Pagina Menu

Het thuisnetwerk krijgt steeds meer aanhangers. Na computers en printers zijn nu ook tablets, smartphones en gameconsoles online, net als media­spelers en slimme televisies. Al deze apparaten koppelen heeft grote voordelen. U kunt bijvoorbeeld altijd bij uw gegevens en mediabestanden en back-ups staan altijd op dezelfde plaats. Maar hoe krijgt u dat dat allemaal voor elkaar? Kenmerkend voor de nieuwe apparaten is dat ze steeds meer afhankelijk zijn van het draadloze netwerk. Tablets en smartphones hebben nooit een aansluiting voor een netwerkkabel gehad en steeds vaker hebben ook printers en notebooks er geen. De nieuwe televisie en de spelcomputer hebben vaak nog wel de mogelijkheid om met een netwerkkabel met het netwerk verbonden te worden, maar vaak heeft draadloos aansluiten de voorkeur omdat er dan geen 'lelijke' kabels in de woonkamer liggen. Het draadloze netwerk is eigenlijk de standaard geworden.

DHCP inschakelen

smartphone-als-microlaptop_03.png

Het set-upmenu van een smartphone is doorgaans gebruiksvriendelijk opgezet.

 

 

 

 

Om uw smartphone eenvoudig en snel met uw thuisnetwerk te kunnen verbinden, moet DHCP in uw router aan staan. Dat systeem zorgt ervoor dat nieuwe netwerkapparaten automatisch een ip-adres krijgen toegewezen, zodat ze herkenbaar zijn en gebruik kunnen maken van de netwerkfuncties. Bij vrijwel ieder modem staat DHCP automatisch aan. Mocht u toch problemen ondervinden bij het laten toekennen van een ip-adres, neem dan eens een kijkje in het setup-menu van uw modem. Hoe u toegang krijgt tot dit menu, leest u in de gebruikershandleiding van het apparaat of op Port Forward (kljk op View Full listing... en kies uw merk en type router). In het setu-pmenu gaat u naar DHCP Configuration, bij Activate klikt u op Yes. U kunt ook bepalen hoe de toegewezen ip-adressen eruit komen te zien.

Smartphone verbinden

De meeste moderne smartphones hebben op het bureaublad een snelkoppeling waarmee de draadloze verbinding (wifi) wordt ingeschakeld. Is dat bij uw toestel niet het geval, ga dan naar het wifi-onderdeel in het instellingenmenu van de telefoon. Op de iPhone komt u daar via Settings > Wi-Fi en op een Android-telefoon moet u bij de draadloze instellingen zijn. Als het thuisnetwerk is gevonden, tikt u het aan. Als u een beveiligd netwerk hebt (dat wordt wel aanbevolen), verschijnt er een venster waarin u een wachtwoord moet opgeven. Een WEP-wachtwoord levert soms problemen op, zeker als u meer dan één wachtwoord gebruikt. Wijzig het aantal gebruikte WEP-wachtwoorden daarom in één. Dit regelt u in het set-upmenu van de router (zie tip 1). Het is echter nog verstandiger om over te schakelen naar een WPA- of WPA2-wachtwoord, waarbij u eventueel zelf een uniek persoonlijk wachtwoord kunt verzinnen. Dit wachtwoord kan vervolgens voor ieder apparaat in het netwerk worden gebruikt.

File manager

microlaptop_04.png

Met een file manager zoals File Explorer kunt u bestanden
op uw smartphone bijvoorbeeld kopiëren of hernoemen.

 

 

 

 

Nu de telefoon is verbonden met het thuisnetwerk, is het handig om via deze draadloze verbinding documenten en foto's van de computer naar de telefoon te sturen. Dit kunt u doen via een zogenaamde 'file manager'. In de volgende vier tips is ES File Explorer voor Android gebruikt als voorbeeld. Ga in uw telefoon naar Market en zoek naar ES File Explorer. Kies de nieuwste versie of, als uw telefoon op het oudere Android 1.5 draait, de Cupcake-editie. Installeer het programma en start het op. Om het venster overzichtelijker te maken, kiest u Menu > Toon tabbladen. U ziet nu Lokaal, LAN en FTP staan. In Lokaal vindt u alle mappen en bestanden die op uw sd-kaart staan. Deze bestanden kunt u kopiëren, knippen, plakken, verwijderen en hernoemen. Druk iets langer op een bestand om het optiemenu met deze keuzes tevoorschijn te halen.

Verbinden met LAN

smartphone-als-microlaptop_05-435.png

Uw lokale ip-adres achterhaalt u via het aloude DOS-venster.

 

 

Om File Explorer met uw thuisnetwerk, ofwel LAN, te verbinden moet u enkele stappen doorlopen. Druk allereerst in de app op LAN. Druk nu op Menu en vervolgens op Nieuw. Druk op Server om een specifieke computer aan de netwerkomgeving van het Androidtoestel toe te voegen. Vervolgens hebt u het ip-adres nodig van de pc waar u uw telefoon mee wilt verbinden. Dit adres vindt u door op de betreffende computer op Start te klikken en in het 'Uitvoeren'-scherm CMD te tikken, gevolgd door een druk op Enter. In het DOS-scherm dat nu verschijnt, tikt u Ipconfig, waarna u nogmaals op Enter drukt, zodat het ip-adres van de pc verschijnt. Neem deze cijfercombinatie met punten nauwkeurig over in uw telefoon en sluit de reeks af met een slash-teken. U krijgt dan bijvoorbeeld iets als 192.168.100.47/. Vul daaronder de gebruikersnaam van de computer in en het wachtwoord dat u gebruikt om in te loggen op de Windows-computer. Vul geen wachtwoord in als u dat niet gebruikt. Bij Weergeven als typt u een naam in voor de server, bijvoorbeeld 'Computer huiskamer'. Start ES File Explorer opnieuw op, zodat de instellingen worden geactiveerd.

Navigeren in het netwerk

Knippen en plakken werkt op uw smartphone net zo
gemakkelijk als op de computer

 

 

 

Nu de verbinding met de computer is gemaakt, zijn alle gedeelde mappen zichtbaar. Druk in het LAN-venster op de server en nadat het laadvenster Ophalen bestandslijst in beeld is geweest, ziet u de mappen verschijnen. Om een bestand van de computer naar de telefoon te kopiëren, hoeft u slechts naar het bewuste bestand te navigeren, er lang op te drukken en Kopiëren te kiezen. Selecteer nu het tabblad Lokaal, zodat u terugkeert in de telefoon, en ga naar de gewenste 'plakmap'. Druk lang op het scherm en kies Plakken, of doe dit via Menu / Handelingen / Plakken. Andersom werkt het net zo: u kopieert een bestand van de telefoon en plakt het in een netwerkmap. De bestandsoverdracht volgt u in het meldingenscherm van de telefoon, waarbij de zending eruitziet alsof u een bestand downloadt.

Met een smartphone kunt u prima internetten via het thuisnetwerk. De mogelijkheden zijn groter dan u wellicht denkt.

Bluetooth en ftp

smartphone-als-microlaptop_07.png

Werkt u liever via Bluetooth? Ook dan biedt
File Explorer een oplossing.

 

 

 

Een alternatief voor het netwerken via wifi is dat u bestanden verstuurt middels een Bluetooth-verbinding en ftp. Bluetooth is vaak wat minder stabiel dan wifi, maar het werkt aardig snel. Om deze verbinding in te stellen, gaat u naar Menu > Meer > Instellingen. Scroll naar beneden, kies Bluetooth-opties en zet een vinkje om dit type verbinding in te schakelen. Uw telefoon vraagt vervolgens of u dit daadwerkelijk wilt doen. Zodra u dit bevestigt (door op Ja te drukken), verschijnt er een extra tabblad. Ook hierin maakt u via Menu > Nieuw > Server een nieuwe verbinding aan. Op beide apparaten (zowel telefoon als computer) moet u de juiste code invoeren en de verbinding accepteren. Vervolgens kunt u bestanden uitwisselen. Als u een ftp-server hebt en die actief gebruikt, heeft File Explorer daar ook een tabblad voor. Wanneer u in dit venster een nieuwe server aanmaakt, vraagt de app het serveradres, de accountgegevens en welke codering u gebruikt. De werking is verder hetzelfde als bij wifi.

USB overbodig

Bij vrijwel elke telefoon wordt een usb-kabel geleverd om het toestel mee aan te sluiten op een computer. Met de bijgeleverde software kunt u vervolgens alle bestanden van uw telefoon naar Windows kopiëren. Dat kan echter sneller en bovendien draadloos, door gebruik te maken van applicaties die een lokale netwerkverbinding maken waarbij de telefoon als server dient voor uw computer. In de volgende tips geven we uitleg over Web­Sharing voor Android en iFiles voor de iPhone.

WebSharing

smartphone-als-microlaptop_09.png

Met WebSharing kunt u bestanden vanaf uw smartphone
naar de computer up- en downloaden.

 

 

Surf in de Android Market naar het zoekscherm en typ WebSharing in. U kunt een gratis versie (WebSharing Lite) downloaden of de betaalde versie aanschaffen. Als u geen grootverbruiker bent met betrekking tot data-overdracht hebt u genoeg aan de Lite-versie. Met de Full-versie kunt u volledige mappen naar uw pc verplaatsen en muziek streamen. Als u WebSharing opent, ziet u de melding WebSharing is not active. Druk op Start om het programma te activeren. Nadat u dit hebt gedaan, verschijnt er een wachtwoord. U kunt een eigen standaardwachtwoord instellen via Menu > Settings > Owner account password. Open nu de internetbrowser op uw computer, typ de url in die in WebSharing staat (die ziet er bijvoorbeeld uit als http://192.168.100.41:2112) en vul het wachtwoord in. Het adres dat u hebt ingevuld is een lokaal ip-adres en dus alleen bereikbaar vanuit uw thuisnetwerk. U ziet nu Files, Status en Upgrade staan. Bij Files staan alle bestanden die op de sd-kaart zijn opgeslagen. Via het linkermenu verstuurt u bestanden van de pc naar telefoon. Klik op File > Upload files to device. In het tabblad Status ziet u informatie over bijvoorbeeld de levensduur van de batterij en de lege opslagruimte die de kaart nog heeft.

iFiles

smartphone-als-microlaptop_10.png

iFiles is een file manager waarmee u ook vanuit
de browser bij uw bestanden kunt.

 

 

 

 

 

Als u een iPhone hebt, gaat u volgens hetzelfde principe aan de slag. Schaf iFiles aan in de App Store. Na installatie opent u het programma en drukt u op het wifi-logo onderin het scherm. Er wordt nu een statusscherm geopend dat de url geeft, alsmede het adres dat u kunt gebruiken via Bonjour op de Mac-computer. Ook dat is een lokaal netwerkadres. Open nu de internetbrowser op de computer en neem dit adres over, met eventueel een slash-teken erachter in het geval het zonder dat teken niet werkt. Een wachtwoord is standaard niet nodig, maar dit kunt u wel instellen. U moet daarvoor in het Instellingenmenu zijn, dat u kunt vinden via het Setup-logo rechtsonder in iFiles. Kies hier Passcode Lock en Authentication. Vanuit het iFiles-scherm kunt u multimediabestanden en overige zaken kopiëren naar de harde schijf en bestanden uploaden vanaf de pc. Vanuit het Settingsmenu kunt u er ook voor kiezen om bestanden via Bluetooth te versturen. Daarvoor hoeft u slechts op Bluetooth Sharing te drukken, waarbij het woord ernaast On moet zijn.

Printen

smartphone-als-microlaptop_11.png

Moderne telefoons integreren het printproces met printers,
zoals HP laat zien in deze advertentie.

 

 

 

 

Als u in het bezit bent van de nieuwste generatie netwerkprinters, is het versturen van een printopdracht heel eenvoudig. Deze printers zijn voorzien van een uniek e-mailadres. U hoeft dus alleen maar een bestand als bijlage naar dit mailadres te sturen, en de letters rollen er uit. Als u nog een 'gewone' printer heeft die via een kabel op uw computer is aangesloten, kunt u ook hier mee printen vanaf de telefoon. Daarvoor moet u zowel op uw smartphone als op uw computer Dropbox installeren en er een bepaald script opzetten dat ervoor zorgt dat het document naar de printer wordt gestuurd.

Dropbox met script

smartphone-als-microlaptop_12.png

Een speciale map handelt de printopdrachten snel af.

 

 

 

 

 

Met Dropbox kunt u gratis tot 2 GB aan bestanden online opslaan, die vervolgens worden gesynchroniseerd met alle apparaten waarop een Dropbox-map is geïnstalleerd. U kunt de bestanden ook via de Dropbox-website benaderen. Surf eerst naar Dropbox. Het installatieprogramma maakt een map aan zoals u die kent van Mijn documenten. Alles wat u in de map stopt, wordt direct gekopieerd naar de server en gedownload naar alle andere computers en smartphones waar Dropbox op staat. U hebt nu een scriptbestand nodig dat een map in Dropbox maakt, waarbij de map alle bestanden die erin komen automatisch doorstuurt naar de printlijst. Download het bestand PrintQueue. Dubbelklik op het bestand binnen de zip-map en installeer het. In Dropbox verschijnt nu de map
PrintQueue, met daarbinnen de map Log.

Document naar PrintQueue

smartphone-als-microlaptop_13.png

Bestanden kunnen snel naar de PrintQueue worden
verplaatst, of via e-mail worden verstuurd.

 

 

 

 

 

Dropbox is voor vrijwel elke smartphone gratis te downloaden, vanuit de applicatiewinkel die bij het type telefoon hoort. De applicatie opent een scherm met alle aanwezige mappen in Dropbox, waaronder dus ook de zojuist aangemaakte PrintQueue-map. Via een file manager (lees hierover in de eerste tips van dit artikel) zijn bestanden eenvoudig naar deze map te kopiëren of te verplaatsen. U kunt een bestand ook naar Dropbox 'verzenden'. In Android doet u dit door lang te drukken op een bestand, en vervolgens achtereenvolgens Verzenden en Dropbox te kiezen. Selecteer dan de juiste map, in dit geval PrintQueue, waarna het bestand wordt geüpload naar de server. Wanneer de computer met het geïnstalleerde script aanstaat, zal het bestand ook daar terechtkomen en direct worden geprint! Een dergelijke oplossing kan bijvoorbeeld handig zijn als u een klein thuisbedrijf hebt en uw computer en printer dagelijks aan staan. U kunt een via de e-mail ontvangen bestand dan direct vanuit de trein of auto naar uw printer sturen!

Geprinte documenten herstellen

smartphone-als-microlaptop_14.png

Bij de log-mappen zijn de geprinte documenten lastig terug te vinden.

 

 

 

 

Bestanden die u hebt verstuurd naar de printmap in Dropbox lijken op het eerste gezicht te zijn verwijderd. De bestanden worden echter gewoon verplaatst naar de submap Log. U kunt documenten en foto's dus met een gerust hart knippen of verplaatsen naar PrintQueue en ze later alsnog even goed uitzoeken. Elke printopdracht krijgt wel een eigen map met een code. Die codes worden niet op alfabetische volgorde gemaakt, dus u zult de mappenstructuur op Details moeten zetten en vervolgens op datum moeten sorteren om te zien waar welk bestand staat.

Lees voor meer informatie over het opnemen van uw smartphone in het thuisnetwerk deze webpagina