Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Computers met toegang tot wereldwijde netwerken lopen het risico geïnfecteerd te raken met malware. Virussen, wormen, spyware en andere aanvallen op besturingssystemen worden samengevat onder de naam malware. Dat bestaat uit grofweg uit twee delen: een vector en een payload. De vector is de manier waarop de malware zich verspreidt. Denk bijvoorbeeld aan een website die bij bezoek ongewenste code plaatst (drive-by-download), software die zich automatisch via het internet/netwerk verspreidt (worm) of code die zich in een toepassing verstopt (virus). Een malware­variant kan verschillende vectoren hebben. Naast de vector is er een payload: datgene dat de malware doet. In het geval van ransomware (ook vaak cryptomalware genoemd) versleutelt het bestanden of het hele systeem en eist het losgeld. Het is belangrijk om de software die u gebruikt regelmatig bij te werken naar de nieuwste versie. Er worden namelijk regelmatig fouten of beveiligingslekken gevonden die door een programma-update verholpen worden.

Voor noodzaak van, regels voor, herstellen van een wachtwoord en gratis beheer­programma's voor wachtwoorden zie de pagina Wachtwoord.

Veilig werken met Windows

Windows 10 is goed beveiligd. Maar u moet de veiligheid die het systeem al ingebouwd heeft, wel gebruiken. Om snel een indruk te krijgen hoe het met die beveiliging is gesteld, opent u Windows Update, via de menu optie Instellingen > Bijwerken en beveiliging. De instellingen opent u via Windows-toets+I. Klik altijd op Naar updates zoeken, zelfs als Windows aangeeft dat het systeem up-to-date is. Hiermee forceert u een handmatige controle en komen eventuele updates meteen binnen en niet pas op het moment dat Windows zelf weer gaat zoeken. Start na de installatie van updates het systeem opnieuw op en voer de controle nogmaals uit.

letop.pngGebruikers van een eerdere Windows-versie vinden Windows Update in het configuratiescherm. U kunt daar zien of er een firewall, antivirus- en spyware­beveiliging actief zijn, of Windows Update is ingeschakeld.

De beveiligings­software van Windows 10 heet nu Defender-beveiligings­centrum. Open het startmenu en typ defender, het pictogram naar het nieuwe Defender verschijnt bovenaan in de zoekresultaten.

Voorheen omvatte Defender alleen een malwarescanner. Nu is het is een complete beveiligings­omgeving voor Windows 10. U kunt vanuit het Defender-beveiligings­centrum een scan starten van het systeem en krijgt bericht als Defender een potentieel gevaarlijk bestand vindt. U ziet ook of de firewall goed is ingesteld. Het Defender-beveiligings­centrum geeft bovendien aan hoe het staat met de ‘gezondheid’ van uw computer. Al die onderdelen in het beveiligings­centrum kunt u zelf aanpassen. Defender doet z'n werk voornamelijk op de achtergrond, maar u kunt steeds zelf een malwarescan uitvoeren of de firewall­instellingen aanpassen. Wanneer u iets aanpast in bijvoorbeeld de firewall of de malwarescanner uitschakelt, ziet u een waarschuwing in het Defender-beveiligings­centrum. Er verschijnt ook een melding rechts onder in beeld op de taakbalk. Als een software­programma probeert uw firewall uit te schakelen of een poort wil openen, dan verschijnt daar ook een melding van.

Draadloos netwerk beveiligen

pc-safe.jpg

 

Omdat met de opkomst van breedband (o.a. ADSL) de PC veelal lang ”online” is, neemt vooral het gevaar van inbreken hierop fors toe. De praktijk wijst uit dat de meeste particuliere, draadloze thuisnet­werken niet of slecht zijn beveiligd. Maakt u gebruik van een adsl- of kabelrouter / modem met draadloos toegangspunt? Neem dan even de tijd en duik in de beveiliging van uw draadloze toegangspunt. Beveiliging van een draadloos netwerk vindt plaats door encryptie. De zender (het toegangspunt) en ontvanger (uw pc) hebben allebei dezelfde sleutel waarna de verbinding veilig gebruikt kan worden. Beveiligings­technieken zijn o.a. WEP en WPA. WEP is niet meer van deze tijd en snel te kraken. Kies voor WPA of WPA2 wanneer uw apparatuur dit ondersteunt. Uw draadloze toegangspunt kan worden ingesteld met een webbrowser. Doe dit bij voorkeur door uw pc via een netwerkkabel tijdelijk aan te sluiten op het toegangspunt. U kunt het toegangspunt bereiken via het adres van dat toegangspunt, meestal een router. Klik op Start > Uitvoeren en typ de opdracht cmd, gevolgd door een druk op Enter. Typ nu de opdracht ipconfig, druk op Enter en noteer het nummer achter standaardgateway, bijvoorbeeld 10.0.0.138 of 192.168.1.254. Dat is het adres van uw toegangspunt. Open uw browser en ga naar http://UwStandaardgatewayAdres om de beheerpagina van uw toegangspunt te openen. Hier vindt u uw draadloze netwerk­instellingen onder een vermelding die lijkt op Wireless en/of Encryption. Wie het helemaal veilig wil, kiest voor een Linux besturings­systeem of een Apple-computer. Die is nauwelijks vatbaar voor de virussen die we vandaag kennen. Er zijn nog meer mogelijkheden om uw draadloos netwerk te beveiligen, zie daarvoor deze pagina.

Drivers bijwerken

Onderdelen in uw pc en apparaten die met uw computer verbonden zijn, hebben stuurprogramma’s nodig, ook wel drivers genoemd. In Windows 10 komen de meeste drivers mee met het besturingssysteem. Die worden ook automatisch bijgewerkt via Windows Update, maar dat geldt niet voor alle drivers. Voor een doorsnee computer­gebruiker is het lastig om nieuwe drivers te vinden op de website van de fabrikant. De gratis versie van Driver Booster controleert of de meest recente versie van een stuurprogramma aanwezig is en werkt die driver zonodig bij.

letopPas op dat tijdens de installatie geen ongewenste programma’s van dezelfde maker worden geïnstalleerd.

Alles zowel in de cloud als lokaal?

Standaard bewaart de clouddienst van Microsoft alles wat er in OneDrive op internet staat ook op uw computer. Voor wie beschikt over een kleine SSD en een OneDrive van 1 TB kan dit een probleem zijn. Het is mogelijk om alleen de belangrijkste mappen te synchroniseren naar uw computer. Klik daarvoor met de rechter muisknop op het OneDrive-icoon in het systeemvak en kies Instellingen > Account > Mappen kiezen. Verwijder de vinkjes bij de mappen die u niet automatisch wilt downloaden en bevestig met OK. Hiermee wist u de bestanden uit uw OneDrive-map op uw computer, maar blijven die wel bestaan bij de clouddienst.

Let opVerwijdert u bestanden uit OneDrive met Windows Verkenner, dan worden de bestanden ook gewist bij de cloudopslag.

Bestanden opvragen doet u via onedrive.com (of door de map weer toe te voegen via Mappen kiezen. Klik daarvoor met de rechter muisknop op het OneDrive-icoon in het systeemvak en kies Instellingen > Account > Mappen kiezen. Zet vinkjes bij de mappen die u automatisch wilt downloaden en bevestig met OK.). Heeft u Dropbox? Gebruik de rechter muisknop op het Dropbox-icoon in het systeemvak, klik op het tandwiel en kies Voorkeuren > Account > Selectieve synchronisatie.

Software veilig verwijderen

Programma's die u ooit hebt geïnstalleerd maar nooit gebruikt, kunt u beter verwijderen. U verwijdert een programma niet door de koppeling in het Startmenu of het programma via de Verkenner te verwijderen. Sommige programma’s worden geleverd met een deïnstallatie programma. Maar dat geldt niet voor alle software.

Er zijn veel manieren om programma’s te verwijderen.

IObit Uninstaller maakt het deïnstalleren van programma’s eenvoudig. U kunt meerdere programma’s aanvinken waarna IObit Uninstaller ze verwijdert volgens de standaard deïnstallatie­procedure van Windows. Vervolgens gaat IObit Uninstaller op zoek naar achtergebleven resten. Dat kunnen bestanden zijn, maar ook resten in het Windows Register. De ingebouwde ‘software patcher’ in de commerciële versie gaat na, of u van belangrijke programma’s de laatste versie heeft en kan die bijwerken naar de meest recente versie.

letopPas op dat tijdens de installatie van de gratis versie geen ongewenste programma’s van dezelfde maker worden geïnstalleerd.

Geek Uninstaller Free vereenvoudigt dit proces, vooral door een keurig overzicht. Start Geek Uninstaller en u krijgt een lijst met alle aanwezige programma’s. Sorteer de lijst op datum door op de kolom Installatiedatum te klikken. Als u weinig schijfruimte heeft, klik dan op Grootte om programma’s die veel ruimte in beslag nemen, bovenaan te zetten. Er is ook een zoekfunctie. Dubbelklik op een programma om het te verwijderen. De standaard de-installatieprocedure wordt gestart. Zodra die is afgerond, kijkt Geek Uninstaller of er resten van bestanden of in het register zijn achtergebleven.

In Windows 10 verwijdert u een programma als volgt:

Kijk in Windows 10 bij Instellingen > Apps > Apps en onderdelen. Hier vindt u de standaard-apps die aanwezig zijn in Windows 10. Gebruikt u bepaalde apps niet? Dan kunt u hiermee tot 1,6 GB aan schijfruimte terug krijgen.

- klik in het startnenu op Instellingen.
- Klik op het grote pictogram Systeem.
- Klik in het linker menu op Apps en onderdelen.
- Zoek het programma in de lijst en verwijder het.

Met een speciaal commando installeert u de standaard-apps opnieuw. Start Windows PowerShell via een zoekopdracht in het Windows 10-startmenu. Geef de opdracht Get-AppXPackage | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml”} gevolgd door Enter.

Programma’s bijwerken

Net zoals Windows, moeten ook uw andere programma’s regelmatig bijgewerkt worden. Oude versies van software kunnen een gevaar zijn voor uw computer. De programma’s die u wel gebruikt, kunt u op verschillende manieren bijwerken naar de nieuwste versie. Soms kennen ze een automatische updatefunctie die u kunt inschakelen. Of er wordt automatisch om de zoveel tijd gevraagd of u de nieuwste versie wilt installeren. Kies dan voor Ja. Tenslotte kunt u kijken op de website van de fabrikant om daar de laatste versie van het programma te downloaden. Het programma Patch My PC Updater is gratis en controleert alle essentiële software op uw computer. Na de controle krijgt u een lijstje te zien met verouderde programma’s. Met de knop Perform update wordt alles automatisch bijgewerkt. De meeste installaties verlopen op de achtergrond zodat u niet steeds op Volgende hoeft te klikken om de programma-installaties af te ronden. Bij Schedule kunt u aangeven wanneer Patch My PC Updater op nieuwe versies moet controleren.

Ransomware en malware

 

 

Ransomware is een virus dat uw computer als het ware 'gijzelt'. U moet betalen, anders worden al uw bestanden vernietigd. Er wordt een misleidende boodschap getoond die lijkt te komen van bijvoorbeeld de politie of Buma/Stemra, met de melding dat u illegale handelingen hebt uitgevoerd en een boete moet betalen. Pas nadat u deze boete hebt betaald, verdwijnt deze melding ... om (hoogst­waarschijnlijk) later weer op te duiken.

Het virus komt meestal binnen via een vage e-mail met een bijlage. Als u die opent, versleutelt ransomware zonder dat u het in de gaten heeft, al uw belangrijke bestanden. Besmettingen door ramsonware gebeuren ook via koppelingen op sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter. Pas ook op met netwerken als bittorrent en usenet (nieuwsgroepen).

Als uw bestanden 'gegijzeld' zijn door de cyber­criminelen, krijgt u een waarschuwing. Er komt een aftelklok in beeld die aangeeft hoeveel tijd u heeft om losgeld te betalen om uw bestanden weer terug te krijgen. U moet de criminelen meestal betalen met Bitcoin. Dat doen ze om onzichtbaar te blijven. Als u niet betaalt, worden al uw bestanden vernietigd.

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. U kunt een aantal maatregelen nemen om de kans op besmetting te verkleinen. Installeer antivirus software die in staat is om ramsomware snel te herkennen. Een van de beste maatregelen is: Open nooit mails van afzenders die u niet kent of vertrouwt, zeker als de mailtjes onverwachts komen. Open ook nooit bijlagen bij die mailtjes. Open geen mails van bedrijven waar u niets besteld heeft. Open geen bijlagen waarvan u de inhoud niet precies kent. Ontvangt u een mail van een webshop, controleer dan het mailadres van de afzender. Meestal kunt u daaraan al zien, of die werkelijk van die winkel afkomstig is. Ga niet in op aanbiedingen te mooi om waar te zijn. Installeer altijd nieuwe updates van programma's als Java, Flash Player en Adobe Reader. Zorg ervoor dat u regelmatig uw antivirus­programma bijwerkt. Houd ook updates van Windows goed bij. Voor uw webbrowser, pdf-programma, java en flash geldt hetzelfde: controleer regelmatig of u nog de meest recente versies gebruikt. Om de gevolgen van ransomware zo klein mogelijk te houden, maakt u regelmatig een back-up van al uw belangrijke bestanden op een externe harde schijf die niet standaard aangesloten is op uw computer. De ransomware zoekt ook naar netwerk­schijven en aangesloten usb-schijven die dan ook direct versleuteld worden. Ook opslag via de cloud is niet altijd veilig voor het virus. Laat Windows weten dat u extensies niet wilt verbergen. De kans bestaat dat u ergens een bestand met de extensie .pdf.exe tegen komt. Als Windows dan de werkelijke extensie .exe verbergt, heeft u de indruk dat u met een ongevaarlijk pdf-bestand te maken heeft.

Ransomware misbruikt ook soms RDP. Met dit onderdeel, voluit 'Remote Desktop Protocol', kan uw systeem op afstand worden overgenomen. Als u RDP nooit gebruikt, kunt u dit onderdeel beter uitschakelen. Start het programma SystemPropertiesRemote.exe als beheerder, bijvoorbeeld via Windows-toets+R of via een zoekopdracht. Schakel alle opties die verbinding mogelijk maken uit.

Ransomware kan zich vermommen als bijvoorbeeld 'leesmij.pdf.exe'. De extensie .exe geeft aan dat het om een uitvoerbaar bestand gaat. Windows verbergt standaard de extensie van bekende bestandstypen. Windows toont dan dit bestand als 'leesmij.pdf' waardoor u misschien denkt dat het om een pdf-bestand gaat. In werkelijkheid wordt het exe-bestand uitgevoerd. Om te zien wat voor vlees u in de kuip heeft, opent u Windows Verkenner. Ga naar Beeld > Opties > Map en zoekopties en via het tabblad Weergave haalt u het vinkje weg voor Extensies voor bekende bestands­typen verbergen.

Het wordt lastiger als ransomware uw bestanden gijzelt door ze te versleutelen. De internet­criminelen chanteren gebruikers door ze te laten betalen om hun persoonlijke bestanden terug te krijgen. Cryptolocker is een geducht voorbeeld van dit soort ransomware. Het nadeel is bovendien dat het voor antivirus experts bijzonder lastig is om zo'n besmetting ongedaan te maken. Encryptie is haast niet te verwijderen zonder de correcte sleutel. Het geeft de noodzaak van een backup van uw bestanden en een up-to-date virusscanner op Windows goed aan.

Malware kunt u effectief bestrijden met Malwarebytes. De gratis versie biedt geen constante bescherming in de achtergrond (zoals een virusscanner wel doet), maar werkt uitstekend om malware op te sporen en te vernietigen.

Cybereason RansomFree is een gratis programma dat goed werkt tegen ransomware. Een van de kenmerken van ransomware is dat het uw documenten aanpast en versleutelt. Cybereason RansomFree plaatst diverse mappen met hierin ‘lokbestanden’ (bijvoorbeeld van Word en Excel). Zodra ransomware toeslaat en een van de ‘lokbestanden’ aanvalt, zal Cybereason RansomFree de ransomware stoppen.

Virusscanners

Het belangrijkste onderdeel van de beveiliging van een personal computer is een virusscanner. De meeste virussen worden meteen herkend en verwijderd. Ook scant een virusscanner op wormen en Trojaanse paarden en maakt deze onschadelijk. Omdat per maand vele nieuwe virussen uitkomen, is het nood­zakelijk om de virusscanner up-to-date te houden door minimaal 1 keer per week de antivirus­definitie bestanden te downloaden. Waar moet u op letten bij uw virusscanner? Zorg ervoor dat u de status van de virusscanner weet te vinden, meestal op te vragen door op het icoontje naast het klokje op het bureaublad te klikken. Controleer steeds of de scanner wel actief is. Kijk ook of de automatische updatefunctie werkt. Die moet in de achtergrond steeds de laatste virus­definities ophalen van het internet. Scan uw harddisks zeker één keer per week en zorg dat uw mail automatisch gescand wordt. Als u de ingebouwde malwarescanner of firewall van Windows 10 niet gebruikt en zelf een virusscanner installeert, schakelt Windows 10 de aangeboden beveiliging uit en ziet u in het overzichts­scherm van het Defender-beveiligings­centrum dat software van derden wordt gebruikt. Als u in het hoofdscherm op de link Antivirus­providers weergeven klikt, wordt het ‘oude’ configuratiescherm geopend en ziet u bij het onderdeel Beveiliging welk antiviruspakket u hebt nadat u dat onderdeel hebt uitgeklapt.

Gratis virusscanners

AVG Free óf avast! Home Edition óf Microsoft Security Essentials óf Cloud Antivirus. De laatste drie zijn er ook in het Nederlands.

Ook ClearSight Antivirus Freeis de moeite waard om te proberen. Het programma heeft weinig instellingen, maar houdt virussen buiten de deur en biedt realtime bescherming. Een geavanceerde firewall-functie ontbreekt, maar die is standaard al aanwezig in Windows. U hoeft niets in te stellen. Haal het binnen, activeer het en het programma werkt zich automatisch bij. Vanaf dat moment is uw systeem goed beveiligd zonder dat u allerlei instellingen hoeft na te lopen.

De commerciële virusscanners (met name Norton, maar ook McAfee) zijn belastend voor de systeembronnen van de computer. U kunt er beter voor kiezen een minder zware gratis virusscanner te installeren, zeker als de computer niet de snelste is.

Betaalde anti-virus-software komt vaak bij tests iets beter uit de bus dan gratis virusscanners. Maar gratis anti-virus-software biedt over het algemeen voldoende bescherming.

Om uw pc goed te beveiligen heeft u maar één virusscanner en één firewall nodig. Meer virusscanners en firewalls bieden geen betere bescherming. Integendeel: ze 'bijten elkaar' en de pc wordt er traag van.

Als u al een anti-virus-programma of firewall op uw pc hebt, dient u die dus eerst te deïnstalleren voordat u een nieuwe virusscanner of firewall gaat gebruiken.

U kunt wel meerdere anti-spyware-programma's tegelijk gebruiken om handmatig te scannen. Maar gebruik maar één anti-spyware programma dat continu draait (dus start als u de pc aanzet en in de systeembalk zichtbaar is), anders wordt de computer veel te traag.

Denk er wel om: ze zijn niet voor niets gratis, de mogelijkheid bestaat dat ze niet alle (nieuwe) virussen kunnen tegenhouden. Tot de betere gratis virusscanners behoort AVG Anti-Virus free edition. Deze virusscanner controleert tevens op rootkits, malware en andere ongewenste software.

Heeft u bij het installeren van AVG Anti-Virus Free Edition gekozen voor de optie AVG Werkbalk Beveiliging installeren (ook wel de AVG Security Toolbar genoemd) en wilt u die achteraf alsnog uitschakelen? Doe dat dan niet vanuit AVG zelf maar vanuit de browser (Internet Explorer: via Extra, Invoeg­toepassingen beheren, schakel alle invoeg­toepassingen van AVG uit; Firefox: via Extra, Add-ons, schakel de invoegtoepassingen AVG Safe Search en AVG Security Toolbar uit). Het uitschakelen van deze invoegtoepassingen heeft tevens tot gevolg dat de irritante veiligheidswaarschuwingen van het AVG Search-Shield niet meer worden getoond bij de zoekresultaten van de verschillende zoekmachines (waaronder Google).

In AVG Anti-Virus Free Edition kunnen bestandslocaties die met zekerheid geen onveilige bestanden bevatten, van het scanproces worden uitgesloten via Extra, Geavanceerde instellingen, tabblad Resident Shield (links in het venster), subtab Uitgesloten mappen, knop Pad toevoegen. Specifieke bestanden kunnen via de subtab Uitgesloten bestanden, knop Toevoegen worden uitgesloten. Deze optie is handig wanneer AVG een bestand als false positive bestempelt waardoor dat automatisch in quarantaine wordt geplaatst (een false positive is een bestand dat ten onrechte als virus is bestempeld; dat gebeurt bijvoorbeeld wel eens met tools voor het achterhalen van wachtwoorden).

Volgens de standaard instellingen van AVG Anti-Virus Free Edition wordt aan het einde van elk ontvangen e-mailbericht een AVG-mededeling geplaatst, het zogenaamde certificeren. Deze toevoeging lijkt echter meer op reclame en kan net zo goed worden uitgeschakeld: kies in de menubalk voor Opties > Geavanceerde instellingen > E-mailbescherming (links in het venster) > E-mailscanner > Certificatie en schakel de optie E-mail certificeren uit. Uitgaande e-mail hoeft niet gecontroleerd te worden, dat kan alleen maar voor problemen zorgen, de optie Uitgaande e-mail controleren kan dus uitgeschakeld blijven.

Ook in avast! antivirus Home Edition kan de optie Scan uitgaande post (het scannen van uitgaande e-mail) worden uitgeschakeld, die optie geeft namelijk wel eens problemen bij het verzenden van e-mail. Het uitschakelen van deze optie kan bij het onderdeel Internet Post (knop Aanpassen, tabblad SMTP) en/of bij het onderdeel Outlook/Exchange (knop Aanpassen, tabblad Scanner).

Het gratis Security Essentials van Microsoft doet zijn werk erg snel zonder het systeem te veel te vertragen.

let opAls u het systeem nauwelijks wilt belasten, kies dan voor een internetgebaseerde scanner zoals Cloud Antivrus. Dit gratis programma maakt digitale vingerafdrukken van uw bestanden en stuurt die naar een online server om ze te laten controleren. Op die manier blijft de scanner altijd up-to-date en vindt het meeste rekenwerk op de server plaats.

Virussoorten

Een computervirus is een programma dat zichzelf kopieert nadat het geactiveerd is. Meestal zit het verstopt in een ander programma en kan het zichzelf ook kopiëren in andere programma's. Veel computervirussen zijn gemaakt om schade aan te richten aan computers: ze kunnen bestanden wissen, beschadigen, de harde schijf formatteren of het systeem instabiel maken. Voorbeelden van veel voorkomende virussen zijn:

BOOTSECTOR VIRUSSEN

De bootsector is dat gedeelte van een harde schijf, floppy of CD, dat gebruikt kan worden om de PC op te starten. Een boot sector virus verandert de inhoud van de programma's in de boot sector. Nadat het virus is geactiveerd, kopieert het zichzelf naar het geheugen van de computer en infecteert het alle diskettes en schijven die niet beveiligd zijn tegen schrijven.

BESTANDSVIRUSSEN

Deze virussen kopiëren zichzelf in bestanden van programma's. Iedere keer als de geïnfecteerde bestanden worden gebruikt, wordt het virus actief en probeert het zich te kopiëren naar andere uitvoerbare bestanden op dezelfde schijf of andere schijven.

WORMEN

Een worm is een programma dat zichzelf kan verspreiden naar andere systemen, zonder andere programma's te infecteren. Meestal gebeurt dit via netwerkverbindingen. Omdat ze geen bestanden besmetten zijn het officieel geen virussen. Ze zijn vaak wel vervelend: veel wormen hebben tot doel zoveel mogelijk geheugencapaciteit, processorkracht en/of opslagcapaciteit in beslag te nemen.

TROJANS

Trojaanse paarden of 'Trojans', zijn geen echte virussen. Ze kopiëren zichzelf niet, maar kunnen desondanks flinke schade aan de PC toebrengen of andere personen toegang tot uw computer verschaffen.

DENIAL OF SERVICES AANVALLEN

Met DoS aanvallen proberen inbrekers uw computer te laten vastlopen. Er wordt dan iets naar een programma gestuurd, waardoor het programma, maar ook vaak Windows vastloopt.

Big Brother

detekt.png

Detekt is een virusscanner voor overheidsspyware

 

 

 

 

 

Er is ook nog andere geavanceerde malware: spyware die ingezet wordt door overheden. Bijvoorbeeld om gericht communicatie te onderscheppen zoals Skype-berichten en e-mails. Dit lijken methodes voor repressieve regimes, maar helaas wordt dit soort spyware ook in westerse landen ingezet. Uit documenten die naar Wikileaks gelekt zijn, is gebleken dat de Nederlandse overheid een licentie heeft aangeschaft voor de Finnfisher overheids­spyware. Malware van overheden en geheime diensten brengen een andere probleemstelling voor antivirusmakers met zich mee, want naast het feit dat het geavanceerde malware is, kunnen de eigenaren van de spyware druk uitoefenen op de antivirusmakers die iets op het spoor zijn.

Update het operating systeem (Microsoft Windows)

Met grote regelmaat worden lekken vastgesteld in Windows of onderdelen daarvan. Voor de meeste stelt Microsoft snel reparaties beschikbaar (patches). Maar een pc is pas beschermd als deze reparaties zijn gedownload en geïnstalleerd. Zorg dat u de laatste updates van Microsoft Windows installeert. Deze updates zijn te vinden op de websites Microsoft. Op de website van Microsoft Nederland vindt u onder het kopje Download, Windows Update. Als u hierop klikt, komt u op de Windows Update site terecht, hier kunt u automatisch de benodigde patches en updates zoeken en installeren. De tijd die verstrijkt tussen het vrijgeven van een patch en het ontwikkelen door kwaadwillenden van een virus dat gebruik maakt van de gevonden programmafout, wordt steeds korter. Zorg dus dat Windows automatisch controleert op updates, die downloadt en installeert. Alleen zo is uw computer maximaal beveiligd.

Als u Windows 7 gebruikt, zet u de volgende stappen:

- Klik op de knop Starten > Configuratiescherm > Systeem en beveiliging (ziet u dit niet staan, klik dan eerst rechts boven achter Weergeven op op Categorie).
- Klik op Windows Update. Standaard staat Windows Update ingeschakeld. U ziet dan een groen balkje. Is dat niet het geval, dan kunt u die functie inschakelen:
- Klik op Instellingen wijzigen in de linker marge.
- Selecteer onder Belangrijke updates de optie Updates automatisch installeren (aanbevolen).
- Klik op OK. Automatische updates zijn nu ingeschakeld.
- Sluit het Configuratiescherm.

Als u Windows 8.1 gebruikt, zet u de volgende stappen:

- Open eerst het Configuratiescherm: gebruik de sneltoets Windows-toets+X.
- Klik in het menu dat linksonder verschijnt op Configuratiescherm.
- Klik op Systeem en beveiliging.
- Klik op Windows Update. Standaard staat Windows Update ingeschakeld. U ziet dan een groen balkje. Is dat niet het geval, dan kunt u die functie inschakelen:
- Klik op Instellingen wijzigen in de linker marge.
- Selecteer onder Belangrijke updates de optie Updates automatisch installeren (aanbevolen).
- Klik op OK. Automatische updates zijn nu ingeschakeld.
- Sluit het Configuratiescherm.

Als u Windows 10 gebruikt, zet u de volgende stappen:

- Open eerst het Configuratie­scherm: gebruik de sneltoets Windows-toets+X.
- Klik op Systeem en beveiliging.
- Klik op De status van deze computer controleren.
- Klik op Onderhoud en controleer of Automatisch onderhoud is ingesteld.

Configuratiescherm herstellen

Sinds de Creators Update is het configuratiescherm uit het Win-X menu verwijderd. U krijgt dat weer op uw scherm door op de knop Start te klikken of op de starttoets te drukken en Configuratie­scherm in te typen. U ziet het pictogram verschijnen. Wanneer u daarop klikt, opent het Configuratiescherm met (bijna) alle opties die u gewend bent. U kunt de vermelding in het Win-X menu herstellen door een snelkoppeling naar het configuratiescherm te plaatsen in de systeemmap C:\Gebruikers\inlognaam\AppData\­Local\Microsoft\Windows\WinX\Group2. Download deze snelkoppeling: configuratiescherm.zip. Open het ZIP-bestand en kopieer de snelkoppeling naar de genoemde locatie.

Gebruikt u het configuratie­scherm veelvuldig, dan kunt u dat vast pinnen aan de taakbalk. Dat gaat als volgt: open het configuratiescherm, in de taakbalk verschijnt het bijbehorende pictogram, klik met de rechter muisknop op dat pictogram en kies de optie Aan taakbalk vastmaken.


Installeer een firewall

Een firewall is een soort poortwachter voor uw internetverbinding en houdt in de gaten wie en wat uw pc wil binnenkomen en verlaten. Wanneer deze taak door uw pc wordt uitgevoerd, wordt dit een personal firewall genoemd. Als de controle plaats vindt in uw adsl- of kabelmodem wordt dit kortweg firewall genoemd. Een personal firewall doet iets meer dan een firewall: de eerste houdt niet alleen het verkeer in de gaten, maar ook welke programma's uw internetverbinding proberen te gebruikern. De personal firewall keurt dit vervolgens goed of blokkeert het verkeer. Een firewall houdt meestal geen virussen tegen, maar werkt wel tegen Trojaanse paarden en vaak ook tegen DoS aanvallen.

Windows heeft al een ingebouwde personal firewall. Die is behoorlijk uitgebreid. Ook is aan het gebruiksgemak gewerkt. Met een wizard zijn eventueel extra regels toe te voegen. De windows firewall houdt in elk geval de kwaadwillenden die naar binnen willen, buiten de poort, maar let niet goed op het uitgaande verkeer. Hiervoor hebt u een betere personal firewall nodig.

Spyware, browserkapers, keyloggers

Spyware is de verzamelnaam voor alle software die zich heimelijk op uw PC nestelt. Spyware is de spion op uw computer, die op de achtergrond ongezien zijn werk verricht. Het werk van die spion bestaat hoofdzakelijk uit het verzamelen van vertrouwelijke informatie, maar ook andere activiteiten behoren tot het scala van mogelijkheden, zoals het 'pushen' van reclame door het te pas en te onpas laten verschijnen van pop-up-vensters, zelfs wanneer u niet op internet surft. Spyware wordt vaak mee geïnstalleerd samen met andere software die u downloadt van internet. Het gaat hier dan vooral om dubieuze software, zoals peer-to-peer-programma's (om illegaal muziek te downloaden). Met betrouwbare software van grote bedrijven heeft u dit probleem niet zo snel.

Spyware kan op de achtergrond allerlei gegevens over u verzamelen. Die informatie kan onschuldige gegevens omvatten, zoals een lijst van de websites u bezoekt, tot vertrouwelijke informatie zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, en in extreme gevallen zelfs creditkaartnummers, waarmee uw rekening geplunderd kan worden. De spyware zal deze informatie van tijd tot tijd doorsturen naar een centrale databank, waar uw gegevens opgeslaan en verkocht worden.

Er zijn verschillende producten op de markt om spyware aan te pakken. De beste oplossing is om met meerdere programma's uw pc na te lopen. Dat is precies wat Hitman Pro voor u doet. Dit gratis. Het programma downloadt en installeert vele, betrouwbare beveiligingsprogramma's en schoont vervolgens uw pc. Ook virussen worden opgespoord en gewist. Hitman Pro is geen permanente beveiliger, het programma draait dus niet op de achtergrond om te kijken of er kwade zaken dreigen.

Gratis anti-spyware programma's

Microsofts nieuwe virusscanner Microsoft Security Essentials is gratis en beschermt tegen virussen, rootkits en spyware en is ook in het Nederlands te verkrijgen.
Andere spyware-verwijderaars: AVG Anti-Spyware, Spybot S&D, Ad-Aware, Lavasoft Ad-aware Free

Voor vragen over de beveiliging van uw pc kunt u terecht op dit VragenForum.

Browserkapers of Browser Hijackers zijn spyware-programma's die een deel van uw browser overnemen. Ze installeren bijvoorbeeld een zoekbalk die u niet meer wegkrijgt, of ze veranderen keer op keer uw thuispagina, zodat u die niet meer op de pagina van uw keuze kunt vastzetten. Op de achtergrond kapen ze vertrouwelijke informatie en sturen die door. Veel browserkapers kunnen verwijderd worden met anti-spyware-programma's. Voorkomen is echter beter dan genezen; wees dus verstandig en kritisch in wat u aanklikt en installeert en gebruik een veilige browser.

Keyloggers (zie ook deze pagina) zijn programma's die op de achtergrond van een computer draaien (spyware) en al uw toetsaanslagen bijhouden. Dit wil zeggen dat ze ergens in een bestandje 'opschrijven' welke letters u achtereenvolgens indrukt op het toetsenbord. Om de zoveel tijd sturen ze die gegevens dan door naar een centrale databank. Keyloggers 'noteren' alles wat u intikt, inclusief vertrouwelijke informatie, gebruikersnamen en wachtwoorden.

Keyloggers vormen vooral een gevaar als u op een vreemde computer werkt. Als u uw eigen PC goed onderhoudt en regelmatig op spyware controleert, dan heeft u weinig te vrezen. U weet echter niet welke software er allemaal geïnstalleerd staat op bijvoorbeeld een computer in een internet-café in het buitenland. Zorg daarom dat u zo weinig mogelijk vertrouwelijke informatie intikt op zo'n vreemde computer en als u uw mail controleert op zo'n PC, verander dan achteraf (als u weer thuis bent) uw wachtwoord.

Nepmail, phishing, spam, rootkits, e-mail hoaxes

Nepmail

Nepmail verzamelt e-mailadressen. Mocht u een dergelijke mail ontvangen, verwijder deze dan van uw systeem. Phishing gaat om het ontfutselen van gevoelige informatie aan een gebruiker. Dit gebeurt echter op een andere manier dan bij spyware. Bij spyware wordt een programma geïnstalleerd op de computer van het slachtoffer en het programma verzamelt gegevens. Phishing­websites zijn frauduleuze websites die vertrouwde of bekende websites imiteren om computer­gebruikers hun persoonlijke of financiële gegevens te ontfutselen. Spam is ongewenste reclamemail. Zo'n tachtig procent van alle e-mailverkeer bestaat uit spam. De kans is dan ook groot dat u met spam te maken hebt. Veel providers bieden (gratis of betaald) een zogeheten spamfilter aan. Dit filter houdt foute mails tegen en laat alleen echte berichten door. Veel e-mailprogramma's hebben een eigen spamfilter. U hoeft dit niet in te stellen, het is standaard actief. Malware­websites verspreiden software die uw computer kan aanvallen of die uw persoonlijke gegevens kan stelen.

Phishing e-mails

Phishing gebeurt zonder tussenkomst van enige software. De phisher probeert het slachtoffer ertoe te bewegen om vrijwillig zijn informatie prijs te geven door zich uit te geven als een betrouwbare instantie, zoals een bank of de werkgever. Phishing e-mails lijken afkomstig van een bank of KPN met de bedoeling uw persoonlijke gegevens te stelen, u geld over te laten maken of uw computer te infecteren met een virus. Phishing-berichten herkent u aan het feit dat ze vaak niet persoonlijk aan u gericht zijn, taal- en stijlfouten bevatten, een afwijkende opmaak hebben met vreemde links. Vaak wordt gesuggereerd dat uw account geverifieerd moet worden door uw inloggegevens te delen. Doet u dit niet meteen, dan kan dat volgens de afzender verstrekkende gevolgen hebben. Veel instanties, zoals banken en verzekeraars, vragen u dat nooit per e-mail. Om een phishing mail te herkennen, die uw inloggegevens van een bank of kpn wil bemachtigen, controleert u in elk geval de volgende gegevens.

Stap 1 controleer de aanhef

In vrijwel alle phishingmails wordt u aangesproken met “Beste meneer” of “Beste mevrouw” en eigenlijk nooit met uw achternaam. Dat komt omdat de internet­criminelen wel uw e-mailadres hebben maar meestal geen andere gegevens. Een onpersoonlijke aanhef van een partij die wel om allerlei persoonlijke gegevens vraagt, is bij voorbaat verdacht.

Stap 2 controleer de afzender

Is de afzender een mailadres van uw bank of kpn? Dat is de eerste horde genomen. Maar dat wil nog niet zeggen dat dit geen phishing mail is.

Stap 3 controleer de links

In een nepmail wordt u altijd gevraagd om naar een bepaalde website op internet te gaan om gegevens in te vullen. Zet uw muis op de links in de mail zonder te klikken. U ziet dan of onder de tekst of links onderin naar welke pagina de link verwijst. Bij nepmails is dit vrijwel altijd een adres dat niet overeenkomst met de echte url van de website van de partij waarvoor ze zich willen uitgeven. Soms is het verschil maar een paar letters en niet zelden staan er onderaan ook juiste url’s. Verwijder direct de mail.

Stap 4 controleer de bijlage

Banken en kpn versturen alleen pdf's als bijlage. Staat er een ander soort bestand in de mail? Gooi die dan direct weg.

Twijfelt u nog? Informeer dan bij uw bank of KPN.

Anti-phishing

De mailprogramma's Thunderbird en Pegasus Mail zijn uitgerust met phishing-detectie.

Spam

Is ongevraagde (en meestal ongewenste) e-mail, die naar duizenden e-mail-adressen tegelijk gestuurd wordt. Meestal bevatten deze mails reclame­boodschappen. Spammen wordt ook aangeduid met de term "UCE" (Unsolicited Commercial E-mail). Het probleem wordt elke dag groter; recent onderzoek wees uit dat tegenwoordig wereldwijd meer dan de helft van de verstuurde e-mails SPAM is. Spamfilters bestaan zowel voor e-mailprogramma's als Outlook, maar ook voor mailservers. De meeste Internet Service Providers installeren tegenwoordig spamfilters op hun servers.

Gratis anti-spam programma's

Een los programma om spam tegen te gaan kan ook, maar is minder effectief. Vaak zijn er ook acties nodig: markeren wel/geen spam, handmatige controle, enz. Wilt u hiermee toch aan de slag? U kunt kiezen uit:SPAMfighter of Spamihilator, zelflerende anti-spam filters, een gratis Outlook anti-spam plugin of de standaard aanwezige spamfilters in Thunderbird.

Rootkits zijn kleine stukjes software die voor schade kunnen zorgen of inbreuk kunnen maken op uw privacy. De voornaamste eigenschap van een rootkit is, dat het zichzelf (of een ander programma) onzichtbaar maakt voor de gebruiker en stilletjes te werk gaat zonder dat u het merkt. Sommige rootkits zijn zo verborgen dat ze aan het speurende oog van de virusscanner ontsnappen. Installeer één of twee losse rootkitscanners om zeker(der) te zijn van een rootkitvrije pc.

Gratis rookits

Scherm van Antirootkit

Schermbeeld van Blacklight

 

 

 

 

 

Naast Microsofts virusscanner Security Essentials zijn twee andere bekende scanners: McAfee Rootkit Detective en F-Secure Blacklight

Er zijn er nog meer: Radix AntiRootkit, IceSword, Rootkit Revealer en Gmer

E-mail Hoaxes

Een hoax is een poging om het publiek iets te doen geloven wat niet waar is. Hoaxen zijn niet beperkt tot computers of het internet, maar komen ook in het dagelijkse leven voor. Een veel gebruikte hoax is de e-mail die gebruikers waarschuwt dat er een virus in omloop is. De e-mail verzoekt om het bericht naar iedereen in het eigen adresboek te versturen. De niets vermoedende en goedbedoelende computergebruiker zal dit in veel gevallen doen, waardoor de hoax in stand gehouden wordt. Hoaxes kunnen gevaarlijk zijn, omdat ze de gebruiker ervan kunnen overtuigen om een bestand van de computer te verwijderen, onder het mom dat het 'virus' dan verwijderd is. Het merendeel van de e-mails waarin gewaarschuwd wordt voor virussen zijn hoaxes. Indien u twijfelt, kunt u altijd zoeken op één van de vele sites over hoaxes.

Schoonmaakhulp

Windows 10 heeft een nieuwe schoonmaakhulp om uw systeem automatisch te ontdoen van overbodige bestanden. Open de Windows 10-instellingen en kijk bij Systeem > Opslag. Activeer Slim opslaan en controleer de instellingen van de schoonmaakhulp bij Wijzigen hoe ruimte wordt vrijgemaakt. Hier ziet u ook hoeveel opslagruimte dat Windows-onderdeel heeft vrij gemaakt. Met de knop Nu opruimen voert u een onmiddellijke schoonmaak uit, maar in de praktijk volstaat het om Slim opslaan aan te zetten.

Gebruiker met beperkte rechten

Maak een extra gebruikersaccount aan met beperkte rechten. In Windows maakt u zo'n account via Start > Configuratiescherm > Gebruikersaccount toevoegen of verwijderen. Gebruik vervolgens zoveel mogelijk dit account. Door de beperkte mogelijkheden kunnen software en dus ook spyware en virussen niet zomaar geïnstalleerd worden. Wilt u toch een keer iets installeren, bijvoorbeeld een bepaald programma dat u gekocht heeft, log dan op uw computer in met een account dat als kenmerk computerbeheer heeft. Vergeet niet na installatie weer uit te loggen en opnieuw in te loggen met het account met beperkte mogelijkheden. In het kort is dit wat u moet doen:

We lopen de eerste twee punten na zonder teveel in technische details te treden.

Laat Gebruikers­accountbeheer (UAC) ingeschakeld en werk vanuit een normaal account zonder beheersrechten. Dit is de belangrijkste veiligheidseis en tevens de meest omstreden omdat die als ongemakkelijk wordt ervaren. Dat is overigens vooral te danken aan een software-industrie die uit winstbejag of gewoon onkunde al sinds Windows NT 4.0 software produceert die niet naar behoren werkt onder een normaal account. Onder professionele besturingssystemen geldt het als onzinnig om onder een account dat beheersrechten heeft, iets anders te doen dan het noodzakelijk onderhoud van het systeem. Wanneer namelijk door een fout van de gebruiker onbevoegden toegang verkrijgen, hebben die meteen dezelfde rechten als de beheerder. Maar als, bij werken onder een gewoon gebruikersaccount, door onveilig handelen een virus of andere malware start, heeft die geen toegang tot andere locaties dan die waar de gebruiker schrijfrechten heeft. Dat maakt zelfs zonder gebruik van A(nti)V(irus)-software de kans op besmetting van het systeem klein, al wil dat niet zeggen dat u geen AV-software moet gebruiken.

Gebruikers­accountbeheer doet nu twee dingen. Het maakt rechtstreeks werken onder een beheersaccount onmogelijk. Ook een beheerder moet voor elke afzonderlijke handeling die aan beheerders is voorbehouden, toch eerst toestemming geven. Het is dus onmogelijk dat tijdens werken onder een beheersaccount zomaar iets op het systeem wordt geïnstalleerd. Maar ook een beheerder kan nagenoeg alles vanuit een normaal account doen. Alleen moet hij zijn wachtwoord invoeren als het systeem toestemming voor een bijzondere handeling vraagt. En wat dat “hinderlijk” betreft, computers zijn om te gebruiken, niet om voortdurend te verbouwen. Als u vaak beheersrechten nodig hebt, bent u iets anders aan het doen dan uw computer normaal gebruiken.

Gebruikers­accountbeheer doet echter nog iets anders. Het zorgt dat de meeste onoordeelkundig in elkaar geprutste software toch onder een beperkt account kan werken. Het onderschept namelijk de pogingen van dergelijke software om in verboden gebied te schrijven en dirigeert die naar een locatie in uw eigen gebruikersaccount.

win7uac_ru.jpg

 

Helaas heeft Microsoft in een poging Gebruikers­accountbeheer gebruikers­vriendelijker te maken, de beheerder de mogelijkheid gegeven het minder streng in te stellen. Dat heeft inmiddels het eerste veiligheidslek opgeleverd en deze minder strenge instelling is standaard aanwezig na installatie. U kunt dat beter meteen corrigeren. Klik Start en type UAC. Er verschijnt in het venster boven "start", Instellingen voor Gebruikers­accountbeheer wijzigen. Klik er op en zet de schuif zoals hier getoond, in de hoogste stand.

Preventie van gegevensuitvoering (DEP) is een beveiligings­onderdeel dat computerschade als gevolg van virussen en andere aanvallen kan helpen voorkomen. Windows kan worden aangevallen door schadelijke programma's die proberen programmacode uit te voeren vanaf systeemgeheugen­locaties die voor Windows en andere toegestane programma's zijn gereserveerd. Deze typen aanvallen kunnen uw programma's en bestanden beschadigen.

DEP staat niet toe dat code buiten het codegebied van een applicatie wordt uitgevoerd en is daarmee een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen hackers. Oudere processors ondersteunen het echter niet en soms moet het in de BIOS configuratie van de computer als optie ingeschakeld worden. Zoek in de documentatie van het BIOS naar een term als “Execute bit”. Als het systeem het niet hardwarematig ondersteund, doet Windows het zo goed mogelijk softwarematig. Er is dus geen reden om DEP niet te gebruiken. Als DEP constateert dat een programma op uw computer het geheugen op incorrecte wijze gebruikt, wordt dit programma gesloten en krijgt u daarvan bericht.

Op Windows 7 en 8.1 kunt u DEP als volgt instellen of wijzigen:

Ook Windows10 beschikt over de functie Preventie van gegevensuitvoering (DEP). De manier waarop u die functie kunt controleren, aan- of uitzetten leest u op het techjourney.net.

U kunt DEP ook anders benaderen en instellen. Klik met rechts op het startmenu en kies Systeem. Klik in de zijbalk op de optie Geavanceerde systeeminstellingen. In de groep Prestaties klikt u op Instellingen. Klik tenslotte op het tabblad Preventie van gegevensuitvoering (DEP). In het venster dat dan verschijnt kunt u DEP aan- of uitzetten.

Informatie van internet verwijderen

De kans is groot dat uw persoonlijke gegevens in honderden online databases staan. Maar met wat moeite kunt u zichzelf van internet verwijderen. Er zijn diensten waarmee u vrij makkelijk in één keer veel accounts kunt verwijderen. JustDelete.me is een bekende: er staat van tientallen populaire websites waar u het verwijdermenu kunt vinden. Vaak kunt u via JustDelete.me meteen doorklikken naar uw accountinstellingen, maar soms moet u nog wat extra stappen doorlopen. De site geeft aan hoe makkelijk of moeilijk het verwijderen is.

Andere sites die daar handig voor zijn, zijn Account Killer (www.accountkiller.com) en DeSeat (www.deseat.me). Deze diensten kunnen u niet met één klik uitschrijven voor alles. U moet per dienst doorklikken naar de verwijderpagina. Dat is bij sommige diensten lastiger dan bij andere. Facebook is bijvoorbeeld berucht omdat het een account alleen 'deactiveert' in plaats van verwijdert.

Andere voorzorgs­maatregelen

Hoe communiceren computers? Wat zijn poorten?

Net zoals onze huizen straatadressen hebben, hebben onze computers IP-adressen. Dit zijn nummers die onze computers gebruiken om zichzelf te identificeren. Erg vaak worden we met deze nummers niet geconfronteerd, want DNS-servers zorgen ervoor dat belangrijke nummers gekend zijn onder een gebruiksvriendelijker naam. Wanneer computers communiceren, wisselen die datapakketjes uit. Elk pakketje heeft een bestemmingsadres en een afzenderadres.

Vele programma's gebruiken het netwerk op de zelfde tijd. Een e-mail-programma, een web browser en een instant messaging-programma kunnen alle het internet gelijktijdig gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de boodschappen niet vermengd raken, communiceert elk programma via een andere poort van de computer.
Iedere computer heeft 65.535 TCP poorten en 65.535 UDP poorten. De betekenis van en het verschil tussen TCP en UDP doen er hier niet toe. Van belang is, dat er duizenden mogelijke poorten zijn aan uw computer, waarlangs gecommuniceerd kan worden. Wanneer u naar een webserver surft, gaat uw verzoek naar buiten langs een van de poorten van uw computer naar een van de poorten van de webserver. Via welke poort het verzoek de computer verlaat, doet er niet toe; meestal is dit een poort met een nummer hoger dan 1023. Van belang is echter wel via welke poort uw verzoek binnen komt in de webserver; het webserver programma luistert maar op één van de duizenden poorten op de server.

Er bestaan standaardnummers voor populaire services. Zo zal een webserver normaal gezien altijd luisteren op poort 80 of 443 (de laatste voor beveiligde sessies). Mailservers luisteren op poort 25. Ieder programma heeft dus een vaste poort. Wanneer we bijvoorbeeld surfen naar www.kuleuven.ac.be, verlaat ons verzoek onze computer via één van de poorten en communiceren we met poort 80 van machine 134.58.10.40 (ook wel genoteerd als 134.58.10.40:80).

Inbreken op uw computer

Een inbraak gebeurt wanneer:

Hoe kan dat gebeuren?

Portscan

De basisfunctie van een firewall is het controleren van netwerkverkeer, in eerste instantie van alle binnenkomende traffic, maar vaak ook van uitgaand verkeer. Verdacht of ongeoorloofd verkeer zal door een goede firewall worden geblokkeerd, zodat bijvoorbeeld hackers zich geen toegang tot uw systeem kunnen verschaffen. Om eenvoudig te testen hoe veilig uw systeem op dat vlak is, kunt u een zogenoemde portscan uitvoeren. Een degelijke online portscan is ShieldsUP!. Ga naar deze website, druk op de knop Proceed en vervolgens op All Service Port. Het kan overigens zeker geen kwaad op deze pagina ook de knop GRC's Instant UPnP Exposure Test in te drukken. Die controleert of uw router wel bestand is tegen specifieke hackpogingen.

De eerste 1056 poorten (communicatiekanalen naar uw pc) worden nu gescand door de service om te zien of er geen poorten openstaan die eigenlijk Stealth (onzichtbaar, groene kleurindicatie) horen te zijn. Is een firewall, al dan niet van Windows, actief op uw pc, dan moet u uitsluitend groene blokjes zien - zeker wanneer die pc ook nog eens achter een (NAT-)router in uw netwerk staat.

Spionage op het internet

Zoals hiervoor al is verteld, heeft elke internetverbinding een uniek ip-adres. Dat ip-adres krijgt u van uw internetaanbieder. Bij het openen van een website wordt het ip-adres naar de server gestuurd. De ip-adressen van bezoekers worden standaard bewaard in een logbestand, zodat de webserver weet wanneer u op de site bent geweest. Aan de hand van dat adres bent u vrij nauwkeurig te traceren. Die servers kunnen ook moeiteloos in uw surfgeschiedenis kijken. Surf naar de site What­Theinternet­KnowsAboutYou en verbaas u. Recent bezochte websites verschijnen na een paar seconden in beeld.

Met gratis hulpmiddelen is aan de hand van een ip-adres allerlei extra informatie te achterhalen, zoals de internetprovider en woonplaats van de surfer. Een van de vele sites waarmee u uw ip-adres kunt terugvinden, is whatismy­ipaddress.

Uw ip-adres uitschakelen is niet mogelijk. Met het gratis programma Ultrasurf is het echter eenvoudig om tijdelijk op een "geleend" ip-adres te surfen. Het programma leidt uw browser om naar een server in Noord-Amerika. Het ip-nummer van deze verbinding wordt getoond in de logfiles van de sites die u bezoekt en uw eigen ip-adres blijft verborgen.

Beveiligings­software

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Heeft u het gevoel dat uw beveiligings­programma een steekje heeft laten vallen? Laat uw systeem onderzoeken door Dr.Web CureIt Free. Download de meest recente versie en laat uw computer nalopen op gevaren. Gevonden bedreigingen kunt u direct oplossen. Dr.Web CureIt biedt geen permanente beveiliging. ­programma.
Gratis voor persoonlijk gebruik en geschikt voor Windows.

Een ander programma dat uw systeem kan onderzoeken op malware of andere ellende is Zemana AntiMalware. Het programma voert een uitgebreide controle uit, waarna u de aangetroffen problemen kunt oplossen. De gratis versie van het beveiligingsprogramma heet Zemana AntiMalware Free. Ook die gratis versie biedt de mogelijkheid om malware op te sporen en te vernietigen, maar heeft geen ‘realtime’-bescherming. Zemana AntiMalware Free werkt dus niet op de achtergrond, maar wordt alleen actief als u opdracht geeft om een controle uit te voeren.

Heeft u het vermoeden dat uw computer een beveiligings­probleem heeft, maar het eigen beveiligings­programma zegt dat er niets aan de hand is? Met Panda Cloud Cleaner kunt u een second opinion overwegen. Dit gratis programma kan een volledige controle uitvoeren. Aangetroffen problemen kunt u meteen laten verhelpen. Het programma biedt geen permanente bescherming tegen virussen en andere ellende, maar het kan die opsporen en verwijderen. Panda Cloud Cleaner is ook handig als uw systeem besmet is en uw beveiligingssoftware er geen raad mee weet.

Ook ProtectU is nuttig als second-opinion als u de indruk heeft dat uw beveiligings­software een steekje heeft laten vallen. Met de knop New diagnose wordt een grondige test uitgevoerd. Aangetroffen problemen met malware kunt u vervolgens direct laten oplossen.

Als u de indruk heeft dat uw computer besmet is, dan is Winja een goede hulp. Het programma toont een overzicht van processen die actief zijn of automatisch starten. U kunt de onderdelen laten onderzoeken via de rechter muisknop. Winja kan ook verdachte bestanden laten controleren door VirusTotal, zelfs als u die nog niet heeft gedownload. De resultaten van de scans vindt u in het tabblad Scantaken resultaat.

Het kan nooit kwaad uw systeem af en toe extra te laten controleren op allerlei ongein. ZHPCleaner is een tool die het in eerste instantie op hijackers, nukkige toolbars en adware heeft gemunt. De werking is heel eenvoudig. U hoeft weinig meer te doen dan op de knop Scanner te drukken en het resultaat af te wachten. Een tellertje vertelt hoeveel verdachte items er gevonden zijn. Na afloop krijgt u een totaaloverzicht evenals de locaties waarin die items zich hebben genesteld. Vanuit het contextmenu kunt u meer feedback krijgen. Hiervan kunt u ook een rapport in txt-format opvragen. Via de Repareer-knop kunt u items verwijderen. Die zijn netjes verdeeld over tabbladen als bestand, map, sleutel, browser enz.

Als uw computer ernstig in gevaar is door malware of andere ellende weet u één ding zeker: het beveiligings­programma heeft een steek laten vallen. In dat geval kan Emsisoft Emergency Kit een redder in nood zijn. Download Emsisoft Emergency Kit bij voorkeur vanaf een schoon systeem en pak de installatie uit naar een usb-stick. Plaats die in het besmette systeem en gebruik de Windows Verkenner om het programma te starten via emergency kit scanner.exe. De ‘tegenaanval’ bestaat uit vier stappen: updaten, scannen, probleem oplossen (via quarantaine) en de resultaten bekijken. Klik op Instellingen als u de opties wilt bekijken of aanpassen. In de meeste gevallen kunt u direct op Update klikken om het programma bij te werken. Voer de controle uit met Scan en laat de geïnfecteerde bestanden in quarantaine plaatsen. Verwijderen is ook een optie, maar die actie kunt u niet meer ongedaan maken. Bekijk met Log welke problemen Emsisoft Emergency Kit heeft aangetroffen. Het programma biedt geen permanente bescherming, maar is zeer geschikt om ‘woekerende’ malware te verwijderen.

Ook AdwCleaner is een goed programma om uw systeem te laten onderzoeken op probleemsoftware. Als uw browser zich vreemd gedraagt of als u de indruk heeft dat uw systeem ‘iets onder de leden’ heeft. Start AdwCleaner en klik op Scannen . Het programma voert een grondige controle uit. Behalve malware kan AdwCleaner ook zogenaamde PUP’s opsporen: potentieel ongewenste programma’s. Na de controle toont AdwCleaner een lijst met de aangetroffen ‘problemen’. Controleer die en maak de pc schoon met de knop Verwijderen.

let op AdwCleaner is streng, dus bekijk goed wat u laat verwijderen. Verwijder nooit onderdelen die u niet kent. Dit geldt niet alleen voor AdwCleaner, maar voor alle programma’s die in staat zijn om (systeem)onderdelen op te schonen of aan te passen. Herstart de computer na het opschonen en voer opnieuw een controle uit met AdwCleaner om er zeker van te zijn dat de problemen zijn opgelost. AdwCleaner biedt hulp bij problemen maar biedt geen permanente bescherming zoals ‘realtime’ beveiligings­software wel doet.

Wilt u weten of uw mailadres gekaapt is? Via de website hacked-emails kunt u nagaan of iemand zich aan uw mailadres heeft vergrepen. Het eerste wat u dan doet, is het wachtwoord van uw mailaccount wijzigen.

Nog meer informatie over het beveiligen van uw computer? cybercrime­news.norton.com/

Beveiliging Beschrijving
Threatfire Een gratis aanvulling op uw huidige antivirus­software
Sandboxie Browse in een veilige zandbak die na elke surfsessie geleegd wordt

Tracking-cookies: gluurders

Uw surfgedrag wordt om twee redenen geanalyseerd. Enerzijds om de dienstverlening van een site aan u te verbeteren en anderzijds om u commercieel te exploiteren. Het volgen van uw handelingen gebeurt grotendeels via cookies.

Wat is een cookie?

Een cookie is een bestandje dat door een website op computer van de bezoeker wordt geplaatst en waarin, door die website, informatie wordt opgeslagen. Bij een volgend bezoek zal de website de gegevens in het opgeslagen cookie gebruiken om het leven van de bezoeker iets makkelijker te maken. Te denken valt aan (gedeeltelijk) automatisch inloggen, aangepaste banners, aangepaste zoeklijsten of reeds (gedeeltelijk) ingevulde bestel-formulieren.

Een website, die met cookies werkt, geeft elke bezoeker van wie geen cookie wordt gevonden, een uniek nummer. Dit nummer vormt niet alleen de basis van een cookie voor die bezoeker, maar geeft ook een nauwkeurig beeld van het aantal bezoekers aan de site.
Het is mogelijk o.a. de volgende informatie over de gebruiker in het cookie op te slaan:
- Welke aankopen u heeft gedaan.
- Welke pagina's u bezoekt op de site.
- Op welke Ads en/of Banners u klikt.
- De inhoud van online formulieren, die u invult.

Cookies kunnen, in principe, alleen worden gelezen door de site die ze heeft geplaatst.

Hoe ziet een cookie eruit?

Een cookie bestaat uit 5 onderdelen:
- De feitelijke gegevens die de website wil gebruiken.
- De vervaldatum geeft aan tot welke datum het cookie geldig is.
- Het domein waarvoor de gegevens in het cookie gelden.
- Het pad (path) van de pagina, die de gegevens in het cookie gebruikt.
- Het veiligheidsniveau bepaald of het cookie door http-pagina's mag worden gebruikt of alleen door https (secure pages).

Cookies worden op uw computer bewaard in speciaal voor cookies bestemde mappen.
- Internet Explorer bewaart elke cookie als apart bestand in \Documents and Settings\<gebruiker>\Cookies
- Netscape/Flock bewaart cookies in één bestand (cookies.txt), dat zich bevindt in de map \Program Files\Netscape\­Users\Default
- Mozilla Firefox bewaart de cookies ook in één bestand (cookies.txt), dat zich bevindt in de map C:\Documents and Settings\­<gebruiker>\Application Data\­Mozilla\Firefox\­Profiles\default.g19 * <gebruiker> = de Windows-gebruikersnaam
* <random> = willekeurige tekenreeks

Hoe wordt een cookie op uw computer geplaatst en hoe worden de gegevens uitgelezen?

Een cookie kan op 3 manieren worden geplaatst:
- door een script (bv. in JavaScript of VBScript), uitgevoerd vanaf de computer:
Hierbij wordt, als de computer op de betreffende site beland, met behulp van het script gekeken of er een cookie bestaat. Als het bestaat, wordt de informatie naar de site gestuurd. Bestaat het cookie niet, dan wordt er een aangemaakt. Bij die methode is dus geen tussenkomst van de website nodig.
- door een script (bv. in JavaScript of VBScript), uitgevoerd vanaf de website:
Hierbij voert de website, zodra de computer op de site beland, met behulp van een script de handelingen van het zoeken en eventueel aanmaken van het cookie uit.
- Een speciale HTML-regel (een zg. META-tag) in de kop van de index-pagina van een internet-site of -pagina. De META-tag ziet er als volgt uit: <meta http-equiv="set-cookie" content="value=n;expires=date; path=url">
Bij het gebruik van de META-regel wordt dus geen scripting gebruikt.

Bij een volgend bezoek aan de site kunnen de gegevens worden opgevraagd door een eenvoudige META-regel in de kop van de index-pagina van de betreffende internet-site of -pagina.

Kan een cookie virussen en andere malware plaatsen?

Omdat een cookie in principe niets anders is dan een tekstbestandje, kunnen er geen virussen of andere malware in worden verstopt. Er kan geen uitvoerbare code in een cookie worden geplaatst.

Er is echter een mogelijkheid om cookies en hun functie uit te buiten.
Een virus, genaamd Backdoor.sheldor maakt hier gebruik van:
- Het virus zoekt, op de geinfecteerde computer, alle cookies op en verwijdert die.
- Daarna kijkt het virus elk nieuw cookie dat wordt geplaatst na op bepaalde woorden.
- Komt zo'n woord voor in het cookie, dan zal het virus een eigen advertentie tonen.

De duistere kant van cookies

Het basis-concept van cookies is en blijft gebaseerd op behulpzaam zijn. Het is echter mogelijk om misbruik te maken van cookies.

Als voorbeeld kijken we naar een bedrijf met de fictieve naam Infokom BV. Het bedrijf verkoopt goederen en/of diensten via internet. Om de verkoop te bevorderen vraagt het bedrijf verschillende sites om een reclame-banner te plaatsen. Tot zover is er niets mis .... maar daar komt nu verandering in.
Infokom vraagt aan elke site die de banner heeft geplaatst, om ook een zg "3th party cookie" te zetten op passerende computers. Dat cookie is dus NIET van de site waarop de banner staat, maar van de Infokom-site ... en de gegevens zijn alleen door de Infokom-site te lezen. Zo is het mogelijk om gebruikers te oormerken. Door op elke site, waarop de banner staat, hetzelfde cookie te plaatsen kan door Infokom BV het surfgedrag van nietsvermoedende surfers in kaart worden gebracht. Als daarbij ook bv. IP-nummer of zelfs persoonlijke gegevens worden opgeslagen, wordt dit gezien als een ernstige inbreuk op de privacy.

We hebben het in dit geval over Tracking Cookies. Tracking-cookies zijn dus cookies die worden gedistribueerd vanuit een centrale website. De bedoeling ervan is het surfgedrag van bezoekers in kaart te brengen en gerichte reclame (in de vorm van banners en/of popup-vensters) op de deelnemende sites aan te brengen.

Wat is het gevaar van tracking cookies?

Een tracking cookie is niets anders dan een gewoon cookie. Het is dus geen virus en kan ook niet worden gebruikt om andere malware (virussen, spyware enz.) op je computer te plaatsen. Het 'gevaar' ligt in het misbruik van het concept van cookies. Cookies zijn er, zoals je nu weet, om het leven de surfer eenvoudiger te maken en NIET om het surfgedrag van een surfer in kaart te brengen. Het argument van de plaatsers van tracking cookies is vaak dat door het gebruik ervan beter op de wensen van surfers kan worden ingesprongen. Er kunnen dus banners worden getoond die de surfer meer aanspreken, Dat wordt 'targeted advertising' genoemd. Onder andere DoubleClick is één van de grote plaatsers van tracking cookies.

Hoe voorkom ik de plaatsing van tracking cookies?

De meeste moderne webbrowsers zijn tegenwoordig uitgerust met mogelijkheden om alleen cookies toe te laten van de site die wordt bezocht. Het is mogelijk om in je browser alle cookies te weigeren. Maar dat is net zoiets als voorkomen dat je een lekke band krijgt door de banden van je fiets af te halen en op de velgen gaan rijden. In de moderne browsers zijn mogelijkheden ingebouwd om het plaatsen van Tracking Cookies te voorkomen. In Internet Explorer bijvoorbeeld gaat dat als volgt:
Klik Extra > Internetopties > Privacy > Geavanceerd en zet een vinkje in Automatische cookie-verwerking opheffen.
Selecteer Vragen bij Direkte cookies en selecteer Blokkeren bij Indirekte cookies.

Bovengenoemde instellingen hebben tot gevolg dat u, voordat een gewoon cookie wordt geplaatst, daar eerst toestemming voor moet geven en dat tracking cookies worden geweigerd. Helaas kan deze werkwijze wel tot gevolg hebben dat sommige sites anders reageren of helemaal niet kunnen worden geopend.

- Met behulp van Cookie-Managers:
Om cookies echt te kunnen beheren (d.w.z. cookies van sites die u regelmatig bezoekt behouden en de rest verwijderen) heeft u een apart programmaatje nodig. Er zijn verschillende goede, zowel gratis als commercieele, zgn. cookie-managers verkrijgbaar.
Dit zijn wat voorbeelden van gratis Cookie-managers en -blockers:
- Cookie Viewer: Een cookie-manager
- Spyware Blaster: Blokkeert tracking cookies.
- WinPatrol: Bevat een cookie-manager

Met de Firefox add-on NoScript kunt u activiteiten van sites inperken. U bepaalt zelf of een site scripts op uw computer mag zetten. NoScript vergroot de veiligheid van het surfen en blokkeert standaard allerlei activiteiten van derden waardoor u veel minder reclames ontvangt die door de "trackers" op u worden afgevuurd.

Firefox heeft nog een afweerscherm tegen tracking-cookies in de add-on Ghostery. Die vormt een goede aanvulling op NoScript. Zoek bij de Add-ons naar Ghostery en download die add-on voor Firefox. Ghostery is er ook voor IE (beperkt), Chrome, Opera en Safari. Na een herstart van de browser is rechtsboven een pictogram verschenen. Als uw browser niet automatisch een configuratiescherm voor Ghostery geeft, dan klikt u op dat pictogram en kiest u Options. U zet nu in de eerste drie categorieën (Sharing, General en Performance) alle vinkjes aan behalve Delete Flash and Silverlight.... Bij Blocking vinkt u de eerste twee opties aan en zet u een vinkje direct onder Bugs en Cookies. Tot slot klikt u op Save. Ghostery is nu klaar om u te beschermen.

Hoewel vrijwel alle sites die u onder bescherming van NoScript en Ghostery bezoekt, volledig functioneren, zijn er enkele uitzonderingen. Een bezoek aan de site ABN Amro laat zien dat de tracker Omniture wordt geblokkeerd en die blijkt nodig om te kunnen inloggen. Ghostery kan daar op twee manieren mee omgaan. Met een klik op het Ghostery pictogram en vervolgens Omniture komen we meer over de tracker te weten. We zien dan dat hij op zo'n 70.000 sites wordt gebruikt. We kunnen ervoor kiezen hem voortaan toe te staan door het vinkje bij Block Omniture weg te halen. Hij wordt dan echter overal toegestaan. Een andere mogelijkheid is de site van de bank niet meer te laten controleren door Ghostery. U kiest dan in het Ghostery menu voor Whitelist Domain. Met deze ingreep lost u eventuele problemen in het functioneren van een site op en blijft u toch optimaal beschermd tegen ongewenste gluurders.

Backup maken

Er zijn verschillende oorzaken waardoor u gegevens kunt verliezen. Zoals een crash van de harde schijf, het onbedoeld verwijderen van bestanden en virus- of andere malware-infecties. Er zijn wel manieren om data te herstellen. Maar het terugzetten van een backup is de eenvoudigste manier. Daarom is het een goede voorzorgs­maatregel om met enige regelmaat backups te maken. Waarvan u een backup maakt, hangt af van wat u belangrijk vindt zoals software die u via internet hebt gekocht en waarvan u geen kopie hebt op cd/dvd, denk ook aan digitale foto's, internet favorieten, financiële gegevens, persoonlijke en/of zakelijke correspondentie, ander persoonlijke documenten, etc.

Een back-up maken op een andere partitie of de partitie/schijf waar Windows op is geïnstalleerd is niet handig. Een partitie maakt deel uit van de harde schijf dus bij een crash bent u nog steeds uw data kwijt. Bovendien, mocht de computer geïnfecteerd raken met een virus, spyware of een andere soort malware dan is de kans groot dat die gegevens ook aangetast worden.

Backups op dvd's en cd's zijn ook niet handig, of hooguit als tijdelijke backup, omdat die minder lang mee gaan. Gebruik in ieder geval geen re-writable schijfjes. Die gaan nog minder lang mee als de gewone dvd's en cd's. Dvd’s en Cd’s hebben niet het eeuwige leven en de levensduur verschilt van merk tot merk. Na verloop van jaren treedt er slijtage op ook al gebruikt u ze niet. Ook kunnen cd's en dvd's snel beschadigd raken als ze niet veilig opgeborgen worden.

Het is het verstandigst een backup te maken op een externe harde schijf of externe usb stick. De harde schijven vandaag de dag zijn groot en niet al te duur. Koop een externe usb 3.0-harde schijf en maak een backup plan. Een overzicht van de beste back-up­oplossingen vindt u hier. Controleer de usb-poorten als u de schijf aansluit. Sommige computers hebben zowel usb 2.0 als usb 3.0. Die laatste herkent u meestal aan de blauwe poort. Sluit uw externe opslag bij voorkeur aan op usb 3.0. Heeft u geen externe schijf? Activeer dan in ieder geval Windows Systeemherstel. Dit vangnet kan uw redder zijn als uw systeem niet meer goed opstart en u geen back-up hebt. U vindt de instellingen van Windows Systeemherstel via Windows-toets+Pause > Geavanceerde systeeminstellingen > Systeembeveiliging.

Handmatig een back-up maken heeft een voordeel vergeleken met een geautomatiseerd back-upproces. U merkt eerder dat er iets niet goed gaat. Omdat de externe schijf niet constant verbonden is met uw PC, overleven bijna al uw bestanden de gevolgen van bijvoorbeeld ransomware. Alleen de gegevens tussen het moment van de back-up en de ransomware-besmetting gaan verloren. Die schade kunt u beperken door met kortere tussenpozen een back-up te maken en/of een deel van uw gegevens te bewaren bij een clouddienst.

Om de back-up te maken kunt u AOMEI Backupper Standard gebruiken. Dit programma is gratis voor persoonlijk gebruik. AOMEI Backupper kan mappen, partities of uw volledige systeem veilig stellen. Dat laatste scenario duurt langer, maar u loopt niet het risico dat u iets vergeet. U kunt de back-up zo instellen dat toekomstige reserve kopieën sneller klaar zijn.

U hebt een herstelmedium nodig van AOMEI Backupper. Dat is een opstartbare cd of usb-stick die buiten Windows om werkt. Hiermee start u een veilige omgeving op van waaruit u het volledige systeem kunt herstellen. Maak het herstel­medium direct aan te maken nadat u AOMEI Backupper hebt geïnstalleerd. AOMEI Backupper brandt een herstel-cd/dvd of maakt zelf een opstartbare usb-stick voor u. Klik hiervoor op Utilities / Create Bootable Rescue Media en volg de wizard. U kunt een Linux-opstartmedium aanmaken of kiezen voor een Windows PE-variant. Dat laatste is lastiger. De meeste mensen hebben voldoende aan een herstelmedium op basis van Linux.

Klik op Backup en kies voor System Backup. Er verschijnen twee stappen in beeld. Bij 'step 1' hoeft u niets te doen, AOMEI Backupper kiest zelf wat er veilig gesteld moet worden (alles!). Bij 'step 2' kiest u de externe usb-schijf als doel-station voor de back-up. Wacht geduldig tot de back-up is afgerond. Het back-uppen van uw volledige computer kost de eerste keer veel tijd. U kunt dit proces versnellen voor de volgende back-ups bij de volgende tip. Zodra u één back-up hebt gemaakt met AOMEI Backupper, worden toekomstige back-ups sneller afgerond. Zodra u AOMEI Backupper opstart, krijgt u de meest recente back-up te zien in het beginscherm Home. U ziet hier onder andere wanneer de back-up is gemaakt en of die geslaagd is. Onder dit overzicht vindt u drie knoppen: Restore, Backup en Advance. Klik op Backup en kies Incremental backup. Nu worden op uw back-upschijf alleen de wijzigingen sedert de laatste back-up bijgewerkt. Vergeet uw externe schijf niet los te koppelen van de computer.

Zonder ransomware­besmetting kunt u reservekopieën van AOMEI Backupper terugzetten vanuit Windows. Start daartoe AOMEI Backupper en gebruik het tabblad Restore of herstel uw back-up vanuit Home. Bij Home kunt u ook kiezen voor Advanced > Explore image. Hiermee kunt u individuele bestanden uit uw back-up terug halen. Uw back-up wordt gekoppeld als extra schijfletter in Windows Verkenner.

Als uw systeem besmet is met ransomware of om een andere reden niet meer functioneert, heeft u het herstelmedium nodig dat u heeft gemaakt. Als u de computer hiermee start, verschijnt een AOMEI Backupper-versie die lijkt op de Windows-versie. Gebruik het tabblad Restore om uw back-up terug te zetten.

Van welke bestanden u een backup wilt maken
De locatie voor backupbestanden. Windows biedt de mogelijkheid om uw backupbestanden op een andere partitie of schijf te zetten (in uw netwerk). Er zijn vijf mogelijkheden. Welke de beste is, hangt af van uw eigen wensen. De vijf mogelijkheden zijn:

Normale backup
Die kopieert alle geselecteerde bestanden en markeert ze. Het is de meest eenvoudige methode omdat u enkel de laatste backup nodig hebt om bestanden te herstellen. Het is ook de meest tijds- en ruimte-intensieve methode omdat ook bestanden die niet zijn veranderd sinds de laatste backup gekopieerd worden.

Incrementele backup
Die bespaart tijd en opslagruimte omdat het enkel die bestanden kopieert die sinds de laatste normale of incrementele backup aangemaakt werden of veranderden. Het markeert die bestanden ook als dusdanig. Let op: u heeft bij deze vorm van backup steeds een normale backup als uitgangspunt nodig. Om bestanden te herstellen heeft u dus zowel de laatste normale als alle incrementele backups nodig. Dat is met name bij het terugzetten onhandig omdat u dan alle incrementele bestanden moet doorspitten om het terug te zetten item te vinden.

Differentiële backup
Ook deze beperkt de tijdsduur en opslagruimte door enkel bestanden te kopiëren die veranderd of aangemaakt werden sinds de laatste normale backup (die moet u dus ook hebben), hoewel het die bestanden niet markeert. Bij het terug zetten van deze backup hoeft u - in tegenstelling tot incrementele backups - slechts twee bestanden te lokaliseren en te controleren: de meest recente volledige backup en de meest recente differentiële backup.

Copy
Dit is een functie die alle geselecteerde bestanden kopieert, maar niet markeert. Copy is ideaal om een snelle, tijdelijke kopie te maken die volledig buiten de normale backupstrategie valt. Copy is met name geschikt om bestanden te archiveren.

Dagelijks
Deze optie kopieert alle bestanden die op die dag aangemaakt of veranderd werden. Net als bij Copy worden deze niet gemarkeerd. Dagelijks lijkt op het eerste gezicht een goede manier voor het maken van backups. Er zijn echter twee belangrijke tekortkomingen:

Deze backup bevat alleen die bestanden die op de dag zelf zijn gewijzigd of aangemaakt. Als u dus na het tijdstip van het maken een backup een bestand wijzigt of aanmaakt, wordt die niet meegenomen. Zelfs de volgende dag niet omdat het bestand niet is aangemaakt of gewijzigd op die dag zelf. Als u om de één of andere reden een dag mist, wordt er geen backup gemaakt van de gewijzigde of aangemaakte bestanden van die dag.

Backup van het register maken

Een zeer belangrijk onderdeel van de Windows computer is het register. Het register is een database die belangrijke informatie bevat over de werking van de diverse onderdelen in de computer. Dit geldt zowel voor de hardware als de software. Het register is het hart van de computer. Iedere wijziging op de computer, ieder programma dat geïnstalleerd wordt, etc. wordt nauwkeurig door het register bijgehouden. Zonder het register geen computer. De kleinste (verkeerde) aanpassing in het register kan voor grote problemen zorgen. Het besturingssysteem functioneert niet meer goed of start niet meer op.

Dus weet wat u doet, volg aanwijzingen goed op, doe zo nodig aanvullend onderzoek met behulp van Google en ga niet maar wat aanrommelen in het register.

Voordat u wijzigingen aanbrengt in het register, maak er eerst een backup van. Als u de aangebrachte wijzigingen in het register ongedaan wilt maken, kunt u de back-up weer importeren.

U kunt de register back-up opslaan op een locatie die u opgeeft, zoals een map op de harde schijf of een verwijderbaar opslagapparaat.

- Open de Register-editor door te klikken op de knop Start, regedit te typen in het zoekvak en op Enter te drukken. Als u om het beheerderswachtwoord of een bevestiging wordt gevraagd, typt u het wachtwoord of een bevestiging.
- Klik op de sleutel of subsleutel waarvan u een back-up wilt maken.
- Open het menu Bestand en klik op Exporteren.
- Selecteer in het vak Opslaan in de locatie waar u de back-up wilt opslaan en typ in het vak Bestandsnaam een naam voor het back-upbestand.
- Klik op Opslaan.

Uitvoeren kan ook gestart worden door de toetsen­combinatie Windows logo + R tegelijk in te toetsen.

Backup programma in Windows 10

win10backup.png

Begin van de procedure
Bron: Seniorenweb

Windows 10 heeft een backup programma aan boord. Een back-up maken van bestanden voor Windows 10 stelt u maar een keer in en voortaan worden uw bestanden automatisch bwaard. U hebt daarvoor wel een externe harde schijf nodig die het liefst altijd met de pc is verbonden. Stel de back-up als volgt in: 

Standaard wordt een back-up gemaakt van alle bestanden die in uw gebruikersmap staan. U kunt ervoor kiezen sommige mappen niet mee te nemen. Als u bepaalde bestanden op een andere plek wilt opslaan, wijst u mappen aan die ook moeten worden meegenomen. Doe in beide gevallen het volgende:

Een back-up terugzetten

Wilt u de bestanden waarvan u een back-up hebt gemaakt, weer terugzetten? Doe dan het volgende:

Back-uppen in de cloud

Het is ook mogelijk om bestanden online op te slaan. Handig als u geen externe harde schijf wilt aanschaffen. Bekende gratis diensten zijn Dropbox, Google Drive en OneDrive. De hoeveelheid (gratis) opslagruimte verschilt per aanbieder, maar de standaardruimte is over het algemeen niet genoeg om een back-up te maken van de gehele computer. Wel kunt u er natuurlijk voor kiezen om hier alleen de belangrijke bestanden in op te slaan. De diensten bieden na installatie een gemakkelijke toegang tot de bestanden via de Verkenner. Bestanden die u dan aanpast in de bijbehorende map op de computer, worden gelijk gesynchroniseerd en staan op internet opgeslagen. Een bijkomend voordeel is dat u overal toegang hebt tot uw bestanden als u verbinding hebt met internet. OneDrive heeft een streepje voor op Dropbox en Google Drive omdat het standaard aanwezig is in Windows 10.

Problemen met Windows 10 besturingssysteem oplossen

Windows 10 biedt wat mogelijkheden om problemen met het besturings­systeem op te lossen.

letop.pngEen installatiekopie (een image van Windows) moet in een vroeg stadium worden gemaakt, nog voordat er problemen ontstaan.

Windows 10 systeemkopie (back-up)

Een systeemkopie betekent dat u een kopie maakt van de hele pc. Dus inclusief Windows, programma's en alle bestanden. U maakt een kopie van het systeem voor het geval er ooit iets ernstigs misgaat. Voor het maken van een systeemkopie hebt u een aangesloten externe harde schijf nodig. De gangbare methode is via het Configuratiescherm > Back-up maken en terugzetten (Windows 7) > Een systeemkopie maken (als alternatief kan ook de optie Back-up instellen worden gekozen, die kent wat meer opties) > selecteer de gewenste back-uplocatie.

Het kan ook via de volgende procedure:

Het duurt enige tijd voor de kopie klaar is.

Terug zetten Systeemkopie in Windows 10

Veilig werken met iPad / Smartphone

Het is verstandig om niet al te veel belangrijke documenten op uw mobiele telefoon te laten staan. Denk daarom altijd aan een aantal veiligheidsaspecten.

Verbindingen uit

Uw draadloze verbindingen geven toegang tot vele soorten netwerken. Ze zorgen echter ook voor het risico dat insluipers toegang krijgen. Een onbeveiligde Bluetooth-verbinding is immers snel gemaakt, en als u alles open en bloot onbeveiligd op de schijf van de telefoon hebt staan, kan het verkeerd aflopen. Zet wifi- en Bluetooth-verbindingen daarom altijd uit en gebruik ze alleen om verbindingen te maken die u echt vertrouwt.

Niet automatisch inloggen

Tegenwoordig kunt u uw telefoon voor veel meer zaken gebruiken dan alleen voor het downloaden en lezen van documenten. U kunt er zelfs uw bankzaken mee regelen. Wees daarom alert op knoppen en opties zoals
Automatisch inloggen en
Wachtwoord onthouden. Uiteraard werkt het allemaal stukken sneller wanneer u met één druk op de knop in Dropbox zit en via een enkele druk op de knop uw banksaldo leest. Als u uw telefoon kwijtraakt of het toestel wordt gestolen, zit u echter gigantisch in de knoei. Eenieder kan dan ongestoord bestanden lezen, verwijderen en nog veel meer ellende aanrichten.

Virussen

Met goede anti-virussoftware kunt u met een gerust hart
apps van web­sites downloaden.

 

 

 

Applicaties zijn niet alleen te downloaden via de Android Market, Ovi Store en App store, maar ook via de internetbrowser van uw computer. U zet ze dan via een (wifi-)verbinding op de telefoon en klaar is Kees. Helaas kunt u hiermee ook schadelijke software binnenhalen, zodat er Trojaanse Paarden of andere virussen op uw telefoon terechtkomen. Het gevolg is dat er bijvoorbeeld spam-smsjes worden verstuurd vanaf uw toestel, wat resulteert in torenhoge telefoonrekeningen. Denk daarom, net als bij uw normale computer, goed na over wat u installeert. Installeer desnoods een virusscanner en een back-upmanager van een betrouwbaar softwarebedrijf.

letop.pngHeeft u het idee dat er malware op uw toestel staat, gebruik dan gratis apps als Lookout of Avast Mobile Security om een scan uit te voeren.

Veilige modus

Als een malafide app beheer­rechten heeft, is die via Instellingen > Apps vaak niet te verwijderen. Start in dat geval uw telefoon op in veilige modus. Dat krijgt u voor elkaar door het toestel helemaal uit te schakelen, het opnieuw op te starten en gedurende dat startproces de volumeknop omlaag, dus ingedrukt te houden. Uw toestel werkt nu in de veilige stand. Dat houdt in dat geïnstalleerde apps van derden niet gestart worden. In veel gevallen kunt u de schadelijke app nu verwijderen. Lukt dat nog niet, ga dan na of de app bij Instellingen > Beveiliging > Apparaat­beheerders staat en schakel die daar uit. Vervolgens kunt u de software alsnog verwijderen. U verlaat de veilige modus door het toestel opnieuw op te starten.

Het herstellen van de fabrieks­instellingen is een laatste redmiddel om malware van uw toestel te krijgen. Die handeling heeft wel als gevolg dat alle gegevens op uw smartphone verloren gaan. Maar als u contact-, app- en inloggegevens met de cloud van Google of Apple synchroniseert, dan kunt u de data later weer terug zetten. Op Android gaat u naar Instellingen Back-up & herstel > Fabrieksinstellingen herstellen. Soms moet u naar Privacy of SD-kaart en telefoongeheugen om de fabrieksinstellingen te herstellen. Ga op iOS-apparaten naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in en kies Wis alle inhoud en instellingen. Zorg vooraf dat uw toestel voor tenminste 50 procent is geladen.