print.gif

 

Wat is CHMOD?

Als u in uw website werkt met afbeeldingen of documenten, kunt u wel eens problemen hebben met bestandsrechten. De meeste hostingproviders bieden de mogelijkheid om de rechten op bestanden en directories zelf aan te passen. Het aanpassen van bestanden op UNIX of LINUX webservers doet u met het CHMOD commando (CHange MODe). Dit commando kunt u uitvoeren met een FTP-programma of met plugins in uw CMS*. Als u die beide niet hebt moet u het aan uw hostingprovider vragen. Een bestand heeft twee aspecten: rechten en eigenaren.

* Een content beheersysteem of content­management­systeem is een software­toepassing, meestal een webapplicatie, die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren (content­management). Als afkorting wordt ook wel CMS gebruikt, naar het Engelse content management system (inhoudsbeheers­systeem).

Eigenaarschap

Een bestand of directory in Unix kan drie categorieën eigenaren hebben: owner, group en world

Het lastige hierin is dat u vaak niet zelf de eigenaar bent, maar het programma waarmee de webpagina wordt gemaakt (bijv. uw CMS). Dan kan het gebeuren dat een CMS een bestand installeert dat u daarna niet meer kunt wijzigen.

Lees-, schrijf- of uitvoerrechten

Elke categorie heeft 3 privileges (permissions) die u kunt selecteren: executable, write en read. Met CHMOD past u de privileges (permissions) voor directories of bestanden aan met een code van 3 cijfers.

Uitvoeren/execute = 1
Schrijven/write = 2
Lezen/read = 4

Voor een bestand of directory kunt u dus drie privileges (permissions) instellen:

Berekening van bestandsprivileges

Combinaties die u vaak ziet zijn 777 en 755. Hoe worden deze getallen berekend? Ze zijn in feite een optelsom van de getalswaarden van privileges per categorie. Elk cijfer vertegenwoordigt een categorie: het eerste de eigenaar (owner), het tweede de groep (group ), het derde staat voor anderen (world).

Bijvoorbeeld:
read, write, execute voor alle categorieën staat gelijk aan 777. Dus 777 = 4 (read) + 2 (write) + 1 (execute) = 7 voor elke groep gebruikers; 755 = alle rechten voor de eigenaar en 4 (read) + 1 (execute) = 5 voor groepsgebruikers en andere gebruikers.

CHMOD 777 – gebruikt u dus op bestanden waar iedereen in moet kunnen werken zoals directories
CHMOD 755 – kent u toe aan bestanden die alleen gebruikers mogen lezen of uitvoeren, bijv. CGI scripts

CHMOD uitvoeren met FTP-programma's

CHMOD is beschikbaar in vrijwel elk FTP programma. Eerst uploadt u de bestanden als u dat nog niet had gedaan. Dan selecteert u het bestand aan de website kant (rechter venster in ftp) en druk op de rechter muisknop. Er moet ergens een optie CHMOD zitten, of UNIX of FTP commands. Even zoeken, het moet er zitten!

Dan krijgt u een scherm te zien:

chmod.gif

 

 

 

U kunt nu zowel 777 intypen, of alle vinkjes invullen, onderin verschijnt dan het getal 777.

 

 

 

Nog een tip...
Krijg u in uw script een 500 error, dan heeft dat waarschijnlijk te maken met het verkeerd toekennen van rechten. Controleer dit dus even.