Pagina Menu

Gratis internet browsers

Een internetbrowser (ook webbrowser genoemd) is noodzakelijk om met uw computer te kunnen internetten. De meest populaire is echter nog steeds Internet Explorer van Microsoft. Voor standaardgebruik van het internet voldoet deze browser. Sinds 1 maart 2010 toont Windows een keer een keuzescherm waarbij u ervoor kunt kiezen om direct een andere webbrowser te installeren.

Voor het bekijken van internetpagina’s zijn diverse gratis webbrowsers beschikbaar. Bekende webbrowsers zijn Firefox, Google Chrome, Maxthon, Safari en Opera. Elk heeft zijn eigen plus- en minpunten.

logo_firefox.jpg

Firefox

logo_windows.jpglogo_mac.jpglogo_linux.jpg

De meest populaire webbrowser naast Internet Explorer is Firefox. Firefox is opensource software en daarom voor iedereen gratis te downloaden. Het bijzondere aan Firefox is de zeer grote hoeveelheid plugins die u gratis kunt downloaden en die extra functionaliteit aan uw browser toevoegen. Firefox is geschikt voor Windows, Mac OS en Linux. Standaard installeert Firefox in Windows de 32-versie. Er is echter ook een snellere 64-bit variant, die op 64-bit Windows meestal veel sneller draait. Wilt u gebruik kunnen maken van die snellere versie, kijk dan of u 64-bits Windows heeft. Klik daarvoor in Windows Verkenner met de rechter muisknop op Computer en kies Eigenschappen. Heeft u 64-bits Windows, klik dan in de Firefox website https://www.mozilla.org/nl/firefox/new/ niet op de grote groene knop Gratis download maar scroll door. Onderaan kunt u klikken op Firefox voor andere platformen en talen. Kies daar voor Dutch/Nederlands in de kolom Windows 64-bit. Verwijder zonodig wel eerst de 32-bitversie voordat u 64-bit Firefox installeert.

Firefox biedt u de volgende mogelijkheden:

Toetscombinaties

Voor de meeste handelingen die u uitvoert in Firefox, gebruikt u ongetwijfeld de muis. Maar met toetsencombinaties kunt u bepaalde handelingen nét even sneller uitvoeren. U kunt in Firefox een pagina teruggaan met de toetscombinatie Alt + Pijltje Links en een pagina vooruit met Alt + Pijltje Rechts. Een nieuw privévenster opent u met de toetscombinatie Ctrl + Shift + P en een tabblad dat u per ongeluk hebt gesloten, haalt u weer terug met de toetscombinatie Ctrl + Shift + T.

Tekst inzoomen

Als u in Firefox inzoomt op een pagina, wordt alles groter. Vanuit eerdere versies bent u misschien gewend dat alleen de tekst groter wordt. Dat is nog steeds mogelijk. Klik in het menu op Beeld, kies Zoomen en selecteer de optie Alleen tekst zoomen. Als u nu inzoomt, wordt alleen de tekst vergroot. Afbeeldingen behouden hun normale grootte.

Geschiedenis

U wilt iemand een webpagina laten zien en klapt het volledige menu met uw geschiedenis uit. Daar staan misschien websites tussen die een ander niets aan gaan. U kunt natuurlijk overschakelen op privémodus om sites te bezoeken die niet geschikt zijn voor vreemde ogen. Als u dit niet hebt gedaan, is het mogelijk om bepaalde items uit de geschiedenis te verwijderen, zodat ze op onhandige momenten niet opduiken. Klik daarvoor op het pijltje naast de adresbalk, ga met de pijltjestoetsen naar beneden tot u iets in de geschiedenis ziet staan wat niet voor andermans ogen is bedoeld, vervolgens drukt u op de Delete-toets.

Muisloos scrollen

U kunt scrollen zonder uw muis aan te raken. Wanneer u op de spatieblak drukt, scrolt Firefox precies een 'pagina' verder, oftewel het scrollen stopt precies op het moment dat het gedeelte van de pagina dat zojuist onderaan het scherm stond, nu bovenaan het scherm staat. Als u terug naar boven wilt scrollen drukt u op Shift + Spatiebalk. Met Ctrl + End scrolt u helemaal naar beneden en met Ctrl + Home naar boven.

Pagina delen

U kunt webpagina's direct delen via social media, zonder daarvoor een add-on te installeren. In nieuwere versies van Firefox lijkt deze functie weer te zijn uitgeschakeld, maar u kunt die eenvoudig terug halen. Klik op het pictogram Open menu rechts boven (de drie liggende streepjes) en vervolgens op Aanpassen onderin. U kunt nu het uiterlijk van Firefox aanpassen. Sleep het pictogram met het papieren vliegtuigje naar de adresbalk en klik vervolgens op Aanpassen sluiten. Wanneer u nu op een pagina bent die u wilt delen, klikt u links boven op het papieren vliegtuigje en vervolgens op het plusteken om het sociale netwerk van uw keuze toe te voegen. U moet natuurlijk wel inloggen bij het sociale netwerk, omdat u Firefox toestemming moet geven om gegevens op de sociale netwerken te plaatsen. Voortaan is delen een kwestie van klikken op het papieren vliegtuigje en vervolgens op het pictogram van het sociale netwerk waarmee u het wilt delen.

Download alle afbeeldingen
download-kids.jpg

Mocht u in Firefox een afbeelding die u op een webpagina ziet, niet kunnen opslaan, dan is dit via een omweg toch mogelijk. U kunt langs die weg ook snel alle afbeeldingen op een webpagina opslaan. Klik in het menu op Extra en kies Pagina-info. Klik vervolgens op de knop Media. U ziet nu een lijst met alle mediabestanden op de website. Door op een regel te klikken, ziet u een voorbeeld van de afbeelding. Selecteer de afbeeldingen die u wilt opslaan en gebruik Ctrl om meerdere bestanden te selecteren. Klik op Opslaan als om de bestanden in een map op te slaan.

Invoegtoepassingen saneren

Overbodige invoegtoepassingen en te veel 'handige extra's' voor Firefox doen soms meer kwaad dan goed. Teveel werkbalken maken het browserscherm klein en 'add-ons' voor Firefox kunnen het surfgedrag vertragen. Loop de invoegtoepassingen van uw browser kritisch na en schakel uit wat u niet gebruikt. Verwijderen is niet per se nodig.

De uitbreidingen voor Firefox heten 'Add-ons'. U vindt die in het menu Extra. Controleer hier de opties Extensies en Plugins. Schakel alle uitbreidingen uit die u niet gebruikt. De webbrowser wordt wat sneller.

Opdracht about:config

Misschien bent u nog niet bekend met de opdracht about:config in de adresbalk. Hiermee krijgt u toegang tot alle verborgen Firefox-instellingen en kunt u de browser nog beter instellen dan al mogelijk is via de standaardopties. Helaas zijn de opties erg cryptisch omschreven. Dankzij het tooltje ConfigFox wordt dit een stuk vereenvoudigd, al kunnen beginners dit gereedschap beter niet gebruiken omdat bepaalde basiskennis nog steeds vereist is. De instellingen zijn onderverdeeld in hoofdcategorieën waarin u kunt grasduinen, bijvoorbeeld Privacy, Startup en Tweaks. In die rubrieken vindt u de instellingen. Die past u aan door een vinkje te plaatsen (of te verwijderen). Wees voorzichtig met instellingen waarvan u niet weet waarvoor ze dienen.

logo_chrome.gifGoogle Chrome

logo_windows.jpglogo_mac.jpglogo_linux.jpglogo_android.jpglogo_ios.jpg

Chrome valt vooral op door het zeer strakke design met weinig overbodige knoppen of versieringen. Daarnaast start de browser snel op. U kunt gratis apps toevoegen aan Google Chrome via de Chrome Web Store. In dezelfde store kunt u ook sjablonen downloaden waarmee u het uiterlijk van de browser kunt aanpassen. Wanneer u zich aanmeldt bij de Chrome-browser of een Chromebook, worden uw bladwijzers, tabbladen, geschiedenis en andere browser voorkeuren opgeslagen en gesynchroniseerd met uw Google-account. Gebruikt u Chrome op een andere computer dan zijn uw opgeslagen instellingen beschikbaar op die computer. Aanmelden bij Chrome maakt ook het gebruik van Google-diensten als Gmail, YouTube en Maps makkelijker omdat u over het algemeen maar één keer op Google hoeft in te loggen.

Google Chrome is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Daarnaast zijn er ook mobiele apps beschikbaar voor Android en iOS.

Google Chrome heeft de volgende kenmerken:

Irritante overlays uitschakelen in Chrome
chromeknopoverlay.png

Ooit waren pop-ups de irritantste ontwikkeling op internet, tegenwoordig zijn het overlays. Dat zijn schermen die zich over een website positioneren en u vragen om bijvoorbeeld lid te worden van een nieuwsbrief. U denkt dat het niet zo moeilijk is om een overlay weg te klikken en vervolgens gewoon naar de gewenste site te gaan. Dat klopt, ware het niet dat steeds meer sites de knop voor het sluiten heel goed weten te verbergen, waardoor u per ongeluk op een advertentie of een andere optie klikt.

Om die reden is BehindTheOverlay ontwikkeld, een extensie voor Chrome, waarmee u niet meer afhankelijk bent van de sluitknoppen die makers inbouwen in de overlays. U vindt de extensie in de Chrome Web Store, en u betaalt er niets voor. Wanneer u de extensie hebt geïnstalleerd, is de functie direct beschikbaar. U hoeft daar uw browser dus niet voor af te sluiten. Er verschijnt een knop rechtsboven - een enigszins onduidelijk vierkantje met rode kleuren. Dit is de knop die u voortaan gebruikt om overlays mee af te sluiten. Zodra u op een pagina komt en er verschijnt ineens zo'n paginagrote overlay in beeld, zoek dan niet meer naar een kruisje of het woord 'sluiten'. Druk op de knop rechtsboven en de overlay wordt gesloten.

Chrome-schoonmaak

Soms kan de browser Chrome haperen, vastlopen of treden er andere problemen op. Dit is vooral vervelend als u niet snel zelf de oorzaak van de problemen kunt achterhalen en oplossen. Chrome Cleanup Tool is een klein programmaatje van Google om vage problemen op te lossen. In tegenstelling tot vergelijkbare programma's van bijvoorbeeld Norton of Adobe, zal Chrome Cleanup Tool de browser niet verwijderen.

Chrome Cleanup Tool gaat op zoek naar bekende boosdoeners en pakt die vervolgens aan. Ook wordt de browser hersteld naar de standaardinstellingen. Chrome Cleanup Tool kan veel problemen oplossen, maar is niet in staat om diepgewortelde spyware te verwijderen. Hiervoor raadt Google aan om gespecialiseerde software te gebruiken.

letop.png

Chrome Cleanup Tool is alleen nodig als je problemen hebt met de browser. Als Chrome goed werkt, geldt het bekende: 'Wat niet stuk is, hoef je niet te repareren.'

Chrome opschonen

Helaas raakt ook deze browser snel vervuild met allerlei rommel, waardoor webpagina's slomer openen. Om Chrome schoon te maken doet u het volgende. Klik rechtsboven op Google Chrome aanpassen en beheren (pictogram met drie strepen). Kies in het menu voor Instellingen. Selecteer onder Bij opstarten de optie Een specifieke pagina of een reeks pagina's openen en klik daarachter op Pagina's instellen. Ongewenste startpagina's verwijdert u door achter het webadres op het kruisje te klikken.

Voer de url in van de startpagina waarmee u Chrome wilt opstarten en bevestig met OK. Werkbalken in Chrome zijn meestal extensies die stiekem in de browser zijn geïnstalleerd. U verwijdert ze als volgt. Navigeer naar Google Chrome aanpassen en beheren / Extra / Extensies. Klik achter de ongewenste uitbreiding op het pictogram met de afvalemmer en kies voor Verwijderen. Kijk gelijk alle uitbreidingen even na. Hoe minder actieve extensies Chrome bevat, hoe sneller de browser functioneert.

logo_maxthon.jpgMaxthon

logo_windows.jpglogo_mac.jpglogo_android.jpglogo_ios.jpg

Maxthon is een gratis webbrowser voor Windows en Mac besturingssystemen. U kunt de browser ook installeren op mobiele apparaten die draaien op Android of iOS. Voor de iPad en Android tablets is een aparte HD app beschikbaar die op deze tablets is afgestemd.

Op alle apparaten waarop u Maxthon installeert kunt u uw bladwijzers bereiken. De ontwikkelaars richten zich op het verbeteren van de snelheid en de stabiliteit van de browser. Net als de andere grote browsers beschikt Maxthon over een marktplaats waar u gratis extensies en interfaces kunt zoeken en installeren.

Maxthon heeft de volgende kenmerken:

logo_safari.jpgSafari browser

logo_windows.jpglogo_mac.jpglogo_ios.jpg

Safari is de gratis internetbrowser van Apple. Safari wordt standaard meegeleverd als u een Apple PC aanschaft. Deze browser is ook gratis te downloaden door Windows PC gebruikers. Sinds juli 2012 is echter de link vanaf de Safari productpagina van Apple verwijderd. Het lijkt erop dat Apple gestopt is met de ontwikkeling van Safari voor Windows: de nieuwste versie van Safari is niet voor Windows-gebruikers beschikbaar en alle links naar de Windows-variant zijn van de Apple-website verdwenen. De nieuwste versie van deze browser werkt alleen onder Mac OS X.

Safari beschikt over een aantal handige functies die standaard meegeleverd worden zoals “Private Browsing” om uw internetactiviteiten niet op te slaan. Apple claimt zelf dat Safari websites sneller laadt dan bijvoorbeeld Firefox en Internet Explorer.

Safari biedt u een aantal mogelijkheden
Nadelen van Safari

Aan elke browser zitten wat nadelen, dus ook aan Safari. Hieronder een rijtje met de nadelen ten opzichte van de andere browsers.

logo_opera.jpgOpera

logo_windows.jpglogo_mac.jpglogo_linux.jpglogo_android.jpglogo_ios.jpg

Opera biedt uitgebreide mogelijkheden waaronder een ingebouwde torrentapplicatie en de mogelijkheid om een website te laten voorlezen. Vanaf versie 11 ondersteunt Opera de installatie van extensies waarmee u de functionaliteit nog verder kunt uitbreiden. Opera beschikt over een Speed Dial, een overzichtsscherm van uw favoriete websites. Een bekend idee, maar veel kleurrijker en beter aan te passen dan in andere browsers. De miniaturen zijn groter en de aangepaste achtergrond mooier; een aantrekkelijkere startpagina dan de standaard van Chrome.

stash.jpg

Wilt u een pagina later lezen? Voeg ‘m toe aan uw Stash

 

 

 

Twee unieke eigenschappen van de Opera Speed Dial zijn de functies Stash en Discover. De eerste is een tijdelijke lade voor uw favorieten. u plaatst daarin pagina’s om die later te lezen. Het is een functie in de stijl van de app Pocket, maar dan geïntegreerd in de browser. Zonder dat u er extensies voor nodig hebt.

 

discover.jpg

Discover is als een kiosk op de startpagina van uw browser

 

 

 

 

 

 

Discover daarentegen is een selectie van het nieuws uit verschillende bronnen, perfect om snel even bij te lezen over wat er gebeurt in de wereld. U vindt er typische categorieën als economie, gezondheid, sport en technologie, en u kunt oneindig door scrollen; onderaan het overzicht wordt gewoon meer nieuws ingeladen.

opera-turbo.jpg

Schakel Opera Turbo in voor maximale browsesnelheid

 

 

 

Voor mensen met een langzame verbinding is Opera Turbo een uitkomst. Hoe kan Turbo zo snel websites laden met een trage verbinding? Dat doet de browser door plaatjes en andere bestanden te comprimeren. Het resultaat is dat websites tot wel 80% sneller worden ingeladen met minimaal kwaliteitsverlies. U activeert die funcie als volgt: Klik op het Opera pictogram links boven. In het menu dat zich dan opent, klikt u op Opera turbo.

Opera is geschikt voor Windows, Mac en Linux besturingssystemen. Daarnaast ontwikkelt Opera ook een browser voor mobiele telefoons.

Opera biedt u verder nog de volgende mogelijkheden:

logo_wyzo.jpgWyzo

logo_windows.jpglogo_mac.jpglogo_linux.jpg

Wyzo is een gratis webbrowser gebaseerd op Firefox. De software onderscheidt zich van andere browsers door de geïntegreerde BitTorrent-client en downloadversneller.

Wyzo heeft de volgende kenmerken:

Velen zijn niet enthousiast over deze browser. Veel add-ons werken niet. Het enige pluspunt is de geïntegreerde oplossing voor torrent-bestanden en de downloadaccelerator. Omdat deze twee add-ons ook verkrijgbaar zijn voor Firefox, is het nut van overstappen twijfelachtig.

logo_sleipnir.jpgSleipnir

logo_windows.jpglogo_mac.jpglogo_android.jpglogo_ios.jpg

Sleipnir is een gratis browser voor Windows en Mac computers. Deze browser is vooral populair in Japan waar die ook ontwikkeld wordt. De browser heeft functies die de browser misschien ook voor u interessant kunnen maken.

Linkt naadloos web-apps met smartphone-apps

 

 

De meest opvallende functie is dat u een app kunt installeren op uw iPhone of Android smartphone en die kunt koppelen aan de browser op uw computer. In de Sleipnir browser voor Windows en Mac wordt van telefoonnummers automatisch een snelkoppeling gemaakt. Wanneer u op een telefoonnummer klikt dan wordt een pushbericht naar uw telefoon verzonden zodat u direct met dit nummer kunt bellen zonder het eerst te hoeven intoetsen. Ook kunt u op dezelfde manier een link naar internetpagina's of een willekeurig geselecteerde tekst naar uw mobiel versturen. Informatie die u op uw desktop bekijkt, kunt u met een klik naar uw smartphone verzenden en verbinden met telefoon/kaart/browser en andere smartphone-apps.

In Sleipnir kunt u naadloos toegang krijgen tot een aantal web-apps, zoals Twitter, Facebook en Dropbox ofwel vanaf uw desktop of vanaf uw smartphone. Delen, opslaan in de cloud, later lezen, via de geïntegreerde interface.

Perfect ontworpen voor Touch gebruik
sleipnir6.jpg

 

 

 

 

Sleipnir heeft de evolutie van de browser een stuk vooruit gebracht met een aantal innovaties, zoals tabbladbewerkingen met behulp van tabbladgebaren en een lay-out die perfect geschikt is voor modern browsen.

De betrouwbare weergave en de snelheid van de Webkit-basis helpen ook alledaags browsen te verbeteren.

Sleipnir heeft de volgende kenmerken:

logo_yahoo.jpgYahoo! Axis

logo_windows.jpglogo_mac.jpglogo_ios.jpglogo_linux.jpg

Yahoo! Axis wordt aangeboden door Yahoo!. Het zoeken in Yahoo! Axis is makkelijker dan in andere browsers omdat de zoekopdrachten in hetzelfde venster als geopende webpagina's worden weergegeven. U hoeft dus niet steeds terug naar de zoekmachine om een zoekopdracht uit te voeren. Voor iPhone en iPad is Yahoo! Axis beschikbaar als losse app. Voor de browsers Internet Explorer, Google Chrome, Firefox en Safari kunt u een plugin installeren om van Yahoo! Axis gebruik te maken.

De pc-versie van Axis is geen zelfstandige browser, maar in feite een plug-in van uw standaardbrowser. Yahoo! heeft namelijk plug-ins ontwikkeld voor Internet Explorer, Chrome, Firefox en Safari. De mobiele versie werkt wél zelfstandig.

Zoeken
axisklein.png

Ook voor het vinden van afbeeldingen maakt u gebruik van deze plug-in

 

Na de installatie van de plug-in, is er linksonder een permanent zoekvenster zichtbaar. Gaat u met de muisaanwijzer in het zoekvenster staan, dan ziet u een overzicht van populaire zoektermen en het laatste nieuws dat hieraan is gerelateerd. Overigens zijn deze berichten Engelstalig en duurt het soms een tijdje voordat Axis de berichten laadt.

Bij zoekopdrachten opent Axis geen nieuw tabblad met resultaten. In plaats daarvan verschijnt onder in de browser een strip met voorbeeld weergaven. Via de pijltjes knoppen aan de zijkant bekijkt u alle gevonden websites. Hierdoor is het niet nodig om nieuwe webpagina's te openen. Dat werkt een stuk vlotter vergeleken met Google. Deze bekende zoekmachine geeft namelijk standaard slechts tien resultaten per pagina weer. Jammer is dat u de voorbeeld weergave niet kunt vergroten. Het is daarom lastig om vooraf in te schatten of een website de moeite waard is. De lijst met zoekresultaten blijft tijdens surfsessies beschikbaar, zodat u niet meer op de terug-knop hoeft te klikken. Handig, want u hebt dus altijd de meest recente zoekresultaten bij de hand. Verder komt Yahoo! tijdens het typen van trefwoorden met suggesties op de proppen.

Startpagina

U slaat via het sterretje een website eenvoudig op als favoriet. Het grijze label rechtsboven geeft toegang tot een eenvoudige manager met alle favorieten. U kunt categorieën toevoegen, zodat u op ieder moment de gewenste websites over bepaalde onderwerpen raadpleegt. Dit werkt allemaal goed, hoewel de wachttijden soms hinderlijk lang zijn.

Favorieten en recente zoekopdrachten kunnen gesynchroniseerd worden tussen alle verschillende apparaten waarop u Yahoo! Axis gebruikt. U moet dan wel inloggen met een Facebook-, Yahoo- of Google-account.

Als u met uw browser cookies van derden blokkeert, werkt de functie niet goed. Gaat u met deze plug-in aan de slag, zorg er dan in ieder geval voor dat u alle cookies accepteert. Hoewel de zoekfunctie van deze alternatieve browser redelijk bevalt, is het jammer dat Yahoo! niet de moeite heeft genomen om er echt een zelfstandige browser van te maken. Daarnaast wekt de trage reactietijd soms irritatie op.

Voor de iPad en iPhone heeft Yahoo! een app van Axis ontwikkeld, waarmee u in een eigen omgeving op internet surft. Deze applicatie is helaas niet in de Nederlandse App Store beschikbaar. Onbegrijpelijk. Al met al kunnen we dus stellen dat Yahoo! een interessant browserconcept zelfstandig de nek om heeft gedraaid.

Yahoo! Axis heeft verder nog de volgende kenmerken:

Maar minpunten zijn er ook:

edge.jpgDe browser Microsoft Edge

logo_windows.jpg

in Windows 10 maakt een nieuwe browser zijn intrede met de naam Microsoft Edge. Internet Explorer blijft wel bestaan, maar meer om oude (bedrijfs)applicaties te blijven ondersteunen. Met deze nieuwe browser wil Microsoft weer terrein terugwinnen dat Internet Explorer in de afgelopen jaren is verloren aan vooral Chrome en Firefox. Edge is gebaseerd op het universal-principe waarbij de gebruikerservaring altijd hetzelfde is, ongeacht het type apparaat (mobiele telefoon, tablet, laptop, desktop,...). Edge is vanaf de grond af aan opnieuw gebouwd. Hij heeft eigenschappen die we bij Internet Explorer nooit zagen.

Wordt een webpagina vanwege verouderde standaarden niet correct weergegeven dan kan die met de knop Meer acties (rechtsboven), optie Met Internet Explorer openen met de browser Internet Explorer 11 worden geopend.

Om Edge populair te maken, krijgt de browser de mogelijkheid om extensies te installeren zoals Firefox en Chrome dat ook kunnen. Die extensies zullen even uitgebreid zijn als bij de concurrerende browsers, niet zoals de invoegtoepassingen uit Internet Explorer. Ook onder de motorkap is flink gesleuteld om op het gebied van snelheid weer mee te komen. Edge heeft een aantal unieke eigenschappen. Zo is het mogelijk om notities te maken bij websites die u vervolgens kunt delen. U kunt onder andere een leeslijst aanmaken met websites die u later nog een keer wilt bekijken. Een ander pluspunt van Edge is de ingebouwde ondersteuning voor het openen van PDF-bestanden en het weergeven van Adobe Flash-video's. Omdat Windows 10 bovendien over een ingebouwde PDF-printer beschikt, kunnen webpagina's als PDF-bestand worden opgeslagen (via de knop Meer acties, optie Afdrukken, printer Microsoft Print to PDF). Misschien wel de meest opvallende funtie van Edge: de browser maakt gebruik van Cortana, de spraakassistent die al eerder is genoemd. Die assistent zal bijvoorbeeld suggesties geven aan de hand van wat u intikt. Cortana krijgt dus een grote rol toebedeeld.

Ook nieuw is de leesmodus en leeslijst. De leesmodus stelt u in staat om informatie gestroomlijnder weer te geven. Via Aan favorieten of leeslijst toevoegen (knop met een ster) kunt u webpagina's toevoegen aan de lijst met favoriete webpagina's of de leeslijst met nog te lezen pagina's. Die worden ook offline bewaard. Nieuwe pagina's worden aan de werkbalk toegevoegd via de knop Aan favorieten of leeslijst toevoegen, sub Favorieten, optie Werkbalk Favorieten. De Werkbalk Favorieten activeert u via de knop Meer acties, optie Werkbalk Favorieten weergeven. Interessante pagina's kunt u ook aan Start vast maken via de knop Meer acties, optie Aan Start vastmaken. De via het Microsoft-account in Internet Explorer (of een andere browser) opgeslagen favoriete pagina's kunt u in Edge importeren via de knop Meer acties > Instellingen > Favorieten importeren vanuit een andere browser.

De opslaglocatie van de favorieten is C:\Gebruikers\inlognaam\ AppData\ Local\ Packages\ Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe\ AC\ MicrosoftEdge\ User\ Default\ DataStore (in plaats van de nog steeds aanwezige map Favorites. De favorieten worden opgeslagen in het bestand spartan.edb van de submap Data\ nouser1\ 120712-0049\ DBStore (de bijbehorende icoontjes worden opgeslagen in de submap Data\ nouser1\ 120712-0049\ Favorites). Deze map is niet naar een andere partitie te verplaatsen, noch vanuit Edge noch via een symbolische link en moet u dus eerst veilig stellen voordat u Windows opnieuw installeert.

De Hub (knop met drie horizontale lijnen) is de verzamelplaats voor de Favorieten, Leeslijst, Geschiedenis (de browsegeschiedenis) en Downloads (de van internet gedownloade bestanden, die worden bewaard in de map C:\Gebruikers\inlognaam\Downloads). Het legen van de browsegeschiedenis gaat via het onderdeel Geschiedenis > Alle geschiedenis wissen.

snelkoppeling naar een webpagina maken

De meeste browsers kunnen een snelkoppeling naar een webpagina op het bureaublad plaatsen door het icoontje in de adresbalk (vlak voor het internetadres) naar het bureaublad te slepen. Hoewel Microsoft Edge webpagina’s wel als snelkoppeling kan vastmaken aan de werkbalk Favorieten (knop met de ster) of aan Start (knop Meer acties, optie Deze pagina aan Start vastmaken), lukt het niet om een snelkoppeling op het bureaublad te plaatsen. Via een omweg is dat toch mogelijk: klik met rechts op het bureaublad, optie Nieuwe, Snelkoppeling, geef de locatie %windir%\ explorer.exe microsoft-edge:https://­www.schoonepc.nl op (vervang het genoemde websiteadres door het door u gewenste) en geef in het volgende scherm de gewenste naam op. Wijzig tot slot het Verkenner-icoontje van de snelkoppeling in die van Edge door er met rechts op te klikken, optie Eigenschappen, knop Ander pictogram, bestand C:\Windows\­SystemApps\­Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe\­ MicrosoftEdge.exe.

Standaard snelkoppelingen (zoals die naar de prullenbak, de Windows Verkenner, de map met persoonlijke bestanden, het netwerk en het configuratiescherm) zijn via Instellingen, onderdeel Persoonlijke instellingen, sub Thema’s, optie Instellingen voor bureaublad­pictogrammen aan het bureaublad toe te voegen (of te verwijderen). Ook vanuit de ‘verborgen’ systeemmap %windir%\­explorer.exe shell:::­{4234d49b-0245-4df3-b780-­3893943456e1} (plak de cursief gemaakte tekst in de adresbalk van de Windows Verkenner) kunt u via een rechter muisklik snelkoppelingen naar vele apps maken.

Leesweergave

Met de knop Leesweergave (knop met opengeslagen boek, werkt echter niet bij elke website) wordt alle opmaak van een webpagina verwijderd zodat alleen de kale tekst overblijft. Ook bij de tekst behorende afbeeldingen worden soms verwijderd. De lay-out, navigatiestructuur en advertenties worden verwijderd en er wordt één lettertype gebruikt om de tekst beter leesbaar te maken. De kleurstelling en lettergrootte kunt u wijzigen via Meer acties (knop met de drie puntjes rechts bovenin het venster) > Instellingen > Lezen.

Webnotities maken

Op aanraakschermen kunt u met een stylus of uw vinger aantekeningen maken. Op uw pc kunt u via met de knop Een webnotitie maken, herkenbaar aan het vierkantje met de pen op een openstaande internetpagina notitieblaadjes toevoegen en een stuk tekst omcirkelen of markeren met kleurrijke markers. De bewerkte pagina kunt u via Webnotitie opslaan (de knop met diskette) bewaren in de leeslijst, op uw OneDrive, of elders, of u verstuurt ze via e-mail. U kunt de aantekeningen ook delen met andere mensen via bijvoorbeeld sociale netwerken. Met de knop Knippen kopieert u een zelfgekozen selectie uit een webpagina naar het klembord om die in een ander programma (bijvoorbeeld e-mail) te kunnen plakken.

InPrivate navigatie

De InPrivate-navigatie-functie zorgt ervoor dat de tijdens een internetsessie ingevoerde gegevens niet worden opgeslagen en dat alle gegevens over bezochte websites (zoals cookies, tijdelijke internetbestanden, etc.) na afsluiten van Edge weer worden gewist. U voorkomt dat andere gebruikers van de computer kunnen achterhalen welke websites u heeft bezocht. Een InPrivate-sessie is te activeren via de knop Meer acties > Nieuw InPrivate-venster. Links in de menubalk van het Edge-venster kunt u zien of InPrivate-navigatie actief is.

Wachtwoordbeheer

Edge kan wachtwoorden voor websites opslaan in de beveiligde omgeving van het Microsoft-account zodat u de inloggegevens niet meer op elk afzonderlijk apparaat hoeft in te voeren. De opgeslagen wachtwoorden zijn te beheren via de knop Meer acties > Instellingen, knop Geavanceerde instellingen weergeven > Mijn opgeslagen wachtwoorden beheren.

letop.pngDit is een andere wachtwoordkluis dan die van Windows zelf. Die laatste bereikt u via het Configuratiescherm > Referentiebeheer > Webreferenties.

Startpagina in adresbalk

De Startpagina knop wordt standaard niet weergegeven. Om snel terug te keren naar uw startpagina selecteert u Meer acties (de drie puntjes rechts bovenin) > Instellingen, blader omlaag en selecteer Geavanceerde instellingen weergeven. Vervolgens schakelt u helemaal boven de Knop startpagina weergeven in. In het vakje daaronder vult u de gewenste startpagina in. Het icoon met het huisje (startpagina) verschijnt voortaan bovenin aan de linkerkant.

Als u F4 indrukt tijdens het internetten met Edge, wordt de adresbalk actief. U kunt direct een websiteadres intypen en bevestigen met Enter. Uiteraard kunt u ook een zoekopdracht geven in uw adresbalk. Standaard wordt de zoekopdracht uitgevoerd met Bing, de zoekmachine van Microsoft. Deze kunt u aanpassen naar Google. Op die manier maakt u in Edge van F4 een sneltoets naar de zoekmachine. Surf naar google.nl en klik rechts boven in beeld op de drie puntjes. Ga naar Instellingen/­Geavanceerde instellingen weergeven/­Zoekprogramma wijzingen. Klik op Google zoeken en bevestig de aanpassing met de knop Als standaard instellen.

U kunt het thema van de gebruikers­interface wijzigen van licht in donke en de weergave van een nieuw tabblad aanpassen. Ook bevat dit onderdeel een aantal aan de privacy gerelateerde instellingen zoals het opslaan van wachtwoorden en invoer­gegevens van formulieren, het blokkeren van pop-ups, het verzenden van Do Not Track aanvragen en het selecteren van de gegevens die naar Microsoft verzonden mogen worden.

Bladwijzers importeren vanuit Firefox
favorietenpict_firefox.jpg

In Firefox kunt u uw Favorieten (Bladwijzers) importeren vanuit het menu met favorieten. U vindt dat bovenin de taakbalk, naast het zoekscherm. De functie heet daar (Show your bookmarks Ctrl+Shift+B (Uw bladwijzers tonen). Als u hierop klikt, krijgt u een dropdown-menu met opties. Kies de onderste optie: Alle bladwijzers tonen. U kunt vanuit iedere pagina ook naar deze optie met de sneltoetsen Ctrl + Shift + B. U krijgt nu een apart scherm te zien met al uw bladwijzers. Bovenin staat een nieuw menu, genaamd Uw bladwijzers importeren en een reservekopie maken. Klik daarop, en kies voor Bladwijzers exporteren naar HTML. U moet nu een html-bestand met de bladwijzers ergens opslaan. Kies voor een plek waar het bestand makkelijk terug kunt vinden, bijvoorbeeld Mijn Documenten of het bureaublad.

U kunt uw bladwijzers niet direct importeren in Edge. De browser kan namelijk alleen bladwijzers importeren vanuit Internet Explorer, een vreemd en eigenlijk vervelend obstakel. Start eerst Internet Explorer op. Dat is even zoeken, want Microsoft heeft de browser verstopt. U kunt IE vinden onder Start > Alle apps > Accessoires. Daar staat de browser bovenaan de lijst. U kunt ook op Start klikken (of de Windows-toets indrukken) en beginnen te typen. Internet Explorer komt dan vanzelf naar boven.

Klik in het menu rechtsboven op het sterretje, de Favorieten. U krijgt een menu te zien met al uw huidige favorieten. Klik in dit veld op het pijltje naast de optie Aan Favorieten toevoegen. Er komt een menu naar beneden. Klik daar op Importeren en exporteren. U krijgt hier een nieuw venster te zien. Kies daarin Vanuit een bestand importeren. Klik op Volgende.

letop.png U ziet hier ook de optie Importeren vanuit een andere browser staan. Daarmee is het mogelijk om direct vanuit een browser iets te importeren. Die functie werkt echter niet altijd - u ziet Firefox vaak niet tussen de opties staan - daarom wordt hier een export-bestand gemaakt van de bladwijzers.

U kunt nu aangeven wat u wilt importeren. Naast Bladwijzers kunnen dat ook cookies zijn (waarmee sommige websites uw wachtwoord onthouden) en uw Feeds. Klik op Volgende. U moet nu aangeven waar u uw Favorieten vandaan wilt halen. Klik daarvoor op Bladeren en ga naar de plek waar u het export-bestand hebt neergezet. Klik vervolgens weer op Volgende. IE vraagt u in welke map u uw Favorieten wilt opslaan. Kies voor het gemak gewoon de bovenste: Favorieten.

letop.png Als u ervoor hebt gekozen om ook uw feeds en cookies te importeren, krijgt u dit veld nog 2 keer te zien. U moet dan van ieder bestand aangeven waar u het wilt hebben.

Klik ik het laatste veld op Voltooien en uw Favorieten worden geïmporteerd. Na enige tijd verschijnt het bericht Deze instellingen zijn geïmporteerd.

hamburgermenu.jpg

 

U bent er bijna. U kunt uw Favorieten nu importeren in Edge. Start de browser en ga via het hamburgermenu bovenin naar uw Favorieten. U ziet daar rechts boven in blauwe letters Favorieten importeren staan. Klik die optie aan en u krijgt een nieuw menu te zien. Standaard staat Internet Explorer aangevinkt, maar geen andere browsers. Klik op Importeren. U heeft nu uw Favorieten ook in Edge staan.

Advertenties blokkeren

De op websites getoonde advertenties worden steeds vaker in omvangrijke videoberichten verpakt. Flink wat van die advertenties vertragen het laden van een webpagina enorm. Omdat de website en de getoonde advertenties van verschillende webservers worden gedownload, is het mogelijk die advertenties te weren door de advertentieserver te blokkeren. Een manier om dit te realiseren toont de website SchoonePC op deze pagina.

Privacy in Edge

Tijd om eens te kijken naar de instellingen in Edge. U vindt die rechts bovenin onder het kopje Instellingen, maar de échte privacy opties zitten verborgen onder het submenu Geavanceerde instellingen, een speciale knop onderaan het menu. Daar ziet u in het midden al het kopje Privacy en services, maar daar boven staan nog opties waar u naar kunt kijken.

Bijvoorbeeld het schuifje Pop-ups blokkeren, dat u het beste op Aan kunt zetten. Niet dat pop-ups standaard slecht zijn, maar ze verschijnen vaak op dubieuze websites of downloadsites en kunnen in sommige gevallen malware meenemen. Als u de Pop-ups blokkeert, wordt u nog steeds gewaarschuwd wanneer een website u een pop-up wil laten zien. U kunt er dan alsnog voor kiezen die te bekijken.

Doe uzelf een lplezier door Adobe Flash Player gebruiken uit te zetten. Hoewel de plugin inmiddels weer is gerepareerd door Adobe is Flash nog steeds een verouderde technologie die constant vol gaten blijkt te zitten. U doet er goed aan die uit te schakelen. Op deze pagina leest u hoe u dat kunt doen. Als u geen Edge gebruikt maar bijvoorbeeld Firefox of Chrome, dan is het nog steeds een goed idee om Flash uit te schakelen.

Onder het kopje Privacy en services is vooral de optie Do Not Track-aanvragen verzenden interessant. Zet die aan, want daarmee laat Edge aan websites weten dat u niet gevolgd wilt worden door advertentie­netwerken. Het is hier ook mogelijk cookies te blokkeren. U kunt álle cookies automatisch blokkeren, of alleen cookies van derden. Het is het slimst om alles te blokkeren.

logo_ie.jpgInternet Explorer

logo_windows.jpgInternet Explorer is ontwikkeld door Microsoft.
Op dit moment is Internet Explorer wereldwijd nog de meest gebruikte browser software. Deze browser van Microsoft zal snel plaats maken voor Microsoft Edge die bij Windows10 wordt geleverd.

Snel zoeken
Door op CRTL+F te drukken kunt u met Internet Explorer snel zoeken naar een specifiek woord of een combinatie van woorden op een website. Alle woorden op de site die overeenkomen met uw zoekopdracht worden fel geel gemarkeerd.

Visueel zoeken
Bij het typen van een woord of combinatie in de zoekbalk van Internet Explorer worden ook afbeeldingen van de zoekresultaten weergegeven van bijvoorbeeld Wikipedia, Amazon en Bing.

Accelerators
Vanaf Internet Explorer 8 bevat deze webbrowser Accelerators (snelstarters) die als add-on aan Internet Explorer toegevoegd kunnen worden. Accelerators bieden snelle toegang tot informatie zoals kaarten, vertalingen, email, bloggen, zoekresultaten en meer.

Het blauwe accelerator logo verschijnt automatisch nadat op een internetpagina een stukje tekst wordt geselecteerd. Met een klik op dit icoontje opent het menu waarin de geactiveerde accelerators staan vermeld (zie afbeelding). Elke accelerator heeft een specifieke functionaliteit die op de geselecteerde tekst kan worden toegepast, er zijn accelerators voor het zoeken naar een adres, personen of producten op een andere website of voor het vertalen van tekst. Nadat een accelerator is aangeklikt, wordt het resultaat automatisch in een nieuw tabblad geopend (sommige accelerators openen overigens al automatisch een klein venster wanneer met de muis over de accelerator wordt bewogen).

ie8g.gif

 

Internet Explorer bevat enkele voorgeïnstalleerde accelerators die via Extra, Invoegtoepassingen beheren, onderdeel Accelerators kunnen worden beheerd (de als standaard ingestelde accelerators worden automatisch aan het rechtsklik-menu toegevoegd). Met bijvoorbeeld de accelerator Vertalen met Live Search kan tekst worden vertaald, bijvoorbeeld van het Engels naar het Nederlands (staat deze accelerator niet in het rechtsklik-menu, dan staat deze waarschijnlijk nog niet als Standaard ingesteld). De vertaling van geselecteerde tekst wordt direct in een minivenster weergegeven nadat met de muis over de accelerator Vertalen met Live Search wordt bewogen (zie afbeelding).

ie8e.gif

Via de optie Alle accelerators, Meer accelerators zoeken kunnen extra accelerators worden toegevoegd. Hoewel het aanbod aan (nuttige) accelerators nog beperkt is, zitten er toch enkele tussen die het zoeken op internet aanzienlijk kunnen veraangenamen. De accelerators van Google NL (deze accelerator wordt automatisch geactiveerd wanneer Google.nl als standaard zoekmachine is geïnstalleerd), Google Maps (voor het snel weergeven van een adres op de kaart van Google Maps) en Marktplaats.nl (voor het snel op Marktplaats zoeken naar op websites genoemde producten) zijn bekende aanvullingen, maar ook de mogelijkheid om personen op te zoeken in Hyves of Facebook kan voor u nuttig zijn. Bekijk het overzicht van beschikbare accelerators zelf ook eens, wellicht dat er nog een interessante voor u tussen zit. Eenmaal toegevoegde accelerators kunnen overigens via Extra, Invoegtoepassingen beheren, onderdeel Accelerators altijd weer worden uitgeschakeld of verwijderd.

Web Slices
Met Web Slices kunt u zich abonneren op specifieke onderdelen van een website. Wanneer de informatie veranderd, bijvoorbeeld een nieuw bod op eBay, een nieuw doelpunt bij het voetbal of nieuwe weersvoorspellingen, wordt dit automatisch weergegeven bovenin de browserbalk. Zo blijft u op de hoogte van de laatste veranderingen zonder steeds een website helemaal opnieuw te moeten bezoeken.
Het verschil met een RSS-feed is dat een Web Slice meer soorten informatie inclusief opmaak kan weergeven in de browserbalk. Bijvoorbeeld een foto van een product op eBay of een beursgrafiek.

Internet Explorer heeft ondermeer de volgende kenmerken:

Het loont de moeite de Internetopties (bereikbaar via de knop Extra) even na te kijken om de instellingen van Internet Explorer naar wens af te stellen. Op het tabblad Algemeen, onderdeel Startpagina, kan de startpagina worden gewijzigd (de homepagina van Microsoft is standaard als startpagina ingesteld). Door hier meerdere website-adressen in te voeren, worden bij het openen van Internet Explorer meer pagina’s tegelijkertijd gestart (elk in een eigen tabblad). De standaard zoekmachine (standaard is dat Bing) kan via de knop Instellingen van het onderdeel Zoeken worden gewijzigd in de favoriete zoekmachine (bijvoorbeeld het populaire Google). Via de link Meer zoekmachines zoeken (links onderin het geopende scherm) opent een internetpagina van Microsoft van waaruit nieuwe zoekmachines kunnen worden toegevoegd. Vergeet tot slot niet de optie Als standaard zoekmachine installeren te activeren.

In het menu Extra / Invoegtoepassingen beheren kunt u de uitbreidingen bekijken (onder werkbalken en extensies) en uitschakelen.

Werken met tabbladen

Tijdens het zoeken op internet wordt in rap tempo een veelheid aan pagina’s bezocht. Een nieuwe pagina kan in hetzelfde tabblad worden geopend, maar het is ook mogelijk deze in een nieuw venster of in een nieuw tabblad te openen (zodat de vorige pagina behouden blijft). Het gebruik van tabbladen houdt de taakbalk veel overzichtelijker.

De tabbladen bevinden zich links bovenin het venster van Internet Explorer. Met een klik op het smalle laatste tabblad (of met de toetscombinatie CTRL-T) wordt een nieuw tabblad geopend. Met de toetscombinaties CTRL-TAB en CTRL-SHIFT-TAB kan door de geopende tabbladen worden gebladerd. Door middel van slepen kunnen de tabbladen eventueel in een andere volgorde worden gezet. Zijn er twee of meer tabbladen geopend, dan toont de browser aan het begin (uiterst links van de geopende tabbladen) twee extra tabbladen: tabblad Snelle tabbladen voor een overzicht van openstaande tabbladen op basis van screendumps (hiervoor kan ook de toetscombinatie CTRL-Q worden gebruikt) en tabblad Lijst met tabbladen voor een overzichtelijke lijst met tabbladen.

let opKies Extra > Internetopties > onderdeel Tabbladen. Klik daar de knop Instellingen. In het keuze menu onder Browsen met tabbladen inschakelen zet u een vinkje voor Snelle tabbladen inschakelen (ctrl+Q). Bij het openen van een nieuw tabblad toont Internet Explorer standaard een uitleg. In het keuze menu Het volgende openen als er een nieuw tabblad wordt geopend kiest u Een lege pagina. Voortaan wordt een lege pagina geopend.

Instellingen voor browsen met tabbladen
ietabs.gif

 

 

 

 

Bij de Internetopties, tabblad Algemeen, onderdeel Tabbladen, knop Instellingen kunnen de instellingen voor het browsen met tabbladen naar eigen smaak worden aangepast. Wordt een zoekmachine als startpagina gebruikt en wilt u dat deze op elk nieuw geopend tabblad wordt getoond, wijzig het antwoord bij de optie Het volgende openen als er een nieuw tabblad wordt geopend dan in Uw eerste startpagina. Activeer tevens de optie Waarschuwen als meerdere tabbladen worden gesloten, anders kan het wel eens gebeuren dat onbedoeld alle openstaande tabbladen met één klik op de knop Sluiten zonder waarschuwing worden afgesloten. Met de optie Koppelingen van andere programma's openen in een nieuw venster wordt voorkomen dat openstaande webpagina's worden overschreven wanneer internetlinks vanuit een ander programma worden geopend.

 

Extra beveili­ging met het phishing­filter

Een nieuwe beveiligings­techniek in Internet Explorer 8 is het Phishing­filter. Met behulp van het Phishing­filter wordt het internetten met Internet Explorer extra beveiligd. Het controleert elke opgevraagde website op kwaadwillende bedoelingen van de maker voordat die wordt geopend. Deze techniek voorkomt dat een criminele website wordt geopend die vervolgens op ondoor­zichtige wijze de persoonlijke gegevens kan ontfutselen (zoals de inlog­gegevens van het telebankier­pakket). Updates van de lijst met phishing websites worden regelmatig via Windows Update bijgewerkt.

Het tonen van de menubalk

In Internet Explorer is de menubalk standaard gedeacti­veerd, maar met een druk op de ALT-toets kan deze eenvoudig tevoor­schijn worden gehaald. U maakt de menubalk overigens voortdurend zichtbaar door met rechts op een leeg gedeelte van de bestaande werkbalken te klikken en vervolgens de optie Menubalk te activeren. In tegen­stelling tot voorgaande versies van Internet Explorer wordt de menubalk standaard ónder de adresbalk getoond. Deze indeling kan worden aangepast door de DWORD waarde ITBar7­Position met waarde 1 toe te voegen in de volgende register­sleutel:
HKCU \ Software \ Microsoft \ Internet Explorer \ Toolbar \ WebBrowser

Het favorietencentrum (Internet Explorer 8)

 

 

 

 

 

Het Favorietencentrum (in IE8 te openen met een klik op de knop met oranje ster links op de werkbalk, in IE9 te openen met een klik op de ster rechts boven in op de menubalk of Ctrl+Shift+I) bevat een drietal onderdelen: de favoriete internetpagina’s, de RSS-feeds en de browsegeschiedenis.

In IE 9 komt de lijst met Favorieten ook in beeld als u klikt op het menu Beeld, vervolgens de optie Explorerbalken en dan Favorieten aanklikt

 

Favorieten beheren en de opslaglocatie wijzigen

Vanuit het Favorietencentrum, onderdeel Favorieten (de knop met de oranje ster) of de Explorerbalk Favorieten in IE9 kunnen de favoriete internetpagina’s snel worden geopend. Nieuwe internetpagina’s kunt u met de knop Aan Favorieten toevoegen (IE8: knop met oranje ster en groen plus-teken) aan de lijst met favorieten worden toegevoegd. Standaard wordt de map Favorieten opgeslagen op de locatie C:\Documents and Settings\inlognaam\ (XP) of C:\Gebruikers\inlognaam\ (Vista, 7). Moet de opslaglocatie van de map Favorieten worden gewijzigd, omdat die bijvoorbeeld op de schijf met gegevens (de datapartitie) moet komen te staan, dan kunt u de map Favorieten vanuit de Windows Verkenner door middel van knippen (CTRL-X) en plakken (CTRL-V) naar een andere locatie verplaatsen.

RSS-feeds beheren en de opslaglocatie wijzigen

Het Favorietencentrum (IE8) of de Explorerbalk Feeds (IE9) bevat ook een overzicht van de opgeslagen RSS-feeds. Een RSS-feed wordt gebruikt om bezoekers van een website te informeren over het laatste nieuws. Een internetpagina die over RSS-feeds beschikt, is te herkennen aan het oranje icoontje rechtsboven in de menubalk. Door op dit iccoontje te klikken, gevolgd door een klik op de link Abonneren op deze feed, wordt de betreffende feed toegevoegd aan de lijst met te volgen RSS-feeds. In het favorietencentrum is te zien op welke RSS-feeds u al bent geabonneerd. Standaard controleert de Internet Explorer eenmaal per dag op nieuwe RSS-feeds. Wordt er intensief gebruik gemaakt van RSS-feeds, dan is het wellicht wenselijk de frequentie van de verversing te verhogen (via Extra, Internetopties, tabblad Inhoud, knop Instellingen van het onderdeel Feeds).

De opslaglocatie van de map met RSS-feeds laat zich erg lastig verplaatsen, die kan alleen met behulp van een symbolische link worden gewijzigd, zodat op de originele locatie een verwijzing naar de nieuwe locatie komt te staan. Nadat de map C: \ Gebruikers \ inlognaam \ AppData \ Local \ Microsoft \ Feeds naar de gewenste locatie is verplaatst (bijvoorbeeld D: \ inlognaam \ Feeds) kan de symbolische link naar deze nieuwe map met behulp van het volgende MKLINK commando worden aangemaakt (gebruik hiervoor het opdrachtvenster):

MKLINK /d "%LOCALAPPDATA% \ Microsoft \ Feeds" "D: \ inlognaam \ Feeds"

let op Onder Windows Vista kan het wijzigen van de opslaglocatie soms voor foutmeldingen zorgen bij het toevoegen van websites aan de Favorieten of RSS-feeds aan de Feeds. Dat wordt veroorzaakt doordat de betreffende gebruiker (nog) niet over de juiste beheerrechten (machtigingen) beschikt om wijzigingen in de betreffende mappen aan te brengen.

Onder Windows Vista worden veel tijdelijke internetbestanden verborgen waardoor ze niet zichtbaar zijn in de lijst met tijdelijke bestanden (te bereiken via de knop Instellingen van het onderdeel Browsergeschiedenis, knop Bestanden weergeven). Die kunnen daar dus ook niet volledig worden verwijderd (in tegenstelling tot Windows XP) waardoor het jammer genoeg een stuk minder eenvoudig is geworden gedownloade website-elementen (zoals plaatjes) terug te vinden in de map met tijdelijke internetbestanden.

Favorieten opschonen

Websites komen en gaan en dat leidt tot ergernis door defecte Favorieten (Internet Explorer) en Bladwijzers (Firefox). U heeft dan te maken met een zogenaamde dead link. Soms is de pagina naar een ander website-adres verplaatst (waarnaar eventueel automatisch wordt doorverwezen), het is dan een kwestie van het oude adres aanpassen. Is de pagina in zijn geheel opgeheven, dan kan deze net zo goed uit het lijstje Favorieten worden verwijderd. Het handmatig opsporen van dode links in een omvangrijke lijst met favorieten is echter een tijdrovende bezigheid. Met de uitbreiding Bookmarks Checker (Firefox) of Bookmark Checker (Chrome) kunt u de collectie opschonen.

Het programma AM-DeadLink (bij het downloaden kan via Options, Language, dutch de taal worden gewijzigd in het Nederlands) kan u veel werk uit handen nemen, deze tool controleert namelijk automatisch of de adressen van de favoriete internetpagina’s nog actueel zijn. AM-DeadLink toont bij openen direct alle in de Favorieten opgeslagen links. Nadat met een klik op de groene knop alle opgeslagen favorieten zijn gecontroleerd (of met de knop met het appeltje, die controleert niet alleen de favorieten maar herstelt tevens alle bij de favorieten behorende icoontjes), toont AM-DeadLink de status van de links (kolom Status). Met een dubbelklik op een link wordt onderin het venster de bijbehorende internetpagina getoond, zodat kan worden gecontroleerd of de (eventueel doorverwijzende) link nog relevant is. Favorieten die een foutmelding geven, kunnen met de DEL-toets uit de lijst worden verwijderd of worden gewijzigd via de knop Extra (onderdeel van het voorbeeldvenster), optie Vervang favoriete URL door de geopende URL.

Ook TFC (Turbo Favorite Checker) helpt bij het filteren en verwijderen. TFC controleert de favorieten of bladwijzers (bookmarks) op drie foutmeldingen: 404, 500 en overige verbindingsproblemen. Een 404 treedt op als u een pagina vraagt die niet bestaat. TFC biedt de mogelijkheid om deze online boekenlegger te wissen of zo mogelijk aan te passen. Favorieten die een melding 500 (algemene serverfout) of andere verbindingsproblemen geven, kunt u laten verwijderen of negeren.

Voordat u een hulpprogramma uw bladwijzers laat opschonen, is het verstandig om een backup te maken van uw bladwijzers. Hoe dit in zijn werk gaat voor de meest populaire browsers leest u hier.

Problemen bij afdrukken van internetpagina's (Vista)

Nadat met een schoonmaakprogramma tijdelijke internetbestanden zijn verwijderd, ondervinden veel Windows Vista-gebruikers problemen bij het printen van internetpagina's vanuit de Internet Explorer. De browser toont dan de foutmelding Cannot find file: C: / Users / inlognaam / AppData / Local / Temp / Low / A1B2C3D4.htm (het HTM-bestand en de gebruikersnaam verschillen per geval) en weigert vervolgens de pagina te printen. Dit probleem wordt veroorzaakt doordat de schoonmaakprogramma's bij het opruimen van de tijdelijke internetbestanden tevens de gebruikersspecifieke machtigingen voor de map Low verwijderen. Voor het herstellen van de machtigingen van de map Low typt u een commando in het veld Zoekopdracht starten van het menu Start. Wijzig inlognaam in de naam van het betreffende gebruikersaccount en druk vervolgens op de toetscombinatie CTRL-SHIFT-ENTER om het volgende commando met administratorrechten uit te voeren:

ICACLS C: \ Users \ inlognaam \ AppData \ Local \ Temp \ Low /setintegritylevel (OI)(CI)low
IE opent niet met de ingestelde startpagina

Opent Internet Explorer standaard met een foutpagina in plaats van de ingestelde startpagina? Dat probleem kan ontstaan wanneer IE de pagina met voorkeursinstellingen nog moet doorlopen. Op sommige computers kan de betreffende pagina echter niet worden geladen waardoor Internet Explorer de procedure niet kan afronden. Het programma blijft vervolgens bij elke herstart opnieuw de foutpagina tonen. Dat probleem kan met een registerwijziging worden opgelost: wijzig de DWORD-waarden RunOnceHasShown en RunOnceComplete in de waarde 1 in de registersleutel HKCU \ Software \ Microsoft \ Internet Explorer\Main (maak de DWORD-waarden zo nodig eerst handmatig aan).

Met deze registeraanpassing wordt Internet Explorer gesommeerd de eenmalig weer te geven pagina niet meer te tonen. De betreffende voorkeursinstellingen kunnen dan alleen nog achteraf (via Extra) worden aangepast. Wilt u liever niet zelf wijzigingen in het register aanbrengen, dan kunt u als alternatief de tool IE7 Runonce Remover gebruiken.

Titelbalk aanpassen

Menig fabrikant maakt ongevraagd een wijziging in de getoonde tekst van de titelbalk van Internet Explorer. Die wijziging kan ongedaan worden gemaakt door de tekenreekswaarde Window Title te verwijderen in de volgende registersleutel:

HKCU \ Software \ Microsoft \ Internet Explorer \Main
Oplossing voor menig Internet Explorer-probleem

Functioneert Internet Explorer niet meer naar behoren en is de oorzaak daarvan niet duidelijk, probeer dan eerst eens de standaard instellingen van Internet Explorer te herstellen (via Extra, Internetopties, tabblad Geavanceerd, knop Opnieuw instellen). Nadeel van deze methode is wel dat de persoonlijke instellingen (zoals de startpagina) opnieuw moeten worden ingesteld. Afhankelijk van de persoonlijke wensen kan het zijn dat nog een aantal invoegtoepassingen moeten worden geactiveerd, neem voor de zekerheid de hele lijst dus nog even door (via Extra, Invoegtoepassingen beheren).

Efficiënt gebruik van Internet Explorer

Een aantal tips en trucs kunnen het internetten via de Internet Explorer nog wat efficiënter maken. Denk maar eens aan het gebruik van sneltoetsen, het installeren van add-ons (zodat de browser wordt uitgebreid met een aantal interessante extra mogelijkheden), het maken van aanpassingen in het register en in het HOSTS-bestand (zodat het internetten aanzienlijk wordt versneld).

Sneltoetsen CTRL en SHIFT

Met een ingedrukte CTRL-toets kan het scrollwiel van de muis worden gebruikt om gemakkelijk in en uit te zoomen. Door de CTRL-toets ingedrukt te houden tijdens het klikken op een link, wordt die in een nieuw tabblad geopend (in combinatie met de SHIFT-toets wordt er een nieuw venster geopend). Met het ingedrukt houden van de CTRL-toets is het mogelijk snel alle interessante links te openen, omdat met deze methode het nieuwe tabblad niet direct wordt geopend. Worden de tabbladen toch direct geopend, dan kan dit bij de eerder genoemde tabblad-instellingen met de optie Altijd naar nieuwe tabbladen gaan als deze worden aangemaakt worden uitgeschakeld. Het gebruik van de SHIFT-toets is juist weer handig om een enkele pagina direct te openen, te bekijken en weer weg te klikken.

Aantal gelijktijdige downloads verhogen

Standaard worden per webserver maximaal twee downloads gelijktijdig gestart. Het bezoeken van webpagina’s kan echter aanzienlijk worden versneld door dit maximum te verhogen (mits gebruik wordt gemaakt van een snelle breedband internetverbinding). Voeg hiertoe twee nieuwe DWORD-waarden toe met de namen MaxConnectionsPer1_0Server en MaxConnectionsPerServer en wijzig de decimale waarde in 16 (of 32 in het geval van een supersnelle internetverbinding) in de volgende registersleutel:

HKCU \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Internet Settings
Sneller internetten door het aanpassen van het HOSTS-bestand

De op websites getoonde advertenties worden tegenwoordig steeds vaker in omvangrijke videoberichten geplaatst. Sommige advertenties zijn zo omvangrijk dat ze het laden van een webpagina hinderlijk kunnen vertragen. Omdat de website zelf en de daarop getoonde advertenties van verschillende webservers worden gedownload, is het mogelijk de advertenties te weren. Door de advertentieserver te blokkeren worden de advertenties namelijk niet meer gedownload. Hiermee wordt zoveel bandbreedte bespaard dat webpagina's merkbaar sneller laden. Een eenvoudige manier om dit te realiseren is het aanpassen van het HOSTS-bestand. Door ook de webservers met malware in dit HOSTS-bestand op te nemen, kan tegelijkertijd worden voorkomen dat de computer besmet raakt met van deze website-adressen afkomstige malware. Zie de pagina over het aanpassen van het HOSTS-bestand voor meer informatie over dit onderwerp.

Verbeterde weergave van de domeinnaam in de adresbalk

Vanaf IE8 is de weergave van het internetadres in de adresbalk gewijzigd waardoor nu in één oogopslag is te zien om welke website het daadwerkelijk gaat: zwarte tekens voor de domeinnaam en lichtgrijze tekens voor het resterende gedeelte van het internetadres. Dit is handig wanneer het vermoeden bestaat dat er sprake is van phishing (het vissen naar persoonlijke gegevens zoals creditcardgegevens, telebankiergegevens en de inloggegevens van een e-mailadres of eigen website).

Wees altijd voor­zichtig wanneer u wordt gevraagd persoon­lijke gegevens op te geven (met name wanneer het om strikt persoon­lijke (inlog)­gegevens gaat) en controleer eerst of de zwart gemar­keerde domein­naam wel juist is voordat vertrouwe­lijke informatie wordt verstrekt. Het gebeurt namelijk nog regelmatig dat argeloze internet­ters worden misleid door een internet­adres dat sprekend lijkt op een bestaande domein­naam. Zo lijkt het internet­adres http:\\ uwbank.nl.­inloggen.ru \ vertrouw-me-­op-mijn-blauwe-­ogen.html te behoren bij de website met de domeinnaam uwbank.nl, maar gaat het eigenlijk om de Russische website www.inloggen.ru (genoemde websites zijn fictief). Vaak lijkt de vorm­geving van de geopende pagina ook nog eens sprekend op de originele website waardoor een vergissing snel is gemaakt.

Dergelijke mislei­dende internet­adressen worden meestal via e-mail verspreid. In het e-mail­bericht wordt een link met een vertrouwd internet­adres getoond maar in werkelijkheid wordt hiermee het misleidende internet­adres in de browser geopend (door de cursor over de link te bewegen is vaak al vanuit het e-mail­bericht zelf te zien dat het om een ander internet­adres gaat). Laat u ook niet misleiden wanneer het e-mail­bericht van een bekende afzender afkomstig lijkt te zijn (bijvoorbeeld info@uwbank.nl), het is namelijk kinderlijk eenvoudig om de getoonde naam en/of het e-mail­adres van de afzender te wijzigen in een wille­keurig andere naam of e-mail­adres.

SmartScreen-filter

Wantrouwt u een specifieke website, controleer die dan eens via het SmartScreen-filter (via Extra, SmartScreen-filter, Deze website controleren) om te achterhalen of deze bij Microsoft als (on)betrouwbaar te boek staat. Aan de hand van het voor de betreffende website afgegeven advies kunt u vervolgens zelf beslissen of het niet beter is de website te mijden. Bedenk wel dat het advies geen 100% zekerheid biedt, het up-to-date houden van de database blijft mensenwerk.

Het SmartScreen-filter kan overigens ook permanent worden ingeschakeld (via Extra, Internetopties, Beveiliging, in het onderdeel Beveiligingsniveau klikt u de knop Aangepast niveau, scroll naar beneden tot SmartScreen-filter, klik aan SmartScreen-filter inschakelen) zodat elke bezochte internetpagina standaard wordt gecontroleerd. Wordt een website als onbetrouwbaar aangemerkt, dan geeft het filter een waarschuwing. Bedenk wel dat hiermee élke bezochte website ter beoordeling aan Microsoft wordt voorgelegd. Misschien vindt u dat uit privacy-overwegingen te bezwaarlijk.

InPrivate-navigatie

De InPrivate-navigatie-functie zorgt ervoor dat de tijdens een internetsessie ingevoerde gegevens niet worden opgeslagen en alle gegevens over bezochte websites (zoals cookies, tijdelijke internetbestanden, etc.) na afsluiten van de Internet Explorer weer worden gewist. Zo wordt voorkomen dat andere gebruikers van de computer kunnen achterhalen welke websites zijn bezocht.

Een InPrivate-sessie is eenvoudig te activeren met de toetscombinatie CTRL-SHIFT-P of via Beveiliging, InPrivate-navigatie. Na activering wordt een nieuw Internet Explorer-venster geopend, aan het InPrivate-logo in de adresbalk is te zien dat InPrivate-navigatie actief is.

let opInPrivate-navigatie is alleen van toepassing op de websites die vanuit dit met InPrivate beveiligde venster worden geopend. Wordt buiten dit venster om een nieuw Internet Explorer-venster geopend (bijvoorbeeld via een snelkoppeling in het snelstartmenu), dan is InPrivate-navigatie dus niet meer van toepassing.

let opWas de InPrivate-navigatiefunctie nog niet geactiveerd, dan kan de tot dan toe opgebouwde browsergeschiedenis altijd nog handmatig worden gewist via Beveiliging, Browsegeschiedenis verwijderen.

Inprivate-navigatie biedt geen waterdichte beveiliging

Hoewel InPrivate­navigatie het lastiger maakt te achter­halen welke websites zijn bezocht, is het niet water­dicht. Het surfgedrag kan namelijk ook op andere manieren worden herleid. Zo kunnen opgevraagde IP-adres­sen zijn vastgelegd in de log-bestan­den van een software­matige firewall of in de log-bestan­den van het modem en/of de router. Ook de eigenaar van de bezochte website kan via de door de web­server aan­gemaakte log-bestan­den achter­halen met welke IP-adres­sen de website is bezocht. Tot slot houden ook de internet­providers nog een log­bestand van het surfgedrag bij, daar zijn zij wettelijk toe verplicht.

InPrivate-filtering (IE 8)

Nagenoeg alle websites worden tegenwoordig wel voorzien van door externe partijen aangeleverde code, bijvoorbeeld voor het bijhouden van bezoekersstatistieken of het tonen van advertenties (het advertentienetwerk van Google is daar een voorbeeld van). In Internet Explorer worden deze externe partijen inhoudsproviders genoemd. Sommige inhoudsproviders plaatsen de code niet alleen voor bijvoorbeeld advertenties, maar óók om zodoende bezoekersgerelateerde informatie te verzamelen. Door per bezoeker van verschillende sites afkomstige informatie over het bezoekersgedrag te combineren (via cookies en het IP-adres), kunnen de advertenties daarop worden afgestemd. Op deze manier kan informatie over uw surfgedrag worden vastgelegd, ook al is die informatie niet direct naar u als persoon te herleiden.

Met de functie InPrivate-filtering in Internet Explorer 8 kan de code van inhoudsproviders worden geblokkeerd waardoor er geen informatie over het individuele internetgedrag meer kan worden verzameld. InPrivate-filtering kan vanuit de Internet Explorer worden geactiveerd via Extra, InPrivate-filtering. Er zijn via Extra, Instellingen voor InPrivate-filtering twee instellingen mogelijk: automatisch blokkeren van regelmatig terugkerende inhoudsproviders (Automatisch blokkeren) of zelf een selectie maken van te blokkeren inhoudsproviders (Selecteer welke inhoud u wilt blokkeren of toestaan).

ie8c.gif

 

 

 

 

Een inhoudsprovider wordt automatisch geblokkeerd wanneer deze op x of meer verschillende pagina's (minimaal 3, maximaal 30) wordt aangetroffen. Door de grens zo laag mogelijk in te stellen, worden de meeste inhoudsproviders al snel geblokkeerd. Het surfgedrag is echter bepalend voor het tempo waarin InPrivate-filtering zal leren, het kan dus even duren voordat het filter optimaal functioneert.

let opHet belangrijkste voordeel van het blokkeren van inhoudsproviders ligt misschien niet zozeer in de verhoogde privacy als wel in systeemprestaties: door InPrivate-filtering te activeren blijken de meeste webpagina's namelijk aanzienlijk sneller te laden. Als nadeel geldt dat mogelijk relevante advertenties niet meer worden getoond en dat sommige webpagina's niet meer worden weergegeven zoals de ontwerper had bedoeld.

Het alternatief: aan­passen van het hosts­bestand

Als alterna­tieve oplos­sing kunnen inhouds­providers ook worden geblok­keerd door het HOSTS bestand aan te passen. Door de domein­naam van een inhouds­provider op te nemen in het HOSTS bestand wordt het Internet Explorer (en andere programma's) namelijk vrijwel onmogelijk gemaakt deze website te benaderen.

Omdat via het HOSTS bestand óók websites kunnen worden geblok­keerd waarvan bekend is dat ze schadelijke software verspreiden, heeft deze methode een streepje voor op het InPrivate­filter: niet alleen de privacy en de snelheid worden verbeterd, maar ook de veiligheid wordt nog eens vergroot. Het toevoegen van te blokkeren website­adressen is overigens wel wat bewerkelijk. Gelukkig kan een up-to-date HOSTS bestand erg gemakkelijk van internet worden gedownload.

Smart Address Bar

De adresbalk heeft in Internet Explorer meer functionaliteit gekregen zodat efficiënter naar eerder bezochte internetpagina's kan worden gezocht. Na het intikken van een specifieke zoekterm toont de adresbalk een selectie van in het verleden bezochte pagina's, al dan niet afkomstig uit de browsergeschiedenis of de lijst met Favorieten. Ongewenste vermeldingen kunnen met het rode kruisje worden verwijderd. Pas hier wel mee op, want de onder het kopje Favorieten vermelde pagina's worden daarmee ook uit de echte lijst met Favorieten verwijderd.

Deze functie wordt efficiënter naarmate meer internetpagina's zijn bezocht. Wordt de browsergeschiedenis echter regelmatig verwijderd dan is het nut beperkt tot het snel doorzoeken van de in de Favorieten opgeslagen webpagina's. Staat de juiste webpagina er niet bij, dan kan die altijd nog via internet worden opgezocht. Door op ENTER te drukken na het intoetsen van de zoekterm toont de als standaard ingestelde zoekmachine een overzicht van op het internet gevonden websites.

Het wijzigen van de standaard zoek­machine

Internet Explorer maakt standaard gebruik van de zoek­machine Bing. Geeft u echter de voorkeur aan Google als standaard zoek­machine, dan kan dat worden gewijzigd via de knop Extra, Internet­opties, tabblad Algemeen, knop Instellingen van het onderdeel Zoeken, link Meer zoek­machines zoeken (links onderin het geopende scherm). Vanuit de internet­pagina van Microsoft die hiermee wordt geopend, kunnen nieuwe zoekmachines worden toegevoegd. Als de Nederlandstalige versie van Google hier niet bij staat, kunt u die in IE 8 handmatig aanmaken via de link Maak uw eigen zoek­machine in dit venster. Vul bij URL de waarde "http: // www.google.nl / search?q=TEST" en bij Naam de waarde "Google NL" in gevolgd door de knop Zoek­machine instal­leren voor het toevoegen van de Nederlands­talige versie van Google. Vergeet tot slot niet de optie Als standaard zoek­machine installeren te activeren.

Verbeterde zoekfunctie

De zoekfunctie van Internet Explorer (te activeren met de toetscombinatie CTRL-F) was in de voorgaande versies niet altijd even praktisch, vandaar dat velen als alternatief gebruik maakten van een plug-in. Microsoft heeft daar blijkbaar van geleerd en de zoekfunctie aangepast. Gevonden zoekwoorden worden nu gekleurd gekleurd zodat ze makkelijk te vinden zijn, daarnaast kan met de knop Vorige en Volgende eenvoudig door de zoekresultaten worden gebladerd. En als nuttig extraatje toont de nieuwe zoekfunctie nu ook het aantal gevonden overeenkomsten.

Werkbalk Favorieten

De meeste gebruikers van Internet Explorer zijn inmiddels wel bekend met de map Favorieten (voor het snel openen van bewaarde internetadressen). Websites kunnen nu echter ook aan de Werkbalk Favorieten worden toegevoegd waardoor ze nóg sneller toegankelijk zijn (gebruik hiervoor de gele ster met het groene pijltje).

Wijzig eventueel de naam door met rechts op de betreffende favoriet te klikken en te kiezen voor Eigenschappen, tabblad Algemeen (dit is met name handig voor favorieten met een te lange naam). Wordt een grote hoeveelheid favorieten toegevoegd, dan kan wellicht beter worden gekozen voor het enkel tonen van pictogrammen (klik met rechts op een Favoriet, Eigenschappen en kies Titelbreedten aanpassen, Alleen pictogrammen).

De werkbalk Favorieten bevat tevens de knop Aanbevolen websites. Met deze knop worden websites getoond die volgens de zoekmachine qua inhoud overeenkomen met de op dat moment bezochte webpagina.

Tot slot is er nog de mogelijkheid webslices aan de werkbalk Favorieten toe te voegen. Een webslice is een stukje van een internetpagina dat in een apart minivenster wordt getoond (zoals ook het geval is bij enkele accelerators). Deze methode is ideaal om op de hoogte te blijven van de laatste stand van zaken van informatie die snel wijzigt (bijvoorbeeld de sportuitslagen, het actuele weer, aandelenkoersen, e.d.). Met een klik op de toegevoegde knop in de werkbalk wordt deze snel in een minivenster geopend. Wijzigt de inhoud, dan zal de tekst van de knop vet worden weergegeven.

Internet Explorer loopt vast

Vanaf Internet Explorer 8 wordt, zolang de systeem­bronnen dat toelaten, elk tabblad in een apart proces geladen. Deze wijziging blijkt vooral bij instabiele systemen erg waardevol, want dankzij de aparte processen heeft het crashen van een internet­pagina geen effect meer op de overige openstaande pagina's. Blijkt Internet Explorer toch vast te lopen, dan zorgt de Automatische Crash Recovery ervoor dat de openstaande webpagina's snel weer worden hersteld.

Wanneer Internet Explorer ondanks die voorzieningen toch vast loopt, kunt u als volgt een oplossing zoeken.

Heeft u een schijfimage gemaakt met Windows7? Dan zet u een vorige schijfinhoud terug op uw schijf. Als die niet aanwezig is, probeer dan de help-functie via:
Help > Inhoudsopgave en index in de menubalk van Internet Explorer (druk de Alt-toets als de menubalk niet zichtbaar is).
Klik in het Helpvenster de knop Zoeken in Help. Daarna gaat u als volgt te werk:

Wat kunt u nog meer doen om het probleem met IE op te lossen?

Compatibiliteitsmodus

Omdat de Internet Explorer vanwege de afwijkende weergave van webpagina's steeds meer werd bekritiseerd, heeft Microsoft besloten zich vanaf IE8 aan de officiële webstandaarden te houden. Probleem is echter dat veel websites nog zijn ontworpen op basis van de voorgaande versies van Internet Explorer waardoor er in versie 8 problemen kunnen ontstaan bij de weergave. Voor dergelijke problemen is de Compatibiliteitsweergave ontwikkeld, per domein te (de-)activeren met het eerste icoontje rechts van de adresbalk (zie afbeelding) of via Pagina, Instellingen voor compatibiliteitsweergave.

ie8f.gif

 

Microsoft houdt een lijst bij met websites die in de nieuwe browser nog niet goed worden weergegeven, deze websites worden standaard met geactiveerde compatibiliteitsweergave getoond. Komt u toch nog op een website terecht waarvan u vermoedt, dat deze niet wordt weergegeven zoals de ontwerper dat heeft bedoeld of ondervindt u problemen bij het inloggen? Activeer de compatibiliteitsweergave dan eens, mogelijk wordt daarmee het probleem opgelost.

Internet Explorer niet vooruit te branden

Terwijl inmiddels een groot publiek de vernieuwde Internet Explorer weet te waarderen, zijn er ook wat minder positieve geluiden te horen. Op sommige computers blijkt IE namelijk bijzonder traag te starten. Er kunnen verschillende oorzaken aan dit probleem ten grondslag liggen. Zoveel zelfs dat het onmogelijk is om ze hier allemaal uitgebreid te behandelen. Met de volgende twee tips blijkt het probleem echter in veel gevallen al opgelost, reden genoeg dus om die eens te proberen.

Een van de mogelijke oorzaken van de vertraging is de installatie van incompatible (niet voor IE8 geschikte) invoegtoepassingen. Dit probleem is (net als vele andere IE-gerelateerde problemen) eenvoudig op te lossen door Internet Explorer te resetten (via Extra, Internetopties, tabblad Geavanceerd, knop Opnieuw instellen). Vervolgens is het wel noodzakelijk de persoonlijke instellingen (zoals de startpagina) opnieuw af te stellen en afhankelijk van de persoonlijke wensen wellicht nog een aantal invoegtoepassingen opnieuw te activeren (via Extra, Invoegtoepassingen beheren).

Ook beveiligingssoftware (zoals Spybot S&D) kan traagheid bij het openen van Internet Explorer veroorzaken wanneer ze 'foute' websites (bijvoorbeeld websites met malware) toevoegen aan de zone Websites met beperkte toegang (Extra, Internetopties, tabblad Beveiliging). Blijkbaar kan IE8 er niet goed mee overweg wanneer er websites aan deze zone worden toegevoegd. Dit probleem zou wellicht kunnen worden opgelost door de toegevoegde websites weer te verwijderen. Dit gaat het makkelijkst door met de registereditor de volgende registersleutels te verwijderen (indien aanwezig):

HKCU \ Software \ Microsoft \ ­Windows \ CurrentVersion \ ­Internet Settings \ ZoneMap \ Domains
HKLM \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Internet Settings \ ZoneMap \ Domains
HKCU \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Internet Settings \ ZoneMap \ Ranges
HKLM \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Internet Settings \ ZoneMap \ Ranges
HKCU \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Internet Settings \ ZoneMap \ EscDomains

Wellicht wordt door deze registeraanpassing de snelheid van Internet Explorer 8 verbeterd, de kans bestaat echter dat de software de registersleutels automatisch weer terugplaatst. Komt het probleem terug, dan is het verstandiger de probleemveroorzakende software in zijn geheel te verwijderen.

let opMaakt u gebruik van een aangepast HOSTS-bestand dan is het maar de vraag of het gebruik van de zone Websites met beperkte toegang wel zinvol is. Door de betreffende 'foute' websites aan het HOSTS-bestand toe te voegen, zijn ze namelijk eenvoudig te weren.

Ziet u plotseling een vreemde werkbalk in de browser verschijnen of is de startpagina plotseling aangepast? Ontwikkelaars van gratis programma's voorzien uw browser soms ongevraagd van rommel, waardoor surfsessies trager verlopen. Meestal is het niet moeilijk om de gebruikersinterface weer in oude staat terug te brengen. Open Internet Explorer en klik rechtsboven op Extra (pictogram met tandwieltje). Via Invoegtoepassingen beheren ziet u welke werkbalken en uitbreidingen er allemaal in de browser aanwezig zijn.

Ongewenste onderdelen schakelt u uit. Klik met de rechter muisknop op een uitbreiding en kies voor Uitschakelen. Na afloop klikt u op Sluiten. Ook de startpagina kunt u weer terug in de oude staat brengen. Kies voor Extra / Internetopties en typ het webadres van de website waarmee u surfsessies wilt beginnen. Sluit af met OK.

Browser­geschiedenis: tijdelijke internet­bestanden verwijderen

Tijdens het surfen bewaart uw webbrowser allerlei gegevens, zoals tijdelijke internetbestanden en formulieren die u ooit hebt ingevuld. De browsergeschiedenis houdt bij welke websites de laatste tijd zijn bezocht, standaard kijkt de browsergeschiedenis tot 3 weken terug. Om deze internetpagina’s op een later tijdstip weer snel te kunnen laden, slaat Internet Explorer tijdelijk kopieën van internetbestanden (webpagina’s, afbeeldingen en media) op. Uit privacy overwegingen of om schijfruimte te winnen kan de browsergeschiedenis worden gewist. De meeste schoonmaakprogramma's kunnen dat klusje klaren, maar u kunt dit ook direct vanuit uw webbrowser regelen. In Internet Explorer opent u het menu Extra / Browsergeschiedenis verwijderen. Als het menu niet zichtbaar is, druk dan eerst op de linker Alt-toets. In Vista gaat dat het meest efficiënt met de knop Verwijderen van het onderdeel Browsergeschiedenis (bereikbaar via Extra, Internetopties, tabblad Algemeen). In Firefox kiest u Recente geschiedenis wissen via het menu Extra. Google Chrome-gebruikers klikken op het gereedschapsicoontje en kiezen Browser geschiedenis wissen.

Bij het schoonmaken van uw webbrowser wordt onderscheid gemaakt tussen soorten gegevens. U kunt selectief te werk gaan en hoeft bijvoorbeeld niet per se uw wachtwoorden te verwijderen als u de cookies opschoont.

let opAls u meerdere webbrowsers gebruikt, is het de moeite waard om de toetscombinatie Shift-Ctrl-Del te onthouden om uw websporen te wissen. Deze combinatie is universeel en werk in (bijna) alle webbrowsers. Er verschijnt een keuzescherm waarin u kunt aangeven welke gegevens u wilt verwijderen. Geef bijvoorbeeld aan dat u de geschiedenis wilt verwijderen, maar dat u uw wachtwoorden wilt houden. Bij sommige browsers kunt u de schoonmaakhulp selectief inzetten voor een bepaalde tijd en zo alleen de gegevens van het afgelopen uur (of dag) opschonen.

Verschillende browsers instellen

browsers_instellen.png

Auslogics Browser Care biedt toegang tot de opties (en instellingen) van al uw browsers.

 

Gebruikt u meer dan een browser en wilt u een aantal instellingen wijzigen of heeft u problemen met uitbreidingen of werkbalken? Meestal zult u moeten zoeken naar de juiste instelling, optie of menu. De menu's zijn vaak verborgen en alleen zichtbaar via een tandwielicoontje of wanneer u eerst op Alt drukt.

Auslogics Browser Care maakt het beheren van uw browserinstellingen eenvoudiger. Het programma ondersteunt Internet Explorer, Firefox en Chrome. U kunt vanuit het programma onder meer de standaard zoekmachine aanpassen (of herstellen), de startpagina wijzigen en cache leegmaken. Ook het inschakelen, uitschakelen en (soms) verwijderen van invoegtoepassingen en uitbreidingen behoort tot de mogelijkheden. Komt u er niet meer uit? Herstel de browser met Restore browser settings naar de standaardinstellingen.

Het staat u natuurlijk vrij om meerdere browsers naast elkaar te gebruiken. Wel moet u altijd een standaardbrowser selecteren. Zodra u bijvoorbeeld een e-mail ontvangt met een weblink, weet uw pc in dat geval welk surfprogramma het moet openen. Als u consequent meerdere browsers naast elkaar gebruikt, kan het zinvol zijn om in ieder programma de uitbreiding Xmarks te installeren. XMarks houd alle favorieten tussen de browsers synchroon en biedt ondersteuning voor Internet Explorer, Chrome, Firefox en Safari.

Synchronisatie

Internet Explorer geeft op het gebied van synchronisatie helaas het verkeerde voorbeeld. Alleen in Windows 8.1 is het mogelijk om de surfgeschiedenis, voorkeuren en favorieten met andere Windows 8-apparaten te synchroniseren. Een voorwaarde is dat u met hetzelfde Microsoft-account op de machines bent ingelogd. Wanneer u ook wachtwoorden wilt synchroniseren, dient u ter verificatie een telefoonnummer aan Microsoft door te geven.

Google heeft het met Chrome beter voor elkaar. Wanneer u met een Google-account bij deze browser inlogt, kunt u zo'n beetje alle gegevens met andere pc's uitwisselen. Het zoekmachinebedrijf heeft ook apps voor Android en iOS ontwikkeld. Uw favorieten, openstaande tabbladen, wachtwoorden, formulieren en geschiedenis zijn dus ook onderweg beschikbaar. Een geruststellend idee is dat Google gesynchroniseerde wachtwoorden versleutelt. Op eigen verzoek is het ook mogelijk om alle gesynchroniseerde gegevens te beveiligen met een wachtwoordzin.

Ook Firefox biedt uitgebreide functies om gegevens te synchroniseren, zoals tabbladen, favorieten, add-ons en wachtwoorden. In tegenstelling tot eerdere Firefox-versies is het aanmaken van een Sync-account snel gedaan. Net als bij Chrome beslist u zelf welke data u met andere apparaten wilt uitwisselen. Het Sync-account kunt u overigens ook instellen op de Android-versie van Firefox. Opera blijft niet achter en bouwt een volledig vernieuwde synchronisatiefunctie in.

letop.pngMet de versie 28.0.1750.51 van Opera is het niet mogelijk om gegevens uit te wisselen tussen apparaten. Helaas is deze functie al ruim een jaar niet operationeel, dus hopelijk komen de makers snel met een oplossing. Vanuit Safari kunt u de gegevens uitsluitend met overige Apple-apparaten synchroniseren. Dit gebeurt via de online opslagdienst iCloud. Het is mogelijk om openstaande tabbladen, favorieten, wachtwoorden, de surfgeschiedenis en de leeslijst uit te wisselen.

Reclames onderdrukken

Op internet krijgt u zo veel reclames te zien dat ze soms wel erg afleiden van de inhoud. Adblock Plus is een gratis uitbreiding voor alle bekende browsers om reclames te onderdrukken. U zult merken dat sociale media, websites en zoekmachineresultaten er heel anders uit gaan zien. Een tellertje toont hoeveel reclames er worden tegengehouden.

Afhankelijk van de filterlijsten die u hebt geactiveerd, kunt u zelfs YouTube video advertenties blokkeren en Facebook tracking verhinderen. Filterlijsten worden gemaakt en onderhouden door de leden van de open source gemeenschap en kunt u gratis gebruiken. Als u niet afhankelijk wilt zijn van de filter lijsten, kunt u uw eigen blokkeringsregels maken. Omdat internet drijft op reclame-inkomsten worden niet-opdringerige advertenties toegelaten, zodat websites ondersteund kunnen worden (instelbaar). Adblock Plus kunt u ook (tijdelijk) uitschakelen.

Veiliger surfen met Tor

Browsers zijn van nature niet de meest privacy vriendelijke programma’s. Wanneer u op internet surft, registreren websites allerlei informatie. Denk bijvoorbeeld aan het ip-adres van uw pc. Van daaruit is het niet moeilijk om bijvoorbeeld uw geografische locatie te bepalen (of in ieder geval die van uw provider). Chrome, Firefox en Opera hebben een functie om uw pc te beschermen tegen phishing en malware. Wanneer de bezochte website schadelijk is, ontvangt u een melding. Verder is het mogelijk om cookies weg te gooien, zodat online advertentie­bureaus uw surfgedrag niet kunnen volgen. U kunt ook aangeven dat cookies automatisch gewist worden wanneer u de browser afsluit. Hoewel browsers zelf allerlei veiligheids­maatregelen nemen, is het nog altijd noodzakelijk om antivirus­software op een Windows-machine te installeren. Mac OS X is minder gevoelig voor bedreigingen van cyber­criminelen, maar evengoed is Safari uitgerust met enkele veiligheids­opties. Apples browser waarschuwt automatisch wanneer u een frauduleuze website dreigt te bezoeken.

Elk apparaat heeft een uniek ip-adres. Tijdens het browsen laat u dat adres overal achter, want zo werkt internet. Alle datapakketjes van en naar uw pc bevatten uw ip-adres. Bovendien is wereldwijd bekend welke provider de beschikking heeft over een bepaald ipadres. Sinds begin dit jaar bestaat er - bovenop andere registratie­vormen - ook voor internet­providers een bewaarplicht van een jaar met betrekking tot uw internetgedrag. Geregistreerd wordt onder meer met wie u mailt en welke internetsites en nieuwsgroepen u bezoekt. De providers zijn ook in staat om de inhoud van dit internet­verkeer vast te leggen.

Wilt u dat rond neuzen in uw online activiteiten belemmeren? Een eerste stap is het inschakelen van een proxyserver. Die doet dienst als tussen­station of proxy voor de communicatie tussen uw pc en de sites die u wilt bezoeken.

>

De meeste browsers hebben een privacy­functie, maar als u het goed wilt doen, dan neemt u een browser als Tor. Die gaat nog een stap verder. In plaats van één proxy te gebruiken, zet Tor een uitgebreid netwerk van tussen­stations in. Wanneer uw pc verbinding met het internet legt, volgen de datapakketjes een willekeurige route langs deze zogeheten relais­stations, waarbij de ene alleen het ip-adres van de vorige en het eerst volgende relais­station in de keten kent. Geen enkele machine kent dus het hele traject. Tor maakt u dus anoniem doordat opgevraagde datapakketjes een onbekende route afleggen langs servers van andere gebruikers.

letop.pngTor staat voor The Onion Router. Het achterliggende idee is, dat bij elk volgend relais­station het ip-adres van een vorige wordt ‘afgepeld’.

Zodra u een website bezoekt, kunnen derden niet zien van welk IP-adres deze aanvraag afkomstig is. Bovendien zijn de datapakketjes ook nog eens versleuteld middels één of meerdere encryptielagen. In landen met internet­censuur wordt Tor Browser al lange tijd gebruikt, omdat het hiermee lukt om geblokkeerde websites te bezoeken. Maar ook de AIVD krijgt elke week een stapeltje harddisks van de internet providers met daarop lijstjes van alle websites die men bezocht heeft en ook aan wie iedereen zoal gemaild heeft. Niet alleen NSA, AIVD en veiligheids­diensten, maar ook anderen kunnen volgen wat u doet. Zit u bijvoorbeeld bij de NS in de trein te surfen, of op het station via een "hotspot" van bijvoorbeeld KPN, dan is alles wat u doet in principe door iedereen te volgen. Ook bij de hotspots van McDonalds en Starbucks, nergens heeft u privacy.

De Tor Browser installeert geen software op u systeem. Na het openen van het exe-bestand krijg u direct toegang tot het anonieme netwerk. Er verschijnt een browser op het scherm die erg vertrouwd aanvoelt. Dat is begrijpelijk, want Tor Browser is gebaseerd op de broncode van Firefox. U surft nu onder een ander IP-adres dan gebruikelijk. Overigens wisselt u op ieder moment van IP-adres door een andere identiteit aan te nemen. Opvallend is dat de plug-ins NoScript en HTTPS Everywhere standaard zijn geactiveerd. NoScript voert alleen JavaScript, Java en Flash van vertrouwde domeinen uit. Dankzij HTTPS Everywhere bezoekt u websites automatisch via een versleutelde verbinding.

Absoluut veilig met Tor?

Voor anonimiteit met Tor levert u wel internet­snelheid in. Dat komt, omdat de datapakketjes nu een langere route afleggen langs verschillende servers. Tor Browser is daarom minder geschikt om er omvangrijke bestanden mee te downloaden. Ook tijdens surfsessies duurt het vaak even voordat de volledige webpagina is geladen. De makers raden om privacy­redenen het gebruik van de Flash Player af. Maar zonder dat programma werken bepaalde videodiensten niet goed. Voor meer info over Tor lees verder op deze pagina.

Uitbreidingen (plug-ins)

Een browser heeft van zichzelf weinig functies aan boord, omdat u die met extensies zelf kunt toevoegen. Internet Explorer is de uitzondering op de regel, want door de starheid van Microsofts browser is het voor derde partijen niet zo interessant om uitbreidingen te ontwikkelen. In de catalogus zijn slechts tientallen invoegtoepassingen te vinden, zoals Facebook en Bing.

Chrome en Firefox bieden, vergeleken met Internet Explorer, een veel bredere ondersteuning van plug-ins. In beide catalogi vindt u duizenden uitbreidingen die u rechtstreeks in de browser kunt installeren. Video Downloadhelper en Adblock Plus zijn bijvoorbeeld bekende extensies om respectievelijk mediabestanden van websites te halen en advertenties te weren. Gelukkig hoeft u Firefox niet meer te herstarten na de installatie van een plug-in. In Chrome was dat al niet nodig. Sterker nog, Googles browser voegt binnen luttele seconden iedere uitbreiding toe. Opera en Safari bieden ieder ook toegang tot een catalogus met interessante uitbreidingen, al is het aanbod wat beperkter.

Voorbeelden extensies

Adblock Plus is een extensie die ervoor zorgt dat reclame op websites niet langer wordt getoond. De werking is heel eenvoudig: reclame wordt, net als alle andere inhoud, getoond aan de hand van een stukje code in de site en deze extensie onderdrukt die code. U kunt de extensie gebruiken voor Chrome, Firefox, Internet Explorer en Safari.

HTTPS Everywhere zorgt ervoor zorgen dat u altijd naar de (beveiligde) https-url van een website gaat, indien deze beschikbaar is. Het surft dus een stuk veiliger en daar merkt u niets van, maar dat is juist de bedoeling.
Geschikt voor: Chrome, Firefox, Opera.

Met Awesome Screenshot maakt u in een handomdraai een schermafbeelding, die u kunt voorzien van pijlen, tekst, cirkels enzovoort. Zo kunt u dus snel duidelijk maken wat u bedoelt. Want een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar een combinatie van de twee brengt de boodschap pas écht goed over.
Geschikt voor: Chrome, Firefox, Safari.

Wachtwoordmanager

Voor bijna elke webdienst heeft u een wachtwoord nodig. Het is vervelend om tijdens ieder bezoek uw wachtwoorden in te typen. Bovendien is een geheugensteuntje wel zo prettig. U kunt natuurlijk voor deze taak een externe tool als LastPass gebruiken, maar alle bekende browsers hebben zelf ook een eenvoudige wachtwoordmanager in huis. U logt ergens in, waarna de browser vraagt om uw wachtwoord op te slaan. De volgende keer dat u de website bezoekt, vult de browser de inlogvelden automatisch in. Internet Explorer heeft als nadeel dat het niet mogelijk is om een overzicht met opgeslagen wachtwoorden op te vragen. U kunt dus niet selectief inloggegevens verwijderen. Chrome heeft wel een dergelijke functie aan boord. In de instellingen kunt u namelijk wachtwoorden beheren. Als u liever niet hebt dat Chrome bepaalde inloggegevens bewaart, klikt u op het kruisje. Ook Firefox heeft een uitgebreide wachtwoordmanager aan boord. In de instellingen bekijkt u opgeslagen wachtwoorden en verwijdert u ze eventueel uit de browser. U stelt naar believen een hoofdwachtwoord in. Bij iedere surfsessie geeft u dan eenmaal het hoofdwachtwoord op, waarna Firefox de deur opent naar alle opgeslagen inloggegevens. Deze optie is bijvoorbeeld te gebruiken indien u niet wilt dat overige gezinsleden toegang hebben tot uw persoonlijke accounts. Ook Opera en Safari beschikken over een eenvoudige wachtwoordmanager.

Extra functies

Browsers onderscheiden zich van elkaar door hun extra functies. Zo kunt u in Opera een turbomodus activeren. De browser laadt dan een gecomprimeerde versie van de website. De ontwikkelaar beweert dat deze functie vooral nut heeft zodra u via een trage verbinding surft, omdat de browser minder dataverkeer hoeft te verwerken. Voorheen had Opera ook een interne bittorrentclient, maar helaas is deze functie uit het programma verwijderd. Daarnaast is ook de geïntegreerde e-mailclient niet langer meer onderdeel van deze browser. Sommige surfprogramma's kunnen overweg met RSS-feeds, zodat u snel nieuwe updates van websites raadpleegt. RSS-feeds waarop u zich abonneert, voegt Firefox toe aan zijn Bladwijzerwerkbalk. Zodra u op de feed klikt, verschijnt een overzicht met alle onderwerpen.

Ook Internet Explorer heeft een geïntegreerde RSS-lezer. Net als in Firefox kunt u de nieuwsupdates vanuit de werkbalk Favorieten laden. Chrome heeft deze functie niet. Veel browsers zijn in staat om een Do Not Track-header naar de servers van bezochte websites te verzenden. Hiermee geeft u aan dat u niet wilt dat adverteerders uw surfgedrag volgen via tracking cookies. Helaas heeft deze functie in de praktijk maar weinig nut, omdat de meeste online advertentiebureaus deze regel aan hun laars lappen. Het heeft dan ook meer zin om tracking cookies door de browser te laten blokkeren. Met Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera en Safari geeft u in de instellingen aan dat u cookies van derden wilt blokkeren. Internet Explorer heeft ten opzichte van andere browsers het voordeel dat het mogelijk is om webpagina's vast te pinnen aan de taakbalk. Favoriete websites zijn op deze manier altijd snel bereikbaar. Een andere handig optie in Chrome is dat het Google Cloudprinter ondersteunt. Hiermee kunt u draadloos printopdrachten naar geschikte afdrukapparaten verzenden.

Mobiele ondersteuning

Hoewel veruit de meeste mensen een Android- of iOS-toestel bezitten, weigert Microsoft om een app van Internet Explorer voor deze veelgebruikte platformen te ontwikkelen. Alleen voor Windows Phone is er een mobiele variant beschikbaar. Dit is een gemiste kans voor Microsoft. Chrome heeft wel een app voor zowel Android als iOS, maar dan weer niet voor Windows Phone. De mobiele versie heeft een aantal functies van zijn grote broer overgenomen. Zo kunt u internationale webpagina's naar het Nederlands laten vertalen, is er ook een privémodus beschikbaar en toont de adresbalk zoeksuggesties. Tot slot kunt u rechtstreeks de desktopversie van websites opvragen, wat vooral handig is, wanneer niet alle informatie op mobiele webpagina's beschikbaar is.

Mozilla heeft de mobiele ondersteuning van Firefox helaas beperkt tot Android. De ontwikkelaar is namelijk van mening dat Apple te veel restricties oplegt, waardoor ze liever geen iOS-versie uitbrengen. Een groot pluspunt is dat u webpagina's eventueel opent in een lezermodus. Op die manier kunt u in een rustige omgeving webartikelen lezen. U activeert optioneel de privémodus wanneer u geen sporen op het toestel wilt achterlaten. Voor de mobiele versie van Firefox zijn veel extensies beschikbaar.

Apple heeft Safari op iedere iPhone, iPad en iPod Touch voorgeïnstalleerd. Deze mobiele browser is degelijk, al zijn er helaas weinig extra functies voorhanden. U kunt wel websites in de privémodus bezoeken en favorieten opslaan. Sinds de introductie van iOS 8 is het daarnaast mogelijk om DuckDuckGo als standaard zoekmachine in te stellen. Deze dienst koppelt geen zoekopdrachten aan een gebruikersprofiel, waardoor u volledig anoniem blijft.

Opera Mini

Opera heeft onder de naam Opera Mini apps van zijn browser ontwikkeld voor drie mobiele platformen, namelijk iOS, Android en Windows Phone. Opera Mini verbruikt weinig mobiele data omdat deze browser bezochte webpagina's comprimeert. Interessant is om te zien dat de app met een percentage aangeeft hoeveel dataverbruik u bespaart. Hoewel de makers claimen dat deze technologie een snelheidswinst oplevert, merkt u daar in de praktijk waarschijnlijk weinig van. Sterker nog, Opera Mini lijkt vergeleken met andere mobiele browsers nogal traag met het openen van websites. Wanneer u de turbomodus uitschakelt, lukt het waarschijnlijk wel om vlot over het web te surfen.

Verder kunt u aangeven in welke kwaliteit u afbeeldingen wilt binnenhalen. Ook hiermee bespaart u op het verbruik van data. Een privémodus is in Opera Mini overigens niet aanwezig. Een leuk extraatje is wel dat er een QR-scanner is ingebouwd.

Browser opschonen

Zodra u een browser start, weten veel websites al wie u bent. Ook laat u tijdens het surfen sporen achter. Met de toets­combinatie Ctrl+Shift+Del voert u een grondige schoonmaak­actie uit in de browser. U kunt zelf bepalen wat u wilt verwijderen, bijvoorbeeld opgeslagen wachtwoorden, cookies en andere privacygevoelige informatie. Afhankelijk van de browser kunt u ook aangeven vanaf welk moment u de schoonmaakactie wilt toepassen, bijvoorbeeld het afgelopen uur, de afgelopen week of sinds het eerste gebruik.

De sneltoets werkt in Chrome, Firefox en Internet Explorer. In Edge (Windows 10) klikt u rechts boven in beeld op de drie stipjes en vervolgens Instellingen > Kies wat u wilt wissen. Safari-gebruikers gaan naar Bewerken > Safari opnieuw instellen.

Als u van tevoren al weet dat u websites gaat bezoeken die u later weer uit uw systeem wilt verwijderen, gebruik dan de privénavigatie van uw browser. U ontvangt wel cookies en instellingen als de geschiedenis worden bewaard, maar uitsluitend zolang uw browser actief is. Sluit u de browser, dan worden alle sporen verwijderd. U activeert de privénavigatie in de meeste browser via de toetscombinatie Ctrl+Shift+P. In Chrome gebruikt u de toetscombinatie Ctrl+Shift+N en in Safari gaat u naar Bewerken > Privémodus.

Reservekopie

Voordat u begint te experimen­teren met schoonmaak­programma's, is het raadzaam een complete backup te maken van uw computer. In elke Windows-versie is dar een andere procedure, maar u kunt ook aan de slag met EaseUS Todo Backup Free. Hiermee maakt u snel een goede backup van alles op uw computer naar een externe harde schijf.

Welke browser?

Hoewel de meeste mensen nog altijd Internet Explorer gebruiken, loopt Microsofts browser al jaren achter de feiten aan. De interface is verouderd en ook op het gebied van snelheid is het niet bepaald een hoogvlieger. Bovendien zijn er nauwelijks synchronisatie-mogelijkheden met mobiele apparaten, omdat apps voor iOS en Android ontbreken. Chrome lijkt de beste browser, op de voet gevolgd door Firefox. Google heeft zijn browser voorzien van voldoende snelheid, gebruiksgemak en uitbreidingsmogelijkheden. Vooral de uitgebreide synchronisatiefunctie met iOS- en Android-toestellen is een sterk punt. De indrukwekkende catalogus met duizenden extensies is natuurlijk ook een meerwaarde. Eigenlijk is het gebrek aan een RSS-lezer het enige nadeel van dit programma, maar dit euvel is op te lossen via een plug-in.

Naast Chrome presenteert Firefox zich als prima browser. De benchmarks vallen vergeleken met Chrome weliswaar iets lager uit, maar het verschil is acceptabel. Voor bezitters van een iOS-apparaat is Mozilla's browser helaas minder interessant, omdat daarvoor geen app beschikbaar is. Andere pluspunten van Firefox zijn het enorme aanbod aan extensies, de synchronisatiefunctie en de flexibele gebruikersomgeving. Opera is momenteel niet meer zo interessant, omdat de unieke functies verloren zijn gegaan. Zo is de e-mail- en bittorrentclient uit het programma verdwenen. Bovendien is de synchronisatiefunctie al ruim een jaar niet actief.