Pagina Menu

Sociale media op het internet

Social media is de, ook in het Nederlandse taalgebied gangbare, Engelse benaming voor online platformen waar de gebruikers, met geen of weinig tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Onder de noemer social media worden onder andere weblogs, fora, sociale netwerken als Hyves, Facebook en LinkedIn en diensten als Twitter geschaard. Via deze media delen mensen verhalen, kennis en ervaringen. Dit doen zij door zelf berichten te publiceren of door gebruik te maken van ingebouwde reactiemogelijkheden.

Er zijn verschillende vormen van sociale media op het internet, afhankelijk van doel en doelgroep. In dit artikel er een aantal toegelicht.

Weblog

Een weblog, ook wel blog genoemd, is een website waarop regelmatig - soms meermalen per dag - nieuwe bijdragen verschijnen en waarop de geboden informatie in omgekeerd chronologische volgorde (het nieuwste bericht verschijnt als eerst) wordt weergegeven. Wie een weblog bezoekt, treft dan ook op de voorpagina de meest recente bijdrage(n) aan. De auteur, ook wel blogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil delen met zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Voor het maken van een weblog zie hier.

Forum

Een internetforum of discussieforum (meestal gewoon: forum, meervoud: fora of forums) bestaat uit digitale publieke discussie-pagina's op het WereldWijde Web. Een forum heeft over het algemeen een hoofdpagina. Op de verschillende onderwerpen kan vrijwel iedereen per formulier reageren.

Sociale netwerken

Een sociale netwerksite is een website die gebruikers een profiel laat aanmaken, dat ze vervolgens kunnen koppelen aan de profielen van anderen binnen hun sociaal netwerk. Veel van die netwerksites richten zich op vermaak en het in contact blijven met vrienden. Deelnemers kunnen berichten sturen naar contacten en bijvoorbeeld foto's, video's en internetlinks delen.

Instructievideo's en handleidingen

facebook.pngBekijk de video Basisprincipes Facebook op pagina Vimeo

twitter.pngBekijk de video Basisprincipes Twitter op pagina Vimeo

download.gifDownload de Facebook handleiding (pdf)

download.gifDownload de Twitter handleiding (pdf)

download.gifDownload de Linkedin handleiding (pdf)

Powerpoint presentatie op de iPad

powerpoint_iphone.jpg

Om een Powerpoint presentatie met muziek op de iPad te bekijken heeft u een app nodig. Er zijn verschillende programma’s waarmee u een presentatie op de tablet kunt bekijken, maar bij de meeste wordt het geluid dan niet afgespeeld.

De app Keynote laat de muziek echter wel horen. Voordat u de presentatie op de tablet opent, moet u Keynote installeren. Open de App Store, typ in het zoekvak Keynote en klik op Zoek. Klik op de prijs en koop de app.

Als u alleen de presentatie wilt openen en het niet erg vindt dat de muziek niet wordt afgespeeld, dan hoeft u Keynote niet te kopen. U kiest dan in het menu voor Geef snel weer in plaats van Open met Keynote

Wanneer het programma is geïnstalleerd, moet u de presentatie naar uw iPad sturen. Dat gaat het makkelijkst als u een e-mailadres hebt ingesteld op uw tablet. Hebt u dat nog niet gedaan, dan klikt u op Instellingen > E-mail, contacten, agenda’s en Nieuwe account. Selecteer het soort account dat u wilt instellen en volg de aanwijzingen op het beeldscherm. Stuur nu de presentatie als bijlage bij een e-mail naar de iPad. Open het e-mailbericht op de tablet en houd de vinger een paar tellen op het presentatiebestand gedrukt. Wanneer u loslaat, verschijnt een menu. Klik hier op Open met Keynote en de presentatie wordt geopend.

Inschrijven op Facebook

Zo moet u het aanpakken:
1) U gaat naar www.facebook.com
2) Rechts ziet u staan ‘registreren’, u vult uw gegevens in plus een wachtwoord en drukt op de groene knop ‘registreren.’
3) U krijgt op een e-mail waarin u uw acount moet activeren.
4) U bent lid van Facebook.

Als uw acount actief is, kunt u beginnen op Facebook. Eerst typt u bovenaan rechts uw e-mailadres in, daarna uw wachtwoord, dan klikt u op ‘Aanmelden’.
Vervolgens komt u op de startpagina. Hier komen alle vermeldingen van wat al uw vrienden typen, doen (door bijvoorbeeld spelletjes te spelen), … . Bovenaan staan verschillende knoppen waar u op kunt klikken, dat zijn: Startpagina, Profiel, Vrienden, Ontvangen berichten, Uw Naam, Instellingen, Afmelden en een zoekbalk.

Facebook­knoppen

* De knop ‘Startpagina’ spreekt voor zich, hiermee gaat u naar de startpagina
* Met de knop ‘Profiel’ gaat u naar uw eigen profiel
* Met de knop ‘Vrienden’ kunt u verschillende vrienden toevoegen, de eigen vrienden bekijken en ook zien wie u wilt toevoegen als vriend
* Met de knop ‘ontvangen berichten’ kunt u zien welke berichten u van vrienden hebt gekregen
* Met de knop waar uw eigen naam staat, kunt u ook naar uw profiel gaan
* Met de knop ‘Instellingen’ kunt u verschillende dingen aanpassen zoals uw naam, e-mailadres, wachtwoord, taal, … .
* Met de knop ‘Afmelden’ meldt u zich af bij Facebook en komt u weer terecht op de inlog-pagina
* In de zoekbalk kunt u mensen opzoeken. U typt er een naam in en dan hebt u één of verschillende resultaten

Wat kun je doen op Facebook?
Je kunt er gratis foto’s op zetten, je kan blogs maken, je kan chatten, je kan er spelletjes spelen, …

Microblogging (Twitter)

Microblogging is een internetdienst die gebruikers in staat stelt korte tekst- of multimedia­fragmenten op het internet te publiceren. Zoals de naam al aangeeft, lijkt microblogging op bloggen (het bijhouden van een weblog). Alleen zijn in het geval van microblogging­diensten de fragmenten veel kleiner. Veelal gaat het om een enkele foto (met titel of onderschrift), of om een klein tekstbericht van niet meer dan enkele regels.

Twirus

Twirus is een handige tool die u helpt zoeken naar de belangrijkste onderwerpen op Twitter. U vindt hier een overzicht van de meest populaire Twitter onderwerpen, oftewel: Twitter Trending Topics, de top 10 Hashtags (#) van de dag en de meest gebruikte Tweeps (@). In één oogopslag kunt u zien wat er speelt onder de Twitteraars.

De bezem door uw social media netwerk

Als u eenmaal mensen hebt geaccepteerd of toegevoegd op social media, kan dit soms anders uitpakken dan u verwacht had. Er kunnen redenen zijn om te besluiten iemand te ‘ontvrienden’, oftewel: verwijderen uit uw digitale vriendenlijst op social media als Facebook of Twitter.

Misschien is het nuttig om uw vriendenlijst flink uit te dunnen. Social media hebben er namelijk voor gezorgd dat wij de magische grens van Dunbar hebben overschreden, die aangeeft dat een mens maximaal 150 echte vrienden kan hebben. Op social media gaan de meeste mensen hier ruimschoots overheen, met soms meer dan 1000 digitale vrienden. Dus de bezem erdoor. Wie zijn uw echte vrienden en van wie vindt u het interessant om de berichten te lezen?

Stap 1. Surf naar www.facebook.com

Stap 2. Log nu op uw Facebook account.

Stap 3. Klik links bovenaan naast uw profielfoto op uw eigen naam.

Stap 4. U krijgt nu uw eigen profiel te zien.

Stap 5. Nu klikt u onder “vrienden” op het aantal vrienden dat u hebt.

Stap 6. U krijgt nu een lijst met al uw Facebook vrienden te zien.

Stap 7. Zoek nu de persoon op die u wenst te verwijderen.

Stap 8. Klik op zijn/haar naam.

Stap 9. U komt nu op zijn/haar profiel terecht.

Stap 10. Klik nu onderaan op “Verwijderen uit vrienden”

Stap 11. Nu is deze persoon verwijderd als uw Facebook vriend.

Android apps wissen

Android-apps die je nooit gebruikt, werken alleen maar vertragend en onnodig veel schijfruimte op. Ga op het Android toestel naar Instellingen > Apps om een overzicht met geïnstalleerde applicaties te openen. Van iedere app bekijkt u aanvullende details door op de naam te tikken. Kies voor Verwijderen > OK om de app te verwijderen. Soms is het niet mogelijk een app te verwijderen, bijvoorbeeld wanneer de toepassing is vergrendeld door het onderdeel Apparaatbeheerders. Ga dan vanuit Instellingen eerst naar Beveiliging > Apparaatbeheerders en verwijder daar het vinkje achter de betreffende app. Bevestig met Deactiveren > OK. Als het goed is, kunt u de app nu op de gebruikelijke manier wissen.

Soms is een (malafide) app lastig van uw toestel te krijgen, omdat hij beheers­rechten heeft gekregen. Via Instellingen > Apps is die app dan niet te verwijderen. Start in dat geval uw telefoon op in de veilige modus. U doet dat door het apparaat uit te schakelen, opnieuw te starten en gedurende dat startproces de volumeknop ingedrukt te houden. In die veilige stand starten geïnstalleerde apps van derden niet. Meestal kunt u nu de (schadelijke) app verwijderen. Is dat nog niet mogelijk, ga dan na of de app bij Instellingen > Beveiliging > Apparaat­beheerders staat en schakel die daar uit. Vervolgens kunt u de app alsnog verwijderen. Als u de smartphone opnieuw start, verlaat u de veilige modus. Lujt het dan nog niet, kijk dan op de pagina Beveiligen

Verwijderen van een online account

De eenvoud waarmee online accounts (zoals de social media-accounts voor Facebook, Hyves, Twitter en Google maar ook die voor transactiegerichte websites als AH, BOL, etc.) aangemaakt kunnen worden, staat vaak in schril contrast met het opheffen daarvan. Door onduidelijke procedures kost het nogal eens wat zweet en tranen om een account weer op te heffen. Wilt u een account verwijderen, neem dan eens een kijkje op accountkiller.com/nl/ voor tekst en uitleg over vele honderden online accounts. Op deze website is per account te lezen hoe u die weer kunt verwijderen en met welke haken en ogen rekening u rekening moet houden.

Account deactiveren of verwijderen op Facebook

Facebook maakt een onderscheid tussen het deactiveren en het definitief verwijderen van uw profiel. Wanneer u een profiel deactiveert, behoudt Facebook al uw foto's, vrienden enz.. U kunt het account op elk moment opnieuw activeren door weer bij Facebook in te loggen. Wanneer u uw Facebook-account gebruikt om in te loggen bij andere diensten, zoals Spotify, wordt dat gezien als inloggen en wordt de deactivatie ongedaan gemaakt.

U kunt uw account deactiveren door te kiezen voor de optie Beveiliging die u vindt onder de knop Account­instellingen in het centrale menu. Kies de optie Je account deactiveren (onderste optie) en geef een reden, maakt niet uit welke. Bevestig dat u wilt deactiveren en geeft het wachtwoord op. Vul vervolgens een captcha in. Dat is een rijtje vervormde letters die u moet overtypen. Daarmee wordt gecontroleerd of de deactivatie niet in gang gezet is door een of ander(hack)­scriptje. Daarna is uw profiel is gedeactiveerd.

Voor het verwijderen van uw account volgt u de volgende stappen.

Stap 1. Verwijder alle koppelingen uit uw profiel. Verwijder uw foto’s, maak uw vriendenlijst leeg, verwijder opmerkingen die u op het profiel van anderen hebt geplaatst, verwijder ook Facebook apps van uw apparaten en Facebook plugins in mail- en chatprogramma's. Om gekoppelde websites binnen Facebook te verwijderen gaat u maar de kop Privacy instellingen (rechtsboven in de taakbalk onder het pijltje). Klik bij Advertenties, apps en websites op de optie Instellingen bewerken. U krijgt nu een lijst te zien van apps en websites die u met uw Facebook-account bezoekt. Kies de optie Jouw mogelijkheden uitschakelen om apps, plugins en websites te gebruiken binnen en buiten Facebook en bevestig dit (kies opnieuw Platform uitschakelen).

Stap 2. Stuur een email naar privacy@facebook.com en vraag om uw profiel permanent te verwijderen. Zorg ervoor dat u hetzelfde e-mailadres gebruikt als datgene waarmee u zich op facebook hebt ingeschreven. Plaats “Verwijder mijn account” in de subject line. Maak duidelijk dat u uw account permanent wilt verwijderen en niet alleen gedeactiveerd wilt zien.

Stap 3. Wacht tot u een antwoord krijgt van Facebook (dit kan een paar dagen duren).

Stap 4. Hoort u binnen een week niets van Facebook, stuur dan opnieuw een mail.

Stap 5. Als u een bevestigings­mail hebt gekregen van Facebook, probeert u om in te loggen op Facebook, dit moet dan niet meer kunnen.

Mocht dat allemaal niet helpen. Ga dan naar de Help optie (onder het pijltje in het menu) en gebruik de zoekfunctie. Zoek met het trefwoord Verwijderen en vis uit de zoekresultaten de optie Verwijder mijn account permanent. Sneller gaat het door deze link te gebruiken. Geef uw wachtwoord op en vul een captcha in. Facebook bewaart uw gegevens nog 14 dagen. Ook nu geldt weer: tussentijds terugkomen betekent dat uw account weer geactiveerd wordt.

Facebook account bij overlijden

Wat gebeurt er met een Facebook-account als de eigenaar ervan overlijdt? Het account is in principe alleen beschikbaar voor de eigenaar en kan dus niet zomaar door iemand anders beheerd of verwijderd worden, tenzij een erfgenaam beschikt over het wachtwoord.

Een nabestaande kan een verzoek indienen bij Facebook – of andere sociale media - om het account in kwestie te verwijderen. U moet dan meestal een formulier invullen en een overlijdensakte meesturen. Dat wordt meestal alleen geaccepteerd als het door een erfgenaam gedaan wordt. Maar u kunt ook zelf al wat regelen.

Bij Facebook kunt u op elk gewenst moment instellen wat er met uw profiel gebeurt wanneer u overlijdt. U kunt kiezen voor een herdenkings­status of het volledig verwijderen van uw account.

Herdenkingsstatus

Accounts met herdenkings­status vormen een plaats waar vrienden en familie herinneringen kunnen delen nadat iemand is overleden. Naast de naam van de overleden persoon komt de zin ‘Ter nagedachtenis aan’ te staan. Als de privacy­instellingen van het account het toelaten, kunnen familie en vrienden ook berichten ter nagedachtenis op de tijdlijn plaatsen en zo hun gevoelens en gedachten met elkaar delen. Foto's, berichten en andere zaken zoals video’s of links blijven op Facebook staan en zichtbaar voor de mensen met wie deze inhoud is gedeeld.

Profielen met een herdenkings­status komen niet meer in groepen als ‘Mensen die je misschien kent’ of advertenties, verjaardags­herinneringen blijven ook achterwege. Niemand kan zich aanmelden bij een account met herdenkings­status.

Om dit voor uw account alvast te regelen, gaat u met behulp van het pijltje rechts bovenaan de pagina naar Instellingen. Daar kiest u in het menu links Beveiliging. Klik vervolgens op Bewerken rechts naast de op de een na onderste optie Contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus. Daar voegt u degene toe die u deze procedure toevertrouwt.

Het account verwijderen

U kunt via de bovengenoemde stappen ook kiezen om het account te laten verwijderen als u komt te overlijden. Dan voegt u geen vertrouwd persoon toe, maar scrollt u wat verder naar beneden. Daar klikt u op Account­verwijdering aanvragen en volgt u de instructies op het scherm.

Account deactiveren of verwijderen op Hyves

De eerste stap om uw Hyves-profiel op te zeggen is inloggen en op de Help-optie klikken rechtsonder in het beginscherm. Daar vindt u allerlei helpvragen. Ga naar de kop Mijn account en zoek uit de verschillende opties Ik wil mijn profiel verwijderen. Klik op hyves account verwijderen. U kunt uw profiel ook deactiveren. In dat geval bewaart Hyves uw gegevens nog een tijdje. Deactiveren doet u door de optie Account deactiveren te kiezen en te bevestigen. Om uw account te verwijderen kiest u de optie Wil je je profiel definitief verwijderen? Klik dan hier. Doorloop vervolgens een aantal vragen en bevestig met uw wachtwoord. Uiteindelijk stuurt Hyves een opzegmail die u moet bevestigen.

Account verwijderen op Google+

Het opzeggen bij Google+ is lastiger dan bij andere sociale media, want u bent bij Google lid van meer diensten dan Google+ alleen. Na het aanmaken van een account krijgt u ook de beschikking over bijvoorbeeld een account voor Gmail, YouTube en het chatprogramma Google Talk. Wilt u de ene dienst behouden en een andere verwijderen, dan moet u daar bij het opzeggen rekening mee houden. Om een account op te zeggen gaat u eerst naar de startpagina en kiest u Instellingen. Die optie vindt u in het tandradpictogram links naast het chatscherm. Kies vervolgens Account en kies onder de knop Services de optie Profiel en bijbehorende Google+-functies verwijderen. U krijgt nu de keus tussen het verwijderen van uw profiel en het verwijderen van enkel de content. Er staan beschijvingen bij over wat er bewaard wordt. De laatste optie Je hele Google-profiel verwijderen, is het meest radicaal.

Wilt u van meer dan alleen Google+ af en ook andere diensten verwijderen? Kies dan onder de Services kop de optie Geheel account sluiten en alle services en bijbehorende gegevens verwijderen. U kunt nu kiezen, welke andere diensten u op wilt zeggen.

Account deactiveren (verwijderen) op Twitter

Om Twitter op te zeggen gaat u naar Instellingen en scrollt u naar beneden. Onderaan vindt u de optie Mijn account deactiveren. Kies de optie [uw naam] deactiveren en geef het wachtwoord. Klaar is kees. Uw account is gedeactiveerd. De data worden nog dertig dagen bewaard. Daarna wordt alles definitief verwijderd. Als u binnen die dertig dagen opnieuw inlogt, wordt uw account weer geactiveerd.

Account verwijderenop LinkedIn

Het account opzeggen gaat hier als volgt. Log in op uw account en klik rechts bovenin op de optie Instellingen, direct onder uw naam. Er verschijnt nu een scherm met meerdere opties. Kies daar Account (links midden) en kies Uw account sluiten. Geef een reden op waarom u van uw account af wilt. Bevestig vervolgens nog tweemaal dat u uw account wilt sluiten en uw account is opgezegd. U kunt de mailadressen die u gebruikte voor uw account 24 uur na de verwijdering op LinkedIn hergebruiken voor een nieuw account.

Account verwijderen op MySpace

Om MySpace op te zeggen gaat u naar de optie My stuff die u links boven in het menu vindt. Kies dan de optie Privacy settings of Account settings. Onder beide opties vindt u de mogelijkheid Cancel account. Kies die mogelijkheid en bevestig nog een aantal keren dat u van uw account af wilt. Uiteindelijk krijgt u bericht dat er een mail verzonden is die u moet bevestigen.

Account verwijderen op Foursquare

Het lastige bij Foursquare is dat het op allerlei telefoons werkt en de interface op al die apparaten er enigszins anders uitziet. Evenals bij Facebook is het noodzakelijk de apps van uw apparaten te verwijderen alvorens op te zeggen. Als u dat gedaan hebt, gaat u naar de website van Foursquare en logt u in met uw account. Klik op het meest rechtse pictogram in het menu en kies Settings en vervolgens Privacy settings. Er verschijnen nu een aantal opties die u kunt aan- of uitzetten. In het blokje tekst onder die opties vindt u in de laatste regel de mogelijkheid Delete your account. Vervolgens komt u in een scherm dat nog even benadrukt wat u allemaal gaat verliezen. Kies weer Delete account en geef nu uw Foursquare-wachtwoord in. Uw profiel is opgezegd.

Account verwijderen op Tagged

Tagged heeft vooral aanhangers in de Verenigde Staten, maar telt ook in ons land een flink aantal abonnees. Ga om op te zeggen naar uw account (rechts bovenin) en kies Instellingen. Van de opties die nu in uw scherm verschijnen luidt er één: Annuleer je account direct. Bevestig dat u uw account wilt annuleren en geef opnieuw uw wachtwoord op. U heeft opgezegd.

Account verwijderen op Netlog

Netlog is het vlaamse broertje van Hyves. Om uw Netlog-account op te zeggen logt u eerst in. Ga naar de optie Instellingen (rechts bovenin) en klik daar op Account in het menu. In het vervolgmenu staat de optie Verwijderen. Om te verwijderen geeft u eerst een reden op waarom u weg gaat. klik vervolgens op Klik hier om door te gaan. Geef uw wachtwoord op, schrijf een opmerking en vul de captcha in. Als dat gebeurd is, heeft u uw account opgezegd.

Digitaal testament

Bron: 2001-nieuw-hulpmiddel-voor-nabestaanden-digitaal-testament

Vaak realiseren nabestaanden zich pas na het overlijden van een dierbare dat er nóg een erfenis is die afgehandeld moet worden; de digitale erfenis. Social media, e-mail- en Twitter-accounts, diverse apps, maar ook de zogeheten MIJNsites en dergelijke moeten worden opgezegd. Een bijna onmogelijke opgave, tenzij er toegang is tot de wachtwoorden en inlogname of -codes. HCC!genealogie ontwikkelde daarom het Social Media Testament en stelt dat gratis ter beschikking. Dat digitale testament biedt nabestaanden de mogelijkheid online zaken af te ronden.

Er zijn nog andere hulpbronnen die hulp bieden, bijvoorbeeld Websites als Accountkiller.com en Backgroundchecks.org. Ook Microsoft en Google geven instructies hoe een account te verwijderen. Facebook biedt zelfs de mogelijkheid een herdenkingspagina te maken.

Het Sociaal Media Testament is een formulier met daarop de meest gebruikte social media en andere toepassingen en programma’s. Er is ook nog ruimte om meer toepassingen op te nemen. In het formulier kunnen o.a. inlogcodes en wachtwoorden worden vastgelegd. Vergeet vooral ook het wachtwoord van de computer niet. Dit digitale testament is gratis te downloaden van de website van HCC!genealogie. Je kunt daar kiezen uit een pdf- of een excel-versie.

Er bestaan digitale kluisjes voor computer, tablet of smartphone, zoals LastPass, Wallet en LockBox waar je alle inloggegevens en wachtwoorden - weer beveiligd met een wachtwoord - kan opslaan. Je moet als nabestaande dan wel over dat wachtwoord beschikken.

Notarissen bieden Digizeker aan, een ‘digitale kluis’ op hun kantoor. Daarin worden alle accounts en de bijbehorende inlogcodes bewaard. Deze digitale kluis wordt gecombineerd met een notariële akte en geregistreerd in het Centraal Testamentenregister. Na overlijden krijgen de nabestaanden de inlogcode van deze kluis. Maar aan die diensten – ook commerciële zoals Ziggur – zijn kosten verbonden.

Social bookmarking

Social bookmarking is een methode om via internet bladwijzers ofwel favorieten (Engels: bookmarks) te delen. Het concept is een combinatie van: het vastleggen van bladwijzers, het toekennen van etiketten ofwel trefwoorden aan die bladwijzers en het delen van deze informatie via een website.

Video Sharing websites (YouTube)

De gebruiker kan de digitale video's op het web plaatsen via een toepassing voor online videosharing. De bekendste en meest populaire is Youtube. De online video's kunnen de website van YouTube bekeken en van commentaar voorzien worden. Door de video's van tags (trefwoorden) te voorzien kunnen deze door iedereen via het web gevonden worden. De tags worden eveneens gebruikt om gerelateerde video's te tonen.

Het sociaal netwerk rondom online video's wordt beheerst door Youtube. Het YouTube netwerk wordt vooral gebruikt voor privé video's, en meer-en-meer ook door mediabedrijven (via een soort themakanalen) en door traditionele bedrijven. Deze laatste gebruiken het ook als een soort advertentieplatform.

* Eind 2009 publiceerde YouTube voor het eerst een overzicht van meest bekeken video's en gezochte woorden op hun website. Bekijk de overzichten

Photo Sharing websites

Het delen van foto's verloopt op dezelfde manier als het delen van video's. De bekendste en meest populaire toepassing voor dit doel is Flickr. Foto's kunnen eenvoudig op het web worden gezet ('ge-upload'), van kenmerken worden voorzien ('ge-tagd') en gedeeld. Het sociaal netwerk rondom online foto's wordt vooral gebruikt voor privé foto's. Voor professionele ('stock') reclame en media toepassingen zijn er diverse gespecialiseerde toepassingen.

Apps op uw desktop pc

Het programma BlueStacks App Player creëert binnen Windows of OS X een virtuele Android-omgeving. Dankzij dit trucje lukt het om apps uit de Google Play Store op de computer te gebruiken. Ga naar bluestacks en klik op de groene knop DOWNLOAD APP PLAYER. Start het installatiebestand door er op te dubbelklikken en doorloop via achtereenvolgens Continue > Next > Install de installatie. Start het programma. Zodra u op de naam van een app klikt, moet u eerst de gegevens van een Gmail- of Google-account invoeren.

Klik op Continue. Kies Nieuw wanneer u nog niet bent geregistreerd. Is dat wel het geval, dan klikt u op Bestaand. Log in met het e-mailadres en wachtwoord. Ga daarna akkoord met de voorwaarden. In Google Play kunt u nu Android-apps opsporen en direct installeren. Vind een applicatie met de zoekfunctie en klik op INSTALLEREN.

Wiki

Met de term wiki of wiki wiki wordt een verzameling van een bepaald type hypertextdocumenten aangeduid alsook de software die gebruikt wordt om die te realiseren. Een wiki is een applicatie of (web)toepassing, waarmee webdocumenten gezamenlijk kunnen worden bewerkt.

Gerelateerde Wikipedia artikelen

Interessante links

Voorkom malware

Standaard gebruikt u Chrome op Android en Safari op iOS om met uw smartphone over het web te surfen. Beide browsers doen hun werk goed, maar een alternatief dat uw privacy en veiligheid beter waarborgt is Firefox (gratis in Google Play en in de App Store). Deze browser werkt gemakkelijker dan bijvoorbeeld Chrome en biedt ondersteuning voor browser­extensies. U kunt daardoor extensies als uBlock Origin (adblocker) en Ghostery (om trackers te blokkeren) installeren. De combinatie van die twee voorkomt bijvoorbeeld dat gehackte websites malafide advertenties of hinderlijke pop-ups kunnen tonen.

Valse waarschuwingen

Valse waarschuwingen komen niet alleen voor op pc’s, maar kunnen ook opduiken in de browser van uw smartphone. In een pop-up wordt u bijvoorbeeld gewaarschuwd dat uw toestel ‘ernstig gevaar loopt’ en dat u op een link moet klikken om het systeem te repareren. In de meeste gevallen heeft u te maken met rommel die veel schade aanricht. Verwijder dit soort meldingen, maar maak eerst een notitie van de inhoud ervan. Gebruik die vervolgens na te gaan of en waardoor uw toestel (of browser) besmet is geraakt. Soms lijken de meldingen afkomstig van de politie en wordt ‘losgeld’ gevraagd om ‘malware’ te verwijderen. Ga hier niet op in, zelfs als u betaalt is de kans klein dat u er van af bent.