Prestaties verbeteren

Automatisch opstarten beëindigen Veel programma's starten onnodig automatisch op met Windows. Dit kost geheugen en het opstarten wordt trager. Er zijn manieren om het automatisch mee opstarten beëindigen
PC opschonen Als u aan het internetten bent met Internet Explorer, Firefox, Opera, Safari, Google Chrome of een andere browser dan worden de pagina's die u bezocht heeft, plus veel andere gegevens bewaard op uw pc. Er zijn gratis programma's die deze gegevens kunnen verwijderen.
Spyware en/of virussen verwijderen Als u problemen heeft met slechte of matige computer prestaties, dan kan dit komen door de aanwezigheid van spyware en/of virussen. Dat komt minder vaak voor dan andere problemen, maar u mag het nooit uitsluiten. Controleer de computer daarom eerst en regelmatig met anti-malware en anti-virus software.
Automatisch afspelen wijzigen Automatisch afspelen is een Windows functie waarmee u kunt kiezen welk programma er gebruikt moet worden of welke actie moet worden uitgevoerd voor het starten van verschillende soorten media. Sommige mensen vinden automatisch afspelen lastig. Iedere keer wanneer u een dvd in de speler stopt, wordt de actie uitgevoerd die is ingesteld bij automatisch afspelen.
Grafische snelheid verbeteren Soms worden er te zware eisen aan de grafische kaart gesteld. De prestaties kunt u verbeteren door een balans te zoeken tussen kwaliteit en snelheid.
Programma's verwijderen Van veel geïnstalleerde programma's kan de pc trager worden. U kunt de geïnstalleerde programma's nalopen om te zien of u een programma hebt geïnstalleerd dat u nooit gebruikt. Verwijder die programma's, spellen, toolbars, etc. Als u die programma's op de computer laat staan, nemen ze geheugen, schijfruimte en processorcapaciteit in beslag waardoor de computer langzamer wordt.
Schijf opruimen Het opruimen van overbodige bestanden gevolgd door het defragmenteren van de harde schijf kan de systeem prestaties bevorderen. Met schijfopruiming worden tijdelijke bestanden verwijderd, wordt de Prullenbak leeggemaakt en worden verschillende systeembestanden en andere items verwijderd die u niet meer nodig hebt.
Defragmentatie Als de harde schijf gefragmenteerd raakt, kan de pc trager gaan werken. Door defragmentatie kan de vaste schijf weer efficiënter werken. Defragmentatie wordt meestal volgens een tijdschema uitgevoerd, standaard is dit één keer per week.
Videokaart drivers updaten Bij grafische problemen kunt u de drivers updaten. U leest in dit artikel op welke manieren u een stuurprogramma bij kunt werken.
Schijfcontrole Bepaalde computer­problemen kunt u oplossen en de computer­prestaties verbeteren door te zorgen dat de vaste schijf geen fouten bevat.
Windows onderdelen uitschakelen Er kunnen Windows onderdelen op uw computer staan die u niet gebruikt. Die kunt u uitschakelen.
Herstelpunten verwijderen Maak ruimte vrij door herstelpunten te verwijderen die u niet meer gebruikt.
Omvang prullenbak verkleinen Als de ruimte schaars is op de computer kunt u de prullenbak verkleinen. Zo maakt u extra schijfruimte vrij.
Optimale PC instellingen Optimaliseer instellingen en verminder de visuele effecten om de geheugen­capaciteit en grafische kaart minder te belasten.
Omvang virtueel geheugen wijzigen Vergroot het virtueel geheugen als Windows tekort komt of wijzig dit geheugen om te voorkomen dat het fragmenteert.
PC Versnellen met ReadyBoost Een techniek van Windows 8, 7 en Vista om de prestaties van het systeem te verbeteren en de computer sneller te maken.
Schrijfcache inschakelen Windows 8, 7 en Vista Door de schrijfcache in te schakelen versnelt u activiteiten die te maken hebben met het bewaren van gegevens op de harde schijf.
Index service uitschakelen Windows 8, 7 en Vista Deze service optimaliseert de zoekfunctie en is altijd actief. Door die uit te schakelen wordt de pc sneller en houdt u meer ruimte over.
Standaardgebruiker inschakelen Windows 8, 7, Vista Een extra standaardaccount kan bijdragen aan de beveiliging van de computer.
Probleemoplossers Windows Hiermee kunnen een aantal problemen op de computer opgelost worden in het netwerk, de hardware, programma compatibiliteit, etc.
Hulpprogramma's Windows Door in kaart te brengen hoe de computer en Windows presteren kunt u beter inschatten wat u kunt verbeteren en moet oplossen.
Backups maken Een voorzorgsmaatregel is om regelmatig backups te maken van data op de harde schijf. Ook staat hier hoe u het register kunt backuppen.
Partities maken Een deel van de vaste schijf laten werken als afzonderlijke schijf. Dat versnelt het systeem, houdt de data op de harde schijf overzichtelijk.
Overige opties Drivers (stuurprogramma's) bijwerken of vervangen. Aanwijzingen hoe u dat voor elkaar kunt krijgen.
Sneltoetsen Windows Hier staan sneltoetsen waarmee u gemakkelijk door de computer kan navigeren.
Oplossingen bij traag internet Hier vindt u een aantal opties die u kunt proberen wanneer uw internet traag is.
Knelpunten in uw systeem verhelpen Als u met behulp van Systeemmonitor knelpunten in het systeem hebt gevonden, kunt u kijken hoe u die kunt verhelpen. Met de Systeem-applet kunt u een aantal van die knelpunten opruimen.
Prestatie-index Vista Als Windows is geïnstalleerd, wordt het tijd om de door Windows berekende systeemclassificatie van de aanwezige hardware (Windows Prestatie-index) af te lezen. De score maakt duidelijk waar hardwarematige verbeteringen mogelijk zijn.
Optimaliseren van Windows Ook met aanpassingen 'onder de motorkap' kunt u een verbetering van de systeem­prestaties en verhoging van het gebruikersgemak bewerkstelligen. Denk bijvoorbeeld aan het afstellen van de Windows Verkenner, de prullenbak, geluids­instellingen, het toetsenbord en de geïnstalleerde software.
Prestatie­winst door optimaliseren Services Door onnodige services uit te schakelen kunt u de prestaties van Windows aanzienlijk verbeteren. Op deze pagina staat een overzicht van de services die u zonder problemen kunt uitschakelen.