Gmail en Gmail-account

Gmail is de gratis maildienst van Google, waarmee u via internet kunt e-mailen. Dat is veilig, makkelijk en u kunt het overal ter wereld doen. Gmail is Nederlandstalig en u hebt 7,5 gigabyte opslagruimte. U kunt er dus ook grote bestanden in bewaren, zoals foto's.

Hier wordt beschreven hoe u een Gmail-account aanmaakt en hoe u een mailtje kunt versturen.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van Gmail:
gmailaccountmaken_2.jpg

 

 

 

Klik op EEN ACCOUNT MAKEN (rechtsboven in het venster)

Er komt dan een invulscherm:

Klik op het balkje Ik ga akkoord. Maak mijn account en je krijgt een felicitatie van Google:

 

We gaan een e-mailtje versturen

Linksboven ziet u het logo van Gmail. Daaronder staat de tekst Nieuw bericht.

Klik daarop.

U ziet een wit vak waarin u uw bericht kunt typen.

Daarboven het bekende Aan-veld om het mailadres van de ontvanger in te typen, en een Onderwerp-vak voor het onderwerp van de mail.

Bovenaan staan drie knoppen: Verzenden, Nu opslaan en Verwijderen.

De betekenis daarvan zal duidelijk zijn.

U kunt het lettertype en de vormgeving van de mail wijzigen via de knopjes tussen het Onderwerp-vak en het tekstvak.

Een bijlage kunt u toevoegen door te klikken op Bestand toevoegen als bijlage.

Typ het mailadres in, waarnaar u een bericht wilt sturen.

Geef het bericht een onderwerp.

Typ de tekst en klik bovenaan op Verzenden om het bericht te versturen.

gmailaccount7.jpg

 

U keert nu terug naar het Postvak In.

Het verzonden bericht vindt u terug in de map Verzonden berichten, dat u links in de navigatiebalk kunt selecteren.

Outlook voor uw Gmail-adres configureren

  1. Schakel POP for all mail in in dit Gmail venster.
  2. letop.png Vergeet niet op Wijzigingen opslaan te klikken wanneer in het Gmail-venster klaar bent.

  3. Open Outlook.
  4. Klik in het menu Extra op Accountinstellingen....
  5. Klik op de tab E-mail op Nieuw...
  6. Als E-mailservice kiezen wordt gevraagd, selecteer je Microsoft Exchange, POP3, IMAP of HTTP, en klik je op Volgende.
  7. Voer de volgende informatie in de benodigde velden in:

Uw naam: voer je naam in zoals je die wilt weergeven in het veld
Van: voor uitgaande berichten.
E-mailadres: voer je volledige e-mailadres van Gmail in (gebruikersnaam@gmail.com). Google Apps-gebruikers moeten hun volledige adres opgeven in de indeling gebruikersnaam@jouw_domein.nl.
Wachtwoord: voer je e-mailwachtwoord in.
Serverinstellingen of extra servertypen handmatig configureren. Laat deze optie uitgeschakeld als je Outlook 2007 automatisch wilt configureren. Als je Outlook 2007 handmatig wilt configureren, vink je dit selectievakje nu aan. Google Apps-gebruikers moeten als volgt handmatig configureren.

gmailaccount001.gif Voer naam, e-mailadres en wachtwoord in

 

 

 

 

 

gmailaccount002.gif De configuratie is geslaagd

 

 

 

 

 

 

Servergegevens:

Type account: POP3

Server voor inkomende e-mail: pop.gmail.com (Google Apps-gebruikers moeten hier nog niet hun domeinnaam opgeven, maar de desbetreffende ervernaam

Server voor uitgaande e-mail (SMTP): smtp.gmail.com

gmailaccount003.gif

 

 

 

Aanmeldingsgegevens

Gebruikersnaam: voer je Gmail-gebruikersnaam in (inclusief @gmail.com). Google Apps-gebruikers moeten hun volledige adres opgeven in de indeling gebruikersnaam@jouw_domein.com

Wachtwoord: voer je e-mailwachtwoord in.

Beveiligd-wachtwoordverificatie (SPA) is verplicht. Laat deze optie uitgeschakeld.

 

 

 

 

 

gmailaccount.png

 

 

gmailaccount005.png De tab Geavanceerd

 

 

 

 

Gmail: backup en archief voor e-mails

Welk mailprogramma u ook gebruikt, u loopt doorgaans tegen hetzelfde obstakel op: waar laat ik al die mails en hoe zorg ik ervoor dat ik niet alles kwijt bent als ik een nieuwe pc koop. Met Gmail heeft u die problemen niet. U krijgt meer dan 7 GB opslagcapaciteit van Google en aangezien de mail niet op uw pc wordt opgeslagen, hoeft u zich geen zorgen te maken over crashes of verhuizingen naar nieuwe pc's, uw mail is immers altijd en overal beschikbaar, mits u een internetverbinding hebt. Als u de berichten in Postvak In wilt archiveren, dan selecteert u die (vink het vakje aan het begin van de regel van het betreffende bericht aan) en klik op de knop Archiveren.

gmailtip2.jpg

Met behulp van Labels en Filters bouwt u eenvoudig een mailarchief op.

 

 

 

 

De berichten verdwijnen vervolgens uit Postvak In (Inbox) en komen terecht in de map Alle Berichten. U kunt de berichten terug vinden door op deze mapnaam te klikken. Met behulp van Labels en filters kunt u mail archiveren. Klik bij Labels in het menu links op Labels bewerken om Labels toe te voegen (vergelijkbaar met mappen in diverse mailprogramma's). Klik nu op Instellingen, Filters en Nieuwe filter maken om een filter aan te maken. U kunt nu met behulp van criteria aangeven welke mail onder welk label (map) moet vallen, Gmail regelt dit vervolgens automatisch. Handmatig archiveren kan ook. Plaats een vinkje voor een mail die u wilt archiveren en kies een label uit het uitklapmenu Meer acties. Klik op Archiveren om de mails te archiveren.

Import- en exportfunctie van Gmail

Een nadeel van Gmail is dat het geen importeerfunctie kent voor uw bestaande e-mail. Met een handig trucje is het echter toch mogelijk om e-mail binnen Gmail te importeren en, andersom, Gmail in uw reguliere mailprogramma te laten importeren.

Stap 1 Imap inschakelen

Imap zorgt ervoor dat u niet alleen beschikt over uw Postvak In op de server, maar ook over andere mappen als Verzonden Berichten, Concepten en mappen die u zelf aanmaakt. Door meerdere computer met dezelfde  Imap-server te verbinden, krijgt u overal toegang tot die mappen. Ook wordt onder andere de leestatus onthouden op de server. Als u op computer 1 in uw netwerk een bericht leest en de mailbox opent op computer 2 in uw netwerk, zal het bericht als gelezen gemarkeerd staan. Voordat u binnen uw e-mailprogramma een Gmail-account kunt aanmaken met ondersteuning voor IMAP, dient u er eerst voor te zorgen dat de ondersteuning hiervoor binnen Gmail is ingeschakeld. U doet dit door in te loggen op Gmail en vervolgens te klikken op Instellingen rechts boven. In de pagina die verschijnt klik je op de optie Doorsturen en POP/IMAP. Bij het kopje IMAP-toegang kiest u de optie IMAP inschakelen en bevestig dat met Wijzigingen opslaan. De volgende stap legt als voorbeeld uit hoe u een Gmail-account met IMAP-ondersteuning aanmaakt in Outlook Express. Gebruikt u een ander mail-programma, klik dan op de optie Configuratie-instructies om de instructies te lezen voor het programma dat u gebruikt.

Stap 2 Account aanmaken

Open Outlook Express en klik op menu Extra /Accounts /Toevoegen /E-mail. Dit lijkt misschien een onlogische stap als u alleen maar mail wilt exporteren naar Gmail, maar de reden hiervoor wordt snel duidelijk. Vul uw naam in bij Weergegeven naam en klik op Volgende. Vul bij E-mailadres uw volledige Gmail-adres in en klik op Volgende. Bij Het servertype voor inkomende e-mail is een selecteert u IMAP. U dient nu op te geven wat de servers zijn voor inkomende en uitgaande e-mail. Bij server voor inkomende e-mail (POP3, IMAP of HTTP) vult u in imap.gmail.com. Bij server voor uitgaande e-mail (SMTP) vult u in smtp.gmail.com. Klik op Volgende.

U wordt nu gevraagd om uw accountnaam, dit is uw volledige Gmail-adres, dus inclusief @gmail.com. Het Wachtwoord is het wachtwoord dat u hebt ingesteld bij Gmail. Klik op Volgende en vervolgens op Voltooien om het account definitief aan te maken.

Stap 3 Configureren

 

 

 

 

 

U zult zien dat er een account is toegevoegd genaamd imap.gmail.com. Klik op dat account en vervolgens op Eigenschappen. Klik op het tabblad Geavanceerd en plaats vinkjes bij de twee opties Voor deze server is een beveiligde verbinding (SSL) nodig (onder de opties voor uitgaande en inkomende e-mail). Achter Uitgaande e-mail (SMTP) typt u poortnummer 465 en achter Inkomende e-mail (IMAP) poortnummer 993.

 

 

 

 

 

 

Klik op het tabblad Servers en vink het selectievakje aan naast Voor deze server is verificatie vereist.

Klik op OK. Er verschijnt een venster met het bericht of u mappen wilt binnenhalen van de e-mailserver die u hebt toegevoegd. Klik OK.

Door te klikken op de knop Alles verzenden en ontvangen wordt alle inhoud van Gmail binnengehaald. Door e-mail vanuit een bepaalde map te verslepen naar een map binnen imap.gmail.com wordt dit automatisch gesynchroniseerd en uploadt u de e-mails dus tegelijkertijd naar Gmail. Zo kunt u via een omweg snel en eenvoudig al je e-mail overbrengen naar Gmail. Bijkomend voordeel: als u vanuit uw mailprogramma nu e-mails verstuurt via het Gmail-account, wordt dit ook automatisch in uw online account opgeslagen.

Gmail: altijd beveiligd

Internet dienstverleners, zoals Google, coderen de informatie die u opstuurt als u zich aanmeldt. U kunt dat zien aan de url die bovenaan de pagina in de adresbalk staat: begint die met https (Hypertext Transfer Protocol over SSL) dan is de informatie gecodeerd en gaat uw persoonlijke informatie niet als 'platte' tekst naar Google etc. Helaas zit er een foutje in Google's systeem, waardoor misbruik mogelijk is.

Tot het moment dat Google dit probleem oplost kunt u als gebruiker het volgende doen om u te beschermen:

* kies een complex wachtwoord;
* pas uw Gmail instellingen zodanig aan dat uw informatie standaard gecodeerd wordt via SSL.

Meldt u daarvoor aan bij Gmail en klik bovenaan rechts Instellingen. In het Instellingen venster gaat u naar beneden naar: Browserverbinding en activeer: Altijd https gebruiken

gmail_browserverbinding.png

Sla tot slot uw wijzigingen op.

Vanaf nu is niet alleen de informatie die u opstuurt bij aanmelding gecodeerd maar ook de inhoud van uw e-mails. Overigens zal Gmail vanaf nu wel iets langzamer zijn.

Bericht versleutelen

In Gmail kunt u met behulp van de extensie Secure Mail for Gmail (by Streak) uw mails ook versleuteld versturen zonder dat u daar veel extra werk voor hoeft te verrichten. U doet dit door die te downloaden in de Chrome Web Store (ww.tiny.cc/secmail). Wanneer u nu een mailversleuteld wilt versturen, klikt u op het pictogram met het slotje en vult u een wachtwoord in. Vervolgens stuurt u de mail naar de gewenste ontvanger. Die ontvanger kan uw bericht alleen lezen, als hij ook die extensie heeft geïnstalleerd en het wachtwoord weet.

Chatten in Gmail

Sinds begin mei 2006 is het mogelijk te chatten in Gmail. Chatten in Gmail kan met een webbrowser of met Google Talk. Het verschil tussen dit programma en chatten met een browser is dat u met dit programma naast het invoeren van tekst ook kunt praten met de personen waarmee u aan het chatten bent. (Dit lukt alleen als de persoon met wie u aan het chatten bent ook Google Talk gebruikt). Het is mogelijk om te chatten met mensen die ook een Gmail-account hebben en met mensen binnen het Jabber netwerk. Chatten is pas mogelijk als er een uitnodiging is verstuurd en deze wordt geaccepteerd. Sinds november 2008 is het mogelijk om ook gebruik te maken van een webcam binnen de chatdienst van Gmail. Hiervoor is wel de installatie van een plug-in op de computer vereist.

Privacy

Het Gmail-project wordt gefinancierd door middel van targeted text ads, dezelfde methode die het bedrijf ook in zijn zoekmachine toepast. Mailtjes worden door een computerprogramma gescand en er worden tekstadvertenties getoond die aansluiten op de tekst van het e-mailtje. Hierdoor zal het mogelijk zijn om advertenties te laten zien die aansluiten bij de interesses van de gebruiker en de inhoud van de e-mails die men leest.

Een e-mail met als tekst "Ken jij een goed hotel in Parijs" zou zodoende vergezeld kunnen gaan van advertenties voor hotels in Parijs. Google bezweert de privacy van gebruikers hierbij te respecteren. Google verwacht met de opbrengsten van deze gepersonaliseerde reclame van Gmail winst te kunnen maken. Overigens vertragen deze advertenties de snelheid van de internetverbinding nagenoeg niet en verschijnen ze niet in een pop-up, waardoor de overlast beperkt blijft.

Er is veel kritiek geuit op Gmail omdat het door de e-mails te scannen de privacy van haar gebruikers zou schenden.

Berichten beheren met labels

Vaak wilt u berichten bewaren. In veel  e-mailprogramma's doet u dat door verschillende mappen aan te maken. In g-mail gebruikt u daarvoor labels. Deze labels kent u toe aan berichten die dan onder dat betreffende label in in de linker kolom zichtbaar worden. U maakt een label aan via Labels, Labels beheren, Nieuw label maken. Om een label aan een bericht toe te kennen, selecteert u eerst het gewenste bericht. Klik vervolgens op Labels en selecteer het gewenste label

Berichten archiveren

Alle berichten die u ontvangt, verschijnen automatisch in Postvak In. U kunt deze berichten archoiveren, waardoor uw Postvak In overzichtelijk blijft Gearchiveerde berichten zijn ook gemakkelijker te doorzoeken. Als u de berichten in Postvan In wilt archiveren, dan selecteert u die (aanvinken van het vakje aan het begin van het bericht) en klik op de knop Archiveren. De berichten verdwijen dan uit het Postvak In en komen terecht in de map Alle berichten. U vindt de berichten terug door op deze mapnaam te klikken. De berichten zijn ook nog toegankelijk via de labels die u aan de berichten hebt toegekend.

Berichten (door)zoeken

U kunt uw berichten doorzoeken met behulp van de zoekfunctie die u boven in elk venster vindt. Geef het zoekcriterium op en klik vervolgens op de knop Berichten doorzoeken. De gevonden berichten verschijnen in een lijst met zoekresutaten. Uitgebreider zoeken is ook mogelijk door op de optie Zoekopties weergeven te klikken. U kunt vervolgens allerlei criteria opgeven. De zoekoptie verbergt u weer met de knop Zoekopties verbergen.

Seintje bij nieuw bericht

gmailbuzz

 

 

U kunt Gmail een seintje laten geven wanneer personen reageren op uw berichten, of reageren op berichten waarop u hebt gereageerd, of op berichten die u heeft ontvangen via @[gebruikersnaam]. Ga daarvoor naar de optie Instellingen en kies Buzz. Vink de vakjes aan voor de betreffende opties en vergeet niet onderin op de knop Oplsaan te klikken.

Automatisch antwoord instellen

Bent u een bepaalde periode niet in staat om uw e-mail te lezen, stel dan de automatische beantwoorder in. Degene die u een bericht stuurt, krijgt automatisch een bericht terug met een boodschap die u van te voren hebt ingesteld. Als u de automatische beantwoording wilt inschakelen, kies dan de optie Instellingen. Ga vervolgens naar het tabblad Algemeen en de sectie Automatisch antwoord. Activeer het keuzerondje voor Automatisch antwoord is ingeschakeld. Vul bij het Onderwerp een boodschap in, bijvoorbeeld Automatisch bericht bij afwezigheid. Tik vervolgens bij Bericht de gewenste tekst in. Vink hierna de optie Automatisch antwoord is ingeschakeld aan en bewaar de instellingen met met de knop Wijzigingen opslaan. Vergeet niet deze optie uit te schakelen wanneer u weer terug bent. Dit doet u via dezelfde sectie bij de instellingen, alleen kiest u nu voor de optie Automatisch antwoord is uitgeschakeld.

Gluurders in uw Gmail?

Uw Gmail account bevat waarschijnlijk gevoelige informatie. Vervelend als iemand erin heeft zitten rondneuzen. Google biedt de tools die u nodig heeft om daarachter te komen.

Log eerst in op uw Gmail-account. Scrol zodra u op het Postvak IN scherm terechtkomt omlaag en zoek naar de link Details in de rechteronderhoek. (Goed zoeken: Het is een kleine link.)

Klik op de link, en u krijgt een pop-up-venster te zien met de laatste tien keer dat iemand uw Gmail-account benaderd heeft, plus informatie over de manier waarop uw account benaderd is (via een browser, een e-mail-app, het tijdstip en het IP-adres van de gluurder. Als er iets niet helemaal pluis lijkt, verander dan uw wachtwoord.

Terwijl u toch bezig bent, schakel dan meteen tweefactor-authenticatie in voor uw Google account om u een extra laag van bescherming te geven.

U moet daarvoor uw IP-adres weten. Weet u dat niet? U kunt WhatIsMyIP.com bezoeken op locaties waar u uw computer vaak gebruikt (thuis, op het werk, de cafetaria waar u vaak zit), of u kunt uw IP-adres controleren wanneer u verbinding maakt met een nieuw netwerk en dat adres in een tekstbestand opslaan.

Op deze website vindt u een manier om te controleren of iemand uw email kan lezen.

Werken met filters

gmailfilter

 

Gmail biedt u de mogelijkheid om filters aan te maken. Een filter is een instructie voor Gmail om een bepaalde actie uit te voeren als een inkomend bericht aan bepaalde voorwaarden voldoet. U kunt bijvoorbeeld automatisch een label toekennen aan een binnenkomend bericht van een specifieke afzender. Om een filter te maken kiest u voor de optie Instellingen. Klik hierna op het tabblad Filters en kies voor de optie Nieuw filter maken. In de eerste stap kunt u de criteria opgeven waar het binnenkomende bericht aan moet voldoen. Geef de criteria op en klik op Volgende stap. Hierna kunt u de bijbehorende actie bepalen, bijvoorbeeld Archiveren, of doorsturen naar een bepaald e-mailadres. Klik op Filter maken als u klaar bent. U kunt meerdere filters maken en bestaande filters bewerken.bijbehorende actie bepalen.

Doorsturen naar ander account

U kunt binnenkomende Gmailberichten automatisch door laten sturen naar een ander -e-mailadres. Dat doet u via de optie Instellingen en het tabblad Doorsturen en POP. Kies bij de optie Doorsturen voor Een kopie van binnenkomende berichten doorsturen naar. Vul het gewenste e-mail adres in en geef aan wat Gmail met het originele bericht moet doen. Kies vervolgens voor Wijzigingen opslaan.

Binnenhalen in eigen mailprogramma

U kunt uw Gmail ook lezen en versturen via uw eigen mailprogramma. Hoe u dit instelt, verschilt per e-mailprogramma, maar het principe is elke keer hetzelfde. Om aan de slag te gaan moet u Gmail laten weten dat u uw e-mail met een extern programma op wilt halen. Ga naar Instellingen en het tabblad Doorsturen en POP. Kies vervolgens voor POP inschakelen voor alle berichten of POP alleen inschakelen voor berichten die vanaf nu worden ontvangen. Vervolgens kunt u aangeven wat Gmail moet doen met de berichten nadat u die hebt binnen gehaald. Maak uw keuze in het pulldownmenu en kies voor Wijzigingen opslaan. Hierna moet u uw e-mailprogramma zo configureren dat deze mail ophaalt bij Gmail. De instellingen die u daarvoor nodig hebt zijn: type inkomende server: POP, poort: 995, inkomende server: pop.gmail.com, inkomende gebruikersnaam: uw volledige Gmail-adres en beveiliging: SSL.

Gmail vol? Gebruik Find Big Mail

In een ideale wereld ruimen we alle digitale rommel op. In werkelijkheid vinden we dat nogal moeilijk en is de kans dus groot dat je mailbox vol zit met oude mail. Wanneer je gebruik maakt van Gmail, is daar een eenvoudige oplossing voor.

Find Big Mail is een online dienst die, zoals de naam al doet vermoeden, je helpt om grote mails te verzamelen. Het stelt je dus in staat snel ruimte te winnen in Gmail. Het zijn immers vooral vaak de e-mails met bijlagen die je bang bent om kwijt te raken, en je hebt uiteraard zelden tijd (en/of zin) om je hele mailbox door te lopen, op zoek naar dat soort mailtjes. Find Big Mail helpt je daarbij.

Find Big Mail gebruiken
gmailfindbigmail.png

 

Om gebruik te maken van de dienst, surf je naar findbigmail.com. Vul vervolgens je Gmail-adres in bij het invoerveld en klik op Find Big Mail. Je krijgt dan het verzoek om in te loggen bij Gmail. Gmail geeft dan toestemming aan Find Big Mail om je mail te organiseren. Belangrijk om te weten is dat Find Big Mail nooit je wachtwoord in handen krijgt. Je Toegang toestaanals je verder wilt gaan.

Vervolgens begint de dienst met het scannen van je e-mail. Uiteraard wordt er niet gekeken naar de inhoud van de mailtjes zelf, maar naar de grootte daarvan. Afhankelijk van de hoeveelheid mail in je mailbox, kan het scannen wel een half uurtje duren. Je kunt echter ondertussen gewoon met Gmail blijven

Als de scan klaar is, is je e-mail nog niet opgeruimd. De dienst heeft alleen labels toegekend aan de e-mails met bijlagen van een bepaalde grootte. Die labels vind je in het linker deelvenster van Gmail, ze beginnen met het woord FindBigMail. Door op die labels te klikken, vind je alle grote e-mails bij elkaar in een map. Dat verwijdert een stuk sneller en efficiënter.

Mail van ander account ophalen

U kunt in Gmail ook mail ophalen van een ander e-mailaccount. U beschikt daardoor over één omgeving waar u al uw e-mail in beheert.. Het e-mailaccount moet een zogenoemd POP3-account zijn. Ga naar Instellingen en het tabblad Accounts. Kies bij de optie Berichten ontvangen uit andere accounts voor Nieuwe e/mailaccount toevoegen. In een nieuw popup-venster kunt u vervolgens alle instellingen opgeven die nodig zijn voor het ophalen van de e-mail. In dit venster kunt u ook een label opgeven. Dat is handig om die berichten gemakkelijk te herkennen.

Bij favorieten opnemen

Elk e-mailbericht in Gmail heeft een uniek adres. Hierdoor kunt u een koppeling maken naar een specifiek bericht, zodat u het altijd op kunt roepen via uw webbrowser. Dat werkt op dezelfde manier als het maken van bladwijzers in uw browser.Omdat Gmail beveiligd is met een wachtwoord, zult u wel ingelogd moeten zijn. Open een bericht en sla de URL in uw webbrowser op als favoriet. Via dezezelfde favorieten kunt u vervolgens het bericht opnieuw opvragen.

Labels herkennen met kleuren

U kunt aan elk label een aparte kleur toekennen. Daarna krijgt elk bericht met het hetzelfde label dezelfde kleuraanduiding, waardoor u de groep direct herkent. Om een label een kleur te geven, klikt u in de linker kantlijn bij de sectie Labels op het vierkantje voor het label. Selecteer vervolgens de gewenste kleur.

Doe meer met contacten

U kunt een adresboek aanleggen met contactpersonen. U kunt dan die personen een e-mail sturen, zonder dat u elke keer opnieuw het e-mailadres moet typen. Klik in de linker kolom op de knop Contactpersonen. Er verschijnt een nieuwe sectie in beeld met de aanwezige contactpersonen. Klik op het pictogram met het plusje (Nieuw contact) om een nieuwe contactpersoon toe te voegen. Vervolgens kunt u diverse gegevens van die contactpersoon opgeven. Met de knop Opslaan bewaart u de gegevens. Om een e-mail naar een bepaalde contactpersoon te versturen klikt u op Contactpersonen. Vink vervolgens het vakje voor de betreffende contactpersoon aan. In het rechterdeel ziet u de gegevens van dioe contactpersoon verschijnen. Klik op het e-mailadres om een nieuw bericht naar die persoon te maken. U kunt ook een foto van een contactpersoon toevoegen met de knop Foto toevoegen. U kunt via de optie Contactpersoon ook groepen maken en alle personen in dioe ghroep in één keer mailen. Als u al een adresboek in een ander e-mailprogramma hebt, kunt u die importeren met behulp van de optie Importeren die links onder in het contactpersoonvenster is te vinden. Het adresbestand moet van het type .CSV zijn. De meeste programma's zijn in staat om gegevens in dit formaat te exporteren.

Slimmer filters maken

U kunt een filter maken op basis van het bericht dat u hebt geopend. Gmail analyseert zelf welke specifieke eigenschappen dat bericht heeft en stelt vervolgens een nieuw filter voor u in. Open hiervoor het gewenste bericht en klik op het omlaag wijzende driehoekje rechts in het venster. kies vervolgens voor de optie Berichten zoals deze filteren. U krijgt vervolgens te zien welk filtercriterium Gmail heeft gekozen. U kunt vervolgens elke gewenste actie bepalen en het filter activeren.

Lezen en reageren

Als u wilt reageren op een e-mailbericht, open dan dit bericht. Klik vervolgens onder in het berichtenvenster op Beantwoorden. Hierna verschijnt een kopie van het bericht in een nieuw venster. U kunt uw reactie typen en op de knop Verzenden klikken om het bericht naar de afzender te sturen.

Gmail instellen op je Android tablet

Om je Gmail in te stellen op je Android tablet kun je gebruik maken van de Google applicatie die u kunt vinden op elke door Google gecertificeerde Android tablet. De Gmail app heeft het logo zoals u hier links ziet staan. De Gmail app is een gemakkelijke en gebruiksvriendelijke applicatie om uw Gmail account in te gebruiken.

De Gmail app is bij veel tablets al voorgeïnstalleerd en geplaatst op het startscherm. Zo niet dan kunt u die soms vinden in het applicatie overzicht.

Kunt u de Gmail app niet vinden op het startscherm of tussen alle andere applicaties in het overzicht? Dan kunt u de Gmail app hier downloaden in de Play Store. Heeft u geen Play Store? Dan is de tablet niet door Google gecertificeerd. Probeer de app dan te downloaden via een alternatief van de Play Store of gebruik de standaard Android e-mail applicatie.

Gmail-account toevoegen

Stap 1
Open de Gmail applicatie. Als u nog geen Gmail account hebt toegevoegd wordt u gevraagd om het Gmail adres en het wachtwoord in te vullen. Heeft u nog geen Gmail? Maak dan een account aan volgens de instructies.

Heb je al Gmail? Klik dan op ‘Bestaand’.
Maak anders een nieuw Gmail account met bijbehorend e-mail adres aan via ‘Nieuw’

Stap 2
Geef een naam op zoals deze verschijnt bij uw accounts. Met deze naam verstuurt u ook e-mails.

Stap 3
Na het aanmelden krijgt u een vraag over Google+. Dit is een sociaal netwerk van Google. Gebruikt u Google+ niet? Meldt u dan niet aan bij Google+. De functies die worden weergegeven, zoals automatisch uploaden van media en Messenger zijn ook mogelijk zonder deze dienst.

Stap 4
Geef aan of u wilt dat Google met dit accounts back-ups gaat maken van uw persoonlijke instellingen van apps. We raden u aan om dit te doen. Als uw tablet bijvoorbeeld kapot gaat of gestolen wordt, kunt u de meeste persoonlijke instellingen van applicaties automatisch terugzetten als u zich aanmeldt met dit Gmail account op een nieuwe Android tablet.

Stap 5
Nu gaat Gmail synchroniseren. Dit betekent dat alle e-mails worden opgehaald. Als dit niet automatisch gebeurt, zet dan bij Instellingen de synchronisatie aan van dit account. Als de synchronisatie uitstaat, worden de e-mails in de Gmail app niet ingeladen. Synchronisatie betekent het automatisch bijwerken van alle e-mails met de browser-versie van Gmail.

Meerdere Gmail accounts toevoegen

Wilt u meer Gmail accounts in één Gmail applicatie gebruiken? Ga binnen de Gmail app naar Instellingen en selecteer Account toevoegen (Beide knoppen vindt u rechtsboven in het venster). Nu kunt u bovenstaande stappen uitvoeren om extra Gmail accounts toe te voegen en naast elkaar binnen één app gebruiken.

Verzenden ongedaan maken

U heeft dat waarschijnlijk al eens mee gemaakt. U besteedt aandacht aan een mail, leest het bericht drie keer door en vlak nadat u op Verzenden klikt, ziet u nog een foutje. Misschien een bijlage vergeten? Geen probleem als u even een Gmail-instelling wijzigt. Klik op het icoontje met het tandwieltje en kies Instellingen. Ga naar de tab Algemeen en activeer Verzenden ongedaan maken. Kies bijvoorbeeld voor 10 seconden. Hiermee geeft u zich even tijd om na het verzenden de mail terug te halen.

Bericht later versturen

Boomerang for Gmail geeft de knop Verzenden de optie Send later. Hiermee voorkomt u bijvoorbeeld dat u berichten om 01:45 uur verstuurt. Uit dit tijdstip blijkt misschien dat u uw werk niet helemaal onder controle hebt of geen privéleven hebt. Ook kunt u dankzij deze uitbreiding Boomerang this activeren. Deze instelling werkt als een kattebelletje. Het bericht belandt bijvoorbeeld terug in uw inbox als u binnen twee dagen geen reactie hebt ontvangen. Dit is handig als u bijvoorbeeld een belangrijke vraag stelt aan een collega of mailt met een helpdesk.

Boomerang for Gmail werkt via een uitbreiding voor je browser. De dienst is niet gratis, maar in beperkte functionaliteit kosteloos te gebruiken. Dit houdt in dat u niet onbeperkt berichten kunt versturen met vertraging of terug kunt laten zetten in uw inbox.

Aantal nieuwsbrieven beperken

Raakt uw mailbox overvol met nieuwsbrieven en notificaties van sociale media? Met unroll.me kunt u hier iets aan doen. De dienst controleert uw e-mail en toont een lijst met nieuwsbrieven waar u op geabonneerd bent. Vervolgens kunt u zich met één muisklik afmelden of kiezen voor de optie Add to rollup. Hiermee meldt u zich niet af, maar krijgt u één keer per dag / week / maand een overzicht van de nieuwsbrieven. Ook berichten van Facebook, LinkedIn en andere sociale media kunt u dankzij unroll.me de mond snoeren.

Cursus overzicht

Wilt u wegwijs worden op uw computer, dan voert deze knop u naar een overzicht van cursussen die u kunt bekijken. U vindt daar o.a. een koppeling naar een website met tips en trucs voor het werken met Gmail.