Het belang van foto's op een website

Foto's kunnen een groot deel van de uitstraling van de website bepalen. Al is de tekst nog zo goed geschreven, veel bezoekers kijken eerst naar de afbeeldingen, die vaak meer zeggen dan de hele tekst. Besteed dus aandacht voor het selecteren van de juiste afbeeldingen voor op een website. Kies altijd een foto die past in de stijl van de website. Is de website licht en fris, bijvoorbeeld met blauwe of groene kleuren? Plaats dan geen donkere foto, die zal afbreuk doen aan het ontwerp. Kies liever voor een frisse foto waar bijvoorbeeld blauwe lucht of groene natuurkleuren in terug komen. Frisse kleuren geven een positievere indruk dan grauwe kleuren.

Nu bijna iedereen de beschikking heeft over een digitale camera, denken veel mensen dat ze zelf wel even snel een foto kunnen maken voor op hun website. Toch kun je aan de belichting, uitsnede, compositie en scherpte-diepte vaak zien dat het amateuristisch werk is. Bezoekers zien niet direct waarom, maar wel dat het er onprofessioneel uit ziet. Zich wat kennis eigen maken over fotograferen, is dus geen overbodige luxe.

Op de pagina Digitale fotografie leest u welke kwaliteiten bepalen of een foto een goede belichting en resolutie heeft. Deze pagina bereikt u ook via het menu: Beeld & Geluid > Digitaal > Fotografie.

De pagina Afbeeldingen bespreekt op welke manieren u een afbeelding in uw webpagina kunt opnemen. Deze pagina bereikt u ook via het menu: Wegwijzer > Gids > Index) en vervolgens de optie Afbeeldingen in een website in de afdeling Website

 

Breng orde in uw fotoverzameling

Om een geschikte foto voor uw webpagina te vinden is het handig eerst al uw foto's op een overzichtelijke manier te ordenen. Heel vaak zijn fotobestanden voorzien van nietszeggende namen als IMG_0021.jpg, IMG_0022.jpg enz. Dat maakt het lastig om foto's te herkennen of alleen die te selecteren die u in een diashow wilt tonen. Daar is wel wat aan te doen

Zo wijzigt u de naam van een foto:

- Open de Windows Verkenner en ga naar de map met foto's waarvan u de namen wilt wijzigen.
- Selecteer uit het menu Beeld > Extra grote pictogrammen (Vista, 7 en 8). Daardoor verandert de weergave van de foto's: u ziet verkleinde weergaven van uw foto's. Dit maakt het gemakkelijker omschrijvingen van de foto's te bedenken.
- De naam van één foto wijzigt u als volgt: klik erop met de rechtermuisknop en selecteer uit het uitrolmenu Naam wijzigen. Geef de foto een naam en let er op dat u de uitgang van het bestand (.jpg) niet verandert. Op die manier wijzigt u foto 'IMG_0001.jpg' in 'Alpenreis.jpg'.

De naam van meer foto's tegelijk wijzigen

- Klik op de eerste foto uit de reeks, druk de Shift-toets in en klik op de laatste foto uit de reeks. Laat de Shift-toets los. Alle tussenliggende foto's zijn nu geselecteerd.
- Wilt u foto's selecteren die niet tot een aaneen gesloten reeks behoren doe dan het volgende: klik op een foto die u wilt selecteren. Houd nu de Ctrl-toets ingedrukt en selecteer een volgende foto. Zo gaat u verder tot u alle foto's hebt geselecteerd. Zorg er voor dat u elke keer als u een foto wilt toevoegen aan de selectie, eerst de Ctrl-toets indrukt voordat u op de foto klikt.
- De foto's IMG_0001.jpg tot en met IMG_0008.jpg zijn geselecteerd. Het zijn allemaal foto's genomen in de Alpen. Dus u wilt de foto's ook zo noemen. Om nu alle geselecteerde foto's de naam Alpenreis te geven doet u het volgende:
- Klik met de rechter muisknop op de eerste foto uit de reeks (IMG_0001.jpg), en selecteer uit het uitrolmenu Naam wijzigen.
- Typ de naam die u aan de reeks wilt geven, daarna een spatie en daarna tussen haakjes het cijfer 1. In het voorbeeld is de naam dus: Alpenreis (1).jpg. Let er weer goed op dat u de uitgang van het bestand (.jpg) niet verandert. Het cijfer tussen haakjes is nodig omdat we een reeks foto's dezelfde naam geven: (1) staat voor de eerste foto uit de reeks en Windows hoogt dit cijfer automatisch op, zoals u direct zult zien.
- Hebt u de eerste foto een naam gegeven – Alpenreis (1).jpg in het voorbeeld – dan drukt u op de Enter-toets. Direct worden de overige namen bijgewerkt.

Wilt u op een later moment foto's toevoegen aan een bestaande reeks? Selecteer de nieuwe reeks en geef de eerste foto uit die reeks dezelfde naam, maar gebruik als cijfer tussen de haakjes het laagste nog niet gebruikte cijfer uit de eerste reeks. Bijvoorbeeld: u ziet dat de Alpenreis-reeks eindigt bij 8. De nieuwe reeks begint dus met Alpenreis (9).jpg.

In Windows7 werkt deze methode niet meer. Maar met het gratis programma Irfanview (zie hierna) lukt het wel. Na de start kiest u File > Thumbnails en navigeert u naar de betreffende fotomap. Versleep de miniaturen in de juiste volgorde. Selecteer vervolgens de bestanden, klik de selectie aan met de rechter muisknop en kies Naam wijzigen. Bij Name pattern vult u de gewenste bestandsnaam in en bevestig met de knop Start Batch. Veiligheidshalve kopieert Irfanview uw (hernoemde) bestanden in een aparte map. Die locatie leest u bij Output directory for result files. Met de knop Browse kunt u zelf bepalen waar de bestanden terecht moeten komen. U kunt de originele maplocatie instellen, maar dat is niet geheel zonder risico, omdat uw originele bestanden dan overschreven worden. Ook het gratis programma Picasa (zie hierna) heeft mogelijkheden om u fotoverzameling te ordenen.

Vista: sorteren

Als uw mappen en foto's duidelijke namen hebben, is het nu zaak de fotomap zo in te richten dat de foto's in chronologische volgorde onder elkaar staan.

- Open weer de fotomap in de Windows Verkenner. Selecteer uit het menu Beeld > Details. Standaard ziet u de volgende opties in de map: Naam, Grootte, Type en Gewijzigd op. De laatste drie opties zijn niet erg relevant in deze fotomap. Deze weergave wilt u daarom wijzigen:
- Klik met de rechtermuisknop op Naam en selecteer uit het uitrolmenu de optie Meer.
- In het venster vinken we Grootte, Type en Gewijzigd op uit.
- De optie Afbeelding gemaakt op vinkt u aan. Met die optie wordt bedoeld het tijdstip waarop de foto is genomen.
- Nu doet u het volgende: selecteer uit het menu Beeld > Miniatuurweergaven.
- Selecteer vervolgens uit het menu Beeld > Pictogrammen schikken op > Foto genomen op. Uw foto's worden nu op datum gerangschikt.
Weer op naam sorteren doet u door te kiezen voor Beeld > Pictogrammen schikken op > Naam.

Windows 7: sorteren

In Windows 7 werkt het chronologisch ordenen net even anders.

- Open de fotomap in de Windows Verkenner. Klik rechtsboven op pijltje van het pictogram Weergave wijzigen. Dit is het derde pictogram van rechts.
- Selecteer Details. Klik met de rechtermuisknop op Naam en selecteer uit het uitrolmenu de optie Meer.
- In het venster vinkt u alles behalve Naam uit. De optie Aanmaakdatum vinkt u aan. Met die optie wordt bedoeld het tijdstip waarop de foto is genomen. Klik daarna op OK.
- Klik nu weer rechtsboven op het pijltje van het pictogram Weergave wijzigen. Selecteer vervolgens Extra grote pictogrammen.
- Klik daarna met de rechtermuisknop ergens op het wit tussen de foto's en selecteer Sorteren op > Aanmaakdatum. Uw foto's worden nu op datum gerangschikt.
Weer op naam sorteren doet u door te kiezen voor Sorteren op > Naam.

Windows 8: sorteren

In Windows 8 werkt het chronologisch ordenen weer wat anders.

- Open weer de fotomap in de Windows Verkenner. Klik in de menubalk op Beeld.
- Selecteer Details. Klik met de rechtermuisknop op Naam en selecteer uit het uitrolmenu de optie Meer.
- In het venster vinkt u alles behalve Naam uit. De optie Aanmaakdatum vinkt u aan. Met die optie wordt het tijdstip waarop de foto is genomen bedoeld.
- Klik daarna op OK.
- Selecteer nu in de balk onder de menubalk Extra grote pictogrammen.
- Klik daarna op het vakje Sorteren op en selecteer bijvoorbeeld Aanmaakdatum. Uw foto's worden nu op datum gerangschikt.
Weer op naam sorteren doet u door te kiezen voor Sorteren op > Naam.

Irfanview voor batchverwerking

Met behulp van Irfanview kunt u een reeks foto's vergroten / verkleinen of een andere naam geven. Het programma is gratis (freeware), heel handig in gebruik en heeft nog tal van andere mogelijkheden.

iview01.png

U kunt werken via het menu Bestand > Groepsconversie/-hernoeming...

 

 

 

 

 

 

Plug-in voor IrfanView: snel een ander fotoformaat

Dankzij een handige plug-in voor IrfanView kunt u grafische bestanden snel omzetten naar een ander formaat. Ga daarvoor naar baxbex.com/products.html en zoek naar IrfanView Shellextension. Download deze software en voer de installatie uit. Hiermee krijgt de rechter muisknop, wanneer u erop klikt op een afbeelding of selectie van meerdere afbeeldingen, een extra optie genaamd IrfanView. Klik erop om een submenu uit te rollen. U kunt daar uw afbeeldingen omzetten naar een ander formaat. Zo maakt u bijvoorbeeld van een .tif-bestand een .jpg-afbeelding.

Een ander programma om foto's te verkleinen: Easy Thumbnails

Meer weten over ...

Hoe werkt een digitale camera?

Wat is een CCD-chip?

Waarmee moet ik rekening houden bij de aanschaf van een digitale camera?

Wat is de gulden snede, een histogram, beeldsensor, het RAW-formaat?

Hoe zet ik grote afbeeldingen op mijn webpagina?

Een antwoord op deze en andere vragen vindt u op de pagina: Digitale fotografie.

Foto's online plaatsen

Bekijk PBase Bekijk Webshots Bekijk Fotocommunity Bekijk Photos.yahoo en Fotopic

Maak van uw digitale foto's een fotoalbum, fotokalender of wenskaart met Pixbook of Tictacphoto

Foto's bewerken

Fotor biedt alles wat u nodig heeft, vooral wanneer u niet te veel tijd wilt besteden aan het bewerken van uw foto's. Fotor heeft veel handige verbeteringen en effecten die u in één klik kunt toepassen. Wie foto's heeft die qua ontwerp en stijl dateren uit de zestiger en zeventiger jaren (het retro-tijdperk), kan allerlei filters toepassen. Maar ook in de normale bewerkingen is Fotor krachtig. Fotor is er voor Windows en alle mobiele platforms. De functies en filters van Fotor werken voor sommige bewerkingen zelfs sneller dan de bekende professionele software. Naast het verbeteren en bewerken van individuele afbeeldingen is er een krachtige batch-functie aanwezig om meerdere foto's snel te verwerken. Ook kunt u meerdere afbeeldingen met Fotor gemakkelijk omtoveren tot een prachtige fotocollage.

Nog enkele handige programma's

Bekijk Smart-Media-Recovery - Als u foto's, video's of geluidsbestanden op uw schijf heeft gewist, geformatteerd of gedurende het wegschrijven verwijderd - PC INSPECTOR™ smart recovery herstelt snel, gemakkelijk en betrouwbaar de betreffende bestanden.

Info over Digital-Image-Recovery - Gratis programma's om verwijderde beschadigde foto's of gewiste gegevens van je geheugenkaart alsnog te redden.

Info over Zdnet - Programma om dubbele foto's te vinden en te verwijderen op je harde schijf.

Info over Red Eye - Programma gespecialiseerd in het corrigeren van het rode ogen-effect in foto's.

Info over Watermerk - Programma om je foto's door middel van een watermerk tegen onbevoegd  gebruik te beschermen.

Foto beheerder DigiKam

digikam.png

Opties die u weinig gebruikt, staan in de menubalk. Het vak links gebruikt u om foto's te vinden en te verzamelen. In het midden staan miniaturen van de foto's. Het vak rechts toont informatie over de geselecteerde foto.

Het programma digiKam is een fotobeheerder en beeldbewerkings­applicatievoor uw computer en werkt onder alle gangbare besturingssystemen. Het bevat ondersteuning voor uiteenlopende bestandsformaten. Met DigiKam kunt u snel door uw fotocollectie bladeren. Dubbelklik op een afbeelding voor een vergroting. Geef afbeeldingen sterretjes om uw favoriete foto's snel terug te vinden. Met Digikam kunt u ook albums maken en fotobewerkingen uitvoeren zoals roteren, exporteren naar een ander formaat. Maar een opsomming van de opties doet digiKam geen recht, het programma kan nog veel meer. Bekijk bijvoorbeeld de knop Map. Hiermee toont u afbeeldingen op een landkaart. Dat is aardig als u foto’s hebt gemaakt met een smartphone. Die fotobestanden zijn vaak al voorzien van gps-coördinaten waardoor u die snel op locatie kunt selecteren en bekijken. Via plug-ins kunt u het programma van meer mogelijkheden voorzien, zoals het exporteren van een album naar Facebook of Flickr.

Op sommige computers installeert digiKam automatisch de Nederlandstalige versie. Zo niet, dan kunt u de taal wijzigen onder: Help > Switch Application Language.

Studio Line Photo Basic

Studio Line Photo Basic 3 is de kleine, gratis variant van Studio Photo Classic 3 Plus. Hoewel het een gratis versie is, bevat dit pakket veel extra functies. Voor zowel het organiseren van uw collectie als voor het aanpassen van foto's laat dit pakket niet veel te wensen over. Allerlei extra's zijn aanwezig, zoals het maken van diavoorstellingen, het branden van cd's, het plaatsen op het web, e-mailen en printen. Voor "geotagging" heeft het pakket een aardige oplossing. Op de speciale website geo.studioline kunt u foto's uploaden, waarna u op een kaart kunt aangeven waar ze gemaakt zijn. Als u dit voor een aantal foto's hebt gedaan, kunt u een Google Earth km1-bestand maken waarin de foto's en hun locaties zijn opgeslagen. Door dit bestand in te lezen in Google Earth, kunt u uw foto's op de juiste plaatsen op de wereldbol laten zien.

De gebruikersinterface van het pakket zal de beginnende gebruiker niet gemakkelijk vallen. Mocht u zich hierdoor niet laten afschrikken, dan hebt u een schat aan krachtige gereedschappen tot uw beschikking, waarmee u alles kunt doen wat u wilt.

PhoXo: gratis met uitgebreide gereedschapskist

Photoshop is één van de beste fotobewerkingstools die er zijn, maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor. Een goed alternatief is PhoXo. Helemaal gratis en voorzien van een uitgebreide gereedschapskist en talrijke effecten.

phoxo.jpg

 

PHoXo vindt u op deze website. Ook al kunt u hier aparte taalbestanden downloaden, het installatiebestand blijkt te volstaan, omdat u hier ook het Nederlands kunt selecteren. Verder hoeft u eigenlijk alleen maar een paar keer op Volgende te drukken en af te ronden met Installeren en Voltooien. U vindt het programma in de groep PhoXo.

Wanneer u PhoXo start, vallen onbmiddellijk twee zwevende vensters op: een vol met clipart en een met lijsten (kaders). Beide vensters laten zich snel verbergen en en weer oproepen vanuit de knoppenbalk bovenaan. U treft daar bovendien nog de knop Effecten-bibliotheek aan: erg handig als u snel een specifiek effect wilt toepassen. Verder ziet u rechts een nog leeg lagenpaneel en links een gereedschapskist die wel wat weg heeft van Photoshop. De menubalk lijkt beperkt tot de opties Bestand en Help, maar dat verandert, zodra u een foto hebt geladen.

Wilt u om meer instructies verlegen zitten, op deze site kunt u terecht voor een 30-tal korte praktijkoefeningen, inclusief schermafbeeldingen.

Megapixels

 

 

De afgelopen jaren was de periode van de megapixels. Compactcamera’s evenaarden voor het eerst de digitale spiegelreflexcamera’s wat betreft het aantal megapixels. Helaas is meer megapixels niet altijd beter.

Pixels zijn de lichtgevoelige puntjes die zich op de sensor van de camera bevinden. De afmeting van de pixel kan variëren. De laatste jaren was het de trend om steeds kleinere camera’s te ontwikkelen. Het gevolg hiervan is dat de sensoren ook steeds kleiner zijn geworden. Om op een kleinere sensor meer megapixels kwijt te kunnen, moeten de pixels ook kleiner gemaakt worden.Het voordeel van veel megapixels is dat de camera meer details kan weergeven. Elke pixel wordt vertaald in een beeldpuntje op de uiteindelijke foto. Hoe fijner dit netwerk van beeldpuntjes, hoe gedetailleerder de foto. Vooral voor het uitvergroten van foto’s is 5 megapixels al snel noodzakelijk. Voor het afdrukken van foto’s in standaardformaat (9 bij 13) is 3 megapixels eigenlijk al voldoende.

Er kleven ook nadelen aan een camera met veel megapixels. Hoe kleiner de pixels, gevoeliger de camera is voor ruis. Bij compactcamera’s met veel megapixels (in ieder geval bij meer dan 10 en soms al bij meer dan 6 megapixels) is daarom vaak in de donkere gedeelten van de foto ruis waar te nemen. De ruis bestaat veelal uit kleine paarse, gele of grijze stipjes tegen een donkere achtergrond. Meer megapixels is dus niet automatisch beter. Het formaat van de sensor speelt een belangrijke rol. Omdat spiegelreflexcamera’s over een grotere sensor beschikken, kunnen deze ongestraft meer megapixels herbergen dan een compactcamera. Voor normaal gebruik is een compactcamera met 6 megapixels meer dan voldoende. Voor echte kwaliteitsopnamen kan beter gekozen worden voor een spiegelreflexcamera.

Ruisprobleem

Op detailniveau levert een 10 megapixel-camera wel een beter beeld. Maar doordat de pixels zeer klein zijn ontstaat er ook meer ruis, het grootste probleem van moderne digitale camera's. Fabrikanten denken dat op te lossen via allerlei agressieve technieken. Een dubbele ruisonderdrukking bijvoorbeeld. Een camera heeft daarbij twee keer zoveel tijd nodig om een foto te maken, omdat het toestel nog een extra foto maakt zonder belichting. Maar bij snel bewegende beelden is dat geen optie. Ingebouwde ruisfilters zijn eveneens verre van ideaal. Foto's blijken vaak een stuk scherper als het ruisfilter onbenut blijft. Het gebruik van RAW-software, waarmee belangrijke camera-instellingen achteraf alsnog op de pc in te stellen of te corrigeren zijn, biedt evenmin een oplossing tegen ruis. RAW-bestanden vreten opslagruimte omdat alle ruwe data van de sensor wordt opgeslagen. Omgezet naar JPEG- of TIFF-formaat verliest een RAW-bestand echter weer flink aan fotokwaliteit.

De pixel als graadmeter voor kwaliteit?

Dat je met miljoenen pixels extra betere foto's maakt, is vooral wat de fabrikanten zeggen maar niet helemaal de realiteit. Nog los van de extra kosten die de consument moet maken. Camera's hebben namelijk een beperkt intern geheugen, maar krijgen wel steeds meer data te verwerken.

Lens bepaalt kwaliteit

Dat de fotokwaliteit door meer pixels verbetert, is maar ten dele waar. Die kwaliteit verbetert alleen als de sensors in digitale camera's, die een fotografisch beeld omzetten in een elektrisch signaal, meegroeien met het aantal pixels. Dat gebeurt wel in dure spiegelreflexcamera's. Wanneer het aantal pixels groter wordt, heeft de sensor steeds meer pixels te verwerken, waardoor er per pixel minder licht wordt opgeslagen. Het resultaat? De beeldkwaliteit neemt eerder af dan toe. Veel bepalender voor de fotokwaliteit is de gebruikte lens. De lens is vooral belangrijk in verband met lichtsterkte, lichtinval, vertekeningen en onscherpte in de hoeken. Met veel pixels kun je nog steeds onscherpe foto's maken. Voor het afdrukken maakt de hoeveelheid megapixels ook niet zoveel uit.

Handige hulpjes

Sommige programma's moet u eigenlijk altijd binnen handbereik hebben, omdat ze vervelende problemen kunnen oplossen. Neem bijvoorbeeld Media Coder daarmee zet u audio- en videobestanden om in een ander formaat. Met Wav2mp3 Wizard zet u geluidsbestanden om van en naar wav, mp3, ogg en flac, met behoud van de tags.

Als u muziek of films wilt downloaden, heeft u vaak meerdere programma's nodig. Of u nu via bittorrent of nieuwsgroepen aan de slag wilt, u moet bijna altijd eerste de bestanden zoeken op internet. Met Vuze is dat verleden tijd.

Stel uw eigen TV-gids samen

U kunt op internet vinden wat er op televisie komt. Met een online tv-gids bepaalt u zelf de zenders die worden getoond en kiest u de programma's of series die je wilt volgen. Het is zelfs mogelijk per sms gewaarschuwd te worden wanneer uw favoriete programma begint, maar dat kost geld. We noemen twee programma's.

Video's delen met Youtube

Wilt u een filmpje op Youtube zetten? Dan moet u een account aanmaken en uzelf registreren. Dat gaat als volgt.

Account maken
Als uw account aangemaakt is, kunt u een video naar de website sturen.
De video staat op de website. Nu wilt u anderen mee laten kijken.
Kanaal aanpassen

Mediaplayer als standaard

Windows Media Player is niet het standaardprogramma voor muziek in Windows 10. Dit kunt u wijzigen. In Windows 10 vindt u de app Groove Muziek. Deze app is gekoppeld aan alle muziekbestanden. Dus opent u een muziekbestand, dan wordt dat afgespeeld via deze app. Wilt u liever dat uw muziek opent in Windows Media Player, dan stelt u dat als volgt in:  

Voortaan speelt u muziek af met Windows Media Player.

Bent u niet tevreden met Media Player of Groove Muziek? Kijk dan eens op de deze pagina of er er een programma van uw gading bij staat.

Gratis dvd's afspelen

Een dvd'tje kijken werd in Windows 7 nog ondersteund door Windows Media Player. In Windows 10 is dat niet meer zo. De app 'Windows Dvd-speler' is daarvoor in de plaats gekomen. Deze app is alleen gratis voor computer­gebruikers die upgraden naar Windows 10 vanuit Windows 7 of Windows 8 met Windows Media Center.

Om een dvd af te kunnen spelen op uw computer, hoeft u niet Windows Dvd-speler te kopen en te installeren. VLC Media Player is een gratis open source programma voor het afspelen van dvd's in Windows 10.

letop.png In de app store van Windows is een app van VLC om video's af te spelen voorhanden. Maar die app ondersteunt niet het afspelen van video vanaf dvd. Voor het afspelen van een dvd hebt u de software nodig die u vanaf deze website van VideoLAN kunt downloaden.

Tijdens het installeren van VLC Media Player kunt u aangeven dat u de Nederlandse versie van de software wilt installeren. Na het installeren kunt u een dvd in de dvd-speler leggen en de lade sluiten. VLC Media Player start dan vanzelf en speelt de dvd af.

De eerste keer zal Windows u na het laden van de dvd meedelen dat er een nieuwe optie voorhanden is voor het afspelen van een dvd. Kies in dit venster voor de optie om een dvd af te spelen met VideoLAN.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws