Niemand ontkomt eraan: een computer die vreemde kuren vertoont. Geluid dat niet meer werkt, Windows dat rare meldingen geeft. Hier volgen oplossingen voor veel voorkomende storingen.

Geen geluid uit speakers

Een probleem dat ongekend vaak voorkomt en waarvan de oplossing vaak veel logischer is dan u zou denken. U zult niet de eerste zijn die de computer open schroeft om dan te ontdekken dat het geluid is gedempt in de volumeregeling. Het klinkt knullig, maar controleer eerst of uw luidsprekers aan staan, of het volume niet is weggedraaid en dubbelklik op het pictogram voor de luidsprekers in het systeemvak om te controleren of er geen vinkje staat bij Dempen. Controleer ook nog even of u niet per ongeluk met uw voet of de stofzuiger een kabeltje hebt losgetrokken.

Digitaal geluid ingesteld?

Hebt u na die controles nog steeds geen geluid? Controleer dan of de optie voor "alleen digitaal geluid" aanstaat (terwijl u uw speakers of koptelefoon gewoon op de analoge aansluiting hebt aangesloten). Open de volumeregeling en klik onder het hoofdvolume op de knop Geavanceerd. Als er een vinkje staat bij Alleen digitaal, dan verwijdert u dat. Andersom kan natuurlijk ook: u gebruikt een digitale speakerset, maar de optie staat uitgeschakeld. In dat geval plaatst u het vinkje. Het kan lastig zijn als u een analoge koptelefoon hebt en digitale speakers, want dan moet u voortdurend omschakelen.


Programma reageert niet

upgrade-please.jpg

Apeldoorn bellen?

 

 

 

Het nadeel van Windows is, als een programma crasht, het lang niet altijd echt crasht. Het blijft actief met de tekst "Reageert niet" als venstertitel. U kunt het programma pas weer opnieuw starten als het is afgesloten. Wanneer een programma hangt, druk dan op Ctrl+Alt+Delete, klik op Taakbeheer en selecteer het tabblad Toepassingen. Klik op het programma dat niet reageert en vervolgens op Taak beëindigen. Geen succes? Klik met de rechter muisknop op het programma en kies Ga naar proces. Klik met de rechter muisknop op dit proces en selecteer Proces beëindigen.


Startknop werkt niet meer

Windows 8, 8.1 en 10 hebben net zoals iedere andere versie van Windows een startknop in de taakbalk.

Het kan gebeuren dat deze startknop plotseling niet meer werkt, en dat u alleen met de Windows knop op het toetsenbord van uw computer het start scherm of menu kunt openen. Er zijn een paar manieren om dat probleem op te lossen.

Probleem oplossen op met Windows Taakbeheer

1 Open Windows Taakbeheer door tegelijk op de toetsen CTRL, ALT en DELETE (DEL) te drukken en klik op Taakbeheer (Task Manager). Of klik met de rechter muisknop in de linker onderhoek op de Windows start knop en klik op Taakbeheer (Task Manager).

2 Klik met de rechter muisknop op Windows Verkenner en kies Opnieuw starten. U vindt Windows Verkenner onder Windows processen in Windows Taakbeheer.

3 Sluit Windows Taakbeheer en de Windows 8.1 of 10 start knop zal hopelijk weer normaal werken.

Probleem oplossen met Powershell

U kunt ook deze oplossing proberen.

1 Klik met de rechter muisknop op de start knop.

2 Klik op Opdrachtprompt (administrator).

3 Typ powershell en druk Enter.

4 Zet de volgende opdracht in de opdrachtprompt:

Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -Disable­Development­Mode -Register "$($_.InstallLocation)\­AppXManifest.xml"}.

5 Druk op Enter

6 Wacht tot Powershell klaar is met het uitvoeren en voltooien van de opdracht.

Er kunnen een aantal foutmeldingen (in rood) verschijnen. Die kunt u negeren.


Verdwenen dll-bestanden

Dll-bestanden zijn essentieel voor een goede werking van Windows. Soms lijken deze bestanden echter om raadselachtige redenen verdwenen. Programma's willen dan niet meer starten of Windows slaat u met foutmeldingen om de oren. Dll-bestanden kunnen verdwijnen als gevolg van een virus, maar ook door het de-installeren van programma's. Voor de hand liggende oplossingen zijn het opnieuw installeren van het programma dat u verwijderde, vlak voordat het probleem zich voordeed of het uitvoeren van Systeemherstel. Zijn deze opties niet mogelijk, dan kunt u de dll-bestanden handmatig opnieuw installeren. In de foutmelding wordt doorgaans aangegeven welk bestand ontbreekt. Ga vervolgens op zoek naar een site met dll-bestanden zoals deze.


Foutmelding: geen bestandsrechten

U krijgt in de Windows Verkenner een foutmelding dat u over onvoldoende rechten beschikt. Het gevolg is dat u niet meer bij die bestanden kunt komen. Met NTFS Access stelt u alle rechten opnieuw in. U krijgt dan weer alle rechten die nodig zijn om toegang te krijgen tot die bestanden. Start NTFS Access en blader naar de map waartoe u toegang wilt hebben. Plaats een vinkje bij Set folder owner om eigenaar te worden van de map. Zet ook een vinkje bij Set folder full access rights om volledige toegang te ontsluiten. Bevestig met de knop Grant om de rechten opnieuw in te stellen.


Volumepictogram verdwenen

Om snel toegang te hebben tot het geluidsvolume, kunt u via een pictogram in het systeemvak het volume direct aanpassen. Door dubbelklikken verschijnt er een menu met allerlei extra instellingen. Het is dus erg vervelend als dit pictogram plotseling verdwenen is door bijvoorbeeld de installatie van een nieuwe videokaart, of omdat iemand met de instellingen heeft gerommeld. Zo krijgt u het pictogram weer terug. Ga op Start staan, druk de rechter muisknop in en kies Eigenschappen. Kies nu Taakbalk en klik in de groep Systeemvak op Aanpassen. Vink het geluid aan.


Problemen met toetsenbord

De standaard door Windows geïnstalleerde toetsenbordindeling Verenigde Staten (internationaal) heeft de voor velen ongewenste eigenschap dat het aanhalingsteken (' of ") pas bij een volgende toetsdruk op het scherm verschijnt. Velen vinden dit onhandig. Een andere toetsenbordindeling (bijvoorbeeld Verenigde Staten) is dan beter geschikt. In België wordt meestal gebruik gemaakt van de toetsenbordindeling Belgisch (punt).

De geïnstalleerde toetsenbord­indeling is terug te vinden via het Configuratiescherm, onderdeel Taal. Standaard is er slechts één toetsenbordindeling geïnstalleerd. Wordt een tweede invoertaal toegevoegd dan kan met de combinatie linker Alt en rechter Shift toets automatisch tussen de toetsenbordindelingen worden geswitcht.

Configuratiescherm herstellen

Sinds de Creators Update is het configuratiescherm uit het Win-X menu verwijderd. U kunt dat weer op uw scherm krijgen door op de knop Start te klikken of op de starttoets te drukken op uw toetsenbord en Configuratiescherm in te typen. U ziet het vertrouwde pictogram verschijnen. Wanneer u daarop klikt, opent het Configuratiescherm met (bijna) alle opties die u gewend bent. U kunt de vermelding in het Win-X menu herstellen door een snelkoppeling naar het configuratiescherm te plaatsen in de systeemmap C:\Gebruikers\inlognaam\AppData\­Local\Microsoft\Windows\WinX\Group2. Download de daarvoor benodigde snelkoppeling: configuratiescherm.zip. Open het ZIP-bestand en kopieer de snelkoppeling naar de genoemde locatie.

Gebruikt u het configuratiescherm veelvuldig, dan kunt u dat vast pinnen aan de taakbalk. Dat gaat als volgt: open het configuratiescherm, in de taakbalk verschijnt het bijbehorende pictogram, klik met de rechter muisknop op dat pictogram en kies de optie Aan taakbalk vastmaken.

Plotseling onverwachte tekens

Misschien is het u weleens overkomen dat u aan het typen bent en uw toetsen plotseling een andere functie hebben. Het vraagteken gedraagt zich als een "=" en een backslah is veranderd in een "<". Met andere woorden het toetsenbord is overgegaan naar een andere taalversie. Dat gebeurt vaak per ongeluk omdat de toetsencombinatie hiervoor zich bevindt op de plek waar u vaak met uw handen op het toetsenbord rust. Aangezien de wijziging zonder melding wordt doorgevoerd, zorgt dat nogal eens voor verwarring. De oplossing is eenvoudig: door te drukken op Ctrl+Shift functioneert het toetsenbord weer normaal. U kunt dit probleem voorkomen door slechts één taal en één toetsenbordindeling te behouden. De combinatie Nederlands als taal en Verenigde staten (internationaal) voor de toetsenbordindeling is het meest gangbaar.

Toont het scherm cijfers terwijl u letters intoetst (bijvoorbeeld ‘123’ in plaats van ‘jkl’) dan staat de NumLock-toets nog aan. Wilt u een geluid te horen krijgen wanneer deze toets (of de CapsLock of ScrollLock toets) wordt ingedrukt? Open dan via het Configuratiescherm het Toegankelijkheids­centrum en vink bij het onderdeel Het toetsenbord eenvoudiger in het gebruik maken de optie Wisseltoetsen inschakelen aan.

Heeft u tijdens de setup van Windows de verkeerde toetsenbord­indeling gekozen of is er nadien een ander type toetsenbord aangesloten, dan kan dat het inloggen van het gebruikersaccount via het aanmeldscherm bemoeilijken (de toetsen corresponderen dan immers niet met de getypte tekens). Heeft u hier last van activeer dan via het Configuratiescherm > Land / regio, tabblad Beheer, knop Instellingen kopiëren de optie Aanmeldingscherm en systeemaccounts en bevestig met de knop OK. De toetsenbordindeling van het gebruikersaccount is nu ook op het aanmeldscherm van toepassing. Activeer eventueel ook de optie Nieuwe gebruikersaccounts zodat de ingestelde toetsenbord­indeling ook van toepassing zal zijn op nieuw aan te maken gebruikersaccounts.

Euroteken

Het €-teken staat op de meeste toetsenborden op dezelfde toets als het cijfer 5 (bij Belgische AZERTY-toetsenborden de letter E). Gebruik deze toets in combinatie met de rechter ALT-toets of de toetscombinatie CTRL-ALT om het €-teken te plaatsen. Het teken kan ook worden geplaatst met het intoetsen van de code 0128 op het numerieke toetsenbord in combinatie met het ingedrukt houden van de linker ALT-toets.

Toetsenbord op het scherm

Zodra op een apparaat met touchscreen een invulscherm (bijvoorbeeld de adres-balk van Internet Explorer) wordt geactiveerd, verschijnt onderin het beeldscherm het Scherm­toetsenbord. Het Scherm­toetsenbord kan ook op een computer zonder aanraakscherm worden geactiveerd, en wel handmatig via het App-overzicht, groep Toegankelijkheid. Het automatisch met Windows laten opstarten kan via de Charm Instellingen, onderdeel Toegankelijkheid, sub Toetsenbord, optie Scherm­toetsenbord of via het configuratiescherm, onderdeel Toegankelijkheids­centrum, link De computer zonder muis en toetsenbord gebruiken, optie Schermtoetsen­bord gebruiken.


Extreem traag starten

Een schone Windows-installatie moet er niet langer dan 30 seconden over doen om te starten. Naarmate u meer programma's installeert die automatisch starten, komen daar seconden bij. Probeer het aantal programma's dat automatisch wordt geladen, beperkt te houden. Zorg er daarnaast voor dat u de laatste updates van Windows Update hebt geïnstalleerd en dat de harde schijf is gedefragmenteerd. Dat kan de starttijd aanzienlijk bekorten. Hebt u veel programma's nodig die tegelijk met Windows moeten starten? Download dan Startup Delayer. Een van de redenen dat Windows traag start, is dat er veel programma's en processen tegelijk worden geladen. Een deel daarvan kan best wat later starten, zoals e-mailprogramma's en snelstarters voor bijvoorbeeld OpenOffice.org en Adobe Reader. Dit programma kan het startproces van Windows zo aanpassen dat de gebruiker sneller toegang tot de desktop krijgt. Het kan de volgorde van de te starten programma's aangeven en er een wachttijd aan toe te kennen. Het starten van programma's verloopt dan geleidelijker.

Nieuwe pc's worden veelal geleverd met vooraf geïnstalleerde software. Soms betreffen het handige applicaties, vaak ook niet. Bovendien vertraagt elk programma dat start met uw pc het systeem. De ongewenst door de fabrikant geïnstalleerde software kan op geautomatiseerde wijze worden verwijderd met de tool PC Decrapifier. Het programma geeft in het eerste scherm aan welke programma's samen opstarten met Windows en wat ze wel of niet doen. U vinkt ze aan om ze van 't systeem te halen en klikt op Next. In het volgende scherm toont PC Decrapifier wat er zoal op uw computer staat. Het programma verwijdert de programma's die u selecteert. Dit werkt overigens op dezelfde wijze als vanuit het configuratiescherm in Windows, maar het gaat nu veel sneller. Bovendien hoeft u PC Decrapifier zelf niet te installeren. U downloadt het en kunt meteen aan de slag.


CD/DVD start niet automatisch

Wanneer u een cd of dvd in het schijfstation van uw computer plaatst, leest Windows de schijf doorgaans automatisch in. Als dit niet meer het geval is, kunt u deze functie zelf inschakelen. Klik op Start > Uitvoeren en typ regedit om de registereditor te starten. Blader in het linker venster naar de registersleutel HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Services \ CDRom en dubbelklik op Autorun. Er verschijnt nu een venster met onder andere de optie Waardegegevens. Zorg dat bij deze optie de waarde 1 komt te staan om het automatisch starten van cd's en dvd's weer in te schakelen. Wilt u dat later weer uitschakelen? Verander de 1 weer in een 0

Nieuwste drivers vinden

Drivers zorgen ervoor dat Windows communiceert met hardwareapparaten. Uw computer presteert alleen optimaal als u de juiste en meest recente drivers gebruikt. Op deze pagina lest u meer over het bijwerken van drivers (= stuurprogramma's voor apparaten)

Onbekende hardware achterhalen

Is het niet duidelijk welke hardware drivers voor het moederbord moeten worden geïnstalleerd? De informatie uit het BIOS kan van dienst zijn bij het achterhalen van het type moederbord en de daarvoor benodigde drivers. Het gratis programma CPU-Z (download: cpuid.com / cpuz.php) is voor dit doel geschikt. Met CPU-Z kan vrij eenvoudig het type processor, moederbord en RAM-geheugen worden achterhaald en PC Wizard toont een overzicht van het hele systeem. Met deze gegevens kunnen vervolgens de bijbehorende drivers via het internet worden opgespoord.


Hangt tijdens afsluiten

Het is belangrijk om vast te stellen wanneer Windows na het afsluiten is blijven "hangen". Al direct na de installatie van Windows? Dan ligt het waarschijnlijk aan de hardware of een driver. Zoek via Google op "Windows freezes en shutdown" in combinatie met het computertype. Koppel randapparatuur af en kijk of dat helpt. Is het probleem opgetreden na installatie van bepaalde software, verwijder die dan of maak gebruik van een herstelpunt. Moet u het programma echt gebruiken, zoek dan via Google naar een oplossing.


Hapert tijdens scrollen

Wanneer u een nieuwe pc hebt gekocht en u merkt dat tijdens het scrollen het beeld heel erg hapert, dan hebt u hoogswaarschijnlijk niet de juiste stuurprogramma's geïnstalleerd. De videokaart functioneert dan wel, maar er zijn geen drivers aanwezig om gebruik te maken van de echte capaciteiten van de kaart. De oplossing: kijk welke videokaart u hebt en surf naar de site van de fabrikant om de nieuwste stuurprogramma's binnen te halen.

Pictogram Deze Computer verdwenen

Wilt u het pictogram ‘Deze pc’ op het bureaublad te hebben? Klik dan met de rechter muisknop op een leeg gedeelte van het bureaublad en kies voor Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Klik in het rechter paneel op Thema’s en daarna op Instellingen voor bureaublad­pictogrammen. Er verschijnt een venster waarin u kunt aanvinken welke pictogrammen, o.a. Deze pc, u op het bureaublad wilt weergeven.


Pictogram Bureaublad terughalen

U bent het pictogram Bureaublad weergeven in de taakbalk kwijt. Als u dat wilt herstellen, kijkt u op deze pagina.


Snelkoppelingen in- / herstellen

Heeft u moeilijkheden met het in- of herstellen van snelkoppelingen? Misschien vindt u de oplossing op deze pagina.


Geen toegang Windows Update

Vaak zijn firewalls en antivirus­programma's de oorzaak dat u de website Windows Update niet kunt bereiken. Schakel deze programma's tijdelijk uit en probeer dan of u wel contact krijgt met de website. Is dat niet het geval, probeer dan te ontdekken aan welke software dat ligt. Het is ook mogelijk de updatesite van Windows toe te voegen aan de lijst met vertrouwde websites. Start Internet Explorer en ga naar Extra > Internetopties. Klik op Beveiliging. Selecteer Vertrouwde websites en klik op Websites. Voeg de volgende domeinen toe: http://update.­microsoft.com en http://update.microsoft.com/­microsoftupdate/v6/­default.aspx. Klik op Sluiten en OK.


Muis beweegt uit zichzelf

overworked-mouse.jpg

 

 

 

Optische muizen hebben soms de neiging om "er vandoor te gaan". Om zo'n langzaam wegkruipende muisaanwijzer te stoppen, is het aan te raden de lens schoon te maken en ervoor te zorgen dat het muisoppervlak niet te glanzend is. Werkt dit niet? Ga naar het Configuratiescherm > Printers en andere hardware, Muis. Klik op Opties voor de aanwijzer en plaats een vinkje bij Precisie van de aanwijzer verbeteren. Zet desnoods de snelheid van de muisaanwijzer via de schuifbalk iets langzamer. Ook geen succes? Controleer of u niet een supergoedkope muis hebt gekocht, die niet strak genoeg is afgesteld. Leen even een muis om te kijken of dat soelaas biedt en koop vervolgens een nieuwe.


UAC blijft vragen

Om ervoor te zorgen dat u de computer niet softwarematig om zeep helpt, vraagt Windows bij vrijwel iedere handeling om toestemming via UAC (User Account Control). Aangezien een klik op OK volstaat, is deze functie eerder irritant dan beschermend. U schakelt die als volgt uit. Klik op Start en vervolgens op de accountfoto boven het menu Start. Kies voor de optie Instellingen voor gebruikersaccountbeheer wijzigen. In het venster dat dan verschijnt, kunt u de schuifbalk een treetje lager zetten. U moet wel opnieuw starten, maar daarna wordt u minder lastig gevallen.


Diavoorstelling werkt niet

Diavoorstellingen binnen Windows zijn plezierig, als ze . . . werken. Windows kent naast bestanden ook snelkoppelingen naar bestanden, zodat de bestanden niet dubbel hoeven te worden geplaatst. De Windows diavoorstelling kan goed omgaan met snelkoppelingen naar foto's, tenzij u het origineel hebt gewist en de snelkoppeling nergens naar verwijst. Dan loopt de diashow vast en worden er ook geen andere foto's meer getoond. De oplossing is dus: snelkoppelingen verwijderen of het origineel laten staan.

Windows Aero werkt niet

Windows Aero is de naam van de gebruikersinterface van Windows, die ervoor zorgt dat u veel controle hebt over het uiterlijk en alles er wat fraaier uit laat zien. Maar het is ook één van de redenen dat Vista een flinke videokaart nodig heeft. Wanneer Windows Aero bij u is uitgeschakeld en u krijgt het niet voor elkaar om dit in te schakelen, dan acht Windows uw videokaart niet goed genoeg om deze functie te ondersteunen. Er zijn manieren en trucjes om Windows via het register alsnog te forceren om Aero toe te staan, maar of dat verstandig is, is de vraag. Er is immers een reden dat de optie wordt uitgeschakeld. In dit geval is het een kwestie van werken zonder Aero of kiezen voor een nieuwe videokaart.

Schijfruimte wordt minder

Er zijn logische en minder logische oorzaken voor het automatisch terug lopen van schijfruimte. De logische redenen: bestanden die nodig zijn voor Systeemherstel en tijdelijke internetbestanden nemen ruimte in. Probeer deze functies eens uit te schakelen om te kijken of dat helpt. Het kan ook fragmentatie zijn, maar het is ook mogelijk dat uw schijf de langste tijd heeft gehad. Download in dat geval een gratis analyseprogramma zoals HDD Health om te zien of er iets mis is met de schijf.


Niet automatisch op standby

Het prettige van Windows is dat het energiebesparende functies kent voor uw laptop. Zoals het automatisch op stand-by gaan, wanneer u de klep van uw laptop sluit. Als dat niet meer automatisch gebeurt, is dat vervelend, want dan zit u onverwacht met een lege accu. Gelukkig kunt u die functie zelf weer inschakelen. Klik met de rechter muisknop op uw bureaublad en kies Eigenschappen. Ga naar Schermbeveiliging en klik op de knop Energie. Controleer of het Energiebeheersschema is ingesteld op laptop. Zo niet, selecteer dat dan. Ga naar het tabblad Geavanceerd en selecteer Stand-by inschakelen bij de optie Als ik het beeldscherm van de draagbare computer dichtklap. Klik op OK. Als u nu de laptop dicht klapt, moet hij weer op stand-by gaan.


Telkens dezelfde updates

Het updateproces van Windows verloopt in de meeste gevallen automatisch, maar niet altijd probleemloos. Er zijn gevallen bekend waarbij Windows Update dezelfde updates telkens opnieuw blijft installeren, of Windows toont steeds weer een foutmelding omdat een specifieke update niet is gelukt. Waarom dit gebeurt, is niet helemaal duidelijk. Het enige dat u kunt doen, is de "loop" doorbreken. Blijf niet telkens braaf op OK drukken, want na vijf keer zal het duidelijk zijn dat dit niet helpt. Verwijder de geïnstalleerde update via het Windows Update-console, zodat de update ook daadwerkelijk opnieuw gedownload en geïnstalleerd wordt. Dit zou het probleem moeten oplossen.

U kunt voor Windows Vista en Windows 7, 8 de reparatietool System Update Readiness gebruiken. Normaal gesproken wordt de tool automatisch als update aangeboden zodra zich een specifieke fout voordoet, maar System Update Readiness kan zo nodig ook als standalone-pakket via de website van Microsoft worden gedownload.

System Update Readiness is ontwikkeld voor het corrigeren van een aantal specifieke inconsistenties die tot gevolg hebben dat de installatie van updates en andere software niet werkt (het gaat om de foutcodes 0x80070002, 0x8007000D, 0x800F081F, 0x80073712, 0x800736CC, 0x800705B9, 0x80070246, 0x8007370D, 0x8007370B, 0x8007370A, 0x80070057, 0x800B0100, 0x80092003, 0x800B0101 en 0x8007371B). Neem er wel even de tijd voor, het kan namelijk erg lang duren voordat de reparatietool zijn werk heeft afgerond.


Knop Uitschakelen verdwenen

U wilt uitloggen, maar de knop Uitschakelen is verdwenen. Registerwijzigingen, geïnstalleerde software, er zijn weer talloos mogelijke oorzaken. Wat is de oplossing? Probeer het volgende:
- Klik op "Afmelden."
- Schakel over op "Andere gebruiker".
- Klik linksonder op (pc naam)-afsluiten.
- Negeer de melding over een andere gebruiker die nog ingelogd is.
- Start na het afsluiten weer op.
Als het juist is, dan is de knop "Uitschakelen" weer aanwezig


Opdracht Uitvoeren verdwenen

Uitvoeren is een optie die lang niet door iedereen wordt gebruikt, maar als u die een keer nodig hebt, is het erg vervelend als de snelkoppeling verdwenen is. Gelukkig kunt u die in de meeste gevallen vrij eenvoudig terug halen. Klik met de rechter muisknop op de taakbalk, kies Eigenschappen en ga naar het tabblad Menu Start. Klik op de knop Aanpassen en ga naar het tabblad Geavanceerd. Zoek naar de optie De opdracht uitvoeren en plaats hier een vinkje bij. Mocht dit vinkje er al staan, pas dan de volgende truc toe: verwijder het vinkje. Klik op OK en Toepassen. De optie Uitvoeren bevindt zich nu weer gewoon in het menu Start.

Helpt dat niet? Dan dit misschien.

Wees voorzichtig met bewerkingen in het register. Maak daar vooraf een backup van.

Zoek het bestand regedit.exe en start dat op. Zoek de volgende sleutel:
HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies

Hier staat NoRun, De waarde daarbij moet zijn 0.

Sla regedit op. Als u bij Start kijkt, is de opdracht hopelijk weer aanwezig.


Ongevraagde Windows installer

Soms wordt Windows installer voortdurend gestart, wanneer u een bepaald programma start. Dat is te verhelpen. Download de Windows installer Clean Up Utility en verwijder hiermee het programma dat het verschijnen van de installer veroorzaakt. Installeer het programma opnieuw en het probleem is verholpen.


Geen geluid YouTube

U luistert zonder problemen naar muziek via iTunes of Windowes Media Player, maar zodra u YouTube filmpjes bekijkt, is het plotseling stil. Het probleem zit hem in de flash-instellingen. Klik met de rechter muisknop op een YouTube filmpje en kies voor Instellingen. Klik vervolgens op Geavanceerd. Kies in het menu links voor Global Storage Settings. Als er nog geen vinkje staat bij Sta Flash-inhoud van derden toe gegevens op uw computer op te slaan, plaats hier dan een vinkje. Staat dit vinkje er al, verwijder het dan, sluit de browser en doorloop de procedure opnieuw om het vinkje weer terug te plaatsen. Herstart de browser en u hebt geluid.


Ineens een blauw scherm

Ze komen helaas af en toe voor: de beruchte blauwe Windows-schermen, gevolgd door een herstart. Dat herstarten is lastig, want u mist dan de informatie over de oorzaak van het probleem. Schakel het automatisch herstarten daarom uit. Ga in het Configuratiescherm naar Prestaties en onderhoud, Systeem en dan naar het tabblad Geavanceerd. Kijk bij de optie Opstart- en herstelinstellingen en klik op de knop Instellingen. Onder het kopje Systeemfouten verwijdert u het vinkje bij De computer opnieuw opstarten. Het probleem wordt hiermee niet verholpen, maar u kunt nu in ieder geval de foutmelding noteren en naar een oplossing zoeken. Kijk ook op deze pagina wanneer uw pc teveel van blauw houdt.

De oorzaak van een opstartprobleem of een blauw scherm (Blue Screen of Death; BSOD) is soms eenvoudig met MSCONFIG te achterhalen.

Noteer eerst de huidige instellingen van de tabbladen Opstarten en Services voordat u wijzigingen aanbrengt. Schakel vervolgens alle opties op het tabblad Opstarten en de niet-Microsoft-services op het tabblad Services uit. Herstart de computer en controleer of alle uitgeschakelde items nog steeds uitgeschakeld zijn, maak anders de wijziging nogmaals, maar dan in veilige modus (druk daarvoor op F8 tijdens het opstarten van Windows). Voeg een aantal items toe (te beginnen met het tabblad Services) om vervolgens de computer weer te starten. Voeg net zo lang items toe totdat de veroorzaker is gevonden. Op de pagina over het uitschakelen van probleem­software staat extra informatie met betrekking tot dit onderwerp.


Andere bronnen voor probleem­oplossingen

Functioneert er iets niet naar behoren? Dat zijn de probleem­oplossers in windows een goede eerste stap voor het oplossen van het probleem. U opent de probleem­oplossers als volgt:

Selecteer in de linker kolom een optie om meer opties te bekijken. Selecteer dan de optie die uw probleem het best beschrijft. De probleem­oplosser leidt u stap voor stap door de procedure voor het vaststellen en oplossen van het probleem.

Als de probleem­oplossers u niet helpen heeft Microsoft nog andere opties voor ondersteuning. De Windows nieuwsgroepen bijvoorbeeld vormen een goede bron voor gratis ondersteuning. Om erachter te komen langs welke wegen u nog verdere ondersteuning kunt krijgen, doet u het volgende.

De pagina Ondersteuning verschijnt. Om meer informatuie te krijgen over de ondersteuningsmogelijkheden die u ter beschikking staan, klikt u op een optie in de linkerkolom.


Tekstweergave in browser aanpassen

Sommige websites hebben de tekengrootte erg klein ingesteld. Dat kan heel vermoeiend zijn, zeker voor internetters die wat minder goed kunnen zien. Soms staat op de website een knop om de weergave van de tekst aan te passen, bijvoorbeeld op HCC.nl. Als zo’n knop ontbreekt, dan kunt u de tekengrootte in uw browser vergroten. Dat kan via het menu van de browser, maar het snelst werkt dit met behulp van sneltoetscombinaties.

In Internet Explorer, Edge en Firefox kunt u de tekengrootte van webpagina’s instellen met de volgende sneltoets­combinaties:

- Ctrl + plusteken (+)
- Ctrl + minteken (-)
- Ctrl + nul (0)

Inzoomen op tekst
Door tegelijkertijd de Ctrl + plusteken (+) in te drukken vergroot de browser de tekstweergave.

Uitzoomen op tekst
Verkleinen van de tekstweergave doe je met Ctrl + minteken (-).

Standaard tekstweergave herstellen
Als u weer terug wilt naar de standaard tekstweergave, dan gebruikt u de sneltoetscombinatie Ctrl + nul (0)


Op afstand helpen

U wilt iemand helpen om een computerprobleem op te lossen? Maar u bent niet in de buurt? Geen probleem. Deel het bureaublad en neem op afstand de PC over. Er zijn diverse mogelijkheden voor het op afstand beheren van een computer. Deze variëren van een tekst-gebaseerde console om op afstand commando's in te voeren tot het compleet overnemen van een pc, met beeld, geluid, muis en toetsenbord. Op deze website staat een aantal populaire manieren van 'remote management' voor Linux en Windows op een rij.


Windows hangt tijdens aanmelden

Na het aanmelden blijft Windows hangen. in het process Uw persoonlijke instellingen worden geladen. Dat euvel wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat er iets fout gaat bij het aanmelden op het netwerk. Windows probeert tijdens het opstarten automatisch alle netwerkverbindingen te herstellen die aanwezig waren toen de computer voor het laatst aan stond. Als dit niet lukt, verschijnt er normaal gesproken een foutmelding, die u zou moeten bevestigen. Maar omdat de melding verstopt blijft achter het aanmeldvenster, is dit niet mogelijk en start het systeem niet verder op. Er zijn twee manieren om dit probleem op te lossen. De gemakkelijkste is om tijdens het opstarten de netwerkkabel los te halen. Als er geen netwerk aanwezig is, zal Windows ook niet blijven hangen op een netwerkfout.. Als u dat bij iedere start van de computer moet doen, wordt dat snel vervelend. Zeker als de netwerkstekker aan de achterkant van de computer zit.

De tweede manier om het probleem aan te pakken is het uitschakelen van het Windows inlogscherm. Druk op het moment dat u een wachtwoord moet opgeven twee maal op de toetscombinatie Ctrl+Alt+Delete. Nu verschijnt het inlogscherm in Windows 2000-stijl. Druk nu op Alt+Tab om naar het proces Netwerkverbindingen herstellen te gaan. Het venster zal wel verborgen blijven, maar met een druk op Enter bevestigt u de onzichtbare foutmelding. Nu kunt u gewoon inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

letop.pngAls u zich wilt aanmelden via het ouderwetse inlogscherm, volg dan de volgende procedure:

1  Klik op Start > Configuratiescherm.

 

2  Dubbelkklik op Gebruikersaccounts. Als u de categorieweergave aan hebt staan, klik dan nog eens op Gebruikersaccounts.

 

3  Klik op De manier waarop gebruikers zich aan- en afmelden wijzigen.

 

4  Haal het vinkje weg voor Het welkomstvenster gebruiken.

 

5  Klik op Opties toepassen.


Windows start niet

Komt uw systeem bij het opstarten niet verder dan een foutmelding die erop wijst dat bestanden in het bootmedium ontbreken, ga dan eerst in het BIOS na of de opstartvolgorde (boot sequence) nog goed is ingesteld. U komt in dit setup-venster van het BIOS door bij het opstarten een bepaalde toets(combinatie) in te drukken, zoals F1, F2, F10, Delete of Esc. Zorg dat hier de (juiste) harde schijf of SSD als eerste opstartmedium staat ingesteld. Blijkt dat niet de oorzaak en krijgt u foutmeldingen als 'No operating system found', 'An error occurred while attemting to read the boot configuration data' of iets dergelijks, dan moet u mogelijk een corrupte bootsector op uw opstartschijf herstellen. In veel gevallen is dit probleem te verhelpen door uw systeem met de installatie-dvd van Windows op te starten of met de meegeleverde herstelschijf. Stel dan eerst de taal en toetsenbord in en kies vervolgens Uw computer herstellen, waarna u de verdere instructies volgt. Lukt het hier niet mee, kies dan Opties voor systeemherstel (Windows 7) of Problemen oplossen / Geavanceerde opties (Windows 8) en ga naar de opdrachtprompt. In Windows 7 voert u dan de opdrachten bootrec /fixmbr en bootrec /fixboot uit. In Windows 8 tikt u het commando bcdboot x:\windows /l nl-nl (nl-be voor België) in: hiermee reconstrueert u de bootmanager. Vervang x: door de stationsletter van uw Windows-partitie. Dat is niet noodzakelijk de letter c:! Met een trucje komt u de juiste letter te weten: voer de opdracht notepad uit, en kies File / Open, waarna u nagaat welk station de map \Windows bevat. Dit station is de letter die u moet invullen.


PC valt uit of start steeds opnieuw op

Komt het geregeld voor dat uw pc in willekeurige applicaties uitvalt of opnieuw opstart, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Soms lost het uitnemen en weer terug plaatsen van de geheugenmodules het probleem op, maar het kan ook te maken hebben met stofophoping in de systeemkast en de ventilatoren aan de cpu en in de voeding. Grondig reinigen met een busje perslucht of - heel voorzichtig - met een (kleine) stofzuiger is dan de oplossing. Druk alle kabels en insteekkaarten goed aan en houd de computer een eindje weg van een directe warmtebron, zoals de centrale verwarming.

Als Windows telkens opnieuw start, is één vraag heel belangrijk: herstart uw computer voordat Windows is geladen of tijdens/nadat Windows is geladen? In het eerste geval gaat het vrijwel zeker om een hardwarefout en wordt het tijd om de pc na te (laten) kijken. Gebeurt het echter tijdens het laden van Windows, dan is de kans aanwezig dat het om een softwareprobleem gaat (zoals beschadigde bestanden). Probeer windows in de Veilige Modus te starten (F8 indrukken tijdens het starten) en dan een herstelpunt terug te zetten. Blijft Windows nog steeds herstarten? Dan betreft het vrijwel zeker een hardwareprobleem. Helemaal zeker weten? Installeer Windows opnieuw.

In Windows 10 bereikt u de Veilige modus door de SHIFT-toets ingedrukt te houden terwijl u de opdracht geeft Windows 10 opnieuw op te starten, kies vervolgens de tegels Problemen oplossen, Geavanceerde opties en Opstartinstellingen. De veilige modus is ook te bereiken door MSCONFIG te typen in het zoekveld en vervolgens op Enter te drukken, tabblad Computer opstarten, optie Opstarten in veilige modus (vink deze optie in de veilige modus weer uit om Windows in de ‘normale’ modus op te starten). Als u deze stappen uitvoert, start Windows op met de instellingen voor selectief opstarten. Dat houdt in dat bepaalde programma's in Windows niet worden gestart. Wanneer Selectief opstarten in de toekomst wordt uitgeschakeld, starten alle geselecteerde software­programma's opnieuw op.

De veilige modus wordt standaard opgestart zonder netwerkverbinding. Is een internetverbinding nodig bijvoorbeeld om webpagina's te bekijken of om toegang te krijgen tot een via het netwerk toegankelijke opslaglocatie, activeer de veilige modus dan met netwerk­functionaliteit. Dat kan door de optie Netwerk te activeren (in geval van MSCONFIG) of door te kiezen voor Veilige modus met netwerk­mogelijkheden inschakelen (na het opnieuw opstarten met de SHIFT-toets).

Er is iets dat u zelf kunt proberen. U kunt Windows namelijk zo instellen, dat er een foutmelding verschijnt in plaats van opnieuw op te starten. Deze foutmeldingen verschijnen met een blauwe achtergrond en worden daarom ook wel "blue screen of death" genoemd. Met de foutmelding kunt u in sommige gevallen op internet achterhalen wat het probleem is, en de eventuele oplossing. U kunt de foutmelding intypen op een zoekmachine. U zet die foutmeldingen aan door te klikken op Start > Configuratiescherm > Systeem. Vervolgens klikt u op Geavanceerde systeem instellingen en in de groep Opstart- en herstelinstellingen op Instellingen. Haal het vinkje weg voor De computer automatisch opnieuw opstarten en bevestig deze instelling met OK.

Het plotseling zich uitschakelen van uw pc kan te maken hebben met de voeding of de videokaart. In het eerste geval zal de computer op een volstrekt willekeurig moment uitschakelen. In het tweede geval wordt er na enige tijd een patroon herkenbaar. De computer schakelt bijvoorbeeld steeds uit als u video aan het kijken bent, of een spelletje speelt, terwijl de pc in andere situaties goed functioneert. Probeer het uitschakelen van de computer te reproduceren, zodat u kunt vaststellen waarmee het probleem te maken heeft. Blijkt het inderdaad telkens te gebeuren tijdens het leveren van grafische prestaties, dan is het vervangen van de videokaart vaak voldoende. Ook de Windows logboeken bieden vaak aanwijzingen over wat er fout ging. Ga naar Start > Configuratiescherm > Systeembeheer > Logboeken. Zoek naar foutmeldingen rond de tijdstippen van de crashes. Komt u er niet uit dan wordt het tijd voor een reis naar de monteur.

Een overgeklokte cpu of gpu (grafische kaart) kan ook de veroorzaker van een instabiel systeem zijn. Mocht u recent experimenten in die richting hebben ondernomen, dan weet u ongetwijfeld waar u moet zoeken. Blijven de problemen, onderzoek dan ook de werking van het RAM-geheugen. Dat kunt u doen met het ingebouwde programma Geheugencontrole. Open achtereenvolgens Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeembeheer / Windows Geheugencontrole / Nu opnieuw opstarten en zoeken naar problemen (aanbevolen). Sla uw werk op en herstart de pc. Kies bij voorkeur voor een uitgebreide controle. Een andere degelijke geheugentester is het gratis MemTest86 dat u in de vorm van een schijfbestand kunt downloaden om er een live-medium van te maken.

Kunt u de oorzaak van het instabiele systeem nog niet vinden, dan kan Windows zelf u daar bij helpen. Die houdt namelijk op de achtergrond een uitgebreid logboek bij van wat er allemaal met het systeem gebeurt. Kies het Configuratiescherm en vervolgens Systeem en beveiliging. In de rubriek Systeembeheer klikt u op Gebeurtenislogboeken weergeven. De module Logboeken opent zich en in het middenpaneel krijgt u een samenvatting van allerlei beheergebeurtenissen.

Klik op het plusje bij Kritiek en bij Fout en kijk naar de gebeurtenissen van het Afgelopen uur, in de veronderstelling althans dat u die analyse uitvoert kort na zo'n vastloper. Dubbelklik op zo'n foutmelding voor meer informatie. Klik op Logboeken (lokaal) in het linkerpaneel om weer naar het overzicht terug te keren. Deze informatie is vrij specialistisch, maar hier kan Google helpen. Vermeld in uw zoektocht ook de Bron en het Id van de betreffende gebeurtenis.


Externe usb-schijf niet herkend

Dat is vervelend, Windows blijkt uw externe usb-schijf niet meer te herkennen: u ziet geen schijfletter meer en heeft dus geen toegang tot de gegevens. Ga in dat geval eerst na of de schijf nog te zien is in het Schijfbeheer: druk op Windows-toets+R en voer de opdracht diskmgmt.msc uit. Is de schijf nergens in dit overzicht te vinden, plug de schijf dan in een andere usb-poort. Geen succes? Koppel die externe schijf dan aan een andere pc. Komt de schijf ook hier niet tevoorschijn in Schijfbeheer, dan is het opslagmedium misschien stuk.

Lukt het wel op een andere pc maar niet op uw eigen computer, dan heeft u misschien een driverprobleem. Dit kunt u uitzoeken via Apparaatbeheer: druk op Windows-toets+R en voer devmgmt.msc uit. Staat er een geel uitroepteken naast de betreffende schijf, klik daar dan met de rechter muisknop op en kies Eigenschappen. Het foutbericht geeft aan in welke richting u (bijvoorbeeld op Google) moet zoeken. Soms helpt terug keren naar een vorige driverversie (kies Eigenschappen, open het tabblad Stuurprogramma en klik op Vorig stuurprogramma) of het terug zetten van een systeemherstelpunt: druk op Windows-toets+R en voer rstrui.exe uit. Vervolgens voert u de verdere instructies uit.

Is de schijf wel zichtbaar in Schijfbeheer, maar krijgt u toch geen toegang, ga dan eerst na of aan de schijf wel een stationsletter is toegewezen in Schijfbeheer. Klik de schijf met de rechter muisknop aan en kies Stationsletters en paden wijzigen, druk op de knop Toevoegen, kies een geschikte letter en bevestig met OK. Heeft de schijf wel een letter maar kan Windows die toch niet benaderen, dan is het bestandsbeheersysteem misschien beschadigd en lijkt het er voor Windows op dat die niet langer (correct) geformatteerd is. Er zit dan weinig anders op dan de schijf opnieuw te formatteren. Probeer eerst de gegevens veilig te stellen. Er is een kans dat u die gegevens nog kunt inlezen met de gratis tool Linux Reader for Windows. Lukt het hier niet mee, dan zit er weinig anders op dan uw toevlucht te nemen tot datahersteltools als Recuva (met Deep Scan) en EaseUS Data Recovery.

Beveiligings­probleem oplossen

Heeft u het vermoeden dat uw computer een beveiligings­probleem heeft maar uw eigen beveiligings­programma zegt dat er niets aan de hand is, dan kunt u een second opinion overwegen. Panda Cloud Cleaner is een gratis programma en kan een volledige controle uitvoeren. Aangetroffen problemen kunt u meteen laten verhelpen. Panda Cloud Cleaner biedt geen permanente bescherming tegen virussen en andere ellende, maar kan die wel opsporen en verwijderen. Panda Cloud Cleaner is ook handig als uw systeem besmet is en uw beveiligings­software er geen raad mee weet.