Verklein grote aantallen foto's met IrfanView

Digitale fotocamera's werken met steeds meer megapixels. Dat is prettig als je foto's groot wilt afdrukken, maar de fotobestanden worden steeds groter. Als je even wat foto's wilt e-mailen naar familie of vrienden, dan moet je ze vaak verkleinen voordat je ze opstuurt. Dat is een grote klus als je vele tientallen foto's moet verkleinen. Met het programma IrfanView kun je snel meerdere afbeeldingen tegelijk (in een batch) verkleinen. Je kunt IrfanView gratis gebruiken.

Download en installeer eventueel IrfanView. Let tijdens de installatie van de software wel even op dat je de vinkjes voor de Google Toolbar en Google Desktop Search verwijdert, want anders krijg je deze software van Google ongevraagd op je computer.

Haal de vinkjes voor de Google Toolbar en Google Desktop Search weg.

Kopieer de foto's eerst naar een aparte map op je computer. Zo blijven de originelen altijd behouden. Maak binnen deze map een extra map aan, waar IrfanView straks de geconverteerde bestanden naar moet wegschrijven.

Nadat je IrfanView hebt opgestart, klik je op File > Batch Conversion/ Rename. Je kunt ook de sneltoets B gebruiken. In het scherm Batch Conversion kun je nu meerdere foto's tegelijk vergroten, verkleinen of hernoemen.

In dit scherm kun je aangeven welke afbeeldingen je wilt verkleinen, vergroten, of hernoemen.

Bij het verkleinen van afbeeldingen ga je als volgt te werk. Bij Zoeken In (rechtsboven) voeg je de afbeeldingen toe aan de batch. Je kunt de afbeeldingen aan de batchopdracht toevoegen door ze te selecteren en daarna op Add te klikken. Klik eventueel op Add All om in een keer alle afbeeldingen toe te voegen. (Met de knop Remove kun je afbeeldingen eventueel weer uit de batch verwijderen).

Onder Work As kies je voor Batch Conversion. Bij Batch Conversion Settings kies je het gewenste bestandsformaat. In het voorbeeld is gekozen voor het populaire jpg-formaat. We gaan de foto's verkleinen naar 1024 pixels breed. Vink daarvoor Use Advanced Options aan, en klik daarna op de knop Advanced. Het scherm Settings for all Images verschijnt.

Settings for all images: bepaal de grootte van afbeeldingen.

Je kunt nu grootte van de afbeeldingen bepalen. Geef een vinkje voor RESIZE en vul onder Width de gewenste breedte van de afbeelding weer. In dit voorbeeld hebben we voor 1024 pixels gekozen. Zet een vinkje voor Preserve Aspect Ratio (proportional), zodat de beeldverhouding (hoogte x breedte) blijft behouden. Als je klaar bent klik je op OK. Nu kom je weer in het scherm Batch Conversion.

Kies onder Output Directory for Result Files de map waarin IrfanView de geconverteerde bestanden moet zetten. De map selecteer je via de knop Browse.

Je bent nu klaar met het instellen van de Batch Conversion-dialoog. Klik nu op de knop Start Batch om de conversie van de foto's te starten. IrfanView zet nu de foto's om. Als het programma gereed is, dan kun je op Exit klikken. De foto's zijn nu klaar om te worden verzonden per e-mail.