Pagina Menu

Herstelpunt maken in Windows 10

Het is wijs om voordat u iets verwijdert, een herstelpunt aan te maken. Werkt het systeem niet goed meer na een te grondige schoonmaak, dan kunt u naar de de oude situatie terug keren.

Windows 10 maakt herstelpunten niet automatisch aan. Die functie moet u inschakelen. Dat gaat als volgt.

Open de zoekfunctie en typ herstelpunt om de optie een herstelpunt maken te vinden. Klik er op om het venster Systeembeveiliging inschakelen te openen. Onder Beveiligings­instellingen ziet u de beschikbare schijven staan. Kies er een en klik op Configureren. In het volgende venster kiest u voor Systeembeveiliging inschakelen. Onder schijfruimte­gebruik bepaalt u hoeveel ruimte Windows in beslag kan nemen voor backups. Dat hangt weer af van de hoeveelheid beschikbare ruimte op de schijf. Klik nu op OK.

letop.pngBij elke grote Windows-update wordt systeemherstel uitgeschakeld en worden eerder gemaakte herstelpunten verwijderd. Het is aan te raden systeemherstel gelijk weer in te schakelen via het configuratiescherm, onderdeel Herstel > Systeemherstel configureren > Configureren > Systeembeveiliging inschakelen > OK.

Configuratiescherm herstellen

Het configuratiescherm is uit het Win-X menu verwijderd. U kunt dat weer op uw scherm krijgen door op de knop Start te klikken of op de starttoets te drukken op uw toetsenbord en Configuratiescherm in te typen. U ziet het pictogram verschijnen. Wanneer u daarop klikt, opent het Configuratie­scherm met (bijna) alle opties die u gewend bent. U kunt de vermelding in het Win-X menu herstellen door een snelkoppeling naar het configuratie­scherm te plaatsen in de systeemmap C:\Gebruikers\inlognaam\AppData\­Local\Microsoft\Windows\WinX\Group2. Download de daarvoor benodigde snelkoppeling: configuratie­scherm.zip. Open het ZIP-bestand en kopieer de snelkoppeling naar de genoemde locatie.

Gebruikt u het configuratie­scherm vaak, dan kunt u dat vast pinnen aan de taakbalk. Dat gaat als volgt: open het configuratie­scherm, in de taakbalk verschijnt het bijbehorende pictogram, klik met de rechter muisknop op dat pictogram en kies de optie Aan taakbalk vastmaken.

Terugkeren naar een herstelpunt

Om bij herstelpunten te komen kiest u in het venster voor Systeem­beveiliging voor Systeemherstel. Klik eerst op Volgende om een lijst met herstelpunten te zien. Kies er een met een enkele klik en druk op Volgende, vervolgens op Voltooien.

Windows probeert zich nu te herstellen. Uw bestanden blijven bewaard. Wel kan geïnstalleerde software verdwenen zijn. Maar dat is de bedoeling, want die zorgde waarschijnlijk voor de problemen.

letop.pngOnder Systeemeigenschappen > Systeembeveiligin > Systeemherstel > Zoeken naar programma's die worden beïnvloed ziet u om welke software het gaat.

Handmatig een herstelpunt maken

U kunt ook handmatig herstelpunten aanmaken. Dat is nuttig, wanneer u in het register van Windows gaat werken. Kies daarvoor in Systeembeveiliging voor de onderste optie, Maken. Geef het herstelpunt een naam en kies opnieuw Maken. Het kan een poosje duren, maar daarna bent u klaar.

letop.png Herstelpunt maken kunt u ook vinden door via Configuratiescherm naar Herstel te gaan en dan te kiezen voor Systeemherstel configureren.

Herstelpunt maken in Windows 8

Herstelpunt maken in Windows 7

- Klik op de knop Start
- Klik met de rechter muisknop op Computer en kies Eigenschappen.
- Klik links in het venster op Systeem­beveiliging.
- Klik bij de Systeemeigenschappen op het tabblad Systeem­beveiliging.
- Klik op Maken.
- Geef een naam aan het herstelpunt.
- Klik nogmaals op Maken.
- Wacht op de melding dat het herstelpunt is gemaakt.
- Klik op OK om het venster te verlaten.

letop.pngEen andere mogelijkheid om Systeemeigenschappen te openen om herstelpunten te maken is door herstelpunt (of herstel) in te typen bij Programma's en bestanden zoeken, uit de resultaten die verschijnen kiest u Een herstelpunt maken.
Systeemeigenschappen kunnen ook zo geopend worden: Start > Configuratiescherm > Systeem en Beveiliging > Systeem > Systeembeveiliging.

Herstelpunt terug zetten in Windows 7

- Open het tabblad Systeem­beveiliging van de Systeem­eigenschappen op eerder genoemde manier.
- Klik op Systeemherstel zodat dit onderdeel geladen wordt.
- Kies Een ander herstelpunt selecteren om het herstelpunt waar u de computer naar wilt terugzetten te selecteren of kies Aanbevolen herstelpunt.
- Nu wordt er een venster geopend waar alle aanwezige herstelpunten staan. Maak uw keuze. U kunt eventueel eerst nog klikken op de knop Zoeken naar programma's die worden beïnvloed. Hier staan de programma's die worden verwijderd en/of hersteld door het terugzetten van het gekozen herstelpunt. Wanneer u dit venster heeft bekeken, kunt u het Sluiten.
- Klik dan op Volgende.
- In het venster dat dan opent, klikt u Voltooien.
- Dan volgt nog een melding waarbij u op Ja kunt klikken. Nu wordt systeemherstel gestart. Tijdens dit proces wordt de computer herstart. Het duurt even voordat het besturings­systeem is terug gezet.
- Wanneer systeemherstel voltooid is, volgt er na het herstarten van Windows een melding dat de computer is hersteld naar een eerder punt. Klik op Sluiten.

letop.pngEen andere mogelijkheid om Systeemherstel te openen en herstelpunten terug te zetten is door herstel of systeemherstel in te typen bij Programma's en bestanden zoeken, uit de resultaten die verschijnen kiest u Deze computer naar een eerdere toestand herstellen.

Systeemherstel uitzetten omdat ...

Als systeemherstel echt zo'n handig hulpmiddel is, waarom zou iemand het dan willen afzetten? Er zijn situaties waarbij het nuttig kan zijn om de functie (tijdelijk) uit te schakelen: bijvoorbeeld wanneer uw computer besmet geraakt is met een virus. Het kan gebeuren dat het virus "gebackupped" wordt door Systeemherstel. Uw virusscanner zal dan de aanwezigheid van het virus ontdekken, maar zal er niets aan kunnen doen, omdat Windows geen andere programma's toelaat in de data van systeemherstel. Dat is meteen de reden waarom virus scanners soms herhaaldelijk klagen over besmettingen zonder dat ze die kunnen herstellen.

Dat is een typische situatie waarbij het beste wat u kan doen is ...... systeemherstel uitschakelen. Alle vorige herstelpunten worden dan verwijderd en ook het virus.

Systeemherstel in veilige modus

Windows Systeemherstel in veilige modus kan in sommige gevallen uw computer weer tot leven wekken, wanneer Windows niet meer normaal wil starten. Het kan gebeuren dat er iets verandert aan uw computer­configuratie dat Windows niet bevalt. Windows besluit dan dat het beter is niet meer te starten.

Er kunnen verschillende redenen zijn. Een nieuw randapparaat dat zich niet gedraagt zoals Windows het verwacht, een corrupt bestandssysteem, . . . . Wat ook de oorzaak is, als Windows het erg genoeg vindt om niet meer op te starten, zit u met een pc die niet meer werkt. Windows Systeemherstel kan in sommige rampzalige gevallen wel helpen, maar u heeft er niets aan als u niet meer in Windows kan komen om systeemherstel te starten.

(Nog) niet wanhopen

U hoeft nog niet per se een herinstallatie van Windows uit te voeren of een specialist te laten komen om dat voor u te doen. Misschien kan systeemherstel in veilige modus u redden.

Hoe komt u in veilige modus?

Wanneer u uw pc aanzet, voert deze een aantal diagnostische tests uit. Tijdens de POST (Power On Self Test) ziet u meestal op het scherm dat de computer zijn geheugen telt en informatie over de harde schijven toont. Zodra u die gegevens ziet, drukt u op de F8 toets en houdt u die ingedrukt. Houd de toets ingedrukt tot u een scherm met geavanceerde opties voor Windows ziet verschijnen.

letop.png In Windows 10 werkt de F8-toets voor het starten in Veilige Modus niet meer. Op deze pagina leest u hoe u in Windows 10 in Veilige Modus kunt komen.

Dan kunt u de pijltjestoetsen gebruiken om de keuze Veilige modus te selecteren. Windows zal dan proberen om met een minimaal aantal stuurprogramma's en functies te starten. Alle niet noodzakelijke onderdelen worden weggelaten. Deze gestripte versie kan de weg zijn naar een werkende computer.

U merkt dat u in veilige modus terecht bent gekomen, omdat in de vier hoeken van het scherm de woorden "Veilige modus" staan. U merkt het ook aan het kleiner aantal instellingen en de beperkte functionaliteit. Maar als alles vlot verloopt, is dit slechts tijdelijk. Van hieruit kunt u Systeemherstel wel starten.

Klik op Start > Alle Programma's > Bureau Accessoires > Systeemwerkset > Systeemherstel

In de Windows Systeemherstel wizard die dan verschijnt, klikt u het bolletje aan bij Een eerdere status van deze computer herstellen. Vervolgens toont Windows een scherm met een kalender. Kies een bruikbaar herstelpunt en klik op Volgende. Wanneer de bewerking klaar is, moet u de computer herstarten en zal Windows melden dat uw pc teruggebracht is naar een eerdere status.

Systeemherstel met de opdrachtprompt

Als het automatisch systeemherstel van Windows niet wil werken, kunt u het met de opdrachtprompt proberen. De opdrachtprompt is de plaats in Windows waar u opdrachten moet intikken. Het is niet moeilijk. In elk geval gemakkelijker (en veel sneller) dan Windows opnieuw installeren. Bovendien verliest u al uw documenten, favorieten, mailberichten en instellingen als u bij een nieuwe installatie van Windows geen voorzorgen neemt. Het is dus de moeite waard om systeemherstel vanaf de opdrachtprompt te starten als de normale procedure niet werkt.

Eerst start u de computer in veilige modus:

Geef vooraf dit commando in zodat bij een eventuele crash het F8 boot menu weer werkt

bcdedit /set {default} bootmenupolicy standard gevolgd door Enter

letop.png Er staat een spatie achter Bbcdedit.

Andere manier om op te starten in veilige modus:

Bij helemaal afsluiten van de computer en daarna opnieuw starten verlaat Windows de Veilige modus. Blijft Windows koppig in de Veilige modus starten probeer dan het volgende:

Druk in Veilige modus zowel de Windowstoets (met het Windows logo er op) + R in en u krijgt de optie om msconfig in te voeren. U komt vervolgens in Systeemconfiguratie. Daar vinkt u Normaal opstarten aan. Daarna start u de pc opnieuw, maar dan in de Normale modus.

Toegangsrecht

Als u op een moment een bericht te zien krijgt dat u over onvoldoende rechten beschikt om Windows automatisch systeemherstel te gebruiken, dan bent u aangemeld als een gebruiker die geen beheerder is van uw computer. Om aan te melden met een beheerdersaccount moet u het wachtwoord kennen van die gebruiker.

Om van gebruiker te wisselen tikt u rundll32.exe user32.dll LockWorkStation (het woord LockWorkStation is hoofdlettergevoelig) en drukt u op de Enter toets. Windows toont dan een login-scherm waar u zich kan aanmelden met een ander gebruikersaccount.

Omvang schijfruimte voor systeemherstel

Alle systeemherstel­punten bij elkaar vragen veel schijfruimte. Daar kunt u wat aan doen door oude herstelpunten te verwijderen. Gebruik bijvoorbeeld het programma CCleaner en open via de knop Gereedschap het onderdeel Systeemherstel. Er verschijnt een lijst met herstelpunten. Elk systeemherstelpunt heeft een datum en omschrijving. Selecteer het herstelpunt dat u wilt wissen en gebruik de knop Verwijderen om schijfruimte vrij te maken. U kunt meerdere herstelpunten tegelijk wissen door de Ctrl-toets te gebruiken en de herstelpunten één voor één aan te klikken. Vaak zijn er tientallen herstelpunten opgeslagen. Algemeen wordt verondersteld dat 10 tot 15 herstelpunten voldoende zijn. Verwijderen doet u doet u via het tabblad Meer opties in Schijfopruiming. Dat bereikt u via Start > Alle programma's > Bureau-accessoires > Systeemwerkset.

Standaard staat Windows systeemherstel ingesteld om 15% van de capaciteit van uw harde schijf te gebruiken. Bij grote harde schijven is dit nogal veel. Voor een 360GB harddisk is dit 54GB. U kunt dit in Vista als volgt instellen.

Open een commandolijn in administrator mode:

Start > typ bij Zoekopdracht starten CMD en toets dan CTRL+SHIFT+ENTER

Typ nu het volgende om de nu toegewezen ruimte te zien;

vssadmin list shadowstorage

Typ nu de volgende opdracht:

vssadmin resize shadowstorage /on=c: /for=c: /maxsize=4GB

Met bovenstaande opdracht wordt de ruimte voor systeemherstel tot 4GB beperkt, maar u kunt zelf uitmaken hoeveel dat wordt. Vervang eventueel de C-tjes door D,E etc. al naar gelang het aantal schijven dat u heeft.

Typ exit om de commandolijn te verlaten.


In Windows7 en 8 is de hoeveelheid schrijfruimte voor systeemherstel gemakkelijker in te stellen.

- Klik op Start, klik met de rechter muisknop op Deze computer en kies Eigenschappen.

- Klik vervolgens op de link Systeembeveiliging aan de linkerkant. Als u wordt gevraagd om een beheerders­wachtwoord of bevestiging, typ dan het wachtwoord of geef de bevestiging. Het venster Systeemeigenschappen wordt geopend op het tabblad Systeembeveiliging.

- In het tabblad Systeembeveiliging selecteert u in het kader Beschikbare schijven de Systeemschijf en klikt u op Configureren. Met een schuifregelaar kunt u het maximale schijfgebruik voor de herstelpunten opgeven, bijvoorbeeld 6%.


In Windows 10 klikt u met rechts op Start > Configuratiescherm > Systeem

- Klik vervolgens op de link Systeembeveiliging aan de linkerkant. Als u wordt gevraagd om een beheerders­wachtwoord of bevestiging, typ dan het wachtwoord of geef de bevestiging. Het venster Systeemeigenschappen wordt geopend op het tabblad Systeembeveiliging.

- In het tabblad Systeembeveiliging selecteert u in het kader Beschikbare schijven de Systeemschijf en klikt u op Configureren. Met een schuifregelaar kunt u het maximale schijfgebruik voor de herstelpunten opgeven, bijvoorbeeld 6%.

Terug zetten naar een herstelpunt

Met deze optie wordt uw pc teruggezet naar een eerder moment in de tijd, wat een systeemherstelpunt wordt genoemd. Er worden herstelpunten gegenereerd wanneer u een nieuwe app, een nieuw stuurprogramma of een Windows-update installeert, en wanneer u handmatig een herstelpunt maakt. Herstellen is niet van invloed op uw persoonlijke bestanden, maar er worden apps, stuurprogramma's en updates verwijderd die u na het maken van het herstelpunt hebt geïnstalleerd.

letop.png

Als u geen herstel­punten ziet, kan dat komen omdat systeem­beveiliging niet is ingeschakeld. Als u dit wilt controleren, gaat u naar het Configuratie­scherm, zoek naar Herstel en selecteer Herstel > Systeem­herstel configureren > Configureren. Zo zorgt u ervoor dat Systeem­beveiliging inschakelen is geselecteerd.