prev-horizontal.png

 

Pagina Menu

Prestatie-index

Wie Windows 10 heeft, kan met het programma ExperienceIndexOK een prestatie-index laten maken. Het programma test de mogelijkheden van essentiële onderdelen. De index resulteert in een cijfer voor uw processor, werkgeheugen, opslag (SSD of harde schijf) en andere belangrijke onderdelen. Ook krijgt u een eindcijfer. Dat cijfer is gelijk aan het minst presterende onderdeel. Het kan dus gebeuren dat een snel systeem toch een laag cijfer krijgt als blijkt dat uw grafische kaart de 'zwakste schakel' is.

Als een Windows-systeem plotseling trager wordt, kan dat door een bepaalde gebeurtenis komen. Maar welke? Typ in het zoekscherm Betrouwbaarheidscontrole. Uw systeem krijgt opnieuw een rapportcijfer. In de praktijk zal de score helaas niet het hoogste cijfer, een tien, scoren. Het overzicht Systeemstabiliteit is dan erg leerzaam, want die grafiek laat zien, hoe het systeem in het verleden presteerde. Zodra de grafiek op een bepaald punt "instort" is daar iets aan de hand. Met wat klikken in de balk eronder is te zien, wat er op die datum is gebeurd.

In vorige versies had Windows standaard een prestatie-index aan boord. Die index vindt u daar in het Configuratiescherm onder Systeem en Onderhoud > Hulpprogramma's voor en informatie over prestaties. Het systeem wordt op een aantal onderdelen getest, zoals processor, geheugen en grafisch. De laagste score bepaalt meteen ook de eindscore. Kijk met name naar de laagste scores om te bepalen waar nog verbeteringen mogelijk zijn. Extra informatie krijgt u met een klik op Details weergeven en afdrukken pal onder het scorelijstje.

Knelpunten in systeem opsporen

De systeemmonitor van Windows is voornamelijk bedoeld voor programmeurs en IT-specialisten. Maar ook thuis kunt u knelpunten in het systeem opsporen. U kunt op het tabblad Prestaties van Taakbeheer (druk op Ctrl+Alt+Del omTaakbeheer te starten) zien hoe het systeem presteert.

De systeeminformatie wordt grafisch of in cijfers weer gegeven, zoals geheugengebruik, de status van de harde schijf, CPU-activiteit, netwerkverkeer en veel andere meetbare aspecten van de taken die uw computer uitvoert. Niet alleen worden de gegevens realtime weer gegeven, er is ook verbinding met met Prestatie­logboeken en Signalen (nog een systeem­gereedschap). Met deze twee gereedschappen kunt u prestatiegegevens opnemen en deze later analyseren, systeemwaarschuwingen instellen om een bericht te versturen, een programma draaien of een log starten wanneer een waarde hoger, lager of gelijk is aan een aangegeven drempelwaarde.

Alles bij elkaar zijn er meer dan veertig verschillende prestatie­objecten waarvan u de activiteit met de Systeemmonitor kunt meten, en vele hiervan hebben meer dan tien tellers die verschillende aspecten van het object kunnen meten.

Prestatiemeter

1: Klik op Start, Uitvoeren en typ perfmon in en dan op Prestatiemeter.

2: Nu ziet u de standaardinstelling van de systeemmonitor.
De rode lijn geeft aan hoeveel tijd de processor nodig heeft om diensten of programma's uit te voeren. Wanneer deze lijn lange tijd tussen de 80 en de 100 % ligt, is de processor eigenlijk te traag.

3: Een tweede lijn geeft aan hoe het werkgeheugen ( RAM) wordt gebruikt. U kunt aflezen hoe vaak Windows elke seconde programma's of gegevens heen en weer moet sturen tussen geheugen en vaste schijf. Veel van de activiteit die door deze teller wordt gemeten, behelst het uitwisselen van gegevens tussen het geheugen en het wisselbestand van de vaste schijf. Dat bestand bevat actieve programma's en gegevens die niet meer in het geheugen passen. Bij een goede werking van de computer ligt deze lijn bij 0. De waarde verandert bv. wanneer u met de muis een bestand verplaatst. Als deze lijn constant bij 5 of 10 pagina's per seconde ligt of vaak boven de 20 komt, heeft uw systeem meer werkgeheugen nodig.

4: De systeemmonitor kan meer zaken meten dan alleen de drie grafieken die u standaard kunt zien.
Voeg bijvoorbeeld een grafiek toe om de activiteit van de harde schijf te kunnen zien.
- Klik met de rechter muisknop in de systeemmonitor, en kies voor Items toevoegen...
- Klik op Fysieke schijf.
- Selecteer daarna bv. Gemiddeld aantal geschreven bytes uit deze lijst.
- Klik vervolgens op Toevoegen en Sluiten.
Er verschijnt in het diagram nu een nieuwe lijn. Die geeft aan hoe vaak en hoe snel gegevens naar het wisselbestand op de harde schijf geschreven worden. Als deze curve vaak boven de 80 % uitkomt, is het verstandig om het wisselbestand te vergroten.

Wanneer u tellers aan het venster toevoegt, wordt de lijst onder aan het scherm langer. U kunt elke teller een nieuwe kleur geven. U kunt de lijst sorteren door op de kolomtitels te klikken. Als u meer wilt weten over de functies van de prestatiemeter, klikt u op Help.

Om één teller in een diagram weer te geven klikt u in de werkbalk op het pictogram voor Markeren en daarna op de naam van het object in de lijst onderaan in het venster.

Prestaties aanpassen

Als u hebt gezien hoe het systeem presteert en u hierover niet tevreden bent, kunt u kijken hoe u het systeem kunt verbeteren.

Extra RAM-modules

Als uw computer te weinig werkgeheugen heeft, is een traag systeem het gevolg. U controleert eenvoudig of er sprake is van geheugentekort. Open alle programma's die u normaliter tegelijkertijd gebruikt, bijvoorbeeld een fotobewerker, muziekdienst, chatclient, tekstverwerker, e-mailprogramma en browser. Zodra alles is opgestart, drukt u op de toetscombinatie Ctrl+Shift+Esc voor het openen van Taakbeheer.

Ga naar het tabblad Prestaties en klik op Geheugen. U ziet daar hoeveel geheugencapaciteit er nog beschikbaar is. Wanneer zo'n tachtig procent van het geheugen is gereserveerd, loont het de moeite om extra geheugen bij te plaatsen. Bezoek de website geheugen.com om uit te zoeken welke RAM-modules u in uw pc kunt gebruiken. De montage is eenvoudig. U hoeft de RAM-modules alleen maar in een vrije geheugenbus te klikken. Het besturingssysteem herkent automatisch de aangesloten hardware. Let voor de aanschaf wel even op hoeveel RAM en welk geheugentype het moederbord van een desktop-pc of laptop ondersteunt. Naast de capaciteit speelt ook de snelheid van het werkgeheugen een belangrijke rol. Deze eigenschap staat in de specificaties aangegeven in megahertz (MHz). Hoe hoger de waarde hiervan is, hoe sneller het werkgeheugen presteert.

SSD-schijf inbouwen

Een andere upgrade om een pc aanzienlijk te versnellen, is door de harde schijf te vervangen door een SSD. In tegenstelling tot een klassieke harde schijf, bevat een SSD geen roterende onderdelen. Hierdoor heeft dit opslagtype minder tijd nodig om data te vinden. Wanneer u alle systeembestanden van het besturingssysteem op een SSD bewaart, start de computer sneller op. Schaf een SSD met voldoende opslagcapaciteit aan en kopieer de C-schijf naar die nieuwe schijf. Omdat een SSD meestal hetzelfde formaat heeft als een 2,5inch-schijf, kunt u dit opslagtype in bijna iedere desktop kwijt. Wel is er vaak een aparte houder of beugel vereist. Pc's met een mSATA- of M.2-aansluiting kunnen ook smallere varianten van een SSD herbergen. Na de bevestiging sluit u twee SATA-kabels aan op het moederbord en de voeding. Tot slot is het nodig om de gegevens van de C-schijf / -partitie van de harde schijf te verplaatsen naar de onlangs toegevoegde SSD. Dit proces heet klonen. Daarvoor gebruikt u bijvoorbeeld het gratis programma MiniTool Partition Wizard Free Edition. Op deze webpagina leest u hoe dat in zijn werk gaat.

Upgradekit inbouwen

Vindt u het lastig om de juiste onderdelen voor uw pc te verzamelen en eigenhandig te vervangen? Overweeg dan de aanschaf van een zogeheten upgradekit. Veel (online) computerwinkels bieden namelijk kant-en-klare pakketten aan om de hardware van een pc te vervangen. Zo'n pakket bestaat meestal uit een moederbord, processor met cpu-koeler en RAM-modules. Een groot voordeel van een upgradekit is dat u zelf geen rekening meer hoeft te houden met de onderlinge compatibiliteit. In de meeste gevallen is alles al voorgemonteerd. U hoeft alleen het moederbord te bevestigen aan de zijwand van de systeemkast. Hiervoor gebruikt u afstandsbusjes, want het moederbord mag nooit direct in aanraking komen met de behuizing. Zorg ervoor dat alle poorten via de achterzijde van de pc goed bereikbaar zijn en de kleine stekkertjes van de behuizing op de juiste wijze zijn aangesloten op de printplaat. Let bij het uitzoeken van een upgradekit goed op of er voldoende PCI Express-slots vrij zijn voor insteekkaarten, zoals een grafische adapter, geluidskaart en/of tv-tuner.

letop.png Vraagt u zich af wat een PCI-slot of PCI-kaart is? Deze webpagina helpt u op weg.

Franje opruimen

Het is goed om eens de bezem te halen door de Visuele effecten. Vooral iets oudere computers hebben moeite met animaties, vallende schaduw, transparante schermpjes en andere visuele verfraaiingen. Na een klik op de menu-optie Visuele effecten krijgt u in tabblad Visuele effecten een lange lijst te zien met visuele aanpassingen. U kunt die per stuk aan- of uitvinken. Als u een snelle pc hebt, kunt u alle visuele snufjes gebruiken die het tabblad Visuele effecten biedt.

In deze lijst kunt u snelheid winnen door visuele effecten uit te vinken

 

Als u Beste prestatie kiest, worden alle animaties en effecten uitgeschakeld. Als u Beste weergave kiest, worden alle animaties en effecten ingeschakeld. Selecteert u Automatisch, dan worden geen, sommige of alle animaties en effecten ingeschakeld, afhankelijk van de snelheid van de hardware. Selecteer Aangepast om zelf aan te geven wat u in of uit wilt schakelen.

U kunt de schermweergave sneller maken door de opties in het menu Visuele effecten uit te schakelen.

Verjongingskuur voor uw PC

Computers lopen na verloop van tijd allerlei kwaaltjes op. Tijdelijke gegevens blijven onnodig lang bewaard, bestanden slibben uw schijven dicht en automatisch startende programma's dwingen uw pc op de knieën. Na verloop van tijd kan een verjongingskuur geen kwaad. Het ultieme gereedschap waarmee u met twee muisklikken uw compouter volledig optimaliseert bestaat niet. In dit overzicht staan enkele hulpprogramma's en trucs waarmee u de prestaties van uw systeem kunt verbeteren. Alle besproken programma's zijn gratis. Freeware en open-source-applicaties zijn in de praktijk vaak beter dan commerciële schoonmaakhulpjes.

Schoonmaakhulp van Windows

Alle windows-versies hebben standaard een schoonmaakhulp aan boord onder de noemer Schijfopruiming. U vindt Schijfopruiming door in het zoekvenster ´schijfopruiming´te typen en te selecteren. De werking en schermen van het programma verschillen per Windows-versie. Na een inspectie toont Schijfopruiming een opsomming van overbodige onderdelen, zoals de bestanden van Windows Foutrapportage, Officesetupbestanden, tijdelijke internetbestanden en uiteraard de prullenbak. Achter de onderdelen staat hoeveel schijfruimte wordt vrijgemaakt. U dient de onderdelen per stuk aan te vinken. Bevestig met OK om de schoonmaakactie te starten. Schijfopruiming is geen hoogvlieger, maar wel prettig om achter de hand te hebben als u bijvoorbeeld CCleaner niet kunt gebruiken.

Schijfruimte controleren

Wilt u een snel overzicht van het schijfgebruik, dan kunt u daar het programma SpaceSniffer voor gebruiken (bij voorkeur uit te voeren als administrator). Maar een dergelijke, weliswaar wat uitgeklede functie is ook in Windows 10 aanwezig. U vindt die via Instellingen > Systeem > Opslag. Daar kunt u de gewenste opslaglocatie voor nieuwe apps, documenten, muziek, afbeeldingen en video's instellen en op die manier ook vermijden dat een bepaalde schijf dichtslibt. U kunt per schijf ook nagaan hoeveel schijfruimte allerlei onderdelen in beslag nemen. Door op een onderdeel te klikken, komt u in een menu of map waarin u de bijbehorende bestanden kunt verwijderen. Klik bijvoorbeeld op Tijdelijke bestanden. Via de knoppen Tijdelijke bestanden verwijderen en Prullenbak leegmaken maakt u snel wat ruimte vrij.

CCleaner

Eén van de gratis schoonmaakhulpjes voor Windows is CCleaner. Met dit programma verwijdert u snel overbodige tijdelijke bestanden en kunt u programma's verwijderen ("deinstalleren"). U kunt de instellingen nalopen, of direct op de knop Schoonmaken klikken, dan wordt de schoonmaakactie direct uitgevoerd. Aan het einde van dit proces toont CCleaner de hoeveelheid vrijgemaakte schijfruimte.

De integriteit van het register wordt in 15 rubrieken geanalyseerd. Alle gevonden sleutels zijn afzonderlijk aan te vinken. Met een rechter muisklik op een sleutel maakt u een uitstapje naar Windows Regedit. Daar kunt u de sleutel met de bijbehorende waarden nader bekijken. In de sectie Gereedschap kunt u nog overbodige systeemherstelpunten verwijderen, hele partities wissen en automatisch gestarte programma's uitzetten. U kunt onder Instellingen opgeven dat CCleaner al bij het starten van de pc aan de slag moet, bestanden en registeritems moet uitsluiten van het schoonmaakproces. Met de cookie-manager kunt u aangeven welke cookies moeten u wilt bewaren.

Deze gratis versie vindt minder problemen en ontsporingen in uw pc dan de meeste andere producten. Dat komt omdat CCleaner voorzichtig te werk gaat, maar waarschijnlijk ook omdat er nog iets moet overblijven voor de betaalde versie.

letop.pngBij het installeren van CCleaner probeert de installatiewizard een extra werkbalk te installeren in de browser. Schakel deze optie uit en verwijder ook de automatische updatefunctie.

letop.pngU kunt ook gebruik maken van een portable versie van CCleaner. Die hoeft u dus niet te installeren.

Nut van registry cleaners

Veel registry cleaners beloven prestatiewinst als u die regelmatig gebruikt. In de praktijk merkt u daar zelden iets van. Dat wordt duidelijk als u zich wat verdiept in de opbouw en werking van het Windows register. Het register is een eenvoudige database die u via een programma als Windows Register-editor (op te starten via het commando regedit in de zoekbalk van Windows) zichtbaar maakt.

- Wanneer u bijvoorbeeld aan de systeem­instellingen sleutelt of toepassingen installeert, wijzigt de inhoud van deze database en kan die in omvang toenemen. Verwijdert u hieruit bepaalde ingangen, dan blijft de omvang van het register ongewijzigd: de 'verwijderde' gegevens worden namelijk niet gewist maar met nullen overschreven.

- Register­reinigers veronderstellen dat een groot register, dat deels met nullen is opgevuld, tot slechtere systeem­prestaties leiden omdat dit register continu wordt gelezen en beschreven door Windows en allerlei toepassingen. Maar het register wordt in het RAM-geheugen geladen waardoor die operaties zeer snel worden uitgevoerd. Moderne Windows-versies lezen bovendien alleen die register­waarden die ze op een bepaald moment nodig hebben. Dat verloopt dankzij een slimme indexering erg efficiënt. Oudere delen van het register worden automatisch uit het geheugen gehaald.

In de meeste gevallen merkt u dus nauwelijks of geen snelheidswinst na een keer 'opschonen register'. Het kan gebeuren dat de verwijdering van een sleutel die bijvoorbeeld verwijst naar een programma in een niet langer bestaand netwerkpad het opstarten van Windows versnelt, maar dat zijn uitzonderingen.

Maakt u toch gebruik van zo'n cleaner, bijvoorbeeld omdat u vermoedt dat u met een register­probleem te maken heeft, zorg dan eerst voor een systeem­herstelpunt. Het zou niet de eerste keer zijn dat zo'n cleaner het register iets te grondig opschoont en daarmee corrupt maakt.

Clean Master

Clean Master is een goede aanvulling op CCleaner. Clean Master is vooral goed in het opsporen van overbodige bestanden van programma's. Uiteraard zijn alle standaard schoonmaakroutines ook aanwezig om tijdelijke/overbodige bestanden van onder andere uw browser te verwijderen. Volgens de makers maakt u met Clean Master gemiddeld 2 GB aan schijfruimte vrij. Als u Clean Master de eerste keer gebruikt, zal de schoonmaakactie nog veel meer ruimte opleveren.

Hoewel Clean Master veilig te gebruiken is, geldt ook voor dit schoonmaakprogramma een waarschuwing. Bekijk altijd kritisch welke onderdelen u laat verwijderen en opschonen.

Tweaknow Regcleaner

Veel pc gebruikers geven de voorkeur aan het eveneens gratis programma Tweaknow Regcleaner. De registrycleaner maakt een belangrijk deel van van dat programma uit. Op het tabblad Windows cleaner kunt u de schijven aanvinken die in aanmerking komen voor een scan op tijdelijke en onnodige bestanden. Bestanden met een extensie als .bak, .old of .tmp komen als eerste in aanmerking. In veel gevallen mogen ze weg, maar u kunt per bestand alsnog aangeven of dat ook echt mag worden gewist. Vervolgens kunt u met de Registry Defragmenter per groep - Software, System, Security, Sam en Ntuser.dat - aangeven of u het bestand wilt defragmenteren.

Uninstallers

iObit Uninstaller, Revo Uninstaller en Absolute Uninstaller zijn pareltjes die u helpen bij het verwijderen van software die u niet meer gebruikt. Bij Absolute Uninstaller kunt u alle programma's die u wilt verwijderen aanvinken. Vervolgens worden de geselecteerde programma's één voor één verwijderd. Dat is handig als u bijvoorbeeld een nieuwe computer wilt ontdoen van probeerversies van commerciële programma's. Revo Uninstaller kan dit niet, maar houdt wel een vinger aan de pols tijdens het verwijderproces. Veel programma's laten bijvoorbeeld instellingen achter voor het geval u het programma ooit opnieuw installeert. Revo Uninstaller controleert uw computer voor en na deze procedure en toont vervolgens welke registerinstellingen en bestanden zijn 'vergeten'. Met enkele muisklikken verwijdert Revo Uninstaller achterblijvers van uw computer.

Soms zien we populaire freeware plotseling veranderen in betaalsoftware. Betaalsoftware wordt bijna nooit freeware, maar Ashampoo Uninstaller is zo'n programma. Ashampoo Uninstaller helpt bij het grondig verwijderen van geïnstalleerde programma's. De optie Guard is aan te raden, evenals het automatisch opstarten met Windows. Ashampoo Uninstaller kan dan nog beter zijn werk doen door mee te kijken als u een nieuw programma installeert. Die informatie wordt weer gebruikt als u het programma wilt verwijderen. Wees voorzichtig met de mogelijkheden achter de knop Tools. Hier zijn verouderde technieken te vinden die niet helemaal veilig zijn voor elke computer.

Sneller opstarten

Zodra uw computer opstart, worden er allerlei programma's actief. Denk aan Dropbox, beveiligings­software en een programma van uw printer. Steeds meer programmamakers vinden hun software zo belangrijk dat ze die in het opstartproces nestelen. Hierdoor wordt uw computer steeds trager en start Windows langzamer. Er zijn heel veel programma's om automatisch startende programma's mee te beheren. SterJo Startup Patrol kan dit ook, maar gaat een stapje verder. SterJo Startup Patrol waarschuwt zodra een programma zich aan de automatische opstartprocedure van Windows probeert toe te voegen. U kunt op dat moment direct beslissen of u dit wilt toestaan.

Het handmatig beheren van de onderdelen die automatisch starten, is eenvoudig. SterJo Startup Patrol toont een lijst. In de kolom Status ziet u of een onderdeel uitgeschakeld is (disabled). Klik op een programma in de lijst en kies Disable selected item om het programma uit te sluiten van het opstarten. Weet u niet waarvoor een onderdeel dient? Kies Search online om het programma op te zoeken via Google. Met Enable selected item kunt u een uitgeschakeld onderdeel opnieuw activeren. De optie verwijderen (Delete selected item) kunt u beter niet gebruiken, omdat u dit niet meer ongedaan kunt maken.

Wisselbestand aanpassen

Virtueel geheugen is een methode om het besturingssysteem te laten denken dat het meer RAM kan gebruiken voor toepassingen dan eigenlijk in de computer zit. Windows gebruikt een bestand op de vaste schijf, pagefile.sys genoemd, om dit RAM-geheugen te simuleren. Het virtuele geheugen in Windows houdt steeds bij hoeveel RAM er vrij is. Wanneer alle RAM wordt gebruikt, begint de Virtual Memory Manager (VMM) gegevens en code in blokjes van 4 Kb te verplaatsen naar pagefile.sys. Wanneer deze gegevens of code weer nodig zijn, worden ze opnieuw naar de RAM-chips verplaatst, waarna de CPU ze weer kan gebruiken. Dit heet ook wel paging. Voor meer informatie over het wijzigen van het wisselband (pagefile.sys) zie deze pagina (Is in het topmenu de optie Wisselbestand onder Systeembeheer).

Fouten melden

Functioneert er iets niet naar behoren? Dan zijn de probleemoplossers in Windows een goede eerste stap voor het oplossen van het probleem. U opent de probleemoplossers door in het zoekvenster problemen te typen. In het venster dat zich dan opent, klikt u een probleemoplosser aan.

Als de probleemoplossers u niet helpen, dan heeft Microsoft nog andere opties voor ondersteuning. De Windows-nieuwsgroepen bijvoorbeeld vormen een goede bron voor gratis hulp. Om erachter te komen langs welke wegen u nog verder geholpen kunt worden, typt u Ondersteuning in het zoekvenster. Daar kunt u weer een vervolg kiezen.

Rubber Ducky: systeemmonitor

rubberducky_intro.png

Een klein aquarium boven het systeemvak toont wat er op de pc gebeurt

Er zijn veel programma’s om allerhande systeeminformatie op het scherm te toveren. In prachtig uitgevoerde, dashboard­achtige vensters tonen deze systeemmonitors door middel van fraaie grafieken en indicatoren bijvoorbeeld hoeveel geheugen er gebruikt wordt en hoe zwaar de cpu (de processor) belast wordt.

Nu zal het voor de techneuten onder ons geen probleem zijn deze gegevens te interpreteren, maar voor degenen met een wat kleinere technische knobbel zal dit wat minder makkelijk zijn. Een goed en in ieder geval humoristisch alternatief is in dat geval Rubber Ducky. De gebeurtenissen in een klein aquarium boven het systeemvak tonen wat er zoal op de pc gebeurt.

rubber_ducky_1-350.png

Het About-venster geeft extra informatie
over de betekenis van de gebeurtenissen in het
aquarium

Na installatie verschijnt Rubber Ducky in de rechterbenedenhoek van uw scherm. Via een rechter muisklik op het venstertje en een klik met links op Settings kunt u de instellingen eventueel aanpassen.

Standaard staat Rubber Ducky rechtsonder,
maar u kunt het vierkantje verplaatsen
door het te verslepen.

 

 

Standaard is het venster enigszins transparant. Door middel van een schuifregelaar is deze transparantie aan te passen. Verder staan hier de opties Always on top (altijd zichtbaar boven andere applicaties) en Load on startup (opstarten met Windows) standaard aangevinkt.

Rubber Ducky toont de volgende zaken:
- Het waterniveau laat het RAM-gebruik zien.
- De kleur van het water geeft het wisselbestandsgebruik weer: hoe donkerder het water wordt, des te meer wordt er van het virtuele geheugen gebruik gemaakt.
- Opstijgende belletjes tonen het cpu-gebruik.
- Het netwerkverkeer wordt voorgesteld door zwemmende vissen. Zwemmen die naar links dan gaat het om inkomend verkeer en zwemmen ze naar rechts, dan betreft het uitgaand verkeer.
- Schijfactiviteit wordt zichtbaar gemaakt door de bewegingen van de waterplanten.

Hieronder ziet u een paar voorbeelden (van links naar rechts):
1. Het waterniveau is laag. Er is nog voldoende RAM beschikbaar;
2. Wanneer er wat meer programma’s actief zijn, stijgt het RAM-gebruik;
3. Vissen en opstijgende belletjes tonen netwerkverkeer en CPU-activiteit;
4. Het water wordt donkerder naarmate er meer virtueel geheugen wordt gebruikt;
5. In dit geval kunt u beter enkele applicaties sluiten;
6. Ziet u dit regelmatig gebeuren, dan wordt het tijd om wat extra RAM aan te schaffen.

Rubber Ducky geeft een bruikbare indruk van de pc-activiteiten

Het programmaatje is niet echt een vervanger voor de in de inleiding genoemde systeemmonitoren. Maar het kan mensen met wat minder technische kennis helpen inzicht te krijgen in het gedrag van de pc.

Rubber Ducky
Freeware
Taal Engels
Medium 1,47 MB download
OSWindows Alle versies
Systeemeisen Onbekend
Maker MimarSinan

Pluspunten
Origineel en tegelijkertijd nuttig
Minpunten
Geeft geen uitgebreide info

Broncontrole

Broncontrole geeft een gedetailleerd beeld van de computer.

 

 

 

Het onderdeel Broncontrole controleert de vier hoofdonderdelen van uw computer: de processor, het geheugen, de schijf en het netwerk. U opent het onderdeel via Start >Alle programma’s >Bureau-accessoires >Systeemwerkset >Broncontrole. Het programma is opgebouwd uit vijf tabbladen, waarvan het eerste tabblad (Overzicht) een totaalweergave van alle onderdelen biedt. Klik op een ander tabblad om de details te zien, bijvoorbeeld het tabblad Processor voor informatie over de processorprestaties. Op het tabblad Geheugen ziet u via een grafische balk hoe de geheugenruimte is verdeeld. Interessant is de rechterkolom, waarin grafieken duidelijk maken hoe de computer presteert. Gebruik het menu Weergaven om de grootte van de grafieken te bepalen. Klik op Controle >Controle stoppen om de analyse af te breken.

Betrouwbaarheids­geschiedenis

Benieuwd hoe stabiel uw computer eigenlijk is? De stabiliteitsindex beoordeelt de algemene stabiliteit van uw computer op een schaal van 1 tot 10. In het Configuratiescherm typt u in het zoekvak rechts boven Betrouwbaarheid. Kies voor Betrouwbaarheids­geschiedenis weergeven. Vertoont de lijn in de getoonde grafiek een sterke daling, dan kunt u hieruit afleiden dat er fouten zijn opgetreden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen toepassingsfouten, Windows-fouten, waarschuwingen, informatie en overige fouten. Klik op een datum om details te zien. Wilt u details zien van gebeurtenissen, klik dan op Technische details. Handig als u wilt uitzoeken wat de oorzaak is van het feit dat uw computer niet goed functioneert. Kies voor Zoeken naar een oplossing als u het probleem wilt verhelpen.