Dit artikel kan helpen bij het zoeken naar een router die geschikt is voor jouw (netwerk)situatie. Het richt zich vooral op de eigenschappen van breedband routers die voor thuisgebruik bedoeld zijn. Mensen die een geavanceerde router kopen weten namelijk over het algemeen wel waar ze naar op zoek zijn.
Routers zijn oneerbiedig gesproken 'netwerkkruispunten'. Ze regelen verkeer tussen twee of meer netwerken. Wil je een netwerk aanleggen dat aangesloten is op internet, dan heb je een router nodig om het verkeer tussen het (thuis)netwerk en het netwerk van de internet provider te regelen.

Voordat u een router gaat kopen, is handig om te weten hoeveel computers er in het netwerk zullen staan, of deze draadloos of via een kabel aangesloten moeten worden, of er eventueel netwerkprinters zijn, of je in de toekomst wil bellen via internet, etc. Deze vereisten bepalen wat voor router je moet kopen.

Instellen van hostname voor DHCP: De router zal automatisch een IPnummer bij de provider moeten aanvragen. Om dit mogelijk te maken moet in de router een hostname (de cc/cm/co/cp12345-a naam) ingesteld kunnen worden, die bij de aanvraag van het IPnummer (via DHCP) gebruikt wordt. Bij de meeste routers is dit mogelijk.
Portmapping & Portforwarding: Sommige spellen en applicaties kunnen geen verbinding maken via een hardware router zonder gebruik te maken van portmapping of portforwarding. Een lijst met vele van deze applicaties is op de Practically Networked website te vinden. Indien de hardware router portmapping ondersteund (ook wel portforwarding genoemd), dan kunnen deze programma's wel via die hardware router werken.
UPNP ondersteuning: Hiermee kunnen applicaties automatisch de juiste instellingen aan de hardware router doorgeven. Portmappings kunnen met UPNP grotendeels automatisch worden ingesteld, zodat de gebruiker daar geen omkijken naar heeft. UPNP is noodzakelijk om gebruik te kunnen maken van de spraakmogelijkheden in MSN.
OS-ondersteuning: De meeste hardware routers kunnen zichzelf upgraden en bugs herstellen m.b.v. firmware updates. Sommige hardware routers kunnen een firmware upgrade echter alleen toepassen m.b.v. een Windows PC. Dus is het verstandig om voor de koop te controleren of u de firmware kunt upgraden via het platform wat u gebruikt, als dat geen Windows is.
Statische routes: Om direct te kunnen communiceren met bijvoorbeeld andere @Home abonnees die in de buurt wonen is het nodig om extra routes te kunnen toevoegen in de routetabel van de hardware router. Niet alle routers bieden de mogelijkheid om zelf statische routes toe te voegen.
Ingebouwde firewall: Een firewall op de router is niet strikt noodzakelijk. Door de manier waarop hardware routers de toegang tot internet voor meerdere PC's mogelijk maken (NAT), worden deze PC's voldoende afgeschermd van de buitenwereld. Toch is het prettig als een router voorzien is van een firewall. Routers voor thuisgebruik hebben vrijwel standaard een firewall. De instelbaarheid en de informatie die een firewall weergeeft kunnen een overweging zijn als je een router gaat kopen.
Website fabrikant: Wanneer er problemen zijn met de hardware router is het handig als de website van de fabrikant veel gestelde vragen en antwoorden, informatie over het modem en firmware updates (software in de router) aanbiedt. Een contact adres waar per email vragen gesteld kunnen worden is ook wenselijk.
Firmware
Routers worden van binnen bestuurd door software. Deze besturingssoftware wordt 'firmware' genoemd. Van veel routers komen firmware updates uit die de werking van de router pogen te verbeteren of die nieuwe mogelijkheden leveren. Sommige routers zijn via de ingebouwde software als fileserver, FTP server of webserver in te richten.
Ingebouwde modem en switch
Sommige apparaten combineren echt alles. Een router met daarin een modem, een switch en een draadloos toegangspunt is voor thuisgebruik natuurlijk ideaal. Een switch is een apparaat dat netwerkverkeer binnen een netwerk afhandelt. Switches zijn voorzien van netwerkpoorten waar u kabels in kan steken. Vrijwel alle breedband routers, ook draadloze varianten, hebben een ingebouwde switch met 4 of 5 poorten, zodat u standaard 4 of 5 computers kunt aansluiten met een (UTP) kabel. Mocht u meer computers willen aansluiten dan het aantal switch poorten in de router, dan hoeft u niet naar een router met meer switch poorten te zoeken. Het is vaak goedkoper om een losse switch bij te kopen die u met de switch in de router verbindt.

Wil je computers draadloos laten verbinden, dan heeft u een router nodig die voorzien is van een AP. Tegenwoordig zijn veel routers ook voorzien van een draadloos toegangspunt (Wireless Access Point , AP of WAP). APs zijn ook los verkrijgbaar en kunnen apart op een switch poort aangesloten worden. Een draadloze router kopen hoeft dus niet meteen, maar achteraf een los access point aansluiten op een niet-draadloze router is in de regel wel duurder.
Draadloze opties
Gaat u een draadloze router kopen, dan laat u de mogelijkheden om het netwerk te beveiligen meewegen. Naast beveiliging is het bereik van het access point voor veel mensen een belangrijke factor bij het kopen van een draadloze router. Op veel websites verschijnen tests over het bereik van verschillende draadloze routers.
Stabiliteit
Het is onmogelijk om zonder voorkennis de stabiliteit te bepalen van de router die je wil kopen. Internet biedt uitkomst. Op computerfora zoals gathering.tweakers.net kunt u over de meeste routers ervaringen en opmerkingen vinden.

In de Pricewatch op de website Tweakers.net zijn vele van deze routers te vinden met daarbij vermeld in welke winkels ze verkrijgbaar zijn en de prijzen.