Pagina Menu

Om e-mail op uw tablet te kunnen lezen, bewerken en versturen heeft u twee opties:

1. Vanuit een e-mail applicatie
2. Vanuit de instellingen van uw tablet

Beide methoden werken ongeveer hetzelfde. U dient uw gegevens en uw wachtwoord in te voeren. Als u uw e-mail instelt via een applicatie (methode 1) wordt dit e-mail account automatisch toegevoegd aan de lijst met accounts op uw tablet. Als u uw account invoert via het instellingen menu (methode 2) wordt de desbetreffende applicatie automatisch ingesteld. Het maakt dus niet uit welke methode u gebruikt.

Via het instellingen menu (standaard mail applicatie)

De standaard e-mail applicatie die u via het instellingen menu kunt vinden, is een veel gebruikte toepassing (app) op uw Android tablet. U kunt hier alle soorten e-mail accounts en adressen op aansluiten om zo e-mails te kunnen lezen, opmaken en versturen. Hoe gaat het instellen in z'n werk?

Stap 1: open de e-mail applicatie

De standaard e-mail applicatie kunt u vinden in het applicatie overzicht onder de naam E-mail. Het logo van de app is zoals hier links is weergegeven.

Helaas, u moet de server details handmatig invoeren (zie volgende stap)

 

 

 

 

Stap 2: Voer uw gegevens in
In het eerste scherm vult u uw e-mailadres en wachtwoord in. Ga na of u automatisch verbinding krijgt met de server door op Volgende te klikken. Als dit lukt, ga dan verder met Stap 6. Lukt dit niet, dan krijgt u de melding Kan geen verbinding maken met de server. Klik dan op Details bewerken en ga naar de volgende stap.

Vul uw gegevens in

 

 

 

 

 

Stap 3: Selecteer handmatige invoer methode
Kies Pop3 of IMAP als u een (gratis) webmail aan wilt melden. Voorbeelden hiervan zijn accounts van Gmail, Hotmail, Outlook.com (gratis webversie), Yahoo, en e-mail accounts van uw internetprovider of telecom provider, zoals Telfort, KPN, Vodafone, Ziggo, UPC, Tele2, XS4all, enzovoorts.

Bij Pop3 worden e-mails van de server gehaald en in de applicatie bewaard. Vaak verdwijnen deze e-mails van de server. Er vindt geen tot weinig wederzijdse synchronisatie plaats tussen de server en de applicatie. E-mails komen alleen op uw tablet te staan.

Bij IMAP vindt wel wederzijdse communicatie plaats tussen de applicatie en de e-mail server. E-mails blijven gewoon op de server staan en alle wijzigingen in de applicatie worden netjes doorgegeven naar de server. Met IMAP kunt u makkelijk vanaf meerdere apparaten tegelijk een e-mail account gebruiken omdat alles gesynchroniseerd blijft.

Kies Exchange voor e-mail accounts met Exchange servers. Vaak zijn dit zakelijke accounts van uw werk, school of studie. Meer info over Exchange hier.

Standaard-e-mail-app-Android-Email-instellen-4.jpg

 

 

 

 

 

Stap 4: Geef inkomende server gegevens in
Geef eerst de inkomende server (Pop3 of IMAP gegevens van uw e-mail provider op. Bekijk hier de meest voorkomende pop3 en IMAP gegevens van e-mail accounts.

Standaard-e-mail-app-Android-Email-instellen-3.jpg

Pop3 instellingen e-mail op uw tablet (voorbeeld: Hotmail)

 

 

 

 

Werken de gegevens niet. Zoek dan via Google de goede POP3 of IMAP gegevens van uw e-mail provider. Google op pop3 e-mail [naam provider].

Stap 5: Geef uitgaande server gegevens in
Geef de uitgaande server (smtp) gegevens van uw e-mail provider op. Bekijk hier de meest voorkomende pop3 en IMAP gegevens van e-mail accounts.

Standaard-e-mail-app-Android-Email-instellen-5.jpg

Pop3 instellingen e-mail op uw tablet (voorbeeld: Hotmail)

 

 

 

 

 

Werken de gegevens niet. Zoek dan via Google de goede SMTP gegevens van uw e-mail provider. Zoek op IMAP e-mail [naam provider].

Stap 6: Geef naam op
Nadat u verbinding hebt gemaakt met de server wordt u gevraagd om de naam op te geven van het e-mail account. Dat is de naam waaraan u het account op uw tablet herkent. Ook verstuurt u e-mails via die naam.

Standaard-e-mail-app-Android-Email-instellen-6.jpg

 

 

 

 

Stap 7: synchroniseren
Als alles correct is ingevuld, worden uw e-mails opgehaald. Het kan zijn dat dit niet meteen automatisch gebeurd. Hiervoor moet u de synchronisatie voor dit account aan zetten.

Standaard-e-mail-app-Android-Email-instellen-7.jpg

E-mails worden opgehaald

Outlook e-mail instellen op uw Android tablet

Klik op ‘voeg account toe’ en selecteer dan het type.
Voor Gmail selecteer ‘Google’.
Voor een online e-mail dienst selecteer ‘e-mail’.
Voor een Exchange account selecteer ‘zakelijk’.

 

 

 

Voor het plaatsen van uw Outlook e-mail op uw Android tablet heeft u twee mogelijkheden. U kunt de desbetreffende Android applicatie downloaden en instellen. Via die applicatie kunt u e-mails ontvangen en e-mails vanuit uw Outlook.com account versturen. Een tweede optie is het gebruik van de standaard e-mail applicatie die al op uw Android tablet is geïnstalleerd.

Naast deze twee mogelijkheden om uw Microsoft e-mail account in te stellen op uw Android tablet is er een alternatief dat u kunt gebruiken als de eerste twee niet werken.

Outlook.com is een nieuwe gratis e-mail service van Microsoft, als opvolger van Hotmail e-mail en Live e-mail. Outlook.com is niet hetzelfde als het MS Outlook programma in Windows. In plaats van Outlook dien je

Outlook.com applicatie
Download de Outlook applicatie uit de Play Store. Heeft u geen Play Store? Dan is uw tablet niet door Google gecertificeerd.

Bij het openen van de applicatie worden meteen uw inlog gegevens gevraagd. U kunt inloggen met elk e-mail account van Microsoft. De stappen wijzen zich vanzelf.

Standaard e-mail applicatie

De tweede mogelijkheid is het gebruiken van de standaard e-mail applicatie die u kunt vinden op uw tablet. Ga naar de lijst van applicaties en open de applicatie met de naam e-mail. Vaak wordt een logo gebruikt zoals u hier links ziet.

Bij het voor de eerste keer openen van de applicatie worden uw inloggegevens gevraagd. Vul die in. Mogelijk gaat alles dan vanzelf. Als dat niet zo is, volg dan de stappen vermeldt in de paragraaf hiervoor: Via het instellingen menu.

U dient dan deze gegevens te gebruiken:

Inkomende server
Gebruikersnaam: gebruik uw e-mail adres
Wachtwoord: gebruik uw bijbehorende wachtwoord
Pop3 server: pop3.live.com

live.com, dus geen hotmail.com!

Beveiligingstype: SSL/TLS
Poort: 995

Uitgaande server

SMTP-server: smpt.live.com

live.com, dus geen hotmail.com!

Beveiligingstype: STARTTLS
Poort: 587
Vink aan: aanmelden vereist

Vanaf nu kunt u de instructies zelf opvolgen. Of bekijk de paragraaf hiervoor: Via het instellingen menu.

Het alternatief

Het alternatief is het gebruik van de web-versie van de e-mail service van Microsoft. Ga naar Outlook.com via de Internet browser op uw tablet. Vul daar uw e-mail adres en wachtwoord in. U wordt doorgeleid naar de web-applicatie in de browser. Het nadeel van deze methode is dat u geen meldingen op uw tablet ziet of hoort als u een e-mail ontvangt.

Lukt het niet om uw Outlook mail in te stellen op uw Android tablet? Raadpleeg dan eens de Tablet Guide vraagbaak.

Gmail instellen op uw Android tablet

Bron: http://www.tabletguide.nl/tip/gmail-instellen-op-je-android-tablet/

Om uw Gmail in te stellen op uw Android tablet kunt u gebruik maken van de Google applicatie die u kunt vinden op elke door Google gecertificeerde Android tablet. De Gmail app is namelijk bij veel tablets al voorgeïnstalleerd en geplaatst op het startscherm. Zo niet dan kunt die vinden in het applicatie overzicht. De Gmail app heeft een logo zoals u hier links ziet staan. Deze app is een gemakkelijke en gebruiksvriendelijke toepassing om u Gmail account te gebruiken.

Kunt u de Gmail app niet vinden op uw startscherm of tussen alle andere applicaties in het overzicht? Dan kunt u de Gmail app downloaden in de Play Store. Heeft u geen Play Store? Dan is uw tablet niet door Google gecertificeerd. Probeer de app dan te downloaden via een alternatief van de Play Store of gebruik de standaard Android e-mail applicatie zoals in de vorige paragraaf beschreven.

Gmail-account toevoegen

Stap 1
Open de Gmail applicatie. Als u nog geen Gmail account hebt toegevoegd wordt u gevraagd om dat Gmail adres en het bijbehorende wachtwoord in te vullen. Heeft u nog geen Gmail? Maak dan een account aan volgens de instructies.

Gmail-instellen-op-Android-tablet-2.jpg

Heeft u al Gmail? Klik dan op ‘Bestaand’.
Maak anders een nieuw Gmail account met bijbehorend e-mail adres aan via ‘Nieuw’

 

 

Stap 2
Geef een naam op zoals die verschijnt bij uw accounts. Met deze naam verstuurt u ook e-mail.

Stap 3
Na het aanmelden krijgt u een vraag over Google+. Dit is een sociaal netwerk van Google. Gebruikt u Google+ niet actief? Dan is het niet nodig u aan te melden bij Google+. De functies die worden weergegeven, zoals automatisch uploaden van media en Messenger zijn ook mogelijk zonder deze dienst.

Stap 4
Geef aan of u wilt dat Google met dit account back-ups gaat maken van uw persoonlijke instellingen van apps. Het is verstandig dat te doen. Als uw tablet bijvoorbeeld kapot gaat of gestolen wordt, kunt u de meeste persoonlijke instellingen van applicaties automatisch terugzetten als u zich aanmeldt met dit Gmail account op een nieuwe Android tablet.

Stap 5
Nu gaat Gmail synchroniseren. Dit betekent dat alle e-mails worden opgehaald. Gebeurt dit niet automatisch? Zet dan bij Instellingen de synchronisatie aan van dit account. Als uw synchronisatie uitstaat, worden de e-mails in de Gmail app niet ingeladen. Synchronisatie betekent het automatisch bijwerken van alle e-mails met de browser-versie van Gmail.

Meerdere Gmail accounts toevoegen

Wilt u meer Gmail accounts in één Gmail applicatie gebruiken? Ga binnen de Gmail app naar Instellingen en selecteer Account toevoegen (Beide knoppen vindt u rechtsboven in het venster). Nu kunt u bovenstaande stappen uitvoeren om extra Gmail accounts toe te voegen en naast elkaar binnen één app gebruiken.

Problemen?

Lukt het niet? Kijk dan voor een oplossing in de TabletGuide vraagbaak.

ProtonMail

ProtonMail is geen op zichzelf staand programma, maar een maildienst. ProtonMail is gebouwd door een Zwitsers bedrijf dat privacy en de veiligheid van uw berichten als op de eerste plaats stelt. Alle mails zijn versleuteld. Bij het inschrijven hoeft u ook geen persoonlijke informatie op te geven. ProtonMail is gemakkelijk in te stellen en te gebruiken en er zijn goede apps voor zowel pc/laptop als smartphone. Alle e-mails worden automatisch beveiligd met end-to-end versleuteling. Dit betekent dat zelfs ProtonMail uw e-mails niet kan ontsleutelen en lezen. Standaard houdt ProtonMail geen IP-logboeken bij die gekoppeld kunnen worden aan uw anonieme e-mailaccount. De dienst is gratis te gebruiken, al vragen de makers wel om een donatie om Proton Mail in de lucht te houden. ProtonMail kan gebruikt worden op elk apparaat zonder extra software te installeren. ProtonMail e-mailaccounts zijn compatibel met andere e-maildiensten. U kunt op gebruikelijke wijze e-mails verzenden en ontvangen.