Pagina Menu
Thunderbird is een open-source en cross-platform e-mailclient en nieuwslezer voor de meeste moderne besturingssytemen zoals Windows, Linux en Macintosh en in diverse talen. Voor de spellingscontrole staat een Nederlands woordenboek ter beschikking. Er bestaan ook Thunderbird-versies voor veilig mailen onderweg vanaf uw usb-stick. Het biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere e-mailclients, zoals het filteren van ongewenste berichten.

Waarom Thunderbird?

Waar te downloaden?

mozilla.org/projects/thunderbird. Op deze site vindt u de laatste versie en extra nieuws over Thunderbird. Ook vindt u extensies en upgrades, als u daarin geinteresseerd bent.

Hoe te installeren?

Open het zip programma, unzip de Thunderbird bestanden in een nieuwe map, standaard is dit C:\Program Files\Mozilla\. In de Mozilla map moet u een nieuwe map krijgen genaamd Thunderbird, open deze map en dubbelklik het thunderbird icoontje.

Configuratie

Wanneeer u Thunderbird voor de eerste keer opstart, moet u een account aanmaken. Dat gaat als volgt:

thunderbrd1.png

Klik eerst op "Maak een nieuwe account aan
("Create a new account")

thunderbrd2.png

Selecteer "E-mail account" en klik Volgende ("Next").

thunderbrd3.png

Vul uw naam en e-mail adres in,
klik Volgende ("Next").

 

 

Welk protocol wilt u gebruiken?

 

 

In dit scherm wordt gevraagd welk protocol u wilt gebruiken voor het synchroniseren van uw mail, imap of pop3. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Bij pop3 haalt het programma de mails op van de mailserver en worden de berichten op uw computer bewaard. U kunt de mails dan bijvoorbeeld ook offline bewaren. Wanneer u gebruik maakt van het imap-protocol werkt u direct op de mailserver. U haalt dan niet alle mails binnen, maar heeft dan ook niet de voordelen van ‘off line’ werken. Maak een keuze uit één van de twee en klik op Klaar. In uw linkerscherm verschijnt er nu een nieuw mail-account.

 

Vul ook de inkomende server in, hier is dit "mail.zoper.com", meestal is dit pop3.isp. Vul vervolgens de uitgaande server in, dit is meestal smtp.isp

 

thunderbrd5.png

Vul nu de gebruikersnaam van uw e-mail provider in,
bijvoorbeeld "kay", klik Volgende ("Next").

thunderbrd6.png

Geef nu een naam aan het account,
klik Volgende ("Next").

thunderbrd7.png

U ziet de ingevulde gegevens,
kijk of die kloppen, klik dan Voltooien ("Finish").

thunderbrd7.png

Selecteer uw e-mail adres en klik "E-mail ophalen" ("Read messages").

 

 

U wordt ook verzocht het wachtwoord voor uw e-mail account in te vullen. U kunt ook kiezen om Thunderbird het wachtwoord te laten onthouden.

In het venster Accountinstellingen ("View settings for this account") van Thunderbird moet u meerdere onderdelen nalopen om de instellingen te controleren. U geeft daar bijvoorbeeld de inkomende en uitgaande server in aparte onderdelen op. Er kunnen meerdere uitgaande servers zijn, bij elk account kiest u zelf welke u wilt gebruiken. Ontvangen berichten die u opent en nieuwe berichten die u maakt, krijgt u te zien in een nieuw tabblad. Overzichtelijk, maar als u gewend bent om een bericht met het kruisje rechts boven in het venster te sluiten, wordt meteen heel Thunderbird gestopt. Even wennen dus.

Filteren van ongewenste berichten

 

 

 

 

 

Thunderbird heeft een ingebouwd filter dat kan worden aangepast en afgestemd op uw eigen persoonlijke wensen.

Filters zijn gekoppeld aan een account en kunnen dus niet worden toegepast voor alle accounts die u aan Thunderbird hebt gekoppeld. Ga naar Extra, kies voor Berichtenfilters en selecteer een mail-account waarop u het filter wilt toepassen. U komt nu in het opmaakscherm. In het bovenste schermdeel kunt u kiezen hoe u het filter wilt toepassen (handmatig uitvoeren of automatisch). In het midden kunt u de criteria van het filter bepalen. Dat kan bijvoorbeeld een aantal dagen zijn, een bepaalde afzender of een bepaalde urgentie. In het onderste schermdeel ziet u de actie die de filter uitvoert. Ook die mogelijkheden spreken voor zich. Het kan gaan om het verplaatsen van de mail naar een andere account of bijvoorbeeld als gelezen markeren. Als u deze zaken hebt ingesteld klikt u op OK. Het filter is nu automatisch actief en met de toets Nu toepassen wordt het toegepast.

De Ongewenste berichten knop

Thunderbird heeft een zelflerend spamfilter. Dat stelt u in via Extra > Accounts en in het gewenste account klikt u Ongewenste berichten ("junk mail") aan. U krijgt dan het scherm hiernaast. Aan de bovenkant van deze schermafbeelding kunt u kiezen voor welk account deze instellingen gelden, aangezien sommige accounts hun eigen instellingen nodig hebben. U moet het filter misschien een week of twee laten weten wat ongewenst en wat wel gewenst is, maar het is de moeite waard. Na een tijdje verdwijnen bijna alle ongewenste berichten direct naar de map met diezelfde naam, waar ze nog kunnen worden bekeken alvorens ze worden weggegooid. U kunt Thunderbird het verschil tussen goede en verkeerde mails leren. Als het goed is staat er in de knoppenbalk bovenaan een knop Ongewenst (een vlammetje). Als u een bericht hebt geselecteerd en op dat vlammetje klikt, wordt het bericht naar de map Ongewenst verplaatst. Op dezelfde manier kunt u een bericht dat als Ongewenst is gemarkeerd weer op Niet ongewenst zetten. Wilt u zeker weten dat alle mail van een bepaald adres niet als spam wordt gevlagd, zet dat adres dan in uw adresboek en zet bij de accountinstellingen een vinkje bij de tekst Berichten niet markeren als ongewenst als de afzender voorkomt in mijn <adresboek naar keuze>. Het is natuurlijk mogelijk dat u of iemand anders de knop Ongewenst uit de knoppenbalk hebt verwijderd. Klik dan rechts op die balk, vervolgens op Aanpassen en sleep de knop weer naar de balk.

 

 

 

In de schermafbeelding hiernaast staat de ongewenste berichten instelling standaard uitgeschakeld. Dus het eerste wat u moet doen is de optie "Activeer zelflerende ongewenste berichten detectie" ( "Enable adaptive junk mail detection") aanvinken.

Afbeeldingen

 

 

 

 

 

 

Een andere truc voor het voorkomen van spam is blokkeren van het laden van externe afbeeldingen. Dit zorgt ervoor dat spammers geen verborgen afbeeldingen in hun e-mail bericht kunnnen hebben om er achter te komen dat u de e-mail leest. Ga naar Extra > Opties > Geavanceerd en vink de optie Blokkeer het laden van externe afbeeldingen aan. Dit zal helpen uw Spam probleem te verzachten.

Uitbreidingen

U kunt Thunderbird uitbreiden met onder andere een agenda-faciliteit. U hebt daarmee een volwaardig alternatief voor MS Outlook. Denk er wel aan dat u de lightning extensie als xpi bestand downloadt. Thunderbird is met een wereld aan add-ons uit te breiden waaronder:

* synchronisatie spullen voor diverse smartphones.
* Integratie van Gmail en LiveMail
* Nederlandse Spellingscontrole
* en nog veel meer.....

Thunderbird richt zich niet specifiek op privacy, toch kunt u het door add-ons en plug-ins zo privacy­vriendelijk maken als u wilt.

Voor vragen over Thunderbird kunt u terecht op Mozbrowser.nl.

Rss-feeds verbinden aan Thunderbird

Ga in Thunderbird naar het toepassingsmenu (in de bovenbalk helemaal aan de linkerzijde) en kies Add-ons. Er opent een nieuw tabblad met een koppeling naar alle beschikbare add-ons voor Thunderbird. Zoek een rss-reader, klik op installeren en start de mailapplicatie opnieuw op. U stelt uw rss-reader als volgt in: ga in de mailapplicatie naar Bestand, Nieuw, Andere accounts. Klik op Blogs & nieuwsfeeds en geef uw map met rss-berichten een naam. U ziet nu dat er in het linkerscherm een nieuwe account is aangemaakt, speciaal voor rss-berichten. Klik op dat account en kies Abonnement beheren. Voer hier de url van een rss-feed naar keuze in en klik op Toevoegen. U heeft nu uw eerste rss-feed gemaakt.

Adresboeken importeren

Standaard staat het adresboek bestand hier:
C:\Users\<gebruiker> \AppData \Roaming \Thunderbird \Profiles \<random code>.default \abook.mab. Net als Gmail onthoudt Thunderbird de mailadressen waarnaar u berichten verzonden hebt. Het adresboek vult zich dus automatisch. Wanneer u de applicatie net gebruikt, is het echter prettig om adressen van bestaande mailapplicaties te importeren. Daarvoor gebruikt u de Importeren-functie die u onder de kop Extra vindt. Selecteer de optie Adresboeken en kies een applicatie waaruit u het adresboek wilt importeren. Dat kan onder andere uit Eudora en Outlook. Klik op volgende en u zult zien dat de mailadressen worden geïmporteerd. Voor webmaildiensten als Gmail moet u een uitdraai van uw contacten maken (bij Gmail is dat een .csv-bestand). U moet dan het gedownloade bestandje selecteren om de adressen in te laden.

Thunderbird verhuizen

U kunt een verhuizing uitvoeren met gratis gereedschap.

Wat u nodig hebt is een programma als Mozbackup. Een freeware programma dat ontwikkeld is door de Tjsech Pavel Cvrcek. Met MozBackup kunt u backups te maken van favorieten, mail, contactpersonen, geschiedenis, plugins, cache etc.

Backup maken met MozBackup
 1. Start Mozbackup.
 2. Next
 3. Backup profile » kies Firefox.
 4. Next
 5. Kies een profiel dat je wilt backuppen.
 6. En eventueel de locatie waar je de backup wilt opslaan via Browse.
 7. Next
 8. Er wordt gevraagd of je de backup een wachtwoordbeveiliging wilt meegeven (Let op: Onthoud je wachtwoord goed).
 9. Kies "ja" of "nee".
 10. Vink aan wat je allemaal wilt backupppen.
 11. Next
 12. Finish

en de backup is gemaakt. U kunt die altijd terugzetten ook met Mozbackup via Restore.

Backup terugzetten
 1. Start Mozbackup.
 2. Next
 3. Restore a profile » kies "Firefox"
 4. Next
 5. Kies een profiel dat u wilt terugzetten.
 6. Als u meerdere backup's gemaakt hebt, kunt u via Browse naar de locatie waar u de backup hebt opgeslagen. Kies een backup b.v. Firefox 1.0 (nl-NL) - 16-2-2005.pcv
 7. Next
 8. Als u bij het backuppen een wachtwoord hebt ingegeven, moet u dat bij het terugzetten ook ingeven.
 9. Klik op next
 10. Vink aan wat u allemaal wilt terugzetten.
 11. Next
 12. Finish

en de belangrijkste zaken zijn weer teruggezet...

letop.png- In dit voorbeeld wordt enkel Firefox gebruikt. Vervang Firefox door respectievelijk Thunderbird of Seamonkey als u een backup van deze profielen wilt maken.
- Zorg er ook voor dat u alle programma's afgesloten hebt als u de backup wilt maken of terug wilt zetten.
- Indien een back-up terug gezet wordt op een nieuw profiel i.v.m. diverse problemen van het oude profiel, dan is het ten sterkste aangeraden om extensies en thema's niet in de back-up mee te nemen. Dit betekent dan wel dat u die extensies/thema's opnieuw moet installeren.

Lees verder: