print.gif

PHP Triad

U wilt een eigen webserver? Dat kan. Vindt u linux te moeilijk en wilt u gewoon een webserver op Windows? Dan is PHPtriad een goede oplossing. Met PHPtriad kunt u op uw eigen pc phpscripts testen.

PHPtriad bestaat o.a. uit de volgende onderdelen:

Apache
PHP
MySQL
WinMySQL
PHPMyAdmin

Hier volgt een korte toelichting op deze onderdelen.

Apache

Apache is een webserver, in eerste instantie ontworpen voor UNIX. Er is nu ook een versie voor Windows, die gaat u straks gebruiken. Met Apache kunt u offline uw pagina's testen.

apache_install.png

 

PHP

Om php bestanden offline te bekijken moet u php.exe gekoppeld hebben aan uw Apache webserver. U kunt dan php pagina's openen en bewerken op uw eigen PC,

MySQL

MySQL is een open source relationeel database­management­systeem (RDBMS), dat gebruik maakt van SQL. MySQL werd vroeger vooral gebruikt voor toepassingen zoals fora en gastenboeken, meestal in combinatie met PHP, tegenwoordig is het de basis van een breed scala aan internet­toepassingen, maar ook stand-alone software.zorgt ervoor dat u database toepassingen kunt gebruiken in combinatie met PHP. Wilt u meer weten over MySQL, kijk dan op mysql.com. Omdat de meeste mensen een windows machine hebben, gaat u ook WinMySQL gebruiken. Als u MySQL hebt draaien, kunt u gebruik maken van PHPMyAdmin.

PHPMyAdmin

phpmyadminn.png

 

 

 

Omdat het maken en configureren van een database een lastige en saaie zaak is, kunt u tijd en energie overhouden door de webbased toolkit phpMyAdmin te downloaden en te installeren. Die kunt u vinden op phpmyadmin.net

phpMyAdmin is een PHP-programma om MySQL-databases via internet te beheren. Het programma kan onder andere databases aanmaken en verwijderen; tabellen aanmaken, verwijderen en veranderen; gegevensvelden aanmaken, verwijderen en aanpassen; SQL-commando's aanmaken. PHP alleen is wel leuk, maar om de mogelijkheden optimaal te benutten, zult u toch databases / tabellen moeten maken.

De installatie

phptriad.jpg

 

 

 

 

 

Download PHPtriad hier. Start phptriad.exe en de installatie gaat van start. Er wordt een map aangemaakt in de map Program Files, genaamd PHPtriad. De bestanden worden standaard geinstalleerd in C:\apache.

Configureren

Het belangrijkste is gebeurd, nu kijken of er nog wat ingesteld moet worden. Ga even de opties in de Program Files > PHPtriad af:

Apache start u als eerste, dit doet u via de Start knop.

Start > Programs > PHPtriad > Apache console > Start apache

runningapache.gif

 

U ziet dan een dosbox. U hoeft verder niets te doen, het werkt, de webserver draait.

let op Die moet dus altijd gestart zijn, anders staat uw webserver uit. Handig is dus, om hem bij het opstarten van windows automatisch te laten starten.

MySQL start u net zo op, maar dan ipv apache console kiest u MySQL, en dan MySQL d

Launch site: Open een Internet browser, typ http://localhost/ en druk Enter. De browser gaat zoeken naar http://localhost, de plek van uw webserver. Als het goed is, opent die een welkomstpagina met info over PHPtriad, dankzij de Apache server die draait.

phptriadexample.gif

De URL die getoond wordt, is http://localhost/index.html. U moet uw website bestanden nu gaan opslaan in de c:\apache\htdocs directory.
Deze map komt overeen met http://localhost.

let opHeeft u een index.php in de htdocs directory staan, die u wilt tonen, verwijder dan de index.html (van PHPtriad). Dit is alleen maar een welkomstpagina, dus die mag u ongestoord verwijderen.

Het belangrijkste is nu klaar: U kunt php bestanden testen op uw site.

Wilt u de instellingen weten van de php installatie, open de browser dan eens met: http://localhost/phpinfo.php
U krijgt nu alle instellingen te zien.

Is dat bestand niet aanwezig? Maak het dan aan:

phpinfo.jpg

 

Zet phpinfo.php in de map: c:/apache/htdocs/

U kunt phpinfo.php dan aanroepen met:
http://127.0.0.1/phpinfo.php

Wat dit bestand voor u doet, leest u op deze site

phpMyAdmin gebruiken

Heeft u PHP bestanden, die verbinding maken met een SQL database, of wilt u dit testen? Tabellen maakt of bewerkt u met PHPMyAdmin. U opent phpMyAdmin in de browser: http://localhost/phpmyadmin/index.php

Foutmelding...

Warning: MySQL Connection Failed: Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061) in c:\apache\htdocs\phpmyadmin\lib.inc.php on line 255
Error

No panic, er moet alleen nog wat geconfigureerd worden.
Open het bestand c:\apache\htdocs\phpmyadmin\config.inc.php

Zorg dat regel 11 er zo uitziet:
$cfgServers[1]['host'] = 'localhost';
Localhost is de meest gebruikte naam, maar u mag hier ook uw computernaam neer zetten.

Op regel 65 kunt u de taal aanpassen:
require("english.inc.php");
Wilt u Nederlands, vul dan dutch.inc.php in.
Zo, phpMyAdmin is nu goed. Maar dat is nog niet alles. MySQL moet nog weten wie phpMyAdmin mag gebruiken.

WinMySQLadmin

Start WinMySQLadmin, te vinden in c:/apache/mysql/bin/winmysqladmin.exe.
U krijgt nu een scherm waar u uw gebruikersnaam en wachtwoord moet invoeren. Verzin iets, wat u kunt onthouden.

Probeer nu nog eens phpMyadmin te openen in de browser. Waarschijnlijk krijgt u weer een foutmelding:
Warning: MySQL Connection Failed: Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061) in c:\apache \htdocs \phpmyadmin \lib.inc.php on line 255
Error

Dit komt, omdat u in de phpMyadmin configuratie hebt gezegd, dat de MySQL hostname localhost is. Helaas kijkt WinMySQLAdmin naar de computernaam, dat ziet hij als localhost naam.....

Als u de computernaam verandert in localhost, bent u van het probleem af.

PHPtriad kunt u hier krijgen:
sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=9325

Om PHPtriad te déïnstalleren verwijdert u de map c:/phptriad en c:/apache. Dat is voldoende, er is geen officiele uninstall.