eM Client

Veel mensen maken tegenwoordig gebruik van webmaildiensten zoals Gmail en Hotmail. Toch heeft daarnaast het gebruik van een e-mailclient die u op de computer installeert ook voordelen. U beschikt dan altijd over uw e-mail ook wanneer u geen internetverbinding heeft en u heeft een extra backup van alle berichten. eM Client is een e-mailclient voor Windows die Outlook overbodig maakt. Het programma biedt net als Outlook niet alleen de mogelijkheid om e-mail te versturen en ontvangen, maar ook om uw kalender te beheren, taken bij te houden en contactgegevens op te slaan. Contactpersonen kunt u bovendien indelen in mappen en categorieën. eM Client is een moderne e-mailclient die er niet op is gericht om webmaildiensten te vervangen, maar om deze aan te vullen. Het programma is beschikbaar in verschillende talen waaronder het Nederlands.

De gratis versie van dit programma ondersteunt maximaal twee accounts. Het programma synchroniseert al uw e-mails, kalenders, contactpersonen en takenlijsten met webmaildiensten zoals Gmail, Hotmail en Yahoo. Bovendien is Skype in het programma geïntegreerd zodat u direct vanuit eM Client kunt zien wie er online is en kunt bellen met uw contactpersonen.

Het programma bevat een snelle zoekmachine die het mogelijk maakt om binnen seconden e-mails en bijlagen terug te vinden op basis van een tekstfragment. Met de geïntegreerde RSS-reader kunt u het nieuws van uw favoriete bronnen volgen. Na het toevoegen van de RSS-feeds verschijnen de laatste nieuwsberichten automatisch in het programma. Om het helemaal compleet te maken ondersteunt het ook het XMPP (Jabber) protocol voor instant messenger diensten. Hierdoor kunt u vanuit deze client chatten met uw contactpersonen via onder andere Facebook Chat, Google Chat en ICQ.

Om de overstap van een andere e-mailclient eenvoudig te maken kunt u accounts importeren van Google, Hotmail, Yahoo!, Outlook, Outlook Express, Windows Live, The Bat!, Mac, AOL, Thunderbird en andere. Het kan contacten overnemen uit bijvoorbeeld Outlook (Express), Windows adresboek, vCard (vcf), Google en Facebook-vrienden. Aanmaken van een account gaat eenvoudig: voer uw emailadres en wachtwoord in en de rest gaat automatisch.

De Sidebar biedt u een duidelijk overzicht van uw adresboek, recent verstuurde e-mails en bijlagen. eM Client bevat verschillende beschikbare opties die niet vaak terug te vinden zijn in gelijksoortige gratis programma’s. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de ene handtekening te gebruiken voor e-mailberichten die u zelf opstelt en de andere voor e-mails die u beantwoordt. De ingebakken IM-functie is ook handig. Net zoals de kalender: die is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Bovendien kunnen andere kalenders, Google Calendar of iCalender bijvoorbeeld, vlekkeloos geïmporteerd worden.

Kenmerken

Helemaal gratis, maar wel met een beperking: in de gratis versie kunt u maar 2 accounts gebruiken. Na 30 testen krijgt u de keuze tussen de gratis en de pro versie en moet u hier een gratis activeringscode aanvragen.

eM Client v4.0.15145.0 eM Client v4.0.15145.0 eM Client v4.0.15145.0

Zimbra Desktop

Minder bekend maar ook een sterk alternatief voor Outlook is Zimbra Desktop. Het programma lijkt veel op Outlook in zijn doen en laten: een kalender, adresboek, taaklijst en een sobere interface met globaal dezelfde sneltoetsen. Zimbra Desktop heeft enkele sterke troeven. Het heeft onder andere een auto-configuratie waarmee u zonder al teveel moeite een Yahoo!, Hotmail en Gmail account integreert (zelfs een gratis Yahoo account, iets wat andere gratis alternatieven niet kunnen). Met de gratis client van Zimbra Desktop kunt u al uw e-mail-, agenda- en contactgegevens downloaden en opslaan op de harde schijf van uw computer. Zo heeft u ook toegang tot deze gegevens wanneer u geen verbinding met internet heeft. Ook zijn de grootste sociale netwerken geïntegreerd (Twitter, Facebook, etc.). De opvouwbare conversatie die u ook in Gmail tegenkomt, is aanwezig en met tags kunt u op uw eigen manier bepalen hoe u mailberichten archiveert en terugvindt. Zimbra Desktop spreekt naar verluidt ook Nederlands.

Uiteraard kunt u hiermee ook e-mail opstellen, versturen en archiveren in mappen. Archiveren gaat heel makkelijk door een e-mail te verslepen naar een map in de linkerkolom van het programma.

Zimbra Desktop ziet zichzelf als een centrale inbox voor al uw e-mail, contacten en agenda-informatie in Yahoo Mail en Gmail. Het biedt tevens toegang tot POP- of IMAP-e-mail van AOL, Hotmail of uw kantoor.

Synchronisatie van kalenders en adresboeken werkt mogelijk nog niet perfect en ook de tags die u kunt toevoegen aan mails in Zimbra, werden niet gelijkgeschakeld met de online account.

Omdat Zimbra zwaar leunt op webtechnologie, zijn er enkele aardige mogelijkheden beschikbaar. Het programma kan adressen in e-mails herkennen en weergeven in een kaartje van Yahoo Maps. Links krijgen een preview van de site voordat de gebruiker erop klikt. Foto’s kunnen rechtstreeks in de fotodienst Flickr bewaard worden.

Zimbra werkt automatisch samen met veel diensten die door Yahoo! worden aangeboden. Zo kunnen locaties snel met behulp van Yahoo! Maps worden getoond en worden interessante zaken in de omgeving (Points of Interest) op basis van uw locatie getoond via Yahoo! Local.

Naast uw e-mail kunnen ook uw opgeslagen contactpersonen en agenda's worden gesynchroniseerd met de populaire online diensten van Google Calendar en Yahoo! Calendar. Uw contactpersonen kunt u voorzien van een pasfoto om deze makkelijker terug te vinden.

Het programma biedt ook enkele basale kantoor­programma’s zoals een tekstverwerker en een spartaans spreadsheetprogramma - maar geen presentatiesoftware. Het openen van Microsoft Office-documenten is helaas niet mogelijk (Google Docs vormen geen probleem).

Zimbra Desktop werkt op zowel Windows, Mac als Linux. Het heeft de volgende kenmerken:

Wilt u weten wat er nog meer aan bruikbare en gratis mailclients te vinden is, kijk dan op deze websites:

5-gratis-outlook-alternatieven

gratis-e-mail-client-software