Hoe werkt Twitter?

Tweet

Met Twitter sturen gebruikers tekstberichten (tweets) van maximaal 140 tekens via sms, e-mail, IM, de Twitter-website of via een applicatie zoals Twitterrific of TweetDeck. Deze tweets worden getoond op de gebruikers­pagina en bij andere gebruikers die hebben opgegeven deze te willen ontvangen. De zender kan de aflevering beperken tot een groep vrienden, maar standaard worden de berichten afgeleverd bij alle belang­stellenden.

Trending topic

Twitter kent een lijst met onderwerpen die trending topic zijn. Dat is een lijst met woorden of hashtags waar op dat moment het meest over geschreven wordt. Sinds 2010 is deze lijst ook per land of per stad te bekijken. Actuele nieuws gebeurtenissen komen vaak in de lijst voor, evenals bekende personen of speciale dagen.

Volgen
Hoe meer mensen je volgt, hoe meer updates je langs ziet komen. Tegelijkertijd geldt, hoe meer mensen jou volgen, hoe meer mensen je berichten lezen. Dit kan vanuit een marketing perspectief interessant zijn, maar bedenk wel, niemand heeft zin om pure reclame te volgen.

Retweeten
Net als het doorsturen van een e-mail, kun je ook Twitter berichten (ook wel Tweets genoemd) doorsturen. Dit wordt "retweeten" genoemd. Dit kan met of zonder aanvullende opmerking.

Mentions
Een bericht dat je op Twitter plaatst, wordt soms wel en soms niet door iemand gelezen. Je stuurt een bericht namelijk niet naar een bepaalde persoon. Toch kun je iemand wel noemen in een bericht, of iets "tegen iemand zeggen". Dit worden "mentions" genoemd en dit doe je door iemands twitternaam met een @ ervoor in je bericht op te nemen. Met een @ kun je dus iemand bij een tweet betrekken door achter het @-teken zijn gebruikersnaam te vermelden.

Houd er wel rekening mee dat berichten die je begint met @iemand, verschijnen alleen automatisch in de lijst van mensen die zowel jou als de ander volgen. Het bericht is wel gewoon zichtbaar of te vinden in jouw tijdlijn. Begin Tweets dus met een ander woord als je wilt dat ze automatisch naar al je volgers gaan. Bijvoorbeeld 'Hallo @iemand......'

Hashtags
Een hashtag is één of meer woorden die aan elkaar geschreven zijn met een # ervoor (bijvoorbeeld #burendag). Via Twitter kun je op deze hashtags zoeken en alle tweets met zo'n zelfde hashtag zien. Dit wordt vaak gebruikt bij evenementen of actuele onderwerpen waar veel over gesproken wordt. Ook bij televisie­programma's wordt steeds vaker een hashtag vermeld, zodat mensen erover mee kunnen tweeten. Je kunt de Tweets ook doorzoeken. Hierbij kunnen hastags helpen.

Ook op conferenties wordt dit vaak gebruikt om ervoor te zorgen dat alle berichten die betrekking hebben op de bijeenkomst terug te vinden. De hastags zijn informele afspraken. Een aantal voorbeelden van veelgebruikte tags:

#follow­friday of #FF Follow Friday Een bericht met mensen uit de lijst die je volgt. Je beveelt anderen aan om die ook te volgen.
#in of #li LinkedIn Als je LinkedIn en Twitter koppelt, zorgt deze tag ervoor dat je bericht ook op je LinkedIn profiel verschijnt.
#fb Facebook Analoog aan LinkedIn de koppeling met Facebook

Je kunt hashtags verder naar eigen inzicht bedenken en gebruiken. Over het algemeen wordt aangeraden om niet meer dan drie tags per bericht toe te voegen.

Twitter­woordenboek

Op Twitter worden specifieke woorden gebruikt die niet in de Van Dale staan. Hier volgt een overzicht  van veel voorkomende woorden en termen op Twitter.

Beetweet populaire tweets

Co-twitterer samen op één account twitteren

Dweet een bericht dat je twittert onder invloed

Mistweet uitspraak waar je spijt van krijgt

Neweeter een nieuwkomer op Twitter

Qwitter service om Twitter-stalkers op te sporen

Tweetaholic  iemand die aan Twitter verslaafd is

Tweeter  een Twitter-gebruiker (soms ook twitterer)

Tweetup bijeenkomst van Twitter-gebruikers

Twittermap een overzicht van twitterend Nederland