoor het onmogelijk is het vorige stuurprogramma te activeren? Onderbreek deze vicieuze cirkel.

Start de computer (opnieuw) en druk op F8. In het scherm dat verschijnt, kiest u Automatisch opnieuw opstarten na systeemfout uitschakelen als het systeem u geen mogelijkheden geeft om herstel­werkzaamheden uit te voeren en onmiddellijk weer opnieuw op gaat starten.

Driver van een videokaart bijwerken

Naam van de videokaart achterhalen

Binnen Windows
videokaartnaam.jpg

Om de naam van de videokaart te weten te komen kunt u het Diagnostisch hulpprogramma voor DirectX gebruiken. Dat gaat zo:
Ga naar Start, klik op Uitvoeren, typ dxdiag en druk op OK.
Wacht even tot alles is geladen en ga dan bovenaan naar het tabblad Beeldscherm. Dan ziet u links boven Apparaat staan, en daaronder Naam. Achter Naam staat de naam van de videokaart:

Mocht het zo niet lukken om achter de naam te komen, probeer dan de volgende manier.

Start > Uitvoeren > typ msinfo32 > OK.
Als u links bovenin Systeemoverzicht hebt geselecteerd, ziet u aan de rechter kant verschillende onderdelen met informatie. Hier komt u bijvoorbeeld uw BIOS tegen met de bijbehorende datum.
Onderin het scherm kunt u zoeken naar informatie wat erboven staat.

Met het programma Everest
Download en installatie

Everest wordt door fabrikant Lavalys niet meer gratis aangeboden, maar de Free Edition is nog wel te downloaden van andere sites. Dit is nog een prima, gratis versie. Op deze website kunt u Everest Free Edition 2.20 downloaden. Heeft uw browser die website geladen, klik dan op een mirror onder het kopje Download From.
Lukt dat niet, dan kunt u deze directe link proberen.
De download zal starten. Sla het bestand op.

Het programma gebruiken

Het installeren zet u in gang door dubbel te klikken op everesthome220.exe, de snelkoppeling die op het bureaublad staat, of anders via Start > Alle programma's > Lavalys > Everest Home Editon > Everest Home Edition.

Als het programma is gestart, kunt u direct de taal veranderen in Nederlands. Dat gaat zo: ga in Everest links boven naar Bestand > Preferences > dan kiest u de taal > OK.

U ziet nu links allemaal categorien. Die categorien kunt u vergroten door te klikken op het +teken ervoor. Dan vouwt de categorie zich uit en ziet u subcategorien.
Ga dan naar de categorie Computer en subcategorie Overzicht.
Dan ziet u aan de rechterkant al veel informatie netjes gegroepeerd:

Hulp bij drivers vervangen

Op deze website vindt u nog andere gratis program­ma's die u bij het opwaar­deren van drivers helpen.

Verouderde drivers kunnen tot allerlei problemen leiden. U doet er dus goed aan geregeld na te gaan of uw stuurprogramma's nog wel up-to-date zijn.

Maak veiligheidshalve een back-up voordat u driverupdates installeert.

drivertalent.png

Driver Talent Driver Talent, tot voor kort DriveTheLife genoemd, hoort geheel compatibel te zijn met zowat alle Windows-versies, daar horen ook de Windows server-edities bij.

driver-easy.jpg

Driver Easy vindt alle onbekende en verouderde drivers.
Klik de "Get Drivers" knop om de nieuwste drivers te vinden.

 

Het programma scant de hardware van uw computer en zoekt op internet of er nieuwere stuurprogramma's ("drivers") voor zijn. Die kunt u vervolgens direct downloaden. In de gratis versie gaat dat met een snelheid van maar 30 kilobyte per seconde. Vindt u dat te langzaam, dan koopt  u de Pro-versie. DriverEasy kan de stuurprogramma's installeren en biedt de mogelijkheid om een back-up te maken, voordat u begint met updaten.

letop.pngVia de website koopt u de Pro-versie met onbeperkte downloadsnelheid.

Nieuwste drivers downloaden

Via de website van de fabrikant

Belangrijk is niet alleen dat u de nieuwste drivers binnen haalt, maar dat de drivers ook WHQL Certified zijn. Dan zijn ze door Microsoft goed bevonden en kunnen ze heel waarschijnlijk geen problemen op uw pc veroorzaken. Als u de naam heeft gevonden, kunt u de drivers op een aantal verschillende manieren vinden. U kunt eerst kijken bij de site van de fabrikant van uw videokaart. Veel kaarten zijn van ATI ( onderdeel van AMD ) of van nVidia. Ga voor een ATI-kaart naar deze site. Heeft u een nVidia-kaart dan gaat u naar deze site.

Heeft u geen ATI- of Nvidia-kaart? Hier volgt een lijst met bekende hardware-fabrikanten en de bijbehorende sites waar u drivers kunt downloaden:

Moederbord/chipset AMD, MSI. Grafische kaart ATI, NVIDIA.

Asus - asus.com
Hercules - hercules.com
Matrox - matrox.com
S3 - s3graphics.com
Intel - intel.com
SIS - sis.com

Kunt u de goede drivers niet vinden? Dan heeft u nog een aantal mogelijkheden.

Via Google
U kunt bij Google invoeren: '' Naam + drivers '' dus bijvoorbeeld '' ATI Radeon X600 drivers ''. Dan krijgt u waarschijnlijk veel treffers, maar de juiste driver vinden is soms lastig.
Hardware achterhalen met CPU-Z

Is het niet duidelijk welke hardware drivers voor het moederbord moeten worden geïnstalleerd? De informatie uit het BIOS kan van dienst zijn bij het achterhalen van het type moederbord en de daarvoor benodigde drivers. De gratis programma's CPU-Z (download: cpuid.com/cpuz.php) en PC Wizard (download: cpuid.com/pcwizard.php) zijn voor dit doel zeer geschikt. Met CPU-Z kan vrij eenvoudig het type processor, moederbord en RAM-geheugen worden achterhaald en PC Wizard toont een overzicht van het hele systeem. Met deze gegevens kunnen vervolgens de bijbehorende drivers via het internet worden opgespoord.

Verwijderen van oude drivers

Via Software in het Configuratiescherm
Configuratiescherm herstellen

In Windows 10 is het configuratiescherm uit het Win-X menu verwijderd. U kunt dat weer op uw scherm krijgen door op de knop Start te klikken of op de starttoets te drukken op uw toetsenbord en Configuratiescherm in te typen. U ziet het pictogram verschijnen. Wanneer u daarop klikt, opent het Configuratie­scherm met (bijna) alle opties die u gewend bent. U kunt de vermelding in het Win-X menu herstellen door een snelkoppeling naar het configuratie­scherm te plaatsen in de systeemmap C:\Gebruikers\inlognaam\AppData\­Local\Microsoft\Windows\WinX\Group2. Download de daarvoor benodigde snelkoppeling: configuratie­scherm.zip. Open het ZIP-bestand en kopieer de snelkoppeling naar de genoemde locatie.

Gebruikt u het configuratie­scherm vaak, dan kunt u dat vast pinnen aan de taakbalk. Dat gaat als volgt: open het configuratie­scherm, in de taakbalk verschijnt het bijbehorende pictogram, klik met de rechter muisknop op dat pictogram en kies de optie Aan taakbalk vastmaken.

Ga naar het Configuratiescherm en klik vervolgens op Software (in de Klassieke- en Categorieweergave ). Als u veel programma's hebt geinstalleerd, kan het even duren voor de lijst compleet is. Zoek dan naar de geinstalleerde drivers. Heeft u bijvoorbeeld een ATI-kaart dan kijkt u bij de A, heeft u een nVidia-kaart kijk dan eerst bij de N. Zo kunt u de drivers meestal wel vinden. Vaak zitten de drivers gebundeld in een programma, Bij ATI heet dat bijvoorbeeld het Catalyst Control Center ( CCC ). Als u dat tegen komt, moet u dat verwijderen. Om dat te verwijderen selecteert u de regel met de driver / programma en klikt u op de knop Verwijderen of de knop Wijzigen/Verwijderen:

Sommige fabrikanten hebben speciale uninstall-tools om direct alles te verwijderen. Na het verwijderen van de driver moet u de pc opnieuw opstarten. Zonder driver kunnen dingen er anders, gek en/of lelijker uitzien. Dat wordt natuurlijk weer beter als de nieuwe drivers zijn geinstalleerd.

Via CCleaner

Het programma CCleaner kennen we vooral van de cleaner en de registercleaner. Op deze pagina kunt u CCleaner downloaden. Programma's en drivers kunt u ook goed verwijderen met het onderdeel Gereedschap (Tools in de Engelse versie). Zorg dan dat u bij het onderdeel Deinstalleer programma's bent (dus niet bij onderdeel Opstarten).

driversverwijderen_2

Zoek dan, net als bij de lijst van Software in Windows, de naam van de drivers op en selecteer die regels. Klik dan rechtsboven op Deinstalleren.

Volg verder de deinstallatie-wizard en start na het verwijderen uw pc opnieuw op.

Via het programma Driver Cleaner Pro

Als u via CCleaner en via de lijst Software in het Configuratiescherm van Windows de drivers niet hebt gevonden of u hebt het idee dat de drivers niet of niet goed gedeinstalleerd zijn, dan kunt u het programma Driver Cleaner Pro gebruiken. Deze software verwijdert restanten van oude drivers na de-installatie om daarmee uw computer stabieler en ook sneller te maken. Als u de-installeert of nieuwe drivers voor uw grafische kaart, moederbord, geluidskaart en zo installeert, zijn er vaak register­instellingen en bestanden die niet, zoals nodig is, verwijderd zijn. Als u het programma gebruikt, worden die onverwijderde bestanden en register-instellingen opgeschoond. Hierdoor weet u zeker dat bij een nieuwe installatie er geen oude driver­onderdelen en register-items zijn achtergebleven.

driversverwijderen_1.jpg

De oudere versie die hier getoond wordt, is niet meer op de homepage van Driver Cleaner te downloaden, maar is nog steeds goed te gebruiken. Downloaden kan hier gratis.

driversverwijderen_3.jpg

 

 

Installeer het programma en start het op.

Selecteer nu onder Cleaning Selection het merk van uw videokaart of een soortnaam.

Klik vervolgens op Start om de drivers te verwijderen:

Als het verwijderen gebeurd is en er staat Cleaning Finished! kunt u het programma afsluiten via Close.

Start nu de pc weer.

Nieuwe drivers installeren

Nu heeft u dus nieuwe drivers voor uw videokaart gedownload en de oude verwijderd. Dan volgt als laatste stap het installeren van de nieuwe drivers. De driver die u hebt gedownload, is meestal een exe-bestand. Is het een rar- of zip-bestand moet u dat nog uitpakken (dat kan met het gratis programma 7-Zip ). Dubbelklik op het exe-bestand en de installatie wordt gestart:

drivers_installeren.jpg

Volg de installatie en voltooi die. Als het installeren gebeurd is, moet u de pc opnieuw starten. Als het goed is, heeft u dus nu de nieuwste goede drivers voor uw videokaart geinstalleerd. Dit kunt u altijd controleren door net als in stap 1 van deze handleiding weer naar dxdiag via Uitvoeren te gaan en daar de datum te controleren die bij de drivers staat op het tabblad Beeldscherm.