Pagina Menu

Gratis internet browsers

Een internetbrowser (ook webbrowser genoemd) is noodzakelijk om met uw computer te kunnen internetten. De meest populaire is echter nog steeds Internet Explorer van Microsoft. Voor standaardgebruik van het internet voldoet deze browser. Sinds 1 maart 2010 toont Windows een keer een keuzescherm waarbij u ervoor kunt kiezen om direct een andere webbrowser te installeren.

Voor het bekijken van internetpagina’s zijn diverse gratis webbrowsers beschikbaar. Bekende webbrowsers zijn Firefox, Google Chrome, Maxthon, Safari en Opera. Elk heeft zijn eigen plus- en minpunten.

logo_firefox.jpg

Firefox

logo_windows.jpglogo_mac.jpglogo_linux.jpg

Een populaire webbrowser is Firefox. Firefox is opensource software en daarom voor iedereen gratis te downloaden. Het bijzondere aan Firefox is de zeer grote hoeveelheid plugins die u gratis kunt downloaden en die extra functionaliteit aan uw browser toevoegen. Firefox is geschikt voor Windows, Mac OS en Linux. Standaard installeert Firefox in Windows de 32-versie. Er is echter ook een snellere 64-bit variant, die op 64-bit Windows meestal veel sneller draait. Wilt u gebruik kunnen maken van die snellere versie, kijk dan of u 64-bits Windows heeft. Klik daarvoor in Windows Verkenner met de rechter muisknop op Computer en kies Eigenschappen. Heeft u 64-bits Windows, klik dan in de Firefox website https://www.mozilla.org/nl/firefox/new/ niet op de grote groene knop Gratis download maar scroll door. Onderaan kunt u klikken op Firefox voor andere platformen en talen. Kies daar voor Dutch/Nederlands in de kolom Windows 64-bit. Verwijder zonodig wel eerst de 32-bitversie voordat u 64-bit Firefox installeert.

Firefox biedt u de volgende mogelijkheden:

Toetscombinaties

Voor de meeste handelingen die u uitvoert in Firefox, gebruikt u ongetwijfeld de muis. Maar met toetsencombinaties kunt u bepaalde handelingen nét even sneller uitvoeren. U kunt in Firefox een pagina teruggaan met de toetscombinatie Alt + Pijltje Links en een pagina vooruit met Alt + Pijltje Rechts. Een nieuw privévenster opent u met de toetscombinatie Ctrl + Shift + P en een tabblad dat u per ongeluk hebt gesloten, haalt u weer terug met de toetscombinatie Ctrl + Shift + T.

Tekst inzoomen

Als u in Firefox inzoomt op een pagina, wordt alles groter. Vanuit eerdere versies bent u misschien gewend dat alleen de tekst groter wordt. Dat is nog steeds mogelijk. Klik in het menu op Beeld, kies Zoomen en selecteer de optie Alleen tekst zoomen. Als u nu inzoomt, wordt alleen de tekst vergroot. Afbeeldingen behouden hun normale grootte.

Geschiedenis

U wilt iemand een webpagina laten zien en klapt het volledige menu met uw geschiedenis uit. Daar staan misschien websites tussen die een ander niets aan gaan. U kunt natuurlijk overschakelen op privémodus om sites te bezoeken die niet geschikt zijn voor vreemde ogen. Als u dit niet hebt gedaan, is het mogelijk om bepaalde items uit de geschiedenis te verwijderen, zodat ze op onhandige momenten niet opduiken. Klik daarvoor op het pijltje naast de adresbalk, ga met de pijltjestoetsen naar beneden tot u iets in de geschiedenis ziet staan wat niet voor andermans ogen is bedoeld, vervolgens drukt u op de Delete-toets.

Favorieten (bladwijzers) importeren

Bovenin de taakbalk, naast het zoekscherm vindt u de functie View history, saved bookmarks, and more. Als u hierop klikt, krijgt u een dropdown-menu met opties. Als u klikt op Bladwijzers krijgt u een apart scherm te zien met al uw bladwijzers.

In Firefox kunt u uw Favorieten (Bladwijzers) importeren vanuit het menu met favorieten. U kunt vanuit iedere pagina naar deze optie met de sneltoetsen Ctrl + Shift + B. Bovenin staat een nieuw menu, genaamd Uw bladwijzers importeren en een reservekopie maken. Klik daarop, en kies voor Bladwijzers exporteren naar HTML. U moet nu een html-bestand met de bladwijzers ergens opslaan. Kies voor een plek waar het bestand makkelijk terug kunt vinden, bijvoorbeeld Mijn Documenten of het bureaublad.

Muisloos scrollen

U kunt scrollen zonder uw muis aan te raken. Wanneer u op de spatieblak drukt, scrolt Firefox precies een 'pagina' verder, oftewel het scrollen stopt precies op het moment dat het gedeelte van de pagina dat zojuist onderaan het scherm stond, nu bovenaan het scherm staat. Als u terug naar boven wilt scrollen drukt u op Shift + Spatiebalk. Met Ctrl + End scrolt u helemaal naar beneden en met Ctrl + Home naar boven.

Pagina delen

U kunt webpagina's direct delen via social media, zonder daarvoor een add-on te installeren. In nieuwere versies van Firefox lijkt deze functie weer te zijn uitgeschakeld, maar u kunt die eenvoudig terug halen. Klik op het pictogram Open menu rechts boven (de drie liggende streepjes) en vervolgens op Aanpassen onderin. U kunt nu het uiterlijk van Firefox aanpassen. Sleep het pictogram met het papieren vliegtuigje naar de adresbalk en klik vervolgens op Aanpassen sluiten. Wanneer u nu op een pagina bent die u wilt delen, klikt u links boven op het papieren vliegtuigje en vervolgens op het plusteken om het sociale netwerk van uw keuze toe te voegen. U moet natuurlijk wel inloggen bij het sociale netwerk, omdat u Firefox toestemming moet geven om gegevens op de sociale netwerken te plaatsen. Voortaan is delen een kwestie van klikken op het papieren vliegtuigje en vervolgens op het pictogram van het sociale netwerk waarmee u het wilt delen.

Download alle afbeeldingen
download-kids.jpg

Mocht u in Firefox een afbeelding die u op een webpagina ziet, niet kunnen opslaan, dan is dit via een omweg toch mogelijk. U kunt langs die weg ook snel alle afbeeldingen op een webpagina opslaan. Klik in het menu op Extra en kies Pagina-info. Klik vervolgens op de knop Media. U ziet nu een lijst met alle mediabestanden op de website. Door op een regel te klikken, ziet u een voorbeeld van de afbeelding. Selecteer de afbeeldingen die u wilt opslaan en gebruik Ctrl om meerdere bestanden te selecteren. Klik op Opslaan als om de bestanden in een map op te slaan.

Invoegtoepassingen saneren

De uitbreidingen voor Firefox heten 'Add-ons'. U vindt en installeren add-ons via een klik op de knop rechts boven met de drie streepjes. Klik in het opengeklapte menu op Add-ons en dan (links) op Add-ons verkrijgen. U ziet al een aantal mogelijkheden. Rol helemaal naar beneden en klik op de knop Bekijk meer addons! voor een totaaloverzicht. Via het zoekveld rechts boven aan de pagina kunt u zoeken naar meer uitbreidingen. Heeft u iets van uw gading gevonden, klik dan op Toevoegen aan Firefox en u bent klaar. Uitschakelen of verwijderen van een add-on kan via de Add-on beheerder; beschikbare add-ons vindt u onder Extensies.

Overbodige invoegtoepassingen en te veel 'handige extra's' voor Firefox doen soms meer kwaad dan goed. Teveel werkbalken maken het browserscherm klein en 'add-ons' kunnen het surfgedrag vertragen. Loop de invoeg­toepassingen van uw browser kritisch na en schakel uit wat u niet gebruikt. Verwijderen is niet per se nodig.

Opdracht about:config

Misschien bent u nog niet bekend met de opdracht about:config in de adresbalk. Hiermee krijgt u toegang tot alle verborgen Firefox-instellingen en kunt u de browser nog beter instellen dan al mogelijk is via de standaardopties. Helaas zijn de opties erg cryptisch omschreven. Dankzij het tooltje ConfigFox wordt dit een stuk vereenvoudigd, al kunnen beginners dit gereedschap beter niet gebruiken omdat bepaalde basiskennis nog steeds vereist is. De instellingen zijn onderverdeeld in hoofdcategorieën waarin u kunt grasduinen, bijvoorbeeld Privacy, Startup en Tweaks. In die rubrieken vindt u de instellingen. Die past u aan door een vinkje te plaatsen (of te verwijderen). Wees voorzichtig met instellingen waarvan u niet weet waarvoor ze dienen.

Firefox herstellen

De reset-optie van Firefox vindt u als volgt: open het Firefox-menu (de knop ≡) > Help (met het vraagteken) > Probleem­oplossings­informatie > Firefox vernieuwen > Firefox opfrissen. U kunt ook de SHIFT-toets indrukken op het moment dat u Firefox start, in het dan getoonde venster kunt u Firefox in de veilige modus starten. Heeft het resetten niet het gewenste resultaat, activeer dan eerst de veilige modus van Firefox met de optie Herstarten met uitgeschakelde add-ons in het helpmenu. Is het probleem dan nog niet opgelost? Open dan vanuit de Windows Verkenner de locatie C:\Gebruikers\inlognaam\AppData\Roaming\Mozilla en verwijder de submap Firefox.

logo_chrome.gifGoogle Chrome

logo_windows.jpglogo_mac.jpglogo_android.jpglogo_ios.jpg

Chrome valt vooral op door het zeer strakke design met weinig overbodige knoppen of versieringen. Daarnaast start de browser snel op. U kunt gratis apps toevoegen aan Google Chrome via de Chrome Web Store. In dezelfde store kunt u ook sjablonen downloaden waarmee u het uiterlijk van de browser kunt aanpassen. Wanneer u zich aanmeldt bij de Chrome-browser of een Chromebook, worden uw bladwijzers, tabbladen, geschiedenis en andere browser voorkeuren opgeslagen en gesynchroniseerd met uw Google-account. Gebruikt u Chrome op een andere computer dan zijn uw opgeslagen instellingen beschikbaar op die computer. Aanmelden bij Chrome maakt ook het gebruik van Google-diensten als Gmail, YouTube en Maps makkelijker omdat u over het algemeen maar één keer op Google hoeft in te loggen.

Google Chrome is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Daarnaast zijn er ook mobiele apps beschikbaar voor Android en iOS.

Snel zoeken

Wilt u van een woord of zin in een webpagina snel de betekenis weten of daarover meer informatie willen, dan kunt u uiteraard een extensie installeren om de betekenis van het woord direct op te zoeken door erop te klikken. Maar in Chrome kan het sneller. Selecteer het woord (of de groep woorden) waarvan je meer wilt weten. Sleep die selectie naar het pictogram voor een nieuw tabblad bovenin, automatisch wordt voor die selectie een zoekopdracht uitgevoerd.

Dat snel zoeken kan nog anders. Selecteer het woord of de groep woorden, klim met de rechter muisknop op de selectie en kies de optie Zoeken bij Google op. Het resultaat komt in een nieuw tabblad (werkt ook in Firefox).

Dan kan in Chrome ook met plaatjes:
Klik met de rechter muisknop op de afbeelding en kies de opties Afbeelding zoeken in Google. Dezelfde of vergelijkbare afbeeldingen verschijnen in de zoekresultaten op een nieuw tabblad. Ook handig als je de oorspronkelijk afbeelding zoekt of een groter beter exemplaar.

Google Chrome heeft de volgende kenmerken:

Irritante overlays uitschakelen in Chrome
chromeknopoverlay.png

Ooit waren pop-ups de irritantste ontwikkeling op internet, tegenwoordig zijn het overlays. Dat zijn schermen die zich over een website positioneren en u vragen om bijvoorbeeld lid te worden van een nieuwsbrief. U denkt dat het niet zo moeilijk is om een overlay weg te klikken en vervolgens gewoon naar de gewenste site te gaan. Dat klopt, ware het niet dat steeds meer sites de knop voor het sluiten heel goed weten te verbergen, waardoor u per ongeluk op een advertentie of een andere optie klikt.

Om die reden is BehindTheOverlay ontwikkeld, een extensie voor Chrome, waarmee u niet meer afhankelijk bent van de sluitknoppen die makers inbouwen in de overlays. U vindt de extensie in de Chrome Web Store en u betaalt er niets voor. Wanneer u de extensie hebt geïnstalleerd, is de functie direct beschikbaar. U hoeft daar uw browser dus niet voor af te sluiten. Er verschijnt een knop rechtsboven - een enigszins onduidelijk vierkantje met rode kleuren. Dit is de knop die u voortaan gebruikt om overlays mee af te sluiten. Zodra u op een pagina komt en er verschijnt ineens zo'n paginagrote overlay in beeld, zoek dan niet meer naar een kruisje of het woord 'sluiten'. Druk op de knop rechtsboven en de overlay wordt gesloten.

Chrome-schoonmaak

Soms kan de browser Chrome haperen, vastlopen of treden er andere problemen op. Dit is vooral vervelend als u niet snel zelf de oorzaak van de problemen kunt achterhalen en oplossen. Chrome Cleanup Tool is een klein programmaatje van Google om vage problemen op te lossen. In tegenstelling tot vergelijkbare programma's van bijvoorbeeld Norton of Adobe, zal Chrome Cleanup Tool de browser niet verwijderen.

Chrome Cleanup Tool gaat op zoek naar bekende boosdoeners en pakt die vervolgens aan. Ook wordt de browser hersteld naar de standaardinstellingen. Chrome Cleanup Tool kan veel problemen oplossen, maar is niet in staat om diepgewortelde spyware te verwijderen. Hiervoor raadt Google aan om gespecialiseerde software te gebruiken.

letop.png

Chrome Cleanup Tool is alleen nodig als je problemen hebt met de browser. Als Chrome goed werkt, geldt het bekende: 'Wat niet stuk is, hoef je niet te repareren.'

Chrome opschonen

Helaas raakt ook deze browser snel vervuild met allerlei rommel, waardoor webpagina's slomer openen. Om Chrome schoon te maken doet u het volgende. Klik rechts boven op Google Chrome aanpassen en beheren (pictogram met drie strepen). Kies in het menu voor Instellingen. Selecteer onder Bij opstarten de optie Een specifieke pagina of een reeks pagina's openen en klik daarachter op Pagina's instellen. Ongewenste startpagina's verwijdert u door achter het webadres op het kruisje te klikken.

Voer de url in van de startpagina waarmee u Chrome wilt opstarten en bevestig met OK. Werkbalken in Chrome zijn meestal extensies die stiekem in de browser zijn geïnstalleerd. U verwijdert ze als volgt. Navigeer naar Google Chrome aanpassen en beheren / Extra / Extensies. Klik achter de ongewenste uitbreiding op het pictogram met de afvalemmer en kies voor Verwijderen. Kijk gelijk alle uitbreidingen even na. Hoe minder actieve extensies Chrome bevat, hoe sneller de browser functioneert.

Herstellen Chrome

Chrome herstelt u via het Chrome-menu (de knop ︙) > Instellingen > Geavanceerde instellingen weergeven > Instellingen resetten. Schakel de optie Help Google Chrome beter te maken door de huidige instellingen te melden uit en sluit af met de knop Resetten. Als u met uw Google-account had ingelogd op Chrome dan zijn uw persoonlijke instellingen na opnieuw inloggen bewaard.

letop.pngStart Chrome niet op, opendan de browser in de incognito-modus. Hiervoor klikt u met rechts op de Chrome-snelkoppeling > Eigenschappen, tabblad Snelkoppeling, voeg bij Doel aan het einde de tekst “  -incognito” toe (bijvoorbeeld: C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe -incognito, let op de spatie vóór het streepje).

brave_icon_shadow_300px.png

logo_windows.jpglogo_mac.jpglogo_ios.jpgBrave

De browser Brave is gebaseerd op Chromium. Maar in tegenstelling tot Chrome is Brave gericht op privacy en veiligheid. De voornaamste voorzieningen hiervoor zijn:

Het meest in het oog springend in Brave is de ingebouwde advertentie­blokker. Die staat standaard ingeschakeld. Herhaaldelijk worden advertentie­netwerken gehackt voor de verspreiding van malware. Daar hoeft u zich bij Brave dus weinig zorgen om te maken, omdat advertenties worden geweerd. In Brave kunt u trackers, advertenties, cookies en scripts blokkeren door schilden omhoog te doen. Klik rechts boven op de oranje leeuw (het logo van Brave) en u ziet de schilden die u per website kunt instellen. Na een klik op Geavanceerde instellingen kunt u ervoor kiezen scripts, phishing en malware te blokkeren en beveiliging tegen fingerprinting aan te zetten. Bovendien ziet u een optie om via de ingebouwde HTTPS Everywhere extensie zoveel mogelijk HTTPS te gebruiken, waardoor browsegegevens, bijvoorbeeld bij invulformulieren, niet zo gemakkelijk gekaapt kunnen worden. Rechts bovenin vindt u icoontje met een leeuw en het aantal geblokkeerde trackers. Als u hierop klikt, krijgt u te zien wat er allemaal geblokkeerd wordt. Maar de keerzijde is, hoe hoger u de beveiliging en privacy instelt met de schilden hoe meer problemen u kunt krijgen met de werking van websites, bijvoorbeeld zonder scripts werken veel websites niet goed. Kies als zoekmachine in Brave bij voorkeur voor Startpage of DuckDuckGo. Dat stelt u in onder het Driestreepjesmenu > Instellingen > Zoeken. Want als u de Google zoekmachine gebruikt, doet u uw privacy-voordeel teniet.

brave.png

Bij iedere pagina ziet u hoe Brave u heeft
beschermd tegen trackers en advertenties

 

Microsoft en Google staan toe dat via hun browser trackers worden geinstalleerd. Die trackers volgen alles wat u doet, de verkregen informatie wordt opgeslagen en vervolgens krijgt u reclames te zien die op u zijn afgestemd. Maar die gegevens kunnen ook verkocht worden aan derde partijen.

Er zijn veel websites die geen geld verdienen aan de verkoop van een product, maar wel een duidelijke meerwaarde hebben voor bezoekers. Denk bijvoorbeeld aan nieuwswebsites, videowebsites en social media. Voor veel van deze websites is het lastig om geld te verdienen, omdat zij informatie bieden waar geen directe betaling tegenover staat. Deze websites verdienen vaak geld door advertenties van derde partijen op hun websitete te tonen. Per view of click ontvangen zij dan een kleine vergoeding.

Dit business model is nadelig voor beide partijen: de website wordt gedwongen om (vaak) advertenties te tonen, die afbreuk doen aan het aanzien van de website en de gebruiker wordt geconfronteerd met hinderlijke advertenties. Als gevolg daarvan zijn veel gebruikers adblockers gaan gebruiken. Een adblocker is een extensie voor een browser. Die uitbreiding blokkeert advertenties, zodat de gebruiker ze niet meer ziet. Het nadeel is dat het de websites van hun inkomsten berooft. Want zij krijgen alleen betaald wanneer een advertentie daadwerkelijk wordt getoond.

Nieuw verdienmodel

Bitcoin maakt gebruik van een nieuw verdienmodel. Betalingen vinden rechtstreeks tussen twee partijen plaats en ook kleine betalingen worden mogelijk (via lightning). Brave bouwt daartoe een bitcoinwallet in de browser. Een gebruiker kan op die manier in de browser zijn saldo opladen met bitcoin. Vervolgens kan de gebruiker kiezen welke websites kleine betalingen mogen ontvangen (bedragen minder dan één tiende eurocent). De browser kan die bedragen automatisch versturen op basis van de hoeveel tijd die een gebruiker op een website blijft.

U kunt geld verdienen door speciale advertenties uit het Brave netwerk toe te laten. U krijgt daarvoor betaald in de crypto­currency BAT (Basic Attention Token). Wie aangeeft advertenties te willen ontvangen, kan zo zelf bepalen bij welke uitgever de advertentie euro's terecht komen. Op die manier stelt Brave websites in staat om inkomsten te genereren door automatisch microbetalingen van gebruikers te ontvangen.

De Brave Browser is snel. Dat komt door al de geblokkeerde elementen en de Chromium-motor waar ook Google’s Chrome browser en Opera ook op draaien. Bij iedere pagina krijgt u ook te zien hoeveel tijd u heeft bespaard bij het laden. De gemiddelde internetter zal mogelijk weinig verschil merken, maar het blokkeren van advertenties en trackers is het een groot voordeel.

De browser heeft bijna alles aan boord wat u van een browser verwacht. U kunt bladwijzers importeren en browsegegevens wissen na het afsluiten. Brave heeft een functie om autoplay uit te schakelen. Brave is eveneens beschikbaar voor de Mac, Linux, Android en iOS, inclusief synchronisatie. Een nadeel is misschien dat er nog niet veel extensies voor zijn, maar dat aantal groeit.

logo_maxthon.jpgMaxthon

logo_windows.jpglogo_mac.jpglogo_android.jpglogo_ios.jpg

Maxthon is een gratis webbrowser voor Windows en Mac besturingssystemen. U kunt de browser ook installeren op mobiele apparaten die draaien op Android of iOS. Voor de iPad en Android tablets is een aparte HD app beschikbaar die op deze tablets is afgestemd.

Op alle apparaten waarop u Maxthon installeert kunt u uw bladwijzers bereiken. De ontwikkelaars richten zich op het verbeteren van de snelheid en de stabiliteit van de browser. Net als de andere grote browsers beschikt Maxthon over een marktplaats waar u gratis extensies en interfaces kunt zoeken en installeren.

Maxthon heeft de volgende kenmerken:

logo_safari.jpgSafari browser

logo_windows.jpglogo_mac.jpglogo_ios.jpg

Safari is de gratis internetbrowser van Apple. Safari wordt standaard meegeleverd als u een Apple PC aanschaft. Deze browser is ook gratis te downloaden door Windows PC gebruikers. Sinds juli 2012 is echter de link vanaf de Safari productpagina van Apple verwijderd. Het lijkt erop dat Apple gestopt is met de ontwikkeling van Safari voor Windows: de nieuwste versie van Safari is niet voor Windows-gebruikers beschikbaar en alle links naar de Windows-variant zijn van de Apple-website verdwenen. De nieuwste versie van deze browser werkt alleen onder Mac OS X.

Safari beschikt over een aantal handige functies die standaard meegeleverd worden zoals “Private Browsing” om uw internetactiviteiten niet op te slaan. Apple claimt zelf dat Safari websites sneller laadt dan bijvoorbeeld Firefox en Internet Explorer.

Safari biedt u een aantal mogelijkheden
Nadelen van Safari

Aan elke browser zitten wat nadelen, dus ook aan Safari. Hieronder een rijtje met de nadelen ten opzichte van de andere browsers.

Herstellen Safari

De browser Safari is te resetten via de optie Bewerken (via de ALT-toets of via het tandwieltje rechts boven) > Safari opnieuw instellen > Opnieuw instellen.

logo_opera.jpgOpera

logo_windows.jpglogo_mac.jpglogo_linux.jpglogo_android.jpglogo_ios.jpg

Opera biedt uitgebreide mogelijkheden waaronder een ingebouwde torrentapplicatie en de mogelijkheid om een website te laten voorlezen. Vanaf versie 11 ondersteunt Opera de installatie van extensies waarmee u de functionaliteit nog verder kunt uitbreiden. Opera beschikt over een Speed Dial, een overzichtsscherm van uw favoriete websites. Een bekend idee, maar veel kleurrijker en beter aan te passen dan in andere browsers. De miniaturen zijn groter en de aangepaste achtergrond mooier; een aantrekkelijkere startpagina dan de standaard van Chrome.

stash.jpg

Wilt u een pagina later lezen? Voeg ‘m toe aan uw Stash

 

 

 

Twee unieke eigenschappen van de Opera Speed Dial zijn de functies Stash en Discover. De eerste is een tijdelijke lade voor uw favorieten. u plaatst daarin pagina’s om die later te lezen. Het is een functie in de stijl van de app Pocket, maar dan geïntegreerd in de browser. Zonder dat u er extensies voor nodig hebt.

 

discover.jpg

Discover is als een kiosk op de startpagina van uw browser

 

 

 

 

 

 

Discover daarentegen is een selectie van het nieuws uit verschillende bronnen, perfect om snel even bij te lezen over wat er gebeurt in de wereld. U vindt er typische categorieën als economie, gezondheid, sport en technologie, en u kunt oneindig door scrollen; onderaan het overzicht wordt gewoon meer nieuws ingeladen.

opera-turbo.jpg

Schakel Opera Turbo in voor maximale browsesnelheid

 

 

 

Voor mensen met een langzame verbinding is Opera Turbo een uitkomst. Hoe kan Turbo zo snel websites laden met een trage verbinding? Dat doet de browser door plaatjes en andere bestanden te comprimeren. Het resultaat is dat websites tot wel 80% sneller worden ingeladen met minimaal kwaliteitsverlies. U activeert die funcie als volgt: Klik op het Opera pictogram links boven. In het menu dat zich dan opent, klikt u op Opera turbo.

Opera is geschikt voor Windows, Mac en Linux besturingssystemen. Daarnaast ontwikkelt Opera ook een browser voor mobiele telefoons.

Opera biedt u verder nog de volgende mogelijkheden:

Herstellen Opera

Opera kunt u alleen vanuit de Windows Verkenner herstellen. Open hiervoor de locatie C:\Gebruikers\inlognaam\AppData\Roaming\Opera Software\Opera Stable en verwijder het bestand operaprefs.ini.

logo_wyzo.jpgWyzo

logo_windows.jpglogo_mac.jpglogo_linux.jpg

Wyzo is een gratis webbrowser gebaseerd op Firefox. De software onderscheidt zich van andere browsers door de geïntegreerde BitTorrent-client en downloadversneller.

Wyzo heeft de volgende kenmerken:

Velen zijn niet enthousiast over deze browser. Veel add-ons werken niet. Het enige pluspunt is de geïntegreerde oplossing voor torrent-bestanden en de downloadaccelerator. Omdat deze twee add-ons ook verkrijgbaar zijn voor Firefox, is het nut van overstappen twijfelachtig.

logo_sleipnir.jpgSleipnir

logo_windows.jpglogo_mac.jpglogo_android.jpglogo_ios.jpg

Sleipnir is een gratis browser voor Windows en Mac computers. Deze browser is vooral populair in Japan waar die ook ontwikkeld wordt. De browser heeft functies die de browser misschien ook voor u interessant kunnen maken.

Linkt naadloos web-apps met smartphone-apps

 

 

De meest opvallende functie is dat u een app kunt installeren op uw iPhone of Android smartphone en die kunt koppelen aan de browser op uw computer. In de Sleipnir browser voor Windows en Mac wordt van telefoonnummers automatisch een snelkoppeling gemaakt. Wanneer u op een telefoonnummer klikt dan wordt een pushbericht naar uw telefoon verzonden zodat u direct met dit nummer kunt bellen zonder het eerst te hoeven intoetsen. Ook kunt u op dezelfde manier een link naar internetpagina's of een willekeurig geselecteerde tekst naar uw mobiel versturen. Informatie die u op uw desktop bekijkt, kunt u met een klik naar uw smartphone verzenden en verbinden met telefoon/kaart/browser en andere smartphone-apps.

In Sleipnir kunt u naadloos toegang krijgen tot een aantal web-apps, zoals Twitter, Facebook en Dropbox ofwel vanaf uw desktop of vanaf uw smartphone. Delen, opslaan in de cloud, later lezen, via de geïntegreerde interface.

Perfect ontworpen voor Touch gebruik
sleipnir6.jpg

 

 

 

 

Sleipnir heeft de evolutie van de browser een stuk vooruit gebracht met een aantal innovaties, zoals tabbladbewerkingen met behulp van tabbladgebaren en een lay-out die perfect geschikt is voor modern browsen.

De betrouwbare weergave en de snelheid van de Webkit-basis helpen ook alledaags browsen te verbeteren.

Sleipnir heeft de volgende kenmerken:

logo_yahoo.jpgYahoo! Axis

logo_windows.jpglogo_mac.jpglogo_ios.jpglogo_linux.jpg

Yahoo! Axis wordt aangeboden door Yahoo!. Het zoeken in Yahoo! Axis is makkelijker dan in andere browsers omdat de zoekopdrachten in hetzelfde venster als geopende webpagina's worden weergegeven. U hoeft dus niet steeds terug naar de zoekmachine om een zoekopdracht uit te voeren. Voor iPhone en iPad is Yahoo! Axis beschikbaar als losse app. Voor de browsers Internet Explorer, Google Chrome, Firefox en Safari kunt u een plugin installeren om van Yahoo! Axis gebruik te maken.

De pc-versie van Axis is geen zelfstandige browser, maar in feite een plug-in van uw standaardbrowser. Yahoo! heeft namelijk plug-ins ontwikkeld voor Internet Explorer, Chrome, Firefox en Safari. De mobiele versie werkt wél zelfstandig.

Zoeken
axisklein.png

Ook voor het vinden van afbeeldingen maakt u gebruik van deze plug-in

 

Na de installatie van de plug-in, is er linksonder een permanent zoekvenster zichtbaar. Gaat u met de muisaanwijzer in het zoekvenster staan, dan ziet u een overzicht van populaire zoektermen en het laatste nieuws dat hieraan is gerelateerd. Overigens zijn deze berichten Engelstalig en duurt het soms een tijdje voordat Axis de berichten laadt.

Bij zoekopdrachten opent Axis geen nieuw tabblad met resultaten. In plaats daarvan verschijnt onder in de browser een strip met voorbeeld weergaven. Via de pijltjes knoppen aan de zijkant bekijkt u alle gevonden websites. Hierdoor is het niet nodig om nieuwe webpagina's te openen. Dat werkt een stuk vlotter vergeleken met Google. Deze bekende zoekmachine geeft namelijk standaard slechts tien resultaten per pagina weer. Jammer is dat u de voorbeeld weergave niet kunt vergroten. Het is daarom lastig om vooraf in te schatten of een website de moeite waard is. De lijst met zoekresultaten blijft tijdens surfsessies beschikbaar, zodat u niet meer op de terug-knop hoeft te klikken. Handig, want u hebt dus altijd de meest recente zoekresultaten bij de hand. Verder komt Yahoo! tijdens het typen van trefwoorden met suggesties op de proppen.

Startpagina

U slaat via het sterretje een website eenvoudig op als favoriet. Het grijze label rechtsboven geeft toegang tot een eenvoudige manager met alle favorieten. U kunt categorieën toevoegen, zodat u op ieder moment de gewenste websites over bepaalde onderwerpen raadpleegt. Dit werkt allemaal goed, hoewel de wachttijden soms hinderlijk lang zijn.

Favorieten en recente zoekopdrachten kunnen gesynchroniseerd worden tussen alle verschillende apparaten waarop u Yahoo! Axis gebruikt. U moet dan wel inloggen met een Facebook-, Yahoo- of Google-account.

Als u met uw browser cookies van derden blokkeert, werkt de functie niet goed. Gaat u met deze plug-in aan de slag, zorg er dan in ieder geval voor dat u alle cookies accepteert. Hoewel de zoekfunctie van deze alternatieve browser redelijk bevalt, is het jammer dat Yahoo! niet de moeite heeft genomen om er echt een zelfstandige browser van te maken. Daarnaast wekt de trage reactietijd soms irritatie op.

Voor de iPad en iPhone heeft Yahoo! een app van Axis ontwikkeld, waarmee u in een eigen omgeving op internet surft. Deze applicatie is helaas niet in de Nederlandse App Store beschikbaar. Onbegrijpelijk. Al met al kunnen we dus stellen dat Yahoo! een interessant browserconcept zelfstandig de nek om heeft gedraaid.

Yahoo! Axis heeft verder nog de volgende kenmerken:

Maar minpunten zijn er ook:

Wachtwoordmanager

Voor bijna elke webdienst heeft u een wachtwoord nodig. Het is vervelend om tijdens ieder bezoek uw wachtwoorden in te typen. Bovendien is een geheugensteuntje wel zo prettig. U kunt natuurlijk voor deze taak een externe tool als LastPass gebruiken, maar alle bekende browsers hebben zelf ook een eenvoudige wachtwoordmanager in huis. U logt ergens in, waarna de browser vraagt om uw wachtwoord op te slaan. De volgende keer dat u de website bezoekt, vult de browser de inlogvelden automatisch in. Internet Explorer heeft als nadeel dat het niet mogelijk is om een overzicht met opgeslagen wachtwoorden op te vragen. U kunt dus niet selectief inloggegevens verwijderen. Chrome heeft wel een dergelijke functie aan boord. In de instellingen kunt u namelijk wachtwoorden beheren. Als u liever niet hebt dat Chrome bepaalde inloggegevens bewaart, klikt u op het kruisje. Ook Firefox heeft een uitgebreide wachtwoordmanager aan boord. In de instellingen bekijkt u opgeslagen wachtwoorden en verwijdert u ze eventueel uit de browser. U stelt naar believen een hoofdwachtwoord in. Bij iedere surfsessie geeft u dan eenmaal het hoofdwachtwoord op, waarna Firefox de deur opent naar alle opgeslagen inloggegevens. Deze optie is bijvoorbeeld te gebruiken indien u niet wilt dat overige gezinsleden toegang hebben tot uw persoonlijke accounts. Ook Opera en Safari beschikken over een eenvoudige wachtwoordmanager.

Extra functies

Browsers onderscheiden zich van elkaar door hun extra functies. Zo kunt u in Opera een turbomodus activeren. De browser laadt dan een gecomprimeerde versie van de website. De ontwikkelaar beweert dat deze functie vooral nut heeft zodra u via een trage verbinding surft, omdat de browser minder dataverkeer hoeft te verwerken. Voorheen had Opera ook een interne bittorrentclient, maar helaas is deze functie uit het programma verwijderd. Daarnaast is ook de geïntegreerde e-mailclient niet langer meer onderdeel van deze browser. Sommige surfprogramma's kunnen overweg met RSS-feeds, zodat u snel nieuwe updates van websites raadpleegt. RSS-feeds waarop u zich abonneert, voegt Firefox toe aan zijn Bladwijzerwerkbalk. Zodra u op de feed klikt, verschijnt een overzicht met alle onderwerpen.

In Firefox kunt u de nieuwsupdates vanuit de werkbalk Favorieten laden. Chrome heeft deze functie niet. Veel browsers zijn in staat om een Do Not Track-header naar de servers van bezochte websites te verzenden. Hiermee geeft u aan dat u niet wilt dat adverteerders uw surfgedrag volgen via tracking cookies. Helaas heeft deze functie in de praktijk maar weinig nut, omdat de meeste online advertentie­bureaus deze regel aan hun laars lappen. Het heeft dan ook meer zin om tracking cookies door de browser te laten blokkeren. Met Firefox, Chrome, Opera en Safari geeft u in de instellingen aan dat u cookies van derden wilt blokkeren. Edge in Windows 10 heeft ten opzichte van andere browsers het voordeel dat het mogelijk is om webpagina's vast te pinnen aan de taakbalk. Favoriete websites zijn op deze manier altijd snel bereikbaar. Een andere handige optie in Chrome is dat het Google Cloudprinter ondersteunt. Hiermee kunt u draadloos printopdrachten naar geschikte afdrukapparaten verzenden.

Mobiele ondersteuning

Chrome heeft een app voor zowel Android als iOS, maar niet voor Windows Phone. De mobiele versie heeft een aantal functies van zijn grote broer overgenomen. Zo kunt u internationale webpagina's naar het Nederlands laten vertalen, is er ook een privémodus beschikbaar en toont de adresbalk zoeksuggesties. Tot slot kunt u rechtstreeks de desktopversie van websites opvragen, wat vooral handig is, wanneer niet alle informatie op mobiele webpagina's beschikbaar is.

Mozilla heeft de mobiele ondersteuning van Firefox beperkt tot Android. De ontwikkelaar is namelijk van mening dat Apple te veel restricties oplegt, waardoor ze liever geen iOS-versie uitbrengen. Een groot pluspunt is dat u webpagina's eventueel opent in een lezermodus. Op die manier kunt u in een rustige omgeving webartikelen lezen. U activeert optioneel de privémodus wanneer u geen sporen op het toestel wilt achterlaten. Voor de mobiele versie van Firefox zijn veel extensies beschikbaar.

Apple heeft Safari op iedere iPhone, iPad en iPod Touch voor geïnstalleerd. Deze mobiele browser is degelijk, al zijn er helaas weinig extra functies voorhanden. U kunt wel websites in de privémodus bezoeken en favorieten opslaan. Sinds de introductie van iOS 8 is het daarnaast mogelijk om DuckDuckGo als standaard zoekmachine in te stellen. Deze dienst koppelt geen zoekopdrachten aan een gebruikersprofiel, waardoor u volledig anoniem blijft.

Opera Mini

Opera heeft onder de naam Opera Mini apps van zijn browser ontwikkeld voor drie mobiele platformen, namelijk iOS, Android en Windows Phone. Opera Mini verbruikt weinig mobiele data omdat deze browser bezochte webpagina's comprimeert. Interessant is om te zien dat de app met een percentage aangeeft hoeveel dataverbruik u bespaart. Hoewel de makers claimen dat deze technologie een snelheidswinst oplevert, merkt u daar in de praktijk waarschijnlijk weinig van. Sterker nog, Opera Mini lijkt vergeleken met andere mobiele browsers nogal traag met het openen van websites. Wanneer u de turbomodus uitschakelt, lukt het waarschijnlijk wel om vlot over het web te surfen.

Verder kunt u aangeven in welke kwaliteit u afbeeldingen wilt binnenhalen. Ook hiermee bespaart u op het verbruik van data. Een privémodus is in Opera Mini overigens niet aanwezig. Een leuk extraatje is wel dat er een QR-scanner is ingebouwd.

Browser opschonen

Tijdens het surfen bewaart uw webbrowser, tot zo'n drie weken terug, allerlei gegevens, zoals tijdelijke internetbestanden en formulieren die u ooit hebt ingevuld. De browser houdt ook bij welke websites u de laatste tijd heeft bezocht. Om deze internetpagina’s op een later tijdstip weer snel te kunnen laden, slaat de browser kopieën van internetbestanden (webpagina’s, afbeeldingen en media) op. Uit privacy overwegingen of om schijfruimte te winnen kunt u de browser­geschiedenis verwijderen. De meeste schoonmaak­programma's kunnen dat, maar het kan ook direct vanuit uw webbrowser. In Firefox kiest u Alle huidige geschiedenis wissen, of Aangepaste instellingen gebruiken voor geschiedenis via het menu Extra. Google Chrome-gebruikers klikken op het gereedschaps­icoontje en kiezen Browser geschiedenis wissen. Safari-gebruikers gaan naar Bewerken > Safari opnieuw instellen. In Edge (Windows 10) klikt u rechts boven in beeld op de drie stipjes en vervolgens Instellingen > Kies wat u wilt wissen.

let opAls u meerdere webbrowsers gebruikt, is het de moeite waard om de toetscombinatie Shift-Ctrl-Del te onthouden om uw sporen op het web te wissen. De toetscombinatie werkt in de meeste bekende browsers, (Safari gebruikt de toetscombinatie Ctrl+Alt+E). Er verschijnt een keuzescherm waarin u kunt aangeven welke gegevens u wilt verwijderen. U kunt zelf bepalen wat u wilt wissen, bijvoorbeeld opgeslagen wachtwoorden, cookies en andere gevoelige informatie. Afhankelijk van de browser kunt u ook aangeven vanaf welk moment u de schoonmaakactie wilt toepassen, bijvoorbeeld het afgelopen uur, de afgelopen week of sinds het eerste gebruik.

Als u van tevoren al weet dat u websites gaat bezoeken die u later weer uit uw systeem wilt verwijderen, gebruik dan de privénavigatie van uw browser. U ontvangt wel cookies en instellingen die als geschiedenis worden bewaard. Sluit u de browser, dan worden alle sporen verwijderd. U activeert de privénavigatie in de meeste browser via de toetscombinatie Ctrl+Shift+P. In Chrome gebruikt u de toetscombinatie Ctrl+Shift+N en in Safari gaat u naar Bewerken > Privémodus.

Reservekopie

Voordat u begint te experimen­teren met schoonmaak­programma's, is het raadzaam een complete backup te maken van uw computer. In elke Windows-versie is dat een andere procedure, maar u kunt ook aan de slag met EaseUS Todo Backup Free. Hiermee maakt u snel een goede backup van alles op uw computer naar een externe harde schijf.

Welke browser?

Hoewel de meeste mensen nog altijd Internet Explorer gebruiken, loopt Microsofts browser al jaren achter de feiten aan. De interface is verouderd en ook op het gebied van snelheid is het niet bepaald een hoogvlieger. Bovendien zijn er nauwelijks synchronisatie-mogelijkheden met mobiele apparaten, omdat apps voor iOS en Android ontbreken. Chrome lijkt de beste browser, op de voet gevolgd door Firefox. Google heeft zijn browser voorzien van voldoende snelheid, gebruiksgemak en uitbreidingsmogelijkheden. Vooral de uitgebreide synchronisatiefunctie met iOS- en Android-toestellen is een sterk punt. De indrukwekkende catalogus met duizenden extensies is natuurlijk ook een meerwaarde. Eigenlijk is het gebrek aan een RSS-lezer het enige nadeel van dit programma, maar dit euvel is op te lossen via een plug-in.

Naast Chrome presenteert Firefox zich als prima browser. De benchmarks vallen vergeleken met Chrome weliswaar iets lager uit, maar het verschil is acceptabel. Voor bezitters van een iOS-apparaat is Mozilla's browser helaas minder interessant, omdat daarvoor geen app beschikbaar is. Andere pluspunten van Firefox zijn het enorme aanbod aan extensies, de synchronisatiefunctie en de flexibele gebruikersomgeving. Opera is momenteel niet meer zo interessant, omdat de unieke functies verloren zijn gegaan. Zo is de e-mail- en bittorrentclient uit het programma verdwenen. Bovendien is de synchronisatiefunctie al ruim een jaar niet actief.

edge.jpgMicrosoft Edge

logo_windows.jpg

in Windows 10 maakt een nieuwe browser zijn intrede met de naam Microsoft Edge. Internet Explorer blijft wel bestaan, maar meer om oude (bedrijfs)applicaties te ondersteunen. Met deze nieuwe browser wil Microsoft terrein terugwinnen dat Internet Explorer in de afgelopen jaren is verloren aan vooral Chrome en Firefox. Edge is gebaseerd op het universal-principe. Dat houdt in dat de manier van gebruiken altijd dezelfde is, ongeacht het type apparaat (mobiele telefoon, tablet, laptop, desktop,...).

Extensies

Edge heeft de mogelijkheid om extensies te installeren zoals Firefox en Chrome dat kunnen. Die extensies zijn even uitgebreid als bij de concurrerende browsers. Dat gaat als volgt. Open Edge en klik op de drie bolletjes rechts bovenin om het menu te openen. Kies daar voor Extensies. Kies hier voor Extensies downloaden uit de Store. De Windows Store met de extensies opent. Kies er een en u komt op een overzichtspagina. Klik dan op de Gratis-knop.

De extensie wordt nu geïnstalleerd, maar standaard staan extensies uit. U moet ze nog inschakelen. Daarvoor keert u terug naar het Extensies-menu. Klik op een extensie om een nieuw menu te openen. Zet daar het bovenste schuifbalkje op Aan en klik in het pop-upmenu op Inschakelen. Meer hoeft u niet te doen. U krijgt in het Actiecentrum een melding wanneer de installatie van de extensie voltooid is. Nadat er een nieuwe extensie geïnstalleerd is, krijgt u de eerstvolgende keer dat Edge geladen wordt de vraag of u de extensie wilt inschakelen. U kunt eerder gedownloade extensies ook activeren door in de Edge-browser in de rechter bovenhoek op het menu-icoon te klikken (de drie horizontale punten). Kies Extensies in het menu dat tevoorschijn komt. Klik in de lijst met de geïnstalleerde extensies op de extensie die u wilt inschakelen. Er wordt nu een nieuw venster geopend waaarin staat wat de extensie mag doen. Klik op Inschakelen om akkoord te gaan en de extensie in te schakelen. Wilt u de extensie liever niet gebruiken, klik dan op Uitgeschakeld laten.

Door te kiezen voor Opties, kunt u verschillende functies van de extensie inschakelen. Klik op Knop weergeven naast de adresbalk om sneller bij de extensie-instellingen komen.

Notities, pdf, video's, cortana

Onder de motorkap is flink gesleuteld om Edge wat snelheid betreft, te verbeteren. Edge heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om notities te maken bij websites die u vervolgens kunt delen. U kunt een leeslijst aanmaken met websites die u later nog een keer wilt bekijken. Een ander pluspunt van Edge is de ingebouwde ondersteuning voor het openen van PDF-bestanden en het weergeven van Adobe Flash-video's. Omdat Windows 10 bovendien over een ingebouwde PDF-printer beschikt, kunnen webpagina's als PDF-bestand worden opgeslagen (via de knop Meer acties, optie Afdrukken, printer Microsoft Print to PDF). Misschien wel de meest opvallende functie van Edge: de browser maakt gebruik van Cortana, een spraakassistent. Die assistent zal bijvoorbeeld suggesties geven aan de hand van wat u intikt. Cortana krijgt dus een grote rol toebedeeld.

Favorietenbalk inschakelen

Open Edge en klik rechts boven op het menu met de drie puntjes. Klik op Instellingen en zoek naar het kopje Favorieten. Klik op de knop Instellingen voor favorieten weergeven en zet de schakelaar bij Werkbalk Favorieten weergeven aan. Onder deze instelling staat ook de optie om alleen icoontjes in de favorietenbalk weer te geven. Dat is handig als u de tekst niet nodig hebt en u meer ruimte wilt overhouden voor uw favorieten.

Websites aan de favorietenbalk toevoegen

Om een website aan de favorietenbalk toe te voegen klikt u op het ster-icoon dat aan de rechterkant van de adresbalk staat. Kies een passende naam voor de website. Sommige websites maken standaard een hele lange naam en beschrijving aan. Die kunt u vervangen door een naam die beter past. In het veld onder de naam geeft u op waar u de website als favoriet wilt opslaan. Kies hier Werkbalk Favorieten. Alle websites die in deze map worden opgeslagen, worden op de favorietenbalk getoond.

Websites ordenen

De websites die op de favorietenbalk worden weergegeven kunt u ordenen door ze te verslepen. U kunt in de favorietenbalk een mapstructuur aanmaken, zodat u een onderverdeling kunt maken. Klik met de rechter muisknop op de favorietenbalk en kies Nieuwe map maken. Kies een korte, duidelijke naam. U kunt nu de iconen die al op de favorietenbalk staan naar deze map slepen, net zoals u dat met bestanden in de Verkenner kan doen. Favorieten die binnen een mapstructuur zijn opgeslagen hebben altijd een omschrijving naast zich staan, ook al heeft u ervoor gekozen om alleen iconen weer te geven. Dus alleen favoriete websites die in de root van de favorietenbalk opgeslagen staan, worden als icoon weergegeven.

De opslaglocatie van de favorieten is C:\Gebruikers\inlognaam\­AppData\Local\Packages\­ Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe\­AC\MicrosoftEdge\User\Default\­DataStore (in plaats van de nog steeds aanwezige map Favorites. De favorieten worden opgeslagen in het bestand spartan.edb van de submap Data\­nouser1\ 120712-0049\­DBStore (de bijbehorende icoontjes worden opgeslagen in de submap Data\nouser1\­120712-0049\Favorites). Deze map is niet naar een andere partitie te verplaatsen, noch vanuit Edge noch via een symbolische link en moet u dus eerst veilig stellen voordat u Windows opnieuw installeert.

De Hub (knop met drie horizontale lijnen) is de verzamelplaats voor de Favorieten, Leeslijst, Geschiedenis (de browsegeschiedenis) en Downloads (de van internet gedownloade bestanden, die worden bewaard in de map C:\Gebruikers\inlognaam\Downloads). Het legen van de browsegeschiedenis gaat via het onderdeel Geschiedenis > Alle geschiedenis wissen.

Functietoets F4

Om de adresbalk te selecteren kunt u ook Alt+D gebruiken.
Die toets­combinatie werkt in alle browsers.

Als u F4 indrukt tijdens het internetten met Edge, wordt de adresbalk actief. U kunt daar direct een website­adres intypen en bevestigen met Enter, of een zoekopdracht geven. Die zoekopdracht wordt uitgevoerd met Bing, de zoekmachine van Microsoft. Om die aan te passen naar Google, maakt u in Edge van F4 een sneltoets naar de zoekmachine. Surf naar www.google.nl en klik rechts boven in beeld op de drie puntjes. Ga naar Instellingen > Geavanceerde instellingen weergeven > Zoekprogramma wijzigen. Klik op Google zoeken en bevestig die aanpassing met de knop Als standaard instellen.

Snelkoppeling naar een webpagina

De meeste browsers kunnen een snelkoppeling naar een webpagina op het bureaublad plaatsen door het icoontje in de adresbalk (vlak voor het internetadres) naar het bureaublad te slepen. Hoewel Microsoft Edge webpagina’s wel als snelkoppeling kan vastmaken aan de werkbalk Favorieten (knop met de ster) of aan Start. Via een omweg is dat toch mogelijk:

- Klik op het Blauwe Icoontje van Edge, rechts naast de startknop van Windows 10. De Edge-browser opent zich. Typ boven in de adresbalk van de Edge-browser in: https://infokompc.000webhostapp.com. De Edge-browser opent nu de website van infokompc. Rechts boven ziet u 3 puntjes in de Edge-browser . . . Dat is het menu van de Edge-browser.

- Ga met uw muiswijzer op de 3 puntjes staan en klik met de linker muisknop op de 3 puntjes. Het menu van Edge-browser opent zich.

- Ga met de muis naar de menukeuze: Aan Start vastmaken en klik op de linker muisknop om uw keuze te bevestigen. Ga met uw muis naar de startknop van Windows en klik met de linker muisknop op de Startknop. Het pictogram van Infokompc staat nu in het Startscherm.

letop.pngHet is mogelijk dat u het pictogram NIET ziet. In dat geval scrollt u in het Startmenu naar beneden.

- Plaats de muis op het pictogram van Infokompc in het Startscherm. Houdt de linker muisknop ingedrukt en sleep het pictogram richting het bureaublad, terwijl u de linker muisknop ingedrukt houdt. Laat de linker muisknop pas los wanneer een koppeling op uw bureaublad verschijnt.

Waarschijnlijk verandert het pictogram van Infokompc op uw bureaublad in een blauw pictogram met de letter : e en de tekst: Microsoft Edge OK. Nu wilt u de naam: Microsoft Edge wijzigen in: Infokompc.

- Zet de muis op dat pictogram en klik de rechter muisknop. Er verschijnt een menu. De tekst in het invoervlak wordt blauw Klik met de linker muisknop in de vlak met de blauwe tekst en verander de tekst. Klaar, het pictogram Infokompc staat nu op uw bureaublad.

In vrijwel elke ander browser gaat dat eenvoudiger:
- Maak het Windows venster van uw browser kleiner (Maxthon, Firefox of Chrome)
- Sleep met uw linker muisknop het plaatje voor het internet­adres naar uw bureaublad en u bent al klaar.

In Edge gaat dat niet zo eenvoudig, omdat die browser links vóór het internet-adres geen plaatje meer heeft.

Leesweergave en leeslijst

Ook nieuw is de leesmodus en leeslijst. De leesmodus stelt u in staat om informatie gestroomlijnder weer te geven. Via Hub (favorieten, leeslijst en downloads), de knop met een ster en drie streepjes, kunt u webpagina's toevoegen aan de lijst met favoriete webpagina's of de leeslijst met nog te lezen pagina's. Die worden ook offline bewaard.

Met de knop Leesweergave (knop met open geslagen boek (werkt echter niet bij elke website) wordt alle opmaak van een webpagina verwijderd zodat alleen de kale tekst overblijft. Ook bij de tekst behorende afbeeldingen worden soms verwijderd. De lay-out, navigatiestructuur en advertenties worden verwijderd en er wordt één lettertype gebruikt om de tekst beter leesbaar te maken. De kleurstelling en lettergrootte kunt u wijzigen via Instellingen en meer (knop met de drie puntjes rechts bovenin het venster) > Instellingen > Lezen. Een artikel in Leesweergave weergeven gaat als volgt: Open de website waar het artikel op staat dat u in Leesweergave wilt lezen. Klik eenmaal op het artikel. Rechts van de adresbalk staat het pictogram met het symbool van een boek. Als het pictogram grijs is, is de Leesweergave niet beschikbaar. Is het zwart, dan kunt u het aanklikken om de Leesweergave te starten. Het pictogram wordt blauw zolang u in de Leesmodus bent. Klik weer op het pictogram om de Leesweergave te sluiten.

Groeperen en opslaan van tabbladen

Microsoft Edge biedt eenvoudige tools voor voorbeeld­weergave en het groeperen en opslaan van online tabbladen. Zonder het geopende tabblad te hoeven verlaten, kunt u snel andere tabbladen vinden, beheren en openen. Edge biedt de mogelijkheid om openstaande tabs even opzij te zetten. Links bovenin bevindt zich de knop hiervoor en na een klik hierop verdwijnen alle tabs en begint u met een schone lei. Met een tweede knop linksboven krijgt u een overzicht van de tabs die u net terzijde hebt gelegd, met een screenshot om u de inhoud te helpen herinneren. U kunt vervolgens een ervan opnieuw openen of sluiten, of ze allemaal herstellen. Bovendien kunt u ze aan de favorieten toevoegen of delen met anderen. Elke keer als u de tabs even aan de kant zet, krijgt u dat in het overzicht te zien, inclusief een tijdsaanduiding. Zoeken in de lijst die ontstaat, kan niet. Wel blijft het overzicht behouden na een herstart van de browser. Het is een handige manier voor mensen die vaak veel tabs open hebben staan, om overzicht te houden op waar ze aan werken. Als u bijvoorbeeld met projecten als werkstukken bezig bent, zet u alle tabs over een bepaald onderwerp snel in het overzicht om even iets over een ander onderwerp te zoeken, een e-mail te bekijken of Facebook te controleren, waarna u weer verder kunt.

Het overzicht heeft iets weg van de Favorieten. Tab-overzichten zijn ge makkelijk te maken, maar niet flexibel. Bij een klik op een tab verdwijnt die uit het overzicht en bij opnieuw toevoegen krijgt die een plek boven aan de lijst. Ook is de volgorde van tabs in het overzicht niet aan te passen en kunt u ze niet onder een titel plaatsen. Alle sites die u vond over schaken, kunt u niet vinden onder de noemer 'Schaken'. Voor langlopende projecten moet u de favorieten hanteren. U moet dan de betrokken sites een voor een als favoriet markeren.

Webnotities maken

Typ aantekeningen of schrijf rechtstreeks op een webpagina en deel dat vervolgens met anderen. Op aanraakschermen kunt u met een stylus of uw vinger aantekeningen maken. Op uw pc kunt u via met de knop Een webnotitie maken, herkenbaar aan het vierkantje met de pen, op een openstaande internetpagina notitieblaadjes toevoegen en een stuk tekst omcirkelen of markeren met kleurrijke markers. De bewerkte pagina kunt u via Webnotitie opslaan (de knop met diskette) bewaren in de leeslijst, op uw OneDrive, of elders, of u verstuurt die via e-mail. U kunt de aantekeningen ook delen met andere mensen via bijvoorbeeld sociale netwerken. Met de knop Knippen kopieert u een zelfgekozen selectie uit een webpagina naar het klembord om die in een ander programma (bijvoorbeeld e-mail) te kunnen plakken.

InPrivate navigatie

De InPrivate-navigatie-functie zorgt ervoor dat de tijdens een internetsessie ingevoerde gegevens niet worden opgeslagen en dat alle gegevens over bezochte websites (zoals cookies, tijdelijke internetbestanden, etc.) na afsluiten van Edge weer worden gewist. U voorkomt dat andere gebruikers van de computer kunnen achterhalen welke websites u heeft bezocht. Een InPrivate-sessie is te activeren via de knop Meer acties > Nieuw InPrivate-venster. Links in de menubalk van het Edge-venster kunt u zien of InPrivate-navigatie actief is.

Wachtwoordbeheer

Edge kan wachtwoorden voor websites opslaan in de beveiligde omgeving van het Microsoft-account zodat u de inloggegevens niet meer op elk afzonderlijk apparaat hoeft in te voeren. De opgeslagen wachtwoorden zijn te beheren via de knop Meer acties > Instellingen, knop Geavanceerde instellingen weergeven > Mijn opgeslagen wachtwoorden beheren.

letop.pngDit is een andere wachtwoordkluis dan die van Windows zelf. Die laatste bereikt u via het Configuratiescherm > Referentiebeheer > Webreferenties.

Configuratiescherm herstellen

Het configuratiescherm is uit het Win-X menu verwijderd. U kunt dat weer op uw scherm krijgen door op de knop Start te klikken of op de starttoets te drukken op uw toetsenbord en Configuratie­scherm in te typen. U ziet het pictogram verschijnen. Wanneer u daarop klikt, opent het Configuratie­scherm met (bijna) alle opties die u gewend bent. U kunt de vermelding in het Win-X menu herstellen door een snelkoppeling naar het configuratie­scherm te plaatsen in de systeemmap C:\Gebruikers\inlognaam\AppData\­Local\Microsoft\Windows\WinX\Group2. Download de daarvoor benodigde snelkoppeling: configuratie­scherm.zip. Open het ZIP-bestand en kopieer de snelkoppeling naar de genoemde locatie.

Gebruikt u het configuratie­scherm vaak, dan kunt u dat vast pinnen aan de taakbalk. Dat gaat als volgt: open het configuratie­scherm, in de taakbalk verschijnt het bijbehorende pictogram, klik met de rechter muisknop op dat pictogram en kies de optie Aan taakbalk vastmaken.

Startpagina in adresbalk

De Startpagina knop wordt standaard niet weergegeven. Om snel terug te keren naar uw startpagina selecteert u Meer acties (de drie puntjes rechts bovenin) > Instellingen, blader omlaag en selecteer Geavanceerde instellingen weergeven. Vervolgens schakelt u helemaal boven de Knop startpagina weergeven in. In het vakje daaronder vult u de gewenste startpagina in. Het icoon met het huisje (startpagina) verschijnt voortaan bovenin aan de linkerkant.

Als u F4 indrukt tijdens het internetten met Edge, wordt de adresbalk actief. U kunt direct een websiteadres intypen en bevestigen met Enter. Uiteraard kunt u ook een zoekopdracht geven in uw adresbalk. Typ je vraag en je krijgt direct uitsluitsel, zoals het weerbericht, maten, conversies, sportuitslagen en nog veel meer. Standaard wordt de zoekopdracht uitgevoerd met Bing, de zoekmachine van Microsoft. Die kunt u aanpassen naar Google. Op die manier maakt u in Edge van F4 een sneltoets naar de zoekmachine. Surf naar google.nl en klik rechts boven in beeld op de drie puntjes. Ga naar Instellingen/­Geavanceerde instellingen weergeven/­Zoekprogramma wijzingen. Klik op Google zoeken en bevestig de aanpassing met de knop Als standaard instellen.

U kunt het thema van de gebruikers­interface wijzigen van licht in donke en de weergave van een nieuw tabblad aanpassen. Ook bevat dit onderdeel een aantal aan de privacy gerelateerde instellingen zoals het opslaan van wachtwoorden en invoer­gegevens van formulieren, het blokkeren van pop-ups, het verzenden van Do Not Track aanvragen en het selecteren van de gegevens die naar Microsoft verzonden mogen worden.

Bladwijzers importeren
favorietenpict_firefox.jpg

 

Bladwijzers, maar ook opgeslagen wachtwoorden en de browse geschiedenisuit andere browsers binnen halen gaat als volgt:

Kies achtereenvolgens: rechts boven Meer . . . > Instellingen > Importeer uit andere browser en kies vervolgens de browser. U heeft de keuze uit Internet Explorer, Chrome en Firefox.

letop.png U ziet hier ook de optie Importeren vanuit een andere browser staan. Daarmee is het mogelijk om direct vanuit een browser iets te importeren. Die functie werkt echter niet altijd - u ziet Firefox vaak niet tussen de opties staan - daarom wordt hier een export-bestand gemaakt van de bladwijzers.

U kunt nu aangeven wat u wilt importeren. Naast Bladwijzers kunnen dat ook cookies zijn (waarmee sommige websites uw wachtwoord onthouden) en uw Feeds. Klik op Volgende. U moet nu aangeven waar u uw Favorieten vandaan wilt halen. Klik daarvoor op Bladeren en ga naar de plek waar u het export-bestand hebt neergezet. Klik vervolgens weer op Volgende. IE vraagt u in welke map u uw Favorieten wilt opslaan. Kies voor het gemak gewoon de bovenste: Favorieten.

letop.png Als u ervoor hebt gekozen om ook uw feeds en cookies te importeren, krijgt u dit veld nog 2 keer te zien. U moet dan van ieder bestand aangeven waar u het wilt hebben.

Klik ik het laatste veld op Voltooien en uw Favorieten worden geïmporteerd. Na enige tijd verschijnt het bericht Deze instellingen zijn geïmporteerd.

hamburgermenu.jpg

 

U bent er bijna. U kunt uw Favorieten nu importeren in Edge. Start de browser en ga via het hamburgermenu bovenin naar uw Favorieten. U ziet daar rechts boven in blauwe letters Favorieten importeren staan. Klik die optie aan en u krijgt een nieuw menu te zien. Standaard staat Internet Explorer aangevinkt, maar geen andere browsers. Klik op Importeren. U heeft nu uw Favorieten ook in Edge staan.

Advertenties blokkeren

De op websites getoonde advertenties worden steeds vaker in omvangrijke videoberichten verpakt. Flink wat van die advertenties vertragen het laden van een webpagina enorm. Omdat de website en de getoonde advertenties van verschillende webservers worden gedownload, is het mogelijk die advertenties te weren door de advertentieserver te blokkeren. Een manier om dit te realiseren toont de website SchoonePC op deze pagina.

letop.pngTyp in de adresregel about:flags om de verborgen pagina met Instellingen voor ontwikkelaars en Preview van standaarden te openen (met de toetscombinatie CTRL-SHIFT-D voegt u ook de Diagnostische gegevens toe). U krijgt dan een indruk waarmee Microsoft aan het testen is voor toekomstige versies.

Privacy in Edge

Tijd om eens te kijken naar de instellingen in Edge. U vindt die rechts bovenin onder het kopje Instellingen, maar de échte privacy opties zitten verborgen onder het submenu Geavanceerde instellingen, een speciale knop onderaan het menu. Daar ziet u in het midden al het kopje Privacy en services, maar daar boven staan nog opties waar u naar kunt kijken.

Bijvoorbeeld het schuifje Pop-ups blokkeren, dat u het beste op Aan kunt zetten. Niet dat pop-ups standaard slecht zijn, maar ze verschijnen vaak op dubieuze websites of downloadsites en kunnen in sommige gevallen malware meenemen. Als u de Pop-ups blokkeert, wordt u nog steeds gewaarschuwd wanneer een website u een pop-up wil laten zien. U kunt er dan alsnog voor kiezen die te bekijken.

Doe uzelf een lplezier door Adobe Flash Player gebruiken uit te zetten. Hoewel de plugin inmiddels weer is gerepareerd door Adobe is Flash nog steeds een verouderde technologie die constant vol gaten blijkt te zitten. U doet er goed aan die uit te schakelen. Op deze pagina leest u hoe u dat kunt doen. Als u geen Edge gebruikt maar bijvoorbeeld Firefox of Chrome, dan is het nog steeds een goed idee om Flash uit te schakelen.

Onder het kopje Privacy en services is vooral de optie Do Not Track-aanvragen verzenden interessant. Zet die aan, want daarmee laat Edge aan websites weten dat u niet gevolgd wilt worden door advertentie­netwerken. Het is hier ook mogelijk cookies te blokkeren. U kunt álle cookies automatisch blokkeren, of alleen cookies van derden. Het is het slimst om alles te blokkeren.

Herstellen Edge

In de browser Microsoft Edge kunnen geen invoegtoepassingen, toolbars en verouderde features (zoals Silverlight, ActiveX en VBscript) meer worden geïnstalleerd. Het zijn onderdelen die een browser traag maken en soms "op slot" zetten. Toch loopt ook Edge nog wel eens vast. Probeer dan of het wissen van de browsegeschiedenis helpt. Dat doet u via Instellingen en meer (de drie puntjes) > Instellingen > Kies wat u wilt wissen (bij Browsegegevens wissen, kies in ieder geval de browsegeschiedenis) > Wissen.

Helpt dat niet, dan is het tijd om Edge opnieuw in te stellen via Instellingen > Apps > Apps en onderdelen > Microsoft Edge > Geavanceerde opties > Herstellen. De persoonlijke gegevens blijven bewaard.

Of gebruik de knop Opnieuw instellen om Edge (met behoud van de opgeslagen favorieten) te resetten.

Verschillende browsers instellen

browsers_instellen.png

Auslogics Browser Care biedt toegang tot de opties (en instellingen) van al uw browsers.

 

Gebruikt u meer dan een browser en wilt u een aantal instellingen wijzigen of heeft u problemen met uitbreidingen of werkbalken? Meestal zult u moeten zoeken naar de juiste instelling, optie of menu. De menu's zijn vaak verborgen en alleen zichtbaar via een tandwielicoontje of wanneer u eerst op Alt drukt.

Auslogics Browser Care maakt het beheren van uw browserinstellingen eenvoudiger. Het programma ondersteunt Internet Explorer, Firefox en Chrome. U kunt vanuit het programma onder meer de standaard zoekmachine aanpassen (of herstellen), de startpagina wijzigen en cache leegmaken. Ook het inschakelen, uitschakelen en (soms) verwijderen van invoegtoepassingen en uitbreidingen behoort tot de mogelijkheden. Komt u er niet meer uit? Herstel de browser met Restore browser settings naar de standaardinstellingen.

Het staat u natuurlijk vrij om meerdere browsers naast elkaar te gebruiken. Wel moet u altijd een standaardbrowser selecteren. Zodra u bijvoorbeeld een e-mail ontvangt met een weblink, weet uw pc in dat geval welk surfprogramma het moet openen. Als u consequent meerdere browsers naast elkaar gebruikt, kan het zinvol zijn om in ieder programma de uitbreiding Xmarks te installeren. XMarks houd alle favorieten tussen de browsers synchroon en biedt ondersteuning voor Internet Explorer, Chrome, Firefox en Safari.

Synchronisatie

Internet Explorer geeft op het gebied van synchronisatie helaas het verkeerde voorbeeld. Alleen in Windows 8.1 is het mogelijk om de surfgeschiedenis, voorkeuren en favorieten met andere Windows 8-apparaten te synchroniseren. Een voorwaarde is dat u met hetzelfde Microsoft-account op de machines bent ingelogd. Wanneer u ook wachtwoorden wilt synchroniseren, dient u ter verificatie een telefoonnummer aan Microsoft door te geven.

Google heeft het met Chrome beter voor elkaar. Wanneer u met een Google-account bij deze browser inlogt, kunt u zo'n beetje alle gegevens met andere pc's uitwisselen. Het zoekmachinebedrijf heeft ook apps voor Android en iOS ontwikkeld. Uw favorieten, openstaande tabbladen, wachtwoorden, formulieren en geschiedenis zijn dus ook onderweg beschikbaar. Een geruststellend idee is dat Google gesynchroniseerde wachtwoorden versleutelt. Op eigen verzoek is het ook mogelijk om alle gesynchroniseerde gegevens te beveiligen met een wachtwoordzin.

Ook Firefox biedt uitgebreide functies om gegevens te synchroniseren, zoals tabbladen, favorieten, add-ons en wachtwoorden. In tegenstelling tot eerdere Firefox-versies is het aanmaken van een Sync-account snel gedaan. Net als bij Chrome beslist u zelf welke data u met andere apparaten wilt uitwisselen. Het Sync-account kunt u overigens ook instellen op de Android-versie van Firefox. Opera blijft niet achter en bouwt een volledig vernieuwde synchronisatie­functie in.

Reclames onderdrukken

Op internet krijgt u zo veel reclames te zien dat ze soms wel erg afleiden van de inhoud. Adblock Plus is een gratis uitbreiding voor alle bekende browsers om reclames te onderdrukken. U zult merken dat sociale media, websites en zoekmachineresultaten er heel anders uit gaan zien. Een tellertje toont hoeveel reclames er worden tegengehouden.

Afhankelijk van de filterlijsten die u hebt geactiveerd, kunt u zelfs YouTube video advertenties blokkeren en Facebook tracking verhinderen. Filterlijsten worden gemaakt en onderhouden door de leden van de open source gemeenschap en kunt u gratis gebruiken. Als u niet afhankelijk wilt zijn van de filter lijsten, kunt u uw eigen blokkeringsregels maken. Omdat internet drijft op reclame-inkomsten worden niet-opdringerige advertenties toegelaten, zodat websites ondersteund kunnen worden (instelbaar). Adblock Plus kunt u ook (tijdelijk) uitschakelen.

Veiliger surfen met Tor

Browsers zijn van nature niet de meest privacy vriendelijke programma’s. Wanneer u op internet surft, registreren websites allerlei informatie. Denk bijvoorbeeld aan het ip-adres van uw pc. Van daaruit is het niet moeilijk om bijvoorbeeld uw geografische locatie te bepalen (of in ieder geval die van uw provider). Chrome, Firefox en Opera hebben een functie om uw pc te beschermen tegen phishing en malware. Wanneer de bezochte website schadelijk is, ontvangt u een melding. Verder is het mogelijk om cookies weg te gooien, zodat online advertentie­bureaus uw surfgedrag niet kunnen volgen. U kunt ook aangeven dat cookies automatisch gewist worden wanneer u de browser afsluit. Hoewel browsers zelf allerlei veiligheids­maatregelen nemen, is het nog altijd noodzakelijk om antivirus­software op een Windows-machine te installeren. Mac OS X is minder gevoelig voor bedreigingen van cyber­criminelen, maar evengoed is Safari uitgerust met enkele veiligheids­opties. Apples browser waarschuwt automatisch wanneer u een frauduleuze website dreigt te bezoeken.

Elk apparaat heeft een uniek ip-adres. Tijdens het browsen laat u dat adres overal achter, want zo werkt internet. Alle datapakketjes van en naar uw pc bevatten uw ip-adres. Bovendien is wereldwijd bekend welke provider de beschikking heeft over een bepaald ipadres. Sinds begin dit jaar bestaat er - bovenop andere registratie­vormen - ook voor internet­providers een bewaarplicht van een jaar met betrekking tot uw internetgedrag. Geregistreerd wordt onder meer met wie u mailt en welke internetsites en nieuwsgroepen u bezoekt. De providers zijn ook in staat om de inhoud van dit internet­verkeer vast te leggen.

Wilt u dat rond neuzen in uw online activiteiten belemmeren? Een eerste stap is het inschakelen van een proxyserver. Die doet dienst als tussen­station of proxy voor de communicatie tussen uw pc en de sites die u wilt bezoeken.

De meeste browsers hebben een privacy­functie, maar als u het goed wilt doen, dan neemt u een browser als Tor. Die gaat nog een stap verder. In plaats van één proxy te gebruiken, zet Tor een uitgebreid netwerk van tussen­stations in. Wanneer uw pc verbinding met het internet legt, volgen de datapakketjes een willekeurige route langs deze zogeheten relais­stations, waarbij de ene alleen het ip-adres van de vorige en het eerst volgende relais­station in de keten kent. Geen enkele machine kent dus het hele traject. Tor maakt u dus anoniem doordat opgevraagde datapakketjes een onbekende route afleggen langs servers van andere gebruikers.

letop.pngTor staat voor The Onion Router. Het achterliggende idee is, dat bij elk volgend relais­station het ip-adres van een vorige wordt ‘afgepeld’.

Zodra u een website bezoekt, kunnen derden niet zien van welk IP-adres deze aanvraag afkomstig is. Bovendien zijn de datapakketjes ook nog eens versleuteld middels één of meerdere encryptielagen. In landen met internet­censuur wordt Tor Browser al lange tijd gebruikt, omdat het hiermee lukt om geblokkeerde websites te bezoeken. Maar ook de AIVD krijgt elke week een stapeltje harddisks van de internet providers met daarop lijstjes van alle websites die men bezocht heeft en ook aan wie iedereen zoal gemaild heeft. Niet alleen NSA, AIVD en veiligheids­diensten, maar ook anderen kunnen volgen wat u doet. Zit u bijvoorbeeld bij de NS in de trein te surfen, of op het station via een "hotspot" van bijvoorbeeld KPN, dan is alles wat u doet in principe door iedereen te volgen. Ook bij de hotspots van McDonalds en Starbucks, nergens heeft u privacy.

De Tor Browser installeert geen software op u systeem. Na het openen van het exe-bestand krijg u direct toegang tot het anonieme netwerk. Er verschijnt een browser op het scherm die erg vertrouwd aanvoelt. Dat is begrijpelijk, want Tor Browser is gebaseerd op de broncode van Firefox. U surft nu onder een ander IP-adres dan gebruikelijk. Overigens wisselt u op ieder moment van IP-adres door een andere identiteit aan te nemen. Opvallend is dat de plug-ins NoScript en HTTPS Everywhere standaard zijn geactiveerd. NoScript voert alleen JavaScript, Java en Flash van vertrouwde domeinen uit. Dankzij HTTPS Everywhere bezoekt u websites automatisch via een versleutelde verbinding.

Absoluut veilig met Tor?

Voor anonimiteit met Tor levert u wel internet­snelheid in. Dat komt, omdat de datapakketjes nu een langere route afleggen langs verschillende servers. Tor Browser is daarom minder geschikt om er omvangrijke bestanden mee te downloaden. Ook tijdens surfsessies duurt het vaak even voordat de volledige webpagina is geladen. De makers raden om privacy­redenen het gebruik van de Flash Player af. Maar zonder dat programma werken bepaalde videodiensten niet goed. Voor meer info over Tor lees verder op deze pagina.

Uitbreidingen (plug-ins)

Een browser heeft van zichzelf weinig functies aan boord, omdat u die met extensies zelf kunt toevoegen. Internet Explorer is de uitzondering op de regel, want door de starheid van Microsofts browser is het voor derde partijen niet zo interessant om uitbreidingen te ontwikkelen. In de catalogus zijn slechts tientallen invoegtoepassingen te vinden, zoals Facebook en Bing.

Chrome en Firefox bieden, vergeleken met Internet Explorer, een veel bredere ondersteuning van plug-ins. In beide catalogi vindt u duizenden uitbreidingen die u rechtstreeks in de browser kunt installeren. Video Downloadhelper en Adblock Plus zijn bijvoorbeeld bekende extensies om respectievelijk mediabestanden van websites te halen en advertenties te weren. Gelukkig hoeft u Firefox niet meer te herstarten na de installatie van een plug-in. In Chrome was dat al niet nodig. Sterker nog, Googles browser voegt binnen luttele seconden iedere uitbreiding toe. Opera en Safari bieden ieder ook toegang tot een catalogus met interessante uitbreidingen, al is het aanbod wat beperkter.

Voorbeelden extensies

Adblock Plus is een extensie die ervoor zorgt dat reclame op websites niet langer wordt getoond. De werking is heel eenvoudig: reclame wordt, net als alle andere inhoud, getoond aan de hand van een stukje code in de site en deze extensie onderdrukt die code. U kunt de extensie gebruiken voor Chrome, Firefox, Internet Explorer en Safari.

HTTPS Everywhere zorgt ervoor zorgen dat u altijd naar de (beveiligde) https-url van een website gaat, indien deze beschikbaar is. Het surft dus een stuk veiliger en daar merkt u niets van, maar dat is juist de bedoeling.
Geschikt voor: Chrome, Firefox, Opera.

Met Awesome Screenshot maakt u in een handomdraai een schermafbeelding, die u kunt voorzien van pijlen, tekst, cirkels enzovoort. Zo kunt u dus snel duidelijk maken wat u bedoelt. Want een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar een combinatie van de twee brengt de boodschap pas écht goed over.
Geschikt voor: Chrome, Firefox, Safari.