Hoe maak je een groot aantal foto's toegankelijk voor vele vrienden en kennissen. Daarvoor kun je gebruik maken van een mogelijkheid die Hotmail biedt. Je deelt ze via OneDrive, de virtuele harde schijf van Windows Live.

Om een flink aantal plaatjes met één mail-bericht te verzenden, kun je het programma Microsoft Office Picture Manager gebruiken.

- Maak een map waarin je de foto’s gaat verkleinen. In dit voorbeeld is dit D:\reserve01, maar je mag het natuurlijk elke andere naam geven.

- Kopieer de foto’s naar deze map. In Windows Verkenner kun je dan zien hoe groot het totale bestand is. De Windows Verkenner start je door de Windows knop ingedrukt te houden en dan op de letter E te drukken.

Je gaat dan op zoek naar de map. Vind je die, dan klik je met de rechter muisknop op de naam. Je krijgt dan een keuzemenu en onderaan staat: Eigenschappen.

Je ziet vervolgens dit dialoogvenster.

 

 

 

 

 

 

Er zijn dus (in dit geval) 12 foto’s die samen 25,3 MB groot zijn. Dit zou in totaal 5 tot 6 e-mails van 5 MB kosten.

 

Ga nu naar Microsoft Office Picture Manager.

Dit programma vind je na het indrukken van de Startknop en dan te gaan staan op de menu-optie Microsoft Office. In de reeks programma's die dan open gaat, zet je de cursor op Microsoft Office hulpprogramma’s.

Klik op de naam van het programma om het te starten.

pict_manager_image004

 

 

 

Links boven in vind je: Snelkoppeling naar afbeelding toevoegen…

Klik daar op en ga op zoek naar de map, waarin je de foto’s gezet hebt

Als je in de toekomst steeds dezelfde map gebruikt, dan komt die in het rijtje te staan.

letop.png Even verder naar beneden staat de naam Reserve01 al. Klik je erop dan zie je direct de foto’s

 

 

pict_manager_img006.jpg

 

 

Selecteer de foto’s bijvoorbeeld met CTRL+A.

Ga dan naar het menu onderdeel Bestand en kies voor Exporteren door op dat woord te klikken.

pict_manager_img006.png

 

 

 

Door op het ▼ te klikken bij Met deze bestands­grootte exporteren kun je de grootte van de foto’s aangeven. Voor foto’s op het web is 800x600 voldoende.

Klik op OK en de foto’s worden kleiner gemaakt.

Kies in het menu voor Alles vervangen

Je komt dan bij het volgende dialoogvenster.

Hier staat al weer de eerder gekozen map Reserve01, maar wil je de kleiner gemaakte foto’s ergens anders zetten, dan moet je hier op Bladeren klikken en een nieuwe map kiezen.

Als je nu het vinkje weghaalt, kun je de naam wijzigen, bijvoorbeeld door een cijfer toe te voegen, de oorspronkelijke foto’s blijven dan bestaan en de grote en de kleine foto’s staan dan in dezelfde map

 

pict_manager_img012.jpg

 

pict_manager_img0014,jpg

 

 

 

Als je nu weer kijkt in de Eigenschappen, dan zie je dat er 12 bestanden zijn, die samen maar 1,24 MB groot zijn. Die kunnen allemaal in één e-mail verstuurd worden. Mocht blijken, dat je ver boven de 5 MB komt, dan kun je het pakket in twee e-mails versturen, maar dan ben je al op een totaal van bijvoorbeeld 24 foto’s.

 

terug.png