Veilig internetten met een Firewall

Wat is een firewall?

Een firewall is software die aanvallen van hackers en virussen buiten de deur houdt. De term firewall komt uit de bouwwereld. Letterlijk vertaald staat firewall voor vuurmuur. Dit is een vuurbestendige muur zonder ramen die steviger is dan de meeste muren in een gebouw. Bij brand voorkomt deze muur dat het vuur zich naar andere delen van een gebouw verspreidt. Een firewall op een computer heeft een soortgelijke functie en werpt als het ware een ondoordringbare muur rond de computer op. De firewall houdt op de achtergrond de veiligheid van de computer in de gaten en blokkeert aanvallen van buitenaf.

Een firewall kan ook een heel netwerk in bijvoorbeeld een bedrijf beveiligen. Zo'n firewall is er niet alleen als software, maar ook als een apparaat dat tussen het netwerk en het internet zit. Een firewall voor een personal computer heet ook wel 'personal firewall' en is een computerprogramma. Windows XP en Mac OS X hebben een ingebouwde personal firewall aan boord. Op het internet vindt u talloze (soms gratis) firewalls voor deze en andere besturingssystemen.

Hoe werkt een firewall?

De gebruiker kan zelf regels instellen en bepaalde communicatie tussen computer en het internet toestaan en andere afwijzen. Daarvoor houdt een firewall de poorten van een computer open of juist gesloten.

"

Een computer bevat een groot aantal poorten, alle met een nummer, van 0 tot 65536. Dit zijn onzichtbare onderdelen van het systeem. Iedere toepassing heeft een eigen poort. Zo gaat bijvoorbeeld alle dataverkeer voor websurfen door poort nummer 80 en e-mail komt doorgaans via poort nummer 110 uw computer binnen. De firewall kan bepaalde poorten sluiten en open stellen, voor inkomend of uitgaand verkeer, of beide. Zo kan een firewall poorten waar niemand wat te zoeken heeft, dichtgooien.

Wat voorkomt een firewall?

Hackers gebruiken software om kwetsbare poorten van een computer te scannen. Als ze een open poort op een onveilig systeem vinden, kunnen ze proberen binnen te dringen. Een firewall houdt de deur dicht en kan de computer als het ware onzichtbaar voor hackers maken.

Hoe installeer ik een firewall?

Eenvoudigweg door de standaard installatie te doorlopen. Veel firewalls bieden veel toeters en bellen: de gebruiker kan zelf instellen volgens welke regels de firewall moet werken. Dat is niet altijd even eenvoudig, maar de meeste firewalls bieden een set standaard regels die voor de doorsnee gebruiker het beste werken. De firewall sluit dan alle onnodige netwerkpoorten. Is de firewall eenmaal geïnstalleerd, dan doet-ie z'n werk op de achtergrond en heeft u er geen omkijken meer naar.

Is mijn computer 100% veilig met een firewall?

Nee. Alleen een computer zonder internetverbinding is volledig veilig. Maar een firewall beveiligt uw PC voor pakweg 99,9 procent.