print.gif

 

Java Runtime Environment (JRE)

Met Java Runtime Environment (JRE) is het mogelijk zogenaamde applets op uw Windows-machine te draaien. Java Runtime Environment biedt een zogenaamde Java Virtual Machine, waarmee u Java apps op uw computer kunt afspelen. De software bevat ook een browser plug-in. Hiermee worden Java-toepassingen weergegeven in uw browser.

Java Runtime Environment biedt ook een programmeer-interface, de zogenaamde API. Om Java-programma's te maken valt u terug op de zogenaamde standaard klassen zoals java.lang.String. Omdat de virtuele machine en de API op elkaar afgestemd moeten worden, voegt JRE beide componenten samen in een Java runtime-omgeving.

In het dagelijks gebruik is Java Runtime Environment zo goed als onzichtbaar. Het programma start automatisch op als zijn hulp gewenst is. In het bedieningspaneel vindt u de belangrijkste instellingen. Met Java Runtime Environment (JRE) bekijkt u ook browser-animaties.

Het laden van Java-programma's kost veel geheugen en op een mobiel apparaat zorgt dit voor een aanzienlijk verminderde batterijduur. Door die nadelen moet u het programma regelmatig updaten.

Java-games en 3D-beelden in uw browser

Met Java Runtime Environment (JRE) kunt u Java-games, chats en 3D-beelden gebruiken. Bedrijven gebruiken applets ook voor intranet-toepassingen en e-business oplossingen. Voor een moderne pc is Java Runtime Environment onmisbaar.

Gevaar voor Java-gebruikers

Ondanks jarenlange kritiek uit de beveiligingswereld heeft Sun haar patchproces nog steeds niet aangepast, waardoor oude versies van Java gewoon op gepatchte systemen achterblijven en dat kan een ernstig risico voor internetgebruikers zijn. Zo was het in het verleden voor kwaadaardige websites mogelijk om via een oudere versie het systeem te infecteren, ook al had de gebruiker de laatste versie geïnstalleerd.

Om de aanval mogelijk te maken krijgt de gebruiker een venster te zien waarin staat dat de website een oudere Java-versie wil uitvoeren. Ook al kiest de gebruiker "Nee", dan kan de aanval nog steeds plaatsvinden, wat meteen het gevaar aantoont als oude software achterblijft. De reden dat Sun bewust miljoenen internet­gebruikers in gevaar brengt komt doordat veel door bedrijven gebruikte en ontwikkelde applicaties alleen met een oudere versie werken.

Foutmelding tijdens installatie van Java

De volgende roep om hulp is veelvuldig te lezen.

kwaad.gif

Ik heb een probleem gehad tijdens het updaten van Java. Nu krijg ik steeds de melding error 25099 during installation java. Ik heb dan zoals staat vermeld bij 'help' van java, het programma van java compleet van de pc verwijderd via het configuratiescherm. Maar nu kan ik het niet meer opnieuw installeren want ik krijg opnieuw steeds dezelfde melding fout 25099. Ik ben ook via taakbeheer gegaan en daar was er ook niet meer terug te vinden van java. Wie kan mij helpen. Bedankt op voorhand.

Wanneer tijdens het installeren van Java een berichtvenster wordt weergegeven met de volgende foutmelding:

Fout 25099. Uitpakken van kernbestanden mislukt of in de Engelse versie: error 25099 during installation java

houdt dat in dat het Java-installatieproces is mislukt.

OPLOSSING

Deze oplossing is van toepassing op:

Stap 1: verwijder de volledige inhoud van de volgende directory: C:\Program Files\­Java\jre6\ (of een andere directory als u de installatie niet op de standaardlocatie hebt uitgevoerd)

Stap 2: als u de benodigde bevoegdheden voor stap 1 niet hebt omdat de bestanden vergrendeld of in gebruik zijn, moet u uw systeem opnieuw op te starten.

Stap 3: verwijder nu de volledige inhoud van de directory: C:\Program Files\­Java\jre6\

Stap 4: download en installeer Java.

1. Ga naar Java.com/nl/
2. Klik op de knop Gratis Java-download om het installatieproces te starten.

JavaRa

Blijft deze foutmelding terug komen? Dan is dit gratis programma bedoeld om de hinderlijke oude versies van Java en de Java Runtime Environment (JRE) op te ruimen. Sun, de uitgever van Java, komt regelmatig met nieuwe versies van Java die nieuwe mogelijkheden toevoegen en bugs en beveiligingsproblemen verhelpen. Tijdens het updaten worden de oude versies echter niet verwijderd en na verloop van tijd kunnen deze bestanden behoorlijk wat plaats innemen. Een probleem is bovendien dat de oude Java versies een veiligheidsrisico opleveren voor uw pc. Die versies zijn namelijk niet voor niks bijgewerkt: er zaten beveiligingslekken in. Kwaadwillenden kunnen deze oude Java-versies nu misbruiken om uw pc binnen te dringen. Zaak dus om ze te verwijderen. JavaRa verwijderd niet alleen deze oude bestanden, ook het register wordt opgeschoond. Daarnaast kan het ook controleren of de laatste versie van JRE op de computer staat. Nieuw in deze release is onder andere verbeterde ondersteuning voor het bestandssysteem van Windows. Het programma kan veel meer overbodige sleutels in het register vinden en is nu ook in het Nederlands te gebruiken.

 

 

 

 

 

Als u de optie Remove older versions hebt uitgevoerd, klikt u Additional Tasks, selecteer alle vakjes en klik Go. U kunt vervolgens controleren of de oude versies zijn verwijderd. Ga daarvoor naar Configuratiescherm > Software (Toevoegen / Verwijderen). U ziet dan alleen de laatst geïnstalleerde Javaversie en geen andere verwijzingen meer naar Java of JRE.

Configuratiescherm herstellen

Het configuratiescherm is uit het Win-X menu verwijderd. U kunt dat weer op uw scherm krijgen door op de knop Start te klikken of op de starttoets te drukken op uw toetsenbord en Configuratie­scherm in te typen. U ziet het pictogram verschijnen. Wanneer u daarop klikt, opent het Configuratie­scherm met (bijna) alle opties die u gewend bent. U kunt de vermelding in het Win-X menu herstellen door een snelkoppeling naar het configuratie­scherm te plaatsen in de systeemmap C:\Gebruikers\inlognaam\AppData\­Local\Microsoft\Windows\WinX\Group2. Download de daarvoor benodigde snelkoppeling: configuratie­scherm.zip. Open het ZIP-bestand en kopieer de snelkoppeling naar de genoemde locatie.

Gebruikt u het configuratie­scherm vaak, dan kunt u dat vast pinnen aan de taakbalk. Dat gaat als volgt: open het configuratie­scherm, in de taakbalk verschijnt het bijbehorende pictogram, klik met de rechter muisknop op dat pictogram en kies de optie Aan taakbalk vastmaken.

Voor meer informatie over JavaRa kunt u terecht op deze site. Die keuze leidt u naar Sourgeforge.net waar u het programma kunt downloaden.

Andere Java fouten oplossen

Java is een gedeeld DLL-bestand (dynamic-link library). Fouten die te maken hebben met dit bestand doen zich meestal voor wanneer een programma het bestand verkeerd behandelt tijdens gebruik. Het probleem dat zich het meest voordoet, gebeurt in het Windows-register, waar toepassingen de locatie opzoeken van DLL’s die ze nodig hebben. Wanneer zo'n bestand niet gevonden wordt, kan er van alles verkeerd gaan. Programma’s kunnen blokkeren, uw pc wordt traag, het systeem loopt vast, er verschijnen blauwe schermen met fouten, er zijn problemen tijdens het opstarten of afsluiten of installatiefouten. In het ergste geval, als Windows de DLL nodig heeft, kan uw hele systeem instabiel worden.

Probeer liever niet om Java-fouten handmatig op te lossen. Als u dit probeert, kan u dat uren kosten, meer kwaad dan goed doen. Het is ookmogelijk dat het probleem niet wordt opgelost. Gebruik een betrouwbare softwaretoepassing te gebruiken die Java-fouten snel kan vaststellen en oplossen. Programma’s zoals PC Health Advisor voeren diverse tests uit op uw computer om vrijwel alle bekende fouten op te sporen en te verhelpen. Het resultaat is een pc zonder fouten, die sneller werkt dan voorheen.

letop.pngHet is geen gratis freeware app, alleen de probeerversie is gratis. Na de probeerperiode moet u een licentie kopen om het software programma nog te kunnen gebruiken, probeer versies zijn na de probeer periode vaak lastig te verwijderen, omdat ze zich diep in uw systeem hebben genesteld. Het verwijderen ervan gaat dan niet altijd zonder slag of stoot. Na verwijdering kunnen foutmeldingen verschijnen.

Als u andere problemen met Java hebt, kunt u op deze pagina of deze tips vinden om ze op te lossen. Een verouderd Java pprogramma kan de oorzaak van foutmeldingen zijn. Hoe u dat verouderde programma verwijderd leest u hier