E-mail is in essentie platte tekst. Een e-mail programma verstuurt een bericht naar een ontvanger door de tekst te versturen naar een server (de SMTP server, bekend uit uw e-mail instellingen). Deze server zoekt dan uit aan welke server het bericht moet worden doorgegeven en zorgt ervoor dat het bericht daar terechtkomt. Soms is er een hele keten van servers nodig die het bericht aan elkaar doorgeven, voordat het terecht komt bij de server die het bericht in de mailbox van de ontvanger kan plaatsen.

Al deze servers hebben toegang tot de volledige tekst van het bericht. Dit betekent dat iedereen die toegang heeft tot deze servers, daarmee ook toegang heeft tot alle e-mail berichten die via deze servers worden verstuurd. Het bericht wordt getransporteerd over de Internet verbindingen tussen deze servers. Het aftappen van deze verbindingen geeft ook toegang tot de e-mail berichten.

Er zitten dus vele zwakke schakels in het transport van e-mail. De zwakste is waarschijnlijk de server waarop de mailbox van de ontvanger wordt beheerd, vaak een POP3 of IMAP server. Deze server moet immers de e-mail berichten gedurende mogelijk lange tijd beschikbaar houden. De overige servers houden het bericht slechts enkele seconden of minuten vast, waardoor het een stuk lastiger is om daar een bepaald bericht te onderscheppen. Het is dus bijzonder aantrekkelijk (maar wel strafbaar) om de server met de mailbox te kraken en zo berichten te achterhalen.


E-mail versturen vanuit een webpagina

Als webmaster moet u vaak een e-mailadres op uw site zetten, zodat bezoekers u kunnen bereiken. Om een bezoeker vanuit uw website een e-mail te laten sturen via een link gebruikt u de HTML-code die in deze pagina wordt uitgelegd.


E-mailbericht coderen

Het nadeel van een e-mailadres op uw site is dat het vaak misbruikt wordt door allerlei spammers. Het blijkt dat de e-maillinks (mailto:) op uw website worden gelezen en opgeslagen door zogenaamde "spambots". Een spambot is een robot die e-mailadressen van websites en nieuwsgroepen verzamelt voor een bepaalde spammer. Het programma volgt links en slaat alle e-mailadressen op die het tegenkomt. Om spam te vermijden kunt u uw emailadres coderen


Veilig e-mailen

Het voorkomen van virussen en spam staat of valt met de omgang met uw e-mail adressen. Laat u uw e-mail adres overal achter, dan kunt u veel rommel in de box verwachten. Voor verantwoord e-mail beheer is een aantal adressen nodig:

Adres voor vrienden en bekenden

Dit is uw hoofd e-mail adres. Het is wel zo prettig dat dit zo lang mogelijk bestaat. Hopt u van de ene provider naar de andere, dan is het wenselijk om een onafhankelijk e-mail adres te hebben. U kunt daarbij denken aan een adres onder een eigen domein of een adres onafhankelijk van uw ISP, bv. gmail of hotmail. Een simpel mail-subdomein is voor elk CompUsers lid gratis te aan te vragen op de site of voor weinig te krijgen bij deHeeg. Beide controleren goed op spam en virussen. Maak zo mogelijk onder het hoofdadres een alias aan. Dan hoef je nooit het hoofdadres te wijzigen.

Adres voor bedrijven en mailinglisten

Voor bedrijven en mailinglisten is het verstandig om een alias adres te hebben dat u makkelijk zelf kunt wijzigen of aanpassen. Dat adres is bv. uwnaam-b01@uwdomein.dosgg.nl. Bedoeling van dit adres is dat het zo lang mogelijk blijft bestaan. U gebruikt het immers voor mailinglisten en bedrijfsinformatie die u graag wilt ontvangen. Op een bepaald moment, wanneer het teveel troep ontvangt, verwijdert u het alias en maakt u uwnaam-b02@uwdomein.dosgg.nl aan. Voordeel van een alias is dat het met hetzelfde pop-account binnen komt als uw normale mail. U hoeft dus verder de instellingen niet te wijzigen.

Adres voor incidenteel internetgebruik

Het komt regelmatig voor dat u even een internet adres nodig hebt om een registratiesleutel, registratiemailtje of een gebruikersnaam te kunnen ontvangen. Verder wilt u met dat bedrijf niets van doen hebben. In dat geval wilt u graag een tijdelijk adres. Er zijn op internet een aantal mogelijkheden om dat te bewerkstelligen. U kunt een tijdgelimiteerd adres bij mailexpire.com gebruiken. Nadeel hiervan is dat u voor elk tijdelijk adres eerst een doorstuuradres aan moet maken bij mailexpire. Beter lijkt een een mailgelimiteerd adres, omdat u steeds een nieuw adres kan opgeven, zonder dat eerst zelf aan te maken. Eén keer registreren is voldoende.

Hoe werkt dat? U maakt bij spamgourmet een account aan dat verwijst naar het account dat u bij 2 hebt aangemaakt. Dat wordt het adres waarheen doorgezonden wordt. Uw accountnaam bij spamgourmet is bijvvoorbeeld uwnaam. Wilt u van een bedrijf of instelling maximaal 2 mailtjes ontvangen, dan geeft u als adres: iets.2.uwnaam@spamgourmet.com. Dat adres kan 2 mailtjes ontvangen. Die worden doorgezonden aan het opgegeven adres. Elk 3de en volgend mailtje zal door spamgourmet worden ingeslikt. Dat iets laat u varieren per bedrijf en/of toepassing. Wilt u informatie over een vliegreis, dan maakt u bijvoorbeeld vliegenklm.9.uwnaam @ spam&gourmet.com. U kunt nu 9 mailtjes aan dat doorstuuradres zenden. Wilt u alleen een registratiecode van een spelletjeserver? Dan geeft u als email adres:
spelletje-a.1.uwnaam@spamgourmet.com. Na het eerste mailtje is dat adres al weer verdwenen.

Voorkom spam met een apart e-mailadres

Bij spam gaat het om het versturen van grote aantallen ongevraagde berichten. Op dit moment is de totale hoeveelheid spam in aantal meer dan de normale e-mails. Dat betekent een onnodige belasting van netwerken en servers, het is frauduleus, en het is vooral vervelend. Het heeft echter geen zin om te antwoorden of af te melden om zodoende uit het "klantbestand" geschrapt te worden. Dat heeft in veel gevallen juist het omgekeerde effect. Wees voorzichtig met uw e-mailadres, maar helaas is het vrijwel onmogelijk om vrij te blijven van spam. Spamfilters bestaan zowel voor e-mailprogramma's zoals Outlook, maar ook voor mailservers. Heeft u veel last van spam of vreest u slachtoffer te owrden, dan is Mailinator misschien een oplossing. U gebruikt dan online een nickname@mailinator.com e-mailadres. Al uw mailinator-mail kunt u online lezen.


Een handige gratis en eenvoudige optie is wellicht het gebruik van Gmail van Google. Gmail heeft namelijk niet alleen een 7 Gb grote inbox, maar is ook goed te gebruiken als spamfilter en back-up voor uw e-mail. U maakt gebruik van het spamfilter van Gmail als u uw huidige e-mail doorstuurt naar Gmail, als u de mail van uw domein binnenhaalt via Google Apps en natuurlijk door een Gmail adres te nemen. U kunt daarna de berichten binnenhalen met POP3 of IMAP in uw eigen e-mail programma zoals Outlook of Thunderbird. Lezen via webmail is dan ook mogelijk en u kunt eventueel een kopie van de mail bij Gmail laten staan als back-up. Verstuurt u de mail met smtp via Gmail dan kan ook een kopie van de verzonden e-mails in uw mailbox achterblijven.

Emailprive.eu geeft u de mogelijkheid van uw emailadres een afbeelding te maken. Een natuurlijk persoon kan zo je emailadres nog lezen maar een spamrobot niet. Hier ziet u een voorbeeld:

Laat uw e-mailadres ook niet zomaar op een website achter (denk bijvoorbeeld aan de posts op een forum). Er zijn namelijk zoekrobots die speuren naar op het web achtergelaten adressen. Is het noodzakelijk een e-mailadres achter te laten, dan is het verstandig dat te maskeren door het apenstaartje (@) te vervangen door de letters AT.

versleutelen met E-cloaker

Versleutel het op uw eigen website getoonde e-mailadres

Een e-mailadres dat op de eigen website wordt geplaatst, kan beter eerst compleet worden versleuteld voordat dat in de HTML-code van de website wordt verwerkt. Het programma E_Cloaker is daar geschikt voor: de code voor een e-mailadres wordt hiermee omgezet naar een voor zoekrobots onleesbare code. Vul het e-mailadres in en eventueel een alternatieve tekst voor de link en klik op Make Code. De afbeelding laat de code zien die het programma vervolgens aanmaakt.


MailStore Home Free

Mailstore is een krachtig backup-programma voor vrijwel elk e-mailprogramma. Gegevens van e-mailclients hoeven niet opnieuw te worden ingevoerd. Mailstore haalt al zijn informatie uit uw huidige e-mailprogramma's. Een handige functie in Mailstore is de zoekfunctie, waarmee u vrijwel elk bericht terug kan vinden. Het exporteren van uw berichten naar een ander e-mailprogramma gaat erg eenvoudig. Klik met de rechter muisknop op het bericht dat u wilt exporteren, kies Export en vervolgens het programma waar het naar toe moet.

Een backup maken kan op twee manieren. U kunt een backup op CD of DVD branden en mail exporteren naar eml-bestanden (elke e-mail als los bestand). Een backup op een CD of DVD maakt u door middel van deknop Burn Backup CD. De functie om e-mail in bulk te exporteren vindt u in het menu Administrative Tools. Klik op Export All E-mail Messages (.eml Files), selecteer een locatie en al uw elektronische post wordt gekopieerd. Een handleiding (Engels) vindt u op de website van Mailstore onder de menuknop Documentation.


Tijdelijk e-mailadres

Uw e-mailadres heeft u liever niet in verkeerde handen. Als u slechts eenmalig een e-mailadres nodig hebt, zijn er diensten op internet die dat aanbieden. Op ikbenspamvrij.nl wordt e-mail gedurende maximaal vijf dagen doorgestuurd naar uw echte e-mailadres. Na afloop van die periode vervalt het tijdelijke adres en kunt u niet meer worden lastig gevallen.


Andere mogelijkheden

10 Minute Mail bezorgt u een zéér tijdelijk adres. Al uw 10-minute-mail kunt u online lezen, Jetable geeft u een wegwerpadres. Uw mail wordt naar u doorgestuurd.


Hotmail-berichten lezen in MS Outlook

Met het gratis programma Outlook Hotmail Connector kunt u Hotmail-berichten direct in Outlook lezen. U vindt op die website ook een handleiding voor het installeren en gebruiken van het programma.


Outlook Express berichten omzetten naar Outlook.com (Windows Live Mail)

In Windows Live Mail vindt u een optie waarmee u de e-mailberichten van (onder andere) Outlook Express direct kunt importeren. U moet dan wel weten, waar de bestanden van Outlook Express staan. Die vindt u onder Extra, Opties, tabblad Onderhoud, Archiefmap. In Windows Live Contacts vindt u ook importeerroutines voor e-mailadressen.


Beheer van e-mailaccounts met Imapsize

Voor het beheren van uw e-mailaccounts is het programma Imapsize een goede aanvulling. Hiermee kunt u het ruimtegebruik beperken, backups maken en nog veel meer. Zelfs als de website of uw e-mailprogramma die mogelijkheden niet biedt.

Ga eerst naar broobles.com/imapsize en klik in het menu linksboven op Download. Klik onder latest release op Installer, dat bestand biedt de eenvoudigste installatiemethode. Volg dan de aanwijzingen die de wizard aangeeft.

Als u Imapsize start zonder e-mailaccounts vraagt het automatisch of u een account wilt toevoegen. Klik in dat geval op Yes in het venster Confirm. Klik voor een tweede of volgende account op New in het menu Account. Vul uw accountgegevens in. Als u niet de juiste instellingen weet, zoekt u bij de aanbieder van uw e-mailaccount naar 'Imap-instellingen' of 'Imap-settings'. Markeer het selectievakje Smart Inbox en klik op OK. De naam die u in het vak account hebt opgegeven verschijnt links boven in de keuzelijst. Hiermee kunt u ook schakelen tussen toegevoegde accounts.

Stem om te beginnen de instellingen van Imapsize af op uw voorkeuren. Kies View, Options en ga naar het tabblad Mailbox Tree. standaard worden mappen oranje of rood gekleurd als die 10 of 20% (of meer) van de berichten bevatten van de bovenliggende map, maar u kunr die percentages wijzigen. U kunt ook onder Size Display instellen dat de mapgrootte bijvoorbeeld in MB wordt getoond, in plaats van in bytes. Op het tabblad Message List kunt u op soortgelijke wijze instellen vanaf welke grootte (in KB) e-mailberichten een andere kleur krijgen. Interessant is verder nog het tabblad Misc, waar u de map voor backups kunt instellen en eventueel de Server timeout (in seconden) kunt vergroten. Op het tabblad Accounts vindt u een overzicht van alle ingevoerde mail-accounts. Die kunt u daar ook bewerken of verwijderen.

Klik op de knop Check Size of kies Account, Check Size. In de statusbalk onderin ziet u welke mappen Imapsize controleert en helemaal rechts op die balk hoe ver de controle is gevorderd. Na afloop toont de voorlaatste kolom de grootte van elke map. Ook aan de kleuren kunt u grote mappen snel herkennen. Klik op de knop List Mailboxes Sorted by Size voor een lijst van alle mappen in aflopende grootte. Dubbelklikt u op een map, dan verschijnt na verloop van tijd de berichtenlijst in het onderste deelvenster. Ook hier helpen de kleuren om snel grote berichten eruit te pikken. Klik op een kolomknop om daarop te sorteren, bijvoorbeeld op Size voor de grootte. Klikt u nogmaals op een gesorteerde kolom (te herkennen aan het driehoekje voor de kolomknop) dan wordt de sorteeing omgedraaid.

Vooral bijlagen nemen veel ruimte in beslag. U kunt ze met Imapsize verwijderen. uit een verzameling berichten. Sla de bijlagen eerst op, als u ze wilt bewaren. Selecteer de betreffende berichten (Shift ingedrukt houden om een reeks te selecteren) en rechtsklik erop. Kies in het snelmenu de opdracht Save Attachments Locally. Selecteer in het dialoogvenster Save Attachments de bijlagen die u wilt bewaren. Klik op de knop met de drie puntjes om de locatie te kiezen en daarna op Save Selected Attachments. Om alle bijlagen vervolgens te verwijderen, kiest u in het snelmenu Delete Attachments en bevestigt u dat met Yes. De datum van het bericht wordt bijgewerkt en aan de berichttekst worden de namen toegevoegd van de verwijderde bijlagen. De oorspronkelijke berichten worden gemarkeerd als gewist, maar zijn nog niet definitief verwijderd.

U kunt een enkel bericht of een hele reeks berichten lokaal opslaan in .eml-formaat om te gebruiken als archief of te inporteren in een programma. Het .eml-formaat wordt wordt door de meeste e-mailprogramma's ondersteund. Rechtsklik op een map of op geselecteerde berichten en kies Download Messages, To*.eml-files. In het dialoogvenster dat opent, selecteert u de gewenste map en klikt u op OK. U kunt ook berichten in .eml-formaat uploaden. Klik met rechts op de map waar ze moeten komen en kies Upload Messages, From *.eml files. Zo kunt u oude berichten importeren die vanuit een e-mailprogramma zijn geëxporteerd.

U kunt backups maken van bepaalde mappen of een heel account. Die kunt u zelfs terug zetten naar een ander account. Klik op het menu Account en kies Account Backup. Klik op Select All of selecteer alleen bepaalde mappen. Klik op Save Folders om uw selectie te laten onthouden. Klik tot slot op Backup om alles te bewaren in de map voor backups. Bij de volgende backups worden alleen de nieuwe berichten toegevoegd. Dat kunt u controleren door na voltooiing niet op OK maar op Details te klikken. Kiest u Account, Restore Backup dan kunt u selecteren van welke e-mailaccount u een backup wilt terug zetten. Verder kunt u aangeven welke mappen terug gezet moeten worden en naar welk account.

Er is nog veel meer mogelijk met Imapsize. Via het snelmenu kunt u berichten direct verplaatsen of kopiëren naar een ander account (submenu Copy of Move, kies Destination) of verwijderen Deleted (gewist) of toevoegen (submenu Flag of Set Flag, kies Deleted). Als u bij Imap berichten verwijderd, worden ze soms alleen  gemarkeerd als gewist. In Imapsize en bepaalde e-mailprogramma's ziet u ze dan nog steeds (maar wel doorgehaald). Kies de opdracht Expunge Mailbox om dergelijke berichten definitief te verwijderen. U kunt Imapsize zelfs gebruiken om berichten te zoeken, of te bekijken door erop te dubbelklikken. Omdat voor de weergave niet Internet Exploer wordt gebruikt, is bekijken ook nog eens redelijk veilig. Mocht het programma een keer vastlopen, dan kunt u het afsluiten en opnieuw starten.

E-mail van bekenden in de spamfolder

Een spamfilter zou eigenlijk alleen ongewenste e-mail uit de mailbox moeten weren, maar helaas worden ook regelmatig gewenste berichten uitgefilterd (de zogenaamde false positives). Wilt u voorkomen dat berichten van een specifieke afzender door het e-mailprogramma als ongewenst worden bestempeld, neem dan afhankelijk van het gebruikte e-mailprogramma een van de volgende maatregelen:

Oulook.com (Windows Live Mail)
Klik met rechts op het e-mailbericht en kies Ongewenste e-mail, Afzender toevoegen aan de lijst met veilige afzenders (via de blauwe knop op het lint, Opties, Beveiligingsopties, tabblad Veilige afzenders kunnen de instellingen van het filter worden aangepast).
Windows Mail
Klik met rechts op het e-mailbericht en kies Ongewenste e-mail, Afzender toevoegen aan de lijst met veilige afzenders (via ALT-Extra, Opties voor ongewenste e-mail kunnen de instellingen van het filter worden aangepast). Outlook Express
Outlook Express is niet voorzien van een filter voor ongewenste e-mail.
MS Outlook
Klik met rechts op het e-mailbericht en kies Ongewenste e-mail, Afzender toevoegen aan de lijst met veilige afzenders (via Opties voor ongewenste e-mail, eveneens onder de rechtermuisknop, kunnen de instellingen van het filter worden aangepast).
Mozilla Thunderbird
Bij Thunderbird wordt e-mail van contactpersonen die aan het persoonlijk adresboek zijn toegevoegd, automatisch als gewenst bestempeld. Handmatig aan het adresboek toegevoegde e-mailadressen (open het e-mailbericht, klik met rechts op het e-mailadres en kies Toevoegen aan adresboek) worden echter niet in het persoonlijk adresboek maar in het adresboek Verzamelde adressen geplaatst. Volgens de standaard instellingen worden de adressen in dit adresboek niet automatisch als veilig gezien, vink daarom ook de optie Verzamelde adressen aan via Extra, Accountinstellingen, onderdeel Ongewenste berichten (links in het venster, zowel bij Lokale mappen als onder elk afzonderlijk account).
Gmail webmail
Open het e-mailbericht, knop Meer acties, optie Berichten zoals deze filteren, knop Volgende stap, plaats een vinkje bij de optie Nooit naar Spam zenden, knop Filter maken (via de link Instellingen, tabblad Filters kunnen de instellingen van het filter worden aangepast).
Windows Live webmail (Hotmail, MSN, Live, e.d.)
Voeg het betreffende mailadres toe als contactpersoon aan het adresboek: open het e-mailbericht, link Toevoegen aan contactpersonen (helaas biedt dit geen 100% zekerheid dat toekomstige e-mail daadwerkelijk als gewenst wordt gezien...).
Yahoo! Mail webmail
Open het e-mailbericht, knop Actions, optie Filter Emails Like This, selecteer Inbox bij Then move the message to, knop Save (via de link Options, More Options, Filters kunnen de instellingen van het filter worden aangepast).

Verwijderen mail accounts

Het is mogelijk om uw Hotmail-account definitief op te heffen. Log in op de pagina https://mail.lice.com met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Plak nu de link http://mail.lice.com /mail /CloseAccount­Confirmation.aspx?wa=wsignin1.0 in de adresbalk vanuw browser. Alle berichten in de mailbox worden definitief verwijderd. Als u nu email stuurt naar het opgeheven adres, krijgt u een foutmelding, omdat die niet wordt bezorgd. Het emailadres dat bij dit account hoort, wordt 270 dagen bewaard. Als u binnen deze periode weer inlogt, kunt u het emailadres weer gebruiken

Via het internetadres https://account.live.com /CloseAccount.aspx is het verwijderen van een Windows Live-account betrekkelijk eenvoudig. Vooer uw Windows Live ID en uw wachtwoord in om op de opzegpagina te komen. Op die pagina staan enkele waarschuwingen die te maken hebben met het opzeggen van het Windows Live-account. Wilt u het account echt opzeggen, voer dan nogmaals uw gebruikersnaam en wachtwoord in. Hierna wordt het account verwijderd. Als u het Windows Live-account verwijdert, zult u het daaraan gekoppelde Windows Live Messenger-account (ook bekend als MSN) niet meer kunnen gebruiken.

Het is mogelijk om een Google+ profiel te verwijderen. Log in op https://plus.google.com en klik rechts boven op het tandwielicoontje. Ga naar Instelleningen Google+ en klik aan de linkerkant op Accountoverzicht. Onder Services klikt u op de link Profiel en gekoppelde Google+-functies verwijderen. Er verschijnt een nieuw scherm waar u een vinkje zet bij Google+-inhoud verwijderen. Zet ook een vinkje bij Ik begrijp dat het verwijderen van deze service niet ongedaan kan worden gemaakt en dat de gegevens die ik verwijder niet kunnen worden hersteld. Klik op Remove Selected Service. Het profiel op Google+ wordt nu verwijderd.

Gaat een totale afwijzing van Google u te ver maar wilt u een of meer Google-diensten inruilen voor een handiger alternatief, dan is uw grootste zog misschien hoe uw gegevens die verhuizing overleven. Google zelf biedt voor zulke overstapscenario's de nodige hulp in de vorm van het project dataliberation.org/google/gmail. Op deze site kunt u terecht voor uitstapinstructies voor een dertigtal Google-produkten.

Google

Aan een Google-account kunt u vele diensten koppelen, zoals Gmail, YouTube en Picasa. U kunt bij de afzonderlijke webdiensten inloggen en daar het deelaccount opheffen. Maar er is een andere manier om één of meer Google-diensten op te zeggen. Ga naar www.google.com en klik rechtsboven op Aanmelden. Voer uw emailadres en wachtwoord in. Aan de rechter bovenkant verschijnt nu uw naam. Klik hierop en kies voor Accountoverzicht. Onder het kopje Services klikt u op Volledige account sluiten en alle services verwijderen met alle gegevens die eraan zijn gekoppeld. U krijgt nu een overzicht van de afzonderlijke Google-diensten. Zet een kruisje bij de dienst(en) die u wilt verwijderen. Voer nog een keer uw wachtwoord in en zet twee vinkjes om accoord te gaan met de voorwaarden van google. Klik tot slot op Google-account verwijderen.

Via de menustructuur van Yahoo Mail lukt het niet om het account op te heffen. Ergens in een uithoek op de website staat de link http://edit.yahoo.com/config/delete_user. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik daarna op Terminate the account. U krijgt nu een melding dat het account is gedeactiveerd en over 90 dagen definitief wordt verwijderd. Spijt van het verwijderen? Log binnen deze periode weer in en uw Yahoo Mail-account wordt weer hersteld.

letop.pngAls u een Flickr-account hebt gekoppeld aan het Yahoo Mail-account dat u wilt verwijderen, ontstaat er mogelijk een probleem. Bij het wissen van het Yahoo Mail-account zullen namelijk ook foto's van het hieraan gekoppelde Flickr-account worden verwijderd.

Grote bestanden verzenden

Het verzenden van grote bestanden via e-mail geeft wel eens problemen. Veel mailboxen hebben een beperking waardoor er niet meer dan enkele MB's opslagruimte beschikbaar is. Ook stellen veel mailproviders een beperking aan de maximum grootte van de bijlage. Bestanden of programma's verzenden die enkele tientallen mb's groot zijn is dan niet mogelijk.

Er bestaan echter gratis software programma's en webdiensten die het mogelijk maken gemakkelijk grote bestanden door te sturen.

Afbeeldingen mailen

Als u foto's per e-mail naar anderen verstuurt kunnen ze niet al te groot zijn. De meeste mailproviders staan u maar toe om 5 MB aan bijlagen mee te zenden. En foto's van digitale camera's kunnen al snel meer dan 1 MB per stuk zijn. Als u meerdere foto's wilt mailen kunt u ze dus beter verkleinen. Sowieso zitten de ontvangers vaak niet te wachten op uw vakantiekiekjes op posterformaat. Iets kleiner is ook prima.

U kunt alle foto's natuurlijk verkleinen met een fotobewerkingsprogramma, maar Windows heeft al een handigheidje ingebouwd waardoor u met één handeling meerdere foto's tegelijk kunt verkleinen en als bijlage aan een e-mail kunt toevoegen.

1. Selecteer in de map waarin uw afbeeldingen zitten de foto's die u wilt verzenden.
2. Klik met uw rechter muisknop en kies Kopiëren naar | E-mailontvanger (of kies in het menu links De geselecteerde items per e-mail verzenden).
3. Nu opent een venster waarin gevraagd wordt of u de foto's wilt verkleinen. Klik OK en uw afbeeldingen worden automatisch verkleind en als bijlage toegevoegd aan een nieuw e-mailbericht.

Mocht het bovenstaande niet werken. Er zijn ook aparte gratis programmaatjes om foto's te verkleinen.