Pagina Menu

Of u nu een oudere printer hebt staan of onlangs een nieuw model hebt aangeschaft, u wilt hoe dan ook het uiterste uit dat apparaat halen. Hier vindt u wat aanwijzingen om handiger en mooier af te drukken.

Welk type printer koop ik

Bent u van plan een nieuwe printer te kopen, dan doet u er goed aan eerst alles goed te overwegen. Wilt u ook kunnen scannen en kopiëren, dan is een AIO-apparaat (all-in-one) een optie. De goedkoopste printers zijn doorgaans usb-modellen, maar voor een thuisnetwerk is een wifi- of ethernet-model de meerprijs wel waard. U zult ook moeten kiezen tussen een inkjet- en een laserprinter.

Elk type heeft zijn voor- en nadelen. Een (degelijke) inkjetprinter is beter geschikt voor foto afdrukken, maar is duurder in gebruik voornamelijk door de inkt. Inktpatronen drogen vaak in, als u ze weinig gebruikt. Laserprinters zijn doorgaans sneller, uitstekend geschikt voor tekstdocumenten en onderhoudsarm. Tonercartridges hebben geen last van indrogen.

Printers installeren en delen

Een eigenschap van een thuisnetwerk is dat u een printer kunt delen met andere computers. Er zijn twee manieren om printers aan te sluiten in een netwerk: via de computer of via een printerserver. Dat kan zowel bedraad als draadloos. Blijft de printer aan de computer gekoppeld, dan moet die worden gedeeld om het voor andere computers mogelijk te maken daarop te printen. De optie Printer delen moet ingeschakeld zijn. Wordt er vanaf een andere PC een printopdracht naar de printer gestuurd, dan moet de PC waarop de printer is aangesloten aan staan. Daarna kunnen gebruikers uit het netwerk printen op de printer die is aangesloten op uw computer. Overigens moeten gebruikers die voor het eerst verbinding maken met deze printer, eerst een wachtwoord opgeven. Bij gebruik van een netwerkprinter zorgt de installatiesoftware bij die printer dat elke netwerkgebruiker die kan gebruiken.

In Windows 7 en 8 deelt u de printer via het Netwerkcentrum. De instellingen voor delen, zoals de naam van de printer in uw netwerk, vindt u via Configuratiescherm, Printers. Klik daar met rechts op het apparaat dat u wilt delen, kies Eigenschappen en vervolgens het tabblad Delen.

Configuratiescherm herstellen

In Windows 10 is het configuratiescherm uit het Win-X menu verwijderd. U kunt dat weer op uw scherm krijgen door op de knop Start te klikken of op de starttoets te drukken op uw toetsenbord en Configuratie­scherm in te typen. U ziet het pictogram verschijnen. Wanneer u daarop klikt, opent het Configuratie­scherm met (bijna) alle opties die u gewend bent. U kunt de vermelding in het Win-X menu herstellen door een snelkoppeling naar het configuratie­scherm te plaatsen in de systeemmap C:\Gebruikers\inlognaam\AppData\­Local\Microsoft\Windows\WinX\Group2. Download de daarvoor benodigde snelkoppeling: configuratie­scherm.zip. Open het ZIP-bestand en kopieer de snelkoppeling naar de genoemde locatie.

Gebruikt u het configuratie­scherm vaak, dan kunt u dat vast pinnen aan de taakbalk. Dat gaat als volgt: open het configuratie­scherm, in de taakbalk verschijnt het bijbehorende pictogram, klik met de rechter muisknop op dat pictogram en kies de optie Aan taakbalk vastmaken.

Als u een printer hebt gedeeld, wordt de printer soms automatisch gevonden. In veel gevallen moet u de printer eerst installeren. Kies daarvoor Configuratiescherm > Printers. Kijk of de gedeelde printer is gevonden en kies anders voor Een printer toevoegen > Netwerkprinter toevoegen. Er verschijnt een lijst waaruit u de printer kunt kiezen. Dubbelklik op een printer om die te installeren. Als dat gevraagd wordt, gebruik dan de installatie-cd van de printerfabrikant. De geïnstalleerde printer wordt zichtbaar onder Apparaten en printers.

Niet gevonden? Gebruik dan de knop De printer die ik wil gebruiken staat niet in de lijst. Open het start-menu en kies dan Zoekopdracht starten. Geef nu twee slashes \\ gevolgd door de computernaam (of het ip-adres) die u probeert te bereiken, bijvoorbeeld \\desktop1 of \\192.168.1.2. De computer wordt nu direct benaderd en toont de gedeelde bronnen. Het kan zijn dat om een gebruikersnaam en wachtwoord wortdt gevraagd.

In Windows 10 gaat u als volgt te werk

Bij de computer waarop de printer is aangesloten.

- Klik met rechts op het netwerk­pictogram in de systeembalk en selecteer Netwerkcentrum openen,
- Klik op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen,
letop.png Een andere manier om het netwerkcentrum te bereiken: typ netwerk in het zoekvak, klik op Netwerkcentrum,
- Klik (zonodig) op de dubbele punthaken om het huidige netwerkprofiel uit te vouwen.
- Als printerdeling is uitgeschakeld, selecteert u onder Bestands- en printerdeling de optie Bestands- en printerdeling inschakelen. Klik vervolgens op Wijzigingen opslaan. Als u om het beheerders­wachtwoord of een bevestiging wordt gevraagd, typt u het wachtwoord of een bevestiging.

Nu deelt u de printer zelf.

- Klik met rechts op de Startknop,
- Klik op Configuratie­scherm,
- Klik in de groep Hardware en geluiden op de optie Apparaten en printers weergeven,
- Klik met de rechter muisknop op de printer die u wilt delen en klik op Eigenschappen,
- Klik op het tabblad Delen en schakel het selectievakje Deze printer delen: in.


- Klik vervolgens op de knop Toepassen en de knop OK.

Daarmee is de printer nog niet helemaal bruikbaar voor de andere pc's in het netwerk. Om dat voor elkaar te krijgen voert u op iedere andere pc in het netwerk de volgende handelingen uit:

  1. Open Instellingen en klik op het onderdeel Apparaten.
  2. Klik in de sectie Printers en scanners op de optie Een printer of scanner toevoegen.
  3. Windows gaat dan zoeken naar de printer en installeert die zodra de printer gevonden is. Windows voegt de printer vervolgens toe aan de lijst met beschikbare printers.

Nu kunnen anderen op uw netwerk verbinding maken met deze printer. Bedenk dat de pc waarmee die printer is verbonden, altijd aan moet staan als u de printer wilt gebruiken.

Een netwerkprinter

Dit hoeft niet wanneer u een netwerkprinter toevoegt aan uw thuisnetwerk. Want een netwerkprinter sluit u niet aan op één van de pc's in uw netwerk, maar direct op uw router. De router zal de netwerkprinter een IP-adres verstrekken zodra die wordt aangezet. Via dit IP-adres kunnen printopdrachten worden uitgevoerd vanaf elke pc in uw netwerk.

Het is vaak ook mogelijk om de printer via wifi verbinding te laten maken met uw thuisnetwerk. Er is dan niet langer een kabelverbinding nodig tussen printer en router.

Een netwerkprinter toevoegen
- Klik met rechts op de startknop en selecteer Configuratie­scherm,
- Klik de optie Een apparaat toevoegen,
- Klik op Netwerkprinter, draadloze printer of Bluetooth printer toevoegen, klik op de gedeelde printer, klik op Volgende en volg de instructies op het scherm.

let opVindt u geen passende printerdriver? Kies dan voor een gelijksoortige printer die Windows in de lijst met printers toont. In geval van een HP-printer kiest u pcL5 of pcL6, dat werkt meestal wel. Op de website van HP zijn diverse Universal Print Drivers te vinden die het vrijwel altijd doen.

Geen contact met printer

U heeft een netwerkprinter die ineens niet thuis geeft en door uw computer niet meer te benaderen is. Later op de dag lijkt er opeens niets meer aan de hand. Wellicht zijn er twee pc's op het netwerk met hetzelfde ip-adres. Zolang slechts één van de pc's aan staat, kunt u gebruik maken van alle netwerkservices. Wordt de andere pc aangezet, dan ontstaat er een conflict. In dat geval is een ander ip-adres instellen of kiezen voor een automatisch ip-adres de oplossing.

Printconfiguraties

printertips_1.png

Eén printer, tweemaal geïnstalleerd: één keer in conceptmodus
(en dubbelzijdig ingesteld), één keer in hoge kwaliteit.

 

 

 

 

Afdrukken in kladmodus of conceptmodus (de naam van de functie wisselt per printer) kan u veel inkt besparen. U kunt uw printer zo instellen dat die standaard in die modus afdrukt, maar het is niet echt handig als u die instelling moet aanpassen telkens als u naar een andere printmodus wilt overschakelen. Om dat te vermijden installeert u dezelfde printer meerdere keren, telkens met een aangepaste naam. Zoals Laserprinter-concept en Laserprinter-HK (hoge kwaliteit). Zijn de installaties klaar, open dan Apparaten en printers, klik met rechts op een van de geïnstalleerde printers, kies Eigenschappen van printer en pas alle instellingen naar wens aan. Doe hetzelfde voor de andere installaties.

Automatische keuze

Heeft u meerdere printers, dan moet u er natuurlijk telkens op letten naar welke printer u afdrukt. Dankzij het wat oudere, gratis programma Automatic Print Switcher kunt u die keuze deels automatiseren. Na het opstarten van deze tool hoeft u maar de naam van het proces aan te klikken (zoals Outlook of Powerpoint), waarna u vanuit het contextmenu de gewenste printer aanduidt. Voortaan zal dat proces (en dus de bijhorende toepassing) standaard naar de geselecteerde printer afdrukken.

Een andere situatie: u gebruikt uw laptop zowel thuis als op het werk. Het selecteren van de juiste printer laat u aan Free IP Switcher over. Dat houdt in dat u voor beide locaties aangepaste netwerkprofielen creëert, met aparte instellingen voor het IP-adres, dns-server, gateway én de standaardprinter. Daarna hoeft u maar het gewenste profiel te selecteren en op Activate te drukken om naar het juiste profiel, inclusief printer, om te schakelen. Deze functionaliteit voor printers zit in laptops al ingebouwd in Windows 7 en hoger. Open hier Apparaten en printers, selecteer de gewenste printer en klik bovenaan op Standaardprinters beheren. Koppel vervolgens printer en netwerk aan elkaar.

Usb-printer delen

U hebt een usb-printer en die wilt u ook graag beschikbaar stellen aan de andere computers in uw thuisnetwerk. Nu hangt die printer aan uw eigen pc. Dat is vervelend, want ook die computer moet ingeschakeld zijn om afdrukken mogelijk te maken. Dat kan anders met een printserver. Daar bestaan speciale apparaten voor, maar misschien heeft u de benodigde apparatuur al in huis. Er zijn namelijk steeds meer routers (van bijna alle populaire merken) met een usb-poort die u als printserver kunt instellen.

Of wellicht beschikt u al over een NAS (Network Attached Storage) die dezelfde functionaliteit biedt. Er zijn namelijk verschillende modellen van onder meer de populaire merken Synology en QNAP die een service voor usb-printers en zelfs voor alles-in-één-apparaten bieden, zodat u via uw netwerk niet alleen kunt printen, maar ook faxen en scannen.

Controle printer gebruik

printertips_2.png

PaperCut NG maakt gedetailleerde printlogs mogelijk (gratis tot 5 gebruikers).

 

 

Heeft u een thuisnetwerk met één of meer gedeelde printers en wilt u graag enig zicht hebben op wat en hoeveel er door wie wordt afgedrukt? Programma's als PaperCut NG (gratis tot 5 gebruikers) kunnen uitkomst bieden. Dat beheert u via een webinterface. Deze tool haalt automatische alle gebruikers op. U kunt per gebruiker instellen hoeveel die per printer maximaal mag verbruiken. Vanuit een webinterface krijgt u dan een mooi overzicht van het actuele gebruik. U kunt zelfs de individuele printopdrachten zien. U kunt het rapport naar diverse formaten exporteren, zoals pdf, csv en html.

Wilt u voorkomen dat een bepaalde gebruiker naar een specifieke printer (met dure kleurafdrukken bijvoorbeeld) kan printen vanaf een bepaalde pc, dan kunt u dat ook vanuit Windows zelf regelen. Open op die pc Apparaten en printers, roep het venster Eigenschappen van de printer op en stel de machtigingen per gebruiker in via het tabblad Beveiliging.

Kalibreren

Wanneer u foto's bewerkt en afdrukt, wilt u waarschijnlijk dat uw beeldscherm de kleuren zo natuurgetrouw mogelijk weergeeft en dat die kleuren er ook zo uitzien op uw afdrukken. Dat vraagt om een kalibratie van zowel uw beeldscherm als uw printer. Voor de beeldscherm kalibratie kunt u de in Windows 7 en hoger de ingebouwde wizard Beeldscherm­kleuren kalibreren gebruiken. U start die op via Configuratiescherm > Beeldscherm. Of u gebruikt hiervoor de instellingen in het OSD-schermmenu van uw monitor.

Om de kleurafdrukken op uw printer te kunnen beoordelen, gebruikt u bij voorkeur een geschikt referentieplaatje, zoals dat staat op digitaldog.net/tips (klik met de rechter muisknop op Printer Test File en sla het plaatje op). Druk deze afbeelding(en) af op de beoogde papiersoort. Speur naar eventuele onregelmatigheden in de afdruk - gebruik hiervoor bijvoorbeeld een vergrootglas - en pas op basis daarvan zonodig de afdrukinstellingen aan. De optimale instelling kunt u vervolgens als een aparte printerconfiguratie opslaan.

Draadloos en op afstand

Heeft u verschillende toestellen in uw netwerk die draadloos verbonden zijn en waarmee u ook wilt afdrukken? Dan zijn er verschillende oplossingen voorhanden, waaronder ePrint, Wi-Fi Direct (met WPS), AirPrint en NFC (Near Field Communication). Heeft u een computer met OS X Lion of hoger of een geschikt iOS-apparaat (iPad, iPhone 3GS of hoger, iPod touch derde generatie of hoger), dan kunt u meestal probleemloos afdrukken via AirPrint.

Airprint

Voor het gebruik van Airprint heeft u in principe een AirPrint-compatibele printer nodig. Heeft u zo'n zo'n printer niet, dan zijn er nog mogelijkheden. Bijvoorbeeld wanneer u over een NAS beschikt die AirPrint ondersteunt (zoals een aantal moderne NAS-apparaten van Synology). In Windows kunt u ook AirPrint inschakelen om een niet-compatibele printer aan te sturen. Of u koopt het programmaatje AirPrint Activator, dat is qua installatie iets eenvoudiger. Op OS X gebruikt u een programma als HandyPrint.

ePrint (HP)

De ePrint-technologie is bruikbaar wanneer u beschikt over een HP-printer, maar kijk ook wat uw eigen producent op dit vlak aanbiedt. Stel, u wilt afdrukken vanaf uw smartphone. Dan installeert u de gratis ePrint-app van HP, beschikbaar zowel in de Apple App Store als in de Google Play Store. Bevindt u zich binnen het bereik van uw thuisnetwerk, dan vindt de app automatisch de aangesloten HP-printers, ook als die bijvoorbeeld via een ethernet-kabel zijn verbonden. Beschikt u over een printer met ePrint-ondersteuning, ook dan vindt de app de aangesloten printers via het internet (met behulp van het e-mailadres van uw printer en het datacenter van HP). Verder biedt de app nog de mogelijkheid om naar publieke locaties af te drukken waarmee HP een overeenkomst heeft afgesloten, zoals bepaalde hotels en Ricoh-centers. Die locaties zijn echter vooralsnog beperkt in aantal.

Waar vind ik het e-mailadres van HP eprint?

eprint_icon.png Er zijn een aantal manieren waarop u uw e-mailadres voor HP ePrint kunt achterhalen: Zorg er eerst voor dat u het ePrint-pictogram herkent.

ePrint-instellingen aanpassen/­ePrint-instellingen beheren

U kunt de ePrint-instellingen wijzigen door u aan te melden bij ePrintCenter en de afdrukopties te selecteren aan de linkerkant van het paneel ePrint. Hier vindt u instellingen voor de kleuren en het papierformaat. De afdrukopties gelden alleen voor documenten, niet voor foto's. Foto's worden altijd afgedrukt op het formaat 10 x 15 cm.

Bron: https://h30495.www3.hp.com/help#eprint

Printer Share
printershare-1.png

 

 

Met PrinterShare print u via een andere pc een document. U downloadt de PrinterShare-software en installeert die op een systeem. PrinterShare maakt via internet een verbinding met de printer op een andere pc. Dankzij de software print u dus iets uit via een andere pc. De software registreert alle printers die op uw systeem aangesloten zijn en geeft die weer op het scherm. U kunt dan zelf aangeven welke printers gedeeld moeten worden. Dat is eigenlijk alles wat u aan de ‘serverkant’ moet doen bij deze toepassing. Beide gebruikers (zender + ontvanger) moeten een account aan maken voor PrinterShare én een verbinding met het internet hebben. Dan is het mogelijk om ook vanaf andere apparaten gebruik te kunnen maken van de gedeelde printers.

Bij het installeren van de PrinterShare-software op een systeem wordt meteen een virtuele printer geïnstalleerd. Dat betekent dat u na het intoetsen van CTRL+P (of het anderszins oproepen van het printscherm) een printer ziet staan met de naam ‘Printershare’. Selecteert u die printer, dan komt u na de keuze voor Afdrukken in een PrinterShare-menu waarin alle gedeelde PrinterShare-printers staan. Het is nu slechts een kwestie van de juiste printer kiezen en het document kan geprint worden.

Hoewel de ervaringen met PrinterShare over het algemeen goed zijn, rollen de documenten niet zomaar de printer van een andere pc uit. De instellingen ("configuratie") moet perfect zijn. Soms is er wel activiteit op de computers, maar verdwijnt de printopdracht als sneeuw voor de zon.

printershare.png

Het enige wat PrinterShare nodig heeft bij gebruik vanaf systemen met Windows of Mac,
is dat de software is geïnstalleerd op de systemen die er gebruik van willen maken.

 

 

Dankzij het programma PrinterShare kunt u overal net zo printen als thuis. Noch de eigenaar van de printer, noch de gastgebruiker hoeft enige technische kennis te hebben. PrinterShare herkent de printers die op het netwerk zijn aangesloten, zodra u met de computer daarop inlogt. Het opzetten van PrinterShare duurt minder dan een minuut: u maakt een shared printer aan in het programma. Vervolgens stuurt u er documenten naar toe als ware het een mailbox. PrinterShare stuurt ze vervolgens door naar de echte printer. Er zijn printers die door PrinterShare direct ondersteund worden. Dat maakt het instellen nog makkelijker. Een mobiele versie is ook beschikbaar, waardoor u PrinterShare met een iPhone of Androïd smartphone kunt gebruiken. Uiteraard werkt het programma ook op Apple OS X.

Bij PrinterShare is het dus niet nodig om op alle apparaten die u gebruik wilt laten maken van de gedeelde printers, de drivers van die printers te installeren. Dat maakt deze oplossing ook geschikt voor mobiele apparaten. Voor smartphones en tablets is het voldoende om de PrinterShare-app uit de Android Market of App Store te downloaden. Wilt u de gedeelde printers ook beschikbaar maken op een ‘gewoon’ systeem (Windows of Mac), dan moet u daar dezelfde PrinterShare software op installeren als op het als server fungerende systeem. De printers zijn nu te bereiken vanaf de als client fungerende (mobiele) apparaten.

Op smartphones en tablets opent u de PrinterShare-app en logt u in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Daarna kunt u de bestanden zoeken die u af wilt drukken. Het kan wel enige tijd duren voor het printje uit de printer komt (ruim een halve minuut). Er lijkt geen ondersteuning te zijn voor het afdrukken van webpagina’s.

Printersharetablet.jpg

Op een tablet is het een kwestie van de applicatie downloaden en inloggen,
waarna PrinterShare klaar is voor gebruik.

 

 

 

Een nadeel van deze manier van afdrukken is dat de server, waar de printer of printers op aangesloten is of zijn, altijd aan moet staan om de printers te kunnen gebruiken. Heeft u een home server thuis staan, dan is dat geen probleem, maar hele dagen uw pc of laptop aan laten staan, zodat u de printer of printers kunt gebruiken die erop aangesloten zijn, gaat toch wat ver.

De PrinterShare-software installeren kost niets. Voor een bedrag per maand kunt u ongelimiteerd gebruik maken van de dienst vanaf pc’s en laptops. Voor smartphones en tablets geldt een eenmalige uitgave voor iOS en Android.

cloudprintprinters.png

Cloud Print in Google Chrome

 

 

Google Cloudprinter

Google Cloudprinter werkt op een vergelijkbare manier als PrinterShare. Tot op zekere hoogte werkt het nog eenvoudiger, maar is vooralsnog wat beperkter in functionaliteit. Google Cloudprinter is een nieuwe technologie die uw printers verbindt op internet. Met Google Cloudprinter kunt u uw printers thuis en op het werk beschikbaar stellen voor uzelf en iedereen die u wilt, vanuit de applicaties die u elke dag gebruikt. Vanaf tablets en smartphones kunt u dit bijvoorbeeld doen via de Cloud Print-app. Google Cloudprinter werkt op uw telefoon, tablet, Chromebook, pc en elk ander apparaat waarvan u wilt afdrukken en dat verbinding heeft met internet. Google Cloud Print is zoals bijna alles bij Google gekoppeld aan een Google-account. De drivers van de printers die op het moment van activeren van Cloud Print op het systeem staan waar de koppeling plaatsvindt, worden nu gekoppeld aan het Google-account. Vanaf dat moment zijn ze overal vandaan te benaderen, mits de printers aan staan. Daarnaast kunt u op de sites van Google (bijvoorbeeld Gmail en Google Docs) kiezen voor afdrukken via Cloud Print. Op een Windows of Mac moet u eerst een speciale toepassing installeren, waarna het op een Windows-pc mogelijk is om in Google Chrome bepaalde documenten uit te printen (denk hierbij aan online PDF-, DOC- of TXT-bestanden). Op een Mac is die mogelijkheid in alle applicaties beschikbaar.

printertips_4.png

Vanuit Google Chrome heb je je printer zo tot cloudprinter omgeturnd.

 

 

Hoewel u de Google Cloud Print-technologie het makkelijkst instelt met een printer die deze technologie ondersteunt, kunt u ook een willekeurige printer geschikt maken voor printen op afstand. Daar heeft u dan wel uw pc voor nodig. U pakt dat als volgt aan. Start Google Chrome op en klik op Google Chrome aanpassen en beheren > Instellingen > Geavanceerde instellingen weergeven. Ga naar de rubriek Google Cloudprinter en klik op de knoppen Beheren > Printers toevoegen. Plaats een vinkje bij de printers die u bereikbaar wilt maken en bevestig met Printer(s) toevoegen. Daarna kunt u aan de slag. Op een willekeurige desktop-pc start u dan Google Chrome op en meldt u zich aan met uw Google-account. Wanneer u nu een webpagina afdrukt, kunt u met de knop Wijzigen naar de rubriek Google Cloudprinter gaan en via Alles weergeven de gewenste printer selecteren.

Cloud Printen vanaf mobiel apparaat
printertips_5.png

Google Cloudprinter: ook de naam van een handige Android-app.

 

 

 

Op alle mobiele apparaten kan dat afdrukken via de app voor Gmail of Google Drive.

Vanaf uw iOS-apparaat kan het met de veelzijdige app PrintCentral Pro. Op een Android-toestel zijn er meer mogelijkheden, waaronder de gratis app Google Cloudprinter. Na de installatie hoeft u de gewenste documenten of foto's maar met deze app te delen, waarna u de printer selecteert, de afdrukvoorkeuren aangeeft en tikt op Klik hier om af te drukken. Dat werkt natuurlijk alleen als uw pc thuis is ingeschakeld en u met uw Google-account bij Google Chrome bent aangemeld. Is dat niet het geval, dan blijven de documenten in de wachtrij tot u uw pc alsnog aan zet.

cloudprinttablet.jpg

Cloud Print op een Android-tablet

 

 

 

Voor de beste Google Cloudprinter-ervaring kunt u het beste een cloudprinter gebruiken. Cloudprinters maken rechtstreeks verbinding met internet en hoeven niet te worden ingesteld met een pc. U kunt een printer in enkele seconden koppelen aan uw Cloudprinter account en meteen beginnen met afdrukken.

Om de printers beschikbaar te stellen voor meerdere personen, voegt u accounts toe. Meerdere personen kunnen dan gebruik maken van de gekoppelde printers. Ook deze cloud-oplossing werkt alleen als het systeem waar de drivers op zijn geïnstalleerd, aan staat.

Google Cloud Print is vooralsnog gratis.

cloudprintshare.png

Toegang tot de printers verlenen is heel eenvoudig.
Het e-mailadres invullen van de persoon of personen die toegevoegd moeten worden
(en Cloud Print geactiveerd hebben uiteraard) is voldoende.

DroptoPrinter

Droptoprinter is een klein en handig programma dat het mogelijk maakt om documenten via email naar een printer te sturen en automatisch af te drukken. Uw printer hoeft niet te beschikken over een eigen internetverbinding. Als u vanaf uw PC kunt printen en uw PC is verbonden met internet, kunt u Droptoprinter gebruiken. Om Droptoprinter te gebruiken moet uw computer dus zijn voorzien van een actieve internetverbinding en moet u vanaf uw computer kunnen printen.

Wat is het verschil tussen Droptoprinter en Google Cloud Print?

Google Cloud Print is een webservice van Google. Met Cloud Print heeft Google de ambitieuze doelstelling om elke applicatie op elk apparaat naar elke printer te kunnen laten printen.

Tijdens de installatie controleert Droptoprinter eerst of alle software die noodzakelijk is voor een goede werking al aanwezig is. Wanneer dat niet zo is, wordt die software (Microsoft .Net versie 4 en Windows Installer 3.1) automatisch opgehaald van de Microsoft servers, en geïnstalleerd. Daarna start de installatie van de lokale Droptoprinter applicatie.

Als u gedurende het installatieproces om toestemming voor download of installatie wordt gevraagd, antwoord dan met OK of Ja; de software werkt anders niet of niet goed.

Na installatie van Droptoprinter verschijnt direct de installatiewizard. Hierin geeft u aan of u al een Droptoprinter account heeft of niet. In het eerste geval kunt u de gegevens bevestigen die u al heeft ingeven. In het tweede geval vraagt men u om enkele persoonsgegevens en uw emailadres. Uw Droptoprinter mailadres en persoonlijke key worden hierna direct aangemaakt en al voor u ingevuld. Dat is alles.

U ontvangt de accountgegevens ook op het emailadres dat u heeft opgegeven.

Na installatie krijgt u direct een eigen Droptoprinter emailadres. Documenten die u naar uw Droptoprinter adres stuurt, worden afgedrukt, zodra u uw pc aanzet. Afgedrukte documenten worden ook opgeslagen in een door u aangewezen map. Droptoprinter werkt niet op het Apple platform (OS X).

Zuiniger printen

ECO-font

Met het gratis lettertype Ecofont Vera Sans kunt u u uw inktverbruik met circa 25% reduceren. Om het lettertype in Windows 7 of 8 te installeren, klikt u met rechts op het gedownloade ttf-bestand en selecteert u Installeren. Ecofont Vera Sans duikt dan meteen op in de lijst met lettertypes van onder meer een applicatie als Word. Het geheim van de inktreductie? Elk teken van dit lettertype bevat kleine gaatjes waardoor u automatisch minder inkt verbruikt. De tekst blijft gelukkig wel goed leesbaar.

Inktverspilling
inktverbruik.png

Continu printen versus (kolom 1) versus verspreid afdrukken (kolommen 2 en 3):
een aanzienlijk prijsverschil! (bron: Which, Tech Daily)

Afhankelijk van uw printer(model) kan er veel inkt verloren gaan als het toestel een onderhoudsbeurt van de printkoppen uitvoert (de 'cleaning cycle'). Wanneer dat precies gebeurt, hangt vooral af van het toestel zelf. Sommige toestellen doen dat wanneer u de printer uit- en weer aanzet. Lijkt het er inderdaad op dat uw printer de koppen schoonmaakt telkens als u de printer aanzet (dat kunt u gewoonlijk horen), dan bent u vrijwel zeker goedkoper af wanneer u de printer in stand-by laat staan, ook al verbruikt die dan een minimale hoeveelheid energie. Bij nagenoeg alle printers echter wordt er aanzienlijk meer inkt verbruikt wanneer u de afdrukken verspreidt over enkele dagen of weken, dan wanneer u die afdrukken onmiddellijk na elkaar maakt.

In batch

Met een tool als Print Conductor kunt u uiteenlopende printopdrachten opsparen om die vervolgens als één groep af te drukken. De gratis versie is beperkt tot niet-commercieel gebruik. De werking is eenvoudig genoeg: u sleept de gewenste documenten naar het venster of u voegt die toe via het menu Add documents of Add folder. U hoeft dan maar de printer te selecteren en de tool drukt de gevraagde documenten na elkaar af. Het is ook mogelijk aan te geven dat u van elk document slechts een x-aantal pagina's wilt afdrukken en uiteraard kunt u eerst nog de printereigenschappen instellen. Handig is dat u zo'n documentenlijst kunt exporteren en weer importeren mocht u die later nog eens willen printen. Print Conductor ondersteunt een hele reeks documentformaten, waaronder Microsoft Office en HTML evenals diverse afbeeldingsformaten.

Strippen

Er is nog een manier waarop u op inkt én papier kunt besparen: als u niet langer overbodige dingen print. Zoals vaak gebeurt wanneer u webpagina's print (denk aan onnodige banners, menubalken en andere kolommen). Daar bestaan een paar uiteenlopende gratis diensten en tools voor. Eén ervan is iPrint. Deze tool, die zich als een virtuele printer installeert, kan printopdrachten verzamelen, verschillende pagina's verkleind afdrukken op één vel papier en ongewenste pagina's snel verwijderen.

De tool PrintWhatYouLike is beschikbaar als bookmarklet voor uw browser of als Chrome-extensie en is bedoeld voor het afdrukken van webpagina's. Met enkele muisklikken verwijdert u de onderdelen die u niet wilt afdrukken of haalt u de achtergrond en afbeeldingen weg. CleanPrint is vergelijkbaar met PrintWhatYouLike. Ook deze tool nestelt zich in uw browser en mikt op het zuiniger afdrukken van webpagina's. Met één druk op de knop maakt deze tool ook alle zwarte tekst grijs, dat bespaart nog meer inkt. CleanPrint weet doorgaans beter de tekstlay-out te behouden dan PrintWhatYouLike.

Zuinige site

CleanPrint maakt het ook mogelijk uw eigen blog of website van een speciale printknop te voorzien. Dat maakt het uw bezoekers makkelijker om zelf ook zuinige afdrukken te maken. Surf naar deze website en vul de gevraagde gegevens in, waaronder de URL van uw website en uw e-mailadres. Geef aan welke knoppen u op uw webpagina wilt: Print, PDF en/of Email en in welke stijl u die knoppen wenst. Plaats een vinkje bij I agree to terms en druk op de knop Generate CleanPrint Tag. De bijhorende HTML-code verschijnt in een apart paneel. Het bovenste gedeelte plaatst u binnen de -tags van de broncode van uw pagina, het onderste gedeelte plaatst u binnen de tags, op de plaats waar u de knoppen wilt zien verschijnen. Drukt een bezoeker de CleanPrint-knop in, dan krijgt hij de knoppenbalk van CleanPrint te zien.

Ultieme besparing
printerpdf.png

'Afdrukken' naar een virtuele pdf-printer.

 

 

 

 

 

De ultieme vorm van besparing is natuurlijk ... niets afdrukken. Wilt u toch uiteenlopende documenten vlot kunnen lezen, ook onderweg op uw mobiele apparaat bijvoorbeeld, dan kunt u overwegen die in een universeel en portabel formaat te bewaren. Pdf is daar prima geschikt voor. Om vanuit welke applicatie dan ook een pdf-document te creëren, kunt u een virtuele pdf-printer installeren zoals het gratis BullZip PDF Printer. Na de installatie duikt de tool op in uw lijst met geïnstalleerde printers, net als een fysiek apparaat. Drukt u echter naar deze virtuele printer af, dan onderschept BullZip de opdracht en zet het document om in een pdf-bestand. U krijgt nog wel de gelegenheid om de kwaliteit van uw afbeeldingen aan te passen, een watermerk toe te voegen, het document van een wachtwoord te voorzien enzovoort.

Een uitstekende en gratis tool om uw pdf-archief te beheren is Benubird PDF. Dat werkt in elk geval makkelijker dan een stapel afgedrukte papieren te moeten doorzoeken.

Evolutie in het printen

Printen is langzamerhand aan het veranderen van een wat statische lokale aangelegenheid naar een flexibele toepassing. Het doel is om een technologie te creëren waarmee het mogelijk wordt om overal en met elk willekeurig apparaat te printen. De genoemde printtechnologieën zijn een aardige eerste aanzet, maar hebben toch allemaal nog hun nadelen. Als u echt geen drivers wilt installeren, dan bent u vooralsnog aangewezen op oplossingen zoals ePrint van HP en Connect van Epson. Het nadeel van deze technologie is echter dat het u nog altijd beperkt tot printers van een bepaald merk.

Andere cloud-print-toepassingen zoals PrinterShare en Google Cloud Print maken het dan weer wel mogelijk om iedere willekeurige printer te gebruiken, maar bij deze oplossingen moet u weer aan de slag met drivers, die continu beschikbaar moeten zijn op het systeem dat als server fungeert. Drivers zijn uiteraard onmisbaar als u wilt printen, maar het zou mogelijk moeten zijn om de voordelen van ePrint te combineren met die van PrinterShare en Google Cloud Print. Het is bijvoorbeel niet ondenkbaar dat u de drivers van de printers in uw eigen stukje van de cloud zet, waarna alleen de draadloos met uw router verbonden printer aan hoeft te staan.

3D-printen

Met de 3D-printer wordt het mogelijk om alles uit te printen wat u maar wilt. Stoelen, huizen, reserve-onderdelen en zelfs uw eten. Gaat dat de wereld op zijn kop zetten?

U zou het misschien niet zeggen, maar 3D-printing bestaat al 25 jaar. De techniek is in de afgelopen jaren zover verbeterd, dat u nu prachtige spullen kunt printen. En de 3D-printer is nu zo betaalbaar dat er al duizenden thuisprinters zijn. Geen wonder dat er de afgelopen tijd enthousiaste verhalen in de media verschenen over de mogelijkheden van 3D-printing. Sommigen denken zelfs dat het apparaat het potentieel heeft om de wereldeconomie op zijn kop te zetten. Een onderdeel voor uw oude auto nodig dat nergens meer is te krijgen? Op zoek naar een vaas die u zo voor u ziet, maar in geen enkele winkel staat? De oorbel kwijt die u van uw geliefde hebt gekregen? Geen probleem. Print gewoon een nieuwe bumper, vaas of oorbel uit met een 3D-printer. Alles waar u een driedimensionale bouwtekening van hebt, kunt u in principe maken met zo'n printer. Bij bedrijven als het Nederlandse Shapeways kunt u een ontwerp inleveren en zij printen het voor u uit. Er is op hun site al een levendige handel ontstaan in 3D-objecten.

De objecten worden laagje voor laagje door de printers opgebouwd. Sommige machines gebruiken vloeistof die in de juiste vorm hard wordt gemaakt met een ultraviolette laser, andere hebben poeder als grondstof, die laagje voor laagje stolt door het te verbinden met een vloeistof. Het eindproduct kan zowel hard als zacht aanvoelen en in alle gewenste kleuren worden gespoten.