print.gif

Een e-boek (of e-book) is een verzamelnaam voor digitale documenten die weergegeven kunnen worden op een e-reader evenals op beeldschermen van computers en smartphones. Het gaat hierbij zowel om teksten die verschenen zijn op papier, dus als conventioneel boek, als om teksten die uitsluitend voor digitaal gebruik geschreven zijn. E-boeken hebben doorgaans net als een gewoon boek een hoofdstukindeling. Zowel teksten, afbeeldingen als animatievideo's kunnen worden weergegeven.

Benodigde apparatuur

e_reader.jpg

Digitale boeken worden gelezen op een desktop computer of laptop, ook op tablets, pda's en pocket-pc's, smartphones en andere mobiele apparaten. Het nadeel van veel van de kleinere mobiele apparaten is het kleine beeldscherm. Dat bemoeilijkt het lezen. De meeste echte e-readers van de huidige generatie hebben een zwart-witbeeldscherm van 5 tot 10 inch (12,5 tot 25 centimeter), met een scherm dat meestal is gemaakt van elektronisch papier. Dat materiaal onderscheidt zich van gewoon papier doordat het gewist en herschreven kan worden. Het wordt ook wel e-papier of e-paper genoemd. De meest gebruikte vorm van elektronisch papier is een materiaal met kleine bolletjes die reageren op een elektrische lading, waardoor ze een vorm kunnen aannemen die vergelijkbaar is met de pixels op een computerbeeldscherm. De gespecialiseerde e-readers op basis van e-paper maken gebruik van e-Ink (elektronische inkt). Dat geeft een rustig beeld in tegenstelling tot het beeldscherm van een computer, tablet of mobiele telefoon. De voordelen die gebruikers van e-readers noemen zijn: licht in gewicht, de mogelijkheid om een haast onbeperkt aantal boeken mee te nemen, zelf bepalen van de achtergrondkleur en het kunnen instellen van lettertype en/of -grootte, een langere levensduur van de accu. Bovendien is het beeld scherper. Bij e-Ink verbruikt het apparaat alleen stroom bij het opbouwen van het beeld. Daarna blijven de letters zichtbaar op het "elektronische papier". Daar staat tegenover dat men met dit scherm niet kan lezen in het donker. Soms zit er een lampje aan het apparaat (dat kost natuurlijk wel stroom). Ze zijn door het gebrek aan kleur en de trage pagina-opbouw minder of niet geschikt voor andere functies, zoals surfen op het web en video kijken.

Apps waarmee u e-books kunt lezen zijn er voor alle platformen. Voor Android is Aldiko Book Reader populair. Op de iPad is iBooks van Apple veel gebruikt. Windows Phone-gebruikers kunnen terecht bij Bookviser.

Meer en meer tablets, zoals de iPad van Apple, presenteren zich naast vele andere functies ook als apparaat om boeken op te lezen. Boeken lezen op de iPad is geen straf door de grafisch weergegeven boekenplan en het feit dat u pagina's kunt omslaan of met de vinger heel snel kunt doorbladeren. Handig is dat u kunt kiezen voor één pagina tegelijk (iPad rechtop) of twee zoals in een echt boek (iPad op z'n kant). Handig is ook de optie om de rotatie van het schern te vergrendelen met een schuifje aan de zijkant. Het is dan toch mogelijk om één pagina te tonen met de iPad op zijn kant.  Een bezwaar van een tablet is dat het apparaat niet licht is. Blijven vasthouden van het apparaat wordt na een tijdje wel een vermoeiende bezigheid. De iPad heeft een lcd- in plaats van een e-Ink-scherm, maar door het achtergrondlicht te dimmen ontstaat een rustig beeld. Dat beeld kan gemakkelijk verstoord worden door de reflectie van bijvoorbeeld een lamp in het glanzende display.

Sinds de opkomst van tablets, zijn e-readers een beetje op de achtergrond geraakt. Om het verloren terrein terug te winnen voegden fabrikanten allerhande functies aan de e-readers toe zoals de mogelijkheid om mp3’s af te spelen. Ze zijn daar van teruggekomen en hebben zich toegelegd op het verbeteren van de kerntaken van het apparaat. Er zijn nu bijvoorbeeld e-readers op de markt met zijverlichting zodat u ook in het donker kunt lezen. Bovendien is het contrast van de schermen verhoogd. Een ander argument voor een herwaardering van de e-reader tegenover de tablets is (voorlopig nog?) het verschil in prijs. Hoewel de prijs van de tablet gestaag daalt, bent u voor een goede tablet nog steeds minstens 200 euro kwijt. Een goede e-reader heeft u voor iets meer dan de helft. Ook niet goedkoop eigenlijk. De e-reader heeft nog meer pluspunten. De accu van een tablet is na gemiddeld 6 uur leeg. Een e-reader hoeft u pas na minstens 15 uur op te laden. De matte schermen van e-readers zijn bovendien veel beter af te lezen dan de spiegelende schermen van een tablet, wel zo handig als u buiten wilt lezen. En tenslotte, het gewicht van een e-reader is veel lager. Dat maakt langdurig lezen veel comfortabeler.

Heden en toekomst

e_reader.jpg

Met name in de VS maakte het e-boek een stormachtige ontwikkeling door. Dat kwam in 2007 in een stroomversnelling toen Sony met een reader op de markt kwam op basis van elektronisch papier. Aan het einde van 2007 introduceerde Amazon een eigen reader op basis van elektronisch papier onder de naam Kindle. De Kindle leest boeken die op Amazon gekocht kunnen worden en verschillende andere formaten, maar niet het bij Nederlandstalige uitgevers populaire ePub. In 2008 kondigde Sony aan dat zij hun e-bookreader zullen aanpassen zodat ook andere formaten gelezen kunnen worden.

Zodra de e-bookreaders op basis van elektronisch papier breder verkrijgbaar zijn bij de winkels voor consumentenelektronica en studenten de mobiele apparaten gaan gebruiken voor hun studie zal de consument beginnen met het omzetten van gedrukte boeken in e-boeken en komen e-boeken in distributie.

Nederland

In niet-Engelssprekende landen zoals België en Nederland zijn de ontwikkelingen anders. Nederlandse bedrijven hebben inmiddels meer dan drieduizend Nederlandstalige titels beschikbaar (10.000 titels in december 2011. Sony Reader, dat samenwerkt met Google, biedt (stand van augustus 2009) zo'n 2000 Nederlandstalige boeken aan. De in de Verenigde Staten wijdverbreide Kindle is in Europa beperkt in zijn aanbod, omdat veel Amerikaanse uitgevers hun boek om auteursrechtelijke redenen niet in andere taalgebieden willen aanbieden; Nederlandstalige werken zijn er niet mee te lezen, evenmin als de boeken die al door Google en andere e-boekverspreiders beschikbaar zijn gesteld.

Bij gedrukte boeken maakt de productprijs (auteursrecht, drukken, binden en dergelijke) zo'n 15-20% van de verkoopprijs uit; het percentage voor de verkoper, de boekhandel, is gewoonlijk 30-40%, en de resterende 40-55% is voor de uitgever. Omdat de productprijs bij e-boeken lager is, kan de kostprijs van e-boeken ook lager zijn. In de huidige praktijk is die gemiddeld zo'n 20% lager zijn dan die van gedrukte boeken. Dat getal wordt vertekend omdat over e-boeken het hoge btw-tarief van 19% (21% vanaf oktober 2012) moet worden betaald, terwijl dat bij gedrukte boeken 6% is.

Een groot nadeel bij de eerste e-readers was, dat u afhankelijk was van een externe lichtbron (daglicht, nachtlampje of een hoesjes met lampje). Dit nadeel is opgelost door de komst e-readers met ingebouwd licht zoals de KOBO Glo, Nook SimpleTouch en de Amazon Kindle Paperwhite.

Welk medium?

Interessant is de strijd tussen de verschillende mobiele apparaten te volgen. Voorlopig bieden e-readers eigenschappen die (tot nu toe) niet door tablets of smartphones zijn te evenaren. De belangrijkste zijn leesbaarheid (ook in direct zonlicht en niet vermoeiend voor de ogen), het handzame formaat en accuduur. De tablet, iPhone en Smartphone zijn qua afmeting niet erg handzaam, bovendien duurder, maar kunnen veel meer. Als de prijs van die apparaten gaat zakken en de specifieke functionaliteit verbetert, kan de e-reader niet meer concurreren met het multigebruik. Andere puur specialistische hardware verkeert in dezelfde omstandigheden, zoals de digitale fotocamera, gps-systemen en mp3-spelers. Al die functies zijn ingebouwd in multigebruik-hardware.

Software

Om e-boeken te lezen op een mobiel apparaat of een pc is speciale software nodig, vaak met Digital Rights Management, kortweg DRM, een techniek om digitale rechten van makers of uitgevers (de 'rechthebbenden') van werken (bijvoorbeeld muziek, afbeeldingen, teksten, computer games) digitaal te beheren. Met het woord reader kan de apparatuur worden bedoeld, maar ook deze software. Er zijn tal van e-bookreadersoftwareprogramma's in omloop. Allemaal gebruiken ze hun eigen formaat. De bekendste readers en formaten zijn: pdf (wordt op mobiele apparaten steeds minder gebruikt), Microsoft Reader, Mobipocket, ePub en het in de volksmond genoemde "pdb"-formaat. Mobipocket was een Frans bedrijf tot het in 2005 door Amazon werd overgenomen. Plezierig van MobiPocket Reader is dat, hoewel de applicatie niet compatibel is met alle e-bookreaders, er versies beschikbaar zijn voor Blackberry, Windows Mobile, Symbian OS en Palm OS MobiPocket e-books kunt u ook op deze platforms lezen. De gebruiksmogelijkheden van dit formaat is beperkt door opkomst van ePub. Kindle kan echter uitsluitend gelezen worden met e-boeken in prc-formaat.

Bestandsformaat converteren

De verschillende e-bookreaders maken niet allemaal gebruik van hetzelfde bestandsformaat. Maar u zit niet gebonden aan de formaten die uw e-bookreader accepteert. U kunt vrij eenvoudig converteren van het ene naar het andere formaat. Voor die taak zijn veel programma's beschikbaar. Calibre is daarvoor zeer geschikt. Een lichtvoetig alternatief is Aspose.Words Express. De bediening is eenvoudig. Verwijs naar uw brondocument (doc, docx, html, odt, pdf, rtf, txt, enz), geef aan waar u het epub-bestand wilt en druk op Convert. Via Settings kunt u nog een en ander bijsturen. Bij het converteren moet u wel rekening houden met DRM. Is het bestand beschermd, dan kunt u het niet zomaar omzetten naar een ander bestandstype. Natuurlijk zijn er trucjes om de DRM te vewijderen, maar dat is niet de bedoeling.

U kunt ook online een document omzeten naar een optimaal e-book formaat: epub of fb2, lit, lrf of mobi. De website 2epub.com zorgt gratis voor conversie. Via de Browse-knop haalt u uw tekst op (doc, docx, html, odt, pdf, rtf, txt, enz) of u verwijst via de Url-knop naar een webadres. Met Upload files stuurt u het bestand vervolgens naar de site, daar selecteert u het gewenste uitvoerformaat. Na de conversie haalt u het e-book met een klik op de rechter muisknop binnen. Wilt u het resultaat meteen op uw pc bekijken? Dat kan (voor epub) bijvoorbeeld met Calibre, met Adobe Digital Editions of met Firefox Plugin EPUBReader.

Een tekstdocument converteren naar een e-book formaat wordt lastiger als uw bestand bij een exotisch programma hoort. Maar ook dan kunt u dat naar e-book formaat omzetten via een omweg langs .pdf. Eerst installeert u de gratis tool 7-PDF Printer. Start het uitgepakte installatiebestand en druk enkele keren op Volgende. Zorg dat er een vinkje staat bij Download en installeer Ghostscript Lite. Die module heeft u nodig. Rond de procedure af met de knop Installeren en Voltooien. Windows heeft er nu een - virtuele - printer bij: 7-PDF Printer. Nu gaat u het gewenste bestand omzetten in pdf. Open het in het bijbehorende programma (Word, een browser,. . . ) Geef de opdracht het bestand af te drukken. In het afdrukvenster kiest u 7-PDF Printer. Die vraagt waar u het resultaat - het pdf-bestand - wilt opslaan. Ga eerst nog even alle tabbladen na. U kunt dan de kwaliteit van de afbeeldingen bijsturen een watermerk toevoegen. Controleer het resultaat met uw pdf-lezer. Ziet het resultaat er goed uit dan kunt u vervolgens het pdf-bestand met één van de hier genoemde converters omzetten naar het formaat waarmee uw e-reader overweg kan.

FBReader

Er verschijnen steeds meer boeken in ePub-formaat en dan is een speciaal programma om hiermee uit de voeten te kunnen geen overbodige luxe. Veel van zulke programma’s zitten echter vol met onnodige toeters en bellen en linken naar verkoopsites. Zo niet FBReader. Dit is een ePub-reader zonder fratsen. Voer uw boeken in in de bibliotheek en lezen maar. Het programma houdt van meerdere boeken bij waar u gebleven was en ordent ze netjes op schrijver of trefwoord. Aardig is ook dat er versies zijn voor allerlei mobiele apparaten zodat u niet aan uw pc gebonden bent om te lezen.

Digitale boeken, beter bekend als e-Books, worden massaal gepromoot, maar het gebruik is niet zonder risico voor de privacy. Leveranciers kunnen via de apparaten en lezers monitoren wat gebruikers lezen en welke boeken ze kopen en zoeken. Informatie die men zonder toestemming van de gebruiker met andere partijen kan delen. Google Books en Amazon Kindle kunnen precies zien welke boeken u leest, zoekt en koopt. De Sony Reader houdt alleen het koop- en zoekgedrag bij. Reden voor burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation om een overzicht van de verschillende e-Readers te maken en hun effect op de privacy van de gebruiker. De enige reader die privacybewuste mensen met een gerust hart kunnen gebruiken is de FBReader. Dit programma slaat niets over de gebruiker op en geeft ook geen informatie aan opsporingsdiensten en commerciële partijen.

Wanneer u FBReader start, gaat u meteen naar het laatstgelezen boek. Dit is vaak gemakkelijk, omdat veel mensen maar één boek tegelijk lezen. Het omslaan van de virtuele bladzijde gebeurt door het naar boven slepen van de huidige bladzijde, of door het gebruik van de volumeknoppen. Het scrollen gaat vrij natuurlijk en erg soepel. FBReader beschikt ook over een nachtmodus, die u gemakkelijk kunt kiezen vanuit het menu. Dat maakt lezen in het donker wat minder vermoeiend voor de ogen.

De bibliotheek in FBReader, waar u de opgeslagen boeken kunt vinden, is overzichtelijk opgezet. U kunt uw boeken doorzoeken op auteur, tag of recentelijk toegevoegd. Zelf boeken toevoegen kunt u door ze op de SD-kaart te zetten, of door ze direct op uw telefoon of laptop te downloaden in een ondersteund formaat. Wat ondersteunde formaten betreft is FBReader nog wat zuinig, maar gelukkig is er voldoende software beschikbaar om andere boeken om te zetten in een ondersteund formaat.

Waar het bij FBReader vooral nog aan schort zijn de instellingen. Er zijn twee menu’s om uw instellingen mee te regelen, waarvan één eigenlijk niet meer gebruikt dient te worden. Het instellen van hoe de tekst er uitziet op uw mobiel is niet zo makkelijk. Het is dus bijvoorbeeld niet makkelijk om uw favoriete lettertype of lettergrootte te kiezen.

Sigil

sigil_1.png

Sigil is software om e-books te produceren in het ePub-bestandsformaat. Het programma bevat een wysiwyg-editor (what you see is what you get), maar je kunt ook direct werken in de onderliggende code. Sigil is een opensource-editor voor EPUB-documenten. Het programma is beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux. U haalt de software op via Downloads, bovenaan de pagina. Tijdens het installeren wordt gevraagd of u een extra programma wilt installeren (Registry Reviver). Die software heeft geen enkele functie bij het maken van een e-book, kies dus Registry Reviver niet installeren.

Met Sigil kunt u e-books maken en onderhouden die aan de ePub-standaard voldoen. Er zijn meerdere standaarden voor elektronische boeken, maar ePub wordt momenteel erg veel gebruikt. Behalve e-readers kunnen ook de iPad, iPhone, iPod Touch en apparaten met het Android-besturingssysteem met Sigil overweg.

Een tekst naar Sigil overbrengen kan op een aantal manieren. De meest elementaire manier is via kopiëren en plakken. U opent een document in uw favoriete tekstverwerker, selecteert alle tekst of een gedeelte ervan en kopieert die naar het klembord. Dat gaat via een optie zoals Bewerken > Kopiëren (in Engelstalige programma's Edit > Copy). Het kan meestal ook met de toetscombinatie Ctrl+C. Daarna schakelt u over naar Sigil en haalt u de tekst op via de optie Bewerken > Plakken (Edit > Paste) of de toetscombinatie Ctrl+V. Een nadeel van de kopiëren/plakken-methode is dat u alle opmaakcodes kwijtraakt. Gebruik die daarom alleen om 'platte tekst' te kopiëren, of voor tekst waarbij de opmaak er niet toe doet.

Het is ook mogelijk een bestaand epub-book te importeren en dat in Sigil te bewerken. Standaard krijg je zo’n ebook in twee weergaves te zien: het boekvenster (waarin je de tekst te zien krijgt net zoals op je eReader) en het codevenster (met de achterliggende HTML-code van de tekst en de afbeeldingen). Verder krijg je ook de verschillende onderdelen te zien die samen het eBook vormen, waaronder de tekst, afbeeldingen, stijlen en lettertypen. Die kan je naar wens aanpassen.

Het is eveneens mogelijk een html-bestand te importeren in Sigil en dat vervolgens te laten converteren naar het epub-formaat. Je kan dan ook een inhoudstafel laten genereren.

Handig is nog dat Sigil over een ingebouwde validatiemodule beschikt die je snel op onvolkomenheden van de achterliggende code wijst. En voor wie de code wil opschonen: HTML Tidy zit eveneens standaard ingebouwd.

Calibre

Met het gratis Calibre synchroniseert u niet alleen uw verzameling op pc en ebook (= electronisch boek) lezer, maar leest u ook op het beeldscherm.

calibre

In Calibre werkt u met één allesomvattend iTunes-achtig menu. Bovenin vindt u duidelijke knoppen waarmee u onder andere boeken importeert, meta-informatie (titel, auteur, etc) bewerkt en leesvoer naar uw ebook lezer stuurt. Centraal staat uw boekenlijst, die u op allerlei manieren organiseert, sorteert en doorzoekt. Als u op de pc wilt lezen, opent het programma de lectuur met de ingebouwde E-book Viewer. Deze lezer bevat een handige Engelstalige woordenboekfunctie.

Calibre ondersteunt alle belangrijke ebook-bestandsformaten, waaronder de internationale standaard ePub. Daarmee leest u dus de meeste boeken van Project Gutenberg, een online database met meer dan 30.000 gratis exemplaren. De ebook manager haalt ook boekenkaften voor u op, mits er genoeg informatie (ISBN) beschikbaar is. Calibre is wel zwaar voor uw pc (vooral voor netbooks), in het bijzonder tijdens het converteren van boeken met prenten. U kunt de meeste e-readers aansluiten op een computer en de boeken zelf op het apparaat zetten. Voor de laatste 2 opties is Calibre erg geschikt.

Voor
Tegen

DRM verwijderen?

Het verwijderen van DRM (Digital Rights Management) is wettelijk niet toegestaan. Het wordt hier even aangestipt, omdat deze digitale auteursrechtbescherming van e-books ervoor zorgt dat u niet altijd zomaar bestabnden naar het apparaat kunt kopiëren. U moet zowel het apparaat als uw computer authoriseren. Maakt u alleen gebruik van onbeschermde bestanden, dan kunt u die doorgaans via de Verkenner kopiëren. Hebt u beschermde digitale boeken, dan moet u een speciaal programma gebruiken om die over te zetten. Het soort programma en de manier waarop kan per e-bookreader verschillen. Voor beschermde epub- of pdf-formaten gebruikt u Adobe Digital Editions. U moet zowel uw computer als de e-bookreader machtigen, zodat u uw beschermde inhoud vrij kunt overzetten. Die machtiging is gekoppeld aan uw Adobe ID en hoeft per computer en e-reader maar één keer uitgevoerd te worden.

Zelf e-books maken

Er zijn verschillende betaalde programma's beschikbaar, waarmee u uw eigen documenten omzet in e-books, maar ook voldoende gratis software zoals Adobe Acrobat eBook Reader, Mobipocket eBook Creator en Calibre. De mogelijkheden van dergelijke programma's zijn uitgebreid. Niet alleen kunnen ze uw documenten opslaan in e-bookformaat, ze stellen u ook in staat om de opgeslagendocumenten te voorzien van uw eigen DRM. Uw e-book kan dan niet zomaar door iedereen worden gekopieerd.

E-books lezen op uw laptop/mobiel

Er verschijnen steeds meer boeken in ePub-formaat en dan is een speciaal programma om hiermee uit de voeten te kunnen geen overbodige luxe. Veel van zulke programma’s zitten echter vol met onnodige toeters en bellen en linken naar verkoopsites. Zo niet FBReader. Dit is een ePub-reader zonder fratsen. Voer uw boeken in in de bibliotheek en lezen maar. Het programma houdt van meerdere boeken bij waar u gebleven was en ordent ze netjes op schrijver of trefwoord. Aardig is ook dat er versies zijn voor allerlei mobiele apparaten zodat u niet aan uw pc gebonden bent om te lezen.

Digitale boeken, beter bekend als e-Books, worden massaal gepromoot, maar het gebruik is niet zonder risico voor de privacy. Leveranciers kunnen via de apparaten en lezers monitoren wat gebruikers lezen en welke boeken ze kopen en zoeken. Informatie die men zonder toestemming van de gebruiker met andere partijen kan delen. Reden voor burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation om een overzicht van de verschillende e-Readers te maken en hun effect op de privacy van de gebruiker.

Google Books en Amazon Kindle kunnen precies zien welke boeken u leest, zoekt en koopt. De Sony Reader houdt alleen het koop- en zoekgedrag bij. De enige reader die privacybewuste mensen met een gerust hart kunnen gebruiken is de FBReader. Dit programma slaat niets over de gebruiker op en geeft ook geen informatie aan opsporingsdiensten en commerciële partijen.

Wanneer u FBReader start, gaat u meteen naar het laatstgelezen boek. Dit is vaak wel zo makkelijk, aangezien veel mensen maar één boek tegelijk lezen. Het omslaan van de virtuele bladzijde gaat standaard door het naar boven slepen van de huidige bladzijde, of door het gebruik van de volumeknoppen. Het scrollen gaat vrij natuurlijk en erg soepel. FBReader beschikt ook over een nachtmodus, die u gemakkelijk kunt kiezen vanuit het menu. Zo is het lezen in het donker een stukje minder vermoeiend voor je ogen.

De bibliotheek, waar u de opgeslagen boeken kunt vinden, is overzichtelijk opgezet. U kunt uw boeken doorzoeken op auteur, tag of recentelijk toegevoegd. Zelf boeken toevoegen kunt u door ze op de SD-kaart te zetten, of door ze direct op uw telefoon of laptop te downloaden in een ondersteund formaat. Wat ondersteunde formaten betreft is FBReader nog een beetje matig, maar gelukkig is er voldoende software beschikbaar om andere boeken om te zetten in een ondersteund formaat.

Waar het bij FBReader vooral nog aan schort zijn de instellingen. Er zijn twee menu’s om uw instellingen mee te regelen, waarvan één eigenlijk niet meer gebruikt dient te worden. Het instellen van hoe de tekst er uitziet op uw mobiel is niet zo makkelijk. Het is dus bijvoorbeeld niet makkelijk om uw favoriete lettertype of lettergrootte te kiezen.

Lezen en beheren van e-books

Met het gratis Calibre synchroniseert u niet alleen uw verzameling op pc en ebook (= electronisch boek) lezer, maar leest u ook op het beeldscherm.

calibre

In Calibre werkt u met één allesomvattend iTunes-achtig menu. Bovenin vindt u duidelijke knoppen waarmee u onder andere boeken importeert, meta-informatie (titel, auteur, etc) bewerkt en leesvoer naar uw ebook lezer stuurt. Centraal staat uw boekenlijst, die u op allerlei manieren organiseert, sorteert en doorzoekt. Als u op de pc wilt lezen, opent het programma de lectuur met de ingebouwde E-book Viewer. Deze lezer bevat een handige Engelstalige woordenboekfunctie.

Calibre ondersteunt alle belangrijke ebook-bestandsformaten, waaronder de internationale standaard ePub. Daarmee leest u dus de meeste boeken van Project Gutenberg, een online database met meer dan 30.000 gratis exemplaren. De ebook manager haalt ook boekenkaften voor u op, mits er genoeg informatie (ISBN) beschikbaar is. Calibre is wel zwaar voor uw pc (vooral voor netbooks), in het bijzonder tijdens het converteren van boeken met prenten.

Voor
Tegen

E-books op internet Elektronische boeken haalt u niet in de winkel, maar van internet. Bekende sites die e-books aanbieden zijn:

bol.com (Klik op Digitale boeken en eventueel ook op Gratis digitale boeken).

bookboon.com/nl of /be (Gratis reisgidsen en studieboeken).

gutenberg.org (Gratis e-books, klik op Online Catalog en Dutch).

academicservice.nl (Klik op Gratis e-books). Daarnaast kunt u terecht in nieuwsgroepen en torrents om gratis vele e-books te downloaden. In tegenstelling tot muziek en films is het echter volgens de wet strafbaar om e-books te downloaden, tenzij het auteursrecht is verlopen.

ebook.gratis-downloaden Bijvoorbeeld een e-book over:
- De voordelen van gratis e-books op je website.
- Hoe kan een e-book zich viraal verspreiden?
- Hoe ziet een e-book eruit?
- Hoe maakt u een e-book?
- Hoe promoot u een e-book?