Pagina Menu

Kenmerken

Outlook.com (niet te verwarren met het programma Outlook uit de Microsoft Office-suite) is een gratis webgebaseerde e-maildienst die wordt aangeboden door Microsoft. Het programma houdt spam buiten de deur en helpt bij het ordenen en stroomlijnen van uw e-mail. U kunt uw Outlook.com verbinden met Facebook en Twitter en direct vanuit uw Postvak IN alle updates en tweets bekijken. In tegenstelling tot andere e-mailservices, scant Outlook.com geen inhoud van e-mails om daar advertenties op af te stemmen. De voorganger van Outlook.com was Microsoft Hotmail (voorheen ook Windows Live Hotmail en MSN Hotmail genoemd). Sinds 31 juli 2012 konden de gebruikers die nog met Hotmail werkten ervoor kiezen over te stappen naar Outlook.com. Tegen de zomer van 2013 is iedereen overgezet. Hotmail is vanaf toen opgehouden te bestaan.
Na de omzetting was de grootste verandering de gebruikersinterface. Microsofts Modern UI dat ook voor Windows 8 wordt gebruikt, werd in Outlook.com geïntegreerd.

Een bericht schrijven:
Klik op Nieuw bovenaan uw Postvak IN. Selecteer een geadresseerde
in uw lijst met contactpersonen of typ een nieuw e-mailadres in het vak Aan.
Als u een onderwerpregel wilt toevoegen, typ die dan in de ruimte
bij Voeg een onderwerp toe

 

 

 

 

Ook kwam er een betere bescherming tegen spam en is de snelheid verhoogd. Thema's kiezen is niet meer mogelijk, er kan nog wel een themakleur worden gekozen. Er blijft integratie met SkyDrive en Kalender/Agenda. Contactpersonen wordt hernoemd tot kortweg "Personen". Gebruikers kunnnen hun mail over de hele wereld op elke computer gemakkelijk via de aanmeldpagina openen en komen daarna meteen bij hun berichten. Met Outlook.com beschikken de gebruikers over de keuze of er een leesvenster (waarin de inhoud van de berichten meteen in het hoofdvenster zichtbaar zijn) moet worden ingesteld of niet. Ook is Outlook.com veilig door de verschillende kleuraanduidingen bij verschillende berichten. Zo worden berichten die niet van bekende afzenders zijn (contactpersonen) rood aangegeven en afbeeldingen worden vrijwel altijd geblokkeerd. Is het bericht wel vertrouwd maar wordt dat niet zo aangegeven, dan kan de gebruiker aanvinken dat de afzender voortaan als veilig moet worden beschouwd. Spam wordt meestal gefilterd en/of het komt in de ongewenste post. Outlook.com beschikt ook over POP3 (zie: Lezen vanuit e-mailprogramma's en POP3 class="cssbutton").

Meer SkyDrive

Een van de voordelen die Outlook.com biedt is de directe integratie met cloudopslagdienst SkyDrive (7 GB). Bij het koppelen van bestanden aan e-mails is het makkelijk te zien is of ontvangers gerechtigd zijn om de bestanden te openen. Gebruikers kunnen bijlages direct vanaf de clouddienst van Microsoft aan een e-mail kunnen toevoegen. Dit is met name handig voor foto's en video's. Gebruikers van Outlook.com kunnen vanuit de online mailomgeving ook direct gebruikmaken van de videoconferencing- en belmogelijkheden van Skype. Om de Skype-mogelijkheden vanuit de webmailomgeving te kunnen gebruiken, dient wel een plug-in te worden geïnstalleerd. Deze plug-in is beschikbaar voor de meest recente versies van IE, Chrome en Firefox. Mensen die al een Skype-account hebben dienen bovendien hun Skype-account en hun Outlook.com-account samen te voegen, waarna ook de Skype-contacten aan het adresboek van Outlook.com kunnen worden toegevoegd.

Lezen vanuit e-mailprogramma's en POP3

Het programma biedt de mogelijkheid om verschillende e-mail acounts te beheren en de berichten op te halen en te openen. Zo kan men bijvoorbeeld zijn Gmail, Hotmail en gewone POP3-mail in 1 programma openen. E-mail berichten kunnen zowel op de computer als op het internet opgeslagen blijven, waardoor Outlook op meerdere computers over de wereld kan worden geopend. Ook zijn er tegenwoordig mogelijkheden om via Mozilla Thunderbird met bepaalde add-ons de Outlook.com berichten te lezen. Eigenlijk is het niet meer nodig om POP3 te kunnen gebruiken. Toch biedt Outlook.com voor alle gebruikers de mogelijkheid om binnenkomende berichten met POP3 op te halen. Zowel voor thuisgebruik als voor mobiel-internet heeft dit voordelen. Hiermee heeft Microsoft ook de concurrentie positie met Google's Gmail verbeterd, dat al langer deze service, zowel POP3 als IMAP (via een Secure Sockets Layer beveiligde verbinding) aanbood.

Outlook.com installeren

De installatie van Outlook.com is vrij eenvoudig. Ter voorkoming van onnodige systeemvervuiling is het wel verstandig de tijdens de setup aangeboden extra opties (de integratie van Bing, het wijzigen van de startpagina, het meehelpen verbeteren van Outlook.com en vele andere producten) uit te schakelen. Blijkt Outlook.com niet aan de verwachtingen te voldoen, dan kunt u het programma gemakkelijker verwijderen en vervangen door een ander.

Bij het openen van de applicatie voor de eerste keer worden uw inloggegevens gevraagd. Vul die in.

Outlook.com gebruiken

wlmail.gif

 

 

Op het eerste gezicht lijkt Outlook.com totaal niet op zijn voorgangers Outlook Express en Windows Mail. Zo worden de e-mailberichten nu per e-mailaccount gesplitst (bijzonder handig bij het beheren van meerdere e-mailadressen). Ongelezen e-mailberichten en RSS-feeds zijn gemakkelijk te bereiken via de map Snelle weergaven. De ongelezen e-mailberichten worden in deze snelle weergave op basis van het adresboek gesplitst in die van bekende en onbekende afzenders. Vergeleken met de voorgaande e-mailprogramma's een compleet nieuwe aanpak. Maakt u de werkbalk zichtbaar (via de ALT-toets; met de toetscombinatie ALT-M-M wordt de werkbalk permanent zichtbaar), dan blijkt al snel dat de meeste opties in Outlook.com op dezelfde plek zitten.

Op deze website vindt u een overzicht van de voornaamste functies van Outlook.com.

E-mailaccount instellen

Het instellen van een Outlook.com e-mailaccount is niet moeilijk: de e-mailprovider voorziet in de meeste gevallen al in de hiervoor benodigde gegevens, zoals het e-mailadres, gebruikersnaam, wachtwoord, POP3- en SMTP-server. Klik via de menubalk in Outlook.com op Extra > Accounts. Het hier vermelde, standaard door Outlook.com aangemaakte nieuwsgroepaccount kan eventueel worden verwijderd (met de knop Verwijderen). Na een druk op de knop Toevoegen... verschijnt de wizard voor het instellen van het e-mailaccount. Kies E-mailaccount, knop Volgende en doorloop de procedure.

De wizard begint met het invullen van de naam en het e-mailadres (geef het e-mailadres wel correct op, anders zullen ontvangers niet in staat zijn de e-mail te beantwoorden). In het volgende scherm moeten de POP3- en SMTP-server worden opgegeven (zie de door de provider verstrekte gegevens). De POP3-server is de server voor inkomende e-mail, de SMTP-server is dat voor uitgaande e-mail (meestal moet uit veiligheidsoverwegingen verplicht gebruik worden gemaakt van de SMTP-server van de internetprovider). Vul tevens de aanmeldings-ID in, dit is de door de provider opgegeven gebruikersnaam, deze komt meestal overeen met (het eerste gedeelte van) het e-mailadres.

 

 

windowsliveinstellenemail.png

 

 

 

 

De eigenschappen van het zojuist aangemaakte e-mailaccount kunnen via de knop Eigenschappen worden gewijzigd. Wijzig bijvoorbeeld de naam van het account (zodat die in dit accountbeheer gemakkelijk kan worden herkend), en pas zo nodig de poortnummers aan op het tabblad Geavanceerd. Onderaan dit tabblad kan ook worden ingesteld dat Outlook.com de binnenkomende berichten (eventueel voor een bepaalde tijd) op de mailserver moet laten staan. Deze optie is handig wanneer u de e-mail op twee verschillende computers wilt downloaden. Door de bewaartijd op de server tot een á twee weken te beperken, wordt voorkomen dat de mailbox volloopt en er geen e-mail meer kan worden ontvangen.

 

Outlook.com instellingen wijzigen

De instellingen van Outlook.com zijn op een aantal onderdelen voor verbetering vatbaar. Het is wellicht zinvol de volgende instellingen te wijzigen:

Contactpersonen, agenda en bestandsopslag weergeven

Klik op de pijl rechts naast Outlook bovenin uw Postvak IN.

Kies het pictogram dat hoort bij de functie die u wilt gebruiken.
Klik op Personen voor uw contactpersonen, klik op Agenda voor uw agenda
en klik op SkyDrive voor de opslag van bestanden

Databaselocatie Outlook.com wijzigen

Wordt gebruik gemaakt van een aparte opslaglocatie (bijvoorbeeld een aparte datapartitie) zodat de persoonlijke bestanden van de systeembestanden gescheiden kunnen worden, verplaats dan ook de database van Outlook.com naar deze locatie. De opslaglocatie voor het gehele archief (dus inclusief de agenda en RSS-feeds) kan eenvoudig worden gewijzigd: Extra, Opties, tabblad Geavanceerd, knop Onderhoud, knop Archiefmap, knop Wijzigen, navigeer naar de nieuwe map en bevestig de wijziging met de knop OK. Na een herstart van Outlook.com wordt het originele e-mailarchief automatisch naar de nieuwe locatie gekopieerd. Tot slot kunnen met behulp van de Windows Verkenner de bestanden en mappen handmatig van de oorspronkelijke locatie worden verwijderd. Outlook.com slaat de e-mailgegevens onder Windows Vista en Windows 7, 8 op in de map C:\ Gebruikers \ inlognaam \AppData \Local \Microsoft \Windows Live Mail (de opslagmap is standaard verborgen en moet u dus eerst zichtbaar maken). Controleer wel voor de zekerheid of de opslaglocatie succesvol is gewijzigd en de e-mailgegevens toegankelijk zijn.

Databaselocatie Outlook.com Contacts wijzigen

De contactpersonen worden onder Windows Vista en Windows 7, 8 opgeslagen in de map C:\Gebruikers \inlognaam \AppData \Local \Microsoft \Windows Live Contacts. Het wijzigen van de opslaglocatie is niet zo eenvoudig. Sluit Outlook.com en verplaats die map vanuit de Windows Verkenner naar de gewenste locatie (bijvoorbeeld D: \inlognaam \Windows Live Contacts). Vervolgens maakt u in Windows Vista en Windows 7, 8 een symbolische link aan. Nadat de map C: \Gebruikers \inlognaam \AppData \Local \Microsoft \Windows Live Contacts naar de gewenste locatie is verplaatst (bijvoorbeeld D: \inlognaam \Windows Live Contacts) kan de symbolische link naar deze nieuwe map met behulp van het volgende MKLINK-commando worden aangemaakt (gebruik hiervoor het opdrachtvenster):

MKLINK /d "%LOCALAPPDATA% \Microsoft \Windows Live Contacts" "D: \inlognaam \Windows Live Contacts"

Zorg er wel voor dat de gebruiker over de juiste beheerrechten (machtigingen) beschikt om wijzigingen in de betreffende map aan te brengen, anders wordt er een foutmelding getoond bij het toevoegen of wijzigen van een contactpersoon.

Zie ook: Handige tips met betrekking tot het versturen van e-mail

Filters gebruiken

outlook_filter.png

 

 

Eén van de makkelijkste en meest logische manieren om rommel op te ruimen is door gebruik te maken van de filters die Outlook.com zelf biedt. Die filters zou u verwachten in de linker navigatiebalk, maar ze staan ergens anders verstopt. Wanneer u bent ingelogd, ziet u boven uw mailberichten de optie Weergave staan. Klikt u hierop, dan kunt u uw mail filteren op Ongelezen mail, mail van bepaalde contactpersonen, nieuwsbrieven, updates van sociale netwerken, enzovoort. Door die in één klap te verwijderen, heeft u ineens veel meer overzicht.

Opruimen

Geloof het of niet, maar Outlook.com heeft zelfs een speciale optie voor het opruimen van uw mail, namelijk: Opruimen. Ook deze optie is niet direct zichtbaar en vindt u pas als u een mailtje opent. Zodra u een mail open hebt, ziet u bovenin de optie Opruimen. Klikt u hierop dan kunt u bijvoorbeeld alles van dezelfde afzender weggooien of verplaatsen. U kunt zo'n opruiming ook inplannen, zodat het eens in de zoveel tijd automatisch gebeurt. Dan heeft u er geen omkijken naar.

 

Contact­personen exporteren uit Outlook.com

De mailadressen uit een Outlook.com account zijn te exporteren als een .csv bestand. Dat kunt u importeren in andere mailprogramma's, zoals Gmail.

- Klik in Outlook.com op Contacten.
- Klik op Beheren > Exporteren.
- Na het invullen van de controletekens ontvangt u een bestand om op te slaan op de computer.

Waar staan uw Adresboek en E-mails?

De opeenvolging van allerlei Windowsversies heeft bij de verschillende mail-programma's geleid tot een puinhoop.

Wat is er in Windows Vista en Windows 7 gebeurd met Windows Adresboek?

In deze versie van Windows is Windows Adresboek vervangen door Windows Contactpersonen. Dat omvat alle functies van het oude Windows Adresboek, plus een aantal nieuwe functies zoals de mogelijkheid om foto's toe te voegen aan contactpersonen. U kunt Windows Contactpersonen als volgt openen: klik op de knop Start, klik op Alle programma's en klik op Windows Contactpersonen.

Windows 7, 8 en 10 zijn niet uitgerust met een standaard e-mail­programma. Stapt u over naar dit besturings­systeem, dan zult u dus gebruik moeten maken van een alternatief programma zoals Windows Live Mail of Outlook. In Windows Live Mail worden de contact­personen opgeslagen in C: \Gebruikers \Gebruikers­naam \Contact­personen

Backup Adresboek

Windows Vista

- Klik Bestand, kies Exporteren, Contact­personen
- Kies CSV (tekstbestand met door .......) en Exporteren
- Kies Bestandsnaam en bepaal dmv. Bladeren in welke map het moet komen
- Kies Volgende, daarna kunt u kiezen welke velden u wilt exporteren
- Kies Voltooien
Nu wordt de Mail naar de gekozen map gekopieerd.

Windows 7

- Klik Contact­personen
- Kies Exporteren
- Kies CSV (Bestand met door komma’s.......)
- Kies Bestandsnaam en bepaal dmv. Bladeren in welke map het moet komen
- Kies Volgende, daarna kunt u kiezen welke velden u wilt exporteren
- Kies Voltooien
Nu wordt de Mail naar de gekozen map gekopieerd

NB. Importeren gaat bijna hetzelfde, kies Exporteren ipv Importeren.

Wat ook niet helpt bij het synchroniseren van de verschillende Windows mail­programma's is: bij ieder van die progamma's is de locatie van de verschillende onderdelen anders. Hier volgt een opsomming van Wat u Waar kunt vinden.

E-mails

Outlook Express
C: \Documents and Settings \Gebruikersnaam \Local Settings \Application Data \Identities \{HEEL LANGE NAAM TUSSEN ACCOLADES} \Microsoft \Outlook Express \mapnaam.dbx
Voor iedere map met e-mails bestaat een dbx-bestand

Windows Mail
C: \Gebruikers \Gebruikersnaam \Local Settings \AppData \Local \Microsoft \Windows Mail \Local Folders \Mapnaam
Voor iedere map met e-mails is er een map

Windows Live Mail
Op de server van Microsoft.
De gegevens van WLM worden ook lokaal opgeslagen: C: \Users \[Gebruikersnaam] \AppData\Local \Microsoft \Windows Live Mail

Outlook
C: \Documents and settings \Gebruikersnaam \Application Data \Microsoft \Outlook Outlook.pst
Er is één bestand voor alle e-mails en het adresboek

Adresboek

Outlook Express
C: \Documents and Settings \Gebruikersnaam \Application Data \Microsoft\Address Book \Gebruikersnaam.wab
Er is één wab-bestand

Windows Mail
C: \Gebruikers \Gebruikersnaam \Contactpersonen
In de Windows Contactpersonen map zit voor ieder contact een bestand met de naam van het contactpersoon

Windows Live Mail
Op de server van Microsoft
Er bestaat ook nog een map Contactpersonen á la Vista in Windows 7

Outlook
C: \Documents and settings \Gebruikersnaam \Application Data \Microsoft \Outlook \Outlook.pst
Er is één bestand voor alle e-mails en het adresboek.

Naar Thunderbird

Uit het voorgaande blijkt: het exporteren van adresboeken naar een ander e-mail programma stuit vaak op problemen. Vooral nu in Windows 7 geen e-mail programma wordt meegeleverd, is Thunderbird een goed alternatief. Met een goede voorbereiding is het importeren van uw adresboek eenvoudig. Installeer Thunderbird eerst op uw oude PC waar Outlook Express of Outlook wordt gebruikt. Dan pas migreren naar Windows 7, dat voorkomt veel problemen. De installatiewizard van Thunderbird biedt vaak zelf al een Importeerassistent om Accountinstellingen, Adresboek en E-mailmappen van bijvoorbeeld Outlook Express te importeren.

U wilt naar Thunderbird, maar u bent vergeten vooraf de migratie te doen. Nu zit u toch nog met Windows Mail of Live Mail. Het overzetten van het adresboek naar Thunderbird kan alsnog. Voor de volledigheid wordt ook de Export functie van Outlook Express en Outlook beschreven.

Outlook Express

- Klik Adressen > Bestand > Exporteren > Ander Adresboek.
- Kies: Tekstbestand (met door komma's gescheiden waarden)

Als bestandsnaam is hier gekozen voor: mail-adresbook.csv. Nu komt er een scherm waar u de rubrieken kiest, die u kunt exporteren. Dit is afhankelijk van de ingevulde waarden in het adresboek. Meestal volstaan alleen de velden naam en e-mailadres (Meeste velden zijn waarschijnlijk leeg). Klik op Voltooien. Let er op dat u weet, waar het bestand opgeslagen wordt.

Outlook

- Selecteer de map Contactpersonen.
- Klik Bestand > Importeren en Exporteren > Naar een bestand exporteren.
- Kies hier Door lijstscheidingstekens gescheiden waarden (DOS). Klik Volgende.
- Selecteer de map Contactpersonen.
- Klik Volgende en kies een bestandsnaam.
- Klik Aangepaste velden toewijzen. Haal hier de niet relevante velden weg uit het rechter menu. Thunderbird heeft een beperkter aantal adresboekvelden dan Outlook. Doet u dat niet, dan vallen de belangrijkste velden: weergavenaam en e-mailadres buiten de selectie.

Ga verder bij de paragraaf Open nu Thunderbird

Start Windows mail

- Kies Extra > Windows contactpersonen
- Klik rechtsboven op Exporteren.

Als bestandsnaam is hier gekozen voor: mail-adr.csv. Nu komt er een scherm waar u de rubrieken kiest, die u kunt exporteren. Dit is afhankelijk van de ingevulde waarden in het adresboek. Meestal volstaan alleen de velden naam en e-mailadres (Meeste velden zijn waarschijnlijk leeg). Klik op Voltooien. Let er op dat u weet, waar het bestand opgeslagen wordt.

Start Live mail

- Kies Contactpersonen
-
Klik aan de rechterkant op het icoon net voor het vraagteken en kies in dat afrolmenu Exporteren > Kies voor csv-bestand.

De ellende is dat Windows m.u.v Outlook geen kommagescheiden, maar een punt-kommagescheiden [;] bestand aanmaakt.
Eerst moeten de punt-komma's in het bestand vervangen worden door komma's
Open het bestand in Kladblok (Notepad). Ga met de Verkenner naar het bestand. Klik met rechts en kies Bewerken.
In Kladblok: Bewerken > Vervangen. Zoeken naar ";" Vervangen door "," > Klik nu op Alles vervangen. Klik Sluiten en kies voor Opslaan. Nu staan er komma's ipv punt-komma's en kan Thunderbird het bestand importeren.

Open nu Thunderbird
thunderbird_import.jpg

Zorg dat de vinkjes aanstaan.

 

 

 

 

Klik Extra > Importeren > selecteer adresboeken > Tekstbestand (LDIF, ....)
Kies het bestand dat in de vorige stap is aangemaakt. Denk er wel aan rechts onder LDIF te wijzigen in Kommagescheiden of alle bestanden. Kies het juiste bestand. Er opent zich een menu met de adresboekvelden en de veldnamen van het te importeren bestand.
Vink links alles uit wat niet relevant is. Koppel de vakken links met de vakken rechts middels de knoppen Omhoog - en Omlaag verplaatsen. Let erop dat de vinkjes aanstaan.

Klik eventueel op Volgende/ Vorige om te zien of het goed zal gaan en of u geen velden bent vergeten. Klik nu OK. Het adresboek is geïmporteerd.

Klik nu op: Adresboek. Er is een adresboek toegevoegd met de naam van het geïmporteerde bestand.
Daarin bevinden zich alle geïmporteerde adressen. Nu kunt ordenen.

Minder "grijze" mail

mailoutlook_filter.png

Klik op Weergeven en selecteer een van de filter­categorieën om alle berichten weer te geven die u wilt zien.
Of selecteer Nieuwsbrieven om in uw Postvak IN alle nieuws­brieven te vinden en te verwijderen.

 

 

 

Het fenomeen spam is u wel bekend. Grijze mail zegt u misschien minder. Dat is mail die u aanvankelijk wel wilde ontvangen, maar waar u nu wel vanaf wilt.

Volgens de wet moeten verzenders van nieuwsbrieven, mailinhglijsten en dergelijke zorgen voor een uitschrijfmogelijkheid. Maak daar gebruik van als u zulke mailings niet langer wilt ontvangen. Om dergelijke mails op te sporen in uw mailboxen zoekt u naar woorden als uitschrijven, unsubscribe en opt-out.

Vrijwel elk mail-programma of -service laat u toe filters te creëren. Op die manier kunt u hardnekkige grijze mail makkelijk automatisch kanaliseren naar een junk-map of zelfs rechtstsreeks naar de prullenbak. U kunt bijvoorbeeld op afzender en/of onderwerp filteren.

mailoutlook_opruimen.png

klik op Alles verwijderen. Outlook verwijdert alle e-mail van die persoon of dat bedrijf
uit uw Postvak IN. Vanaf dat moment alle binnenkomende berichten van die afzender geblokkeerd.

 

 

 

 

 

Outlook.com (Hotmail) biedt een functie speciaal bedoeld om grijze mail te weren. Vink één of meer grijze berichten aan, ga naar het menu Opruimen en kies Opruiming plannen. U kunt daar ook aangeven dat u alle berichten ouder dan een x-aantal dagen van die afzenders wilt laten verwijderen of verplaatsen. Via Opruimen, Regels beheren kunt u die opruimregels ook weer weghalen.

Outlook.com adres in Outlook Express

U kunt uw Outlook.com adres onderbrengen bij Outlook Express. Dan hoeft u dat emaildres niet meer apart te starten en te sluiten. Voor een beschrijving daarvan zie deze pagina.

Outlook.com wachtwoord vergeten

- Ga naar Microsoft en klik op Heb je geen toegang tot het account?
- Vul uw e-mailadres in, en typ de code over.
- U krijgt nu één of meer mogelijkheden aangeboden om het wachtwoord opnieuw in te stellen. Bijvoorbeeld een link via e-mail, of het gebruiken van een vertrouwde PC.
- Volg de aanwijzingen om het wachtwoord opnieuw in te stellen.

Outlook.com verwijderen van de computer

- Ga naar: Microsoft account sluiten.
- Log zo nodig in en klik op Account sluiten.

Als u doorgaat wordt uw volledige Microsoft account verwijderd: dus Outlook.com én eventuele andere diensten.

- Vul uw wachtwoord in en klik om te bevestigen. Ja.