Pagina Menu

Laptopaccu testen en optimaliseren

Als uw laptop niet aan het stopcontact hangt, bent u afhankelijk van één specifiek onderdeel: de accu. Dit is één van de onderdelen waarop wordt bezuinigd bij de meeste laptops. Een accu is een onderdeel dat onderhevig is aan slijtage. Veel goedkope laptops hebben een matige accu om de kosten te drukken. Hier kunt u niet zoveel aan doen. Als u geïnteresseerd bent in de technische speculaties van uw accu heeft Battery­InfoView alle antwoorden in huis. Het programma toont een lijst met onder andere de fabrikant, temperatuur, spanning en stroom. Bij Chemistry ziet u het type accu. In de meest gevallen zal hier Lithium Ion staan.

Als u wilt weten hoe snel of langzaam uw accu leegloopt (en of dit nog lineair verloopt), kunt u BatteryMon inzetten. BatteryMon toont het 'leeglopen' van uw accu in een grafiek en kan dit bijhouden. Zo krijgt u een betere voorspelling hoe lang (of kort) u kunt werken op uw accu.

De standaard accu-indicator van Windows is zeer summier is. BatteryBar biedt meer mogelijkheden. BatteryBar toont een groot icoontje van een accu in het systeemvak. U ziet in één oogopslag hoelang u nog kunt doorwerken. Klik op het BatteryBar-icoontje om de tijd te wisselen met een percentage.

Als uw accu nauwelijks meer oplaadt of heel snel leeg is, dan is vervangen de enige optie. De garantie op de accu is meestal slechts enkele maanden. De aanschaf van een compatibele accu is de voordeligste optie. Deze zijn niet alleen goedkoper, maar hebben vaak meer capaciteit dan de standaard accu van uw laptopfabrikant.

Doe langer met uw Laptop Accu

Stel uw energiegebruik in. Ga daarvoor naar uw energie­beheerfuncties. In Windows 10 vindt u die bij Instellingen > Systeem, Energiebeheer en slaapstand. U kunt ze vaak ook vinden door een klik op Start en vervolgens Energiebeheer te typen. Op een Mac vindt u die functies in Systeemvoorkeuren (System Preferences) onder Energiestand (Energy Saver). Zet de standaard­instellingen op minimum verbruik.

Gebruik zo mogelijk Hibernate, en niet Standby (Sleep)

Op beide manieren gebruikt de laptop minder energie dan in vol bedrijf. In Standby mode zijn alle acties gestopt en alle open documenten en programma’s in het geheugen opgeslagen. De computer is nog aan en gebruikt nog steeds wat energie. In Hibernate mode wordt alles opgeslagen op de harde schijf, de computer is uit en gebruikt geen energie. Als uw laptop gedurende een wat langere tijd niet wordt gebruikt, is Hibernate uit het oogpunt van energieverbruik de meest zuinige keuze.

Batterijbeheer aanpassen

Windows bewaart alles wat met energiebeheer te maken heeft in energie profielen. Die kunt u bekijken en aanpassen via Hardware en geluiden > Energiebeheer in het configuratiescherm. Gevorderde gebruikers kunnen de profielen tot in de kleinste details bijstellen, maar voor de meeste mensen is het voldoende om te weten dat er drie belangrijke profielen zijn: Gebalanceerd (aanbevolen), Energie­besparing en Hoge prestaties. Werkt u op uw accu? Kies het profiel Energie­besparing. Als de accubelasting niet van belang is, omdat uw laptop aan de adapter hangt, heeft het profiel Gebalanceerd de voorkeur.

Het beeldscherm is een van de grote stroomvreters van uw laptop. Niet alleen de grootte van het scherm speelt een rol, maar ook de verlichting. Leer hoe u het scherm kunt dimmen via het toetsenbord, bijvoorbeeld via de Fn-toets en de pijltjes. Zodra u op de accu werkt, kunt u snel terugschakelen naar een minder helder scherm. Het moet uiteraard wel leesbaar blijven, dus pas deze instelling aan uw omgeving aan.

Windows volgt een aantal stappen wanneer de batterij van de laptop bijna leeg is. Bij nog 10 procent energie verschijnt er een waarschuwing dat de batterij bijna leeg is. Bij 7 procent vraagt het systeem u om uw werk op te slaan en de laptop aan te sluiten op netstroom. 5 Procent resterende energie is het moment dat Windows een actie onderneemt die is vastgelegd in energiebeheer. Om die aan te passen opent u Energiebeheer. Dat gaat het snelst door energiebeheer te typen in het zoekveld van het menu Start, gevolgd door een druk op de Enter-toets. In het dialoogvenster dat dan verschijnt, klikt u op De schema-instellingen wijzigen naast het actieve schema. In de volgende stap klikt u op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. In het dialoogvenster dat dan opent, scrollt u naar beneden tot bij Accu. Daar past u Accu bij kritiek accuniveau aan.

Sluit tabs af of neem een andere browser

Uw browser is waarschijnlijk van alle programma's de grootste energie­verbruiker. Vooral sls u veel tabbladen open hebt staan, slurpt dat energie. Het is beter tabs te sluiten of via een add-on te zorgen dat niet-gebruikte tabs niet in het geheugen staan.

letop.pngSommige browsers gaan gebruiken meer energie dan andere, zoals Chrome en Firefox. Edge (Windows 10), Opera (Windows) en macOS doen het in dat opzicht beter.

Energiebeheer

energiebeheernotebook

In dit scherm stelt u het energiebeheer in

 

Het beeldscherm is één van de grootste stroomverbruikers van uw laptop. Als u de helderheid van het scherm van uw laptop op 50 procent zet in plaats van 100 procent, kunt u de batterijduur van uw apparaat met zo'n 10 procent verlengen. Dat lijkt niet veel, maar als u onderweg bent en de laptop echt nodig hebt, is het een truc die niet ten koste gaat van de prestaties van uw apparaat.

Zorg er voor dat u het beeldscherm snel uitschakelt. Schakel ook de schermbeveiliging uit. Bekijk de energie-instellingen van uw laptop eens. Misschien kunt u de accu meer sparen dan u denkt. Ga naar Start, Configuratiescherm, Energiebeheer. Op een laptop ziet u meer kolommen en tabbladen. Onder Voorkeurschema's selecteert u het schema dat zuinig met uw accu omgaat. U stelt bijvoorbeeld in dat uw laptop in de slaapstand of stand-by modus schakelt als het systeem een bepaalde tijd niet actief is. Op het tabblad Geavanceerd geeft u aan welke actie Windows moet ondernemen als u het beeldscherm dicht klapt. U bespaart heel wat energie als u hier de optie Slaapstand kiest.

Windows is zodanig ontworpen dat de accu van uw laptop een langere levensduur heeft. Hoe? Om te beginnen worden in Windows minder activiteiten uitgevoerd op de achtergrond. De processor van uw pc hoeft dus niet zo hard te werken en verbruikt minder stroom. Andere innovaties zijn dat het afspelen van dvd's minder stroom kost (handig tijdens een lange vlucht), automatisch dimmen van het scherm, uitschakeling van niet-gebruikte poorten en een nauwkeurigere indicator voor de accuduur. De kans dat u verrast wordt door een lege accu is dus kleiner.

De omgeving van het energiebeheer in Windows7 is bereikbaar via:

Start, Hardware en geluiden en Energiebeheer.

Binnen het energiebeheerspaneel met onder andere de drie voorkeursschema's: Gebalanceerd, Energiebesparing en Hoge prestaties kunt u doorklikken op De schema-instellingen wijzigen. Hier wijzigt u desgewenst de tijd die het moet duren eer het beeldscherm uitgeschakeld wordt of de periode waarna de computer naar de slaapstand zal gaan. Helemaal tot in detail kunt u wijzigingen aanbrengen door weer door te klikken op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen om vele details van de computer in te stellen.

De hybride slaapstand is een stand die, wanneer de computer die ondersteunt, geopende documenten en programma's opslaat in zowel het interne geheugen als op de harde schijf. Zelfs bij stroomuitval "onthoudt" de computer de geopende documenten en programma's. Het stroomverbruik bij gebruik van de hybride slaapstand ligt (iets) hoger dan bij de slaapstand

In de Sluimerstand worden alle geopende documenten en programma's ook opgeslagen op de harde schijf. Via Geavanceerde energie-instellingen wijzigen is de sluimerstand, onder het item slaapstand in te schakelen. Van de energiebespaarstanden verbruikt de sluimerstand de minste energie.

De Aan / Uit-knop in Windows (Vista) kan eenvoudig worden aangepast om de uit-stand te veranderen. Als het Aan / Uit-knopje geel is dan gaat de laptop (of desktop) naar de slaap of hybride stand. Is het knopje rood dan zal de pc geheel gaan afsluiten.

De procedure om wijzigingen aan te brengen, gaat als volgt:

Het energiebeheer in Windows 8:

De schermbeveiliging schakelt u uit via Charms-balk > Instellingen > Configuratiescherm > Vormgeving en persoonlijke instellingen > Persoonlijke instellingen > Schermbeveiliging. Zorg er wel voor dat uw laptop in stand-by schiet na vijf minuten en uw scherm snel uitschakelt, bijvoorbeeld na twee minuten. U vindt deze instelling via Charms-balk > Instellingen > Pc en apparaten > Stroomverbruik en slaapstand.

Het beeld van mijn laptop staat op z'n kop!

Wat er nu weer gebeurt, loopt de poes over het toetsenbord en nu staat plotseling het beeld van mijn laptop op z'n kop. Dat is bijzonder lastig, want probeer maar eens bij de instellingen voor het beeldscherm te komen, de muis gaat steeds de verkeerde kant op, er is nauwelijks nog te werken met het apparaat. De beeldscherminstellingen vinden is een ding, maar dan nog veranderen.

Beeld op zijn kop

Alweer? Weet je niets beters te doen>

 

Met behulp van sneltoetsen is het probleem gauw verholpen. Onderstaande toetsen­combinaties werken voor de Intel® Graphics Media ­combinaties gebruiken:

Ctrl+Alt+F12: beeldscherm eigenschappen oproepen,
Ctrl+Alt+F1: schakel een aangesloten monitor in,
Ctrl+Alt+F3: schakel notebook in.

En met behulp van de pijltjes:

Ctrl+Alt+Left: roteer het beeldscherm 90 graden linksom,
Ctrl+Alt+Right: roteer het beeldscherm 90 graden rechtsom,
Ctrl+Alt+Down: roteer het beeldscherm 180 graden,
Ctrl+Alt+Up: standaard (normaal) beeldscherm instellen.

Om te voorkomen dat dit nog eens voorkomt, kunt u de optie roteren uitschakelen. Druk op Ctrl+Alt+F12, kies scherminstellingen en verwijder het vinkje voor de optie Rotatie inschakelen.

ReadyBoost

U kunt het werkgeheugen van uw Windows laptop (tijdelijk) uitbreiden met een geschikte usb-stick. Dat is bijvoorbeeld handig als u een programma wilt gebruiken dat veel vraagt van de systeembronnen. Omdat u niets hoeft te installeren, werkt het zeer eenvoudig. Controleer vooraf op de verpakking of de usb-stick met ReadyBoost overweg kan. U stopt het flashgeheugen in uw computer, dan verschijnt het venster Automatisch afspelen. Hierin klikt u helemaal onder aan de lijst op de optie De computer versnellen. U kunt ReadyBoost ook starten door in de Verkenner met de rechter muisknop op de usb-stick te klikken en daarna Eigenschappen te kiezen. Dan verschijnt het venster met de eigenschappen van de usb-stick. Selecteer het tabblad ReadyBoost.en kies Dit apparaat gebruiken. Vervolgens kunt u daaronder instellen hoeveel ruimte op de stick mag worden gebruikt om de computer sneller te maken. Voor het beste resultaat kiest u een waarde tussen één- en driemaal de hoeveelheid van het interne geheugen van uw pc. Klik daarna op OK.

Hij wordt niet wakker

Sommige computers vallen in slaap en worden niet meer wakker. Controleer bij uw laptop of het batterijlampje en het lampje met het "maantje" aan zijn. Die geven achtereenvolgens aan dat de computer stroom heeft en dat deze nog in de Slaapstand staat. Is één van beide lampjes uit, dan is de batterij van uw computer leeg. Vorzie de computer weer van stroom en het probleem is opgelost. U kunt dan bepalen of dat eenmalig is of dat het vaker gebeurt. Schakel de computer uit. Wanneer die weer goed start, laat u die aanstaan totfat de modus Stand-by weer actief wordt. Kijk dan of de computer wakker wil worden. Lukt dat niet, kijk dan in de paragraaf hieronder: Software energiebeheer repareren.

Is het probleem eenmalig dan heeft een bepaald programma waarschijnlijk de geest gegeven tijdens het slapen. Het is lastig ter bepalen welk programma de boosdoener is, dus bespaar u de tijd en moeite.

Als dit niet helpt, schakel stand-by dan uit of gebruik uw Stand-by op het beeldscherm. Laat het systeem en de harde schijven aan, maar laat de computer na een bepaalde tijd het beeldscherm uitschakelen.

Software voor energiebeheer repareren

Vreemd genoeg wordt de hardware voor energiebeheer in uw computer niet bestuurd vanuit het pictogram Energiebeheer in het configuratiescherm. U moet apparaatbeheer gebruiken om de hardware voor energiebeheer te vinden. Van daaruit kunt u het stuurprogramma dat de zaken regelt opnieuw installeren. Dat is een lastige procedure, maar vaak de oplossing voor de problemen met energiebeheer van uw pc.

Voer de volgende stappen uit:

Herinstallatie van de software moet uw problemen met energiebeheer oplossen. Zo niet, dan moet u maar naar de website van de fabrikant en op zoek gaan naar updates of nieuwe software.

Notebook Hardware Control

Het is goed om in de gaten te houden wat de conditie is van vitale onderdelen van uw draagbare systeem. Een programma dat daarbij helpt, is Notebook Hardware Control. U downloadt het programma op pbus-167.com. Na de installatie ziet u enkele pictogrammen in het systeemvak staan. Daarmee controleert u gemakkelijk de resterende batterijlading en bekijkt u de kloksnelheid. Deze freeware tool is een nuttig hulpje om precies te bepalen in wat voor staat uw notebook verkeert. Handig is de optie die automatisch uw schijf en processor uitschakelt als deze onderdelen te heet worden. Notebook Hardware Control geeft niet alleen informatie over uw systeem. Het is ook een goed hulpmiddel om uw accuduur te verlengen. Als u lichte werkzaamheden op uw notebook uitvoert, hoeft het systeem niet continu op volle kracht te draaien. Open het programma en navigeer naar het tabbald CPU Speed. Kies het schema dat zorgt voor optimale prestaties of voor een langere accuduur. In dit scherm vindt u ook enkele mogelijkheden om de kloksnelheid aan te passen. Bovendien wijzigt u rechtstreeks het Windows energieschema zonder dat u het Configuratieschema bezoekt.

APK voor uw harde schijf

Een vitaal onderdeel van uw laptop is de harde schijf. Er zijn harde schijven die twaalf jaar meegaan, maar er zijn ook exemplaren die al na een jaar de geest geven. Reden genoeg om de conditie van uw harde schijf te controleren. Het gratis programma CrystalDiskInfo geeft u inzicht in die conditie. Er is een desktopversie met reclame en een draagbare editie zonder.

crystaldiskinfo.jpg

De conditie van de harde schijf, de status van processor, geheugen en moederbord zijn hier af te lezen

letop.pngVermijd het mee installeren van de Linkury Smartbar. Aan overbodige browserbalken heeft u geen behoefte.

Wanneer het programma start, ziet u onmiddellijk hoe het gesteld is met de conditie van de harde schijf. Een groene of blauw knop (naar gelang het thema) betekent dat de schijf gezond is. Een gele kleur wijst op problemen. Rood betekent dat u onmiddellijk een reservekopie moet maken, omdat de schijf dichtbij een crash staat.

De desktopversie nestelt zich na de installatie in het systeemvak. Vandaar kunt u de temperatuur van de harde schijf in de gaten houden en het controlepaneel openen. Dit programma ondersteunt ook externe harde schijven die via usb verbonden zijn. Naast de gezondheidstoestand en de temperatuur ziet u het volume, het aantal keren dat de schijf is aangezet en het aantal bedrijfsuren dat die al heeft gedraaid. Het programma toont bovendien het serienummer van de harde schijf. Die informatie kan belangrijk zijn, wanneer u een beroep doet op garantie.

Laptop wordt steeds trager

Uw laptop werkt na zo'n jaar of twee steeds langzamer. Een oorzaak kan zijn een te hoog oplopen van de temperatuur van de processor, het geheugen en het moederbord. Dat is in de Bios-setup na te kijken, of met het programma CrystalDiskInfo. Blijkt de temperatuur inderdaad te hoog? Dan heeft u daar een oorzaak gevonden. De laptop schakelt namelijk automatisch een tandje terug om oververhitting te voorkomen

Kijk ook naar het energiebeheer van de laptop. Ook dat kan de laptop trager laten werken bijvoorbeeld om batterijstroom te sparen.

Tenslotte, hoe zit het met  de hoeveelheid RAM-geheugen? RAM-geheugen bijsteken is ook goed voor een versnelling.

Veilig werken met iPad / SmartPhone

Het is verstandig om niet al te veel belangrijke documenten op uw mobiele telefoon te laten staan. Denk daarom altijd aan een aantal veiligheidsaspecten.

Verbindingen uit

Uw draadloze verbindingen geven toegang tot vele soorten netwerken. Ze zorgen echter ook voor het risico dat insluipers toegang krijgen. Een onbeveiligde Bluetooth-verbinding is immers snel gemaakt, en als u alles open en bloot onbeveiligd op de schijf van de telefoon hebt staan, kan het verkeerd aflopen. Zet wifi- en Bluetooth-verbindingen daarom altijd uit en gebruik ze alleen om verbindingen te maken die u echt vertrouwt.

Niet automatisch inloggen

Tegenwoordig kunt u uw telefoon voor veel meer zaken gebruiken dan alleen voor het downloaden en lezen van documenten. U kunt er zelfs uw bankzaken mee regelen. Wees daarom alert op knoppen en opties zoals
Automatisch inloggen en Wachtwoord onthouden. Uiteraard werkt het allemaal stukken sneller wanneer u met één druk op de knop in Dropbox zit en via een enkele druk op de knop uw banksaldo leest. Als u uw telefoon kwijtraakt of het toestel wordt gestolen, zit u echter in de knoei. Eenieder kan dan ongestoord bestanden lezen, verwijderen en nog veel meer ellende aanrichten.

Virussen

Met goede anti-virussoftware kunt u met een gerust hart
apps van web­sites downloaden.

 

 

 

Applicaties zijn niet alleen te downloaden via de Android Market, Ovi Store en App store, maar ook via de internetbrowser van uw computer. U zet ze dan via een (wifi-)verbinding op de telefoon en klaar is Kees. Helaas kunt u hiermee ook schadelijke software binnenhalen, zodat er Trojaanse Paarden of andere virussen op uw telefoon terechtkomen. Het gevolg is dat er bijvoorbeeld spam-smsjes worden verstuurd vanaf uw toestel, wat resulteert in torenhoge telefoon­rekeningen. Denk daarom, net als bij uw normale computer, goed na over wat u installeert. Installeer desnoods een virusscanner en een back-upmanager van een betrouwbaar softwarebedrijf.

Energie gebruik bekijken onder Windows

Een overzicht van het energiegebruik van uw laptop en randapparatuur

 

Windows heeft vanaf Windows7, 8 en 10 een handig hulpmiddel om te kijken hoe u het energiegebruik van uw laptop en randapparatuur kunt verbeteren. Ga naar Start, Alle programma's, Bureau-accessoires. Klik met de rechter muisknop op Opdrachtprompt en kies Als administrateur uitvoeren. Typ het commando powercfg /energy en druk op Enter. Uw computer wordt een minuut geanalyseerd, waarna u het energierapport middels een html-pagina bekijkt in een browser. Hier vindt u fouten waarschuwingen en andere informatie over energieverbruik. U kunt aan de hand daarvan controleren of het nodig is om maatregelen te nemen. Hieronder leest u hoe u het rapport kunt genereren.

1. Start Command Prompt als Administrator. (Rechts klikken en kiezen voor Uitvoeren als Administrator).

2. Type daarna: powercfg /energy.

3. Dan ziet u dat de test is voltooid en is opgeslagen in: C:\Windows\System32\energy-report.html.

Touchscreen werkt niet

Het kan voorkomen dat uw aanraakscherm het ineens niet meer doet. Allereerst kunt u uw apparaat opnieuw starten. Maar dat lost niet alles op. Dus als het probleem blijft bestaan, volg dan de tips die hieronder staan. Die tips gaan ervan uit dat uw apparaat op Windows 8.1 of 10 draait.

- Vet en vuil kunnen de sensoren van het scherm in de war brengen of blokkeren, dus maak het scherm schoon. Als u nog steeds problemen hebt, gebruik dan de Calibration-tool van Windows. De website calibrate-monitor-windows-10 geeft een handleiding om de kleuren zo goed mogelijk in te stellen.

- Nog steeds niet goed? Het is tijd om te proberen om drivers opnieuw te installeren. Open Device Manager:

- Druk tegelijkertijd de toetsen Windows logo en R om de command prompt te openen.

- Typ devmgmt.msc and click OK

Deze website laat zien hoe u verder moet handelen.

- Werkt dat ook niet, klik dan met de rechter muisknop opnieuw op het aanraakscherm, selecteer Uninstall, en bevestig uw keuze. Start de computer opnieuw op. De driver die met de computer is meegeleverd wordt dan automatisch opnieuw geïnstalleerd.

- Nog steeds niks? Ga naar de website van de fabrikant en kijk of daar een opgewaardeerde driver te vinden is. Maar let op dat die ook echt voor uw model is.

- Het kan dat er met de driver niks mis is, maar dat een andere instelling in Device Manager uw aanraakscherm blokkeert. Ga terug naar het HID-compliant touch screen in Device Manager en klik met de rechter muisknop op USB Input Device. Als er meer dan een staat, probeer ze dan één voor één. Selecteer Properties. Klik op het tabblad Power Management. Haal het vinkje weg bij Allow the computer to turn off this device to save power. Dit kan uw probleem oplossen, maar dat betekent wel dat uw computer meer energie zal verbruiken, waardoor de batterijduur korter wordt.

- Als helemaal niets werkt, is er waarschijnlijk een probleem met de hardware. Dan is de enige oplossing om het apparaat te laten repareren.