Netwerk Wizard

netwerkvistawiz

 

 

In het algemeen is Windows Vista makkelijker in een thuisnetwerk op te nemen dan de voorgaande Windows versies. Na installatie van de netwerkkaart in de computer en de installatie van de juiste drivers start u de Netwerk Wizard op. Deze wizard gaat stap voor stap langs alle belangrijke instellingen. Let wel op, Windows Vista maakt het niet echt makkelijk om de werkgroepnaam in te vullen. Windows Vista vraagt niet aan de gebruiker of de werkgroepnaam van het huidige netwerk gebruikt mag worden. Dat is voor de thuisgebruiker namelijk de meest logische keuze. Dat wordt dus even zoeken. Houd met name de grote lijn in de gaten. Dat is dus eerst de (draadloze) (modem) router / switch instellen. Stel IP adres, DNS adres en gateway adres in op automatisch wanneer de gebruikte router gebruik maakt van DHCP. Zorg er voor dat elke computer dezelfde werkgroepnaam heeft en dat de firewall het gebruik van een lokaal netwerk toestaat. Aandachtspunt is nog de optie wachtwoord instellen. Voor normaal thuisgebruik is het niet nodig om deze optie niet aan te zetten.

Netwerkconfiguratie instellen

Als u de router zoals hierboven aangegeven, heeft ingesteld, is het tijd om de configuratie binnen Windows Vista in te stellen. Het grote voordeel van Windows Vista is dat apparaten die aangesloten zijn op het netwerk, direct worden herkend. Uw router wordt na opstarten van de computer dus direct in het netwerkcentrum zichtbaar.

 

 

 

Open het netwerkcentrum door te klikken op Start > Configuratiescherm > Netwerkcentrum. Het volgende scherm wordt nu zichtbaar.

Als u bij de installatie van Windows Vista heeft gekozen voor de netwerkmogelijkheid Particulier, wordt automatisch uw netwerk ingesteld met de juiste beveiligingsopties.

Onder het kopje Delen en verkennen kunt u de verschillende opties voor uw netwerk inschakelen. De verschillende onderdelen staan hieronder besproken.

Netwerkdetectie

Wanneer Netwerkdetectie is ingeschakeld kunnen andere computers in het netwerk uw computer zien. Wanneer u dit niet wilt, kunt u dit uitschakelen door op het pijltje naar beneden te klikken en vervolgens de optie Netwerkdetectie uitschakelen te kiezen. Aanbevolen optie: ingeschakeld

Lees goed wat er staat, Windows geeft een vrij duidelijke uitleg. Bedenk dat de Windows help ook nog een schat aan informatie biedt. Ga maar eens zoeken op de woorden zoals Bestandsdeling, Netwerk en Firewall.

Soms mislukt het uitvoeren van de Netwerk Wizard. Helaas helpt Windows niet echt om dat probleem op te lossen. Wat wel eens gebeurt, is dat om één of andere reden de netwerk software beschadigd is. Voer dan een Systeemherstel uit. Mocht dat niet helpen, ga dan na of er iets is mis is met het oproepen van de Windows firewall via de Status van de LAN-verbinding. Zo niet, probeer dan de firewall op te roepen via bijvoorbeeld het Configuratiescherm en ga naar de tab Geavanceerd en kies de optie Standaardinstellingen.

Zolang de netwerk wizard niet (juist) is uitgevoerd op de Windows Vista computer, zal die computer in het algemeen niet zichtbaar zijn voor andere computers. Een foutmelding zal verschijnen die aangeeft dat een wachtwoord moet worden ingevoerd om toegang te krijgen tot de gekozen netwerkbron. Er verschijnt dan een dialoogvenster met een gebruikersnaam zoals \\NaamComputer\IPC$. Soms ziet u eerst de melding dat u helemaal geen toegang hebt. In zo'n geval ligt er vermoedelijk een firewall dwars. Wanneer een computer met een aanmeldvenster komt waarin om een gebruikersnaam en wachtwoord wordt gevraagd, schrik dan niet. Dit is eigenlijk een goed teken. Bedenk welke gebruiker(s) op die andere computer zit, tik die naam in met het bijbehorende wachtwoord en de verbinding komt tot stand. Vaak gebeurt dit als u van een Windows 98 computer naar een Vista computer gaat. Weet u het wachtwoord niet, dan is dat jammer, dan bent u niet gerechtigd.

Firewall

Via de Help in Windows (klik op Start, klik op Help en ondersteuning), kunt u informatie vinden over dit onderwerp. Zoek bijvoorbeeld op 'firewall'. Dat lijkt een beetje overbodig. Maar in veel gevallen zorgt de firewall in de Windows Vista computer ervoor dat het thuisnetwerk niet werkt. Wilt u veilig internetten en thuisnetwerken dan moet u dus een andere firewall installeren. U moet er dan nog steeds voor zorgen dat het is toegestaan om een thuisnetwerk te gebruiken. De standaard Windows firewall zou aan kunnen staan. Wanneer via de Wizard netwerk instellen gekozen is voor Bestands -en printerdeling inschakelen, dan moet dit goed ingesteld staan. Lukt dat niet, probeer dan of het uitzetten van Windows firewall helpt: klik op het LAN-verbinding symbooltje rechtsonder (hopelijk staat er maar eentje, dan heeft u vermoedelijk gelijk de goede te pakken). Dubbelklik daarop, en het venster Status van Lan verbinding verschijnt. Kies hier de optie Eigenschappen op tabblad Algemeen. Dan verschijnt het venster Eigenschappen voor Lan verbinding, klik nu op het tabblad Geavanceerd. Kies vervolgens de optie Instellingen. Nu verschijnt het venster Windows firewall. Vindt u dit te ingewikkeld, kijk dan eens in de Windows help, zoek op Windows firewall, en klik dan op Windows firewall in- of uitschakelen.
Het uitzetten van de Windows firewall brengt risico's met zich mee, dus doe dit hooguit om te controleren of de firewall misschien problemen veroorzaakt. Als u het aandurft, kies het tabblad Uitzonderingen in het venster Windows firewall. U ziet de optie Bestands- en printerdeling staan, vink die optie aan en klik op OK. Wanneer u hier bent aangekomen, heeft u al heel wat vensters, tabbladen en opties gezien. Het lijkt hocus-pocus, maar eigenlijk ziet u gewoon dat er veel ingesteld kan worden.
Wanneer er sprake is van nog meer firewalls, zet deze uit (of zorg ervoor dat de LAN functie wordt toegestaan). Dit soort opties aan- of uitzetten levert veel gezoek op. Maar daar is helaas niets aan te veranderen.

Soms moet er een IP bereik ingesteld worden (deze optie is erg afhankelijk van de gebruikte firewall). Let in zo'n geval goed op de gegeven aanwijzingen. Stel dat een computer in een netwerk moeite heeft om één bepaalde computer te benaderen. Die computer had een firewall aan staan waarop een IP bereik 10.0.0.21 t/m 10.0.0.29 (dit is gewoon een getal voorbeeld) was ingesteld. Pas toen die firewall instelling gewijzigd werd in 10.0.0.*, werd die bepaalde computer zichtbaar. En ja, die bepaalde computer had toch echt een eigen IP adres toegewezen gekregen die binnen het toegestane bereik lag. Soms is het dus veel zoeken en proberen.

letop.pngVoor meer informatie over ip-adressen zie deze paragraaf op de pagina over de router.

Bestands -en printerdeling

Windows Vista beschikt over een goede help functie. Klik daarvoor op Start en vervolgens op Help en ondersteuning. Ga vervolgens zoeken op Bestanden delen (niet op 'bestandsdeling').
Stap 1 is het aanzetten van de Bestands -en printerdeling voor de betreffende netwerkingverbinding. Dit kan via het Eigenschappen venster van de netwerkkaart. Klik daarvoor op Status van Lan verbinding (pictogram rechtsonder) en dan op Eigenschappen. Of klik op Netwerklocaties, Netwerkverbindingen en vervolgens op Lan-verbinding.
Stap 2 is aangeven welk station en/of printer gedeeld gaat worden. Een station (bijvoorbeeld I:) delen kan bijvoorbeeld via Deze Computer en vervolgens rechts klikken op een station (I:), vervolgens klikken op Delen en beveiliging of Delen. Schrik niet van de gegeven waarschuwing, anders wordt er nog steeds niets ingesteld. Als alles goed is gegaan, dan verschijnt het Eigenschappen venster voor het gekozen station. In dit voorbeeld is dat dus station I. Nadat alles is ingesteld, verschijnt een handje onder het station.

De printer kan op een vergelijkbare manier als een station worden gedeeld. Alleen kiest u nu in plaats van het station de Printer. Bijvoorbeeld via Start, vervolgens klikken op Instellingen en Printer en faxapparaten. Kies nu met een klik op de rechter muistoets de betreffende printer en klik vervolgens op Delen. Nadat alles is ingesteld, verschijnt een handje onder de printer.

Het werkt niet...

Dit komt vaak voor in een thuisnetwerk met meerdere computers die niet allemaal gebruik maken van Windows Vista. Anderzijds Windows Vista systemen onderling leveren ook nogal veel problemen op. Misschien lijkt het normaal dat computers met hetzelfde besturingssystemen probleemloos met elkaar kunnen samenwerken. Dat is helaas een misverstand. Niet iedere computer gebruikt dezelfde firewall of virusscanner, en dan moet deze software nog goed ingesteld staan. Een firewall of een virusscanner met internet security levert nogal eens problemen op.

In het geval dat u een draadloos netwerk heeft, is een vast onderdeel van de foutopsporing om de Wlan te testen wanneer dat mogelijk is. Staat het Wlan schakelaartje wel op "ON" (=Aan)? Is de Wlan netwerkkaart wel ingeschakeld? Kan Windows wel netwerken vinden? In het algemeen is het zo dat Windows zelf informatie geeft, wanneer er een netwerk binnen bereik is. Dat moet in dit geval dan een draadloos netwerk zijn. Windows kan ook aangeven dat er een gewoon netwerk, een WAN verbinding of een inbelverbinding beschikbaar is. Voor een draadloos netwerk zijn dat ongeschikte keuzes. Voor een thuisnetwerk met vaste verbinding (via kabel) zal er meestal sprake zijn van een gewoon netwerk. Alleen bij een rechtstreekse verbinding met een ADSL of kabelmodem (zonder router) kan er sprake zijn van een inbelverbinding of een WAN verbinding. Verder is het handig om de netwerk pictogrammen van de netwerkkaart rechtsonder op de taakbalk te hebben staan. Informatie over de netwerkverbinding komt dan snel beschikbaar. Het is ook een kwestie van goed lezen. Windows doet vaak al veel denkwerk voor u. Heeft u zich ooit druk gemaakt over WPA? Niet nodig, Windows zoekt het zelf wel uit.

Indien er geen Wlan netwerk verschijnt, moet u eerst kijken of de Wlan driver software wel is geinstalleerd. Als dat niet het geval is, kunt u hoog of laag springen, maar wat u ook instelt, het netwerk gaat echt niet werken. Kijk hiervoor op Apparaatbeheer (te vinden via Deze Computer, Eigenschappen of via Systeem op het Configuratiescherm). Wanneer er onder Netwerkadapters geen Wlan hardware is te zien, en er zijn wel onbekende apparaten dan is enig onderzoek raadzaam. Een onbekend apparaat in Apparaatbeheer wijst op een niet geinstalleerde driver. Dat kan dus de driver van een Wlan netwerkkaart zijn. Wanneer de computer wel beschikt over Wlan, maar onder Netwerkadapters is niets te vinden, dan is er mogelijk sprake van een defecte Wlan kaart. Ga wel eerst na of de Bios opties goed staan ingesteld.

Wanneer er Wlan hardware is te vinden, dan is het van belang dat deze hardware gebruikt kan worden. Zorg ervoor dat die is ingeschakeld en dus te gebruiken. Soms moet de ingeschakelde netwerkkaart nog eens apart geactiveerd worden. Wanneer het netwerk zelf in orde lijkt, maar internet werkt niet, verander dan vooral niet zomaar allerlei instellingen. Het kan zijn dat er toevallig geen internet mogelijk is om wat voor reden dan ook. Het kan zijn dat er iets fout staat ingesteld in het ADLS of kabel modem en/of de router. Het is voorgekomen dat iemand een nieuwe telefoon had gekocht, na het aansluiten werkte of de telefoon of het internet (ADSL). De telefoon was de enige wijziging. De oorzaak van de problemen bleek uiteindelijk het snoer naar het betreffende toestel. Dat snoer was 4-draads. Dat was op zich goed, alleen werkte dat in dit geval niet. Het snoer vervangen door een 2-draads telefoon lijn bleek uiteindelijk de oplossing.