Wat is digitale televisie?

Digitale televisie is een vorm van televisie waarbij het signaal digitaal wordt uitgezonden. Kabelbedrijven zenden tegenwoordig behalve een analoog signaal ook digitale signalen uit. Net als ooit bij mobiele telefonie zal het analoge netwerk uiteindelijk verdwijnen en zullen de signalen louter digitaal worden aangeleverd. Naar verwachting zal het analoge signaal ergens tussen 2014 en 2020 worden uitgezet. Tot die tijd ontvangen 'digitale huishoudens' zowel het analoge als het digitale signaal.

Digitale televisie werd in Nederland geintroduceerd door het bedrijf Mediakabel. Kabelbedrijven experimenteerden met deze nieuwe vorm van televisie via het product MrZap. Belangstellende consumenten konden daar een abonnement nemen. Mediakabel werd begin oktober 2005 geliquideerd door de aandeelhouders, een groep kabelexploitanten. De kabelbedrijven legden eigen digitale tv-netwerken aan en zenden daar nu op uit.

Andere bedrijven die digitale televisie uitzenden zijn telecomaanbieders als KPN en Versatel en, traditioneel, ook het satellietbedrijf Canal Digitaal. Telecomaanbieders en kabelbedrijven combineren hun tv-aanbod met internettoegang en telefonie. Dat heet 'triple play'.

Digitale televisie wordt in technische termen DVB genoemd, kort voor Digital Video Broadcast. DAB staat in dezelfde context voor Digital Audio Broadcast. Digitale radio is in Nederland nog niet commercieel verkrijgbaar.

Wat heb ik er aan?

Schermafbeelding EPG Versatel-televisie

 

 

Digitale televisie biedt volgens de exploitanten betere kwaliteit van beeld en geluid. Bijvoorbeeld: breedbeeldtelevisie met Dolby-geluid. Die voordelen komen vooral tot uiting als de consument een nieuwe generatie televisie heeft (plasma of LCD) en de televisie heeft verbonden met een home entertainment center. Een home entertainment system is een geluidsinstallatie, al dan niet in combinatie met een radio en cd- en/of dvd-speler of -recorder.

Digitale televisie biedt ook toegang tot meer zenders. Kabelbedrijven zeggen dat ze met de capaciteit van 1 analoog signaal 6 digitale zenders door kunnen geven. Kortom, consumenten hebben met digitale televisie toegang tot in potentie honderden tv-zenders.

Het is gebruikelijk dat de exploitanten meerdere abonnementen aanbieden, van goedkoop tot duur. Een goedkoop abonnement biedt enkel de standaard binnen- en buitenlandse zenders. Dat aantal ligt ongeveer op 35. De duurdere abonnementen bieden toegang tot meer zenders, bijvoorbeeld meer buitenlandse zenders, gespecialiseerde zenders (muziek, documentaires, films, erotiek, nieuws, enz.). Het aantal zenders bij zo'n zogeheten premium- of pluspakket kan oplopen tot 100.

Een volgend extraatje van digitale televisie is de EPG, een Elektronische Programma Gids. De EPG is met de afstandsbediening te bedienen via het tv-scherm. U kunt achtergrondinformatie over een programma opvragen, maar ook zien wat er nu en straks wordt uitgezonden op welk kanaal. Bovendien is het mogelijk programma-informatie op te vragen naar genre, bijvoorbeeld soaps of spelletjesprogramma's.

Exploitanten van digitale televisie bieden ook het zogeheten video on demand (VOD). Video on demand is het best te vergelijken met een videotheek op uw televisie. Met de afstandsbediening kan de gebruiker kiezen uit een assortiment dat lijkt op dat van een videotheek. Actuele films zijn tegen betaling te bekijken. Wat de actualiteit van dat aanbod betreft: enkele maanden nadat een film in de echte videotheek is verschenen, mag een kabelbedrijven de film in zijn assortiment opnemen.

Wat heb ik ervoor nodig?

Digitale televisie is beschikbaar voor iedereen in Nederland. Om digitale televisie te kijken heeft u nodig:

Een decoder kan met slechts 1 televisie worden verbonden. Het is niet mogelijk om een signaal met een splitter te verdelen over meerdere televisieapparaten. Bij analoge televisie kan dat wel. Huishoudens met meerdere televisies hebben meerdere decoders nodig. Een andere optie is: 1 televisie te verbinden met de decoder en op de andere televisies het analoge signaal ontvangen.

Er komen ook decoders op de markt met een ingebouwde harde schijf. Daarop kunt u tientallen uren televisie opnemen. Die beelden zijn later terug te kijken. Bovendien is het door die harde schijven mogelijk een live televisieuitzending te onderbreken en later weer te hervatten. Opnemen op de ene zender en kijken naar een andere zender is met zo'n decoder alleen mogelijk als er twee tuners in de set top box zitten.

Is digitaal duurder dan analoog?

Ja en nee.

Nee, omdat het basispakket voor digitale televisie even duur is het als het basispakket analoge televisie. Hoe meer uitbreidingen op het basispakket digitale tv, hoe hoger het maandbedrag.

Ja, omdat u een decoder aan moet schaffen om de digitale signalen te kunnen ontvangen. Soms worden decoders wel eens gratis weggegeven als u een nieuwe televisie koopt. En sommige tv-exploitanten geven decoders weg om klanten ertoe over te halen 'digitaal te kijken'.

Waar bestel ik digitale televisie?

Op de website van uw lokale kabelaanbieder (ledenoverzicht kabelbranchevereniging Vecai) of op de websites van KPN, Versatel en Canal Digitaal kunt u digitale televisie aanvragen.

Digitelevisie.nl en Digitaaltvkijken.nl zijn prijs- en productvergelijkingssites met de verschillende vormen van digitale televisie. De site rekent aan de hand van uw postcode uit welke soorten digitale televisie beschikbaar zijn en wat ze kosten.

Telecombedrijven KPN en Versatel willen landelijk dekkend digitale televisie bieden. Zij hebben geen analoge televisie. Versatel biedt digitale televisie enkel via haar ADSL-netwerk. KPN doet dat ook, maar verkoopt ook digitale televisie dat te ontvangen is via de ether (Digitenne). Zodoende kunt u bijvoorbeeld ook op de camping digitale tv kijken. Zo lang u maar een antenne, decoder en abonnement hebt, bent u bij digitale ethertelevisie niet gebonden aan een lokatie.

Kabelbedrijven zitten verspreid door heel Nederland. Anders dan bij telecombedrijven overlappen hun werkterreinen elkaar niet. Kabelbedrijven concurreren dus niet met elkaar op het gebied van telefonie, televisie en internet. Ieder kabelbedrijf heeft een eigen zogeheten verzorgingsgebied. Canal Digitaal biedt al jaren landelijk dekking voor digitale televisie. In de regel zijn het de niet-stedelijke gebieden zonder kabel- of ADSL-internet waar satelliettelevisie wordt gekeken.

Wat is er nu en straks op televisie?

Bij digitale televisie wordt samen met de beelden ook informatie meegestuurd over wat er nu en straks op televisie is. Die module wordt EPG genoemd, een Elektronische Programma Gids. De EPG is met de afstandsbediening te bedienen via het tv-scherm. U kunt achtergrondinformatie over een programma opvragen, maar ook zien wat er nu en straks wordt uitgezonden op welk kanaal. Bovendien is het mogelijk programma-informatie op te vragen naar genre, bijvoorbeeld soaps of spelletjesprogramma's.

De website TVgids.nl weet van meer dan 60 binnen- en buitenlandse zenders wat er nu en straks te zien is. Het programmaoverzicht kan ook per dag, of dagdeel vertellen wat vandaag, morgen en overmorgen uitgezonden wordt. Ook de Publieke Omroep heeft een programmagids op internet, op gids.omroep.nl.

Als de EPG of TVgids.nl niet voldoende informatie bieden, surf dan naar de website van de betreffende zender voor een programmaoverzicht.

Op Nederland4.nl staat het programmaoverzicht van de digitale themakanalen van de Publieke Omroep.

Links en discussieforums

Telefoneren via internet

Heeft u vrienden of familie in het buitenland?
En u wilt regelmatig hun stem eens horen?
Het kan u veel geld kosten om er telefonisch contact mee te houden.
Via de computer kunt u gratis bellen naar waar u maar wilt.
Degene die u wilt bellen moet ook in het bezit zijn van een computer met internetverbinding

Voice Over IP (VOIP) is een manier om stemgeluid digitaal over een IP netwerk te verzenden. Het internet is zo'n IP netwerk, maar ook thuisnetwerken gebruiken het IP protocol. Bellen via internet is voordeliger dan bellen via het normale telefoonnetwerk. Soms zijn de gesprekken die u voert zelfs helemaal gratis. Reden genoeg voor sommige bedrijven om hun telecominfrastructuur om te bouwen. Voor de thuisgebruiker zijn er echter ook interessante mogelijkheden. U kunt zelf 'voipen' vanaf een computer met internetverbinding of vanaf een normale telefoon. In het laatste geval moet u een overeenkomst afsluiten met een VOIP provider.

Bellen met een normale telefoon

Als u wilt bellen via internet met een normale telefoon dan moet u in zee gaan met een aanbieder van internettelefonie, ofwel VoDSL (Voice over DSL). Onder andere Tiscali, UPC, Multikabel en @Home bieden internetabonnementen aan met de mogelijkheid om te bellen via internet. Het is op dit moment helaas nog niet mogelijk om internettelefonie los van een internetabonnement te kopen. De Consumentenbond maakt zich sterk om dit voor elkaar te krijgen bij aanbieders.

Als u belt via een aanbieder van internettelefonie kunt u een normale telefoon direct op de modem aansluiten. Er komt dus geen computer aan te pas.

Bellen vanaf een computer

Gesprekken van computer naar computer zijn geheel gratis. Veruit het populairste programma om te bellen via internet is Skype. U kunt met Skype bellen via internet vanaf uw computer naar een andere computer. Bij computer-naar-computer gesprekken worden gebruikers niet met een telefoonnummer, maar met een gebruikersnaam (nick) geïdentificeerd. Iedere Skype gebruiker heeft een unieke Skype name waarmee hij/zij gebeld kan worden. Voorwaarde voor het gebruiken van internettelefonie via de computer is dat beide deelnemende computers de software (Skype) geïnstalleerd hebben. Verder zijn de volgende zaken nodig.

En eventueel een webcam zodat u elkaar kunt zien.

Skype biedt ook de mogelijkheid om vanaf de computer naar echte telefoonnummers in binnen- en buitenland te bellen. De makers van Skype hebben voor deze mogelijkheid de naam 'Skypeout' bedacht. U betaalt voor bellen via internet met Skypeout een gereduceerd tarief.

Welke aanbieder?

Internettelefonie via de normale telefoon (VoDSL) wordt op het moment door een tiental internet providers aangeboden. Zoals gezegd is de telefoniedienst tot nu toe altijd gekoppeld aan een normaal internetabonnement. Biedt uw internetprovider geen internettelefonie, dan zult u van provider moeten wisselen. Ik ga ervan uit, of hoop in elk geval dat dit in de toekomst verandert.

Aanbieders van internettelefonie werken met eenzelfde tarievenstelsel als aanbieders van klassieke telefonie. Er worden aansluitkosten, vaste abonnementskosten en gesprekskosten berekend. Aan de hand van deze kosten kunt u bekijken hoe duur u uit bent bij de verschillende aanbieders en hoe dit zich verhoudt tot uw huidige telefoonrekening.

Populaire programma's om onderling gratis te bellen

Communiceren met uw GSM

Vrijwel alle mobiele telefoons kunnen worden aangesloten op een pc. Zo kunt u eenvoudig bestanden uitwisselen, snel contacten invoeren, uitgebreide sms-jes typen en nieuwe ringtones en achtergronden uploaden. Althans, als u beschikt over de juiste software en die is zelden gratis. Met de gratis software Float's Mobile Agent kunt u dat en nog meer uitvoeren.

Mobile Agent is een opensource project en gekoppeld aan SourceForge.net. Het programma ondersteunt vrijwel iedere SonyEricsson, evenals een groot aantal andere. Het aantal mogelijkheden is echter afhankelijk van de ondersteuning voor uw telefoon. Want de officiële ondersteuning voor andere merken is nog beperkt. De mogelijkheden van de software kunnen daardoor niet altijd worden benut. Wat u nodig heeft om het programma te kunnen gebruiken is tenminste 8 MB harde schijfruimte, een IR-poort of Bluetooth. Op de genoemde website vindt u aanwijzingen hoe u het programma kunt installeren en gebruiken.

U kunt uw complete telefoonboek overhevelen naar uw pc of dat laten synchroniseren met uw Outlook-contacten. Via de pc kunt u snel contacten toevoegen of bewerken. Dat gaat een stuk gemakkelijker dan via het beperkte toetsenbord van de meeste gsm's. Datzelfde geldt voor sms-berichten. Typ ze op uw pc en verstuur ze daarna met uw mobiel. Ook multimedia uitwisselen met Mobile Agent gaat eenvoudig. Betalen voor ringtones en achtergrondplaatjes is verleden tijd. U kunt het allemaal zelf. Midi-bestanden en mp3's kunnen gemakkelijk worden geupload of verwijderd. Het is ook net zo eenvoudig om foto's, video's en audiobestanden door te sturen die u met uw mobiel hebt gemaakt.

Er is meer. Mobile Agent biedt na het starten informatuie over uw telefoon en uw belgedrag. U ziet de laatst gevoerde gesprekken, gemiste oproepen en sms-berichten. Van officieel ondersteunde  telefoons ziet u zelfs gedetailleerde informatie, zoals de temperatuur van uw telefoon, de batterij, het huidige stroomverbruik (in mA) en het geschatte aantal resterende dagen tot de volgende noodzakelijke oplaadbeurt. Ook wordt gedetailleerd weergegeven hoe vol de batterij nog is, evenals de kwaliteit van de ontvangst van het netwerk. Ook kunnen onderdelen van uw telefoon worden geconfigureerd, zoals de belprofielen en groepen. Tenslotte is het zelfs mogelijk scripts uit te voeren, waarmee uw mobieltje als een soort afstandsbediening voor uw pc kan worden gebruikt.

De enige voorwaarde om Mobile Agent te kunnen gebruiken is dat uw telefoon (en pc) beschikt over een infrarood poort of Bluetooth.

Mediaplayer: geen beeld,wel geluid

Het kan voorkomen dat u na het updaten van Mediaplayer naar een nieuwere versie, bijvoorbeeld 12, geen beeld maar wel geluid krijgt bij het afspelen van een bestand. Waarschijnlijk staan dan niet de juiste videocodecs op de computer. Om dat te verhelpen verwijdert u Windows Media Player om het daarna opnieuw te installeren via deze website.

De videocodecs kunt u echter ook apart installeren op uw computer. Meestal wordt er tijdens het afspelen van het bestand aangegeven welke videocodecs u moet installeren. Neem daarvoor eens een kijkje op free-codecs.com. Nuttig is ook K-lite Mega Codec Pack waarmee u de meest populaire filmformaten kunt afspelen.

Muziek downloaden met Pirate

Muziek downloaden is erg makkelijk met het programma Pirate. Downloaden, starten, zoeken en klaar. Binnen een minuut staat de eerste mp3 al op uw harde schijf.

Pirate downloaden

Pirate is een zoekprogramma dat gebruik maakt van de website vk.com. Deze van oorsprong Russische website is een soort combinatie van diensten die lijkt op Facebook, Linkedin, Myspace en Youtube. Alle muziekbestanden die de leden op hun profiel zetten, of waarnaar ze een link plaatsen, worden meegenomen door de zoekmachine.

Muziek zoeken en downloaden

Pirate geeft precies aan wat de lengte, de geluidskwaliteit en de grootte van het mp3-bestand is.

Pirate instellen

Standaard slaat Pirate de mp3-bestanden op in een map die erg onhandig is. Maar u kunt dat veranderen.

Het juiste lied selecteren