clickLees snel het laatste nieuws over ontwikkelingen in de digitale wereld. Met één klik op deze knop blijft u op de hoogte.

down5.png Met het programma IrfanView kunt u snel meerdere afbeeldingen tegelijk (in een batch) verkleinen. U kunt IrfanView gratis gebruiken.

down5.png Op eenvoudige wijze leren hoe u met het internet omgaat. U kunt video­fragmenten bekijken over de manier om informatie over verschillende onderwerpen op te roepen.

down5.png VClip is een gemakkelijk te bedienen programma voor het maken van screencasts (filmpjes van wat er op uw scherm gebeurt). Wanneer u het portable programma start verschijnt een verplaatsbaar en schaalbaar venster. Het transparante gedeelte plaatst u boven het schermdeel dat u in de screencast wilt opnemen. Ook het geluid dat uit uw luidsprekers komt, wordt opgenomen. Zodra u de opname beëindigt, kunt u die bewaren in de bestands­formaten avi, gif, mp4, ogg of webm.

down5.pngJava Runtime Environment (J2RE) is de toepassing waarmee u applicaties kunt draaien die in JAVA zijn geprogrammeerd. Wat te doen wanneer u bij het installeren van een update de foutmelding error 25099 during installation java krijgt?

down5.pngMet grote regelmaat worden lekken vastgesteld in Windows of onderdelen daarvan. Voor de meeste stelt Microsoft snel reparaties beschikbaar (patches). Maar een pc is pas beschermd als deze reparaties zijn gedownload en geïnstalleerd. De website beveilig.uwpc.info biedt u een uitgebreid stappenplan om uw computer te beveiligen.

down5.png U doet er goed aan regelmatig te controleren of alle drivers up-to-date zijn. Met SnailDriver gaat dat eenvoudig. Installeer de tool, start die op en druk op de Scan-knop. SnailDriver toetst uw drivers aan een database met meer dan 300.000 stuurprogramma’s. SnailDriver maakt eerst een systeem­herstelpunt aan, maar dat blijkt niet (altijd) te werken. Maak er dus zelf eentje aan voordat u een update laat uitvoeren.

down5.pngVoor freeware software voor iedere toepassing, met een korte beschrijving in het Nederlands. De site bevat een groot bestand aan kwaliteits programma's. Met behulp van een zoekfunctie rechtsboven in de pagina kunt u deze site afspeuren naar het programma wat u zoekt.

down5.pngVeel freeware vindt u in Computer Idee. Behalve een uitgebreide beschrijving en een afbeelding vindt u daar ook de downloadlink.

Met de gratis online antivirusscanner www.virustotal.com kunt u een programma dat u download controleren op ongewenste zaken. Virustotal stuurt een bestand door aan meer dan zestig scanners en u krijgt vrijwel meteen de uitslag. We raden u aan dat te doen met elk bestand dat u via internet downloadt of via e-mail ontvangt, ook met de software in dit artikel. Slaan meer dan drie scanners alarm, dan moet u extra alert zijn.

down5.pngHeel veel freeware software, ondergebracht in categorieën om het vinden te vergemakkelijken. De voertaal is Engels, geen uitleg in het Nederlands.

down5.png De freeware pagina. Alles staat er zeer overzichtelijk in. Op deze site kunt u links naar gratis software vinden. Het is een overzicht van persoonlijk geselecteerde software. U kunt hier ook links naar gratis online programma's en games vinden.

down5.pngFree Products from Auslogics: Free staat onder de betaalversie: 1. Auslogics Registry Defrag; 2. Auslogics Disk Defrag; 3. Auslogics System Information.

down5.pngBent u benieuwd hoe een programma werkt of mist u nog een paar gebruikerstips? Kijk eens hier.

PDF Reader nodig?

Voor enkele bestanden hieronder heeft u een .pdf reader nodig.
Heeft u geen pdf-reader dan kunt u die gratis downloaden.

Bijvoorbeeld Foxit Reader.
Denk er wel aan om na het downloaden en installeren de taal (Dutch) in te stellen.

Of:

Gaaiho PDF Reader. Met deze reader kunt u op willekeurige plaatsen in uw document bladwijzers toe voegen voor snelle navigatie. Het programma heeft nog andere tools: u kunt eigen tekst(kaders) toevoegen, eigen stempels, handtekeningen, geometrische figuren, memoblaadjes, call-outs, enz. Het is zelfs mogelijk externe documenten en geluidsfragmenten aan een pdf-document te koppelen. Een conversietool (bijvoorbeeld van pdf naar Word of naar jpg) is er ook, maar die beperkt zich tot een link naar een online service. De ingebouwde pdf-manager doorzoekt uw schijf naar pdf-documenten en presenteert die in een lijst, inclusief een zoekfunctie met voorbeeld­weergave.

down5.pngVeel pc gebruikers geven de voorkeur aan het programma Tweaknow Regcleaner. Het programma is een optimizer, waar de registrycleaner een belangrijk deel van uitmaakt.

down5.pngMet Ad-aware free hebt u een programma om spyware van uw computer te verwijderen.

down5.pngSpywareBlaster is een programmaatje om met name Internet Explorer te immuniseren voor allerlei gevaren op internet. Voor Firefox-gebruikers is de software minder van waarde, maar tracking cookies kunnen wel geblokkeerd worden. SpywareBlaster is een aanvulling op andere anti-spyware software.

down5.pngVeel informatie met o.a. handleidingen ter bestrijding van spyware, virussen etc.

down5.pngWith powerful protection against spyware, adware, browser hijackers, dialers, malware, and other potentially unwanted software, SpywareBlaster AutoUpdate stays out of your way and helps keep you safe and secure automatically.

down5.pngEen thuisnetwerk aanleggen. Wat heb ik nodig? Hoe leg ik het aan? Hoe onderhoud ik het? De website bevat een uitgebreide beginnerscursus.

down5.pngDe software die u op deze Gratis Software Downloads Gids website aantreft, wordt gratis aangeboden door de makers ervan.

Hieronder staat een overzicht van wat u op deze Gratis Software Gids zoal kan tegenkomen.
- Gratis internet software programma's.
- Gratis Internet bowsers.
- Gratis fotobewerking programma's.
- Gratis Anti-virus software downloads.
- Gratis Back-up software programma downloads.
- Gratis E-mail software programma downloads.
- Gratis Muziek en converteer software programma downloads.
- Gratis CD/DVD schrijf programma downloads
- Gratis Agenda en kalender software downloads.
- Gratis openbron E-Commerce (winkel websites) websites.
- Links naar gratis online tools.
- En nog veel meer...

Bezoek die website dus regelmatig want er komen steeds meer links naar gratis sofware downloads bij.


Er zijn diverse manieren om een schermafdruk te maken. Het eenvoudigst is met de knop PrtScn. Druk op die toets, ga dan naar Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Paint en kies dan Bewerken / Plakken om de schermafdruk in het programma Paint te plakken. Door de Alt-toets ingedrukt te houden en PrtScn te drukken maakt u alleen een afdruk van het actieve venster.

Er zijn ook prachtige programma's op de markt waarmee u schermafbeeldingen maakt. Gelukkig zijn er diverse gratis beschikbaar die vergelijkbare mogelijkheden bieden als de betaalde programma's. Wilt u het eenvoudig houden, dan is Gadwin Printscreen Freeware een geschikte kandidaat. Wilt u meer bewerkingen kunnen uitvoeren met uw schermplaatjes dan hebt u de keuze uit bijvoorbeeld Greenshot, ScreenCaptor en Jingproject.


Er zijn verschillende programma's die in de gaten houden wanneer uw software bijgewerkt moet worden. U moet die programma's dan zelf dowloaden en installeren. Secunia's Personal Software Inspector onderzoekt of uw programma's zijn voorzien van de laatste beveiligings­updates. Na installatie kunt u het best de geavanceerde interfacemodus inschakelen, die rechts bovenin het venster vindt. Vink vervolgens op het tabblad Instellingen beide opties onder PSI instellingen aan. Het programma zal nu voortaan eens per week controleren op ontbrekende beveiligings­updates. U kunt natuurlijk ook handmatig scannen op ontbrekende beveiligingspatches.

De Personal Software Inspector controleert alleen op beveiligings­updates. Wilt u op alle programma-updates controleren, dan kan dat met Filehippo's Update Checker. U kunt hiermee handmatig scannen, maar de Update Checker kan ook zo worden ingesteld dat de controle automatisch wordt uitgevoerd bij het starten van de PC. Hiervoor start u het programma op en klikt u op Settings. Op het tabblad Advanced vinkt u beide beschikbare opties aan. Worden er updates gevonden dan zal het icoontje van Update Checker in het systeemvak zichtbaar blijven. In Windows 7 moet u hiervoor via Start > Configuratiescherm > Systeemvakpictogrammen aangeven dat het pictogram en de waarschuwingen van Update Checker moeten worden weergegeven. U dubbelklikt op het icoontje om de downloadlinks zichtbaar te maken. Zijn er geen updates, dan sluit Update Checker na een scan automatisch af.

In uw zoektocht naar een bruikbaar programma om bij te houden of uw software nog wel up-to-date is, komt ook Software Informer in aanmerking. Deze tool speurt ook naar verouderde stuurprogramma's, maar niet zo grondig als bijvoorbeeld SlimDrivers.

Onze detective heeft nog een indrukwekkend programma in de aanbieding. Stel u heeft Windows opnieuw geïnstalleerd. U staat nu weer voor de tijdrovende en vervelende klus om allerlei software te installeren. Met de gratis service Ninite gaat dat heel wat sneller. Op de site selecteert u de gewenste programma's, waarna Ninite op basis van uw selectie een aangepaste installer creëert. Die kunt u vervolgens downloaden en uitvoeren. De installer zorgt automatisch voor het downloaden van de meest recente versies en voor de installatie.

down5.pngWachtwoord beveiliging - Wachtwoord vergeten? Om wachtwoorden te achterhalen gebruikt u verschillende programma's, allemaal van dezelfde maker.