Pagina Menu

Met Windows Live Mail kunnen zowel POP-adressen als Hotmail- en Gmail-adressen tegelijk geopend worden. Het is onderdeel van de Windows Live Suite waarin zich ook Windows Live Messenger bevindt en is gratis in steeds nieuwere versies te downloaden.

Het instellen van uw e-mail is net zoiets als het instellen van een nieuwe computer: u hoeft het maar één keer te doen. Nadat u uw mailaccounts hebt geconfigureerd in Windows LiveMail, hoeft u er verder niet meer naar te kijken, tenzij u een nieuwe mailaccount toevoegt.

Met WindowsLive Mail kunt u berichten verzenden en ontvangen van meerdere mailaccounts. U kunt Windows Mail instellen voor verschillende providers, van de grootste en populairste mailprovider tot en met de kleinste internetprovider (ISP).

 

U kunt meerdere mailaccounts toevoegen aan Windows LiveMail en vanuit één locatie mail verzenden en ontvangen voor al die accounts.

Het beheer van meerdere mailaccounts is vereenvoudigd, omdat elke account in Windows LiveMail nu een eigen map heeft. U hoeft maar op één knop te klikken om al uw mailaccounts op berichten te controleren. Maar eerst moet u alle mailaccounts één voor één instellen in Windows Mail.

De voorbereiding

Voordat u Windows LiveMail instelt, moet u eerst voor alle mailaccounts de volgende gegevens verzamelen die u moet invoeren:
• Uw e-mailadres en wachtwoord.
• Het type mailserver van uw mailservice.
• Het adres van de servers voor inkomende en uitgaande mail die uw mailprovider gebruikt.

De meeste mensen kennen hun mailadressen en wachtwoorden, maar als ze gegevens van mailservers moeten invoeren, weten velen niet precies wat ze moeten doen. U kunt de basisgegevens het beste eerst bij uw mailprovider opvragen voordat u accounts aan Windows Mail toevoegt.

Typen e-mailservers

Windows Mail ondersteunt drie typen mailservers. U hoeft niet alle details van deze typen servers te weten. U hoeft alleen maar te weten welke server uw mailservice gebruikt voor inkomende en uitgaande mail:
• POP3-servers (Post Office Protocol 3). De meeste mailservices en internetproviders gebruiken dit type server, met name voor persoonlijke mailaccounts. Ze houden inkomende mailberichten vast totdat u uw e-mail ophaalt. Op dat moment worden ze naar uw computer overgebracht. Wanneer u uw e-mail ophaalt, worden berichten meestal van de server verwijderd.
• IMAP-servers (Internet Message Access Protocol). Deze servers bieden u de mogelijkheid om met mailberichten te werken zonder ze eerst naar de computer te downloaden. U kunt de berichten rechtstreeks op de mailserver bekijken, verwijderen en ordenen. Van de berichten blijft een kopie op de server staan totdat u het bericht verwijdert. IMAP is gangbaar voor zakelijke mailaccounts.
• SMTP-servers (Simple Mail Transfer Protocol). Deze server voor uitgaande mail verzorgt de verzending van uw mailberichten naar internet. Een SMTP-server verwerkt alleen de uitgaande mail en wordt gebruikt in combinatie met een POP3- of IMAP-server voor de inkomende mail.

Servers voor inkomende en uitgaande e-mail

Wanneer u weet wat voor mailserver wordt gebruikt voor uw specifieke mailaccounts, moet u het adres van de servers voor inkomende en uitgaande mail te weten zien te komen. Tijdens het instellen van Windows moet u het adres van alle mailservers invoeren. Voor inkomende servers kunt u maar uit twee typen kiezen: POP3 of IMAP.

 

Voordat u een mailaccount instelt in Windows LiveMail, moet u het adres van de servers voor inkomende en uitgaande mail van uw mailprovider zien te achterhalen.

POP3 is veruit het meest gangbare type server voor inkomende mail voor persoonlijke mailaccounts. SMTP is het enige type server voor uitgaande mail dat werkt met Windows Mail. Meestal hoeft u het type uitgaande server dus niet op te vragen bij uw mailprovider. Bijna alle persoonlijke mailaccounts (met uitzondering van webmail) gebruiken een SMTP-server voor de uitgaande mail.

Bijna alle mailservers hebben een soortgelijk adres. De meeste internetproviders (in dit voorbeeld 'mijnprovider' genoemd) hebben serveradressen zoals deze:
• Inkomende server: pop.mijnprovider.com (of imap.mijnprovider.com als ze een IMAP-server gebruiken)
• Uitgaande server: smtp.mijnprovider.com

Meestal kunt u mijnprovider in het voorgaande voorbeeld gewoon vervangen door de naam van uw provider. Als dit niet werkt, informeer dan bij uw internetprovider. Vragen over mailservers komen veel voor. De kans ­gedeelte van de website van uw provider.

Hier volgen de serveradressen van een aantal populaire mailservices:
• Yahoo!: pop.mail.yahoo.com (inkomend) en smtp.mail.yahoo.com (uitgaand)
• AOL: imap.aol.com (inkomend) en smtp.aol.com (uitgaand)
• Gmail: pop.gmail.com (inkomend) en smtp.gmail.com (uitgaand)

Tot slot moet u weten of uw server voor uitgaande mail met verificatie werkt. Hiervoor heeft Windows Mail een apart selectievakje dat u kunt gebruiken bij het instellen van een nieuwe mailaccount. Als u het antwoord hierop niet bij uw mailprovider te weten kunt komen, probeer dan een testbericht te verzenden met het selectievakje ingeschakeld en een testbericht met het selectievakje uitgeschakeld. Kijk zo welke optie werkt.

Opmerking Sommige mailservices, zoals Yahoo! Mail, werken met een abonnement voor het gebruik van POP3.

Webmail en Windows Live Mail

Vaak willen mensen weten of ze Windows Live Hotmail kunnen gebruiken in Windows Mail. Het antwoord is nee. Windows Mail ondersteunt niet de HTTP-servers die door Hotmail en andere webmailservices worden gebruikt.

U kunt Hotmail en andere webmailaccounts wel zo instellen dat ze overweg kunnen met Windows Live Mail. U kunt uw Hotmail-berichten opslaan en lezen zonder dat u met internet bent verbonden.

Windows Live Mail bevat bijvoorbeeld de mogelijkheid om automatisch de juiste instellingen in te voeren voor e-mailservers die door populaire e-mailservices, waaronder Windows Live Hotmail, Yahoo!, AOL en Gmail, worden gebruikt.

Windows Live Mail werkt ook met e-mailservices van andere e-mail- en internetproviders, hoewel u deze accounts wel zelf moet configureren.

U kunt Windows Live Mail downloaden van de website Windows Live Mail.

Stapsgewijze instructies

Wanneer u de benodigde informatie voor alle e-mailaccounts hebt verzameld, kunt u Windows Mail instellen. U voegt op de volgende manier een e-mailaccount aan Windows Mail toe:

1. U kunt Windows Mail als volgt openen: klik op de knop Start, klik op Alle programma's en klik vervolgens op Windows Mail.
2. Open het menu Extra en klik op Accounts.
3. Klik op Toevoegen.

Nadat u in het venster Internetaccounts van Windows op Toevoegen hebt geklikt, wordt u gevraagd welk type account u wilt toevoegen.

4. Klik op E-mailaccount, klik op Volgende en volg de instructies.

Wanneer u alle informatie voor een e-mailaccount hebt opgegeven, voert u alle stappen nog een keer uit voor de overige mailaccounts.

letop.png Tijdens de instelling wordt u gevraagd een weergavenaam te kiezen. U kunt hier beter uw naam invoeren in plaats van uw mailadres. Dit is immers de naam die de ontvanger te zien krijgt wanneer u hem of haar een mailbericht stuurt.

Nieuwsgroepen lezen

U kunt Windows LiveMail ook gebruiken voor het lezen van nieuwsgroepen. Nieuwsgroepen zijn internet­discussieforums waar groepen gebruikers met gemeenschappelijke interesses bij elkaar komen om te praten over allerlei onderwerpen, van software tot stripboeken en politiek.

In tegenstelling tot mailberichten, die alleen zichtbaar zijn voor de afzender en de opgegeven ontvangers, kunnen nieuwsgroepberichten worden gelezen door iedereen die de groep bekijkt waarin deze zijn gepost. Nieuwsgroepen hebben een internationaal bereik, met deelnemers uit alle hoeken van de internetwereld.

Voordat u berichten in een nieuwsgroep kunt bekijken, hebt u een nieuwslezer­programma nodig, bijvoorbeeld Windows Mail. Zie Abonneren op een nieuwsgroep voor meer informatie over het lezen van nieuwsgroepen met Windows Mail.