Pagina Menu

Windows 10 Mail

WINDOWS LIVE MAIL wordt niet meer ondersteund

Vanaf 10 januari 2017 stopt de ondersteuning van Windows Live Mail en is dat programma niet meer te downloaden vanaf de website van Microsoft.

In Windows 10 zit een app waarmee u mail kunt versturen en ontvangen. U kunr meerdere accounts toevoegen en al uw mailadressen beheren, of dat nu een adres is van Gmail, Outlook.com of van uw provider. De app Mail begint zonder mailadressen, die moet u zelf toevoegen. Als dat is gebeurd, kunt u berichten verzenden en ontvangen.

Open de app Mail via de tegel in het Startmenu of via de lijst met alle apps:

Klik op de knop Instellingen (herkenbaar aan het radertje) en kies Accounts beheren. Via het onderdeel Persoonlijke instellingen kunt u het gebruik preciezer instellen. Bij het onderdeel Meldingen geeft u aan hoe u op de hoogte wilt blijven van nieuwe berichten. Door een vinkje te zetten bij Een meldings­banner weergeven krijgt u een bericht te ontvangen bij nieuwe mail. U geeft dat afzonderlijk aan bij elk account. Wilt u die instellingen voor elk account laten gelden, zet dan een vinkje bij Toepassen op alle accounts.

Windows 10 mail bevat enkele nieuwe onderdelen.

De gefocuste inbox moet meer orde scheppen in de dagelijkse mailstroom van gebruikers. De inbox wordt opgedeeld in twee nieuwe tabs: eentje waarin u alle berichten verschijnen waar u waarschijnlijk op wilt reageren, en een categorie voor de overige berichten. De filtering gebeurt door de app zelf op basis van de mate waarin u communiceert met contactpersonen en van de inhoud van de berichten, maar u kunt berichten ook zelf verplaatsen naar het juiste tabblad. De functie is via de instellingen ook uit te schakelen.

Een nieuwe functie is het gebruik van mentions. U spreekt daarmee bepaalde personen in een e-mail aan via en @-teken met daarachter de naam van de persoon. Die functie maakt geadresseerden duidelijk dat van hen een actie gevraagd wordt. Wanneer u het ‘@’-symbool voor een naam in uw bericht gebruikt, roept u een lijst met profielen op waaruit u de juiste persoon kunt kiezen. De naam komt blauw gedrukt in de mail te staan, het mailadres van die persoon wordt ook automatisch aan eventueel andere geadresseerden toegevoegd.

Webmail­account toevoegen

Voor mailen via Gmail of Outlook.com (voorheen Hotmail) kunt u ook het programma Mail gebruiken. Dat gaat als volgt.

Outlook.com-adres toevoegen:
Gmail-adres toevoegen:

letop.pngBent u op de computer ingelogd met een mailadres, dan klikt u dat adres en vervolgens op Gereed om het aan de app Mail toe te voegen.

Mailaccount van uw provider toevoegen

Ook een mailadres van uw provider kunt u toevoegen aan de app Mail. Daarvoor moet u enkele gegevens bij de hand hebben. Die kunt u bij uw provider opvragen.

Mailaccount toevoegen:

Werkt niet?

Als het aanmelden niet lukt, probeer dan het volgende:

Om op een later tijdstip een nieuw account toe te voegen klikt u op Accounts. Rechts in beeld verschijnt een balk met de knop Account toevoegen. Volg dan de bovenstaande instructies.

Bericht versturen

U kunt nu aan de slag met mailen: het versturen en ontvangen van berichten. Klik de eerste keer in het startscherm op U kunt nu aan de slag gaan. U gaat dan naar uw account. De volgende keer zal Mail automatisch naar het Postvak IN gaan.

Mail lezen en beantwoorden

Uw mails staan in het Postvak IN. De berichten zijn gesorteerd per mailaccount. Hebt u meerdere accounts toegevoegd, dan zijn er dus meerdere Postvakken. U ziet het Postvak IN van het account dat u aanklikt onder het kopje Accounts. Het actieve account is herkenbaar aan een blauw kader. Zo weet u welk Postvak IN u ziet.

Wilt u een melding horen wanneer er een mail binnen komt?
* Klik in Mail op het pictogram van het tandwiel.
* Klik in het menu dat verschijnt op Meldingen.
* Zet een vinkje bij Een geluid afspelen.

Boven de mail staan verschillende mogelijkheden:

mailwin10_doorsturen.jpg

Beantwoorden: Hiermee kunt u de e-mail beantwoorden. Als u op Beantwoorden klikt, komt er rechts een deel in beeld waar u een bericht kunt typen en de mail versturen.

Allen beantwoorden: Hiermee beantwoordt u de mail aan alle personen die bij de mailwisseling betrokken zijn. Als u op Allen beantwoorden klikt, komt er rechts een deel in beeld waar u een bericht kunt typen en de mail versturen.

Doorsturen: Hiermee kunt u de mail doorsturen. Als u op Doorsturen klikt, verandert het rechter deel. Vul bij Aan één of meer adressen in, typ een begeleidend bericht onder de onderwerpsregel en klik dan op Verzenden.

Mail verwijderen

U kunt mails als volgt verwijderen:

Wanneer u mailberichten verwijdert, komen ze in de Prullenbak. U komt als volgt weer bij uw verwijderde mailtjes:

Een hotmailaccount verwijderen

Mappen in Windows 10 mail

In Windows 10 Mail app kunt u geen mappen aan maken of bestaande hernoemen. Er is een manier om die beperking te onlopen, Daarvoor maakt u gebruik van een Outlook of Hotmail adres. Via die omweg kunt u mappen toevoegen en hernoemen. Log bijvoorbeeld in via www.outlook.com. U komt dan op een andere uitvoering van de Mail App terecht. Hier kunt u mappen en submappen maken en verwijderen.